Artikkelihaku

Resiina 2/2024

Kansi 2/2024

  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Porvoon radan alkuvuodet
  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Yksityisrautatien jälkeinen aika
  • Junakuvauksen monet mahdollisuudet

Rautatieuutiset 2009

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu


Höyryveturi Santeri siirtyi lavettikyydillä päätepysäkille

28.07.2009 15:54

Höyryveturi Santeri pääsi viimeiselle matkalleen lavettikyydillä. Suomussalmen Pesiökylällä 20 vuotta matkailunähtävyytenä esillä ollut museoveturi siirrettiin näkyvämmälle paikalle kunnan keskustaan. Siirron takana on mittavat valmistelutyöt. Kunnan ja Pesiön kyläyhdistyksen yhteishoidossa ollut veturi lähti liikkeelle EU-rahoituksen voimin. – Saimme maaseuturahastosta tukea veturin siirtoon, kunnan maaseutusihteeri Ilmari Schepel kertoo. Kyläyhdistys halusi siirtää veturista enimmän vastuun kunnalle. Veturi joutui kylällä toistuvan ilkivallan kohteeksi, ja sijoituspaikastakin kyläyhdistyksen täytyi maksaa 250 euroa vuodessa vuokraa. Ympäristökeskus kantoi kortensa kekoon tekemällä ns. yty-töinä muun muassa ratapenkan, jolle Santeri matkansa päättää. Nyt veturi patsastelee Suomussalmen keskustassa kohdassa, jossa rautatie virallisestikin päättyy. Kunnan pyörittämä Hanslankari-työpaja ottaa vastuulleen veturin ehostamisen entiseen kuntoonsa. Lue lisää keskiviikon Kainuun Sanomista!

Lähde Kainuun Sanomat
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/cs/Satellite/Kainuu/1194623104828/artikkeli/hoyryveturi+santeri+siirtyi+lavettikyydilla+paatepysakille.html


Ratatyöt pysäyttävät junaliikenteen Karjaan ja Turun välillä

12.07.2009 12:05

Ratatyöt pysäyttävät junaliikenteen Karjaan ja Turun välillä viikon ajaksi. Ratatyöt käynnistyvät sunnuntaina iltakymmeneltä ja päättyvät maanantaina 20. heinäkuuta puoli neljän aikaan aamulla. Junat korvataan ratatöiden aikana linja-autoilla Karjaa-Salo-Turku -välillä.

Sunnuntaina korvataan kaikki Karjaalta Turkuun kello 20 jälkeen lähtevät junat.

Korvaavat linja-autokuljetukset lähtevät rautatieasemilta, joissa lähtöpaikat on merkitty opastein. Linja-autot noudattavat juna-aikatauluista poikkeavia aikatauluja.

Ratatöiden aikana vaihtoehtona jokaiselle junayhteydelle on suora linja-autoyhteys Helsinki-Kupittaa-Turku -välillä. Salosta Helsinkiin lähtee kolme suoraa linja-autoyhteyttä arkiaamuisin ja Helsingistä kulkee Saloon kolme suoraa linja-autoyhteyttä arkisin iltapäivällä. Pasilasta lähtee alkuillasta myös kaksi suoraa linja-autoyhteyttä Turun satamaan.

Karjaan ja Turun välillä kunnostetaan radan alusrakennetta ja tehdään silta- ja tunnelitöitä.

Lähde Yle 12.7
Lähde WWW http://www.yle.fi/alueet/turku/2009/07/ratatyot_pysayttavat_junaliikenteen_karjaan_ja_turun_valilla_858396.html

Talvivaaran vaunut yhdysradalle syyskuussa

07.07.2009 12:47

Liikenne Talvivaaran yhdysradalla alkaa syyskuun alussa. Alkuvaiheessa liikenne on vielä pientä, mutta vuonna 2011 kaivokselle tulee kolme junaa päivässä ja tavaraa liikkuu 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa. Suurin osa junista lähtee Talvivaarasta tyhjänä, sillä kaivoksen tuotantoprosessissa tarvittavien aineiden määrä on huomattavasti suurempi kuin valmiiden tuotteiden. Kaivokselle kuskattavan rikkihapon määrä asettuu noin 300 000 tonniin ja kalkkikiven 700 000–800 000 tonniin vuodessa. Rikkihappo on vaarallinen aine, mutta sen korvaaminen ei ole mahdollista. Talvivaara tavoittelee päätuotteelleen nikkelille 40 000 tonnin tuotantoa vuodeksi 2011, mutta nikkeli-kobolttisakkaa kulkee rautatiellä 150 000 tonnia. Sakasta 30–40 prosenttia on vettä. Lisäksi kaivokselta lähtee etenkin sinkkisakkaa, jonka määräarvio on 200 000 tonnia. Tavaraa ei kuskata enää Kajaaniin lastattavaksi, vaan kaivos varastoi tuotantonsa ja odottaa yhdysradan avaamista. Nikkeli-kobolttisakka päätyy Harjavaltaan, missä jalostajana toimii Norilsk Nickel.

Lähde Kainuun sanomat
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/cs/Satellite/Kainuu/1194621932918/artikkeli/talvivaaran+vaunut+yhdysradalle+syyskuussa.html

Rautatiekaluston testikeskus käyttöön

01.07.2009 13:54

Kontiomäen Laajakankaan ratapihalle on rakennettu raiteet vetureiden, vaunujen ja ratatyökoneiden testaamiseksi. Koeajokeskus on ainoa laatuaan Suomessa. Ratahallintokeskus on ottanut keskiviikona käyttöön rautateiden liikkuvan kaluston koeajo- ja testauskeskuksen Paltamossa. Kontiomäen Laajakangas valittiin koeajokeskuksen rakennuspaikaksi erityisesti tilantarjontansa ansiosta. Koeajoraiteiden yhteinen raidepituus - noin 1,5 kilometriä - ei kuitenkaan ollut ratkaiseva tekijä alueen löytämisessä, vaan ennen muuta raiteiden kaarteisuus ja tästä aiheutuva sivusuuntainen tilantarve. Testattava kalusto kulkee koeraiteilla noin 10 km/h nopeudella. Koska alueella ei ole sähköistettyä raidetta, koeajettavaa sähkövetokalustoa avustetaan dieselveturein. EU-säädökset edellyttävät testaamista Uusi, käyttöönotettava liikkuva kalusto on ennen liikenteeseen hyväksymistä todettava yhteentoimivaksi muun rautatiejärjestelmän kanssa. Tätä edellyttää eurooppalaista rautatiejärjestelmää koskeva EU-direktiivi. Yhteentoimivuuden toteamiseksi kalusto on testattava sillä raideleveydellä, jolla se on tarkoitettu käytettäväksi. Koeajokeskuksessa tehtävillä testauksilla varmistetaan sekä kaluston ja radan tekninen yhteentoimivuus että myös kaluston turvalliset kulkuominaisuudet. Koeajoraiteta voidaan käyttää käyttöönottotestien lisäksi myös erilaisiin tutkimus- ja kehitysprojekteihin. Tulevien säädösuudistusten ja testikäytöstä saatavien kokemusten perusteella Laajakankaan testausolosuhteita on mahdollisuus kehittää edelleen. YLE Kainuu

Lähde YLE Kainuu
Lähde WWW http://yle.fi/alueet/kainuu/2009/07/rautatiekaluston_testikeskus_kayttoon_837554.html

Karjalan radan turvalaiteviat korjattu

29.06.2009 16:26

Ukkosen aiheuttamat turvalaiteviat häiritsivät Karjalan radan junaliikennettä runsaat puolivuorokautta. Viat saatiin korjattua maanantaina noin klo 15. Junat olivat pahImmillaan myöhässä noin puoli tuntia.

Sunnuntaina Kouvolan seudulla riehunut raju ukkosmyrsky vioitti henkilöliikenteen turvalaitejärjestelmiä Kouvolan ja Luumäen välillä. Vikoja oli useassa kohdassa kaikkiaan 40 kilometrin matkalla. Kouvolan ja Luumäen välillä vikoja korjasivat useat ryhmät.

- Vikoja oli paljon enemmän, kuin aluksi arvelimme, sanoi VR:n liikenteenohjauskeskuksen johtaja Terho Lankinen aamulla.

- Hienot laitteet ovat herkkiä, ja sulakkeita oli mennyt varsinkin Taavetin - Kaipiaisten alueella.

Henkilöliikenne Karjalan radalla oli iltapäivään saakka myöhässä. Pahimmillaan viiveet olivat puolia tuntia, mutta osa matkustajista selvisi varttitunnin myöhästymisellä.

Kun liikenteenohjaus näytti punaista, junat joutuivat laskemaan nopeuden koko matkalla noin 50 kilometriin tunnissa.

Lähde Yle 29.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/junaliikenteen_viat_saatu_korjattua_831253.html


Junaliikenne palaa Toijalassa normaaliksi sunnuntaina

27.06.2009 23:41

Toijalan viimeviikkoisen tavarajunaturman aiheuttamat ratavauriot saatiin korjatuksi lauantai-iltana. Junaliikenne Toijalan ja Turun välillä palautuu normaaliksi sunnuntaina.

Toijalan ratapihalla sattui juhannusviikon tiistaina onnettomuus, jossa kuusi tavarajunan vaunua suistui kiskoilta. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta rata sekä turvalaite- ja kauko-ohjausjärjestelmät vioittuivat.

Turman seurauksena Toijalassa on jouduttu muun muassa uusimaan ratakiskoja usean sadan metrin matkalta. Korjausten aikana junayhteydet Turun ja Toijalan välisellä osuudella korvattiin busseilla.

Sunnuntaista lähtien Turun ja Tampereen välillä liikennöivät junat alkavat jälleen pysähtyä Toijalassa. Korjausten viimeistelytyöt jatkuvat vielä pari viikkoa.

Lähde HS 27.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junaliikenne+palaa+normaaliksi+sunnuntaina/1135247246616

HKL oikeuteen metron kulunvalvonnasta

25.06.2009 12:05

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) on haastettu markkinaoikeuteen metron kulunvalvontajärjestelmän hankintakilpailuun liittyvässä kiistassa. Kilpailussa hävinnyt vastapuoli Ansaldo Signal Sweden katsoo, että HKL on toiminut kilpailutuksen yhteydessä lainvastaisesti.

Yhtiö epäilee, että HKL ja Siemens ovat salaisesti sopineet hinnan, jolla Siemens saa metron automatisointiurakan itselleen. HKL kiistää kaikki Ansaldon esittämät väitteet. HKL:n mukaan tarjouskilpailussa on kohdeltu kaikkia tarjoajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi.

Markkinaoikeus aloittaa riitajutun käsittelyn alkusyksystä. Päätös asiasta saadaan aikaisintaan tämän vuoden lopulla.

Noin 120 miljoonan euron kulunvalvontalaitteisto mahdollistaa pääkaupunkiseudun metron automatisoinnin. Ensimmäisen miehittämättömän metrojunan on suunniteltu ilmestyvän kiskoille 2013.

Ansaldon lähettämä hakemus saapui markkinaoikeuteen 6. kesäkuuta 2008. Vajaata kuukautta aiemmin HKL oli päättänyt tilata metron kulunvalvontajärjestelmän Siemens Transportation System -yhtiöltä.

Hakemuksessaan Ansaldo vaatii hankintakilpailun tulosten mitätöimistä ja Ansaldon julistamista metron kulunvalvontajärjestelmästä käydyn kilpailun voittajaksi.

Korvausvaatimuksia yhtiö esittää vähintään 20,3 miljoonan euron edestä, mikäli HKL jatkaa yhteistyötään Siemensin kanssa. Markkinaoikeus käsittelee syksyllä myös Ansaldon korvausvaatimusta.

Lähde HS 25.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/HKL+oikeuteen+metrourakan+vuoksi/1135247158790

Toijalan turman syynä vaihdevika

23.06.2009 19:48

Toijalan ratapihalla viikko sitten sattunut junaturma johtui vaihteen toimintahäiriöstä. Osa tavarajunasta oli ehtinyt ylittää vaihteen, kun se äkillisesti kääntyi ja suisti loput vaunut kiskoiltaan. Vaihteen toimintahäiriön syy ei ole vielä selvinnyt. Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut osien yksityiskohtaisen tutkinnan. Työ jatkuu pitkään, kertoo johtava tutkija Esko Värttiö onnettomuustutkintakeskuksesta.

- Kaikki asiat useampaan kertaan varmistetaan, että ne pitävät paikkansa. Vaikka nyt tuntuisi selvältä, että esimerkiksi sivullisia ei ole ollut, mutta sekin vielä uudelleen varmistetaan.

Värttiön mukaan selvitystyö on hidasta ja tuloksia saadaan vasta syksyllä.

- Varmaan menee pitkälle syksyyn ennen kun se on täysin selvillä. Ne on sellaisten pienien yksityiskohtien selvittelyä ja tarkistamista ja niissä menee aikaa.

Lähde Yle 23.6
Lähde WWW http://yle.fi/alueet/tampere/2009/06/toijalan_turman_syyna_vaihdevika_821370.html

Junaliikenne taas poikki Turun ja Tampereen välillä

22.06.2009 17:35

Junaliikenne on katkennut Turun ja Tampereen välillä. Turvalaitevian vuoksi junien kauko-ohjaus ei toimi. VR korvaa yhteydet bussikuljetuksilla. Ratahallintokeskuksella ei ole vielä tietoa, kauanko katkos kestää.

Lähde HS 22.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135247099058

Länsimetron valmistuminen viivästyy jopa vuodella

22.06.2009 13:50

Rakentamisen aloitusta lykkäävät kaavavalitukset. Espoossa on valitettu kaikista metroa koskevista kolmesta maanalaisesta asemakaavasta. Metron rakentaminen voidaan aloittaa vasta, kun valitusprosessi on käsitelty ja metrokaavat ovat lainvoimaisia. Espoon kaupunki on pyytänyt maankäyttö- ja rakennuslain perusteella Helsingin hallinto-oikeutta kiirehtimään asian käsittelyä.

Länsimetron hallituksen puheenjohtajan Olavi Loukon mukaan rakennusajan pidentymisestä koituu jopa kymmenien miljoonien lisäkustannus, koska töitä ei päästä aloittamaan suunnitellusti ja käyttöönotto siirtyy.

Alun perin metron rakentaminen piti aloittaa Espoossa jo tämän vuoden puolella. Nyt rakentaminen alkaa Ruoholahdessa, missä on lainvoimainen kaava. Espoossa työtunneleiden louhinta alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Tämänhetkisen arvion mukaan Länsimetron valmistuminen viivästyy syksyyn 2014. Metron kustannusarvio on 713,6 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on laadittu vuoden 2007 lokakuun hintatasossa.

Lähde Ylen aikainen 22.6
Lähde WWW http://yle.fi/alueet/helsinki/helsinki/2009/06/lansimetron_valmistuminen_viivastyy_jopa_vuodella_817838.html

Turku-Tampere-radan ajolankavaurio korjaantunee illan aikana

21.06.2009 18:43

Turun ja Tampereen välistä junaliikennettä on jouduttu korvaamaan illan aikana busseilla. Radalla havaittiin ajolankavaurio kello 16:n jälkeen Kylmäkosken kohdalla Pirkanmaalla. Radan korjaustöiden arvioidaan kestävän noin kello 19:ään asti, ja Tampereen ja Turun välinen liikenne hoidetaan siihen saakka linja-autoilla.

Junaliikenne kulkee hieman myöhässä myös pääradalla, jossa Toijalan ratapihan kohdalla alkuviikosta sattunut tavarajunien suistuminen aiheuttaa edelleen poikkeusjärjestelyjä.

Lähde Yle 21.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/turku-tampere-radan_ajolankavaurio_korjaantunee_illan_aikana_817073.html

Junaliikenne takkuaa nyt rantaradalla

20.06.2009 12:09

Sähköratavaurio häiritsee liikennettä Helsingin ja Turun välillä lauantaina. Karjaan ja Salon välinen osuus korvataan bussikuljetuksilla, mikä aiheuttaa noin tunnin myöhästymisiä, arvioidaan Ratahallintokeskuksesta.

Vika pyritään saamaan korjattua iltapäivään mennessä, mutta Salon ja Karjaan välisiä junavuoroja korvataan busseilla aina kello 16:een asti.

Radan sähköjärjestelmässä havaittiin vika lauantain vastaisena yönä, kun virtajohdin irtosi tuntemattomasta syystä kiinnikkeestään Ervelän aseman kohdalla.

Toijalassa tiistaina sattunut tavaravaunujen suistuminen ei enää aiheuta merkittäviä myöhästyksiä junaliikenteeseen. Tampereen ja Turun välillä kulkevat junat eivät pysähdy Toijalassa. Toijalan-matkustajille on järjestetty korvaava bussikuljetus Humppilan kautta. Kuljetuksesta annetaan lisätietoja junissa ja asemilla.

Toijalan kohdalla on käytössä vain yksi raide, mikä saattaa aiheuttaa noin viiden minuutin viivästyksiä matkustajajunille. Onnettomuuspaikan raivaukset jatkuvat ensi viikkoon, jolloin arkiliikenteen vilkastuessa on odotettavissa pidempiä myöhästymisiä.

Lähde Yle 20.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/junaliikenne_takkuaa_nyt_rantaradalla_816484.html


Junaliikenne palautui normaaliksi Toijalassa

19.06.2009 00:20

Junaliikenne on jälleen aikataulujen mukaista. Tavaravaunujen suistuminen tiistaina Toijalassa aiheutti poikkeusjärjestelyjä, ja ongelmien oletettiin ensin jatkuvan läpi juhannuksen. Iltakahdeksalta liikenne kuitenkin alkoi palautua normaaliksi. Pohjoisesta etelään matkaavat voivat edelleen varautua lieviin myöhästymisiin aikatauluista.

Kello 20 lähtien junat Helsingistä pohjoiseen ja Tampereelta Helsinkiin päin alkoivat lähteä aikataulun mukaisesti. Silti 10 - 20 minuutin myöhästymisiä voi tulla.

Turku - Tampere -väli korvataan torstaina bussein. Perjantaina junat kulkevat tälläkin välillä.

Yhteydet Helsingistä Itä-Suomeen kulkevat VR:n mukaan liki normaalisti.

Tavarajunan vaunuja suistui raiteilta Toijalassa tiistai-iltana. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.

Lähde Yle 18.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/junaliikenne_palaamassa_normaaliksi_813094.html


Junaliikenne pahasti sekaisin myös torstaina

17.06.2009 20:25

Tiistainen tavarajunaturma Toijalassa aiheuttaa rutkasti mutkia juhannuksen menoliikenteeseen torstaina. VR:n tuore tiedote kertoo lukuisista muutoksista.

Keskiviikon ja torstain välisen yön yöjunat ajetaan pääsääntöisesti normaalisti, joskin myöhästymisiä ja kalustomuutoksia on odotettavissa.

Sen sijaan torstain päiväjunissa on runsaasti poikkeusjärjestelyjä.

Suuri osa Tampere-Hämeenlinna-junista on korvattu busseilla. Junia on peruttu lukuisia ainakin kello 18.30 asti.

Lisäksi liikennöivienkin vuorojen ennakoidaan myöhästyvän jopa 60 minuuttia.

Torstaina ajetaan ennen iltaa pääradalla seuraavat junavuorot Helsingistä Tampereen kautta pohjoiseen ja päin vastoin:

Pohjoisesta Tampereen kautta Helsinkiin:

- S 80 Jyväskylästä Helsinkiin klo 5.30

- S 82 Pieksämäeltä Helsinkiin klo 5.30

- S 40 Seinäjoelta Helsinkiin klo 5.50

- S 42 Seinäjoelta Helsinkiin klo 6.50

- IC 850 Rovaniemeltä Helsinkiin klo 7.15

- IC 48 Seinäjoelta Helsinkiin klo 10.38

Helsingistä Tampereen kautta pohjoiseen:

- IC 43 Helsingistä Seinäjoelle klo 7.30

- IC 847 Helsingistä Ouluun klo 10.06

- IC 849 Helsingistä Rovaniemelle klo 13.06

- S 853 Helsingistä Ouluun klo 15.30

- IC 855 Helsingistä Ouluun klo 16.06

- S 91 Helsingistä Pieksämäelle klo 16.30

- IC 57 Helsingistä Vaasaan klo 17.30

- S 859 Helsingistä Ouluun klo 18.30

Linja-autot käytössä Hämeenlinnaan

Helsinki-Hämeenlinna-välillä junat kulkevat pääsääntöisesti tunnin välein suuntaansa. Junat lähtevät Helsingistä aina kuusi minuuttia yli tasan ja Hämeenlinnasta 49 minuuttia yli tasan.

Hämeenlinna-Tampere-välillä junat korvataan linja-autoilla. Linja-autot lähtevät Hämeenlinnasta yksitoista minuuttia yli tasan ja Tampereelta seitsemän minuuttia yli tasan. Linja-autot pysähtyvät Toijalassa. Tampereelta pohjoisen suuntaan pääsee jälleen junalla.

Turkuun bussilla

Tampere-Turku-junat korvataan torstaina päivällä kokonaan linja-autoilla. Turun satamasta keskiviikkona klo 20.50 lähtevä yöjuna kulkee normaalisti.

Lähde Aamulehti 17.6
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/junaliikenne-pahasti-sekaisin-myos-torstaina/146871


Matkustajat eivät saa tietoa junaliikenteen muutoksista

17.06.2009 14:32

Helsingin rautatieasema oli puolen päivän aikaan kaaoksen vallassa. Epätietoiset matkustajat tungeksivat laitureilla odottamassa turhaan junia. Asemalla olevien matkustajien mukaan junaliikenteen muutoksista on tiedotettu ainakin Tampereen ja Helsingin rautatieasemilla hyvin huonosti.

YLE Uutisten paikalla olevien toimittajien mukaan matkustajille on myyty lippuja Helsingistä lähteviin pendolino-juniin vielä ainakin puolitoista tuntia sen jälkeen, kun Ratahallintokeskus oli ilmoittanut vuorojen perumisesta. Tämä on synnyttänyt Helsingin asemalla massiivisia jonoja, kun ihmiset pyrkivät vaihtamaan juuri hankkimiaan junalippuja.

VR:n kaukoliikenteen päällikön Ari Vanhasen mukaan ongelmat tiedottamisessa johtuvat siitä, että junavuorojen järjestämisessä eletään 'kädestä suuhun'. Tämä tarkoittaa sitä, että kalustoa ylimääräisten vuorojen järjestämiseksi haalitaan nyt kaikkialta ja esimerkiksi Helsingin päästä käyttökelpoinen kalusto alkaa loppua. Tämän vuoksi lähtevistä junista on VR:lläkin tieto vain hieman ennen kuin ne lähtevät liikkeelle.

Vanhanen myöntää, että suunnitelma yhdestä IC-vuorosta tunnissa suuntaansa on luhistumassa koska junia saadaan hinattua dieselvetureilla Toijalan turmapaikan ohi odotettua hitaammin. Tämän vuoksi pääradan liikennettä korvaavien junien venymässä vuoroväli on venymässä selvästi suunniteltua pidemmäksi.

Hänen mukaansa tilanne yritetään saada hallintaan tämän iltapäivän ja illan aikana. Vanhanen vakuuttaa, että koko VR:n henkilökunta tekee kaikkensa tilanteen selvittämiseksi.

Lipunmyynnin ongelmissa on Vanhasen mukaan kyse yksittäistapauksista, koska myyjien nähtävillä ovat samat tiedotteet, mitä VR:stä on lähetetty myös ulospäin.

Lähde Yle 17.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/matkustajat_eivat_saa_tietoa_junaliikenteen_muutoksista_811437.html


Junan suistuminen sekoittaa liikennettä vielä pitkään

17.06.2009 11:39

Tavarajunan onnettomuus Akaan Toijalassa vaikuttaa lähes kaikkiin Suomen kaukojuniin ja vielä ennakoitua kauemmin. Liikenteeseen vaikuttavat korjaustyöt voivat hidastaa juhannuksen menoliikennettä ja junaliikenteessä on odotettavissa muutoksia vielä juhannuksen jälkeen. Tänään pääradan junaliikenteessä on myöhästymisiä ja peruutuksia. Myöhästymiset ovat aamun aikana olleet 30-60 minuuttia.

Helsinkiin pääsee kerran tunnissa

Junat Tampereen ja Turun välillä korvataan linja-autoilla koko keskiviikon ajan. Tampere-Hämeenlinna-välillä kulkee lisäksi linja-autoja. Hämeenlinnan ja Riihimäen välillä liikennöidään taajamajunilla. Hämeenlinnasta junat lähtevät 20 minuuttia yli tasan ja Riihimäeltä 15 minuuttia yli tasan.

Toijalassa ei pysähdy junia, koska aseman matkustajalaituri ei ole käytössä. VR järjestää korvaavat linja-autokuljetukset Hämeenlinnaan ja Tampereelle.

Tampereen ja Helsingin välillä osa junavuoroista on peruttu ja useiden vuorojen aikatauluja on jouduttu muuttamaan. Vauriopaikalla on käytössä yksi raide, joten osa junista pääsee kulkemaan Toijalan ohi dieselveturin avulla. Helsinki-Tampere-välillä pyritään ajamaan yksi IC-juna tunnissa kumpaankin suuntaan. Juna Tampereelta Helsinkiin lähtee aina seitsemän minuuttia yli tasatunnin ja juna Helsingistä Tampereelle kuusi minuuttia yli tasan.

Poikkeusjärjestelyt vaikuttavat kaikkiaan noin 15 000 junamatkustajaan.

Työmatkalaiset aiheuttivat aamulla hässäkän

Matkustajien kuljettamisessa on ollut aamun aikana epäselvyyksiä. Myyntivirkailija Riikka Suojasen mukaan Tampereen rautatieasemalla oli pahin hässäkkä kello 7:n ja 8:n välillä, kun työmatkalaiset halusivat päästä matkaan.

- Matkustajia istutettiin tunti junassa ennen siirtämistä bussiin. Ihmettelen, miten näin voi käydä, vaikka onnettomuudesta tiedettiin jo illalla, kertoi eräs Tampereelta Helsinkiin menossa oleva matkustaja.

Hänen junansa piti lähteä kello 6.04, mutta matkaan päästiin linja-autolla vasta seitsemältä. Kello 10.07 lähteväksi suunnitellun Helsingin-junan piti päästä liikkeelle, mutta lopulta sekin vuoro korvattiin linja-autoilla.

Suurin osa Tampereen aseman matkustajista on noussut VR:n järjestämiin linja-autoihin. Jotkut ovat kuitenkin halunneet järjestää kyytinsä itse.

Myyntipalvelupäällikkö Timo Silvennoinen kertoo, että erityisen huolissaan ovat olleet ihmiset, jotka ovat olleet matkalla pääsykokeeseen tai työhaastatteluun. Yksi kiireellinen matkustajaryhmä kiidätettiin Helsinkiin taksilla.

- Yritämme selvitä kunnialla, mutta meillä itsellämmekään ei ole koko aikaa tietoa raivauksen edistymisestä Toijalassa, Silvennoinen pahoittelee.

Kuusi tavaravaunua kiskoilta

Toijalan ratapihalla Akaassa putosi kuusi tavaravaunua raiteilta tiistai-iltana noin kello 21. Junalla oli vauhtia 80 kilometriä tunnissa, kun vaunut putosivat. Vaunuissa ei ollut vaarallisia aineita, vaan muun muassa viljaa. Kaksi vaunuista kaatui. Tavarajunassa oli kolmisenkymmentä vaunua.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut turmassa. Onnettomuus rikkoi radan ohjausjärjestelmää ja sähkölaitteita. Onnettomuuspaikan raivaustyöt jatkuvat koko keskiviikon ja todennäköisesti myös torstain ajan. Vauriopaikka avataan liikenteelle vaiheittain.

VR:n puhelinpalvelu toimii numerossa 0600 41 900 hintaan euro/puhelu plus palvelumaksu.

Lähde Aamulehti 17.6
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/junan-suistuminen-sekoittaa-liikennetta-viela-pitkaan-juhannusliikenne-vaarassa/146738


Kaukojunaliikenteen häiriöt jatkuvat yli juhannuksen

17.06.2009 10:58

Kaukojunaliikenteen vaikeuksien odotetaan jatkuvan juhannuksen jälkeenkin. Ratahallintokeskuksen mukaan syynä ovat Toijalassa kiskoilta pudonneet tavaravaunut, joiden aiheuttamien vaurioiden korjaaminen kestää odotettua kauemmin. Tampereen ja Turun välinen junaliikenne on keskeytynyt kokonaan. Helsingin ja Tampereen välisellä pääradalla liikennöi vain osa junista.

VR pyytää asiakkaitaan varautumaan poikkeustilanteesta johtuviin myöhästymisiin koko Suomessa. Osa junavuoroista Helsingin ja Tampereen välillä on peruttu ja useiden vuorojen aikatauluja on jouduttu muuttamaan. Junat pääradalla myöhästelevät jopa tunnin.

Helsinki-Tampere-välillä ajetaan yksi IC-juna tunnissa suuntaansa. Tampereen ja Hämeenlinnan välillä kulkee lisäksi linja-autoja. Myös Tampere-Turku-junat on korvattu linja-autoilla.

Hämeenlinnan ja Riihimäen välillä liikennöidään taajamajunilla. Riihimäen ja Helsingin välillä lähiliikenteen junat kulkevat normaalisti.

Poikkeusjärjestelyt vaikuttavat noin 15 000 junamatkustajaan.

Raivaustyöt ja vaurioiden korjaus ovat käynnissä onnettomuuspaikalla Toijalassa. Korjaustöiden arvellaan kestävän mahdollisesti jopa useita päivä, kertoo VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala. Tämä tarkoittaa sitä, että junaliikenteessä on odotettavissa muutoksia vielä juhannuksen jälkeenkin.

Turman syytä tutkitaan

Onnettomuudesta ei seurannut henkilövahinkoja. Junavaunuissa ei ollut myöskään vaarallisia aineita, mutta onnettomuus aiheutti huomattavat taloudelliset vahingot. Radan ohjausjärjestelmät sekä sähkölaitteistot ovat epäkunnossa.

Onnettomuus tapahtui Toijalan pohjoispuolella, Akaan Toijalan ratapihan tuntumassa yhdeksän maissa tiistai-iltana. Pelastusviranomaiset kertovat, että Turusta Tampereelle matkalla ollut juna oli ohittamassa Toijalan ratapihaa noin 80 kilometrin tuntivauhdilla nopeusrajoituksen mukaisesti. Tällöin veturin kuljettaja huomasi, että jännitteet hävisivät veturista ja juna pysähtyi nopeasti. Vaunuista neljä oli kaatunut ratapihan läheisyyteen ja kaksi Tampereen puolelle noin 200 metrin päähän.

Onnettomuustutkintakeskus selvittää tapahtumien kulkua parhaillaan. Onnettomuuden syiden tutkiminen saattaa viedä useita päiviä.

Lähde Yle 17.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/junaonnettomuus_katkaisi_paaradan_liikenteen_809738.html?origin=rss


Turun-junat myöhästelevät rantaradalla

17.06.2009 10:10

Helsingistä Turkuun lähtevät kaukojunat myöhästelevät rantaradalla keskiviikkona aamulla havaitun vian takia, kerrotaan Ratahallintokeskuksesta. Vika katkaisi aamulla myös rantaradan lähijunaliikenteen. Sen arvioidaan palautuvan normaaliksi aamupäivän aikana.

Vika Jorvaksen ja Kirkkonummen välillä katkaisi kaukojunaliikenteen kokonaan aamulla. Turusta Helsinkiin matkalla ollut pendolino joutui kääntymään takaisin Inkoossa. Helsingistä Turkuun matkalla ollut pendolino palasi takaisin puolestaan Masalasta.

Vika saatiin korjattua puoli kymmenen aikaa aamulla. Vian syy ei ollut heti Ratahallintokeskuksen tiedossa. Vika vaikutti myös lähijunaliikenteeseen, kun junat joutuivat kääntymään takaisin Masalasta. VR pyrkii järjestämään matkustajien kyydit muilla liikennevälineillä.

Lähde HS 17.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Turun-junat+my%C3%B6h%C3%A4stelev%C3%A4t+rantaradalla/1135246969859


Tavarajunaonnettomuus myöhästyttää junia myös torstaina

17.06.2009 10:09

Tavarajunaonnettomuus Toijalassa vaikuttaa myös torstain junaliikenteeseen ja hidastaa siten juhannuksen menoliikennettä, kertoo VR.

Onnettomuuspaikan raivaustyöt jatkuvat ja käytössä on vain yksi raide. Junat pääradalla voivat myöhästyä keskiviikkona jopa 60 minuuttia myöhässä. Junat Tampereen ja Turun välillä korvataan linja-autoilla ja junavuoroja Helsingin ja Tampereen välillä on peruttu.

Myös osa Tampereen ja Riihimäen välisistä junista on peruttu. Ratahallintokeskuksen mukaan nekin junavuorot, jotka ajetaan Tampereen ja Riihimäen välillä, ovat myöhässä 15 minuutista puoleen tuntiin. Lisäksi Helsingistä Tampereelle kulkevat pikajunat jäävät aikatauluista saman verran.

Liikenne katkesi eilen, kun kuusi tavarajunan vaunua suistui Toijalan ratapihan tuntumassa kiskoilta. Suistuminen aiheutti vikoja radan ohjausjärjestelmään ja sähkölaitteisiin. Yhdeksän aikaan illalla sattunut onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Yöjunia on ohjattu poikkeusreittiä Kouvolan kautta, mikä aiheuttaa useiden tuntien myöhästymisiä. Joitain junavuoroja on lisäksi jouduttu perumaan. Osa aamun junista pääsee kulkemaan vauriopaikan ohi Viialan ja Kuurilan välillä diesel-veturin avulla yhtä raidetta käyttäen.

Helsingin ja Riihimäen väliseen lähijunaliikenteeseen vika ei vaikuta.

Lähde HS 17.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tavarajunaonnettomuus+my%C3%B6h%C3%A4stytt%C3%A4%C3%A4+junia+my%C3%B6s+torstaina/1135246958360


Kuusi tavaravaunua kaatui Toijalassa

16.06.2009 23:29

Junaliikenne Tampereen ja Hämeenlinnan sekä Toijalan ja Turun välillä on keskeytynyt toistaiseksi. Ratahallintokeskuksen mukaan katkon syynä on Toijalassa kiskoilta pudonneet tavaravaunut. Syytä kuuden vaunun suistumiseen radalta ei tiedetä. Radan ohjausjärjestelmät sekä sähkölaitteistot ovat epäkunnossa.

Onnettomuus tapahtui Toijalan pohjoispuolella, Akaan Toijalan ratapihan tuntumassa yhdeksän maissa tiistai-iltana. VR:n tiedottajan Aino Pajukankaan mukaan korjaustyöt kestävät yön ylitse. Junavaunuissa ei ollut vaarallisia aineita. Lisäksi henkilövahingoilta vältyttiin. Onnettomuustutkintakeskus tutkii parhaillaan tilannetta.

Turusta Tampereelle matkalla ollut juna oli ohittamassa Toijalan ratapihaa noin 80 kilometrin tuntivauhdilla nopeusrajoituksen mukaisesti, kun veturin kuljettaja huomasi, että jännitteet hävisivät veturista ja juna pysähtyi nopeasti. Vaunuista neljä oli kaatunut ratapihan välittömään läheisyyteen ja kaksi tampereen puolelle noin 200 metrin päähän.

Pohjoiseen matkaavat asiakkaat yritetään saada 00.25 lähtevään junaan, joka lähtee Tampereelta. Tähän junaan on varattu lisäkapasiteettia. Pieksamäeltä Helsinkiin menevä juna on saapunut Tampereelle, josta järjestetään bussikuljetuksia etelään päin. Turusta Tampereelle lähtenyt juna on pysähtynyt Loimaalle, josta asiakkaat kuljetetaan Tampereelle bussilla.

VR:n ohjauspalvelupällikkö Jorma Niemisen mukaan junaliikenne takkuaa todennäköisesti myös aamuliikenteessä.

- Joitakin junia joudutaan varmaankin kiertämään sivuraiteita pitkin, Nieminen kertoo.

Lähde Yle 16.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/rata_poikki_hameenlinnan_ja_tampereen_valilla_809738.html


Junaliikenne poikki Hämeenlinnan ja Tampereen välillä

16.06.2009 21:59

Kiskoiltaan pudonnut tavarajunan vaunu on katkaissut junaliikenteen Toijalan pohjoispuolella. Junat Hämeenlinnan ja Tampereen välillä eivät tällä hetkellä kulje lainkaan. VR on järjestänyt matkustajille korvaavan kuljetuksen. Ratahallintokeskuksen mukaan yöjunia joudutaan kierrättämään muita reittejä.

Junavuoroja Helsingistä ja Tampereelta joudutaan todennäköisesti perumaan. Tilanteen kestosta ei toistaiseksi ole tietoa.

- Alkuyö tässä ainakin menee, sanoi liikennepäällikkö Atte Kanerva hieman ennen kymmentä.

Lähde HS 16.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junaliikenne+poikki+H%C3%A4meenlinnan+ja+Tampereen+v%C3%A4lill%C3%A4/1135246958360


VR lupaa junien kulkevan normaalisti tiistaiaamuna

15.06.2009 22:48

VR lupaa, että junaliikenne kulkee huomenna tiistaina normaalisti. Koko junakaluston on tarkoitus olla käytössä aikataulujen mukaan heti aamusta. Yöjunat ja ennen aamukolmea lähtevät junat eivät VR:n mukaan kuitenkaan kulje.

- Ainut riski liittyy turvalaitevikoihin, mutta jos ongelmia ei ole, niin kuljetaan ihan aikataulussa, kertoi maanantaina VR:n kaukoliikennepäällikkö Ari Vanhanen.

Huono sää voi aiheuttaa vikoja turvalaitteisiin, eikä niitä voida korjata ennen lakon päättymistä. Maanantai-iltaan mennessä VR:lle ei ollut tullut tietoa mahdollisista vaurioista. Vanhanen kehotti junamatkustajia kuitenkin varautumaan myöhästymisiin.

Jyväskylästä Helsinkiin kello 5.30 lähtevä Pendolino on peruttu Jyväskylä-Tampere välillä, mutta juna kulkee normaalisti Tampereelta Helsinkiin.

Junaliikenne pysähtyi maanantaiaamuyönä kello kolme. Lähes kaikki junat seisoivat maanantain pääteasemilla ja varikoilla.

Lähde HS 15.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/VR+lupaa+junien+kulkevan+normaalisti+tiistaiaamuna/1135246912338


Junaliikenteen lakko ei näkynyt isoina ruuhkina

15.06.2009 11:51

Työmatkaliikenne pääkaupunkiseudulla sujui maanantaiaamuna hyvin junalakosta huolimatta. Bussit myöhästelivät jonkin verran, mutta ylimääräisten vuorojen ansiosta työmatkalaiset pääsivät töihin.

Helsingin keskustassa oli aamulla jopa tavallista rauhallisempaa. Myös pääväylillä liikenne sujui, eikä poliisin tietoon ei tullut yhtään kolaria.

Tiehallinnon liikennekeskuksesta arvioitiin, että autoilijat ovat osanneet ennakoida tilanteen.

Helsinkiin päin kulkeva liikenne jonoutui Nelostiellä Porvoonväylän liittymän jälkeen, mutta liikennepäivystäjän mukaan ruuhka ei poikennut normaalista.

Kehä I:llä aamuliikennettä oli jopa normaalia vähemmän, kertoi HS:n toimittaja.

Bussiyhtiöt ovat varautuneet ajamaan maanantaina ylimääräisiä vuoroja sekä aamulla että iltapäivällä. Aamulla vuoroja piti ottaa käyttöön odotettua vähemmän.

Rautatieläisten liiton ja Rautatievirkamiesliiton vuorokauden kestävä työnseisaus alkoi kolmelta yöllä, ja se on pysäyttänyt junaliikenteen kokonaan. Mielenilmaus vaikuttaa noin 200 000 ihmisen liikkumiseen. Valtaosa heistä on pääkaupunkiseudun lähiliikenteen matkustajia.

Lähde HS 15.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junaliikenteen+seisaus+ei+n%C3%A4kynyt+isoina+ruuhkina/1135246894939


Junalakko ruuhkauttaa VR:n palvelupisteitä

13.06.2009 15:40

Maanantaina alkava junalakko ruuhkauttaa pahasti VR:n palvelupisteitä. Huolestuneet asiakkaat jonottavat sekä VR:n puhelinpalveluun että asemien asiakasneuvontaan. VR:n mukaan puhelinpalvelussa on jatkuvasti jonossa noin 60 - 80 puhelua.

Valtaosa VR:lle tulevista puheluista koskee maanantaille ostetun lipun vaihtamista sunnuntaille tai tiistaille. Myös peruutuksia on tullut tuhansia.

Sunnuntain yöjunissa on jäljellä enää hajapaikkoja, kertoo VR:n kaukoliikennepäällikkö Ari Vanhanen. Sunnuntaina Pohjanmaalta Helsinkiin kulkevat junat on myyty lähes täyteen, mutta Keski-Suomen ja Savon junissa on Vanhasen mukaan vielä hyvin tilaa. Tilannetta pahentaa se, että sunnuntai on tavallisestikin vilkas päivä junaliikenteessä.

Vuorokauden mittainen rautatieläisten mielenosoitus alkaa maanantaina kolmelta aamuyöllä. Eniten lakko vaikuttaa pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen.

Maantieliikenteeseen odotettavissa pitkiä jonoja

Junaliikenteen lakkoon varaudutaan maanteillä. Matkahuolto lisää maanantaina liikennöiviä autoja, ja suurimpien linja-autoyritysten koko kalusto on käytössä. Matkahuollon henkilöliikenteen johtaja Jukka Ylitalo uskoo kaluston riittävän. Ruuhkahuipun ennakoidaan ajoittuvan maanantaille kello 14:n ja 18:n välille. Asiaskaspalveluun on tullut runsaasti kyselyjä, kertoo Ylitalo.

Myös pääkaupunkiseudulla liikennöivät YTV ja HKL järjestävät lisävuoroja. YTV:ltä arvioidaan, että liikenteeseen saadaan noin 90 ylimääräistä linja-autoa. YTV:n mukaan kriittisin paikka tulee olemaan Tikkurila, sillä sieltä ei ole normaalisti lainkaan suoria bussilinjoja Helsinkiin.

HKL järjestää Helsingin bussilinjoille lisäliikennettä noin kello 7-9 ja 15-17.30. HKL:n lisävuorot ajetaan ruuhkan suuntaisesti, eli ne lähtevät aamulla kaupunginosien päätepysäkeiltä keskustaan. Iltapäivällä lisävuorot ajetaan keskustasta takaisin eri kaupunginosiin.

Lähde Yle 13.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/junalakko_ruuhkauttaa_vrn_palvelupisteita_803212.html


Työtaistelu uhkaa lamauttaa junaliikenteen ensi viikolla

11.06.2009 11:33

Rautatieläisten liitto ja Rautatievirkamiesliitto suunnittelevat työtaistelua, joka voi toteutuessaan pysäyttää koko Suomen junaliikenteen. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan liitot ovat kaavailleet vuorokauden kestävää ulosmarssia, joka alkaisi maanantain vastaisena yönä. Rautatieläisten liiton puheenjohtajan Vesa Maurialan mukaan liitot päättävät asiasta tänään.

Jos liittojen jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan, koko VR:n junaliikenne Suomessa pysähtyy. Näin kävisi myös pääkaupunkiseudun lähijunille. Kahnauksen taustalla on ammattiliittojen tyytymättömyys valtion omistajaohjaukseen.

- Se ajattelu, että VR:n päätehtävä on kuljettaa turvallisesti ihmisiä ja tavaroita, on jäänyt liiaksi markkinavetoisen ajattelun alle, Mauriala sanoo.

Liitot protestoivat myös VR:n aiemmin ilmoittamia henkilöstön lomautuksia.

Lähde HS 11.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ty%C3%B6taistelu+uhkaa+lamauttaa+junaliikenteen+ensi+viikolla/1135246761678


Junaliikenne kangertelee Lahden ja Kouvolan välillä

08.06.2009 20:03

Junaliikenne Lahden ja Kouvolan välillä kulkee reilusti myöhässä sähköratavaurion vuoksi. Vika havaittiin illalla Korian ja Kausalan välillä hieman ennen kello 19:ää. Vaurion korjaamisen arvellaan kestävän ainakin maanantai-illan ajan.

Lahden ja Kouvolan välillä kulkevat junat kulkevat aikataulustaan enimmilllään jopa noin tunnin myöhässä. Myöhemmin illalla myöhästymisten arvellaan lyhenevän 20 - 40 minuuttiin. Sähköratavaurion syy ei ole vielä tiedossa.

Lähde Yle 8.6
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/junaliikenne_kangertelee_lahden_ja_kouvolan_valilla_789381.html


Alstom esitteli rajojen yli kulkevan veturin

04.06.2009 11:44

Alstom on esitellyt tänään uudentyyppisen veturin. Sen erikoisuuksiin kuuluu se, että veturi kykenee ylittämään rajat nopeasti Euroopassa.

Uuden Prima II -veturin tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuuteen ja soveltuvuuteen Euroopan raideliikenteeseen yli rajojen.

Veturi on operoitavissa neljällä eri käyttöjännitteellä, mikä mahdollistaa nopeat rajojen ylitykset Euroopassa. Veturin suunniteltu huippunopeus on matkustajaliikenteessä 200 kilometriä tunnissa ja rahtiliikenteessä 140 kilometriä tunnissa.

(koko uutinen linkistä avautuvalla sivulla)

Lähde Tekniikka & Talous
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article295171.ece?s=u&wtm=tt-04062009


Junaliikenteessä paljon muutoksia koko kesän

31.05.2009 00:08

Ratatyöt aiheuttavat junaliikenteelle paljon muutoksia pitkin kesää. Useita junia eri puolilla maata korvataan linja-autoilla ja joitakin junavuoroja perutaan kokonaan.

Eniten ratatyöt aiheuttavat haittaa Pohjanmaan radalla. Toukokuun lopusta syyskuun alkuun asti Seinäjoen ja Kokkolan välillä korvataan joka päivä kuusi junavuoroa linja-autoilla. Lisäksi viitenä lauantaina busseilla korvataan kolme muutakin vuoroa.

Kahtena lauantaina (20.6. ja 15.8.) kaikki junavuorot Kokkolan ja Seinäjoen välillä on peruttu, eikä osaa niistä korvata busseilla.

Kouvolan ja Lahden välillä on joulukuuhun asti korvattu viisi lauantain ja sunnuntain junavuoroa linja-autoilla. Autojen lähtö- ja ajoajat eivät noudata juna-aikatauluja. Lisähaastetta matkustajille tuottaa Kouvolan ratapihan remontti, joka aiheuttaa junille raidemuutoksia.

Helsingin ja Moskovan väliä liikennöivän Tolstoi-junan aikataulu aikaistuu kesäkuun alusta heinäkuun puoliväliin. Helsingistä Pietariin kulkevat Sibelius- ja Repin-junat on peruttu kahtena päivänä (2.6. ja 9.6.) kokonaan, eikä niitä korvata.

Lähde Yle 30.5
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/05/junaliikenteessa_paljon_muutoksia_koko_kesan_767592.html


VR lakkauttaa junavuoroja

19.05.2009 21:25

VR:n kaukojunien aikataulut muuttuvat 31. toukokuuta. Helsinki-Seinäjoki-välille lisätään junavuoroja. Helsinki-Turku-junien ja yöjunien aikatauluja tarkistetaan. Joitakin junavuoroja lakkautetaan heikon kysynnän vuoksi. Ratatyöt aiheuttavat muutoksia junien kulkuun eri puolilla Suomea kesän ja syksyn aikana, mikä on otettu huomioon aikatauluissa.

Helsinki-Seinäjoki-välille lisätään junavuoroja 31. toukokuuta alkaen. Iltapäivällä reitillä kulkee junia noin tunnin välein. Uudet junavuorot kulkevat seuraavasti:

- S 87/61 Helsingistä Seinäjoelle ma-pe ja su klo 12.30

- IC 173 Helsingistä Seinäjoelle ma-pe ja su klo 14.06

- S 62 Seinäjoelta Helsinkiin ma-su klo 15.45, yhteys Vaasasta klo 14.53

- IC 182 Seinäjoelta Helsinkiin ma-pe ja su klo 17.38

Helsingin ja Turun välillä kulkevien junien lähtöajat muuttuvat säännöllisiksi. Aamuliikenteessä säilyvät nykyiset aikataulut Pendolino-vuoroineen. Aamupäivästä alkaen junat lähtevät Helsingistä kolme minuuttia yli tasan ja Turusta tasatunnein tunnin välein.

Muutoksia yöjunaliikenteessä

Yöjunien lähtöaikoja Helsingissä tarkistetaan. Kemijärveltä Helsinkiin kulkeva pikajuna (P 274/874) ei pysähdy enää Tikkurilassa pääradan ruuhkaisuuden vuoksi. Junalle järjestetään korvaava vaihtoyhteys. Kolariin ajetaan syyskuussa kahtena viikonloppuna ylimääräinen ruskajuna.

Ratatöitä ympäri Suomen

Kesän ja syksyn aikana tehdään ratatöitä ympäri Suomen, mikä aiheuttaa muutoksia junien kulkuun. Nykyinen yhteystarjonta kuitenkin säilyy lähes kokonaan.

Seinäjoen ja Kokkolan välillä on päivittäin seitsemän tunnin liikennekatko 31.5.-6.9. Lahti-Kouvola-välillä on liikennejärjestelyjä 12. joulukuuta asti. Karjaa-Turku-radalla on viikon liikennekatko 12.-19.7. Siilinjärven ja Iisalmen välillä on päivittäinen kahdeksan tunnin liikennekatko 7.9.-24.10.

Suuri osa junayhteyksistä korvataan linja-autoilla, mikä pidentää matka-aikoja. Myös nopeusrajoitukset pidentävät junien matka-aikoja noin kymmenen minuuttia ratatöiden aikana. Joidenkin junien lähtö- ja saapumisajat muuttuvat ratatöiden vuoksi.

Lisätietoja ratatöiden vaikutuksista on VR:n Internet-sivuilla osoitteessa www.vr.fi.

Pyörävaunuja Turun satamaan

VR lisää Helsingistä Turun satamaan kulkeviin juniin polkupyörien kuljettamiseen tarkoitettuja sinisiä vaunuja kesäkauden ajaksi.

Pyörävaunut kulkevat seuraavissa junissa:

- IC 121 Helsingistä Turun satamaan klo 05.46

- IC 141 Helsingistä Turun satamaan klo 17.03

- P 143 Helsingistä Turun satamaan klo 18.03

- IC 130 Turun satamasta Helsinkiin klo 08.15

- IC 152 Turun satamasta Helsinkiin klo 19.45

- P 154 Turun satamasta Helsinkiin klo 20.45

Vaunut ovat liikenteessä 6.9.2009 saakka, ja junissa P 143 ja P 154 myös tämän jälkeen.

Lähde VR 15.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_645.html


VR lomauttaa 1400 työntekijää

19.05.2009 21:08

Taloudellisen taantuman ja teollisuuden rakennemuutoksen vuoksi tavaraliikenteen kuljetusmäärät ovat laskeneet noin kolmanneksella viime vuoteen verrattuna. Tämän seurauksena VR Cargo lomauttaa yli 1 400 työntekijää eripituisiksi jaksoiksi. Pääosa lomautuksista on noin kolmen viikon mittaisia.

Lomautettavat henkilöt työskentelevät pääosin ratapihoilla. Lomautukset pyritään jaksottamaan niin, etteivät ne heikennä asiakaspalvelua.

Henkilöstöjärjestöjen ja VR Osakeyhtiön väliset yhteistyömenettelyneuvottelut päättyivät viime viikolla. VR Cargon toimihenkilöihin kohdistuvista säästötoimenpiteistä tiedotetaan ensi viikolla.

Säästöneuvotteluja käyty pitkin kevättä

VR aloitti säästöneuvottelut kaikkien henkilöstöjärjestöjen kanssa maaliskuussa.

Tärkeimpänä säästökeinona työntekijöille tarjottiin mahdollisuutta vaihtaa lomarahat vapaaksi. Henkilökunnalle on myös tarjottu mahdollisuutta siirtyä VR-konsernin sisällä toisen yhtiön palvelukseen.

Nämä keinot eivät kuitenkaan tuottaneet riittävää säästöä, ja VR aloitti yt-neuvottelut suurimpien työntekijäjärjestöjen kanssa huhtikuussa.

VR:n alkuvuoden tulos tappiollinen

VR-konsernin ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli 17,9 miljoonaa euroa tappiollinen ja koko vuoden tuloksesta ennakoidaan tulevan viime vuotta selvästi heikompi. Tulosta rasittaa etenkin tavaraliikenteen voimakas väheneminen.

VR Osakeyhtiö on VR-konsernin suurin yhtiö ja sen palveluksessa työskentelee kaikkiaan 7 435 henkilöä. Koko VR-konsernissa työskentelee noin 12 500 henkilöä.

Lähde VR 19.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_648.html


Tavaraliikenne vei VR:n tappiolle alkuvuonna

04.05.2009 12:35

VR-konsernin liikevaihto tammi-maaliskuulta 2009 oli 307,0 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaavana ajanjaksona liikevaihto oli 335,1 miljoonaa euroa. Liikevaihdon pieneneminen johtui tavaraliikenteen kuljetusten merkittävästä vähenemisestä sekä juna- että autoliikenteessä.

Konsernin tulos alkuvuonna oli 17,9 miljoonaa euroa tappiollinen. Viime vuonna vastaavaan aikaan tulos oli 4,7 miljoonaa euroa.

Konsernin tuloksen ennakoidaan olevan viime vuotta selvästi heikompi. Tulosta rasittaa erityisesti tavaraliikenteen voimakas väheneminen.

Tavaraliikenne väheni yli neljänneksen

Junilla kuljetun tavaran määrä oli tammi-maaliskuussa 7,6 miljoonaa tonnia. Määrä oli 28,1 % pienempi kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Merkittävintä lasku oli metsäteollisuuden kuljetuksissa. Kotimaan kuljetuksia oli 5,4 miljoonaa tonnia, ja ne vähenivät 20,0 %. Kansainväliset kuljetukset vähenivät 42,5 % ja jäivät 2,2 miljoonaan tonniin. Kansainvälisistä kuljetuksista Venäjän-liikenteen kuljetukset vähenivät 39,3 %.

Autoliikenteessä tavarakuljetusten tonnimäärä oli 1,5 miljoonaa, mikä oli 32,0 % edellisvuotista vähemmän. Kuljetusmäärät laskivat sekä kotimaisessa että kansainvälisessä liikenteessä.

Taantumalla pienempi vaikutus henkilöliikenteeseen

Junamatkojen tehtiin alkuvuonna 17,3 miljoonaa. Tämä oli 1,5 % vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajanjaksona.

Matkoja kaukojunissa tehtiin 3,3 miljoonaa. Määrä pieneni 5,7 %, mikä johtuu varsinkin liikematkustuksen vähentymisestä. Matkustus väheni alkuvuonna myös siksi, että pääsiäissesonki oli huhtikuussa.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä matkojen määrä väheni 0,5 %. YTV-alueen matkojen määrä oli edellisvuoden tasolla, ja muun vyöhykealueen matkat vähenivät 2,4 %.

Konsernin bussiliikenteessä tehtiin 5 miljoonaa matkaa, jossa oli lisäystä 18,1 % edellisvuodesta. Kasvu johtuu pääkaupunkiseudulla voitetuista lisäsopimuksista.

VR-Radan liikevaihto lisääntyi

VR-Rata-konsernin liikevaihto oli 44,2 miljoonaa euroa (42,3 M€). Ensimmäisen vuosineljänneksen päätyö on rataverkon talvikunnossapito.

VR-konserni käytti investointeihin tammi-maaliskuussa 25,3 miljoonaa euroa (26,5 M€). Suurimmat erät kohdistuivat kiinteistöihin, tavaravaunuihin ja henkilöliikennekalustoon. Merkittäviä uusia investointipäätöksiä ei tehty.

Lähde VR 4.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_623.html


Kehäradan ajotunneleiden louhinta alkaa toukokuun alussa

29.04.2009 14:57

Kehäradan tunneliosuuden ajo- ja huoltotunneleiden louhintatyöt alkavat toukokuun alussa. Tässä vaiheessa louhitaan kolme, työmaakäyttöön tulevaa ajotunnelia, jotka kaikki kilpailutettiin omina urakoinaan. Aviapoliksen ja lentoaseman alueilla sijaitsevien ajotunneleiden urakoitsijaksi valittiin Skanska Infra Oy ja Ruskeasannan ajo-tunnelin YIT Rakennus Oy.

Ajotunneleiden valmistuttua alkaa varsinaisen rautatietunnelin louhinta ensi syksynä. Louhintatyö kilpailutetaan erikseen. Kehärata kulkee tunnelissa kahdeksan kilometrin matkan alittaen lentoaseman alueen. Lännestä tultaessa rata laskeutuu tunneliin lentoaseman 1. kiitotien eteläpuolella ja nousee pintaan Ilolassa Laaksotien itäpuolelle ja Koivukylänväylän eteläpuolelle sijoittuvalla alueella.

Ajotunneleiden louhintaurakoiden yhteenlaskettu hinta on noin 4,3 miljoonaa euroa (alv 0). Louhintatyöt alkavat Aviapoliksen ja lentoaseman ajotunneleiden osalta toukokuun alussa, ja valmistuvat kuluvan vuoden elokuussa.

Lähde Vantaa 29.4.09
Lähde WWW http://www.vantaa.fi/i_uutinen.asp?path=1;129;87080


Taavettiin ei luvata henkilöliikenteen junia

27.04.2009 21:53

Junien pysähtymistä lobbaava ryhmä tapasi VR:n johtohenkilöstöä maanantaina. Sen sijaan linja-autoyhteyksien parantamismahdollisuuksia selvitellään. Henkilöjunien pysähtyminen Luumäen Taavetin asemalla on edelleen epätodennäköistä. VR:n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen mukaan matkustajamäärissä ei ole tapahtunut sellaista muutosta, että junien kannattaisi pysähtyä Taavetissa. Luumäkeläisten toiveena on, että Taavetissa pysähtyisi edes kaksi vuoroa päivässä.

Sen sijaan linja-autoyhteyksien parantamisesta Luumäeltä Kouvolaan VR aikoo esittää toiveensa lääninhallitukselle. Viimeinen henkilöliikenteen juna pysähtyi Taavetin asemalla 2.9.2006.

Lähde YLE Etelä-Karjala 27.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/etela-karjala/2009/04/taavettiin_ei_luvata_henkiloliikenteen_junia_707982.html


Kangasalan Aseman väki kaipaa Vankan kyytiin

26.04.2009 23:17

Vankka, Lipokas ja Peräkylän Pendolino ovat nykyaikaisen kiskobussin, entisajan lättähatun nasevia lempinimiä. Vankka puskee päivittäin kolme kertaa suuntaansa Tampereen ja Haapamäen väliä ja pysähtyy myös Orivedellä.

Junaliikenteen aikanaan synnyttämältä Kangasalan Asemalta on kuitenkin turha pyrkiä kiskobussin matkaan. Tilanne on sama radan varren Jussilassa, Laureeninkalliolla, Ruutanassa, Suinulassa ja Havisevalla.

Kylän muun väen ohella Mikko Jyrinki kannattaa lämpimästi ajatusta, että kiskobussi pysähtyisi Oriveden tapaan myös Kangasalan Asemalla.

- Miksi olemassa olevaa rataverkkoa ei hyödynnettäisi, kun kisko- ja joukkoliikenteen lisäämistä suunnitellaan muutenkin Tampereen seudulla?

Mikko Jyrinki kertoo, että Asemalta pääsee nykyisin esimerkiksi Tampereen keskustaan arkipäivisin kello 6-17 välisenä aikana linja-autolla.

- Viikonloppuisin, iltaisin ja aikaisin aamulla ei pääse kuin omalla autolla tai taksilla.

Kangasalan Aseman seudun omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Sari Ritokoski arvelee, että kiskobussille löytyisi käyttäjiä kaikista ikäryhmistä noin 400 talouden seudulla. Ritokoski ja Jyrinki vakuuttavat, että käyttäisivät kiskobussia, jos se kylällä pysähtyisi.

- On paljon helpompi mennä lasten kanssa vaikka Tampereen keskustaan kiskobussilla kuin pakata autoa ja etsiä keskustasta parkkipaikkaa. Koko aseman alue on aikanaan perustunut juuri asemapysäkin ympärille, Sari Ritokoski toteaa.

Tuskin pysähtyy

VR-yhtymän Länsi-Suomen aluejohtajan Pekka Söderlingin sanat eivät herätä toiveita siitä, että Kangasalan Asemalle tai muihin kyliin perustettaisiin seisakkeita.

- Meillä ei ole mitään suunnitelmia tai ajatuksia lisätä rataosuudelle vuoroja eikä myöskään asemia tai seisakkeita.

Söderling toteaa, että Aseman seisakkeessa ei ole kyse vain kiskobussin hetken pysähdyksestä ja kiihdytyksestä. Pysähdys vaatisi Söderlingin mukaan uuden seisakkeen sekä autojen alikulkutunnelien ja paikoitusalueen rakentamista.

- Lisäksi pääradasta pitäisi vetää yksi raide sivuun pysähdyksiä varten. Kiskobussin kuljettaminen on aika lailla minuuttipeliä. Nykyisiin aikatauluihin on erittäin vaikea saada lisää pysähtymisiä.

Pekka Söderlingin mukaan VR ei ole tehnyt selvitystä myöskään siitä, kuinka paljon asemalla voisi olla kiskobussin käyttäjiä.

Kangasalan kautta kulkeva kiskobussiliikenne on liikenne- ja viestintäministeriön ostamaa.

- Kangasalan asema tulee jossain vaiheessa esille, kun ministeriö ja VR:n neuvottelevat vuorojen ostamisesta. Minulla on sellainen käsitys, että ministeriö ei ole lisäämässä joukkoliikennerahoja.

Lähde Aamulehti 26.4
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/141191.shtml


Junalla Pietariin ensi vuonna neljässä tunnissa

20.04.2009 20:23

Helsingistä Pietariin pääsee ensi vuoden syksyllä alle neljässä tunnissa, lupaa VR. Jatkossa matkaan menee vain kolme tuntia. Se on vähän, sillä lentäen työmatkaan kotiovelta toimistolle hurahtaa neljästä viiteen tuntia.

Uudet Allegro-junat ajavat ensi alkuun kaksi vuoroa päivässä. Vuonna 2011 nykyiset Sibelius- ja Repin-junat poistetaan käytöstä ja Allegro ajaa kolme vuoroa suuntaansa päivässä. Kaikilla vuoroilla on sekä suomalaista että venäläistä henkilökuntaa. Kolmeen tuntiin juna kirii, jos kaikki rajatarkastukset tehdään liikkuvassa junassa.

Liikematkailijat ovat yksi pala Pietarin-reissaajien kakusta, johon VR on iskenyt silmänsä. VR odottaa nopeiden junien kolminkertaistavan viidessä vuodessa matkustajien määrän 750 000 matkaan vuodessa.

Matkustajia aiotaan napata kilpailijoilta.

- Kilpailevista liikennemuodoista siirtyy matkustajia junaan. Ei pelkästään lennoista, vaan myös henkilöautolla ja bussilla kulkevista, sanoo VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen.

Lisäksi Pietarin-matkojen odotetaan ylipäänsä lisääntyvän, kun matka-aika lyhenee, matkustus helpottuu ja Tukholmassa ja Tallinnassa on jo tullut käytyä useampaan otteeseen.

Lähde HS 20.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Junamatka+Pietariin+vie+ensi+vuonna+alle+nelj%C3%A4+tuntia/1135245320442


VR tilaa uudet vaunut Transtechilta

17.04.2009 22:27

VR tilaa 20 kaksikerroksista makuuvaunua Transtechilta. VR:n mukaan sopimuksen voimaantuloon liittyy vielä tarkempi selvitys eri rahoitusvaihtoehdoista. Kansainvälisesti kilpailutetun vaunukaupan arvo on noin 60 miljoonaa euroa.

VR:n ylimääräinen yhtiökokous eli käytännössä puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) päätti lokakuussa, että VR tilaa 20 uutta kaksikerroksista maakuuvaunua. Asiasta oli sovittu maan hallituksessa.

Päätös johti VR:n pääjohtaja Henri Kuitusen ja konsernin hallituksen puheenjohtajan Antti Lagerroosin eroon, sillä junayhtiö oli laskenut tarvitsevansa uusia makuuvaunuja vasta myöhemmin.

Tilauksen taka-ajatuksena on helpottaa Transtechin Otanmäen tehtaan ahdinkoa, sillä tilauspulasta kärsivä yhtiö on lomauttanut väkeään.

Lähde HS 17.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135245242775


Transtech irtisanoo 50 työntekijää

09.04.2009 20:33

Transtech irtisanoo 50 työntekijää Otanmäen tehtaalta. Konepajatyötkin ovat kutistuneet erittäin vähiin, minkä myötä tehtaalla työskentelee tällä hetkellä vain viitisenkymmentä työntekijää. Lomautettuja on noin 300.

Viimeisimmät yt-neuvottelut päättyivät viime perjantaina, ja yhtiö ilmoitti tuloksen työntekijöilleen tällä viikolla. Irtisanomiset tapahtuvat loppuvuoden aikana.

Edelliset yt-neuvottelut päättyivät viime lokakuussa. Tuolloin yhtiö ilmoitti vähennystarpeeksi 240 henkeä, mistä 170 toistaiseksi voimassa oleville pakkolomille ja 70 kokonaan pois määräaikaiset työsuhteet päättämällä sekä vuokratyövoiman käytöstä luopumalla.

Joulukuun aikana vahvuus vajosi jo alle 150 henkilön. Vaunutuotantoa ei ollut silloinkaan, vaan tehtaalla oli alihankintana vain konepajatöitä.

Ei mitään varmaa

Yhtiö päätyi irtisanomisiin, sillä tänä vuonna tilanne on vain synkentynyt. Vaunutuotantoon ei ole tiedossa mitään varmaa, ja konepajatuotteidenkin tilaukset ovat kutistuneet erittäin vähiin.

Toimitusjohtaja Markku Blombergin mukaan tulevaisuuden ennustaminen on täysin mahdotonta nykyisessä maailmantalouden tilanteessa.

- En edes yritä, mutta toivotaan parasta, hän toteaa.

Blomberg ei kommentoi suoraan sitä, miten uhattuna on koko Otanmäen tehtaan olemassaolo. Hän kuitenkin sanoo, että VR:n makuuvaunutilaus on erittäin tärkeä jatkon kannalta.

Tarjousten jättöaika päättyi maaliskuussa, ja tarjouskilpailun voittaja selviää kevään aikana. Toimitus sisältää 20 kaksikerroksista makuuvaunua. Blomberg toivoo päätöstä mahdollisimman pian. Vaikka vaunutilauksia tulisi, niiden eteneminen kestää useita kuukausia.

Vielä lokakuussa yhtiö oli toiveikas, että neuvottelut vaunutilauksista niin Venäjälle kuin Suomeen tuottavat tulosta lähiaikoina. Siksi yhtiö pidättäytyi vielä irtisanomisista.

- Selvää kuitenkin on, että tilannetta seurataan jatkuvasti ja ratkaisujen tulee löytyä nopeasti, jotta kiskokalustotuotanto ja -osaaminen saadaan säilymään Suomessa, Blomberg totesi tuolloin. Joulukuussa hän kertoi, että vuodesta muodostuu tappiollinen ja ensi vuodesta tulee todella vaikea.

Lähde Kainuun Sanomat
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/cs/Satellite/Kainuu/1194616763736/artikkeli/transtech+irtisanoo+50+tyontekijaa.html


Kulttuurifoorumi vaatii makuuvaunuja yöjuniin Kajaanista

02.04.2009 22:06

Kulttuurialan toimijoiden yhteisen kannanoton mukaan Kainuun heikko saavutettavuus on este maakunnan kehittymiselle.

Kainuun kulttuurifoorumin osanottajat vaativat yöjunaliikenteeseen Kajaanin ja Helsingin välille makuuvaunuja. Noin 40 kulttuurialan toimijan yhteisen kannanoton mukaan VR:n tulee järjestää Kainuun yöjunaliikenne edes niin, että ihmiset voivat Kajaanista matkustaa Ouluun makuuvaunussa, jotka liitetään Oulussa Helsingin yöjunaan.

Kulttuurifoorumin osanottajat pitävät kohtuuttomana sitä, että ihmisten pitää iltayöstä matkustaa istuallaan ensi Ouluun ja odottaa 38 minuuttia keskiyöllä ennen pääsyä makuuvaunuun. Sunnuntaiaamuna Oulussa pitää odottaa 2 tuntia ja 39 minuuttia ennen kuin jatkoyhteys lähtee Kajaaniin. Helsingistä lähtenyt matkusta on perillä Kajaanissa 13 tunnin ja 46 minuutin matkan jälkeen.

Kulttuurialan toimijoiden mukaan Kainuuseen matkustaminen on vaikeaa, koska lentoyhteydet ovat harvoja ja kalliita eikä junaliikennetarjonta öiseen aikaan vastaa palvelutarpeita. He pitävät heikkoa saavutettavuutta esteenä Kainuun kehittymiselle.

Lähde Yle Kainuu 2.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/kainuu/2009/04/kulttuurifoorumi_vaatii_makuuvaunuja_yojuniin_kajaanista_654839.html


Rantaradan liikenne myöhästelee

02.04.2009 11:22

Turvalaitevika Espoon Kauklahdessa myöhästyttää rantaradan liikennettä aamupäivän aikana. E-junat Helsingin suuntaan myöhästyvät eniten. Varhain aamulla Kauklahdessa havaittu tuvalaitevika myöhästyttää rantaradan junaliikennettä etenkin Helsingin suuntaan.

Ratahallintokeskuksen liikennekeskuksen mukaan junat myöhästelevät noin 10 minuuttia koko rantaradalla Turusta Helsinkiin. Matkustajilta saatujen tietojen mukaan myöhästymiset ovat kuitenkin olleet jopa tunnin luokkaa. Vika vaikuttaa eniten Helsingin suuntaan kulkeviin E-lähijuniin. Turvalaitevika saataneen korjattua aamupäivän aikana.

Lähde Ylen aikainen 2.4
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/04/rantaradan_liikenne_myohastelee_657034.html


Vahna höyryveturi jätti Kuopion sataman

27.03.2009 10:26

Kuopion Wanhassa satamassa yli kaksikymmentä vuotta sadetta pitänyt Borsig-höyryveturi pääsee viimein arvoiseensa paikkaan Hyvinkään Rautatiemuseoon.

16 tonnia painavaa saksalaiskaunotarta houkuteltiin tänään ulos leposijoiltaan parinkymmenen miehen voimin. Jotta esiinmarssi olisi ollut mahdollisimman kivuton, oli VR:n toimesta rakennettu satamaterassille kymmenen metrin pätkä rautatietä. Leveiden kupeiden tieltä täytyi poistaa yksi lyhtypylväskin.

Veturi on ollut museoviraston omaisuutta vuodesta 1967 lähtien, jolloin se lopetti työt Kuopion konepajalla. Siirtäminen museoon on pitkittynyt.

- 1980-luvulla Kuopion satamaan kaavailtiin höyrykeskusta, jossa nähtävillä olisi ollut myös höyrylaivoja, ja kaikkea aiheeseen liittyvää mutta hanke kuivui ajanmittaan, ja veturi unohtui ravintolan somisteeksi, Rautatiemuseon johtaja Matti Bergström sanoo.

Berström on suunnittellut Borsigin eläkepäiviksi mieluista tekemistä. Kun kunto on tarkastettu ja tarvittavat ehostuksen tehty, se pääsee museon rautatielle kuljettamaan vierailijoita. Paljon nähneelle veturille se on kevyttä työtä verrattuna vaativiin nuoruusvuosiin.

1910 rakennettu pieni teollisuusveturi puksutti 1. maailmansodan aikaan armeijan linnoitustöissä Hangossa ja Inossa.

Lähde Savon Sanomat 24.3.2009
Lähde WWW http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo/vanha-h%C3%B6yryveturi-j%C3%A4tti-kuopion/395662


Kolmosen uutta reittiä juhlistetaan lauantaina

27.03.2009 10:08

Raitiolinjojen 3B ja 3T reitti laajenee ensi maanantaina, kun kolmosen raitiovaunut kaartavat Forumin kulmalta Simonkadulle. Lisäksi kolmosen raitiovaunureitti laajenee Mikonkadulle ja Fredrikinkadulle. Uusia rataosuuksia ajetaan vain raitiovaunulinjalla 3T.

Uutta reittiä juhlistetaan lauantaina kello 11-15 Tennispalatsin ja Kampin keskuksen välissä sijaitsevalla niin sanotulla Tennispalatsin aukiolla.

Tennispalatsin aukiolla jaetaan tietoa uudesta reitistä ja tarjotaan ilmaista kahvia. Tunnin välein torilla esiintyy Peppi Pitkätossu. Paikalla on myös ilmapallotaikuri Klabbis. Ennakkoilmoittautuneet pääsevät myös ajamaan koeajaa uuden raitiovaunureitin.

Tapahtuman järjestävät HKL, Kampin kauppakeskus, Suomen raitiotieseura ja Stadin slangi ry.

Lähde HS 27.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kolmosen+ratikan+uutta+reitti%C3%A4+juhlistetaan+Kampissa+lauantaina/1135244659949


Puomit rikottiin taas Iisalmessa

26.03.2009 22:28

Joku ajoi tasoristeyksen puomit rikki Iisalmessa Sankarinkadun tasoristeyksessä torstain vastaisena yönä. Kyseessä oli kolmas kerta tänä talvena Iisalmessa. Torstain vastaisena yönä (26.3.) kello 1.03 joku ajoi puomeihin niin, että puomien kiinnityspultit katkesivat ja puomit putosivat kadulle. Myös puomien varoitusvalot vaurioituivat törmäyksen yhteydessä.

Iisalmen rautatieasemalta poliisille kerrottiin, että etelän suunnasta oli asemalle tullut juna kello 1.05, joten törmäys oli tapahtunut vain hetkeä ennen sitä. Poliisi kaipaa vihjeitä tapahtumasta puh. 07187 55030 tai vaurion aiheuttaja voi ilmoittautua itse Iisalmen poliisin palvelupäivystykseen.

Edellisen kerran Iisalmessa ajoneuvolla rikottiin puomi Parkatintien tasoylikäytävässä 13. maaliskuuta kello 15.30:n jälkeen. Sitä ennen puomit rikottiin samassa paikassa kuin torstaina eli Sankarinkadun risteyksessä. Ajankohta oli 7. helmikuuta kello 3:n ja 4.50:n välillä yöllä.

Lähde Savon Sanomat
Lähde WWW http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo/puomit-rikottiin-taas-iisalmessa/397960


Rantaradan liikenne takkusi ajojohtovian takia

26.03.2009 16:17

Ajojohtimen tipahtaminen aiheutti ongelmia rantaradan liikenteessä. Johdin tipahti Kauklahden ja Kirkkonummen välillä puoli kymmenen aikaan aamulla. Paikalla oli käytössä vain yksi raide, jonka takia junaliikenne myöhästeli.

Kuljetuskoordinaattori Antti Hirviniemen mukaan ajojohtimen korjaus kestää näillä näkymin useamman tunnin ja sen ajan liikenteessä on odotettavissa häiriöitä.

Lähde Ylen aikainen 26.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/etusivu


Henkilöjunakilpailu avataan kokonaan Ruotsissa

26.03.2009 16:10

Ruotsissa junaliikennettä hoitavan valtiollisen SJ:n monopoliasema henkilöliikenteessä aiotaan purkaa. Kilpailua avataan asteittain jo tämän vuoden puolella, ja ensi vuoden lokakuussa kilpailun on määrä olla täysin avointa.

Avoimella kilpailulla halutaan laskea hintoja ja kasvattaa matkustajamääriä ja näin vähentää hiilidioksidipäästöjä ja ruuhkia tieliikenteessä. Perusrakenneministeri Åsa Torstensson jättää aiheesta esityksen tänään Ruotsin valtiopäiville.

Lähde HS 26.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Henkil%C3%B6junaliikenne+avataan+kilpailulle+Ruotsissa/1135244619658


Eläkemenot pilasivat VR:n muuten erinomaisen vuoden

26.03.2009 10:12

Valtion rautatieyhtiön VR:n viime vuosi oli liiketoiminnallisesti erinomainen, mutta vuoden tuloksen pilasivat eläkekustannukset, jotka johtuivat osake- ja muiden sijoitusmarkkinoiden romahduksesta.

VR:llä on Suomen suurimpia yrityskohtaisia eläkesäätiöitä, joka hoitaa koko VR:n henkilöstön eläkekustannukset. Sijoitusvaroja tällä säätiöllä on noin 1,6 miljardia euroa.

Vielä viime vuoden alussa näistä varoista oli neljännes sijoitettu erilaisiin pörssiosakkeisiin ja loppuosa rahastoihin ja korkopapereihin. Loppuvuonna tapahtunut sijoitusmarkkinoiden romahdus painoi vuoden sijoitustuotot vahvasti tappiollisiksi.

Vaikka VR:n eläkesäätiö on itsenäinen säätiö eikä sen varoja lasketa mukaan VR:n taseeseen, VR joutui viime vuoden tuloksestaan kattamaan sen tappiot. Paikkausta jouduttiin tekemään 30 miljoonaa euroa, jossa on viime vuoden menetysten lisäksi varautumista tämän vuoden tappioihin.

Eläkesäätiön avustamisen jälkeen VR:n tulos viime vuodelta painui 56 miljoonaan euroon, kun se toissa vuonna oli 66 miljoonaa euroa. Liikevoitto putosi 74 miljoonaan 87 miljoonasta.

Jos sijoitusvuosi olisi ollut parempi eikä tappiokattausta olisi tarvinnut tehdä, VR:n tulos olisi lähennellyt 90 miljoonaa euroa, mikä on operatiivisena tuloksena VR:n paras kautta aikain.

Kaikki VR:n liiketoimintaryhmät menestyivät viime vuonna erinomaisesti eikä vuoden lopulla tapahtunut suhdannekäänne päässyt vielä pahasti vaikuttamaan.

Henkilöliikenteen liikevaihdon kasvu oli noin 10 prosenttia ja kasvua oli sekä kaukoliikenteessä, pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä että Venäjän-liikenteessä.

Tavaraliikenne kasvoi sekä kotimaan-, ulkomaan- että transito-liikenteessä. Raakapuuta tuotiin vielä viime vuonna runsaasti Venäjältä.

Tytäryhtiöiden Pohjolan Liikenteen ja VR-Radan toiminta kasvoi voimakkaasti. Erityisen vahvaa kasvu oli infrastruktuurirakentajalla VR-Radalla, jonka liikevaihto nousi lähes 40 prosenttia 340 miljoonaan euroon.

Jos viime vuonna oli hyvä, tälle vuodelle yhtiö ennustaa etenkin tavaraliikenteessä kuljetusmäärien ja liikevaihdon pudotusta.

Lähde HS 25.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/El%C3%A4kemenot+pilasivat+VRn+muuten+erinomaisen+vuoden/1135244591103


Lahti-Luumäki-rataosan parannustyöt aiheuttavat bussikorvauksia

24.03.2009 11:21

Rataosan Lahti-Luumäki parannustöiden mittavin vaihe on käynnissä. Ratatöiden tehokas toteuttaminen edellyttää liikennekatkoja maaliskuun lopusta joulukuulle, jonka aikana junavuoroja korvataan linja-autoilla. Työt ovat käynnissä myös Luumäki-Vainikkala-rataosalla.

Vuonna 2009 tehdään koko Lahti-Vainikkala-välillä pääraiteen geometria- ja sähköistysmuutoksia, joilla tähdätään junanopeuksien nostoon 140-200 km/h:iin. Lahden ja Kouvolan välillä käynnissä ovat muun muassa Suurisuon rataoikaisun teko Iitissä ja Kausalan asematunnelin rakentaminen. Lisäksi rakennetaan kolme uutta raiteenvaihtopaikkaa Villähteelle, Niinimäkeen ja Saunamäkeen.

Kouvolan henkilöratapihan nykyaikaistaminen aloitettiin helmikuussa laiturikatosten purkamisella. Työt jatkuvat uusien laiturien ja katosten rakentamisella. Kouvola-Luumäki-välillä uusitaan Kaipiaisen ratapiha ja radan päällysrakennetta 20 kilometrin matkalta.

Lahti-Luumäki-rataosan turvalaitejärjestelmien uusiminen jatkuu myös tänä vuonna. Uusi turvalaitejärjestelmä otetaan käyttöön ensi lokakuussa. Turvalaitejärjestelmän uusimisella, liikennepaikka- ja vaihdemuutoksilla sekä uusilla liikennepaikoilla lisätään rataosan välityskykyä ja turvallisuutta.

Luumäen ja Vainikkalan välisellä rataosalla rakennetaan rataa vahvistavia vastapenkereitä. Kesällä tehdään kahden viikon ajan sepelinpuhdistusta. Vainikkalan ratapihan länsipään raiteiden jatkaminen käynnistyy syksyllä. Tavoitteena on nostaa suurin nopeus tällä yhteysvälillä 120 kilometristä 140 kilometriin tunnissa ja akselipaino 22 tonnista 25 tonniin.

Hanke on osa itäisen Suomen rautatieliikenteen kehittämistä. Parannushankkeen ansiosta henkilöliikenteen matka-ajat itäisen Suomen liikenteessä lyhenevät ja tavaraliikenteen kilpailukyky paranee. Lahti-Luumäki parannustöiden kustannusarvio on 185M€ ja Luumäki-Vainikkala töiden 20M€. Parannettu rata valmistuu junaliikenteelle marraskuussa 2010.

Liikennejärjestelyjä maaliskuusta alkaen

Kouvolan ja Lahden välillä tehtävät ratatyöt vaativat liikennejärjestelyjä 28. maaliskuuta alkaen. Viisi taajamajunavuoroa korvataan viikonloppuisin linja-autoilla Kouvolan ja Lahden välillä 12. joulukuuta asti.

Muille junille nopeusrajoitukset aiheuttavat kevään ajan viikonloppuisin 5-15 minuutin myöhästymisiä. Toukokuun lopussa voimaan tulevissa aikatauluissa nopeusrajoitusten vaikutukset on pyritty ottamaan huomioon.

Matkustajat saavat tietoa korvaavista kuljetuksista VR:n verkkosivuilta ja aikataulujulkaisuista, kuulutuksista sekä opastejulisteista.

Lähde RHK 23.3
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=2759663


Metron ja junaradan yhdistäminen myötätuulessa

19.03.2009 12:07

Helsingin ehdottama selvitys metro- ja junakiskojen yhdistämisestä etenee. Kiskoliikenteen tehostamiseen liittyvä esitys on ollut Ratahallintokeskuksen ensimmäissä käsittelyssä tällä viikolla.

Viestintäpäällikkö Timo Saarinen Ratahallintokeskuksesta kertoo, että Ratahallintokeskus pohtii nyt, miten olisi mukana selvityksessä. Peruslinjauksia etenemisestä tehdään lähitulevaisuudessa Helsingillä ja Ratahallintokeskuksella on samansuuntaisia suunnittelutarpeita muun muassa Pasilan rautatieaseman vaiheilla.

Lähde Ylen aikainen 19.3
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/03/metron_ja_junaradan_yhdistaminen_myotatuulessa_624686.html


Junaliikenteessä yhä pieniä myöhästymisiä

10.03.2009 10:22

Junaliikenne kulkee yleisesti vielä tiistainakin joitakin minuutteja myöhässä Lahdessa maanantaina sattuneen laitevian vuoksi. Myöhästymiset ovat kuitenkin enimmilläänkin olleet viiden minuutin luokkaa.

Turvalaitteiden toiminnassa on vielä puutteita, minkä vuoksi joudutaan liikennöimään poikkeuksellisia raiteita, ja tämä aiheuttaa myöhästelyjä.

VR:ltä kerrotaan, että myöhästelyt jatkuvat todennäköisesti koko päivän, ja mahdollisesti vasta tiistaina liikenne palautuu täysin normaaliksi.

Sähköratalaitteiden vika Lahden kohdassa pysäytti hetkeksi junaliikenteen maanantaina illalla. Junat myöhästelivät maanantaina noin 1,5 tuntia aikataulustaan sähköratalaitteen vian vuoksi.

Sähköratalaitteet vioittuivat, kun muutama tavarajunan vaunu suistui kiskoilta Lahden asemalla. Vika saatiin korjattua myöhään maanantai-iltana.

Junaliikenne oli pysähdyksissä Helsingin ja Kouvolan ja sekä Riihimäen ja Lahden välillä. Yksi kaukoliikenteen juna jäi odottamaan Lahden asemalle pääsyä eteenpäin, ja neljä junaa jäi odottamaan pääsyä Lahden ohi. VR:n mukaan myös Riihimäen ja Lahden välinen paikallisjunaliikenne oli pysähdyksissä vian takia.

Lähde Yle 10.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/03/junaliikenteessa_yha_pienia_myohastymisia_601100.html


Junaliikenne poikki Lahden asemalla

09.03.2009 22:07

Junaliikenne on poikki Lahden kohdalla sähkövian takia. Ratahallintokeskuksen mukaan tavaravaunuja suistui radalle, mikä aiheutti oikosulun ratojen turvalaitteissa.

Kaukoliikenne kumpaankin suuntaan on poikki. Myöskään paikallisjunat Riihimäelle eivät kulje.

- Raivaustyössä menee varmasti ainakin tunteja. Tarkkaa aikaa on vaikea arvioida, VR:n kuljetuskoordinaattori Niklas Savinsaari sanoi hieman ennen kymmentä.

Pietarista kymmeneltä saapuvan Sibelius-junan matkustajat kuljetetaan Lahdesta takseilla eteenpäin. Junassa on viitisenkymmentä kyytiä tarvitsevaa.

Myös Intercity-juna Joensuusta joutuu pysähtymään Lahden asemalle. Matkustajat jatkavat matkaansa taksi- ja bussikyydeillä.

Savinsaaren mukaan sähkövika saattaa vaikuttaa myös aamun junaliikenteeseen.

Lähde HS 9.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junaliikenne+poikki+Lahden+asemalla/1135244162476


Kehäradan peruskivi muurattiin Vantaalla

06.03.2009 19:17

Pääradalta Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Vantaankoskelle rakennettavan Kehäradan peruskivi on muurattu Vantaan Ilolassa. Valtiovallan tervehdyksen esitti tilaisuudessa liikenneministeri Anu Vehvilänen (kesk).

Radan rakentaminen alkaa ensi kuussa työmaatunneleiden louhinnalla. Maastomittauksia ja pohjatutkimuksia rataa varten on tehty viime syyskuusta lähtien. Ne valmistuvat kevään aikana. Rata valmistuu vuonna 2014.

Kehärata on 18 kilometriä pitkä poikittainen raideyhteys, joka yhdistää Vantaankosken radan päärataan Vantaan Hiekkaharjussa. Se tuo joukkoliikenteen potentiaalisiksi päivittäisiksi käyttäjiksi 200 000 asukasta ja 200 000 työmatkaajaa.

Lähde HS 6.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Keh%C3%A4radan+peruskivi+muurattiin+Vantaalla/1135244086335


HKL sai paljon tarjouksia raitiovaunuista

05.03.2009 19:28

HKL on saanut 14 tarjousta matalalattiaraitiovaunuista. Toimitusjohtaja Matti Lahdenrannan mukaan tarjouksia tuli kaksi kertaa enemmän kuin HKL odotti. Lahdenranta sanoo Uudenmaan uutisille, että jatkoneuvotteluja voidaan käydä useiden tarjousten perusteella.

HKL hankkii 40 uutta matalalattiaraitiovaunua. Kaupan arvo on runsaat 100 miljoonaa euroa. Uudet nykyisiä nivelvaunuja hieman pidemmät vaunut on tarkoitus saada koekäyttöön vuonna 2012 ja vakituiseen käyttöön pari vuotta myöhemmin.

Lähde Ylen aikainen 5.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/03/hkl_sai_tarjousryopyn_raitiovaunuista_592420.html


Raiteille hajonnut juna sotki Vantaankosken liikennettä

03.03.2009 13:01

Junaan iskenyt tekninen vika sotki lähijunaliikennettä Vantaankosken ja Helsingin välillä tiistaiaamuna. Junat kulkivat M-radalla myöhässä aamulla ja pari vuoroa jouduttiin perumaan kokonaan. Nyt liikenteen pitäisi olla palautunut normaaliksi.

Junaan tuli vikaa vähän ennen kello seitsemää Martinlaakson aseman kohdalla. VR:n mukaan matkustajat pääsivät junasta pois nopeasti ja seuraavalla junalla kohti Helsingin keskustaa.

Kesti kuitenkin useita tunteja ennen kuin rikkinäinen juna saatiin poistettua raiteilta, ja M-junat kulkivat siksi 5-10 minuuttia myöhässä.

Toiseen junaan tuli myöhemmin aamulla vastaavanlainen vika Pasilassa. Tämä juna saatiin kuitenkin uudelleen liikkeelle viidessä minuutissa. M-junat Vantaankoskelta Helsinkiin peruttiin kokonaan 9.01 ja 9.51.

Rata saatiin raivatuksi noin puoli kymmeneltä. VR:n mukaan junien pitäisi kulkea tästä eteenpäin normaalisti.

Lumisateesta huolimatta muiden lähijunien pitäisi liikkua tänään tavalliseen tapaan.

Lähde HS 3.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Raiteille+hajonnut+juna+sotki+M-radan+liikennett%C3%A4/1135243976950


VR:n uudeksi toimitusjohtajaksi Mikael Aro

02.03.2009 16:09

VR:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty eMBA Mikael Aro. 43-vuotias Aro siirtyy VR:lle tanskalaisen Carlsberg-konsernin Pohjois-Euroopan johtajan paikalta. Hän seuraa VR:n johdossa pääjohtaja Henri Kuitusta, joka ilmoitti erostaan lokakuussa. Aro aloittaa uudessa tehtävässään viimeistään keskikesällä.

Aikaisemmin Aro on toiminut myös Carlsbergin juomayhtiöön kuuluvan Sinebrychoffin toimitusjohtajana.

- Arvostan erityisesti yhtiön panostusta ympäristöön. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat pitkän tähtäimen menestystekijöitä, Mikael Aro kommentoi nimitystään VR:n tiedotteessa. Hänen mukaansa VR on hyvin hoidettu yritys, mikä tarjoaa hyvän pohjan konsernin jatkokehitykselle.

Edellinen pääjohtaja Henri Kuitunen ilmoitti yllättäen viime lokakuussa eroavansa tehtävistään yli 12 vuoden jälkeen. Hänen antamansa tiedotteen mukaan yhtiön kehittämisessä päättyi yksi vaihe, yhtiön kalusto oli uusittu ja talous vahva.

Samana päivänä myös VR-konsernin hallituksen puheenjohtaja Antti Lagerroos ilmoitti omasta erostaan. Lagerroosin mukaan konsernin hallituksella oli liian vähäiset vaikutusmahdollisuudet yhtiön kannalta keskeisiin päätöksiin.

Eropäätösten taustalla on arveltu olleen muun muassa kiistat Otanmäen junavaunutehtaan tilauksista.

Kuitunen kuitenkin sitoutui hoitamaan pääjohtajan tehtäviä työsopimuksensa mukaisesti huhtikuun 21. päivään saakka.

Lähde Yle 2.3
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/03/mikael_aro_vrn_johtoon_582766.html


VR perui lähijunien aamuvuoroja

02.03.2009 09:41

VR joutui perumaan tänään useita paikallisjunaliikenteen aamuvuoroja. M- juna savusi Pasilan asemalla sulakevika takia puoli seitsemän aikaan. Kaksi A-juna taas poistettiin liikenteestä kulunvalvontalaitteiston ja ovissa ilmenneen vian takia seitsemän jälkeen. VR:n mukaan kalusto-ongelmista ei aiheitunut työmatkalaisille merkittävää haittaa, koska junien liikennöintiväli on aamuisin tiivis.

Lähde Ylen aikainen 2.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/03/vr_perui_aamuvuoroja__581922.html


Konduktöörien uusi myyntilaite nopeuttaa lipuntarkastusta

24.02.2009 23:41

VR:n konduktöörit ovat 17. helmikuuta alkaen ottaneet käyttöön uudet kannettavat myyntilaitteet, joiden avulla itsetulostettujen e-lippujen tarkastaminen helpottuu ja myyntitapahtumat junissa nopeutuvat. Myyntilaite tulee ensimmäisenä käyttöön pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä ja Etelä-Suomen kaukoliikennejunissa. Kesään mennessä uudet laitteet ovat kaikkien konduktöörien käytössä.

VR:n verkkokaupasta ostettaviin e-lippuihin on helmikuun alusta lähtien tulostunut kaksiulotteinen 2D-viivakoodi. Se sisältää lipun tarkistetiedot, jotka konduktööri voi uudella myyntilaitteella lukea optisesti. Tämä nopeuttaa lippujen käsittelyä junissa.

VR:n verkkokaupan osuus myyntikanavana on jatkuvasti kasvanut. Viime vuoden lopulla jo lähes joka viides kaukoliikenteen lippu ostettiin verkkokaupasta.

VR uudistaa myyntijärjestelmänsä vuoteen 2011 mennessä

Konduktöörien myyntilaitteiden uusiminen on osa koko myyntijärjestelmän uudistusta. Lisäksi uusitaan lipunmyyntiautomaatit, asemien myyntipäätteet ja lipunmyyntijärjestelmä.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa asiakaspalvelua ja lippujen saatavuutta sekä kehittää uusia asiakaslähtöisiä palveluja. Järjestelmä ja laitteet otetaan vaiheittain käyttöön vuoden 2011 puoliväliin mennessä.

Lipunmyyntiautomaatit uusitaan seuraavaksi

Asemien lipunmyyntiautomaatit uusitaan seuraavaksi. Uusien automaattien käyttöönotto alkaa vaiheittain vuoden lopulla. Automaattien määrää lisätään, ja niitä sijoitetaan myös asemille, joilla ei tällä hetkellä ole lipunmyyntiä.

Lähde VR 18.2
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_579.html


Ratahallintokeskus aloittaa Kouvolan henkilöratapihan muutostyöt

24.02.2009 23:35

Kouvolan henkilöratapihan muutostyöt käynnistyvät laiturikatosten purkamisella maanantaina 16. helmikuuta ja jatkuvat uusien laitureiden ja katosten rakentamisella. Henkilöratapihan uusiminen toteutetaan vuosina 2009-2010.

Kouvolan henkilöratapihalle rakennetaan uudet katokset ja hissit sekä nykyvaatimusten mukaiset laiturit. Lisäksi uusitaan raiteita ja ehostetaan tunneleita. Tavoitteena on parantaa matkustajien kulkuyhteyksiä asema-alueella yhteistyössä VR:n ja Kouvolan kaupungin kanssa.

Ratapihan muutostyöt ovat osa Lahti-Luumäki-rataosan parantamishanketta, jonka ansiosta henkilöliikenteen matka-ajat itäisen Suomen liikenteessä lyhenevät ja tavaraliikenteen kilpailukyky paranee.

Henkilöratapihalla tehtävät työt aiheuttavat muutoksia matkustajajunien tulo- ja lähtöraiteisiin. Purkutöiden aikana laituri kerrallaan on poissa käytöstä viikon ajan helmikuusta maaliskuun puoleen väliin saakka. Tämän jälkeen käynnistyvät rakennustyöt on myös jaksotettu laitureittain.

Lähde RHK 13.2
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=2654139


Junien myöhästymisistä uudenlaista korvausta

14.02.2009 11:37

Junamatkustajat alkavat joulukuussa saada uudenlaisia korvauksia vuorojen peruuntumisista tai myöhästymisistä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Matkustajille maksetaan hyvitystä lipun hinnasta myöhästymisen keston perusteella.

Lehden mukaan yli 1,5 tunnin myöhästymisistä saa takaisin neljänneksen lipun hinnasta, yli kahden tunnin myöhästymisestä puolet. Tietyin edellytyksin maktan voi myös keskeyttää ja palata lähtöasemalle VR:n kustannuksella.

Korvaukset perustuvat EU:n asetukseen ja ne maksaa liikennöitsijä, Suomessa siis VR. Nykyisin VR maksaa korvauksia myöhästymisistä Suomen rautatiekuljetuslain perusteella.

VR:n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen mukaan VR on krovannut matkustajille muun muassa taksimatkoja, hotelliyöpymisiä ja peruuntuneita lentoja noin 100 000 eurolla vuodessa. Kertakorvauksen katto on laissa 5 000 euroa.

Lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen sanoo Helsingin Sanomille, että nykyjärjestelmä on osoittautunut toimivaksi. Hän säilyttäisi sen uuden rinnalla, kunhan huolehditaan, ettei samasta myöhästymisestä makseta korvauksia kahdesti.

Suomi voi halutessaan jättää pääkaupunkiseudun lähiliikenteen EU:n viivästyskorvausten ulkopuolelle. Eduskunta saanee asian päätettäväkseen vielä ennen kesää. Poissulkemista toivovat VR, YTV sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

EU-komissio valmistelee myös asetusta bussi- ja laivaliikenteen myöhästymisten korvaamisesta.

Lähde Yle 14.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/02/junien_myohastymisista_uudenlaista_korvausta_546738.html


Kolarin radan kantavuuden nosto olisi kannattava sijoitus

11.02.2009 16:42

Ratahallintokeskus uskoo, että Kolarin radan remontointi kaivosyhtiöiden tarpeita varten olisi kannattava sijoitus. Tärkeintä olisi saada vauhtiin radan kantavuuden korottaminen raskaampia malmijunia varten, joka maksaisi sadasta kahteensataan miljoonaan euroa.

Tornion ja Kolarin välinen rata on ollut peruskorjauksen alla kesästä lähtien ja työ jatkuu vielä pari vuotta. Remontissa poistetaan tasoristeyksiä ja korjataan rakenteita ajan tasalle, mikä mahdollistaa Pajalan rautakaivoksen alkuvaiheen tuotannon kuljettamisen Kemiin Ajoksen satamaan. Tuotannon kasvaessa radan kapasiteetti jää kuitenkin pieneksi.

Muun muassa tätä ongelmaa pohtii hallituksen asettama työryhmä, joka saa raporttinsa valmiiksi huhtikuussa. Ryhmän vetäjän, ratahallintokeskuksen investointijohtaja Kari Ruohosen mukaan tärkeintä olisi radan kantavuuden korottaminen.

- Silloin tarvitaan 100-200 miljoonaa euroa lisää tähän ratayhteyden rakentamiseen. Se pitää sisällään radan vahvistamisen niin, että se kestää raskaampia junia, Ruohonen sanoo. Suuri, mutta kannattava investointi

Jo nyt meneillään oleva korjaus maksaa kymmeniä miljoonia euroja, joten kokonaisuudessaan kaivoshankkeiden edellyttämät ratainvestoinnit nousevat jo 300 miljoonaan euroon. Summat kuulostavat hirveiltä, mutta Ruohosen mukaan Kolarin rata näyttää kannattavalta investoinnilta.

- Tässä vaiheessa on vasta alustavia laskelmia tehty, mutta hyötykustannukset näyttävät aika positiivisilta. Jos ratahanketta arvioidaan niillä kriteereillä, miten infrahankkeita Suomessa yleensä arvioidaan, niin kyllä tämä näyttää kannattavalta, Ruohonen kertoo.

Hankkeen kannattavuuden ja kustannustehokkuuden arvioiminen on yksi keskeisimmistä Ruohosen Suomen osalta johtaman työryhmän tehtävistä.

Rataremontit ovat vuosikausia kestäviä ja kaivosyhtiö aikoo aloittaa tuotannon jo neljän vuoden kuluttua. Ruohosen mukaan vielä ei kuitenkaan olla jääty junasta, mutta päätöksiä asiassa pitäisi tehdä vielä tänä vuonna.

Ruohonen muistuttaa, että kantavuuden nosto edellyttäisi muun muassa ratapihojen remontteja, linjauksen muuttamisia ja monia muita suuria muutoksia. Nämä vaativat esimerkiksi ympäristölupakäsittelyjä ja kaavavalmisteluja niin paikallisella kuin maakuntatasollakin, joten lupa-asiatkin vievät aikansa.

Keskeistä ratahankkeen toteuttamisen kannalta on se, miten kaivosyhtiö Northland Resources ja valtio rahoittajana voivat sitoutua hankkeeseen riittävästi.

- Täytyisi turvata se, että valtio ei investoi turhaan rataan, eikä toisaalta infrahankkeiden viivästyminen estä kaivoksen toiminnan aloittamista. Jos ei ole rataa, ei ole kaivostakaan ja päin vastoin.

Lähde YLE Meri-Lappi 11.02.2009
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/meri-lappi/2009/02/kolarin_radan_kantavuuden_nosto_olisi_kannattava_sijoitus_540448.html


Meluaitoja radanvarteen Tampereella

11.02.2009 16:40

Tampereen kaupunki hyväksyy sopimuksen meluaitojen rakentamisesta ratahallintokeskuksen kanssa. Esteitä rakennetaan rautateiden varsille 6,6 miljoonalla eurolla neljän lähivuoden aikana.

Kallein ja hankalin aidoista tulee Järvensivulle. Siellä rakennelmat vaikuttavat huomattavasti myös maisemaan. Jatkosuunnittelun tarve onkin ilmeinen. Muita kohteita on mm. Tesomalla ja Multisillassa.

Myös pelkkiä kulkuesteitä rakennetaan vähentämään allejäämisten riskiä. Valtio ja kaupunki jakavat kulut puoliksi.

Tampereen-Helsingin moottoritien varrelle suunnitellaan niin ikään melusuojausta Multisillan-Sääksjärven välille. Sen rahoitus on kuitenkin vielä avoinna.

Lähde YLE Tampere 11.02.2009
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/pirkanmaa/2009/02/meluaitoja_radanvarteen_538796.html


Kaksi kuoli tasoristeyskolarissa Porissa

11.02.2009 16:40

Kaksi kuoli ja yksi loukkaantui vakavasti henkilöauton ja veturin törmäyksessä Pikakyläntien tasoristeyksessä Porin Reikossa. Mäntyluodon suunnasta tullut veturi törmäsi henkilöautoon vartioimattomassa tasoristeyksessä.

Pelastuslaitoksen mukaan kaksi autossa ollutta kuoli heti. Kolmas kuljetettiin sairaalaan.

Henkilöauto raahautui törmäyksessä kymmeniä metrejä Porin keskustan suuntaan. henkilöautoliikenne onnettomuuspaikalla sujuu normaalisti. Raideliikenne on poikki.

Onnettomuus sattui noin kello 15 keskiviikkona.

Lähde Satakunnan Kansa 11.02.2009
Lähde WWW http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194612910610/artikkeli/kaksi+kuoli+tasoristeyskolarissa+porissa.html


Rautatieaseman pysäköintihallin rakentaminen alkaa keväällä Vaasassa

11.02.2009 01:49

Vaasan rautatieaseman pohjoispäähän rakennetaan kaksitasoinen pysäköintihalli. Piirustusten mukaan molemmille tasoille tulee 66 autopaikkaa. Airaksinen Capital Oy on jättänyt kaupungille poikkeuslupahakemuksen. Sen käsittelyn jälkeen tarvitaan vielä rakennuslupa.

- Jos luvat saadaan kuntoon, pyrimme aloittamaan rakennustyöt huhtikuun puolivälissä, sanoo Airaksisen toimitusjohtaja Tommi Heikkinen.

Pysäköintihalli on tarkoitettu sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen pysäköintiin. Sisäänajopaikkoja on kaksi. Lähempänä asemarakennusta olevasta päädystä ajetaan alatasolle, jossa on 40 parkkipaikkaa lyhytaikaiseen pysäköintiin. Ulosajo on rakennuksen keskellä.

Ylätasolle ajetaan pysäköintihallin pohjoispäädystä, josta pääsee myös ulos. Molempien tasojen kerrostasoala on 1616 neliötä. Asemarakennuksen vieressä olevat lehmukset on suojeltu asemakaavassa. Pysäköintihallin lupaehtoihin kuuluu, että viisi puuta siirretään rakentamisen ajaksi muualle.

Lähde Pohjalainen 09.02.2009
Lähde WWW http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=395824&Title=Rautatieaseman+pys%E4k%F6intihallin+rakentaminen+alkaa+kev%E4%E4ll%E4


Autolla ajettiin läpi puomeista Iisalmessa

11.02.2009 01:48

Poliisi kaipaa tietoja ja havaintoja autosta, jolla ajettiin alas laskeutuneiden puomien läpi Sankarinkadun rautatien tasoylikäytävällä lauantaina aamuyöllä kello 3.30-4.50 aikaan. Puomien kiinnitykset rikkoontuivat. Ajoneuvo on tullut risteykseen keskustan suunnasta. Tapahtumasta jotain tietäviä henkilöitä pyydetään ilmoittamaan tiedot poliisille, puhelin 071 87 55 088.

Lähde Iisalmen Sanomat 08.02.2009
Lähde WWW http://www.iisalmensanomat.fi/uutiset/yla-savo/autolla-ajettiin-l%C3%A4pi-puomeista-iisalmessa/356030


Tavarajunan hyytyminen mäkeen myöhästytti Joensuun iltajunaa

11.02.2009 01:47

Helsingistä maanantaina kello 18.00 lähtenyt Intercity11 saapui perille Joensuuhun lähes tunnin aikataulusta myöhässä kello 22.55.

Syynä oli tavarajunan veturin hyytyminen Parikkalan ja Simpeleen välillä. Tiettävästi pieneen ylämäkeen hyytynyt juna odotti vaihtoveturia tunnin ajan, jonka vuoksi Intercity11 joutui odottamaan raiteen vapautumista Simpeleen asemalla.

Parikkalan jatkoyhteydestä Savonlinnaan myöhästyneet matkustajat pääsivät määränpäähänsä taksilla.

Lähde Karjalainen 10.02.2009
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset_maakunta/tavarajunan_hyytyminen_m%C3%A4keen_my%C3%B6h%C3%A4stytti_joensuun_iltajunaa_5028584.html


Kiskopolun silta piteni jatkopalan verran Oulussa

07.02.2009 04:41

Oulun Limingantullin ja Nokelan kaupunginosat yhdistävän Kiskopolun sillan jatkopala nostettiin paikalleen perjantain vastaisena yönä.

Vanhastaan 296 metriä pitkä silta saa yhdistämisessä lisää pituutta noin 40 metriä. Sillan jatkopalan 35 tonnin painoinen teräsrunko nostettiin paikalleen kahdella nosturilla.

Noston jälkeen Kiskopolun sillan urakka jatkuu uuden osuuden jatkorakentamisella ja vanhan kunnostamisella.

Sillan rakennus- ja korjaustöiden uskotaan kestävän koko vuoden. Virallinen yhteys Nokelan Kiskotieltä Limingantullin Alasintielle avataan uudelleen kevyelle liikenteelle vuoden lopussa.

Kiskopolun kevyen liikenteen silta valmistui alunperin 1981.

Virallinen kevyen liikenteen yhteys Limingantullin ja Nokelan välillä kuitenkin katkesi, kun pääradan ylittävä kevyen liikenteen silta purettiin vaarallisena.

Jäljelle jäänyttä Kiskopolun siltaa pitkin pääsi vain Nokelan ratapihan yli. Vilkas päärata ylitettiin raiteen yli kävellen. Oulun kaupunki kielsi Kiskopolun sillan käyttämisen 1997 Joutsensillan valmistumisen yhteydessä. Siltaa on kuitenkin käytetty aktiivisesti myös kiellon jälkeen.

Lähde Kaleva 06.02.2009
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu779497_page0.htm


VR Cargo valmis uuden rautatieterminaalin käyttäjäksi Kuopiossa

06.02.2009 11:44

Kuopion kaupunki selvittää liikennöitsijöiden halukkuutta olla mukana Matkuksen logistiikkakeskushankkeessa. VR Cargo haluaisi kyyditä Kuopion ja Helsingin välillä rekkoja.

VR Cargo on yhä kiinnostunut uuden rautatieterminaalin saamisesta Matkuksen yritysalueelle Kuopioon. Terminaali mahdollistaisi esimerkiksi rekkojen kuljettamisen junalla Helsingin ja Kuopion välillä.

VR Rata on laatinut suunnitelman, jossa alueen käytettävyyttä on pohdittu. Maaston kaltevuudesta johtuen junat joutuisivat hakemaan vauhtia Kuopion keskustasta, mutta tämä ei olisi este toiminnalle.

Yhdeksi liikennöijäksi terminaaliin haluava VR Cargo odottaa Matkuksen logistiikkakeskuksen kaavoituksen etenemistä. Kaupunki aikoo piakkoin koota yhteen kaikki halukkaat liikennöijät varmistaakseen niiden sitoutumisen hankkeen eteenpäinviemiseen.

Lähde YLE Savo 06.02.2009
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/pohjois-savo/2009/02/vr_cargo_valmis_uuden_rautatieterminaalin_kayttajaksi_529404.html


Pahaniemi olisi hankala paikka uudelle ratapihalle

06.02.2009 03:16

Turun ratapiha-alueen kehittäminen on koko ajan sisältänyt yhden kysymysmerkin. Vaarallisten aineiden kuljetus luo suuronnettomuusvaaran, vaikka sellaisen todennäköisyys onkin luokiteltu ”erittäin pieneksi”.

Käytännössä kyse on kemikaaleista, joita kuljetetaan Turun kautta Kemiran lannoitetehtaalle Uuteenkaupunkiin.

Viime syksynä julkisuuteen nousi ratkaisu, jonka mukaan edemmäs radanvarteen Pahaniemeen rakennettaisiin kokonaan uusi ratapiha. Kilometrin pituinen ja 200 metriä leveä alue sijoittuisi Vienolan ja Muhkurin omakotialueiden sekä Jyrkkälän kerrostaloalueen väliin.

Ratahallintokeskuksen investointijohtaja Kari Ruohonen suhtautuu paikkaan varsin empivästi.

- Se olisi rakennusteknisesti varsin hankala paikka esimerkiksi korkeuserojen vuoksi. Ratapihojen pitäisi olla tasaisia, Ruohonen sanoo.

Hän ei kerro, millaisia Ratahallintokeskuksen alustavat kustannusarviot ovat. Hän luonnehtii niitä joka tapauksessa korkeiksi.

Investointijohtaja korostaa, että selvitykset ovat vielä täysin kesken. Hän toivoo, että ratkaisuja puitaisiin kaupungin kanssa käytävissä keskusteluissa keväällä.

Lisäksi mietinnässä on koko ammoniakkikuljetusten käsittely. Ruohosen mukaan on hyvä, että lastit liikkuvat rautateillä eikä maanteillä.

Radat kulkevat kuitenkin kaupunkikeskustojen läpi, ja Turun asemalla kuljetukset joudutaan vielä katkaisemaan pariin osaan.

Lähde Turun Sanomat 06.02.2009
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2009-02-06,104:2:591881,1:0:0:0:0:0:


Turun matkakeskuksen toteutus siirtyy 2010-luvun lopulle

06.02.2009 03:15

Ratapihan seutua suunnitellaan jopa 2 000 uudelle asukkaalle

Turun ratapiha-aluetta muokataan lähivuosina selvästi nykyistä vilkkaammaksi. Tuore osayleiskaavaesitys puhuu 1 500-2 000 uuden asukkaan sijoittumisesta seudulle, jota nykyisin kansoittaa noin 550 turkulaista.

Radan pohjoispuoliset asuntoalueet sidotaan nykyistä tiiviimmin Turun keskustaan, kun ratojen yli vedetään suuri matkakeskus ja kolme uutta kevyen liikenteen siltaa.

Esitys tuodaan ympäristö- ja kaavoituslautakunnan poliitikoille tiistaina. Noin 60 hehtaarin alue on ollut tarkastelussa kahdesta syystä: valtio ja Turku ovat suunnitelleet ratojen päälle juna- ja linja-autoliikenteen yhteistä matkakeskusta, ja konepaja-alue avautui uuteen käyttöön vuonna 2002.

Osayleiskaavaesityksessä matkakeskukselle on varattu runsaasti tilaa nykyisen linja-autoaseman tontilla ja sen pohjoispuolisten rautatiekiskojen päällä. Keskuksen toteutuminen ei kuitenkaan ole aivan lähivuosien asia.

- Tarkoituksena on järjestää valtion kanssa seminaari aiheesta ja valmistella jokin yhteinen paperi, jossa sovitaan, minkälaisella prosessilla asiaa viedään eteenpäin. Toteutumisen osalta puhuisin vuosista 2015-2020, Turun kiinteistötoimenjohtaja Jouko Turto sanoo.

Hanke on selkeästi kiinni suhdanteista. Turton mukaan kannattava keskus edellyttäisi 100 000 kerrosalaneliön rakentamista, ja VR ja Matkahuolto tarvitsevat siitä vain pikkuriikkisen siivun. Käytännössä kyse olisi Helsingin Kampin tyylisestä liikekeskuksesta.

Taloustaantuma vei kiinnostusta

Konepaja-aluetta suunnitellaan taas rinnan koko seudun osayleiskaavoituksen kanssa. Lautakunta hyväksyi jo vuosi sitten konepajan asemakaavaluonnoksen, joka tuo kiskojen pohjoispuolelle runsaasti asumista.

Erikoisuutena olisi Köydenpunojankatua ja sen jatkeeksi suunniteltavaa Köydenpunojankaarta seuraava liki puolen kilometrin talokäärme. Itse konepajoihin voisi sijoittua monenlaista toimintaa, muun muassa huvipuisto.

- Huvipuiston ympärillä on ollut hiljaiseloa. Ennen taantumaa yritysmaailma osoitti kovastikin mielenkiintoa konepajaa kohtaan, mutta nyt tilanne on aivan avoin, Turun kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen kertoo.

Sekä ratapiha-alueen osayleiskaava että konepaja-alueen asemakaava aiotaan saada valtuuston käsittelyyn vielä ennen kesälomia.

Osayleiskaavalla tavoitellaan asumisrakenteen tiivistämistä. Itse ratapiha-alueesta matkakeskuksineen tulisi osa keskustaa, ja uudet kulkuväylät ja asuinalueet liittäisivät myös Turun pohjoisemmat osat tiiviimmin keskustaan.

Kevyen liikenteen siltojen lisäksi uutuutena olisi Köydenpunojankadun jatkaminen Veturimiehenkadun ja Paratiisitien eteläpuolitse Virusmäenrampille.

- Kauhean kiire sen toteuttamisella ei ole, sillä nykyinen Köydenpunojankatu riittää pitkälle senkin jälkeen, kun uusia asuintaloja aletaan rakentaa. Jos konepajaan tulee huvipuisto, kiire kasvaa, Toivonen pohtii.

Rautatieasemaan ei tule asuntoja

Osayleiskaavassa kirjataan runsaasti suojelukohteita. Sellaisia ovat muun muassa rautatieasema, linja-autoasema, entinen Esson huoltamo, synagoga, veturitalli ja viisi asuinrakennusta.

Toivonen ei osaa vielä sanoa, mitä toimintoja nykyisiin rautatie- ja linja-autoasemiin sijoittuu, kun matkakeskus valmistuu. Linja-autoasema on ollut Turun ns. operointilistalla, mutta tällä hetkellä sen myyntiä ei viedä aktiivisesti eteenpäin.

- Rautatieasema on enemmän omistajan asia. Jonkinlaista liiketoimintaa sinne varmaan tulisi. Asuminen on poissuljettu, Toivonen vakuuttaa.

Lähde Turun Sanomat 06.02.2009
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2009-02-06,104:2:591862,1:0:0:0:0:0:


Veturit hyytyvät yhä Savion tunneliin

05.02.2009 09:24

VR ja Ratahallintokeskus eivät ole löytäneet ratkaisua Savion rautatietunnelin kosteusongelmiin. Pakkasilla kertyvä kosteus saa veturit hyytymään keskelle Vuosaaren satamaan johtavaa tunnelia. Ongelman ratkaisemiseksi on analysoity tunnelin ilmaa, kosteutta ja lämpötilaa. Vielä tällä viikolla on tarkoitus tehdä testiajo pakkassäässä.

Liika kosteus saa Sr1-tyyppisen kaluston turvajärjestelmän kytkemään veturista virrat pois päältä. Kosteutta kestävää uudempaa kalustoa ei puolestaan ole riittävästi kattamaan liikennettä tunnelissa.

Lähde Ylen aikainen 5.2
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/02/veturit_hyytyvat_yha_savion_tunneliin_525989.html


Ratahallintokeskuksen suunnittelema betonisilta ei kelpaa Imatran kaupungille

05.02.2009 02:23

IMATRAN kaupunki ei kelpuuta Ratahallintokeskuksen suunnitelmaa Vuoksen ylittävästä Mansikkalan uudesta junasillasta. Uutta junasiltaa tarvitaan Luumäen ja Imatran välille rakennettavan kaksoisraiteen johdosta.

Ratahallintokeskuksen mukaan nykyistä terässiltaa ei hyödynnettäisi enää lainkaan, vaan junille rakennettaisiin viereen uusi 2-raiteinen betonisilta Vuoksen yli.

Ratkaisu ei tyydytä Imatran kaupunkia.

Kaupunginarkkitehti Kimmo Hartikaisen ja kaavoitusyksikön päällikön Erkki Pekkarisen valmistelemassa lausunnossa todetaan, että suunniteltu kotelopalkkisilta tukkisi Mansikkakosken arvokkaan kulttuurimaiseman.

Uusi betonisilta olisi yli kaksi kertaa nykyistä terässiltaa leveämpi ja siltapalkin alapinta sijoittuisi lähes maan tasoon. Leveät ja korkeat kotelopalkit estäisivät näkymät Vuokselle tyystin.

- Kyse on todella massiivisesta sillasta, joka ei huomioi maisemaa millään tavalla. Erittäin huonoa silta-arkkitehtuuria, Kimmo Hartikainen tuhahtaa.

- Tällaista siltaa ei voi missään nimessä toteuttaa.

Nykyinen teräskehikkosilta on puolestaan rakenteeltaan keveä ja maisemakuvaa läpäisevä, eikä muodosta estettä ympäristön havainnoinnille.

Kaupungin mielestä siltakysymys tuleekin miettiä kokonaan uusiksi. Lähtökohtana pitää olla maisemaan ja kulttuuriperintöön liittyvien erikoispiirteiden säilyttäminen ja korostaminen sekä nykyisen rautatiesillan säilyttäminen junaliikenteen käytössä.

Kaksoisraide voitaisiin tässä tapauksessa toteuttaa joko vanhaa terässiltaa leventämällä tai rakentamalla sen viereen uusi yksiraitainen silta. Kantavissa rakenteissa tulisi käyttää terästä eikä missään nimessä betonia.

- Materiaaliratkaisu osoittaisi arvonantoa vanhaa siltaa ja maiseman avoimuutta kohtaan, kaupungin lausunnossa todetaan.

Kaupungin mielestä Mansikkalan uuden junasillan toteutustapa tulisi ratkaista erillisellä siltasuunnittelukilpailulla, joka annetaan Suomen Arkkitehtiliiton ja Rakennusinsinöörien liiton hallinnoitavaksi.

Kilpailun yhtenä lähtökohtana tulisi olla juuri nykyisen rautatiesillan hyödyntäminen.

- Kaksoisraiteen suunnitteluratkaisulla tulisi korostaa terässillan kulttuurihistoriallista merkitystä toimivana historiallisena siltana ja hallitsevana paikallishistoriallisena elementtinä Vuoksi-maisemassa.

Kaupungin kannanotto liittyy kaksoisraiteen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen ja sen johdosta Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle annettavaan lausuntoon.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina. Maisemaa korostavan kaupunginarkkitehdin ja kaavoitusyksikön lausunnon lisäksi ympäristökeskukselle toimitetaan sosiaali- ja terveyslautakunnan ja ympäristö- ja rakennusvalvontalautakunnan lausunnot.

Ympäristökeskus ottaa kantaa Ratahallintokeskuksen suunnitelmiin kevään aikana.

Imatran kaupunki ja Ratahallintokeskus ovat eri mieltä Vuoksen uuden junasillan toteutustavasta.

Ratahallintokeskus ei vastusta junasillan suunnittelukilpailua

MANSIKKALAN uuden junasillan toteutustapa on mahdollista ratkaista erillisellä suunnittelukilpailulla, sillä Ratahallintokeskus ei ainakaan tyrmää Imatran kaupungin ehdotusta suunnittelukilpailun järjestämisestä.

- Periaatteessa Ratahallintokeskus on valmis viemään sillan suunnittelua eteenpäin kilpailulla, jos se saadaan sopimaan aikataulullisesti hankkeeseen.

- Emme missään tapauksessa tyrmää kilpailun järjestämistä. Yksinään Ratahallintokeskus ei kuitenkaan lähde viemään asiaa eteenpäin. Lähinnä kyse on kustannuksista, kertoo pääsuunnittelija Hannu Lehikoinen Ratahallintokeskuksen investointiosaston suunnitteluyksiköstä.

Suunnittelukilpailun maksumieheksi halutaan siis muitakin. Lähinnä kyseeseen tulisi idean isä eli Imatran kaupunki.

- Täytyy ratkaista, miten aikataulutukset sopivat ja miten kilpailu rahoitetaan.

Mansikkakosken uudesta, 2-raiteisesta junasillasta on vasta alustavia piirustuksia. Betoninen siltamöhkäle ei ole herättänyt kovin suurta ihastusta Imatralla. Etenkin kaupunginarkkitehti on vaatinut muitakin vaihtoehtoja.

Lehikoinen korostaa, että yksityiskohtaisempi suunnittelu on vasta käynnistymässä.

- Jatkossa maisemaan sopivuutta on arvioitava tarkemmin ja haettava ratkaisuja, joilla silta saadaan sovitettua mahdollisimman hyvin maisemaan.

Esitetyn betonisillan kohtalo ratkeaa parin kuukauden sisällä, kun Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ottaa kantaa kaksoisraiteen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen ja muun muassa siihen, onko arvokas koskimaisema huomioitu riittävästi.

Jos esitettyä siltavaihtoehtoa ei pidetä toteuttamiskelpoisena, Ratahallintokeskuksen täytyy miettiä asia vielä uusiksi. Yksi asia on kuitenkin selvä: kaupunginarkkitehdin toivomalle vanhan sillan hyödyntämiselle ei lämmetä sillan korkean iän sekä melu-ja kantavuusongelmien vuoksi.

Ratahallintokeskuksen tavoitteena on käynnistää Luumäki-Imatra -kaksoisraiteen yleissuunnittelu tämän kevään aikana, jonka jälkeen tehdään vielä ratasuunnitelmat erikseen. Jos hankkeelle myönnetään rahoitus, kaksoisraiteen rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2012.

Toteutuksen aikataulu riippuu sekin rahoituksesta. Joka tapauksessa rakentaminen vie vuosia. Todennäköistä on, että kaksoisraide rakennetaan pätkä kerrallaan, useammassa vaiheessa.

Marssijärjestys riippuu pitkälti liikenteellisestä tarpeista.

- Kaikkein ruuhkaisin on Joutsenon ja Imatran tavara-aseman väli, Lehikoinen tietää.

Lähde Uutisvuoksi 25.01.2009
Lähde WWW http://www.uutisvuoksi.fi/Uutiset/2009/01/25/Ratahallintokeskuksen+suunnittelema+betonisilta+ei+kelpaa+Imatran+kaupungille/200956516579/17


Pendolinot joutuvat matelemaan Riihimäen surkealla ratapihalla

05.02.2009 02:19

VR käynnisti kaksi vuotta sitten kokeilut tutkiakseen, voidaanko kaksikerroksisten Intercity2-junien matkavauhti nostaa Helsingin ja Tampereen välisellä pääradalla 160:stä 200:aan kilometriin tunnissa.

Nopeus on kuitenkin pysynyt ennallaan kannattavuuslaskelmien vuoksi.

Helsingin ja Tampereen välillä on neljässä osassa yhteensä 40 kilometriä rataa, jossa voi ajaa IC2:lla 200 km/h. Junat pysähtyvät useammille asemille kuin nopeammat Pendolinot.

Nopeutta pitäisi nostaa ja laskea lähes taukoamatta.

-Huippunopeuden nostosta koituva ajansäästö ei olisi kovin merkittävä, päättelee VR:n suunnittelupäällikkö Juha Inkilä.

Hyvinkään rautatieaseman pysähtymättä ohittavat Pendolinot saavat ajaa jopa 190 km/h kaupungin keskustassa.

Riihimäen aseman ohittavien Pendolinojen on pudotettava vauhtinsa ratapihan huonon kunnon vuoksi 60:een kilometriin tunnissa.

Lähde Aamuposti 03.02.2009
Lähde WWW http://www.aamuposti.fi/Uutiset/Kaikki-uutiset/Paauutiset/Pendolinot-joutuvat-matelemaan-Riihimaen-surkealla-ratapihalla


Raiteilla kävellyt nainen kuoli Ylöjärvellä torstaina aamupäivällä

05.02.2009 02:18

Ylöjärvellä kuoli torstaina aamupäivällä junaradalla kävellyt nainen. Hän jäi puoli kymmenen aikaan pohjoiseen matkalla olleen junan alle Terätien kohdalla. Poliisilla ei ole tietoa, miksi nainen käveli radalla. Paikkakuntalainen vuonna 1956 syntynyt nainen menehtyi välittömästi.

Lähde Sopuli.fi 04.02.2009
Lähde WWW http://www.sopuli.fi/2009/02/04/raiteilla-kavellyt-nainen-kuoli-ylojarvella/


VR:n monopoli pitäisi purkaa - Yksityiset operaattorit toisivat VR Oy:lle lisää sutjakkuutta

05.02.2009 01:36

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on asettanut työryhmän pohtimaan rautateiden henkilöliikenteen avaamista myös yksityisille toimijoille. Nurmekselainen rautatieasiantuntija, varatuomari Kalevi Kämäräinen toivoo työn tuloksena yksityisiä matkustajaliikenneoperaattoreita kiskoille.

- Nykyinen operaattori VR Oy ei enää kustanna rataverkkoa, vaikka itsevaltiaasti sitä käyttääkin, Kämäräinen mainitsee yhtenä syynä

Toisaalta hän perustelee kantaansa Ruotsin kokemuksilla.

- Ruotsissa maantieteelliset olot ovat suunnilleen samanlaiset kuin meillä, mutta siellä rautateiden henkilöliikenteen kulkumuoto-osuus on kolme prosenttiyksikköä suurempi kuin täällä. Erona Suomeen on, että siellä on useampi operaattori kiskoilla, Kämäräinen sanoo.

Kämäräisen mukaan juuri muutoin kuin muiden maiden kokemuksiin vertaamalla VR Oy:n toiminnan tehokkuutta on vaikea arvioida.

- Mutta lisää sutjakkuutta yksityiset operaattorit toisivat tähän yhtiöön, joka tuntuu toiminnoissaan potevan myös jäykkyyttä ja välinpitämättömyyttä.

Suomen rataverkko on yksiraiteinen, mutta se ei Kämäräisen mukaan estä yksityisten tuloa henkilöliikenteeseen.

- Jos liikenne kasvaa, niin silloin on rakennettava junille kohtaamispaikkoja. Ja näinhän maanteilläkin tehdään eli rakennetaan tarpeen mukaan lisää kaistoja.

Kämäräinen luonnehtii rautateitä suurten massojen ja pitkien matkojen kuljetusväyläksi. Moderni kiskobussi on energiataloudellisesti linja-autoa tehokkaampi, joten henkilöraideliikenteen osuuden kasvattaminen on myös ilmastonmuutosta ajatellen mielekäs ratkaisu.

Kerman kuorintaa?

Voisi kuvitella, että raidehenkilöliikenteen salliminen yksityisille toimijoille toisi kiskoille vain kermankuorijoita. Vai onkohan tilanne jo nyt sellainen?

- On viitteitä siitä, että VR olisi tällainen kermankuorija, Kalevi Kämäräinen arvioi.

Rautatieasiantuntija sanoo yhtiön jo nykyisin yksipuolisesti sanelevan, että tuota tai tuota reittiä se ei aja, jos joku ei maksa. Hänen mukaansa sillä on varsin samankaltaisia ja saman matkustajamäärän reittejä, joista toisia se liikennöi valtion ostopalveluna ja toisia omalla riskillään.

- Kovin moni ei tiedä, mihin nämä VR:n kannattavuutta koskevat laskelmat perustuvat, Kämäräinen sanoo.

Yksityiset operaattorit toisivat vertailupohjaa yhtiön toimintaan ja kannattavuusväitteisiin.

Kämäräisen mukaan VR Oy:llä on ihan hyvää kalustoa, mutta rataosuuksien mukaan se on jakanut kansalaiset kahden kerroksen väkeen.

- Joillain rataosuuksilla yhtiö liikennöi modernilla, ja joillain vähemmän modernilla kalustolla.

Vähemmän liikennöidyillä rataosuuksilla kiskobusseissa kuljettajalla on ilmastointi, mutta matkustajilla ei. Lisäksi kiskobusseista puuttuvat pistokkeet atk-laitteille.

- VR:n hyljeksimillä rataosuuksilla yksityiset toimijat voisivat kehitellä myös tällaisia palveluja, Kämäräinen pohtii.

Hän arvelee, että ne voisivat lisäksi räätälöidä eri käyttäjäryhmille, kuten opiskelijoille, palveluja ja vuoroja, jotka kiskojen henkilöliikenteen yksinvaltiaalta puuttuvat.

Yksityistäminen tullaan tutkimaan

- Liikenneministeri Anu Vehviläinen on luvannut, että raidehenkilöliikenteen avaaminen yksityisille tutkitaan ennakkoluulottomasti. On hyvä asia, ettei etukäteen ole naulauduttu mihinkään ratkaisuun, vaan selvitetään myös muualla saadut kokemukset, Kalevi Kämäräinen korostaa.

Uudessa-Seelannissa ja Isossa-Britanniassa yksityistettiin taannoin liikenteen lisäksi myös rautatiet. Kämäräinen kertoo kummankin ratkaisun itse rautateiden osalta osoittautuneen epäonnistuneeksi, ja ne ovatkin palanneet yhteiskunnan hallintaan.

- Britanniassa matkustajamäärät ovat nousseet huimasti yhteiskunnan otettua rataverkon uudelleen hoidettavakseen, Kämäräinen muistuttaa.

Hänen mielestään rataverkon hoito ja liikennöinti on eriytettävä toisistaan.

- Myös kiskoliikenteen ohjauksesta vastaavan on oltava operaattoreista eriytetty taho kuten ilmailussakin, Kämäräinen korostaa.

Lähde Ylä-Karjalan lehti 02.02.2009
Lähde WWW http://www.ylakarjala.fi/


Nopea ratayhteys ulotettava Savonradalla Kajaaniin

03.02.2009 02:55

Pohjois-Savon liiton maakuntahallitus korostaa antamassaan lausunnossa ratahallintokeskuksen toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2010-2013, että radanpidon rahoitustasoa on nostettava kehittämissuunnitelman mukaiselle tasolle eli nykyisestä 100 milj. eurolla vuodessa. Muutoin uhkana on raideliikenteen nopeusrajoitusten lisääntyminen etenkin tavaraliikenteessä. Talouden laskusuhdanteen vuoksi rataverkon parantaminen olisi hyödyllistä työllisyyssyistäkin. Yksittäisistä kohteista Pohjois-Savon liitto esittää tärkeimpinä nopean henkilöliikenteen rataverkon ulottamista Kuopiosta Kajaaniin sekä Pieksämäki-Kuopio -rataosan parantamistöiden käynnistämistä viimeistään vuonna 2010.

Maakuntahallituksen mukaan nopea rataverkko olisi ulotettava kaikkiin maakuntakeskuksiin, koska raideliikenteen merkitys kasvaa niiden välisessä liikennöinnissä sekä matkoissa pääkaupunkiseudulle. Nopeiden junayhteyksien ulottaminen Kajaaniin on perusteltua myös siksi, että se on Pendolino-kaluston lähtöasema.

Ratahallintokeskuksen toiminta- ja taloussuunnitelmaan lisättäväksi maakuntahallitus esittää myös Kuopion ratapihatunnelin toteutuksen (1,2 milj. euroa), Kuopion henkilöratapihan kehittämisen (15 milj.), Kuopion Matkuksen yhdistettyjen kuljetusten terminaalin rakentamiskustannuksiin osallistumisen (7 milj.) sekä Iisalmen kolmioraiteen toteuttamisen (2,5 milj.) ja Iisalmi-Ylivieska -rataosuuden sähköistämisen (35 milj.).

Valtio panostaa perusradanpitoon tänä vuonna 358 milj. euroa ja kehittämiseen 151 miljoonaa. Perusradanpidosta voidaan käyttää korvausinvestointeihin ainoastaan 135 miljoonaa, mikä on 40 milj. euroa vuosien 2005-2008 tasoa alempi. Näin toiminnalliset parannukset jäävät tekemättä, kun varat on käytettävä vanhojen ratarakenteiden korvaamiseen uusilla. Lisäksi perusradanpitomäärärahojen ostovoima on pienentynyt vuosien mittaan. Ratahallintokeskuksen mukaan radanpitoon tarvittaisiin 100 milj. euroa enemmän, jotta rataverkko pysyisi liikennettä vastaavassa kunnossa ja korvausinvestointien suma purkautuisi. Niihin lukeutuu juuri mm. Pieksämäki-Kuopio -välin perusparantamisen päätöksen saaminen.

Lausunnossaan Etelä-Savon maakuntakaavaehdotuksesta Pohjois-Savon liitto yhtyy Etelä-Savon liiton näkemykseen seutukaavan mukaisen Lahti-Mikkeli -oikoradan jättämisestä pois siitä. Suomen raideverkon kehittämisessä on tärkeää tutkia Helsinki-Pietari -yhteyden vaikutukset koko maan raideverkkoon sekä tavara- ja henkilöliikenteen tulevaisuuden tarpeisiin ennen sitovia päätöksiä uusista raidelinjauksista. Maakuntahallituksen kannattaa nykyisen rataverkon liikennöintinopeuksien parantamista. Pidemmällä tähtäimellä huomioita on kiinnitettävä Itä- ja Pohjois-Suomen yhteyksien kehittämiseen Helsinkiin ja Pietariin. Parhaiten se toteutuisi Kouvola-Koskenkylä-Helsinki -ratalinjauksella.

Maakuntahallitus esittää harkittavaksi Varkauden-Joroisten ja Pieksämäen seudun yhdyskuntarakenteen kehittämisvyöhykkeiden yhdistämistä yhdeksi kehittämisvyöhykkeeksi. Se voisi yhdistyä Pohjois-Savon maakuntakaavaluonnoksessa seutukeskuksen kehittämisvyöhykkeeseen. Viitostien kehittämisvyöhyke vastaa Etelä-Savon maakuntakaavaluonnoksessa Pohjois-Savon maakuntakaavaluonnoksen ao. viitostien vyöhykesuunnittelua.

Lähde Kuopion Kaupunkilehti 02.02.2009
Lähde WWW http://www.kuopionkaupunkilehti.fi/Paikallisuutiset/Arkisto/2009/02/02/Nopea-ratayhteys-ulotettava-Savonradalla-Kajaaniin


Luumäen juna-adresseissa lähes 1 800 allekirjoitusta

03.02.2009 02:53

Junavuorojen palauttamista Taavettiin vaativat adressit ovat koonneet runsaasti allekirjoittajia. Luumäen lisäksi allekirjoituksia on kertynyt lähikunnista ja kauempaakin, jopa Turusta saakka.

Eri liikkeissä esillä olleissa adresseissa on yhteensä 1 260 nimeä, nettiadressissa oli maanantaina 537 nimeä.

Ensi viikon perjantaina luumäkeläisten lähetystö käy Helsingissä eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa luovuttamassa adressit eteenpäin.

Henkilöjunaliikenteen viimeinen juna Taavetin asemalla pysähtyi syksyllä 2006.

Adresseissa vaaditaan nyt, että vähintään yksi Lappeenrannan ja yksi Helsingin suunnan juna vuorokaudessa pysähtyisi taas Taavetissa.

Lähde Etelä-Saimaa 02.02.2009
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi/Online/2009/02/02/Luum%E4en+juna-adresseissa+l%E4hes+1+800+allekirjoitusta/200916561950/4


Junan rikkoontuminen viivytti Tikkurilan ja Keravan liikennettä

02.02.2009 23:18

Oulunkylään jumiutunut juna viivytti Tikkurilan ja Keravan junaliikennettä maanantaina iltapäivällä. Pahimmillaan liikenne oli puolisen tuntia myöhässä. Helsingistä 16.34 lähtenyt juna pysähtyi Oulunkylään sen runkoon tulleen teknisen vian takia. Liikennettä tukkinut juna saatiin pois raiteelta ennen kello kuutta, minkä jälkeen liikenne alkoi palata normaaliksi.

Lähde HS 2.2
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Junan+rikkoontuminen+viivytti+Tikkurilan+ja+Keravan+liikennett%C3%A4/1135243232162


VR haluaa lähijunat tunneliin

02.02.2009 23:08

VR-Yhtymä haluaa potkaista Pisara-rataprojektin liikkeelle. Jos suunnitelmat toteutuvat, niin ensi vuosikymmenellä Helsingin lähiliikenteen junat kulkevat maan alla ja päärautatieasema rauhoittuu kaukoliikenteelle.

- Pisaraa on selvitetty pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmän osana, sanoo VR-konsernin pääjohtaja Henri Kuitunen.

Näissä tarkasteluissa Pisara ei ole tähän asti noussut välittömästi toteutettavien hankkeiden kärkeen. Kuitusen mukaan VR kuitenkin katsoo, että Pisaran toteuttaminen tulisi ehdottomasti aloittaa viimeistään Kehäradan valmistuttua vuonna 2012.

Pisara-radasta on tehty teknisiä toteuttamisselvityksiä, ja rata on sisälletty Helsingin maanalaisen rakentamisen kaavoihin.

- Tämän tapaisissa hankkeissa yksityiskohtaiseen suunnitteluun, hallinnolliseen käsittelyyn ja toteutuslupiin tarvitaan pari vuotta. Rakennustyö ja liikenteelle otto voidaan toteuttaa noin neljässä vuodessa, Kuitunen arvioi.

VR:llä on jo pitkään ollut käsityksenä, että valtakunnallisen pitkän matkan liikenteen ja Helsingin seudun paikallisliikenteen pullonkaulat voidaan tehokkaasti poistaa toteuttamalla Pisara-rata.

- Nykyisellään liikennettä ei voida lisätä tärkeimpinä työmatkaliikenteen ja asiointimatkustamisen tunteina, ja liikennejärjestelmä on hyvin häiriöherkkä. Helsingin ratapihan ja pääradan kapasiteetin parantamisen lisäksi Pisaralla voidaan merkittävästi tehostaa lähiliikenteen kaluston käyttöä.

Kaksi ratkaisua

Pahin pullonkaula on Helsingin rautatieasema, joka on jo nyt ajoittain ylikuormitettu. Ruuhkien purkamiseksi on esitetty kahta vaihtoehtoa.

Toisessa mallissa junat pysäytettäisiin Pasilaan. Toinen ja VR:n mielestä parempi ja ainoa pitkäkestoinen vaihtoehto on maanalainen Pisara-rata.

- Pisara-hanke on taloudellisissa tarkasteluissa erittäin kannattava. Se on selvästi tehokkaampi ja matkustajaystävällisempi ratkaisu kuin vaihtoehtona selvitetty Pasilaan päättyvän paikallisliikenteen lisäterminaali, sanoo Kuitunen.

Kuitusen päänsäryksi eivät rataliikenteen järjestelyt jää enää pitkäksi aikaa, sillä hän irtisanoutui jo viime vuoden lokakuussa pääjohtajan tehtävästä. Pesti päättynee huhtikuussa.

Kaksiraiteinen raideyhteys olisi noin kahdeksan kilomeriä eli hieman nykyistä suoraa reittiä pitempi. Matka-aika ydinkeskustaan pysyisi kuitenkin suunnilleen samana, sillä tunnelissa junien nopeudet olisivat suuremmat kuin nykyisellä ratapihalla.

Kaukoliikenteelle Pisara-rata toisi kipeästi kaivattua lisäkapasiteettia, kun päärautatieasema rauhoitettaisiin yksin sen käyttöön. Nykyään kaukojunien yhtenä myöhästelyn syynä on ratapihan tukkoisuus.

Kuitunen arvioi hankkeen maksavan 400-450 miljoonaa euroa. Luku on tuntuvasti suurempi kuin edellisessä, kolmen vuoden takaisessa kustannusarviossa. Tuolloin hinnaksi arvioitiin 250 miljoonaa euroa, ja radan sanottiin maksavan itsensä takaisin alle 20 vuodessa.

Esimerkiksi Vuosaaren satama maksoi 580 miljoonaa, ja Helsingin musiikkitalon hinnaksi on arvioitu 140 miljoonaa euroa.

Lähde Tekniikka & Talous 30.1
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/article210710.ece?s=u&wtm=tt-30012009


Tasoristeysonnettomuus Varkaudessa - Kiskobussi törmäsi henkilöautoon

02.02.2009 03:52

Henkilöautosta ei jäänyt paljon jäljelle, kun kiskobussi osui siihen Lehtoniemen ylikäytävän kohdalla Varkauden Kuvansissa sunnuntai-iltana. Kukaan ei loukkaantunut.

Autolla yritettiin siirtää lähistölle jäänyttä toista henkilöautoa, kun se jämähti vartioimattomaan tasoristeykseen. Kuljettaja ehti jättää auton ennen kuin kiskobussi osui siihen.

Varkaudesta Pieksämäen suuntaan matkalla ollut juna seisoi tapahtumapaikalla vajaat puoli tuntia. Junan kuljettaja ja matkustajat selvisivät törmäyksestä säikähdyksellä.

Lähde Savon Sanomat 01.02.2009
Lähde WWW http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo/kiskobussi-t%C3%B6rm%C3%A4si-henkil%C3%B6autoon-varkaudessa/349333


Yksi junavuoro pois Keuruun radalta

31.01.2009 01:18

Liikenneministeriön työryhmä esittää päivittäisten henkilöjunavuorojen vähentämistä kolmesta kahteen Jyväskylän ja Seinäjoen välisellä rataosuudella. Näin tehtäisiin juuri valmistuneen raportin mukaan vuonna 2011. Juna korvattaisiin linja-autolla. Työryhmän mukaan tilannetta tarkasteltaisiin uudelleen vuonna 2020.

Haapamäeltä henkilöjunaliikenne jatkuisi Tampereelle nykyisellään. Vuonna 2010 aloitettaisiin kuitenkin liikenne Mäntän keskustaan ja Haapamäelle tulevat kiskobussijunat jaettaisiin Vilppulassa kahtia ja toinen juna kulkisi Haapamäelle ja toinen Mänttään. Tampereen lähijunaliikenteen käynnistyminen Orivedelle 2020-luvulla muuttaisi tilannetta niin, että Haapamäeltä tulevista junista matkustajat siirtyisivät Orivedellä lähijuniin.

Lisää raportista perjantain Suur-Keuruussa.

Lähde Suur-Keuruu 29.01.2009
Lähde WWW http://www.suurkeuruu.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=SKE_newssite%2FAMLayout&cid=1194612063645&p=1194598276279&packedargs=packedargs%3Dsectionpage%253DUutiset%2526assetname%253DYksi%252Bjunavuoro%252Bpois%252BKeuruun%252Bradalta&pagename=SKEWrapper


Henkilöliikenne Mänttään alkaa jo ensi vuonna

30.01.2009 16:41

Henkilöjunaliikenne Mänttään on perusteltua, sillä näin tavoitetaan paljon uusia matkustajia, jotka nykyisin kulkevat autolla Tampereen suuntaan. Hanke ei voi kaatua kaupungin osuuteen, sanoo kaupunginjohtaja Mauri Heinonen. Työryhmä esittää, että Tampereelta tuleva ja sinne suuntautuva henkilöjunaliikenne ulotetaan Mäntän keskustaan jo vuonna 2010. Tänä vuonna on tehtävä suunnittelu ja laiturirakenteet. Mänttään tulisi päivittäin kolme vuoroa. Junat jaettaisiin Vilppulassa ja toinen osa kiskobussijunasta kulkisi Haapamäelle.

Lähde KMV-lehti 30.1.2009
Lähde WWW http://www.kmvlehti.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=KMV_newssite%2FAMLayout&cid=1194612106208&p=1192553623471&pagename=KMVWrapper


Senaatti-kiinteistöt myy uuden erän rautatiekiinteistöjä - myyntiin tulossa noin 80 kiinteistöä eri puolilta Suomea

30.01.2009 16:10

Senaatti-kiinteistöjen hallintaan siirtyi vuoden 2008 alussa Ratahallintokeskukselta yli tuhat aiemmin rautateiden käytössä ollutta rakennusta, yhteensä noin 270 kiinteistöä. Koska valtiolla ei ole enää kiinteistöille käyttöä, ne myydään. Senaatti-kiinteistöt myi ensimmäisen erän eli noin 100 kiinteistöä vuonna 2008, ja nyt 30.1.2009 myyntiin tulee uusi 80 kiinteistön erä.

Asemarakennusten lisäksi kiinteistöjen joukossa on mm. asuntoja, radanvartijan tupia, ulkorakennuksia ja maa-alueita. Rakennukset myydään siinä kunnossa kuin ne myyntihetkellä ovat. Osa kohteista on heikkokuntoisia ja jopa purettavia. Osa rakennuksista on suojeltu rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaina. Näiden kunnostuksessa ja suojelussa tulee noudattaa Museoviraston ohjeita ja määräyksiä. Kohteet myydään tarjousten perusteella ja myynnissä noudatetaan erityistä avoimuutta ja tasapuolisuutta.

30.1.2009 myyntiin tulevat kohteet sijaitsevat seuraavilla paikkakunnilla: Alavus, Anjalankoski, Elimäki, Eno, Hankasalmi, Harjavalta, Haukipudas, Heinola, Heinävesi, Humppila, Hyrynsalmi, Hämeenlinna, Ii, Iisalmi, Imatra, Isokyrö, Joensuu, Joroinen, Juankoski, Kajaani, Kaskinen, Kemijärvi, Keuruu, Kontiolahti, Kuhmo, Kuivaniemi, Lappeenranta, Laukaa, Lieksa, Liperi, Luumäki, Mikkeli, Muhos, Mäntyharju, Nokia, Orivesi, Oulu, Paimio, Pihtipudas, Porvoo, Punkaharju, Pyhäjärvi, Rautjärvi, Rovaniemi, Salla, Sipoo, Sonkajärvi, Suomussalmi, Suonenjoki, Tervola, Tornio, Valkeala, Vantaa, Vilppula, Ylitornio, ähtäri, äänekoski.

Ostotarjoukset tulee jättää 31.3.2009 mennessä ja osassa kiinteistöjä 6.4.2009 mennessä. Tarkemmat tiedot ja esittelyt kohteista ovat www-sivuillamme kohdassa Kiinteistöt > Myytävät kohteet.

Lisätietoja Senaatti-kiinteistöissä antavat kyseisten kohteiden myyntipäälliköt.

Lähde Senaatti-Kiinteistöt 30.01.2009
Lähde WWW http://www.senaatti.com/document.asp?siteID=1&docID=742


Kaksi hevosta jäi junan alle Rautjärvellä

30.01.2009 02:46

Kaksi ratsuhevosta jäi matkustajajunan alle Rautjärvellä torstaina iltapäivällä. Helsingistä Joensuuhun matkalla ollut juna yritti jarruttaa, mutta ei pystynyt estämään törmäystä. Molemmat hevoset kuolivat heti.

Onnettomuus sattui noin kaksi kilometriä Simpeleen asemalta etelän suuntaan. Juna odotti paikalla noin 40 minuuttia sillä aikaa, kun paikallinen palokunta kävi nostamassa toisen hevosen ruhon pois kiskoilta. Toinen hevonen oli lentänyt törmäyksen voimasta penkalle.

Hevoset olivat vähän aikaisemmin karanneet läheiseltä tallilta.

Lähde Itä-Savo 29.01.2009
Lähde WWW http://www.ita-savo.fi/Uutiset/8839935.html


Haapamäen ratojen kehittämisohjelma julki

28.01.2009 01:24

Liikenne- ja viestintäministeriö on selvittänyt Seinäjoki-Jyväskylä- ja Haapamäki-Orivesi-Tampere-ratavyöhykkeiden joukkoliikennettä. Selvityksessä ehdotetaan, että ministeriö ostaisi VR Osakeyhtiöltä Seinäjoen ja Jyväskylän välisen veturijunilla ajettavan henkilöjunaliikenteen sekä Tampereelta Oriveden kautta Haapamäelle kiskobussikalustolla ajettavan henkilöjunaliikenteen.

Seinäjoen ja Jyväskylän välinen henkilöraideliikenne muutetaan kiskobusseilla ajettavaksi kun Seinäjoki-Vaasa-radan sähköistys valmistuu. Tällöin liikenteestä poistuu yksi junavuoro, joka korvataan bussiliikenteellä välillä Seinäjoki-ähtäri. Samalla Keuruun-Petäjäveden-Jyväskylän välisen bussiliikenteen aikatauluja muutetaan.

Haapamäelle ajetaan edelleen etelän suunnasta kaksi edestakaista henkilöjunaa. Vilppulan ja Mäntän välille ehdotetaan uutta kiskobussiliikennettä, mikäli Mänttä-Vilppulan kaupunki osallistuu merkittävästi kaupunkien välisen radan parannustyön kustannuksiin.

Orivedelle päättyvästä paikallisjunien syöttöliikenteestä kehittämisvaihtoehtona luovuttiin, koska Tampereen seudulla ei vielä ole toimivaa raidepaikallisliikennettä eikä sen toteutumisesta ole varmuutta.

Toimenpide-esityksistä ei synny merkittävää muutosta alueen liikenteenhoidon kustannuksiin. Alueen joukkoliikennejärjestelyistä syntyvät kustannukset ehdotetaan jaettaviksi ministeriön, Länsi-Suomen lääninhallituksen ja alueen kuntien kesken.

Alueen joukkoliikenneratkaisussa painotettiin eri osapuolille aiheutuvien taloudellisten vaikutusten lisäksi ympäristönäkökohtia ja junatyyppien ympäristövaikutuksia.

Lähde Liikenne- ja viestintäministeriö 26.01.2009
Lähde WWW http://www.lvm.fi/web/fi/uutinen/view/775674


Fosforihappoa kuljettanut juna ja kuorma-auto törmäsivät

27.01.2009 10:44

Kokkolassa on tapahtunut uhkaava onnettomuus vartioimattomassa tasoristeyksessä. Kuorma-auto ja fosforihappoa kuljettanut juna törmäsivät yhteen. Fosforihappoa ei kuitenkaan päässyt luontoon eikä kukaan loukkaantunut. Pelastuslaitoksen mukaan aine on vaarallista ympäristölle ja ihmisille. Onnettomuus sattui Ykspihlajan teollisuusalueella Kivelän tasoristeyksessä. Junaa oltiin siirtämässä peruuttamalla, kun kuorma-auto törmäsi sen ensimmäisenä tulleeseen vaunuun. Vaunu putosi törmäyksen voimasta raiteilta. Vaunun nostoon odotetaan erikoiskalustoa Seinäjoelta. Raivaustyöt kestävät koko päivän. Radalla ei ole matkustajaliikennettä.

Lähde Iltalehti
Lähde WWW http://www.iltalehti.fi/uutiset/200901278984472_uu.shtml


VR ei vaihda Pendoliinojen ikkunoita

26.01.2009 19:00

VR ei aio vaihtaa pendoliinojuniin kestävämpiä ikkunoita. Perjantai-iltana Helsingistä Turkuun matkanneesta Pendolinosta rikkoutui Lillgårdin tunnelissa 43 ikkunaa.

Kolmikerrosikkunoiden uloin osa murskaantui, kun junan paineaalto sinkosi tunnelissa olleen jään ikkunoihin.

VR:n liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerströmin mukaan Pendoliinojen ikkunat ovat määräysten mukaisia eikä niitä aiota vaihtaa.

VR:n kuljetushallintakeskuksen mukaan tunnelit tarkastettiin tapahtuneen jälkeen, ja syynä ikkunarikkoon oli todennäköisimmin radalle jäätynyt jää, jonka tunneliin ajavan junan paineaalto räjäytti irti kiskoista.

Ilmiö on jokatalvinen, ja koettelee erityisesti Pendolino-junia, joiden tuntinopeus tunneliin ajettaessa on muita junia suurempi. Perjantaina rikkoutuneiden ikkunoiden määrä oli epätavallisen suuri.

VR:n kuljetushallintakeskuksen mukaan matkustajille ei aiheutunut vaaraa, koska kolmikerroksisista junan ikkunoista rikkoutui vain uloin kerros.

Lähde YLE Turku 26.01.2009
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/varsinais-suomi/2009/01/vr_ei_vaihda_pendoliinojen_ikkunoita_504946.html


Työryhmä selvittämään rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamista

24.01.2009 10:34

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on asettanut työryhmän selvittämään rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamista kaukoliikenteessä ja kaupunkiseutujen lähiliikenteessä pääkaupunkialueen ulkopuolella.

Työryhmän tehtävänä on selvittää rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamisen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta Suomessa. Työryhmän puheenjohtajana toimii kansainvälisten asioiden neuvos Minna Kivimäki liikenne- ja viestintäministeriöstä ja toimikausi kestää vuoden 2009 loppuun.

- Rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamiseen on Suomessa perinteisesti suhtauduttu kielteisesti. Esimerkkinä on käytetty muun muassa Englannin epäonnistunutta henkilöliikenteen kilpailun avaamista. Myöskään minä en ole syöksemässä Suomea rautatieliikennettä vapaaseen kilpailuun. Pidän kuitenkin tärkeänä, että meillä voidaan tarkastella asiaa kiihkottomasti ja asiaperustein, sanoo Vehviläinen.

Useissa EU:n jäsenmaissa myös henkilöliikenne kilpailutetaan, sillä sen on katsottu parantavan palvelutasoa ja laskevan hintoja. Kansallista henkilöliikennettä ei ole kuitenkaan avattu kilpailulle EU-lainsäädännössä.

Jo aiemmin liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut hallitusohjelman mukaisesti työryhmän selvittämään henkilöliikenteen kilpailuttamista pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueella. Työryhmien tuloksia on tarkoitus tarkastella kokonaisuutena vuoden lopulla.

Kotimaan tavaraliikenne avattiin kilpailulle vuoden 2007 alussa, mutta uusia operaattoreita ei ole toistaiseksi tullut markkinoille. Alalle tuloa vaikeuttavat muun muassa kaluston kalleus ja muusta EU-alueesta poikkeava raideleveys.

Lähde Liikenne- ja viestintäministeriö 23.1.2009
Lähde WWW http://www.lvm.fi/web/fi/tiedote/view/770325


Pendolinoista hajosi tunnelissa 47 ikkunaa

24.01.2009 02:54

Helsingistä Turkuun perjantaina kello 17.09 lähteneestä Pendolino-junasta särähti ensimmäisessä, eli Lillgårdin 187 metriä pitkässä tunnelissa rikki 43 ikkunaa.

Kolmikerroksisista ikkunoista vain uloimmaiset rikkoutuivat, joten matkustajille ei aiheutunut vaaraa.

Ikkunoita hajosi lähes kaikista junavaunuista. Junan saapuminen Turkuun myöhästyi aikataulusta vain viitisen minuuttia.

Junassa matkustanut turkulaisnainen kuvaili ääntä saman tapaiseksi, kuin ikkunoihin olisi heitetty kiviä. VR:n kuljetustenhallintakeskuksen kuljetuskoordinaattori Timo Metson mielestä ilkivalta ei kuulosta loogiselta vaihtoehdolta.

- Saattaa olla kyse tunnelista irronneesta jäästä tai sepelistä, ehkä paineenvaihteluista, mutta syytä tutkitaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen päivä, kun Pendolinoista posahtaa ikkunoita. Metso kertoo, että aiempi kertaennätys on ollut kahdeksan rikkoontunutta ikkunaa. Joskus ikkunoita on hajonnut muistakin junista.

- Tänään hajonneiden ikkunoiden määrä on kuitenkin järkyttävä. Päivällä Helsingistä 13.20 lähteneestä Pendolinosta meni samassa tunnelissa rikki neljä ikkunaa, Metso kertoo.

Junassa matkustaneille tiedotettiin tapahtuneesta ja vakuutettiin matkan jatkuvan turvallisesti. Turusta juna lähti ilman matkustajia takaisin Helsinkiin korjattavaksi.

Jää räjähti kiskoista irti?

Kelan ja Siuntion välisellä alueella olevien kahden tunnelin seiniä ja kattoa päästiin tutkimaan puoli yhdeksän aikaan illalla. Toisen tunnelin, eli Riddarbackenin 286 metrisen tunnelin kunto tarkastettiin varmuuden vuoksi.

Tapahtuneen jälkeen junat ajoivat tunneleissa vain 80 kilometrin tuntinopeudella.

Tunnelintutkijat hälytettiin hommiin Karjaalta.

- Tunnelit on nyt tarkastettu. Epäillään, että junien alustarakenteesta pudonnutta lunta ja loskaa olisi jäätynyt raiteille. Kun radalle jäätyy jäätä, ja juna tulee vauhdilla, se räjähtää kiskoista irti, Metso kertoi kymmenen aikaan illalla.

Rantaradalle lähti ratakuorma-auto kymmenen jälkeen illalla harjaamaan tunnelit puhtaaksi jäästä. Vasta puhdistusoperaation jälkeen junat saavat ajaa tunneleissa normaalia 180 kilometrin tuntinopeutta.

Junien kylkiin räjähtänyt jää ei jättänyt suuria vaurioita.

Lähde Turun Sanomat 24.01.2009
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2009-01-24,104:2:589275,1:0:0:0:0:0:


Miksi pendolinon ikkunat hajosivat?

23.01.2009 21:32

Kahdesta pendolinosta hajosi perjantaina ikkunoita Helsingin ja Turun välillä. Ratahallintokeskuksen mukaan ikkunat hajosivat molemmista junista samassa tunnelissa Siuntion ja Kelan välillä. Toisessa ennen kello kuutta illalla tapahtuneessa onnettomuudessa hajosi peräti 40 ikkunaa. Kello kahden aikaan iltapäivällä tunnelista ajaneesta junasta rikkoutui neljä ikkunaa.

Junat pääsivät kuitenkin jatkamaan matkaa, sillä ikkunoiden sisäruudut pysyivät ehjinä. Tapahtumapaikalle lähetettiin perjantaina illalla partio selvittämään rikkoutumisten syytä.-Kyllä ikkunoista on mennyt rikki aiemminkin, mutta ei tällaisia määriä, kertoo Timo Hämäläinen Ratahallintokeskuksesta.

Pendolinot ajavat rantaradalla nopeimmillaan 200:aa kilometriä tunnissa. Tunnelista pendolinot kulkevat Ratahallintokeskuksen mukaan toistaiseksi alennetulla nopeudella.

STT
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1637090


Poika matkusti junan puskurin päällä

23.01.2009 16:07

Nuori poika roikkui hengenvaarallisesti M-junan takapuskurin päällä Vantaankosken radalla Vantaalla. Silminnäkijä kertoi Vartti.fi:lle nuoren istuneen kyydissä junan saapuessa Myyrmäen asemalle. Nuori jatkoi matkaansa puskurissa roikkuen Vantaankosken suuntaan.

Silminnäkijä keskusteli asiasta veturinkuljettajan kanssa, joka kertoi nuorten roikkuneen junan kyydissä jo useamman kerran saman päivän aikana.

Myös joulukuussa kaksi nuorta roikkui M-junan kyydissä Kannelmäessä. Tuolloin kukaan ei tiettävästi loukkaantunut. Kyseinen tapaus sattui viime viikon tiistaina kello 14 jälkeen.

Lähde Iltasanomat
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1636913


Pendolino hyytyi Oulun asemalle

23.01.2009 01:43

Oulusta Helsinkiin lähdössä ollut Pendolino-juna hyytyi Oulun asemalle torstaiaamuna. Kello 5.45 lähtevä juna pysähtyi asemalle teknisen vian vuoksi. Junan matkustajat pääsivät matkaan tunnin myöhässä kello 6.50 lähteneellä InterCity-junalla. Seinäjoelta Tampereelle lähti Pendolinon korvaava juna aikataulun mukaisesti klo 8.50. Jatko Tampereelta Helsinkiin järjestettiin kello 10.07 lähteneellä InterCity-junalla.

Lähde Kaleva 22.01.2009
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu776612_page0.htm


Jämsän oikorata aikaisintaan monien vuosien päästä

22.01.2009 18:24

Suomen rataverkosta vastaavan Ratahallintokeskuksen (RHK) mukaan uuden Jämsästä etelään suuntautuvan oikoradan rakentaminen voi käynnistyä aikaisintaan ensi vuosikymmenen puolivälissä.

- Kaavoitus- ja suunnitteluprosessit on näin isoissa hankkeissa tehty sellaisiksi, että käytännössä menee vähintään 5-10 vuotta ennen kuin oikoradan rakentamiseen päästään nopeimmallakaan aikataululla, arvioi Ratahallintokeskuksen investointijohtaja Kari Ruohonen.Vaihtoehtona uuden oikoradan rakentamiselle on Ruohosen mukaan nykyisen radan parantaminen Jyväskylä-Tampere-välillä kaksiraiteiseksi niin, että radalla päästään suurempiin nopeuksiin.

- Huono puoli asiassa on se, että toisen raideparin rakentaminen tulee harvinaisen kalliiksi, koska siinä välillä on paljon kalliotunneleita, Ruohonen pohtii. Oikorata maksaisi arviolta miljardi euroa

Jämsästä etelään eli joko Lahteen tai Riihimäelle suuntautuvalle oikoradalle ei vielä ole olemassa varausta edes Keski-Suomen maakuntakaavassa.

Oikoradan suunnittelu voi Ruohosen mukaan käynnistyä vasta aikaa vievän ja perusteellisen ympäristöarviointiprosessin jälkeen. Ennen prosessin käynnistämistä valtiovallan on tehtävä päätös arviolta noin miljardin maksavan hankkeen toteuttamisesta.

Ruohosen mukaan Jämsästä etelään suuntautuvan oikoradan rakentamiskustannukset riippuvat paljon maaston pohjaolosuhteista, joita ei ole vielä tutkittu.

- Vesistöjä ja kallioita Jämsän ja Lahden välillä on paljon. Tunneleitakin olisi rakennettava useita, mikä nostaa radan hintaa, hän toteaa.

Lue lisää torstain Keskisuomalaisesta.

Lähde Ksml.fi 22.01.2009
Lähde WWW http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/oikorata-pitkiss%C3%A4-kantimissa/340112


Parkanon asemalla yli 90 000 matkustajaa

22.01.2009 18:14

Matkustajaliikenne Parkanon rautatieasemalla kasvoi voimakkaasti viime vuonna. Parkanossa junaan tai junasta nousseita oli yli 90 000 eli 7 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Prosentteina kasvu oli 8,3, eli vähän enemmän kuin koko maan kaukoliikenteessä.

- Koko maassa henkilöliikenne kasvoi, mutta Parkanossa kehitys on ollut vielä keskimääräistä parempi, business controller Pasi Lahtinen VR:stä kertoo.

Kehitys ei ole ollut tasaista, sillä vuodesta 2006 vuoteen 2007 matkustajamäärä ei muuttunut käytännössä lainkaan. Molempina vuosina se oli noin 83 000.

”Lisää pysähdyksiä, kiitos”

ähtäriläinen Antti Väliaho saapui eilen Helsingistä Parkanon asemalle Intercityllä 49 kello 15.43. Hän matkustaa tätä väliä junalla neljä kertaa kuukaudessa.

Väliaho on huomannut matkustajamäärän kasvaneen. Junasta on kuitenkin aina löytynyt paikka. Mikä häntä harmittaa, on se, etteivät kaikki junat pysähdy Parkanossa.

- Minulle sopisi parhaiten Helsingistä kello 15:n maissa lähtevä Pendolino, mutta se ajaa Parkanon ohi pysähtymättä, Väliaho toteaa.

ähtäristä on suunnilleen sama matka Seinäjoen ja Parkanon rautatieasemille. Etelään matkustaessaan Antti Väliaho valitsee mahdollisuuksien mukaan Parkanon, koska silloin hän voi lähteä myöhemmin kotoaan.

Junalla matkustettiin enemmän kuin koskaan

Koko maassa junalla matkustus kasvoi viime vuonna 4,9 prosenttia. Henkilöliikenteessä tehtiin 69,9 miljoonaa matkaa eli enemmän kuin koskaan ennen.

Kaukojunissa tehtiin 13,8 miljoonaa matkaa, missä oli kasvua 6,4 prosenttia. Venäjän-junissa tehtiin 432 000 junamatkaa eli 8,4 prosenttia edellisvuotista enemmän.

VR:n vyöhykealueella matkoja tehtiin 12,3 miljoonaa, mikä oli 7,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kaukoliikenteen ja VR:n vyöhykeliikenteen matkojen määrä yhteensä kasvoi 6,7 prosenttia.

Seutuliikenteessä YTV-alueella matkoja tehtiin 43,9 miljoonaa. Määrä kasvoi 3,8 prosenttia edellisvuodesta.

Tavaraliikenteen kasvu pysähtyi

Tavaraliikenne junissa kasvoi viime vuonna 4,1 prosenttia, mutta kotimaan kuljetukset vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna 2,7 prosenttia. Kuljetukset Suomen ja Venäjän välillä lisääntyivät 12,9 prosenttia.

Tavaraliikenne oli kokonaisuudessaan 41,9 miljoonaa tonnia ja siitä Venäjän liikenteen osuus 11,2 miljoonaa tonnia.

Laskusuhdanteen vaikutus näkyi VR:n tavaraliikenteessä vasta viimeisellä vuosineljänneksellä. Tavaraliikenteen kasvu taittui ja kuljetusmäärissä jäätiin lähinnä marras- ja joulukuussa merkittävästi alle edellisvuoden. Myös vuoden 2009 alussa kuljetusmäärät ovat jäänet selvästi alle edellisvuoden.

Lähde Ylä-Satakunta 22.01.2009
Lähde WWW http://www.ylasatakunta.fi


Uusi Flirt-juna testissä pohjoisessa

22.01.2009 09:01

Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy testaa parhaillaan uutta pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen tarkoitettua sveitsiläistä Flirt-sähkömoottorijunaa Pohjois-Suomen sääoloissa. Juna piipahti keskiviikkona myös Oulussa.

Junakalusto Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Judström kertoo, että Flirt-juna on kolmen viikon ajan talvitestissä Rovaniemellä. Flirt tulee sanoista Fast Light Innovative Regional Train.

"Selvitämme junan ilmanvaihtoa, lämmön talteenottoa ja lumen kertymistä rakenteisiin."

Testeissä muun muassa selvitettiin, miten juna lähtee liikkeelle seisottuaan yön yli lämmöttä -26 asteen pakkasessa. "Testi onnistui hyvin. Juna lähti ilman mitään ongelmia liikkeelle", Judström iloitsee.

Uusi Sm5-junayksikkö on 75 metriä pitkä ja siinä on noin 260 istumapaikkaa sekä saman verran seisomapaikkoja. Pisimmillään liikenteeseen tulee kolmen junayksikön junia.

Junakalusto on tilannut sveitsiläiseltä Stadler Bussnang AG:lta 32 matalalattiaista, neljästä moduulista muodostuvaa sähkömoottorijunaa, joista ensimmäinen on nyt saatu Suomeen. Judströmin mukaan 32 junayksikön kauppahinta on 180 miljoonaa euroa, kuusi miljoonaa euroa yhdeltä junayksiköltä.

Ensimmäiset matkustajat pääsevät junan kyytiin tänä syksynä. Junat otetaan ensimmäisenä käyttöön todennäköisesti Leppävaaran ja Martinlaakson radan liikenteessä. Kaikki 32 junaa on matkustajaliikenteessä vuonna 2014.

Junia tarvitaan matkustajamäärien kasvun luomaan tarpeeseen sekä korvaamaan poistettavaa vanhaa kalustoa. Lisää junakalustoa tarvitaan aikanaan myös, kun Kehärata valmistuu ja sen myötä syntyy uusi kiskoyhteys Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille.

Stadlerin Flirt-junia on tilattu kaikkiaan yli 500 kappaletta ja niitä on jo käytössä noin 200, pääosin eri puolilla Eurooppaa. Juna on modifioitu raideleveydeltä ja tekniikaltaan niin, että se soveltuu Suomen rataverkkoon ja vaativiin sääolosuhteisiin. Stadler on käyttänyt modifiointityössä apuna myös suomalaista asiantuntemusta suunnittelun alusta alkaen.

Flirt-juna on pääosin matalalattiainen eikä eteistilojen ja matkustamojen välillä ole kulkua hidastavia väliovia. Junan ulko-ovet on varustettu ilmaverhoilla. Lisäksi junissa on lämmön talteenottojärjestelmä.

Pääkaupunkiseudun Junakaluston omistavat pääkaupunkiseudun kunnat sekä VR Osakeyhtiö. Junakalusto Oy hankkii YTV-alueen liikenteeseen tarvittavan uuden junakaluston ja vastaa jatkossa myös hankkimansa kaluston kunnossapidosta. YTV-alue tarkoittaa pääkaupunkiseutua, johon kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu776480_page0.htm


Seinäjoen Auneksen tasoristeys hirvittää lapsia ja vanhempia

22.01.2009 01:35

Viime elokuussa Hipintien tasoristeyksessä tapahtunut veturin ja koulutaksin yhteentörmäys jäytää Seinäjoen Auneksessa asuvien lapsiperheiden mieliä. Viime tiistaina koulutaksi oli jäädä junan alle. Tämä läheltä piti -tilanne on pistänyt vanhemmat vaatimaan koulutaksin reitin muutosta.

- Jotain pitää nyt tehdä ennen kuin uusi onnettomuus tapahtuu. Vaadimme, että lasten kuljetus tapahtuu jatkossa toista reittiä. Kuljetus voidaan järjestää myös Vaasantien kautta, Heinimäki toteaa, 9-vuotiaan koululaisen äiti Anne-Maria Heinimäki sanoo.

Lue lisää keskiviikon Ilkasta.

Lähde Ilkka 21.01.2009
Lähde WWW http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=395825&Title=Sein%E4joen+Auneksen+tasoristeys+hirvitt%E4%E4+lapsia+ja+vanhempia


Asemia asuintaloiksi

22.01.2009 01:33

Senaatti-kiinteistöt sai vuosi sitten myytäväkseen 270 VR:n kiinteistöä.

- Itäsuomalaiset ovat hieman hitaampia. Asemia on myyty vasta 25. Muualla tahti on ollut hieman ripeämpää, kertoo myyntipäällikkö Arto Annala Senaatti-kiinteistöistä.

Asemakiinteistöjä menee ensimmäisen vuoden myyntikokemusten mukaan eniten vapaa-ajan asunnoiksi, mutta myös vakinaisiksi asunnoiksi.

Kaikkia myytäväksi tarkoitettuja asemia ei ole kuitenkaan ollut vielä listalla.

Tänä vuonna on Etelä-Savosta myyty kaksi asemaa, Otavan ja Kalvitsan asemat. Molemmat menivät vanhojen puurakennusten ihailijoille. Viime vuonna myytiin Hietasen, Hiirolan ja Venetmäen asemat.

Myös uusia asemia on tulossa myyntiin alkuvuodesta, muun muassa Huutokosken asema on tulossa myyntiin. Asema on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.

Myyntipäällikkö Heikki Annala Senaatti-kiinteistöistä kertoo, että asemarakennus tulee parhaiten suojelluksi, kun se myydään. Rakennus on Thure Hellströmin suunnittelema ja rakennettu 1912.

Lähde Länsi-Savo 21.01.2009
Lähde WWW http://www.lansi-savo.fi/Uutiset/8813858.html


Homeongelma sulkee Joensuun rautatieaseman

21.01.2009 00:35

Joensuun rautatieaseman päärakennuksessa on todettu homeongelma, jonka vuoksi aseman toimintoja joudutaan siirtämään lähiaikoina toisiin tiloihin korjaustöiden ajaksi. Kosteusvaurioita on päärakennuksen lattian alla niin sanotussa ryömintätilassa.

VR aloitti selvitystyöt kosteusvaurioista joulukuun lopulla työntekijöiden ilmoitettua oireistaan.

Ensimmäiset korjaustyöt ovat käynnistyneet.

-  Niillä on saatu kelvollista ilmaa sisään. Työntekijät ovat edelleen töissä rakennuksessa. Kunnostustöinä on alipaineistettu ryömintätilaa, säädetty ilmanvaihtojärjestelmää ja hankittu ilmanpuhdistimia. Nyt siellä pitäisi olla ihan ok ilma. Työntekijät pystyvät työskentelemään rakennuksessa, VR:n kiinteistöjohtaja Ilkka Pusa arvioi.

-  Joensuun rautatieasemalla ei ole tietääkseni ollut vastaavanlaisia ongelmia aikaisemmin, Pusa jatkaa. Hän ei ota kantaa siihen, onko työntekijöitä joutunut sairauslomalle sisäilmassa olleiden epäpuhtauksien vuoksi.

Rautatieaseman työntekijät eivät kommentoineet rakennuksen homeongelmaa.

VR aloittaa varsinaiset korjaustyöt lähiaikoina. Rakennuksessa ovat lipunmyynti, liikenteenohjaus ja konduktöörien sosiaalitilat.

Lähde Karjalainen 20.01.2009
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset_maakunta/homeongelma_sulkee_joensuun_rautatieaseman_4962385.html


Mäntän ja Tampereen välille esitetään henkilöjunaliikennettä

20.01.2009 18:38

Liikenneministeriön rautatieliikenteen kehittämistyöryhmä esittää henkilöjunaliikenteen aloittamista Mäntän ja Tampereen välillä.

Lähde KMV-Lehti 20.1.2009
Lähde WWW http://213.214.145.189:80/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=KMV_newssite%2FAMLayout&cid=1194611416441&p=1192553623471&pagename=KMVWrapper


Pendolino ei päässyt Parkanoa pitemmälle

20.01.2009 01:51

Helsingistä lähtenyt Pendolino ei päässyt maanantaina Parkanoa pitemmälle. Helsingistä 5.50 lähtenyt juna jämähti kesken matkaa. Junan hätäjarrut lukkiutuivat itsestään.

Matkustajat joutuivat jättämään huippunopean Pendolinon ja vaihtamaan toiseen junaan. Odotteluaikaa kertyi uuden junan tuloon puolisen tuntia.

Lähde Pohjalainen 19.01.2009
Lähde WWW http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=389969&Title=Pendolino+ei+p%E4%E4ssyt+Parkanoa+pitemm%E4lle


Tasoristeyksessä kolisi Alavudella

17.01.2009 22:00

Alavudella sattui tänään aamupäivällä kello yhdentoista jälkeen taajamajunan ja henkilöauton tasoristeyskolari. Onnettomuus tapahtui Kärppäkosken rautatiesillan lähellä, Alavuden asemalta noin kaksi kilometriä Tuuriin päin. Kyseisessä tasoristeyksessä ei ole varoituslaitteita.

Henkilöauton kuljettaja ei ollut pystynyt hidastamaan tarpeeksi risteyksessä ja auton takapää osui junaan. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Autoon tuli peltivaurioita ja juna kolhiutui myös vähän. Siitä huolimatta Jyväskylään matkalla ollut juna pääsi jatkamaan matkaa.

Lähde Ilkka 17.01.2009
Lähde WWW http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=394845&Title=Tasoristeyksess%E4+kolisi+Alavudella


Auto ajoi päin tasoristeyspuomia Kaskisissa

17.01.2009 21:59

Henkilöauton kuljettaja häikäistyi auringosta ja ajoi sen seurauksena päin tasoristeyspuomia Kaskisissa tänään kello 13.20 aikaan.

Henkilövahinkoja ei tullut, mutta auton tuulilasi hajosi ja peltiin tuli lommoja. Myös puomi irtosi törmäyksessä paikoiltaan.

Lähde Ilkka 17.01.2006
Lähde WWW http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=394907&Title=Auto+ajoi+p%E4in+tasoristeyspuomia


Savonlinnan raiteilla oli viime vuonna vilinää

17.01.2009 03:21

Savonlinnaan saapui ja kaupungista lähti viime vuonna entistä enemmän junamatkustajia. Kiskobusseilla tehtiin yhteensä 90 100 matkaa. Luvussa ovat mukana sekä Kauppatorilla että päärautatieasemalla kulkeneet.

- Kasvua edellisestä vuodesta oli 13,3 prosenttia, joten hyvältä näyttää. Savonlinnan matkustajamäärät ovat nousseet selkeästi enemmän kuin mitä valtakunnallinen keskiarvo on, kertoo VR-yhtymän Itä-Suomen aluejohtaja Erja Pasi.

Koko maassa henkilöliikenne lisääntyi 4,9 prosenttia vuonna 2008.

Myös Savonlinnan ja Parikkalan välisissä radanvarsikunnissa oli entistä enemmän vilinää. Esimerkiksi Kerimäen asemalle ja sieltä pois tehtiin noin 5 000 reissua (kasvua 25,8 prosenttia), Retrettiin reilut 9 000 (kasvua 17 prosenttia), Lustoon yli 4 000 (kasvua 41,4 prosenttia) ja Punkaharjulle yli 20 400 (kasvua 16,7 prosenttia).

Pasin mukaan henkilöliikenteen käynnistämistä Huutokosken radalla pidetään edelleen vireillä, mutta mitään konkreettisia ratkaisuja ei ole tehty. Asiaa on viimeksi pohdittu marraskuussa VR:n, kuntien ja Etelä-Savon maakuntaliiton kesken.

Tällä hetkellä VR:n liikenne Pieksämäen suuntaan hoituu yhteysbusseilla.

Lähde Itä-Savo 16.01.2009
Lähde WWW http://www.ita-savo.fi/Uutiset/8801745.html


Vaasan radan sähköistys alkaa kesällä Seinäjoen päästä

16.01.2009 17:44

Vaasan radan sähköistystä ja sen vaikutuksia esitellään ensi torstaina Vaasan opistotalolla. Ratahallintokeskuksesta todetaan, että sähköistystyöt voidaan aloittaa ensi kesän loppupuolella.

- Pyörät lähtevät pyörimään heti, kunhan radanvarsikunnat saavat neuvottelemaansa rahoituksen aikaistamissopimukseen nimet alle, toteaa ylitarkastaja Pekka Rautoja.

Ratahallintokeskuksessa varaudutaan siihen, että työt käynnistetään loppukesästä. Rataosuuden sähköistystyöt aloitetaan Seinäjoelta.

Lähde Ilkka
Lähde WWW http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=394606


Auto törmäsi tavarajunan kylkeen Kauhajoella

15.01.2009 17:24

Kauhajoella on tapahtunut junaliikenneonnettomuus kello 16.10.

Henkilöauto törmäsi tavarajunan vaunuihin Enontien tasoristeyksessä. Auto törmäsi junan etupäähän.

Kyseinen tasoristeys on vartioimaton. Paikalla on stop-merkit.

Autossa oli kolme matkustajaa. Kukaan ei loukkaantunut. Matkustajat vietiin terveyskeskukseen.

Lähde Ilkka 15.01.2009
Lähde WWW http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=394419&Title=Auto+t%F6rm%E4si+tavarajunan+kylkeen+Kauhajoella


Veturin tulipalosta selvittiin säikähdyksellä Kouvolassa

15.01.2009 17:23

Henkilöjunan veturiosassa syttyi tulipalo Kouvolan rautatieasemalla puoli neljän aikaan torstai-iltapäivänä.

Pelastuslaitos lähti paikalle isolla vasteella, mutta henkilökunta sai palon hallintaan jo ennen palomiesten paikalle saapumista.

Riihimäen suunnasta tulleen junan pääteasema oli Kouvola. Palon syttyessä siinä ei ollut matkustajia.

Henkilöjunan jarrut olivat laahanneet päällä, jonka seurauksena ne ylikuumentuivat.

Yksi junan henkilökuntaan kuuluvista vietiin ambulanssilla tarkistettavaksi terveyskeskukseen hänen hengitettyään palokaasuja.

Junan vauriot tarkistettiin ja se pääsi jatkamaan matkaansa takaisin viitisentoista minuuttia myöhässä aikataulustaan.

Lähde Kouvolan Sanomat 15.01.2009
Lähde WWW http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2009/01/15/Veturin+tulipalosta+selvittiin+s%E4ik%E4hdyksell%E4/200926470666/4


TR-Group hyppää kiskoille näillä näkymin ensi vuonna

15.01.2009 15:06

Teollisuuden Raideliikenne Oy TR-Group aikoo keskittyä palvelemaan kiinteästi muutamia asiakkaita.

- Tämä (TR-Group) ei tule olemaan taksitolppa, josta tilataan kyytejä, vaan me tähdätään teollisuusprosessien osaksi, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Lipponen linjaa.

Konserni on kiinnostunut erityisesti prosessiteollisuuden ja energiatuotannon kuljetuksista. Niiden suunnittelusta, kuljetuksista ja terminaalipalveluista.

- Meillä ei tule olemaan kovin monta asiakasta. Nyt meillä on pääasiakas, jonka kanssa räätälöimme asiaa. Meillä on tilanne, että kapasiteetti, joka ikinä irti saadaan, se on varattu jo 2012 saakka, oikeastaan pitemmäksikin aikaa, Lipponen kertoo.

TR-yhtiöryväs perustettiin vuonna 2007, kun VR:n tavaraliikennemonopoli kotimaan liikenteessä päättyi EU:n vaatimuksesta. TR-Group käsittää kolme yhtiötä, joista yksi vastaa rautatierahdeista, toinen terminaalipalveluista ja kolmas logistiikan suunnittelusta sekä konsultoinnista.

Talouden vahvan kasvun siivittämänä tämä VR:n kilpailija jätti toimilupahakemuksen ajatuksin, että se olisi aloittanut kiskoilla liikennöinnin Itä-Suomen alueella muutaman veturin voimin jo tänä vuonna. TR-Group kuitenkin veti toimilupahakemuksensa pois.

- Tekniikan puoli on selvitetty. Meillä oli tilausvalmiudetkin ja alustava rahoituspakettikin kasassa, mutta kyseessä on niin iso asia, että välivuosi on tarpeen, Lipponen toteaa. Hänen mukaansa yhtiö päätti välivuoden pitämisestä ja toimilupahakemuksen poisvetämisestä jo ennen laman alkamista.

Toimilupahakemuksen jättämistä tiettävästi vauhditti Talvivaaran kaivos. Tämä vauhditus loppui, kun kaivosyhtiö ja VR tekivät kuljetussopimuksen.

- Vedimme hakemuksen pois, koska kiskoilla liikennöinti pitää aloittaa puolen vuoden sisällä toimiluvan saamisesta, Lipponen sanoo.

Sitä hän ei paljasta, kenenkä kanssa yhtiö nyt räätälöi tulevaisuutensa rakentamista.

- Laman jälkeen katsotaan, miten teollisuusprosessit lähtevät liikkeelle, mihinkä me satsataan. Pyrimme siihen, että meillä on tarkkaan räätälöity työ ja sen hoitamiseen sopiva kalusto. Kalustotarve on jo määritelty, mutta sitä ei ole vielä hankittu. Kyseessä on kymmenien miljoonien eurojen investoinnit. Ne pitää ajoittaa siten, että ylösajon jälkeen ne ovat hyvin nopeasti tehokkaassa käytössä, yrityksen hallituksen puheenjohtaja korostaa.

Laskusuhdanteen lisäksi toiminnan käynnistämisen kynnystä korottaa nyt rahoituksen kiristyminen ja dieselöljyn hinnan aleneminen.

- Rukkasia emme ole panneet naulaan. Liiketoiminnan suunnittelu ei kuitenkaan ole kuin virtaava vesi, joka menee ohi, vaan sen saa edestä päin kiinni ja sitä pystyy päivittämään, Lipponen kuvailee.

Hänen havaintojensa mukaan teollisuuden puolella on huutava pula palveluista. Kun dieselin hinta taas nousee, niin yritykset etsivät edullisempia kyytejä.

Lipponen sanoo monien rautatiekuljetuksiin liittyvien asioiden muuttuvan lähivuosina myönteisempään suuntaan.

- Ratahallintokeskus kehittää rataverkostoa siihen suuntaan, että pienetkin yritykset pystyvät toimimaan nykyistä paremmin, TR-Groupin puheenjohtaja kiittelee.

Lähde Iisalmen Sanomat 15.1.2008
Lähde WWW http://www.iisalmensanomat.fi/uutiset/yla-savo/tr-group-hypp%C3%A4%C3%A4-kiskoille-n%C3%A4ill%C3%A4-n%C3%A4kymin-ensi-vuonna/333860


VR tilasi rikastekontit Talvivaaran kuljetuksiin

15.01.2009 15:00

VR Osakeyhtiö ja Suomen Vuokrakontti ovat allekirjoittaneet sopimuksen erikoiskonttien toimituksesta Talvivaaran rikastekuljetuksiin.

Yksiköt on suunniteltu erityisesti tähän tarkoitukseen. Valmistus tapahtuu Markku Juselius Oy:ssä Hämeenlinnassa, ja asiantuntijana on mukana myös Ekokem.

Ensimmäisen tilauksen arvo on yli miljoona euroa. Kaikki kontit toimitetaan asiakkaan käyttöön kevään aikana.

Rajamäkeläinen Vuokrakontti on perustettu vuonna 1982, jolloin se toimitti merikontteja varastokäyttöön sekä jalosti niitä myös muuhun kuin perinteiseen kuljetuskäyttöön.

Vuokrakontti työllistää kahdeksan henkilöä.

Talvivaaran radan rakentaminen kännistyi noin vuosi sitten. Sotkamossa sijaitsevan nikkelikaivoksen radan tilasi VR-Radalta Talvivaara Infrastructure.

Lähde Tekniikka & Talous
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article205395.ece?s=u&wtm=tt-15012009


Uusi ratayhteys Iisalmeen

15.01.2009 01:54

Ratahallintokeskus suunnittelee Iisalmeen uutta ratayhteyttä, joka yhdistää Parkatin alueen pohjoisosassa Kajaanin ja Ylivieskan radat toisiinsa.

Vajaan kilometrin mittainen uusi rata on eräs ratahallintokeskuksen tärkeimmistä lähiajan hankkeista. Radan kustannusarvio on 2,5 miljoonaa euroa ja sen on määrä valmistua vuoteen 2012 mennessä.

Parkatille ja osittain Pihlajaharjun alueelle rakennettava ratayhteys palvelisi erityisesti Talvivaarasta tulevaa malmiliikennettä. Malmijunien ei tarvitsi käydä kääntymässä Iisalmen ratapihalla ja matkustajaliikennekin ohjautuisi ilman junan vaihtoja joustavasti Ylivieskan suuntaan ja toki Kajaaniinkin päin.

Kolmioradan nimellä kulkeva ratayhteys haarautuisi Kajaanin radasta ja kaartaisi lemmikkieläinten hautausmaan tuntumassa kohti Ylivieskan rataa.

Maakuntainsinööri Jouko Kohvakka Pohjois-Savon liitosta luonnehtii hanketta erinomaiseksi ja ennen kaikkea taloudellisesti kannattavaksi.

- Ratahallintokeskuksen ykköskoriin kuuluva hanke, joka parantaa oleellisesti malmikuljetusten sujuvuutta, Kohvakka kiteyttää.

Alueen maanomistajia ovat kaupungin lisäksi yksityiset. Rataa koskeva aluevaraus on määrä sisällyttää keväällä valmistuvaan maakuntakaavaluonnokseen.

Iisalmen kaupunki sai äskettäin pakkolunastusluvan yksityisten omistamille maa-alueille, joista osan halki rata kulkisi. Ympäristöministeriön luvasta valitettaneen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kaavoituspäällikkö Sari Niemen mukaan ratahallintokeskuksen suunnitelmista ei ollut mitään tietoa pakkolunastusprosessia käynnistettäessä.

- Maa-alueet haluttiin lunastaa tonttimaaksi ja uusi ratayhteys tuli yllättäen esille vasta muutamia kuukausia sitten, Niemi toteaa.

Lähde Iisalmen Sanomat 14.01.2009
Lähde WWW http://www.iisalmensanomat.fi/uutiset/yla-savo/uusi-ratayhteys-iisalmeen/332954


Ajolankavaurio myöhästyttää pohjoisen yöjunia

06.01.2009 21:44

Ajolankavaurio Kemin ja Rovaniemen välillä myöhästyttää ensi yön junia Rovaniemen ja Helsingin välillä useita tunteja.

Rovaniemeltä kello 17.17 Helsinkiin lähtenyt pikajuna kulkee aikataulustaan noin puolitoista tuntia jäljessä. Rovaniemeltä aikataulun mukaan kello 18 lähteväksi ilmotettu juna päässee lähtemään noin neljä tuntia myöhemmin, eli kymmeneltä.

Junat Rovaniemeltä Muurolaan joudutaan ajamaan dieselkalustolla. Pohjoisen suuntaan junat korvataan linja-autoilla Muurola-Rovaniemi-välillä.

Lähde HS.fi
Lähde WWW http://m.hs.fi/inf/infomo;JSESSIONID=E4D6C3F7588D954F22E3.app2?site=hstxt&view=latestchild&feed:a=hs.fi&feed:c=news&feed:i=1135242541156


Pellettikuljetukset poikki vielä ainakin alkuvuoden

06.01.2009 12:33

Rautapellettien junakuljetukset Kostamuksesta Kokkolan satamaan ovat edelleen pysähdyksissä. Pellettijunat palaavat Vartiuksen radalle aikaisintaan helmikuussa.

Rautapellettien kuljetukset pysähtyivät joulukuun alussa Kostamuksen kaivoskombinaatin vaikeuksien takia.

Karjalan Pelletti Oy on supistanut tuotantoaan Kostamuksessa puoleen normaalista talouskriisin takia. Pääjohtaja Maxim Vorobiev arvioi joulukuun alussa, että kombinaatti toimii vajaalla teholla vielä tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen.

- Näillä näkymin viennin pitäisi jatkua helmikuun lopulla. Vielä on täysin auki, millaisilla määrillä kuljetukset alkavat, Oy M. Rauanheimo Ab:n toimitusjohtaja Joakim Laxåback kertoo.

M. Rauanheimo vastaa Kostamuksessa tuotettujen rautapellettien ja rautarikasteen kuljetuksesta Vartiuksesta Kokkolaan sekä niiden käsittelystä ja lastaamisesta Kokkolan satamassa. Se ostaa kuljetuspalvelut VR Cargolta.

Hiljainen rata

Raiteita pitkin liikkuu hieman päälle kaksi miljoonaa tonnia rautapellettejä vuodessa.

- Rautapellettikuljetukset ovat merkittävä osa kauttakulkuliikennettä. Kauppaa jää nyt tekemättä. On vaikea ennakoida, miten pitkään tilanne jatkuu, VR Cargon tavaraliikennejohtaja Ilkka Seppänen kertoo.

Seppäsen mukaan Vartiuksen radalla on tällä hetkellä hyvin hiljaista.

- Rautapellettien ja rautamalmin lisäksi radalla kulkee jonkin verran raakapuuta, mutta määrät ovat pieniä. Vaikka Venäjän puutullit siirtyivät, puukuljetuksia ennakoidaan olevan hyvin vähän, Seppänen sanoo.

Liikenne Kokkolan satamasta Vartiukseen päin sen sijaan jatkuu edelleen normaalisti. Kokkolan satamasta ajetaan Kostamukseen alumiinisavea.

Lähde Kainuun sanomat 5.1.2009
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/cs/Satellite/Kainuu/1194610539305/artikkeli/pellettikuljetukset+poikki+viela+ainakin+alkuvuoden.html


Junat myöhästelevät pääradalla vian takia

05.01.2009 08:16

Teknisen vian vuoksi raiteille pysähtynyt juna viivästyttää muuta liikennettä pääradalla pahimmillaan puolella tunnilla. Järvenpään ja Jokelan väliselle osuudelle seisahtuneiden vaunujen poistaminen kestänee puoli yhdeksään aamulla, jolloin liikenteen odotetaan palaavan normaaliksi. Viivästykset koskevat sekä kauko- että lähijunia.

Lähde Yle 5.1
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/junat_myohastelevat_paaradalla_vian_takia_462688.html


Junat myöhästelivät Rantaradalla Kauklahden ja Masalan välillä

02.01.2009 08:32

Junat myöhästelivät viidestä viitentoista minuuttia Espoon Kauklahden ja Kirkkonummen välillä aamulla.

Syynä oli Mankin asemalla hajonnut lähijuna, jonka takia vain yksi raide oli käytössä Kauklahden ja Masalan välillä. Junat kulkevat taas normaalisti.

Lähde Ylen aikainen 2.1
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/01/lahijunat_myohastelevat_kauklahden_ja_kirkkonummen_valilla_458890.html