Artikkelihaku

Resiina 1/2024

Kansi 3/2021

  • Rankka rutistus – itsepurkavan vaunun kehitystyö
  • Matkustajavaunu Ek 1004 kunnostusmatkalla
  • Torpedotuuletin
  • Junalla Pekingistä Pjongjangiin ja takaisin
  • Leveäraiteisten höyryvetureiden käyttö Suomessa vuonna 2023
  • Tasoristeys-palsta

Rautatieuutiset 2/2007

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu


VR myi lippuja haamuvaunuihin

26.12.2007 19:20

VR on joutunut keskiviikkona kuljettamaan ihmisiä linja-autoilla, koska lippuja myytiin vahingossa vaunuihin, joita junassa ei ollut. Joensuusta Helsinkiin aamuyhdeksän jälkeen lähteneeseen junaan oli myyty 170 lippua kolmeen vaunuun, joita ei ollut olemassakaan.

VR tilasi puuttuneiden vaunujen tilalle viisi linja-autoa. Kolme linja-autoa lähti Helsinkiä kohti Lappeenrannasta ja kaksi Kouvolasta.

Sekaannus johtui inhimillisestä erehdyksestä. Ari Jormalainen VR:n liikenteenohjauksesta kertoo, että pyhinä sekaannuksia voi sattua herkemmin kuin tavallisina arkipäivinä, koska pyhien vaunukierto on monimutkainen.

YLE Uutisten tietojen mukaan matkustajat olivat poikkeusjärjestelystä närkästyneitä.

Lähde Yle 26.12
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id78468.html


Parkanon asemanseudun kehittämisselvitys sai rahat

26.12.2007 02:36

Parkanon asemanseudun kehittämismahdollisuuksia aletaan kartoittaa ensi vuonna. Kehitys-Parkki on saanut esiselvitystä varten 117 000 euron määrärahan TE-keskukselta

Asemanseudun kaavoittamisessa nähdään uusia mahdollisuuksia kehittää Parkanoa kolmen merkittävän väylän, kolmostien, valtatie 23:n ja pääradan risteyspaikkana. Myös poikittainen rautatieyhteys on olemassa ja kehitettävissä.

Parkanon asema on kirjattu Luoteis-Pirkanmaan seutukunnan tärkeäksi kehittämiskohteeksi, samoin maakunnan seutusuunnitelmassa.

Vt. toimitusjohtaja Jari Pihlajamäen mukaan TE-keskukselta tullut päätös käynnistää hankkeen, joka on ollut esillä jo pitkän aikaa.

- Asiasta on puhuttu paljon. Toivottavasti nyt saadaan jotain konkreettista aikaiseksi.

Pihlajamäki korostaa, että esiselvityksessä vasta kartoitetaan alueen mahdollisuudet, kaavoituksen kustannukset ja se, kannattaako aluetta ylipäätään kaavoittaa.

- Tarkoitus on tutkia alueen mahdollisuudet kehittyä yritystoiminta-, logistiikka- ja varastoalueena sekä asuinpaikkana. Selvityksessä pyritään löytämään ennusteet sille, mihin suuntaan pääradan varrella mennään 10-15 vuoden aikajaksolla. Mitkä alat paisuvat niin, että tila on loppumassa esimerkiksi Tampereen ympäristössä, Pihlajamäki pohtii.

Rautatiellä iso merkitys laajalla alueella

Hankkeen tavoitteena on selvittää alueen kysyntä yritystoiminnan ja asutuksen osalta. Esiselvitys sisältää myös markkinointisuunnitelman sekä aloittaa esittelymateriaalin tekemisen.

Pihlajamäki uskoo, että kehittämisedellytyksiä on, jos vain löytyy valmiuksia tarttua niihin ajoissa. Esimerkiksi bioenergiatuotannon mahdollisuudet pitäisi tutkia tarkkaan.

VR Cargo on ilmoittanut, että se keskittää jatkossa raakapuun kuormausta muutamille paikkakunnille. Parkanoa on esitetty yhdeksi mahdolliseksi lastausasemaksi.

- Jos Parkanosta tulee yksi keskittymä, se voi houkutella ympärille uutta toimintaa. Silloin on pystyttävä osoittamaan paikka, mihin asettua, Pihlajamäki huomauttaa.

Henkilöliikenteen kehittäminen rautateillä on yksi merkittävä tekijä, mitä pitäisi kehittää ja hyödyntää. Pihlajamäki muistuttaa, että Parkano on rautateitse vain 37 minuutin päässä Tampereesta.

Esiselvityshanke pyritään käynnistämään mahdollisimman pian vuoden vaihteen jälkeen. TE-keskuksen myöntämä toimintaympäristötuki käytetään hankevastaavan palkkakuluihin ja mahdollisiin ostopalveluihin. Tuen osuus hankkeen kokonaiskustannuksista on 75 prosenttia.

Alueella myös virkistysarvoa

Asemanseutu sijaitsee pääradan ja valtateiden 3 ja 23 solmukohdassa. Alue rajoittuu idässä päärataan Seinäjoki-Tampere, kaakossa Uudenasemantiehen, etelässä Riuttaskorpeen, lännessä Ratapaanantiehen ja Riuttasjärven-Jyrkkäkosken väliseen alueeseen ja pohjoisessa Vapunkallion eteläosaan.

Pääosa maasta on valtion maata, joka on metsähallituksen hallinnassa. Alueesta on tehty noin kaksi vuotta sitten osayleiskaavaehdotus, jossa alueelle oltaisiin sijoittamassa teollisuutta ja pientaloasutusta.

Pääosa alueesta jäisi virkistys- ja retkeilyalueeksi

Lähde Ylä-Satakunta
Lähde WWW http://www.ylasatakunta.fi/uutinen1.html


Venäläisiä junamatkustajia tulossa ennätysmäärä Lappiin

22.12.2007 11:22

Joulun alla pohjoisen junat ovat lähes loppuunmyytyjä. VR:llä on pohjoiseen suuntautuvassa liikenteessä 11 lisäjunaa. Joulun jälkeen pohjoiseen odotetaan ennätysmäärää venäläisiä junamatkustajia. Kaiken kaikkiaan venäläisiä junamatkustajia odotetaan Tapanin ja Nuutin päivien välillä yhteensä 40.000, joka on yli kolmannes enemmän kuin viime vuonna.

Junissa joulun ajan menoliikenne on vilkkainta perjantaina ja lauantaina. VR:llä on pohjoiseen suuntautuvassa liikenteessä 11 lisäjunaa.

Etelä-Suomesta joulunviettoon pohjoiseen tulee junilla noin 20.000 matkustajaa, pääosin Oulun kautta Kolariin ja Rovaniemelle. Junat ovat lähes loppuunmyytyjä.

Joulunajan paluuliikenne jakautuu usealle päivälle. Paluuliikenne on tasaisen vilkasta vielä uudenvuoden jälkeen aina loppiaiseen saakka.

Ensimmäinen venäläisjuna Rovaniemelle 4.1

Suomeen saapuu vuodenvaihteessa jälleen ennätyksellisen paljon junamatkustajia Venäjältä.

VR:n mukaan Moskovasta lähtee yhteensä 33 joulusesonkiliikenteeseen tarkoitettua junaa, joista kaksi saapuu Rovaniemelle. Lisäksi matkustajia saapuu normaaleilla, päivittäisillä junavuoroilla.

Kaiken kaikkiaan venäläisiä junamatkustajia odotetaan Tapanin ja Nuutin päivien välillä yhteensä 40.000, joka on yli kolmannes enemmän kuin viime vuonna.

Lappiin on tulossa Pietarista ja Moskovasta myös useita chartereita. Rovaniemelle tilauslentoja on tammikuussa 50.

Lähde Lapin radio 21.12
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=ContentABF19


Länsimetro maksaa ainakin 600 miljoonaa euroa

19.12.2007 23:31

Länsimetron hinta hiipii ylöspäin kuten muidenkin pääkaupunkiseudun rakennushankkeiden. Nyt on jo selvää, että alle 600 miljoonalla eurolla ei Helsingin Ruoholahdesta metroa Espoon Matinkylään rakenneta.

"Hinnat ovat olleet noususuunnassa, mutta paljon riippuu siitä mitä metroon halutaan mukaan ottaa", sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

Hän viittaa kiristyneisiin turvallisuusjärjestelyihin ja muihin rakentamisen teknisiin kysymyksiin, joissa on paljon vaihtoehtoja.

Vuosina 2000 ja 2001 tehdyissä alustavissa suunnitelmissa länsimetron hinnaksi tuli hieman yli 400 miljoonaa euroa. Tätä lukua on sittemmin korotettu maanrakennuskustannusindeksin mukaan.

Vuonna 2004 metro maksoi näin laskien 452 miljoonaa. Nyt vastaava "pelkistetty" summa lähestyy Loukon mukaan 530:tä miljoonaa euroa.

Louhinta on erityisen kallista rakentamista. Juuri nyt isoja louhintatöitä ei ole kovin paljon meneillään, mutta kun länsimetron tekemiseen päästään käsiksi aikaisintaan vuoden 2009 lopulla, myös kehäradan työt lienevät aluillaan.

Metrotöiden hintaa nostavat Loukon mukaan erityisesti turvallisuusvaatimukset. "Nykyiset vaatimukset ovat paljon kovemmat kuin vuonna 2000, jolloin asioita ajateltiin Helsingin metron tason mukaan."

Tarkkaa länsimetron hintaa tai hintahaarukkaa Louko ei suostu sanomaan, mutta 600 miljoonaa ylittyy joka tapauksessa.

Lähde HS 19.12
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/L%C3%A4nsimetro+maksaa+ainakin+600+miljoonaa+euroa/1135232717763


Helsingissä kokeillaan zagrebilaisia ratikoita

19.12.2007 19:50

Helsingissä kokeillaan parhaillaan kroatialaisen Crotram-konsortion valmistamaa matalalattiaraitiovaunua. Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on päättänyt ostaa 40 uutta matalalattiavaunua vuosien 2011 ja 2016 välillä, ja kroaatit haluavat mukaan tarjouskilpailuun.

Ensimmäistä kertaa vaunua testattiin maanantaina ja tiistain välisenä yönä kuutosen ja kasin reiteillä. Vaunu on saapunut Suomeen reilu viikko sitten lauantaina. Se tuotiin kahdeksassa isossa osassa, viiteen rekkaan pakattuna. Suomeen saapui myös 24 työntekijän joukko kokoamaan vaunua: sähkömiehiä, mekaanikkoja ja laatutarkkailijoita. Vaunu on tuotu Helsinkiin kokonaan valmistajan kustannuksella.

Tähän mennessä Crotramin raitiovaunuja on nähty vasta Kroatian pääkaupungin Zagrebin liikenteessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun vaunua on kokeiltu jossain muussa kaupungissa. Ensimmäisenä yönä vaunu pääsi kulkemaan kaikista reittien kurveista ja alamäistä - tiukasti, mutta kuitenkin. Zagrebissa vaunut liikkuvat tasaisella alueella. Helsingin testeissä vaunun pohjan ja maan välillä näkyy vain hyvin niukasti tilaa.

- Ensi viikolla koulutamme kuljettajia ja tammikuussa kokeilemme vaunua raskaassa hiekkalastissa, kertoo kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä HKL-raitioliikenteestä.

Jos vaunu selviää, pääsevät matkustajatkin kokeilemaan sitä. Matkustajaliikenteessä HKL maksaa käytöstä valmistajalle 1,2 euroa kilometriltä.

Lähde HS 28.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsingiss%C3%A4+kokeillaan+zagrebilaisia+ratikoita/1135232690973


Nurminen tilaa sata rautatievaunua Venäjältä

19.12.2007 17:41

Kasolaan siirtyvä John Nurmisen logistiikkaliiketoiminta eli tuleva pörssiyhtiö Nurminen Logistics tilannut venäläiseltä vaununvalmistajalta sata katettua rautatievaunua. Investoinnin arvo on yhtiön tiedotteen mukaan noin 6,5 miljoonaa euroa.

Vaunut luovutetaan Nurminen Logisticsin käyttöön vaiheittain maaliskuun loppuun mennessä. Investoinnin jälkeen yhtiöllä on yli 950 vaunua.

Lähde Turun Sanomat 19.12.2007
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/talous/?ts=1,3:1004:0:0,4:4:0:1:2007-12-19,104:4:505732,1:0:0:0:0:0:


Sailas kiirehtii kaksoisraidetta

18.12.2007 11:15

Seinäjoen ja Oulun välisen junaradan peruskorjaus vauhdittuu. Valtiosihteeri Raimo Sailas ehdottaa, että hallituksen liikennepoliittisessa selonteossa harkittaisiin kaksoisraiteen rakentamista ensivaiheessa Kokkolan ja Ylivieskan rataosuudelle.

Kaksoisraide voitaisiin Sailaksen mielestä toteuttaa niin sanotulla elinkaarimallilla, jossa rahoittajana olisi aluksi jokin muu kuin valtio. Ennen lopullista päätöstä rahoitustavasta tulisi tehdä objektiivinen ja perusteellinen vertailu normaalin budjettirahoituksen ja parhaaksi arvioidun elinkaarimallin välillä. Rahoitusmalli ei kuitenkaan saisi vaikuttaa toteuttamisaikatauluun.

Kaksoisraiteen alustava kustannusarvio on 145 miljoonaa euroa, ja rakentaminen voitaisiin polkaista käyntiin jo vuonna 2009. "Rataosuudelle saatavat taloudelliset hyödyt olisivat niin mittavat, että hanke tulisi toteuttaa", Sailas perusteli maanantaina julkistetussa liikenneinvestointien rahoitusselvityksessä.

Hallituksen liikennepoliittisen selonteon valmistelu on loppusuoralla. Se annetaan eduskunnalle helmikuussa. Sailaksen ehdotus Kokkolan ja Ylivieskan kaksoisraiteen rakentamisesta on saanut hallituksen piirissä paljon ymmärrystä ja sisältynee selontekoon.

Verovarojen tuhlausta

Valtio on varautunut käyttämään Seinäjoki-Oulun rataosan peruskorjaukseen menossa olevalla kehyskaudella 110 miljoonaa euroa.

Sailas varoittaa, että sen venyminen 15--20 vuoteen aiheuttaisi erittäin suuria kustannuksia ja hankaluuksia vilkkaasti liikennöidyllä ja strategisesti tärkeällä rataosuudella. Sailas vaatii hallitukselta 10--15 vuoden pitkäaikaissuunnitelmaa liikenneinvestointeihin. Nykyinen käytäntö on hänen mielestään verovarojen tuhlausta.

Valtiolla on Sailaksen mukaan harvinaisen hyvät mahdollisuudet rahoittaa liikenneinvestointeja. Jos niihin ei ole osoitettu valtion budjetissa riittävästi rahaa, kokonaiskehys on liian tiukka tai investointeja on priorisoitu väärin. Sailas on jälkimmäisen tulkinnan kannalla. Sailas muistuttaa, että Suomen valtion taloudellinen asema on erittäin vahva. Budjetti on ylijäämäinen ja luottoluokitus paras mahdollinen.

"Valtio ei tarvitse uusia rahoituslähteitä. Se pystyy rahoittamaan juuri niin paljon investointeja kuin viisaana pitää", hän vakuutti.

Taloudelliset hyödyt puoltavat hanketta

Uusiakin rahoituslähteitä voidaan Sailaksen mukaan perustella, mutta vain silloin, kun niillä voidaan osoittaa muuta, rahassa mitattavaa hyötyä. Sailaksen raportin "elinkaarimallissa" investoinnin toteuttaa yksityinen rahoittaja, jolle valtio maksaa myöhemmin kustannukset takaisin. Sailas uskoo, että elinkaarimallilla voidaan saada aikaan kilpailua, joka laskee kustannuksia.

Liikenneministeriön aikaisempi suunnitelma Kokkola--Ylivieska -rataosuuden kunnostamisesta yksiraiteisena kestää liikenneministeriön asiantuntijoiden mukaan aivan liian kauan ja tulee ylivoimaisen kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa se sulkisi koko rataosuuden määräajaksi. Se olisi kohtalokasta muun muassa Talvivaaran ja Pyhäsalmen kaivosliikenteelle. Sailas ehdottaa liikennepoliittiseen selontekoon otettavaksi myös Koskenkylä--Kotka osuutta E 18-tiellä. Sen kustannusarvio on 225 miljoonaa euroa.

Lähde Kaleva 18.12. 2007, Riitta Korkeakivi
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu700333_page0.htm


VR Cargo haluaa keskittää puunkuormausta

15.12.2007 18:25

VR suunnittelee keskittävänsä raakapuun kuormausta muutamille paikkakunnille. Parkano sopisi VR Cargon myyntipäällikkö Jukka Jorosen mielestä tähän tarkoitukseen hyvin.

- Parkano sijaitsee keskeisellä paikalla Länsi-Suomea ja pääradan varressa. Jos keskityspaikka halutaan Pirkanmaalta, Parkano olisi hyvä vaihtoehto. Länsi-Suomessa on tällä hetkellä vain pieniä lastauspaikkoja. Nyt on käynnissä vasta selvitystyö, eikä mitään ole vielä lyöty lukkoon, Joronen korostaa.

Hän jatkaa, että lopullisia päätöksiä tehdään tammikuussa, kun asioista on neuvoteltu metsäyhtiöiden ja radan omistajan eli Ratahallintokeskuksen kanssa.

Myyntipäällikön mukaan keskittäminen tarkoittaisi, ettei puuta jatkossa lastattaisi aivan kaikilla asemilla.

- Ainakin suurimmat volyymit keskitettäisiin muutamiin paikkoihin. Muut lastauspaikat jäisivät kuitenkin nykyiselleen. On vaikea sanoa, mitä tapahtuisi Kihniön kuormauspaikalle. Asia riippuu siitä, miten kuormausmäärät kasvavat alueella. Saattaa olla, että kumpaakin kuormauspaikkaa tarvitaan tulevaisuudessa. Parkano sijaitsee kuitenkin pääradan varressa.

Jos puukuljetuksia keskitettäisiin Parkanoon, tietäisi se investointeja puunkuormauspaikkaan. Jorosen mukaan nykyistä kuormausasemaa parannettaisiin laajentamalla puukenttää ja rakentamalla lisää raiteita. Rakennustyöt ajoittuisivat luultavammin vuoteen 2009.

Kuormausurakointi isoihin keskittymiin

Jorosen mukaan investointien edellytys on, että kuormauspaikalta voitaisiin lastata vuosittain 300 000-500 000 kiintokuutiota raakapuuta. Tällä hetkellä Parkanosta lastataan junan kyytiin vuosittain 120 000 kiintokuutiota.

- Pienillä asemilla autoilijat kuormaavat itse puun vaunuihin. Suurempiin keskittymiin kannattaa jo perustaa erillinen kuormausurakointi, joka hoitaa kuormauksen nopeammin ja tehokkaammin.

Joulukuun aikana on jo perustettu kuormausurakointipalvelu viidelle lastauspaikalla ympäri Suomea.

- Urakoitsijan käyttäminen tuo lisää tehoja. Maaliskuussa katsomme, onko nyt käyttöön otetuista keskityksistä saatu odotettua hyötyä. Vasta sen jälkeen päätämme kannattaako toimintamallia käyttää muualla Suomessa.

Myyntipäällikkö jatkaa, että Tampereen ympäristössä kuormauspaikkoja on paljon. Tiedossa on myös, että joidenkin terminaalien toimintaedellytyksiä joudutaan tulevaisuudessa joka tapauksessa parantamaan.

- Neuvottelemme metsäteollisuuden kanssa joulukuun aikana siitä, mihin asemiin kannattaa satsata. Tulevaisuuden volyymikehitykset eivät ole kenenkään tiedossa. Yleinen kanta kuitenkin on, että puunhankinta kotimaasta tulee kasvamaan, Jukka Joronen toteaa.

Lähde Ylä-Satakunta
Lähde WWW http://www.ylasatakunta.fi/uutinen2.html


Joulupukin junan koematka yli 12 tuntia

13.12.2007 17:48

Pikku-Jumbo -höyryveturin kiskoman joulupukin junan ensimmäinen koematka Rovaniemeltä Kemijärvelle ja takaisin kesti keskiviikkoillan arvion mukaan toista kellonympärystä. Korjausten takia aikataulu petti niin, että juna joutui odottamaan Misissä reittijunia viisi tuntia.

Puolenpäivän aikaan lähteneen junan kyydissä Misiin asti matkannut Jari Määttä Kimroi Oy:stä kertoo, että teknisten ongelmien takia veturia piti pysähtyä korjaamaan tämän tästä. Misissä oltiin kello 16:n jälkeen ja matkaa päästiin jatkamaan vasta kello 21:n maissa illalla.

Illan tieto oli, että juna olisi Rovaniemellä yöllä kahden tienoilla. Arctic Expressiksi nimetyn junan pitäisi lauantaina viedä Rovaniemeltä Kemijärvelle brittimatkailijoita, jotka tulevat Canterbury Travelin joulumatkalle Lappiin. Suunniteltu matka-aika Kemijärvelle on noin 1,5 tuntia.

Määttä sanoo, etä torstaina tiedetään paremmin, saadaanko vanha höyryveturi luotettavaan käyttökuntoon. Paluumatka näyttää, miten se toimii.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan perjantaina on tarkoitus tehdä toinen koematka.

Lähde Lapin Kansa 13.12.2007


VR nostaa lippujen hintoja 2,9 prosenttia

13.12.2007 12:13

VR:n kaukojunien lippujen hinnat nousevat tammikuun alussa. Hinnat nousevat keskimäärin 2,9 prosenttia. VR:n mukaan junalippujen hintojen korotus on samaa tasoa kuin inflaatio. Edellisen kerran hintoja nostettiin tämän vuoden alussa 1,5 prosenttia.

Kaukojunien makuu- ja autopaikkojen hinnat pysyvät ennallaan.

Myös junassa perittävä junamaksu nousee vuoden alussa kolmesta eurosta viiteen euroon. Junamaksu peritään asiakkaalta, jonka lippu on hankitty edullisempaan junatyyppiin.

VR ei myönnä myöskään enää opiskelija-alennusta ulkomailla opiskeleville suomalaisille. VR:n mukaan yhtiön tavoitteena on yhtenäistää alennusperiaatteet samanlaisiksi kuin muissa eurooppalaisissa rautatieyhtiöissä. VR:n mukaan lähes kaikissa niissä maissa, joissa opiskelija-alennus on 50 prosenttia, alennuksen ehtona on opiskelu omassa maassa.

Lähde HS 13.12
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/VR+nostaa+kaukojunien+lippujen+hintoja/1135232558775


Mäkitalon väitöskirja: Kilpailu kiihtyy rautateillä

11.12.2007 23:27

Rautateille syntyy kilpailua odotettua enemmän vuoteen 2015 mennessä, arvioi Ratahallintokeskuksen yksikönpäällikkö Miika Mäkitalo väitöskirjassaan, joka tarkastettiin perjantaina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

- Näyttää siltä, että vuonna 2015 markkinoilla toimii 3-6 rautatieyritystä. Uusien rautatieyritysten markkinaosuus on 10 ja 30 prosentin välillä, Mäkitalo kirjoittaa.

Rautateiden tavaraliikenne avautui kilpailulle tämän vuoden alussa. Toistaiseksi VR ei ole saanut kilpailijoita, mutta metsäyhtiö Stora Enso on ilmoittanut tilaavansa 300 rautatievaunua puunkuljetuksiin. Napanuora VR:ään säilyy siten, että Stora Enso ostaa veturipalvelut VR:ltä.

Lähde HS 7.12
Katso myös http://www.rhk.fi/aineisto/miika_makitalon_vaitoskirja/


Parikkalan kunta osti asemarakennuksen - Matkustajat pääsevät pian taas lämpimään

11.12.2007 01:22

Parikkalan kunnalla oli viime viikolla iloista tiedotettavaa kuntalaisille. Tuorein uutinen oli kunnan tuore rautatieasemakauppa, jolla kunta ostaa parisen vuotta sitten varsinaisesta käytöstään tyhjilleen jääneen Parikkalan rautatieaseman. Senaatti-kiinteistöt on hyväksynyt kunnan 65 000 euron tarjouksen runsaan hehtaarin määräalasta asemarakennuksineen ja varastoineen.

Parikkalan kunnanhallitus hyväksyi kaupan viime viikolla yksimielisesti. Kunnanvaltuustolle esitetään määräalan ostamista ja haetaan valtuudet sopia kaupan yksityiskohdista. Odotustilan sulkeutuminen oli junaa odottavien matkustajien kannalta ikävä asia, joka kunnan toimin nyt korjataan. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg arvelee, että junaa odottavat matkustajat pääsevät jälleen lämpimään jo tammikuun aikana. Käytännön järjestelyihin päästäneen heti kunnanvaltuuston vahvistettua kaupan tämän viikon torstaina.

Mahdollisuuksien keskeinen paikka

Berg toteaa olevansa syntyneestä kaupasta hyvin iloinen. Asemalla on käyttöä, sillä Parikkala pysyy jatkossakin merkittävänä liikenteellisenä solmukohtana, jossa junat pysähtyvät.

- Asemarakennus maa-alueineen mahdollistaa monenlaiset kehittämistoimet.

Parikkalassa käynnistyy nyt tilojen käytön suunnittelu ja kiinnostuneiden yrittäjien haku. Esille kaivettaneen myös suunnitelmat keskusliikenneasemasta, joka toteutuessaan toisi linja-autoaseman samaan pihapiiriin. Bergin mukaan alueelle sopisi hyvin taksiasemakin. Matkustaja saisi silloin samasta paikasta monia liikenteellisiä palveluja. Valtion rautatiealue -tilalla oleva määräala on maankäytön kannalta keskeistä aluetta. Asemarakennus on osaksi vuokrattu ja kunnalla on tarkoitus jatkaa vuokrasopimusta. Varasto on vuokrattavissa varastokäyttöön.

Lähde Parikkalan-Rautjärven Sanomat 10.12.2007
Lähde WWW http://www.parikkalan-rautjarvensanomat.fi/


Junaradan ylittämisestä moottorikelkalla laitonta

10.12.2007 10:53

Tammikuussa voimaan tuleva ratalaki kieltää junaradan ylittämisen moottorikelkalla ja mönkijällä, kirjoittaa Savon Sanomat. Suomessa ei ole aiemmin ollut erillistä ratalakia. Ylikonstaapeli Jaakko Lyytikäinen liikkuvasta poliisista kertoo, että poliisi suhtautuu lainmuutoksen tuomaan rajoitukseen aluksi neuvovasti.

"Ratalain perusteena on se, että moottorikelkkojen telat aiheuttavat kiskoille vahinkoa. Kelkat myös tuovat mukanaan lunta, joka täyttää raiteet. Lisäksi kelkat aiheuttavat kiskojen ja ratapenkkojen jäätymistä", Lyytikäinen sanoo.

Lyytikäinen huomauttaa, ettei ratalaki tule estämään junaradan ylittämistä moottorikelkalla kaikissa tapauksissa.

"Kelkalla ei saa ylittää rataa ilman radan ylläpitäjän lupaa. Luvan ylityksiin voi siis neuvotella kelkkareitille", Lyytikäinen kertoo. "Lisäksi ratalaki koskee vain valtion ratoja, ei esimerkiksi yksityisiä pistoraiteita."

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu698933_page0.htm


Petsamon ratahanke puoltaa Sallan radan avaamista

10.12.2007 08:12

Lapin kauppakamarin mielestä norjalaisten haluama rautatieyhteys Kirkkoniemestä Murmanskiin tukisi myös Sallan ratahanketta. Toimitusjohtaja Timo Rautajoen mukaan norjalaisten hanke avaisi uuden tavarankuljetusreitin Lapin lisäksi koko Suomen teollisuudelle. Uutta rataa tarvittaisiin noin 70 kilometriä Kirkkoniemestä Petsamoon.

- Todennäköisesti norjalaiset rakentaisivat radalle venäläisen raideleveyden, joka sopii myös meidän junille, sanoo Rautajoki.

Rautajoki huomauttaa, että Suomessa tehdään ministeriötason selvitystä Imatran pohjoispuolella olevista uusista radoista, muun muassa Sallan radasta ja Soklin kaivosradasta. Hänen mukaansa Sallan radan avaaminen mahdollistaisi Suomen teollisuudelle uuden vientisataman Norjan Kirkkoniemessä.

Rautajoen mukaan kyse ei ole pelkästään Lapin, vaan koko Suomen edusta.

- Barentsinmeren alueella eli meidän lähialueella investoidaan yhteensä 43 - 45 miljardia euroa seuraavan 7 - 8 vuoden aikana. Yhtään kuljetusreittiä ei kulje Euroopan kautta alueelle, jossa valtavat energiahankkeet ovat jo käynnistyneet, Rautajoki toteaa.

Venäjällä Kirkkoniemen ratahanke ei ole saanut kannatusta, sillä alkuvuonna muun muassa Murmanskin maaherra asettui vastustamaan hanketta.

Lähde YLE Uutiset
Lähde WWW http://yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id77117.html


Kiista Kampin raitiovaunulinjoista ratkeamassa

09.12.2007 13:19

Kampin raitiovaunulinjoista käyty kiista on ratkeamassa. Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ehdottaa, että Kampin uusilla kiskoilla liikennöisi tulevaisuudessa raitiovaunu numero 7. Toisena vaihtoehtona Kampissa kiertäväksi linjaksi on ollut kolmonen.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee Kampin linjaratkaisuja ensi torstaina. HKL:n ehdotuksessa raitiovaunu 7 kääntyisi Oopperatalolta Töölöön ja ajaisi Runeberginkatua Kamppiin. Linja numero 3 puolestaan ei enää ajaisi Oopperatalon ja keskustan väliä Töölön kautta vaan Mannerheimintietä pitkin. Samalla bussi 18 siirretään kulkemaan Simonkadun sijaan Arkadiankatua pitkin.

Viimeksi joukkoliikennelautakunta käsitteli Kampin linjastoa maaliskuussa 2006. Silloin se vaati HKL:lta lisäselvityksiä asiasta.

- Jätkäsaaren raitiolinjojen suunnittelu oli kesken, ja halusimme tietää siitä enemmän ennen päätösten tekoa, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Jessica Karhu (vihr).

Lisäselvityksissä HKL:n kanta ei muuttunut. Sen mukaan valtaosa matkustajista hyötyy, kun seiskan reitti siirretään Töölöön ja kolmonen kulkee Mannerheimintietä.

Asiasta ei lautakunnassa kuitenkaan tule läpihuutojuttua, sillä kolmosen reitin siirtämistä pois Töölöstä ovat vastustaneet muun muassa Töölö-seura ja monet lautakunnan jäsenet.

- Sekä seiskan että kolmosen pitäisi kulkea Töölössä, sanoo Riitta Snäll (kok), joka on niin joukkoliikennelautakunnan kuin Töölö-seuran johtokunnankin jäsen.

Lähde HS 7.12
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/HKL+haluaa+siirt%C3%A4%C3%A4+raitiovaunu+3n+reitin+T%C3%B6%C3%B6l%C3%B6st%C3%A4+Mannerheimintielle/1135232432208


HKL kokeilee kiskojen rasvauslaitetta Arabianrannassa

09.12.2007 13:06

Raitiolinjojen 6 ja 8 käyttämällä Arabianrannan kääntöpaikalla kokeillaan automaattista rasvauslaitetta, joka vähentää raitiovaunun pyörien kirskuntaa. Kiskojen voitelu myös säästää niin kiskoa kuin raitiovaunun pyörää kulumiselta.

Laite tunnistaa rasvaustarpeen äänen perusteella. äänisensori käynnistää kiskojen rasvauksen, jos lähestyvän raitiovaunun kiskomelu ylittää ohjearvon. Laitteessa käytetään ympäristöystävällistä biorasvaa. Rasvan koostumus on erityisesti kiskoliikenteelle suunniteltu, eikä se voiteluominaisuudestaan huolimatta tee itse kiskon pintaa liukkaaksi.

Automaattisia rasvauslaitteita on yleisessä käytössä Keski-Euroopassa. Jos laite kestää Suomen sääolot, hankitaan niitä tulevaisuudessa lisää Helsingin raitiotieliikenteeseen.

Lähde HS 7.12


Kaukojunien aikataulut muuttuivat tänään

09.12.2007 13:01

VR:n kaukojunien aikataulut muuttuivat 9. joulukuuta alkaen. Muutokset näkyvät etenkin pääradan junaliikenteessä. Uudistuksilla varaudutaan Oulu - Seinäjoki-välin mittaviin ratatöihin ja niistä aiheutuviin haittoihin. Työt alkavat täysipainoisesti ensi kesänä. Uusien aikataulujen myötä Pendolino- ja InterCity-junia lisätään pääradan liikenteeseen.

Tampere - Helsinki-välin Pendolinoille tulee kolme minuuttia lisää matka-aikaa täsmällisyyden parantamiseksi. Oulun ja Seinäjoen välillä matka-aika pitenee keskimäärin 10 - 15 minuuttia. Muutos hidastuttaa jonkin verran myös Oulu - Rovaniemi-väliä.

Iisalmen ja Oulun välillä matka-aika pitenee hieman täsmällisyyden parantamiseksi. Ratahallintokeskus on syksyn aikana nostanut nopeustasoa osittain, mutta rataosalla ei edelleenkään voi ajaa suunniteltua 140 kilometrin tuntinopeutta.

Turku - Tampere-välin ratatyöt on saatu suurimmaksi osaksi valmiiksi. Junayhteydet nopeutuvat joulukuun alusta alkaen keskimäärin 20 minuuttia. Rataosan liikenteessä neljä pikajunaa korvataan IC2-junilla.

Lähde Yle 9.12
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id77056.html


Julkisen liikenteen lipun hinnat nousussa

08.12.2007 01:52

Matkustaminen julkisella liikenteellä on kallistunut huomattavasti yksityisautoilua nopeammin. Tilastokeskuksen laskelman mukaan 200 kilometrin matkan hinta bussilla tai junalla on kolminkertaistunut parissa vuosikymmenessä. Samassa ajassa autoilun hinta on noussut vain kaksinkertaiseksi.

Junamatka esimerkiksi Helsingistä Tampereelle maksoi vuonna 1987 noin 9 euroa, vuonna 1997 16 euroa ja tänä vuonna kolme kertaa enemmän kuin 1980-luvulla. 200 kilometrin matka maksaa nyt 27 euroa, kertoo Tilastokeskus. Bussilippu samalle matkalle on maksanut käytännössä yhtä paljon kuin junalippukin koko ajanjakson.

VR laskee lippujensa hinnan hieman toisin kuin Tilastokeskus. Sen mukaan lipun hintaan ei kuuluisi esimerkiksi paikkalippua.

- Meillä on junatyypit muuttuneet ja mukaan on tullut paikkavarauksia. Tämä vertailupohja ei välttämättä ole täysin yhteneväinen, VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen selittää hintojen nousua.

Jaatinen muistuttaa, että VR:n matkustajamäärät ovat kasvaneet selvästi parin viime vuoden ajan.

Autoilu on halventunut julkisen liikenteeseen verrattuna myös, jos otetaan huomioon pelkästään bensiinikulut.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen ei halunnut kommentoida muutosta. Ministeriöstä kuitenkin todettiin, että joukkoliikenteen kilpailukykyyn voi vaikuttaa politiikalla. Yksi keino on hoitaa liikenteen rakenteet kuntoon, toinen on esimerkiksi VR:n omistajapolitiikka.

- Poliittisen vallan täytyy laittaa monopolit järjestykseen, toteaa liikenneministeriön osastopäällikkö Juhani Tervala.

Lähde Yle 7.12
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/talous/oikea/id76974.html


Väitös kilpailusta: Kilpailua tulee, mutta ei sopuisasti

07.12.2007 00:04

Rautatieliikenteeseen tulee odotettua enemmän kilpailua, mutta kilpailun avautuminen ei suju sopuisasti. Tähän arvioon päädytään diplomi-insinööri Miika Mäkitalon väitöskirjassa, joka tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa itsenäisyyspäivän jälkeen.

Uusien rautatieoperaattorien tulo on haaste paitsi tulokkaille itselleen myös viranomaisille, joilta odotetaan uudessa tilanteessa aktiivisuutta, asiakasystävällisyyttä ja nopeutta. Julkisen vallan rooli toimivan kilpailun edellytysten luomisessa on tärkeä mutta myös VR Osakeyhtiön toimilla on suuri vaikutus.

Kilpailu ja alhaisempi hintataso synnyttävät uutta kuljetettavaa, ja rautatiekuljetukset Suomessa kasvavat. Samalla kapasiteetin puute tulee joillakin rataosilla ongelmaksi, kun reiteille ei mahdukaan lisäliikennettä. Toisaalta uusi lisääntyvä liikenne voi myös käyttää ns. vähäliikenteisiä ratoja, Mäkitalo päättelee.

Mäkitalo käsittelee tutkimuksessaan vain tavaraliikennettä. Hän pitää kotimaisen kaukohenkilöliikenteen vapauttamista lähitulevaisuudessa poliittisesti epätodennäköisenä. Väitöskirjassa ei esiinny lainkaan sanaa ilmastonmuutos.

Lähde Infoverstas 4.12
Lähde WWW http://www.infoverstas.fi/main.php


Rautatievirasto kieltää äkisti seisakkeiden käytön Lapissa

05.12.2007 19:24

Rautatievirasto on kieltänyt kolmen junaseisakkeen käytön Rovaniemen ja Kemijärven välillä. Yöjunat eivät enää pysähdy Viassa, Misissä eivätkä Kuusivaarassa. Seisakkeiden käyttö kiellettiin turvallisuussyistä. Rautatieviraston mukaan laiturit tulisi korjata, pidentää ja valaista.

Ratahallintokeskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Risto Heinonkosken mukaan käyttökielto kummastuttaa, sillä liikennöinti on sujunut seisakkeilla vuosikaudet turvallisesti. Yhden asemapaikan korjaaminen maksaisi arviolta puoli miljoonaa euroa.

Matkustajien ilmoittauduttava etukäteen

VR kuljettaa matkustajat takseilla tai busseilla suljettavilta liikennepaikoilta.

Kemijärveltä Rovaniemelle liikennöivän junan H 412 korvaus liikennepaikoille järjestetään siten, että 5.-9.12. taksi on junan lähtöaikana kullakin asemalla ja tuo mahdolliset matkustajat Rovaniemelle. 10. joulukuuta otetaan käyttöön kutsutaksi, jonka matkustaja tilaa itse Rovaniemen Taksikeskuksesta numerosta 016 106410.

Rovaniemeltä Kemijärvelle liikennöivän junan H 411 korvaus liikennepaikoille järjestetään 6.12. alkaen siten, että Rovaniemen asemalta lähtee pikkubussi ja vie matkustajat Vikaan, Misiin ja Kuusivaaraan. Tarvittaessa näiltä liikennepaikoilta nousevat matkustajat viedään Kemijärvelle.

Lähde Lapin radio 5.12
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=Content124306AC781


Junan jarrut paloivat Hyvinkäällä

05.12.2007 16:37

Henkilöjunan jarrut paloivat Hyvinkään asemalla. Palo saatiin sammutettua jauhesammuttimilla. Palo ei aiheuttanut vaaraa matkustajille. He siirtyivät toiseen junaan jatkamaan matkaa.

Lähde Yle 5.12
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id76801.html


VR lupaa puolittaa junaliikenteen päästöt

05.12.2007 14:35

VR lupaa, että junaliikenteen hiilidioksidipäästöt puolitetaan vuoden 2012 loppuun mennessä. VR alkaa käyttää junissaan ns. vihreää sähköä vuodenvaihteesta lähtien. Ensi vuonna sähköä toimittaa Savon Voima, ja sähkö tuotetaan käyttämällä uusiutuvia energianlähteitä kuten vesivoimaa, biopolttoaineita ja tuulivoimaa. Kahtena seuraavana vuonna sähkön toimittaa Fortum ja se on kokonaan vesivoimaa.

VR julkisti uudet ympäristölupauksensa tänään. Uusien sähkösopimusten lisäksi yhtiö aikoo esimerkiksi lisätä henkilöjunien täyttöastetta ja kouluttaa kuljettajia taloudelliseen ajotapaan.

VR vannoo myös tekevänsä junista aiempaa siistimpiä ja asemista viihtyisämpiä. Jätteet aiotaan lajitella nykyistä paremmin ja radanvarsien asuinalueiden melua ja tärinää luvataan vähentää.

VR muistuttaa, että junamatkustaja tuottaa nykyisin hiilidioksidipäästöjä viidesosan autoilijaan verrattuna. Tavaraliikenteestä 25 prosenttia kulkee junilla, mutta tavarajunien osuus kotimaan tavaraliikenteen energiankulutuksesta on 4 prosenttia.

Lähde HS 5.12
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/VR+lupaa+puolittaa+junaliikenteen+p%C3%A4%C3%A4st%C3%B6t/1135232357067


Vanhoista rautatieasemista jätettiin 300 ostotarjousta

04.12.2007 13:14

Vanhoista rautatieasemista jätettiin perjantaina päättyneen määräajan kuluessa yli 300 ostotarjousta.

Valtion rakennuksia hallinnoivan Senaatti-kiinteistöjen ensimmäisessä myytävien asemien erässä ovat mukana muun muassa Pihlajaveden, Petäjäveden ja Kintauden asema-alueet rakennuksineen. Yhteensä nyt myytäviä kohteita on noin 90 eri puolilla maata.

Tarjouskirjekuorten avaaminen alkaa tänään maanantaina. Tarjousten katsastamisen arvioidaan kestävän parisen viikkoa.

Ensimmäisiä kauppoja Senaatti-kiinteistöt arvelee tehtävän ensi keväänä.

Lähde Suur-Keuruu 03.12.2007
Lähde WWW http://suurkeuruu.sps.fi/a/2007/12/03/2376386.shtml


Suomen rataverkosta valtaosa jo vaihdettu betonipölkkyraiteeksi

04.12.2007 13:09

Ruotsi on laatinut ehdotuksen, joka kieltäisi kreosootin käytön Euroopan unionin jäsenmaissa. Dagens Nyheter uutisoi maanantaina, että kielto tulisi Ruotsissa hyvin kalliiksi, kun valtion olisi uusittava kymmeniätuhansia sähkötolppia ja noin 4 000 kilometrin matkalta ratapölkkyjä. Ruotsin ehdotus on tehty kreosootin haitallisten terveysvaikutusten vuoksi.

Suomessa kreosoottia on saanut käyttää ympäristö- ja terveyshaittojen vuoksi vuodesta 2003 lähtien ainoastaan teollisuudessa ja ammattikäytössä, kuten rautateillä, sähkö- ja puhelinpylväissä, aitauksissa, maataloudessa sekä satamien ja vesiväylien rakentamisessa.

Suomessa kreosootin kieltäminen ei aiheuttaisi rautateiden osalta yhtä suuria toimenpiteitä kuin Ruotsissa. Koko rataverkosta 70 prosenttia on betonipölkkyraidetta. Määrällisesti osuus on 4 130 kilometriä. Ratahallintokeskuksen tiedottaja Janne Tuovinen sanoo, että peruskorjauksen yhteydessä puiset ratapölkyt vaihdetaan järjestään betonisiksi.

- Puupölkkyratoja on jäljellä 1 775 kilometriä, Tuovinen toteaa.

Hyödyt ja haitat selvitykseen

Kaksi viikkoa sitten ilmestynyt Ruotsin raportti on kolmen kuukauden ajan EU-maiden kommentoitavissa. Ylitarkastaja Eeva Nurmi Suomen Ympäristökeskuksen Kemikaaliyksiköstä toppuuttelee, että kreosootin kieltämisestä aiheutuvia vaikutuksia on liian aikaista pohtia Suomessa.

- Tässä vaiheessa tulevaisuudesta ei voi sanoa suuntaan jos toiseen. Kestää joka tapauksessa muutaman vuoden ennen kuin päätös Ruotsin raportin pohjalta tehdään. Päätökseen vaikuttaa myös kreosootin hyöty- ja haitta-analyysi, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan kreosootin kieltämistä vaikeuttaa muun muassa korvaavan, ominaisuuksiltaan yhtäläisen kemiallisen aineen puuttuminen.

- Muut puunsuojakemikaalit tulee arvioida ennen lopullista päätöstä. Myös kreosootin osalta on ryhdyttävä riskinvähennystoimiin. Eniten haittaa kreosootista on niille, jotka joutuvat päivittäin työnsä vuoksi esimerkiksi puhelinpylväiden kanssa tekemisiin, Nurmi sanoo.

- Toteutuessaan kielto asettaisi kemianteollisuudelle suuren haasteen kehittää korvaavia puunsuojavalmisteita. Puisten sähkötolppien uusiminen on myös kustannuskysymys, Nurmi jatkaa.

Lähde Turun Sanomat 04.12.2007
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2007-12-04,104:2:502630,1:0:0:0:0:0:


Valkeajärven pysäkki matkalla pakkorappioon

01.12.2007 18:44

Pihlajaveden Valkeajärven pysäkkirakennus on tänä syksynä saanut kaikessa hiljaisuudessa ongelmarakennuksen leiman. Leiman on lyönyt rakennuksen omistaja, Ratahallintokeskus, joka kieltäytyy myymästä taloa, joka sijaitsee RHK:n mukaan vaarallisen lähellä junarataa. Vaikka tsaarinaikainen rakennus on maalauksellisen kaunis, sen peruskorjaukseenkaan ei RHK:n mielestä ole järkeviä syitä. RHK pidättäytyi myös siirtämästä Valkeajärven pysäkkiä Senaattikiinteistöjen myyntilistalle, jolla on muun muassa Pihlajaveden asema. Valkeajärven asemanrakennukset vuosia sitten ostaneelle yrittäjä Kirsti Kalliolle pihapiirissä rapistuva pysäkki on murheen aihe. Kallion onkin tarjoutunut ostamaan talon, jotta voisi sen kunnostaa. Rakennus liittyisi Kallion mukaan saumattomasti aseman muissa rakennuksissa toimivaan leirikeskus Valopilkkuun. - Kauppaa ei kuitenkaan ole syntynyt. Kiville on menty myös niissä neuvotteluissa, joissa olen tarjoutunut kunnostuttamaan rakennusta EU-rahan turvin, kertoo Kallio. Kallio alkaakin olla sitä mieltä, että rakennuksen halutaan rapistuvan kaikessa rauhassa. - Kenties yhtenä päivänä vieressä onkin lava-auto ja koko talo puretaan ja viedään pois, uskoo Kallio. Ratahallintokeskuksen maankäytöstä vastaava ylitarkastaja Otso Kärkkäinen ei pysty lupaamaan Kalliolle kaupantekoa, mutta ei tohdi luvata rakennuksen kunnostustakaan. Rahaa on RHK:lla siihen liian vähän ja rakennus on vailla käyttöä. Ei Kärkkäinen pyörrä sitäkään Kallion arvausta, että pysäkki aikaa voittaen purettaisiin ja ehkä siirrettäisiin. Pysäkki on Kärkkäisen mielestä kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen hankala rakennus. - Sitä ei oikein voisi myydä, koska se on aivan liian lähellä rataa. Etäisyyttä pitäisi olla ainakin kolme metriä. Samasta syystä sitä ei siirretty Senaattikiinteistöillekään. Jos kaupasta nyt lähdettäisiin neuvottelemaan, olisi määriteltävä erittäin tiukat turvallisuusehdot. Ehkä aitaus tai jokin muu turvatoimi voisi tulla kysymykseen. Ehkä sitten neuvotellaan, mutta aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Lähde Suur-Keuruu 30.11.2007
Lähde WWW http://suurkeuruu.sps.fi/a/2007/11/30/2374464.shtml


Uusi parkki Kirkkonummen VR-aseman eteläpuolelle

30.11.2007 15:34

Keskusta kakkoseen, Kirkkonummen rautatieaseman eteläiselle puolelle on saatu nyt uusi, tilapäinen parkkialue helpottamaan sekä liityntäpysäköintiä junankäyttäjän tarpeisiin kuin myös asioimista Keskusta Kakkosen liikeyrityksissä.

- Alueen kaavaan on siihen kohtaa merkitty rakennettavaksi pysäköintilaitos, mikä tullee aikanaan. Mutta tämän hetken akuuttiin tarpeeseen on saatu nyt tämä uusi parkkialue, johon mahtuu jopa toista sataa autoa, valotti projekti-insinööri Jari Ikonen hanketta, joka on Kirkkonummen kunnan ja VR:n yhteinen.

Ja ainakin maanantaiaamuna, 26.11. moni autoilija oli jo äkännyt uudet parkkialueen kyltit ja alue oli alkanut mukavasti täyttyä. Rautatieaseman vastapäätä olevalla kentällä on työt käynnissä myös tilapäisen liityntäpysäköintialueen rakentamisessa. Puolet siitä on jo valmiina ja loppu valmistuu viimeistään ensi viikon aikana. Kapasiteettia tulee lopulta lisää reilut parisataa autopaikkaa. Urakan toteuttaa VR.

Lähde Kirkkonummen Sanomat 28.11.2007
Lähde WWW http://www.kirkkonummensanomat.fi/cgi-bin/tulostus.cgi?5800


Neljännessä lisäbudjetissa rahaa myös ratoihin

29.11.2007 22:37

Eduskunnassa on syntynyt sopu kuluvan vuoden neljänteen lisäbudjettiiin tehtävistä määrärahalisäyksistä. Valtiovarainvaliokunta osoittaa lisäyksiä tie- ja ratarahoihin, kuntien avustuksiin ja petovahinkojen korvaamiseen.

Perusradanpitoon valtiovarainvaliokunta lisää 6,5 miljoonaa euroa joten tasoristeysten poistamiseen tuleva lisärahoitus nousee runsaaseen yhdeksään miljoonaan euroon. Rahoitusta kohdennetaan erityisesti rataosuuksilla Tornio-Kolari ja Parikkala-Joensuu olevien tasoristeyksien poistoon.

Valiokunta huomauttaa, että tasoristeyksiä on edelleen erittäin paljon. Valtion rataverkolla niitä on noin 3 700, joista 750 on varustettu varoituslaittein. Tasoristeysonnettomuuksia tapahtuu vuosittain noin 50 mikä on suhteellisesti neljä kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Lähde Yle 29.11
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id76294.html


Helsinki avaa uusia raitiovaunureittejä

27.11.2007 22:25

Helsinki avaa runsaan vuoden aikana kaksi uutta raitiovaunureittiä ja valmistautuu lähivuosina useisiin uusiin tai uudistettuihin raitiovaunulinjoihin. "Uusi linja 9 Kirurgilta Itä-Pasilaan avataan yleisölle ensi elokuussa ja seuraavan vuoden alussa valmistuu raitiotie myös Kamppiin", kertoo HKL:n suunnittelujohtaja Ville Lehmuskoski.

Uusien linjojen kisko- ja katutyöt ovat menossa sekä Kampissa että Itä-Pasilassa. Liikenne on nyt pahoin ruuhkautunutta etenkin Pasilan vanhan konepaja-alueen molemmin puolin Aleksis Kiven kadulla ja Teollisuuskadulla.

"Ensi kesänä on edessä hirveän iso remontti, kun Kampin linjan kiskotus vedetään heinäkuussa Mannerheimintien yli", Lehmuskoski ennakoi. Vaikka töitä tehdään silloin ympäri vuorokauden, voi olla, että Helsingin keskustan valtaväylän liikenne joudutaan hetkellisesti katkaisemaan kokonaan.

Helsinki päättää pian myös monista ensi vuosikymmenen raitiolinjahankkeista. Päätettävänä on muun muassa se, missä määrin tulevan Jätkäsaaren asuntoalueen joukkoliikenne hoidetaan raitiovaunuin. Suunnitelmien mukaan jo ensimmäisessä vaiheessa Jätkäsaareen alkaa liikennöidä linja 6, jonka reitti pitenee Hietalahdesta Jätkäsaareen.

"Kaupunkisuunnittelulautakunta ja joukkoliikennelautakunta päättävät vuoden alussa myös Kruunuvuorenrannan joukkoliikenneratkaisusta", Lehmuskoski sanoo. Yksi vaihtoehto on, että Kruununhaasta vedetään raitiovaunulinja Tervasaaren, Sompasaaren, ja Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan Laajasaloon.

Myös pääkaupunkiseudun poikittaisliikennettä palveleva jokerilinja aiotaan siirtää raiteille vuoteen 2017 mennessä.

Lähde HS 27.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsinki+uusii+raitiovaunureittej%C3%A4%C3%A4n/1135232156081


VR-Rata rakentaa Taivalvaaran kaivosradan

27.11.2007 21:45

Talvivaara Projekti Oy:n tytäryhtiö Talvivaara Infrastructure Oy ja Oy VR-Rata Ab ovat tehneet aiesopimuksen kaivosradan rakentamisesta.

Urakka sisältää kaivosradan ja luovutusratapihan rakennussuunnittelun ja rakentamistyöt. Urakka kattaa radan alusrakenteen, sillat, tiejärjestelyt, päällysrakenteen, turvalaitejärjestelmän sekä mahdollisesti sähköistyksen. Suunnittelu- ja rakentamistyöt käynnistyvät välittömästi.

Talvivaaran kaivosrata erkanee Iisalmi-Kontiomäki-rataosalta Murtomäen liikennepaikalta. Noin 25 km:n pituinen rata valmistuu vuonna 2009.

Rata mahdollistaa tehokkaat, turvalliset ja ympäristöystävälliset raaka-aine- ja tuotekuljetukset.

Lähde VR 26.11
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_335.html


Hirvi pysäytti junaliikenteen rantaradalla

27.11.2007 17:52

Junaliikenne seisoo Helsinki-Turku-radalla Kirkkonummen kohdalla. Liikenne pysähtyi, kun hirvi jäi Karjaalle matkalla olleen paikallisjunan alle.

Törmäys rikkoi junan ilmajarrut sen verran pahasti, ettei juna pääse omin voimin raiteilta pois. Rikkoutunut juna aiotaan hinata Kirkkonummelle.

Törmäys myöhästyttää sekä Turusta Helsinkiin että Helsingistä Turkuun matkaavia junia, jotka odottavat raiteilla Kirkkonummen ja Siuntion välillä. Myöhästymisten odotetaan jatkuvan ainakin kello 18:aan asti.

Lähde HS 27.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Hirvi+pys%C3%A4ytti+junaliikenteen+rantaradalla/1135232150600


Miten rataverkkoamme kehitetään - yhden rataosan tarina

27.11.2007 12:55

Samaan aikaan, kun Ratahallintokeskus on jälleen tuonut esiin rataverkon kehittämiselle ja ylläpidolle osoitettujen varojen vähyyden, on kehitteillä hankkeita, joihin on varaa käyttää jopa miljoona euroa ylimääräistä rahaa lopputuloksesta välittämättä.

---

Ratahallintokeskus on pohtinut jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien keinoja parantaa Hyvinkään ja Kirkniemen välisen rataosuuden liikennöintimahdollisuuksia. Esillä on ollut alusta asti Nummelan liikennepaikan muuttaminen kauko-ohjatuksi kohtauspaikaksi. Hanke ei ole vain vuosien aikana suuremmin edistynyt ennen tämän vuoden alkua, jolloin RHK teetti tarveselvityksen, jossa pohdittiin kapasiteetin lisäämiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Selvitettävänä oli kaksi vaihtoehtoa: jatkaa Nummelan nykyistä ratapihaa tai rakentaa kokonaan uusi kohtauspaikka Haimooseen. Tarveselvitys päätyi suosittamaan Nummelan ratapihan jatkamista, mutta yllättäen vuosien suunnittelun jälkeen RHK päättikin tehdä toisin: rakentaa kokonaan uuden kohtauspaikan Haimooseen.

Yhteistyö pelaa

RHK on perustellut tekemäänsä ratkaisua mm. sillä, että VR Osakeyhtiö näki sen parempana ratkaisuna. Sillä ei näyttänyt olevan mitään väliä, että ratkaisu oli 1,2 miljoonaa euroa toista kalliimpi. Summa vastaa noin 30-50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. VR kirjoittaa lausunnossaan esittävänsä perusteita, miksi uusi kohtauspaikka tarvitaan juuri Haimooseen. Esitetyt perusteet olivat kuitenkin varsin yleisiä, eivätkä mitenkään varsinaisesti liittyneet Haimoon paremmuuteen Nummelaan verrattuna. VR on tällä hetkellä hyvässä asemassa: sillä ei ole yhtään kilpailijaa, jonka mielipiteitä tarvitsisi kuunnella. VR voi siis pitkälle sanella, mitä se haluaa tai luulee haluavansa, ja RHK näyttää hyväksyvän kaiken mukisematta.

Vaiettu mahdollisuus

Selvitettävänä oli käytännössä kaksi erilaista vaihtoehtoa. Joko jatketaan Nummelan nykyistä kohtauspaikkaa etelään tai rakennetaan uusi kohtauspaikka Haimooseen. Olisi ollut vielä kolmaskin vaihtoehto, nimittäin jatkaa Nummelan ratapihaa pohjoiseen. Tehty selvitys toteaa vain selkeästi, ettei se ole mahdollista, joten siitä ei ole keskusteltu valmisteluvaiheessa esimerkiksi VR:n kanssa lainkaan. RHK kertoo selvittäneensä vaihtoehtoa riittävän tarkasti, jotta vaihtoehto voitiin hylätä. Päätöksen tekemisen jälkeen RHK on kuitenkin kertonut, ettei tälle rakennussuunnalle ole teknisiä esteitä. Mikä mahtoikaan siis olla selvityksen todellinen tarkkuus, kun RHK:lla ei ollut edes tietoa kyseisen alueen kaavoituksesta. Tämä vaiettu vaihtoehto olisi mahdollistanut jopa lähes kilometrin mittaisen kohtausraiteen rakentamisen tulevaisuuden tarpeita ajatellen ja olisi ollut paljon toimivampi ratkaisu kuin selvitetty vaihtoehto ratapihan jatkamisesta etelään.

Uppoaako uusi kohtauspaikka saveen?

Yksi tehdyn selvityksen aiheista on alueiden maaperä. Haimoon uusi kohtauspaikka vaatii paljon työtä, sillä se tulee sijaitsemaan keskellä peltoaluetta, jossa on maan pinnan alla 5-10 metriä savea. Tämän takia kohtauspaikan vaihteet pitää paaluttaa, jotta ne pysyisivät paikallaan. Koko ratapihan pituudelle pitää rakentaa myös raiteiden molemmille puolille kymmenen metriä leveä pengerrys ja silti ratapihalle voi tulla painaumia. Ratapihan kupera muoto on pientä verrattuna siihen, että etelään päin lähdettäessä alkaa kilometrin mittainen kymmenen promillen nousu. Veturiparat huutavat armoa mäessä kuljettajan yrittäessä saada raskaan junan vauhtiin kohtauspaikalta. Hidastella ei voi, sillä aikataulussa on pysyttävä muun liikenteen takia. Nummelan vaihtoehdossa näiltä ongelmilta olisi vältytty.

Uusia junia

Yksi peruste uudelle kohtauspaikalle on ollut kasva Hangon sataman liikenne. Autorekat haluttaisiin pois tukkimasta teitä, joten Venäjälle matkaavat autot pitäisi saada kulkemaan rajan yli raiteita pitkin. Autojakaan ei kuitenkaan mahdu Hangon ja Hyvinkään välille loputtomasti. Nyt rakennettava kohtauspaikka tulee olemaan vain noin 750 metriä pitkä. Tätä pituutta voidaan pitää jo valmiiksi lyhyenä, sillä pelkästään venäläisistä vaunuista koostuvat junat saavat olla 925 metriä pitkiä. Rataverkollamme on tällä hetkellä monta liikennepaikkaa, jotka ovat jääneet liian lyhyiksi kasvavien junapituuksien takia. Onko siis järkevää rakentaa yksi tällainen kohtauspaikka lisää, jos Nummelaan rakennettava kohtauspaikka olisi mahdollistanut näinkin pitkien junien kohtaustarpeet?

Kohtauspaikka liikennejärjestelmän osana

Ratahallintokeskus on todennut, että hyvä välityskyky mahdollistaa useat erilaiset liikennemallit eikä pakota liikennettä tiettyyn muottiin. Näinhän asian tulee ehdottomasti ollakin. Haimoon kohtauspaikka ei vain tähän kategoriaan valitettavasti kuulu. Jos halutaan ajaa yksittäinen juna liikenteen päävirtaa vastaan, niin Haimoo on toimiva ratkaisu jossakin mielessä. Tulevaisuutta on kuitenkin vaikea ennustaa, joten ei ole ehkä järkevää asettaa tällaista ehtoa jo heti alkuvaiheessa liikenteen kehitykselle. Iltapäivällä rataosalla kulkee lisäksi Nummelassa vaihtotöitä tekevä raakapuujuna, joka estää muun liikenteen radan läpi, jos kohtauspaikka on Haimoossa. Nummelaan rakennettava kohtauspaikka olisi mahdollistanut vaihtotöiden tekemisen samaan aikaan, kun muut junat olisivat voineet ohittaa liikennepaikan. Junien sovittaminen Karjaalta eteenpäin Hangon suuntaan on myös huomattavasti hankalampaa kohtauspaikan sijaitessa Haimoossa. Joko matkustajajunat jäävät tavarajunien takia myöhään tiukkojen aikataulujen takia tai sitten tavarajunat seisovat turhaan kohtauspaikoilla. Yhteensovittaminen pääradankaan suuntaan ei ole helppoa.

Miljoonalle eurolle parempaakin käyttöä

Ratojen turvallisuus on tärkeä näkökohta, johon kuuluu oleellisena osana tasoristeykset. Haimooseen rakennettava kohtauspaikka edellyttää paikalla olevan tasoristeyksen korvaamista alikulkusillalla. Sinänsä kannatettava hanke, mutta jos kohtauspaikka olisi rakennettu Nummelaan, säästyvällä miljoonalla eurolla olisi ollut mahdollista toteuttaa huomattavasti tärkeämpi turvallisuutta parantava hanke. Haimoossa kohtauspaikan läpi kulkee hiljainen pieni tie, jonka käyttö on vähäistä, kun taas Nummelan aseman kohdalla on erittäin vilkkaasti käytetty tasoristeys. Siitä ajetaan puunkuormauspaikalle ja jalankulkijat kulkevat viereiseen kauppaan tai radan toiselle puolelle voimakkaasti kasvavalle asuinalueelle. Joukossa on paljon pieniä koululaisia, jotka saattavat käyttäytyä erittäin arvaamattomasti, jos vaihtotöitä asemalla tekevä juna estääkin normaalin reitin käytön. He saattavat lähteä kiertämään vaarallisesti junaa, jopa ryömiä junan ali tai kiivetä sen yli. Olisi siis huomattavasti perustellumpaa rakentaa alikulku Nummelan asemalle kuin Haimooseen, missä tasoristeys on kaikin puolin turvallinen ylittää.

Lopuksi

Nummelaan rakennettava kohtauspaikka olisi ollut monesta eri näkökulmasta parempi vaihtoehto. Kirjoittaja on lähettänyt asiasta RHK:lle pyynnön selvittää asiaa uudelleen ottaen huomioon kaikki esille nousseet seikat. RHK oli kuitenkin jo parin päivän päästä sitä mieltä, ettei tehtyä päätöstä ollut mitään syytä muuttaa. VR ei ole suostunut ainakaan toistaiseksi kommentoimaan asiaa. Ilmeisesti kun kerran jotakin on päätetty, niin mitäpä sitä sitten enää muuttamaan - olipa lopputulos mikä hyvänsä.
Lähde WWW http://koti.mbnet.fi/hyundai/temp/Nm/perustelut


Rautateillä kustannusarviot ovat pitäneet

27.11.2007 09:40

Rautateillä rakennushankkeet suunnitellaan ja niiden kustannusarviot laaditaan Suomessa huolellisemmin kuin tieverkolla.

Ratahankkeissa on ennalta arvioitu tulevien kustannusnousujen vaikutuksia, eikä sopimusvaltuuden pohjana olevia kustannusarvioita ole ylitetty. Tiehallinnon kehittämishankkeiden valmistelu ja toteutus on hajanaista ja kustannushallinta puutteellista.

Tähän on päätynyt selvitysmies Jorma Haapamäki arviossaan valtion väylähankkeiden kustannusarvioiden pettämisestä.

Haapamäen mukaan Ratahallintokeskus (RHK) on arvioinut ennalta hankkeidensa kustannusten kehitystä ja urakoihin liittyviä riskejä. RHK:n ja Finavian käyttämä hankkeiden pilkkominen on johtanut parempaan tulokseen kuin Tiehallinnon käyttämä, usein vääräksi valinnaksi osoittautunut urakkamenettely.

Tiehallinnon hankkeita valmistellaan tiepiireissä, jolloin valmistelun tasossa on eroavaisuuksia. RHK panostaa paljon kustannusarvioiden laadintaan ja kustannusohjaukseen. Se pilkkoo urakat sen kokoisiksi, että kussakin saadaan aikaan kilpailua, ja voi optimoida kustannuksia vielä rakennettaessa, Haapamäki kirjoittaa.

Lähde Infoverstas 22.11
Lähde WWW http://www.infoverstas.fi/


Länsimetron hinta nousussa

24.11.2007 00:51

Espoon metro rakennettaneen urakkana eikä elinkaarimallilla niin kuin aiemmin on kaavailtu. Espoon metroyhtiö on luopumassa elinkaarimallista, koska yrityksiä se ei tunnu kiinnostavan.

Elinkaarimallissa urakoitsija rakentaa ja rahoittaa metron sekä ylläpitää sitä esimerkiksi 25 vuotta. Sinä aikana kaupunki ja valtio maksavat sovittua vuosimaksua. Kun sopimus menee umpeen, metro siirtyy maksajien omaisuudeksi.

"Elinkaarimallin hiominen ja valmistelu vaatii paljon aikaa. Jos siitä ei saadakaan kunnollisia tarjouksia, voidaan menettää pari vuotta aikaa", sanoo Espoon metroyhtiön projektijohtaja Matti Kokkinen.

Espoon metroyhtiö tekee parhaillaan hankesuunnitelmaa ja laskee kustannuksia. Niiden pitäisi olla valmiit vuodenvaihteeseen mennessä.

Vuonna 2001 tehtyjen alustavien suunnitelmien perusteella on laskettu, että metron kustannusarvio on 530 miljoonaa markkaa. Arvio perustui Helsingin metron rakentamiskustannuksiin. "Kun hinta täsmentyy, se ei jääne 530 miljoonaa euroon", Kokkinen arvioi.

Kustannuksia nostavat ainakin Helsingin metron rakentamisen jälkeen tiukemmiksi tulleet turvallisuusmääräykset. Muun muassa varauloskäyntejä tehdään enemmän ja tunneleista rakennetaan väljempiä. Lisää kustannuksia tulee myös metroliikenteen automatisoinnista.

Lähde HS 23.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Turvam%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ykset+nostavat+Espoon+metron+hintaa/1135232070862


Metrolla voi päästä Maunulaan vuonna 2020

22.11.2007 23:02

Täällä olisi varmasti voimakas liityntäasema, joten ihan viereen pitäisi rakentaa bussiterminaali", uumoilee HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta tutkaillessaan maisemia Maunulan ostoskeskuksen liepeillä. Hän uskoo, että Kampista risteävä Töölön metrolinja voisi ulottua Pasilan kautta Maunulaan jo vuonna 2020. Maunulasta rataa voitaisiin jatkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

"Metroasema vahvistaisi kaupallisia palveluita ja toimistorakentamista. Tuonkin tilalle nousisi varmasti hienompi ostari", Lahdenranta sanoo ja osoittaa henkitoreissaan sinnittelevää Maunulan ostoskeskusta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle vievästä metrolinjasta valmistui viime vuonna HKL:n oma selvitys. Selvitys listasi lentokenttämetron linjaukselle erilaisia vaihtoehtoja, joiden rakentamistavat poikkeavat toisistaan. Oleellisimmat kysymykset ovat, tehdäänkö metro tunneliin vai maan päälle, ja myötäileekö radan reitti asuinalueita vai vedetäänkö se mahdollisimman suoraan lentoasemalle. Suorassa ratkaisussa asemia olisi vähemmän kuin asuinalueiden mukaan kaartelevassa.

Lahdenrannalla on asiaan selvä kanta. "Järkevin ratkaisu olisi tunneli, jossa on riittävästi väliasemia. Niin päästäisiin hyödyntämään metroa parhaiten liityntäliikenteen kautta."

Lähde HS 17.9
Lähde WWW http://www.hs.fi/juttusarja/metromatka/artikkeli/Metrolla+voi+p%C3%A4%C3%A4st%C3%A4+jo+2020-luvulla+Helsingin+keskustasta+lentoasemalle/1135230355971


Englantilaiset jouluturistit höyryjunamatkalle Lapissa

22.11.2007 21:13

Useita lentokoneellisia englantilaisia jouluturisteja ryhdytään kuljettamaan entisöidyn höyryveturin vetämillä vaunuilla Rovaniemeltä Kemijärvelle. Höyryjuna puuskutti ensimmäisen katsastusajon Rovaniemen rataverkolla torstaina. Ensimmäinen Arctic Express -höyryjynan kymmenestä matkasta starttaa Rovaniemeltä 15. joulukuuta.

Joulukuussa Lappiin on tulossa noin 600 charter-lentoa, joilla Lappiin saapuu arviolta 110 000 joulumatkalaista. Heistä valtaosa on englantilaisia.

Höyryveturihankkeen takana on englantilainen matkanjärjestäjä Adrian Collins, joka omistaa Lapin joulumatkojen markkinajohtajan Canterbury Travel -yhtiön. Hän on myös hankkinut ja kunnostanut Rovaniemen vanhan veturitallin.

- Canterbury Travel on lisäksi ostanut Sodankylästä hotellin ja Luostolta ravintolan ja mökkikylän. Kemijärven lähellä sijaitsevalta Suomulle yhtiö on rakentanut kaksi uutta hotellia. Matkailu työllistää noin joka kymmenennen lappilaisen, mutta sen kerrannaisvaikutukset ovat sitäkin suuremmat, Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvonen sanoo.

Kemijärven rautatieasemalta jouluturistit kuljetetaan bussilla joko Luostolle tai Suomulle. Ohjelmassa on muun muassa husky-, moottorikelkka- ja poroajelut sekä joulupukin tapaaminen. Jouluista tunnelmaa lisäävät radan varressa hyppelevät oikeat tontut.

Lisäksi talvista maisemaa voi katsella jokaiseen viiteen puuvaunuun asennetusta suuresta näytöstä, joihin välittyy kuva höyryveturin keulalle asennetusta videokamerasta.

Joulumatkojen työllistävä ja matkailullinen vaikutus on levittäytymässä entistä laajemmalle. Tänä joulusesonkina charter-lentoja ovat merkittävästi lisänneet Enontekiön ja Kuusamon lentokentät. Ivalon kentällä joululennot ovat vähentyneet, ja Kittilässä ja Rovaniemellä on pysytty suunnilleen viime joulusesongin tasolla, kertoo Rovaniemen lentoaseman päällikkö Martti Oinas.

Joulujunan veturina toimii Tk3 1148, joka paremmin tunnetaan Pikku-Jumbona. Veturi on valmistettu Tanskan Aarhusissa 1949, tietää espoolainen veturiharrastaja Jukka Ahtiainen Espoosta.

Collins osti veturin suomalaiselta yksityishenkilöltä. Veturia on säilytetty Porvoon Museorautateillä. Koko syksyn veturia ja puuvaunuja on kunnostanut rovaniemeläinen rakennusliike Kimroi Oy.

Lähde HS 22.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Englantilaiset+jouluturistit+h%C3%B6yryjunalla+Kemij%C3%A4rvelle/1135232036590


Pendolino törmäsi hirveen Helsingin ja Turun välillä

22.11.2007 16:19

Tiistaina kello 21:03 Helsingistä Turkuun lähtenyt Pendolino törmäsi hirveen Pohjankuru-Ervelä-erämaaosuudella. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin sata kilometriä Helsingistä.

Hirvi kuoli ja Pendolino hajosi törmäyksessä, mutta matkustajia ei loukkaantunut. Juna saatiin siirrettyä asemalle, ja matkustajat nousivat tunnin kuluttua tulleeseen seuraavaan junaan.

VR joutui keskiviikkona korvaamaan Turku-Helsinki-välillä kaksi junaparia Pendolinoja pikajunilla, koska Pendolinot loppuivat kesken. Korvaaminen on tavanomainen VR:n ohjeiden mukainen toimenpide.

Lähde Turun Sanomat 22.11.2007
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2007-11-22,104:2:500076,1:0:0:0:0:0:


Kehärata saa EU-tukea

22.11.2007 13:17

Helsinki-Vantaan lentoaseman kehäjunanrata on saamassa rahoitusta EU:n liikennerahoista. Komissio ehdottaa, että Euroopan laajuisten liikenneverkkojen kehittämiseen suunnatuista varoista annetaan lentoaseman radalle 17,7 miljoonaa euroa. Kehäradan rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2009. Töiden arvioidaan maksavan kaikkiaan 420 miljoonaa euroa.

Suomeen on tulossa rahaa myös Kouvolan ja Kotkan sekä Haminan sataman sekä Lahden ja Vainikkalan välisten rataosuuksien parantamiseen. Suomeen rahaa on tarjolla yhteensä 47,5 miljoonaa euroa.

Aiemmin EU-rahoitusta on myönnetty Suomen osuuksista muun muassa Kerava-Lahti-oikoradalle ja Turku-Helsinki-moottoritielle.

Euroopan laajuisten liikenneverkkojen (TEN-T) kehittämiseen on varattu vuosille 2007 - 2013 kaikkiaan 5,1 miljardia euroa. Hankkeita on kaikkiaan 30. Suurin summa eli lähes miljardi euroa on tarkoitus myöntää Saksan Berliinin ja Italian Palermon välisen rautatieyhteyden parantamiseen.

Hankkeiden valinnassa on asetettu etusijalle ympäristöä säästävät liikennemuodot, kuten sisävesi- ja rautatieliikenne. Rautatiehankkeiden osuus käytettävissä olevasta rahoituksesta on runsaat 74 prosenttia. Sisävesiliikenteelle on varattu 11,5 prosenttia rahoituksen kokonaismäärästä.

Lähde YLE uutiset 22.11.2007
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id75630.html


Päivittäinen junaliikenne alkaa Koreoiden välillä

22.11.2007 12:07

Koreoiden välinen päivittäinen rahtijunaliikenne alkaa ensi kuussa. Liikenteen aloittamisesta kertoi Etelä-Korean yhdistymisministeriö torstaina. Raideliikenne maiden välillä on ollut poikki sitten Korean sodan päivien.

Junaliikenteen aloittaminen uudelleen on ollut pitkään esillä maiden välisissä neuvotteluissa. Etelä-Korea on ajanut asiaa pohjoista ponnekkaammin, sillä se haluaa kuljettaa tavaroita Kaesongin erityistalousalueelle Pohjois-Korean puolella rajaa. Rajaliikenne noin 20 kilometrin mittaisella rataosuudella alkaa 11. joulukuuta, kerrottiin ministeriöstä. Asiasta sovittiin maiden johtajien viimekuisessa huippukokouksessa. Etelä-Korean seuraava hanke on saada käyntiin rahti- ja matkustajaliikenne Pohjois-Korean kautta Kiinaan, Venäjälle ja Eurooppaan.

Lähde STT-Reuters / Iltasanomat
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1457424


HKL haluaa lopettaa kuljettajarahastuksen raitiovaunuissa

22.11.2007 10:07

HKL haluaa lopettaa raitiovaunujen kuljettajarahastuksen, kirjoittaa Vartti.fi. Tilalle tulisivat lippuautomaatit jokaiseen raitiovaunuun.

Halpaa laitteiden uusiminen ei ole. HKL:n suunnittelujohtaja Ville Lehmuskoski laskee, että pankki- ja luottokorteilla toimiva automaatti raitiovaunuihin maksaa noin 7 000 euroa. Jos halutaan automaatti, joka käsittelee myös kolikoita, automaatin hinta tuplaantuu.

Rahastuksen lopettamisella HKL haluaa nopeuttaa raitiovaunujen liikennöintiä. Ratikat kulkevat keskimäärin 15 kilometrin tuntinopeudella.

Lähde HS 22.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/HKL+haluaa+lopettaa+kuljettajarahastuksen+raitiovaunuissa/1135232021238


Kroatialainen raitiovaunu tulossa koekäyttöön

22.11.2007 10:06

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL aikoo kokeilla kroatialaisen Crotram-yhtiön matalalattiaista raitiovaunua Helsingin liikenteessä. Kroatialainen vaunu saadaan koekäyttöön todennäköisesti jo tämän vuoden puolella.

Kroatialainen vaunu on nykyään käytössä maan pääkaupungin Zagrebin liikenteessä. Valmistaja selvittää parhaillaan, voiko vaunuun tehdä Helsingin raitioratojen vaatimia muutoksia.

"Zagreb on tasainen kaupunki, Helsingissä taas on jyrkkiä mäkiä", kertoo HKL-raitioliikenteen kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä.

Heikkilän mukaan vaunua voisi käyttää esimerkiksi linjoilla 6 ja 8: ne ovat Helsingin tasaisimmat. "Nekin tosin ovat sillä rajalla."

Jos Crotram päättää lähettää koekappaleen Helsinkiin, vaunulla ajetaan alkuun ilman matkustajia. Jos se todetaan kelvolliseksi, pääsevät matkustajatkin kyytiin. "Vaunua testataan muutaman kuukauden ajan", Heikkilä kertoo.

HKL on päättänyt hankkia 40 raitiovaunua vuosien 2011 ja 2016 välillä. Neuvotteluja on käyty monien raitiovaunuja valmistavien yhtiöiden kanssa. Tarjouspyynnöt lähetetään ensi keväänä, ja hankintapäätökset tehdään 2009.

Jos Crotram päättää toimittaa koevaunun Helsinkiin, se tapahtuu valmistajan kustannuksella. HKL maksaa vaunun huollosta ajettujen kilometrien mukaan.

Lähde HS 21.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kroatialainen+raitiovaunu+tulossa+koek%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n+Helsinkiin/1135232005739


Teollisuuden raideliikenteelle toimisto Hämeenlinnaan

21.11.2007 23:09

VR:n ensimmäinen kilpailija Teollisuuden Raideliikenne TR Group on perustamassa tiimitoimistoa Hämeenlinnaan. Vastaavia alueellisia toimistoja tulee Suomeen 3-4 kappaletta. Yrityksellä on käynnissä pitkä valmisteluvaihe kaluston ja henkilöstön hankkimiseksi, sillä sen on tarkoitus aloittaa tavaraliikenne raiteilla ensi vuoden lopulla. Prosessi käynnistyi kesäkuussa, kun TR Group jätti Rautatievirastolle turvallisuustodistushakemuksen. Kilpailu maan sisäisessä tavaraliikenteessä avautui vuoden alussa.

Lähde Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 21.11
Lähde WWW http://epaper.kaupunkiuutiset.com/products/KUT-2007-11-21/pdfs/article_3.pdf


Lohjan ja Salon välille etsitään uutta ratalinjaa

21.11.2007 23:03

Lohjan ja Salon välille tehdään uutta ratalinjausvarausta. Ratahallintokeskus käynnistää suunnittelutyön ensi vuoden aikana yhdessä kaavoitusviranomaisten kanssa. Ratahallintokeskuksen suunnittelyksikön päällikön Harri Yli-Villamon mukaan mahdollinen uuden junaradan rakentaminen ei kuitenkaan ole vielä näköpiirissä.

- Nyt tehdään esisuunnittelua yhdestä linjausvaihtoehdosta. Hanke on vuosikymmenien päässä, Yli-Villamo sanoi YLE Uutisille.

Hanketta suunnitellaan, koska nopeampi henkilöliikenneyhteys Helsingin ja Turun välille saattaisi tulevaisuudessa olla kannattava.

Yli-Villamon mukaan uusi ratalinjaus Helsingin ja Turun välillä ei tulisi kulkemaan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Myös Espoon seudulla on tehty omaa linjausselvitystä. Kytkös nykyiseen rataan voisi tulla juuri Espoon kohdalla.

Lähde YLE 21.11
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id75553.html


Olarin seurakunta toivoo metroasemaa Niittykumpuun

18.11.2007 00:01

Olarin seurakuntaneuvosto vetoaa Espoon kaupungin päättäjiin, jotta länsimetron asemaverkostoon sisällytettäisiin jo ensi vaiheessa Niittykummun metroasema. Metrosuunnitelmissa Niittykumpuun louhitaan tila metroasemalle, mutta sitä ei rakenneta valmiiksi, koska alueella ei katsota olevan tarpeeksi asukkaita eikä työpaikkoja.

Seurakuntaneuvoston mielestä metroradan asukkaiden palvelua pitäisi kehittää tasapuolisemmin kuin nyt tapahtuu. Esimerkiksi autio Helsingin Koivusaari on saamassa metroaseman heti länsimetron ensimmäisessä vaiheessa, vaikka alueen kaavoitus on alkuvaiheessa. Seurakuntaneuvoston mielestä Niittykummun, Haukilahden, Tontunmäen ja Juhannusmäen asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden kannalta Niittykummun aseman keskeneräiseksi jättäminen ei ole perusteltua.

Lähde HS 11.11


RHK: Heinola-Lahti-Loviisa rataa ei lakkauteta

17.11.2007 23:55

Ratahallintokeskus kiistää Helsingin Sanomien tiedot Heinola-Lahti-Loviisa radan pikaisesta lakkauttamisesta. Yhteys kuuluu korjattaviin vähäliikenteisiin rataosuuksiin.

RHK haluaa osuuksien korjauksiin lisää rahaa seuraavassa toiminta- ja taloussuunnitelmassaan. Heinola-Lahti-Loviisa välin kunnostaminen ajoittuu kuitenkin vasta sen jälkeiselle suunnitelmakaudelle.

Radan korjauksen rahoituksesta päättääkin vasta seuraava hallitus, sanoo liikennejohtaja Anne Herneoja Ratahallintokeskuksesta.

Lähde Lahden radio 16.11
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweblti.nsf/sivut/uutiset-langaton?opendocument&pageid=Content4A707


RHK uhkaa sulkea 320 km sivuratoja

15.11.2007 22:52

Ratahallintokeskuksen mukaan 320 kilometriä vähäliikenteisiä ratoja on suljettava vuosina 2009-2012, jos radanpitoon ei saada lisää rahaa.

Uudessa toiminta- ja taloussuunnitelmassaan keskus kaipaa valtiolta vuosittain 80 miljoonan euron lisäystä nykyiseen 345 miljoonan euron kehykseen eli ennalta sovittuun tasoon, jotta rataverkon kunto kohenisi ja vähäliikenteiset osuudet saataisiin korjattua.

Vähäliikenteisiä ratoja on lähes tuhat kilometriä. Ratahallinto esitti vuonna 2005, että suurin osa näistä osuuksista peruskorjattaisiin.

Puunkuljetuksia tutkinut työryhmä oli muutama kuukausi sitten samoilla linjoilla: huonoon kuntoon päässet välit olisi korjattava, sillä ne ovat osa rataverkon kokonaisuutta.

Valtion ensi vuoden budjettiesityksessä on rahaa Savonlinnan-Huutokosken välille, mutta muilta osin ratojen kohtalo on yhä avoin.

Ratahallintokeskus esittelee suunnitelmassaan kaksi eri rahoitusvaihtoehtoa. Peruslaskelma nojaa valtion budjettikaavailuihin, joiden mukaan koko radanpidon menot olisivat 535 miljoonaa euroa vuodessa.

Radat jäisivät ilman noita 80:aa miljoonaa, jolloin niiden kunto heikkenisi, nopeusrajoitusten määrä kasvaisi ja ratoja jouduttaisiin sulkemaan tuo 320 kilometriä.

Pohjanmaan radalla on jo alkanut Seinäjoki-Oulu-välin peruskorjaus, mutta rahapulan vuoksi työt hidastuisivat oleellisesti ja valmistuisivat vasta 15-20 vuoden kuluttua.

Osuudelle tarvitaan kaksoisraide Kokkolan-Ylivieskan välille, mikä nostaisi koko hankkeen hinnan nykyisestä 545 miljoonasta 800 miljoonaan.

Uusia isoja hankkeita olisi kaksi: Kehärata saadaan alkuun vuonna 2009, ja valmistuttuaan se yhdistää Vantaankosken radan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta päärataan.

Lisäksi valtio lunastaisi kaivosyhtiöltä Sotkamon Talvivaaran kaivosradan.

Kaiken kaikkiaan peruslaskelman rahoitusmallissa junaliikenteen kilpailukyky huononisi ja markkinaosuus laskisi.

Ratahallinto esittää omat tavoitteensa kehittämissuunnitelmassa. Sen mukaan ratapuolella olisi rahaa noin 720 miljoonaa euroa vuodessa.

Nuo 80 miljoonaa saataisiin perusradanpitoon, jolloin radat pidettäisiin kunnossa, vähäliikenteiset osat korjattaisiin ja koko verkon kunto paranisi.

Teemapaketein torjuttaisiin melua ja tärinää sekä kohennettaisiin junien täsmällisyyttä. Pohjanmaan rataa remontoitaisiin tehokkaasti, ja se olisi valmis vuonna 2015. Kehäradan ja Talvivaaran lisäksi alkuun saataisiin vielä kolmaskin uusi iso hanke.

Perussuunnitelma säilyttäisi junien kilpailukyvyn ja niiden markkinaosuus voisi jopa kasvaa.

Lähde HS 14.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135231828785


Sipoo haluaa rautateitä - Helsinki metroa

14.11.2007 12:46

Erimielisyydet pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kehittämisestä jatkuvat, semminkin kun Sipoo toppuuttelee metron rakentamista Itä-Uudellemaalle.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen mukaan metrot voisivat liikennöidä Sipooseen jo kymmenen vuoden päästä. Sipoon kaavoituspäällikkö Pekka Normo kuitenkin arvioi, että metron jatkaminen Itäsalmeen tulisi ajankohtaiseksi aikaisintaan viidentoista vuoden kuluttua.

- Kymmenen vuotta ei ole realistinen arvio. Ensin tarvittaisiin metrovaraus sekä Itä-Uudenmaan maakuntakaavaan että Sipoon ja Vantaan yleiskaavoihin. Sitten vasta voidaan lähteä tekemään asemakaavoja, Normo muistuttaa.

Ajatusta metrosta ei kuitenkaan Sipoossa täysin tyrmätä. Normon mielestä ennen metron rakentamispäätöstä tulisi odottaa liikenne- ja viestintäministeriön selvitystä Heli-radasta, jonka on määrä valmistua keväällä.

Helsingistä Luumäelle on suunniteltu junarataa, jonka tärkein tehtävä olisi nopeuttaa Helsingin ja Pietarin välistä liikennettä. Normon mukaan Heli-radalle voisi mahtua myös VR:n lähiliikennettä.

- Molemmat ovat mahdollisia. Tämä riippuu pitkälti siitä, mitä päätetään Heli-radan suhteen. Ei ole kansantaloudellisesti järkevää, että kahta raidetta laitettaisiin vierekkäin kulkemaan, Normo huomauttaa.

Päätöksissä merkittävässä roolissa on se, minkälainen ratkaisu Sipoon kunnan osaliitoksesta Helsinkiin tulee alkuvuodesta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Joka tapauksessa Sipoon kiireellisin hanke on henkilöliikenteen aloittaminen Keravan ja Nikkilän välisellä rataosuudella. Tarkoituksena on, että lähiliikenteen K-junat jatkaisivat Pohjois-Sipooseen viimeistään vuonna 2015. Hankkeen arvioidaan maksavan noin 12 miljoonaa euroa.

- Helsingin seutua tulisi kasvattaa siten, että hyödynnettäisiin jo olemassa olevaa infrastruktuuria, Normo pohtii.

Matka Helsingistä Nikkilään kestäisi radan valmistuttua 40-45 minuuttia. Välille tulisi pysähdyspaikat Keravan Ahjossa ja Sipoon Talmassa. Edellytyksenä Kerava-Nikkilä-radan kannattavuudelle on, että lähialueille muuttaisi runsaasti lisää väkeä. Sipoon yleiskaavaluonnoksessa linjattiin tavoitteeksi, että Nikkilään ja Talmaan houkuteltaisiin yhteensä jopa 15 000 uutta asukasta vuoteen 2025 mennessä.

Lähde HS 14.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/Sipoo+jarruttaa+metron+laajentamista+it%C3%A4%C3%A4n/1135231809571


Lietevaunu kaatui Joensuun asemalla

13.11.2007 17:46

JOENSUU: Yksi lietevaunu kaatui maanantaina hieman ennen kello yhtätoista Joensuun rautatieasemalla. Vaunua oltiin vaihtamassa junasta toiseen, kun se kaatui. Vaunu nojasi jonkin aika yhteen asemarakennuksista, mutta se saatiin ylös VR:n omin voimin, eikä palokuntaa tarvinnut kutsua paikalle.

Lietevaunu tukki hetken aikaa myös henkilöliikenneraiteita, mutta vaunu päästiin kiertämään. Kaatumisesta ei koitunut vahinkoa junaliikenteen aikatauluille. Vaunussa ei ollut vaarallisia aineita.

Lähde Karjalainen 13.11.2007


Tulipalo keskeytti rantaradan liikenteen aamulla

13.11.2007 10:02

Junat liikkuvat jälleen rantaradalla ja Vantaankosken radalla. Paikallisjunassa sattunut tulipalo pysäytti radoilla liikennöineet junat aamulla 50 minuutiksi. VR:n liikenteenohjauksen mukaan kyseessä oli ilmeisesti sähkölaitteen kärähtäminen.

Palo havaittiin Helsinkiin matkalla olleessa E-junassa Leppävaaran kohdalla. Juna tyhjennettiin matkustajista. Pelastuslaitoksen sammutustyöt vaativat jännitteen katkaisemista raiteilta laajalta alueelta. Tämä pysäytti kaikkiaan 20 radoilla liikennöinyttä junaa.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen tapahtuneesta kello 8.35 ja junat saatiin jälleen liikkeelle kello 9.30. Palo savutti runsaasti, mutta pelastuslaitos sai sen nopeasti hallintaan.

Ruuhkan purkamisen vuoksi junat myöhästelevät vielä puoleenpäivään asti, VR:n liikenteenohjauksesta arvioitiin.

Lähde HS 13.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Rantaradan+ja+Vantaankosken+radan+liikenne+kulkee+taas/1135231782982


RHK tarkastaaa Saimaan kanavan sillan

12.11.2007 22:08

Ratahallintokeskus tekee Saimaan kanavan ylittävälle ratasillalle teknisen erikoistarkastuksen, jossa tutkitaan mm. sillan laakereiden kuntoa ja sillan värähtelyä. Tarkastus on osa ratojen jatkuvaa kunnossapitoa.

Lappeenrannan Lauritsalassa sijaitseva silta on kokonsa ja korkeutensa vuoksi poikkeuksellisen vaativa tarkastuskohde. Tarkastuksen turvallisuuden varmistamiseksi junien nopeus rajoitetaan sillalla 30 km/h:iin, kun normaalisti suurin sallittu nopeus on 140 km/h. Sillan erikoistarkastus alkaa torstaina 8.11. ja kestää marraskuun loppuun. Tarkastuksen perusteella päätetään tarvittavista jatkotoimista.

Nopeusrajoitus aiheuttaa junaliikenteelle pieniä myöhästymisiä, jotka ovat enimmillään noin 5 minuuttia.

Lähde RHK 8.11
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1850417


Hankoon uusi junien lastausalue

12.11.2007 21:36

Ratahallintokeskus aikoo rakentaa uuden junien lastausalueen Hankoon. Lastausalue tulisi junaradan ja Pitkäkadun väliin satama-alueen kohdalle. Alueella on rautatiekaava, joka mahdollistaa myös lastaustoiminnan.

Hangon kaupunki puoltaa hanketta, joka lisää tuontiautojen kuljetusmahdollisuuksia rautateillä. Toiminnassa on kuitenkin huomioitava lähialueen asutukselle mahdollisesti aiheutuva melu- ja pölyhaitta.

Lähde Ylen läntinen 9.11
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweblja.nsf/sivut/Uutiset2004?opendocument&pageid=Content97FD1


Junaliikenne seisoi Etelä-Suomessa atk:n petettyä

07.11.2007 23:23

Junaliikenne seisoi yli tunnin tänään illalla kello 19.50-20 välillä Helsinki-Riihimäki, Helsinki-Turku ja Helsinki-Vantaankoski.

Nyt junat jälleen kulkevat, mutta monet niistä myöhässä. Myöhästymisten uskotaan jatkuvan yön yli.

Seisahdus johtui kauko-ohjausjärjestelmän huoltotöistä. Niitä oli tekemässä VR:n alihankkijana toimiva atk-yritys.

VR:n liikenteenohjauskeskuksesta ei pystytty näyttämään junille vaihteita eikä opastimia.

Junaliikenteen pysähtymisestä kuulutettiin matkustajille sekä juna-asemilla.

- Tilanne aiheutti aikamoisia operaatioita, mutta turvallisuusriskejä matkustajille ei aiheutunut, liikenneohjaaja Atte Kanerva VR:ltä kuvailee tilannetta.

VR:llä on ollut vastaavia ongelmia aikaisemminkin aina silloin tällöin, mutta kauko-ohjausjärjestelmät on yleensä saatu kuntoon noin kymmenessä minuutissa.

Lähde HS 7.11
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junaliikenne+seisoi+yli+tunnin+tietotekniikan+petetty%C3%A4/1135231628269


Tampereen Risto muuttaa Siuroon

06.11.2007 20:44

Tampereen Risto- veturin uudeksi asuinpaikaksi on valittu Siuron asemapuisto. Tampereen museotoimi lahjoittaa veturin Siuroon, koska asemapuisto on kehittyvä ja historiallinen. Tärkeänä pidetään myös sitä, että veturi jää alueelle. Veturia kunnostaa ja hoitaa Kiinteistöyhtiö Siuron asemapuisto.

Risto- veturi lahjoitettiin Tampereen kaupungille yli 20 vuotta sitten. Veturi muistuttaa raskaan teollisuuden saavutuksista ja rautatien merkityksestä.

Lähde Tampereen radio 6.11
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebtre.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentF7844


Ohjausvaunut tulossa kaukojuniin

29.10.2007 21:34

Vastaisuudessa juna saattaa pyyhältää rautatieasemalle junan %quot;viimeinen" vaunu ensimmäisenä. Veturinkuljettaja pystyy ajamaan junaa kärkivaunun ohjaamosta, vaikka vaunuletkaa työntävä veturi on junan vastakkaisessa päässä.

Vastakkaiseen suuntaan junaa kuljetettaisiin normaalisti veturista. Työntöjunan periaate on sama kuin Pendolinossa, jonka kummassakin päässä on ohjaamo.

Työntöjunien tuominen Suomen rataverkolle on parhaillaan vakavasti selvitettävänä.

- Toistaiseksi meillä ei ole näistä investointipäätöksiä, mutta se on hyvin mukava idea, sanoo VR-konsernin talousjohtaja Veikko Vaikkinen. Veturin ohjauslaitteiden asentaminen junan viimeiseen vaunuun on suhteellisen kallista.

- Henkilökohtaisesti uskon kuitenkin, että tähän ratkaisuun mennään ennemmin tai myöhemmin, varmaan joskus ensi vuosikymmenellä, Vaikkinen sanoo.

Muualla maailmassa työntöjunia on jo käytössä, eikä Vaikkinen ole kuullut suuremmista hankaluuksista.

Suomen ratapihoilla nähtäneen muutaman vuoden kuluttua myös kauko-ohjattavia vetureita, joita käytetään esimerkiksi junien kokoamiseen ja purkamiseen.

Lähde Karjalainen 28.10
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset/ty%C3%B6nt%C3%B6junat_tulossa_suomen_rautateille_3711938.html


Kuluttajavirasto moittii VR:ää

29.10.2007 21:31

Kuluttajavirasto pitää VR:n ilmoitusta joidenkin lipunmyyntipisteiden lakkauttamista palvelujen heikentämisenä. VR on ilmoittanut lopettavansa lipunmyynnin yhdeksällä rautatieasemalla ensi vuoden loppuun mennessä. Asemille ei ole luvassa edes lipunmyyntiautomaatteja. Näiltä asemiltä nousevien matkustajien täytyy jatkossa ostaa lippunsa joko internetistä, R-kioskilta tai vasta junasta. VR perustelee asemien lipunmyyntipisteiden lakkauttamista nettilippujen suosion kasvulla.

VR:n selitys ei kuitenkaan kelpaa Kuluttajavirastolle, joka katsoo lipunmyyntipisteiden lakkauttamisen heikentävän asiakaspalvelua.

- Fyysinen lipunmyyntipiste on kuitenkin kuluttajalle paras paikka ostaa lippu, toteaa lakimies Jukka Kaakkola Kuluttajavirastosta.

Kuluttajavirastoa hiertää myös se, että e-lipun peruutusehdot ovat kuluttajan kannalta heikommat kuin muissa lipuissa. Suurin osa Kuluttajaviraston saamista VR:ään liittyvistä valituksista koskeekin nimenomaan elektronista lippua eli e-lippua. Kun tavallisesta lipusta voi saada rahat takaisin vielä junan mentyäkin, on e-lipun peruuttaminen lähes mahdotonta. Elektronisen lipun voi palauttaa vain ennen junan lähtöä ja silloinkin asiakas maksaa lipusta 8 euron toimitusmaksun.

VR:n mukaan e-lipun palautusehtoihin ei kuitenkaan ole tulossa muutosta. VR:n kaukoliikennepäällikkö Ari Vanhanen perustelee tätä kustannussäästöillä. Vanhasen mukaan lippuja saatettaisiin vaihtaa turhan paljon ilman vaihtokustannuksia.

Lähde YLE 29.10
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id73462.html


Yli 20 000 vaatii Joensuun yöjunaa takaisin

26.10.2007 22:06

Joensuun lakkautettuja yöjunayhteyksiä takaisin vaativa kansalaisadressi on luovutettu liikenneministeri Anu Vehviläiselle (kesk). Eduskuntatalossa puoliltapäivin vieraillut lähetystö toi vetoomuksen, jonka allekirjoittajina oli lähes 22 000 nimeä. Allekirjoittaneet haluavat Joensuun yöjunan takaisin ensi vuoden alkuun mennessä. Junavuorot lakkautettiin reilu vuosi sitten.

Lähde HS 26.10
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Yli+20%C2%A0000+vaatii+Joensuun+y%C3%B6junia+takaisin/1135231328934


Pendolino törmäsi raiteille pantuun rojuun

26.10.2007 22:05

Pendolino-juna törmäsi raiteille heitettyyn rojukasaan perjantaina iltapäivällä Vihannissa Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjoiseen matkalla ollut juna ei vaurioitunut.

Raahen poliisin mukaan Vihannin rautatieaseman pohjoispuolella kiskoille oli pantu puinen kuomalava ja betonin kappaleita. Poliisi korostaa tilanteen vaarallisuutta ja pyytää ilmoittamaan mahdolliset tiedot rojujen asettajasta.

Lähde HS 26.10
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Pendolino+t%C3%B6rm%C3%A4si+raiteille+pantuun+rojuun/1135231339135


Länsimetron maanalainen kaava jäi pöydälle

25.10.2007 23:06

Länsimetron maanalaisen kaavan käsittely jäi eilen vielä pöydälle Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Kaupungin ensimmäinen pitkä maanalainen kaava mahdollistaa metron maanalaisten osien asemakaavoittamisen.

Metrotunneliin joudutaan mm. tekemään voimakkaita käännöksiä nykyisten asuinalueiden kiertämiseksi. Metron maanalaista kaavaa käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa seuraavan kerran 14. marraskuuta.

Lähde Ylen aikainen 25.10
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content45BF7


Talvivaaran rataa valmistellaan nopealla aikataululla

25.10.2007 17:15

Talvivaaran kaivoksen kiihtyvä rakentamistahti edellyttää nopeaa toimintaa myös radanrakentajilta. Murtomäen ja Talvivaaran välisestä kaivosradasta laaditaan parhaillaan yleissuunnitelmaa. Noin 40 miljoonaa euroa maksavan radan on määrä valmistua syksyllä 2009.

Pääasiassa kaivoksen materiaalivirrat ohjataan 24,5 kilometrin mittaisen radan kautta. Vuoden 2009 lopulla Talvivaaran kuljetustavaraliikenteen uskotaan saavuttavan maksimin. Silloin kaivokselle saapuu vuodessa 1,7 miljoonaa tonnia ja lähtee 0,27 miljoonaa tonnia materiaalia. - Rekkavaihe pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä. Kumipyöräliikenteessä määrät kuormittaisivat liikaa teitä. Logistiikan ja kustannuksien kannalta on järkevää tehdä rata, perusteli Lassi Lammassaari Talvivaara Projekti Oy:stä.

Radalla arvioidaan kulkevan viikoittain 23 junaa. Niistä 19 olisi kuormassa saapuvia ja 4 kuomassa lähteviä junia.

Radan yleissuunnitelmaa esiteltiin torstaina yleisötilaisuudessa entisen meijerin auditoriossa. Maanomistajien, tienkäyttäjien ja muiden asianosaisten oli mahdollisuus antaa palautetta suunnitelmista tilaisuuden aikana. Rautatiesuunnittelusta vastaa Oy VR-Rata Ab ja tie- ja kuivatusjärjestelyistä Ramboll Finland Oy.

Radan alle jää noin 105 hehtaaria maata, josta 5,4 hehtaaria on voimalinjan alueella. Maakauppoja Talvivaara tekee 21 tilan kanssa. Maanomistajien kanssa on lähtökohtaisesti neuvoteltu vapaaehtoisista sopimuksista. Maanomistus on kuitenkin siirryttävä kaivosyhtiölle, jotta se pystyy luovuttamaan radan eteenpäin.

- Kahden vuoden päästä valmistumisesta valtio lunastaa radan osaksi yleistä rautatieverkkoa, Lammassaari kertoi.

Suurin osa (42 prosenttia) ratamaista on valtion omistuksessa. Lisäksi kiskojen alle jää UPM-Kymmenen 29, yksityisten 20, kaivosyhtiön 7 ja Iisalmen kaupungin 2 prosentin osuudet.

Maankäyttösuunnitelmien lisäksi radan läheisyyden asukkaat toivat esittelytilaisuudessa julki huolensa tasoristeyksien turvallisuudesta. Suurin sallittava nopeus radalla on 80 km/h. Teiden vilkkaus ei edellytä ylikulkusiltojen rakentamista.

- Yksi ylikulkusilta tulisi maksamaan noin 600 000-700 000 euroa, laskeskeli Oy VR-Rata Ab rautatiesuunnittelun pääkonsultti Kalervo Räisänen.

Yleisille teille tasoristeyksiä tulee neljä ja yksityisille teille viisi kappaletta. Kaivokselta päin ensimmäistä tasoristeystä Lahnasjärventiellä ei torstain tilaisuudessa vielä esitelty, sillä se sijoittuu siirrettävän tieosuuden alueelle.

Talvivaaran rata rakennetaan yksiraiteisena, sähköistettynä sekä kauko-ohjauksella ja kulunvalvonnalla varustettuna.

- Radan liikennettä seurataan Oulusta, ja sieltä tulevat myös luvat, Räisänen kertoi.

Uudella radalla mitoittava akselipaino on 25 tonnia. Tällä hetkellä se on pääradoilla 22,5 tonnia. Radan rakentamiseen ei vaadita ympäristölupaa mutta vesilain kautta lupakysymykset voivat tulla eteen.

Lähde Sotkamo-lehti 23.10.2007
Lähde WWW http://www.sotkamolehti.fi/a/2007/10/23/2318262.shtml


VR lopettaa lipunmyynnin yhdeksällä asemalla

17.10.2007 19:53

VR lopettaa lipunmyynnin yhdeksällä rautatieasemalla ja sulkee ne ensi vuoden loppuun mennessä. Asiaa koskevat yt-neuvottelut on jo aloitettu. Neuvottelujen päätyttyä selviää, milloin asemat suljetaan.

Pienten asemien lipunmyynnin lopettaminen ei aiheuta irtisanomisia. Osa virkailijoista voi siirtyä eläkkeelle, osa isommille asemille vastaaviin tehtäviin ja osa muihin tehtäviin yhtiössä.

Suljettavat asemat ovat Jämsä, Kannus, Kauhava, Lapua, Loimaa, Oulainen, Tammisaari, Toijala ja Vammala. Suunnitelma perustuu VR:n selvitykseen asemaverkon kehittämisestä.

Lippujen hankkimiseksi VR on kehittänyt mahdollisuuksia ostaa niitä internetistä tai R-kioskien kautta.

Lähde Yle 17.10
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id72528.html


Valtio vei yöjunan, tuoko se sen takaisin?

14.10.2007 12:28

19 552 henkilöä on tähän mennessä kirjoittanut nimensä vetoomukseen saadakseen yöjunayhteydet takaisin. Lisää nimiä kerääjät saivat lauantaina yöjunan puolesta järjestetyn kulkueen päätepisteessä Joensuun kauppatorilla. Kirjoittaneiden määrä nousee arviolta yli 20 000:een, koska listasta puuttui yläkarjalaisten yöjunan puolestapuhujien nimet.

Yöjuna Takaisin! -kampanjan virallinen päätöstilaisuus keräsi torille kourallisen yleisöä. Itse rautatieasemalta lähteneeseen kulkueeseen osallistui noin 20 marssijaa. Torilla yleisölle esiintyivät Pentti Stranius ja Timo Munne.

- Yöjunia ei voi korvata päiväjunilla. Jokainen päivällä istuttu tunti on pois työajasta. Kansantaloudellisesti yöjunayhteyksien lopettaminen on ollut tuhlausta, eikä säästämistä. Läheskään kaikilla ei ole varaa matkustaa lentäen. Myös Joensuun yliopisto on kärsinyt junayhteyden lopetuksesta, kampanjaa vetäneen vapaan kansalaisryhmän, Makuuvaunuyhdistyksen, jäsen Martti Vaskonen totesi.

Kampanja yöjunayhteyksien palauttamiseksi Joensuun ja Etelä-Suomen välille käynnistettiin heinäkuussa. Joensuun lisäksi nimiä kansalaisadressiin on saatu Ilomantsista, Liperistä, Pyhäselästä, Rääkkylästä, Tohmajärveltä, Kiteeltä, Lieksasta ja Outokummusta. Vetoomusta tukevat edellä mainittujen kuntien ja kaupunkien lisäksi Pohjois-Karjalan ympäristökeskus ja Pohjois-Karjalan työvoima ja elinkeinokeskus.

Lähde Karjalainen 13.10
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset/valtio_vei_y%C3%B6junan_tuoko_se_sen_takaisin_3681652.html


Liikenneministeri: Päätös yöjunien lakkauttamisesta tehtiin liian aikaisin

14.10.2007 12:27

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on käyttänyt lentoliikennettä vähemmän saastuttavampaa junaa viimeksi kesällä. Tuolloin hän matkusti 16 tuntia Englannissa pidettävälle kielikurssille.

- Käytin tuon matkan aikana kymmentä eri joukkoliikennevälinettä. Samalla opin arvostamaan suomalaisten joukkoliikennevälineiden kuntoa ja täsmällisyyttä.

Vehviläinen istui VR:n hallitusneuvostossa silloin, kun pendolino-hankinnat tehtiin. Näin jälkikäteen ministeri pitää hankintoja osittain epäonnistuneina.

- Kalustoon on tehtävä parannuksia, mutta myös ratojen kunto vaatii korjauksia. Itä-Suomen radoilla on huomattavan paljon vaarallisia tasoristeyksiä. Niistä pitäisi päästä nopeasti eroon.

Ministerin mukaan VR:llä ja valtiovallalla ei ole ristiriitoja. Vehviläinen haluaa kuitenkin korostaa myös VR:lle, että rahalla ei ratkaista kaikkia ongelmia.

- Palveluprosessi on yhtä tärkeä kuin toimiva kalusto. Matkustajat ovat VR:n tärkein voimavara.

Tuon voimavaran, eli matkustajien, ääntä ministeri lupaa kuunnella jatkossakin. Vehviläinen harmittelee, että päätös yöjunaliikenteen lakkauttamisesta lyötiin lukkoon liian aikaisin.

- Maakunnan matkustajien keräämä yöjuna-adressi luovutetaan liikenneministeriölle 26.10. Siihen mennessä lupaan selvittää, onko asialle vielä tehtävissä jotain.

Yöjuna-asia on siis edelleen Vehviläisen työkansion välissä. Nyt ministerin on mahdollisuus toteuttaa lupaustaan: "En halua olla päättäjä, joka perustelee ratkaisujaan sanomalla on sovittu tai ei ollut muita vaihtoehtoja".

Lähde Karjalainen 13.10
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Teemat/liikenneministeri_bussin_penkill%C3%A4_3679726.html


Oikorata vaikuttanut asuinpaikan valintaan

13.10.2007 11:07

Kulkuhäiriöt eivät ole karkoittaneet Lahden ja Helsingin välisen oikoradan alueen asukkaita junista. VR:n mukaan reitin matkustajamäärät ovat kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna.

Oikorata avattiin tasan vuosi sitten. Lahden ja Helsingin väliä kulkevista lähijunista 94 prosenttia on tänä syksynäkin pysynyt tunnin ihanneajassaan.

VR:n tavoitteena on nostaa osuus 98 prosenttiin, mutta se vaatii lähiliikennepäällikkö Kari Pekka Rosenholmin mukaan vielä ponnisteluja.

- Valtaosa myöhästymisistä jää alle 10 minuuttiin. Autolla matka Lahdesta Helsinkiin vie keskimäärin 80 minuuttia eli joka tapauksessa enemmän kuin junalla, Rosenholm sanoo.

Junamatkustajiksi on VR:n tutkimuksen mukaan siirtynyt lähinnä entisiä henkilöautojen käyttäjiä. Radanvarsialue on myös aiempaa houkuttelevampi muuttokohde.

- Meitä yllätti, että puolet Mäntsälän ja Haarajoen asukkaista kertoi oikoradan tulemisen vaikuttaneen heidän asuinpaikkavalintaansa. Lahtelaisistakin jopa neljänneksen mielestä nopea yhteys Helsinkiin vaikutti muuttoon sinne, sanoo Rosenholm.

Moni oikoradan käyttäjä on jo järjestänyt työmatkansa kokonaan junavuorojen varaan. Tästä seuraa ensi talvena ongelmia, sillä radan teknisistä pulmista ei välttämättä vielä ole päästy, varoittaa VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos.

- Me tietysti radan liikennöitsijänä vaadimme ratahallintokeskukselta, että verkko on kunnossa, mutta raideliikenne on yhtä altis sääilmiöille ja tietotekniikan vioille kuin muutkin tekniset järjestelmät, Simos muistuttaa.

Lähde Taloussanomat 6.9
Lähde WWW http://www.taloussanomat.fi/liikenne-ja-kuljetus/2007/09/06/Oikoradan+pulmat+eiv%E4t+karkottaneet+matkustajia/200721810/382


Rautateiden tavaraliikenteen kilpailu käynnistynee raakapuukuljetuksilla

13.10.2007 10:47

Rautateiden tavaraliikenteen kilpailun avautumisen arvioidaan tuovan kuljetusmarkkinoille VR:n kanssa kilpailevia yrityksiä. Kilpailun ennakoidaan käynnistyvän metsäteollisuuden raakapuukuljetuksista ja etenevän sen jälkeen metsäteollisuuden tuotekuljetuksiin. Kilpailun uskotaan kehittävän ja tehostavan rautatieyritysten toimintoja sekä laskevan kuljetusten hintoja. Nämä arviot käyvät ilmi tuoreesta selvityksestä, jonka on tehnyt rataverkosta ja rautateiden liikenteenohjauksesta vastaava Ratahallintokeskus (RHK).

RHK:n selvityksen mukaan Suomen perusteollisuus tulee todennäköisesti kilpailuttamaan suurimmat tavaravirtansa. Kotimaan raakapuukuljetusten kilpailuttamisen kiinnostavuutta on lisännyt Venäjän ilmoitus nostaa raakapuun vientitulleja, jolloin raakapuun tuonti Venäjältä ei olisi enää kannattavaa. Tällöin raakapuun kuljetussuunnat tulisivat osittain muuttumaan ja rautatiekuljetusten käyttö kasvamaan.

Metsäteollisuuden jälkeen kuljetusten kilpailuttamisen arvioidaan laajentuvan metalliteollisuuden tuote- ja raaka-ainekuljetuksiin. Varovaisimmin kilpailuttamiseen suhtautuu kemianteollisuus, jonka kuljetuksiin tarvitaan asiakaskohtaisesti hankittavia erikoisvaunuja.

Teollisuus hakee rautatiekuljetustensa kilpailuttamisella ensisijaisesti kustannussäästöjä, joiden arvioidaan olevan huomattavia. Uusien rautatieyritysten on kyettävä täyttämään myös kuljetusvarmuus-, täsmällisyys- ja turvallisuusvaatimukset. Kuljetusasiakkaiden mukaan kilpailuttaminen ei saa vaarantaa kuljetusten palvelutasoa, johon nykyisin ollaan varsin tyytyväisiä.

Markkinoille tuloon useita ehtoja

Rautatieliikenteen harjoittamiselle on säädetty ehtoja, joiden tarkoituksena on liikennöinnin turvallisuuden varmistaminen. Rautatieyrityksellä tulee olla toimilupa ja turvallisuustodistus. Lisäksi edellytyksenä on, että yritykselle on myönnetty ratakapasiteettia aiottua liikennettä varten ja että yritys on tehnyt rataverkon käyttösopimuksen RHK:n kanssa.

Rautatieyritykset tarvitsevat omaa toimintaansa varten myös palveluja, joiden avulla varmistetaan niin kuljetusten hoitaminen, turvallisuus kuin palvelujen laatu. Tällaisia toimintoja ovat mm. liikenteenohjaus sekä polttoaineen tankkaus. Nykyisin nämä palvelut ovat osittain RHK:n ja osittain liikennöitsijän eli VR:n vastuulla. Rautatielain mukaan RHK:n tulee tarjota liikennöitsijöille rataverkon peruspalvelut. Rautatieyritys on puolestaan tietyin ehdoin velvollinen tarjoamaan eräitä palveluja toisen rautatieyrityksen käyttöön.

Uusien rautatieyritysten markkinoille tulon suurimmat ongelmat tulevat todennäköisesti koskemaan toisaalta Suomeen soveltuvan kuljetuskaluston ja toisaalta koulutetun työvoiman saatavuutta.

Suomessa rautatiekuljetusten markkinaosuus kotimaan liikenteessä on 25 %, mikä on selvästi suurem-pi kuin EU-maissa keskimäärin. Vuonna 2006 rautateitse kuljetettiin tavaraa 43,6 miljoonaa tonnia ja kuljetussuorite oli 11,1 miljardia tonnikilometriä. Keskimääräinen kuljetusten pituus oli 230 km.

Rautateiden kotimainen tavaraliikenne avautui EY-lainsäädännön mukaisesti kilpailulle 1.1.2007. Tällä hetkellä liikennöintiä harjoittaa vain yksi yritys, VR Osakeyhtiö. Kilpailun avautuminen ei koske Suomen ja Venäjän rajan ylittävää liikennettä eli ns. itäistä yhdysliikennettä, jota nykyisin harjoittavat näiden valtioiden omistamat rautatieyritykset.

Lähde RHK 21.9
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1815944


Junaliikenteen ohjausta varten perustetaan keskus

13.10.2007 10:04

Ratahallintokeskukseen perustetaan liikenteenhallintakeskus koordinoimaan junaliikenteen ohjausta. Keskus ratkaisee myös tarvittaessa liikenteen häiriötilanteita.

Hallitus päätti torstaina esittää rautatielain muuttamista. Syynä lakimuutokseen on, että VR Osakeyhtiö saanee lähivuosina uusista rautatieyrityksistä kilpailijoita kotimaan tavaraliikenteeseen.

Tasapuolisuuden ja avoimuuden turvaamiseksi on luontevaa, että liikenteenohjauksen keskeiset valtakunnalliset toiminnot järjestää valtion rataverkosta vastaava Ratahallintokeskus. Aiemmin Ratahallintokeskus on hankkinut kaikki liikenteenohjauspalvelut VR Osakeyhtiöltä.

Ratahallintokeskuksella on viranomaisvastuu myös alueellisissa keskuksissa hoidettavasta liikenteenohjauksesta. Niiden henkilökunta pysyy kuitenkin edelleen VR Osakeyhtiön palveluksessa. Työntekijöitä alueellisissa keskuksissa on yhteensä runsaat 400.

Liikenteenhallintakeskus perustetaan vuoden 2008 alussa. Sen palvelukseen tulee 15 henkilöä.

Rautateiden kansalliset tavarankuljetukset avattiin Suomessa kilpailulle vuoden 2007 alussa. Liikenne avattiin Euroopan unionin direktiivien vaatimusten takia.

Lähde Verkkouutiset 11.10
Lähde WWW http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=115895


VR:n voitto nousi alkuvuonna selvästi

13.10.2007 09:57

VR-konsernin tulos tammi-elokuussa 2007 nousi 34,6 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 23,4 miljoonasta eurosta. Myönteiseen tuloskehitykseen on vaikuttanut junamatkojen lisääntyminen. Henkilöliikenteen liikevaihto kasvoi 9,9 %.

VR-konsernin liikevaihto tammi-elokuulta oli 869,6 miljoonaa euroa (806,6 Meur). Liikevoitto oli 44,7 miljoonaa euroa (30,9 Meur). Katsauskauden tulos oli kuluvan vuosikymmenen paras.

Junamatkoja tehtiin tammi-elokuussa kaukoliikenteessä 2,3 % ja pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä 5,5 % viimevuotista enemmän. YTV-alueella lähiliikennematkat lisääntyivät 0,4 % ja alueen ulkopuolella VR:n vyöhykeliikenteessä 28,0 %.

Kaukoliikenteen ja VR:n lähiliikenteen kasvuluvut eivät ole täysin vertailukelpoisia viime vuoden lukuihin, sillä syyskuussa 2006 oikoradan valmistuttua lähiliikennealue laajeni Lahteen.

Kaikkiaan junamatkojen määrä oli nyt 43,9 miljoonaa, missä oli kasvua 4,9 %. Henkilöliikenteen liikevaihto kasvoi 243,7 miljoonaan euroon.

Kotimaan tavarakuljetukset lisääntyivät 4,5 %. Eniten kasvoivat metsä-teollisuuden kuljetukset, 6,3 %. Kotimaan kuljetusten kasvu ei kuitenkaan riittänyt korvaamaan Venäjän liikenteen laskua. VR:n Venäjän kuljetukset laskivat tammi-elokuussa 22,1 %. Eniten vähenivät raaka-puun tuontikuljetukset.Kaikkiaan junalla kuljetettiin 27,2 miljoonaa tonnia tavaraa. Tavaraliikenteen liikevaihto väheni 4,0 % ja oli 228,5 miljoonaan euroa.

Investointeihin käytettiin tarkastelujaksolla 70,3 miljoonaa euroa (72,5 Meur). Merkittävin investointikohde oli kaukojunien huoltohallin rakentaminen Ilmalaan.

Lähde VR 12.10
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_327.html


VR ja RHK selvittävät matkustajainformaatiota

13.10.2007 09:55

VR ja Ratahallintokeskus (RHK) selvittävät joulukuun loppuun mennessä, miten junaliikenteen poikkeustilanteista voitaisiin tiedottaa matkustajille nykyistä paremmin. Pohdinnan kohteina ovat muun muassa asema- ja junakuulutusten sekä laiturinäyttöjen tekniikka, Internetin käyttö, mobiiliratkaisut ja henkilöstön osaaminen.

Selvityksen tekee työryhmä, jossa VR:ää edustavat puheenjohtajana toimiva henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen, viestintäjohtaja Martti Mäkinen ja liikennepäällikkö Mauno Haapala. RHK:n edustaja työryhmässä on liikennejohtaja Anne Herneoja. Työryhmään kuuluu ulkopuolisena asiantuntijana viestintätoimisto Pohjoisrannan toimitusjohtaja Jouni Heinonen.

Lähde VR 11.10
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_325.html


Lappeenrannan asemalta löytyi vanhoja ammuksia

11.10.2007 08:11

Lappeenrannan rautatieasemalta on löytynyt vanhoja ammuksia. Radalta numero seitsemän kaivettiin keskiviikkona esiin 38 rannikkotykin ammusta ja yksi toimintakelvoton käsikranaatti. Suurimmassa osassa ammuksia ei ollut räjähdysainetta ja lopuistakin puuttui sytytin. Silminnäkijätiedon mukaan paikalla olisi räjähtänyt sodan aikana ammusjuna.

Ammuksia alkoi löytyä tiistaina radan kunnostustöiden yhteydessä. Maasotakoulun raivaajat palaavat vielä paikalle torstaina, minkä jälkeen Puolustusvoimien asiantuntijat tutkivat ammukset tarkemmin.

Alue on eristetty, mutta junaliikenne ei ole häiriytynyt eikä evakuointeja ole tarvittu.

Lähde Yle 10.10
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id71969.html


VR pidentää matka-aikoja myöhästymisten vuoksi

10.10.2007 17:40

VR aikoo väljentää junaliikenteen aikatauluja joulukuussa. Ratahallintokeskuksen mukaan matka-aikoja pidennetään junien runsaan myöhästelyn takia.

Useiden minuuttien pidennyksiä kaavaillaan matka-aikoihin Seinäjoen ja Oulun sekä Iisalmen ja Oulun välillä. Lisäksi Helsingin ja Tampereen välisellä rataosuudella pidennettäisiin Pendolino-junien matka-aikaa useammalla minuutilla.

VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen kertoo, ettei lopullisia päätöksiä matka-aikojen pidentämisestä ole kuitenkaan vielä tehty.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk) pitää VR:n kaavailemia muutoksia myönteisenä asiana.

Vehviläisen mukaan on hyvä, että aikataulujen luotettavuutta yritetään parantaa, vaikka matka-aikoja jouduttaisiin pidentämään.

Ministeri kertoo odottavansa VR:ltä ja Ratahallintokeskukselta vielä parannuksia ennen kaikkea tiedottamiseen matkustajille.

Lähde HS 10.10
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/VR+pident%C3%A4%C3%A4+matka-aikoja+my%C3%B6h%C3%A4stymisten+vuoksi/1135230926232


Oulun matkakeskuksen rakentaminen käynnistyy

07.10.2007 22:08

Ympäristöministeriö on hylännyt Oulun asemanseudusta tehdyn suojeluesityksen. Uutta Matkakeskusta varten tehty asemakaava suojelee alueelta vain vanhan asemarakennuksen ja asemaravintolan. Oulun Arkkitehtikilta oli esittänyt että muutkin vanhat rakennukset suojeltaisiin.

Ministeriön päätös tarvittiin rakennuksiin, jotka sijaitsevat valtion mailla. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus teki samansisältöisen ratkaisun syyskuussa.

Oulun Arkkitehtikillan puheenjohtaja Satu Forsin mukaan yhdistys ei aio enää valittaa asiasta.

Oulun asemanseudun suojeluesityksen kaatuminen merkitsee Matkakeskuksen rakennustöiden käynnistymistä. Rakentamisesta vastaa Palmberg-Rakennus. Yhtiön hankekehityspäällikkö Jarmo Nikkarikosken mukaan keskuksen yksityiskohtainen suunnittelu käynnistyy välittömästi ja varsinaiset rakennustyöt ensi kesänä. Hallituskadulta Saaristonkadulle ulottuvan rakennuskompleksin on määrä olla valmis lokakuussa 2010.

Lähde Oulu radio 5.10
Lähde WWW http://194.252.88.3/rsweboul.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentEB72E


Kempeleen tasoristeysonnettomuus sotki liikennettä

07.10.2007 09:55

Kempeleessä Oulun eteläpuolella tapahtunut Pendolino-junan ja henkilöauton yhteentörmäys haittasi junaliikennettä lauantaina. Onnettomuudessa kuoli autossa ollut henkilö. Raideosuus saatiin avattua uudelleen liikenteelle viisi tuntia onnettomuuden jälkeen. Onnettomuus sattui vartioimattomassa Sohjanan tasoristeyksessä lauantaina aamupäivällä kello 11.30 jälkeen. VR:n mukaan rata saatiin auki liikenteelle puoli viiden aikaan iltapäivällä, reilut viisi tuntia onnettomuuden jälkeen.

Autossa ollut yksinäinen henkilö sai surmansa välittömästi. Junan alle jäänyt auto raahautui junan edessä noin 300 metrin matkan ja murskaantui pahoin.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä ja onnettomuuspaikalla oli myös Onnettomuustutkintakeskuksen tutkija. VR:n raivausryhmä hoiti raideturman raivaustyöt pelastuslaitoksen avustuksella.

Onnettomuudesta on ollut haittaa ainakin kahdeksalle Oulun ja Helsingin välillä liikennöivälle junavuorolle. Matkustajia Oulun ja Limingan välillä on kuljetettu lauantaina linja-autoilla.

Lähde Yle 6.10
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id71612.html


Tampereella kaavaillaan oikorataa tavarajunille

04.10.2007 21:28

Jos Tampereen eteläpuolelle rakennettaisiin läntinen oikorata ja Viinikan ratapiha siirrettäisiin kauemmaksi, vaarallisten aineiden junakuljetukset kaupungin keskustassa vähentyisivät neljäsosaan nykyisestä. Näin arvioi VR:n Tampereen ohjauspalvelukeskuksen päällikkö Juha Sairanen.

Tampereen keskustan läpi kulkee junakyydillä nykyisin keskimäärin noin 50 säiliövaunua vuorokaudessa. Niissä kuljetetaan enimmäkseen happoja ja palavia nesteitä.

Oikoradan ja ratapihan siirron jälkeen keskustan kautta jäisivät kulkemaan enää Jyväskylän-suunnan tavarajunat. Tampereen keskustan läpi kulkevien säiliövaunujen määrä putoaisi neljäsosaan nykyisestä.

Pirkanmaan liitto on alkanut selvittää Tampereen läntisen oikoradan linjausta ja tarvetta tulevaisuuden maakuntakaavoitusta varten. Samanlainen esiselvitys on käynnistetty myös Viinikan järjestelyratapihan siirrosta Tampereen, Pirkkalan ja Lempäälän rajalle.

Projektijohtaja Pertti Fagerlund Pirkanmaan liitosta sanoo, että oikorataselvityksen lähtökohtana ovat tavaraliikenteen tarpeet. Läntinen oikorata irtaantuisi pääradasta Kuljun eteläpuolelta, ylittäisi Rajasalmen ja liittyisi Pohjanmaan-rataan Ylöjärvellä.

- Yksi iso ongelma on se, voidaanko Porin rata kytkeä oikorataan, Fagerlund sanoo.

Tulevaisuuden hahmotelmissa Viinikan järjestelyratapiha siirrettäisiin Sääksjärven ja Kuljun väliselle alueelle Tampereen-Pirkkalan tulevan logistiikkakeskuksen eteläpuolelle.

Vuosikymmenten päästä mahdollisesti toteutuvat ratahankkeet pitää Fagerlundin mukaan selvittää nyt, koska muuten niiden tarvitsemat alueet rakentuvat umpeen.

Lentoasemalle pikaratikalla

YIT:n kehitysjohtajan Juha Kostiaisen mielestä oikoradan pitäisi kulkea mahdollisimman lähellä Tampere-Pirkkalan lentoasemaa. Tällöin henkilöliikenteen tarvitsema liittymä ei vaatisi suurta investointia.

Kostiaisen suunnitelmissa Tampereen keskustasta pääsisi lentoasemalle pikaratikalla, joka kulkisi valtaosan matkastaan rautatieverkossa.

- Tampereen kannalta on erittäin tärkeää, ettei lentokenttä jää paitsioon, Kostiainen perustelee.

Lähde Aamulehti 4.10
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/46681.shtml


Kouvolan haluaa rautatiekulttuurikeskuksen

04.10.2007 21:25

Kouvola haluaa perustaa valtakunnallisen rautatiekulttuurikeskuksen. Tänään julkistetun esiselvityksen mukaan keskuksen tärkeimmäksi tehtäväksi nousee rautatiekulttuurin tutkimuksen organisointi ja toteuttaminen sekä arkistomateriaalin kerääminen ja dokumentointi.

Kulttuurikeskuksesta syntyy yhteiskuntatieteellisesti painottunut tutkimuskeskus, joka tuottaa perustutkimusta rautateistä, sen ulottuvuuksista ja tulevaisuudesta. Rautatiekulttuurikeskuksessa keskitytään esiselvityksen mukaan erityisesti ihmiseen rautateillä.

Keskus toteutetaan sekä fyysisenä että virtuaalisena tilana ja sen on tarkoitus palvella mm. matkailijoita, tutkijoita ja alan harrastajia.

Lähde Kymenlaakson radio 4.10
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebkta.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content69F56


Ensimmäinen erä rautatiekiinteistöjä myyntiin perjantaina

04.10.2007 21:23

Ensimmäinen erä käytöstä poistettuja rautatiekiinteistöjä tulee myyntiin perjantaina. Senaatti-kiinteistöt laittaa julkiseen myyntiin reilut sata kohdetta.

Ratahallintokeskukselta on siirtymässä Senaatti-kiinteistöjen hallintaan kaikkiaan yli tuhat rautateiden käytössä ollutta rakennusta. Myynnissä olevat kohteet esitellään Senaatti-kiinteistöjen kotisivulla.

Lähde Yle 4.10
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id71465.html


Luumäki-Imatran kaksiraiteisuus selvitetään

04.10.2007 21:22

Ratahallintokeskus tekee Etelä-Karjalassa selvityksen Luumäen ja Imatran välisen rataosuuden muuttamisesta kaksiraiteiseksi. Luumäen ja Imatran noin 70 kilometrin pituinen rataosuus on rataverkon vilkkaimpia yksiraiteisia rataosia.

Kaksoisraiteen ympäristövaikutusten arviointi ja alustava yleissuunnittelu valmistuvat vuoden 2008 loppupuolella.

Suunnitelmissa on Saimaan kanavan ja Mansikkakosken ratasiltojen muuttaminen kaksiraiteisiksi. Samalla selvitetään tasoristeysten poistaminen Luumäen ja Imatran väliltä ja henkilöliikenteen suurimman nopeuden nostaminen 200 kilometriin tunnissa.

Lähde Yle 4.10
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id71471.html


Junalipuntarkastajat YTV:n leipiin

04.10.2007 16:09

Rautatieliikenteen lipuntarkastus siirretään Rautatieviraston vastuulta Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnalle. Siirto koskee 35 lipuntarkastajaa ja toteutetaan 1. tammikuuta 2008.

Lipuntarkastajat toimivat sekä pääkaupunkiseudun lähijunissa että koko maan kattavassa kaukojunaliikenteessä. Hallitus päätti 4. lokakuuta esittää eduskunnalle tarkastuksen uudelleenjärjestämistä.

Tähän mennessä Rautatievirasto on hoitanut rautatieliikenteen lipuntarkastuksen. Toiminnan järjestävää viranomaista vaihdetaan, sillä joukkoliikenteen tarkastusmaksujen periminen ei kuulu Rautatieviraston keskeisiin tehtäviin. Rautatieviraston päätehtävä on vastata rautatieliikenteen turvallisuudesta.

Lähde LVM:n tiedote 4.10.2007
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1870&menuid=2&channelid=&channelitemid=16682&channelTypeId=22


Pendolinon akut kärähtivät Ilmalan varikolla

04.10.2007 12:52

Pendolinon vaunussa syttyi pieni tulipalo kello yhdentoista jälkeen keskiviikkoyönä Ilmalan varikolla Helsingissä. Pendolinon akut kärähtivät ja leimahtivat liekkeihin. Palokunnan saapuessa paikalle vaunusta tuli kuitenkin enää höyryä. Juna oli varikolla, eikä kukaan ollut vaarassa.

Lähde HS 3.10
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Pendolinon+akut+k%C3%A4r%C3%A4htiv%C3%A4t+Ilmalan+varikolla/1135230765749


Nopeudet nousevat Kainuussa

03.10.2007 23:01

Iisalmi-Kajaani radan nopeutta on nostettu 120 km/h:sta 140 km/h:n. Nopeudennosto hyväksyttiin Rautatievirastossa 6.7.2007. Vaadittujen toimenpiteiden - kuten juuri asennettujen tasoristeysportaalien poistamisen - jälkeen nopeus voitin nostaa syyskuun alussa.

Välittömästi tämän jälkeen RHK anoi nopeudennostolupaa rataosille Kivesjärvi-Utajärvi, Paltamo-Kontiomäki ja Jyväskylä-Pieksämäki. Iisalmi-Oulu nopeuskoeajot tehtiin jo syksyllä 2006, koska alun perin nopeuksia piti nostaa jo viime vuonna.

Lähde Resiina 3/2007
Lähde WWW http://www.resiinalehti.fi/


Dr16-vetureita siirretään ehkä Joensuuhun

03.10.2007 22:56

Dr16-veturit saattavat saada lähiaikoina uusia tehtäviä, sillä useista luotettavista lähteistä saatujen tietojen mukaan niiden käyttämistä Joensuun seudun tavaraliikenteessä suunnitellaan vakavasti. Alueella on Isoille Vaaleille hyvin sopivaa liikennettä Niiralan ja Joensuun sekä Joensuun ja Uimaharjun rataosilla, joilla ajetaan paljon raskaita raakapuujunia.

Vetureita siirtyisi Pohjois-Karjalan liikenteeseen noin kahdeksan kappaletta. Muodollisesti ne pysyisivät Oulun varikon kirjoilla, mutta käyttö tapahtuisi Joensuusta. Ouluun jää joka tapauksessa noin kuusi veturia hoitamaan mm. Kemin-Kolarin radan liikennettä.

Mahdollista on myös, että veturisarjalle tehdään jollakin aikataululla iso saneeraus. Sen yhteydessä uusittaisiin ehkä ajomoottorit ja jopa päämoottorin vaihto erimalliseen tai -merkkiseen olisi mahdollinen. Lisäksi veturin tietotekniikka uusittaisiin, sillä jo tällä hetkellä ylläpitoa vaikeuttaa se, ettei 1980-luvun Selma-tietokoneeseen enää valmisteta komponentteja.

Jos saneeraus toteutuisi, veturit myös maalattaisiin uudelleen, mikä kohentaisi niiden ulkoasua merkittävästi.

Isojen Vaaleiden tulevaisuus Kaakkois-Suomen tavaraliikenteessä on edelleen epäselvä. Veturia 2812 on muutettu käyntisilloiltaan hieman paremmin vaihtotyöhön sopivaksi, mutta vaikea kulku ohjaamoon on edelleen ongelma.

Mahdollisuutta rakentaa päätyovet Dv-sarjojen tapaan on tutkittu, mutta ratkaisu olisi teknisesti vaikea. Ohjaamon alla sijaitsevassa alustamoduulissa ja kakkospään vasemman tuulilasin alla olevissa kaapeissa on runsaasti vaikesti siirrettävää tekniikkaa.

Lähde Isovaalee.info
Lähde WWW http://www.isovaalee.info/


Ratojen kannatinköysiä aletaan vaihtaa Tampereen seudulla

02.10.2007 20:46

Rautateiden surullisenkuuluisia kannatinköysiä aletaan vaihtaa Tampereen seudulla vielä tämän syksyn aikana. Tampereelta Jyväskylän suuntaan työt aloitetaan parin kuukauden sisällä, kertoo Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja Markku Granlund.

Kannatinköysien katkeilu on myöhästyttänyt junia. Kannattimet pitävät ylhäällä ajolankoja, joista sähköveturit saavat virtansa. Radoille asennettiin 1980-luvulla kuparisia kannatinköysiä. Ne ovat osoittautuneet heikommaksi kuin seuraavalla vuosikymmenellä käyttöön otetut pronssiköydet.

Kestävämpiä pronssiköysiä on asennettu Kerava-Lahti -oikoradalle sekä Pohjois-Suomen uusiin sähköistyskohteisiin. Muualla köydet ovat kuparisia.

Lähde Aamulehti 2.10
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/46487.shtml


Jyväskylän Energia suosii rautateitä

28.09.2007 13:17

Jyväskylän Energia suunnittelee, että tulevan Keljonlahden suurvoimalan raaka-ainekuljetukset hoidettaisiin rautateitse. Ylen Keski-Suomen radion mukaan puolet biopolttoaineesta voisi tulla kiskoja pitkin kaupunkiin. Joidenkin turvealueiden lähelle on suunniteltu jopa uusien pisteratojen rakentamista.

Ylen mukaan voimalan on pelätty lisäävän voimakkaasti rekkaliikennettä alueella. Yksi junakuljetus voisi korvata kymmeniä rekkakuormia. Stora Enso kertoi eilen hankkivansa vaunukalustoa puunkuljetuksiin. Metsäyhtiö ilmoitti haluavansa panostaa rautatiekuljetuksiin muun muassa ympäristösyistä ja liikenneturvallisuuden vuoksi.

Lähde Tekniikka&Talous
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/doc.te?f_id=1234708&s=r


Erikoisjuna hioo öisin vaihteita Malmilla ja Tikkurilassa

27.09.2007 21:25

Ratahallintokeskus hioo pääkaupunkiseudun vaihteita sveitsiläisyhtiön erikoiskalustolla. Torstain ja perjantain välisenä yönä hiotaan Malmilla, perjantain ja lauantain välisenä yönä Tikkurilassa sekä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Ruusutorpassa rantaradalla. Hionnat tehdään iltayhdentoista ja aamuviiden välisenä aikana.

Hionta pidentää kiskojen elinikää ja hiljentää junan kulkuääntä. Kiskoihin syntyy ajan myötä aaltoilua, jota hionta poistaa. Hionta-alue selvitetään aallonmittausten perusteella.

Lähde HS 27.9
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/Erikoisjuna+hioo+%C3%B6isin+vaihteita+Malmilla+ja+Tikkurilassa/1135230621621


Stora Enso hankkii 300 omaa puutavaravaunua

27.09.2007 20:10

Stora Enso ei ainakaan tässä vaiheessa suunnittele omien vetureiden hankintaa, vaan tilaa vetopalvelut edelleen VR:ltä. "Rautatiet vapautuivat kilpailulle vuoden alussa, joten uskomme, että tulevaisuudessa saattaa ilmaantua muitakin operaattoreita".

Stora Enson oheistavoitteena on lisätä kilpailua rautateillä.

"Eihän tämä ole ominta alaamme, mutta kysymys on siirtymävaiheesta. Haluamme vauhdittaa muutosta", Karjula sanoo. "Mieluummin vain ohjailisimme puuvirtoja. Mutta nyt oli pakko tehdä tällainen liike, jotta pääsisimme asiassa eteenpäin."

Lähde HS
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Stora+Enso+hankkii+300+omaa+puutavaravaunua/1135230623177


Kuljettajilta lippuja Karjaa-Hanko-välin junissa

27.09.2007 11:58

Matkustajat voivat ostaa lippuja kuljettajilta Karjaa-Hanko-välin kiskobusseissa 1.10.-11.11. Kokeilu koskee Karjaan ja Hangon välistä kiskobussiliikennettä maanantaista torstaihin. Maanantaisin koeliikenteessä paikkakuntien välillä on viisi junavuoroa ja tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin yhdeksän junavuoroa. Muut junavuorot liikennöidään normaalisti.

Kuljettaja myy lippuja Karjaan ja Hangon välisille junamatkoille. Kun junamatkan suuntautuu edelleen Helsinkiin tai Turkuun päin, matkalippu kannattaa hankkia jo etukäteen.

Junassa on kokeiluviikkojen ajan myös konduktööri lähinnä opastustehtävissä.

Kokemusten perusteella päätetään, tuleeko kokeilusta pysyvä käytäntö kiskobussiliikenteessä. Matkan sujuvuuden takia junalippu kannattaa kuitenkin hankkia etukäteen.

Lipunostomahdollisuuksia on useita. Lippuja saa asemien lipunmyynneistä, Junamaateista ja VR:n verkkokaupasta osoitteesta vr.fi. Lipun voi myös tilata VR:n puhelinpalvelusta ja noutaa R-kioskilta.

VR:llä on käytössä 16 kiskobussia, jotka liikennöivät syöttö- ja poikittaisradoilla eri puolilla Suomea.

Ensimmäinen kiskobussi alkoi liikennöidä kesäkuussa 2005 Joensuun ja Pieksämäen välillä. Loppuvuodesta 2005 alkaen kiskobussit ovat liikennöineet Iisalmen ja Ylivieskan välillä ja vuoden 2006 alusta lähtien väleillä Karjaa-Hanko, Savonlinna-Parikkala ja Tampere-Haapamäki.

Lähde VR tiedote 27.9.2007
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_321.html


Sinnemäki: Junamatkustamisen houkuttelevuutta lisättävä

22.09.2007 20:36

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki haluaa lisätä junamatkustamisen houkuttelevuutta. Sinnemäen mukaan liikennejärjestelmässä on vikaa, kun matkustaminen lentokoneella Ouluun on edullisempaa kuin junalla.

Sinnemäki katsoo, että junamatkustamisen houkuttelevuutta voitaisiin lisätä liikennettä nopeuttavilla ratainvestoinneilla, uusilla yhteyksillä ja uusilla tavoilla järjestää paikallista liikennettä sekä halvemmilla lipunhinnoilla. Sinnemäki kertoi kannastaan Vihreiden valtuuskunnassa lauantaina.

Hallitus linjaa seuraavan kerran liikennepolitiikkaansa selonteossa, josta päätetään helmikuussa ensi vuonna

Lähde Yle 22.9
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id70471.html


VR:n kohta pakko korvata myöhästelyt

21.09.2007 11:02

Matkustajalle VR:n junien myöhästelystä johtuva korvausten saaminen helpottuu reilun kahden vuoden päästä, kirjoittaa Aamulehti.

Uuden EU-säädöksen mukaan junayhtiölle ei tarvitse vuodesta 2010 lähtien enää toimittaa kuitteja, eikä selvityksiä myöhästelyn syistä. Matkustaja saa lipun hinnasta osan takaisin, jos juna myöhästyy yli tunnin.

Parlamentin ja neuvoston sovittelukomitea pääsi uudesta korvausjärjestelmästä sopuun eilen. Korvausjärjestelmä kuuluu niin sanottuun kolmanteen rautatiepakettiin.

- Uudistus ei tullut yllätyksenä. Samanlainen järjestelmä on jo ollut EU-alueella sisäisessä kansainvälisessä liikenteessä käytössä jo lähes vuosikymmenen, kertoo VR:n Länsi-Suomen aluejohtaja Pekka Söderling.

VR ei suostu kertomaan julkisuuteen, kuinka paljon myöhästymisistä johtuvia korvaushakemuksia he nykyään saavat.

Lähde Kaleva, STT
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu681435_page0.htm


Höyryvuoto aiheutti turhan palohälytyksen Rautatieasemalla

20.09.2007 22:20

Helsingin rautatieaseman ullakolla sijaitsevassa konehuoneessa sattui viiden aikaan iltapäivällä höyryvuoto, joka laukaisi aseman palohälyttimet. Palohälytys johti aseman länsisiivessä sijaitsevan Sats-kuntokeskuksen tyhjennykseen ja joukko jumppa-asuisia täytti länsisiiven käytävän joksikin aikaa. Paikalle saapuneet palomiehet totesivat hälytyksen nopeasti vääräksi. Hälytyksestä ei ehtinyt aiheutua haittaa aseman toiminnalle.

Lähde HS 20.9
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/H%C3%B6yryvuoto+aiheutti+paloh%C3%A4lytyksen+Rautatieasemalla/1135230467313


Valtimon testiradan tulokset lupaavia

20.09.2007 22:10

Ratahallintokeskuksen viime syksynä rakentama testirataosuus Valtimon pohjoispuolella on antanut lupaavia tuloksia ensimmäiseltä vuodelta. Radan parannuksessa käytetyt erilaiset materiaalit ovat kestäneet hyvin sekä talven että sateisen kesän vaikutukset. Mikäli testitulokset säilyvät yhtä positiivisina, kustannustehokkuutta tarjoavista radan korjausratkaisuista odotetaan apua erityisesti vähäliikenteisille radoille ja teollisuuden käyttämille yksityisille rataosuuksille.

Ylitarkastaja Tuomo Viitala Ratahallintokeskuksesta kertoo, että viime syksynä rakennetulle testiosuudelle tehtiin vielä keväällä pieniä jälkikäteisparannuksia. Työt olivat kuitenkin sellaisia, että ne olisi ollut tehtävä radan korjaustavasta riippumatta. Radalla on käytetty myös tarkempaa tietoa antavaa radantarkastusvaunua. Tulokset näyttävät, että rata on säilynyt hyvässä kunnossa.

Iso mielenkiinto testiradassa kohdistuu betonisten ratapölkkyjen kestävyyteen nykyparannukseen käytettävää raidesepeliä hienojakoisemmalla ja helpommin saatavalla raidesoralla.

Viime viikolla liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä esitti vähäliikenteisten ratojen kunnostamista erityisesti puutavaran kuljetusten turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Lähde Karjalainen 20.9
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset/valtimon_testiradan_tulokset_lupaavia_3635554.html


Limingan aseman palo häiritsi junaliikennettä

15.09.2007 11:57

Limingan rautatieasemalla syttynyt tulipalo pysäytti rautatieliikenteen tunniksi lauantaiaamuna. Tuli levisi puisen asemarakennuksen sähköradan puoleista seinää räystäsrakenteisiin. Hätäkeskus sai ilmoituksen tulipalosta kymmentä vaille kuusi.

- Jouduimme katkaisemaan rautatien ajojohdoista sähköt noin tunnin ajaksi, kertoi sammutustöitä johtanut palomestari Arssi Heiskanen. Paloa oli sammuttamassa kuusi sammutusautoa ja neljä säiliöautoa.

Palo saatiin sammutetuksi tunnissa, mutta palokunta joutui purkamaan vanhan rakennuksen krossipohjaa käryävien palopesäkkeiden vuoksi. Limingan asemarakennus on suojelukohde ja rakennettu vuonna 1884. Palo alkoi rakennuksen ulkopuolelta. Poliisi tutkii syttymissyytä.

Lähde HS 15.9
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Limingan+aseman+palo+pys%C3%A4ytti+junaliikenteen+hetkeksi/1135230305927


Sokeritehdas käynnistyy reilun viikon kuluttua

14.09.2007 12:11

Sokeritehdas käynnistyy reilun viikon kuluttua

SäKYLä 1109

Kirsi Sonkkila

Säkylän sokeritehdas käynnistyy 20. syyskuuta. Tehtaalla tehdään tällä viikolla vielä viimeisiä silauksia, ja sokerijuurikkaan viljelijät saavat tarkempia tietoja juurikkaiden toimitusajoista tehtaalle. Juurikassadosta on tulossa hyvä. Sucroksen maatalousjohtaja Matti Kukkola kertoo, että hehtaarisadon odotetaan nousevan erinomaiselle tasolle eli 40 tonniin.

- Sateinen kesä on varmasti haitannut jonkin verran lomanviettäjiä, mutta juurikkaanviljelijän kannalta kesä ollut hyvä. Lämpöä ja kosteutta on riittänyt hyvin. Nyt toivotaan, että syksy olisi aurinkoinen ja kuulas, jotta saadaan sokeripitoisuuskin nousemaan hyväksi, Kukkola sanoo.

Sokeritehdas käynnistetään nyt kahta viikkoa aikaisemmin kuin yleensä. Käyntiajan arvioidaan kestävän arviolta 15.-21. joulukuuta asti. Käyntikautta ei ole mielekästä jatkaa pidemmälle joulukuulle, sillä talviolosuhteet heikentävät aumoissa säilytettävän juurikkaan laatua.

- Arvion mukaan juurikasta tulee tänä vuonna tehtaalle 650 000 tonnia. Myös juurikasjunat alkavat jälleen liikennöidä Pohjanmaalta ja Itä-Suomesta Kauttuan kautta Iso-Vimmaan.

- Junat alkavat kulkea syyskuun viimeisellä viikolla ja kuljetukset jatkuvat parin kuukauden ajan. Niitä kulkee radalla noin kerran vuorokaudessa, Kukkola sanoo.

Hyvistä sato-odotuksista huolimatta Suomen sokerintuotanto on jälleen vaakalaudalla. Matti Kukkola toteaa, että Suomessa ehdittiin jo henkäistä helpotuksesta edellisten sokeripäätösten jälkeen. Nyt sekä koko Suomen sokeriteollisuus että juurikkaanviljelijät joutuvat elämään epävarmuudessa, sillä Euroopassa tuotetaan edelleen aivan liian paljon sokeria.

- Tämän ei pitäisi koskea Suomea, sillä me olemme jo täyttäneet sokeriuudistuksen vaatimukset. Salon tehdas suljettiin jo ja osasta sokerikiintiöstäkin luovuttiin, Kukkola sanoo.

EU-maiden maatalousministerit kokoontuvat päättämään sokerireformin paikkaamisesta 26.-27. syyskuuta.

Lähde Ala-Satakunta
Lähde WWW http://www.alasatakunta.fi/index.phtml/art/5405/t/articles1/top/SOKERITEHDAS-PIAN-KAYNTIIN.html


Liikenneministeri tyytymätön VR:n selvityksiin

13.09.2007 21:22

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ei ole tyytyväinen saamaansa selvitykseen junien myöhästymisistä. Vehviläinen on saanut VR:n pääjohtajalta Henri Kuituselta ja Ratahallintokeskuksen ylijohtajalta Ossi Niemimuukolta selvityksen junien jatkuvasta myöhästelystä. Vehviläisen mukaan selvitys ei ole riittävä. Ministeri pyysi selvityksen elokuussa.

- VR:n ja Ratahallintokeskuksen raportissa on käyty teknisesti ja tarkasti läpi myöhästymisten syyt. Asiakasnäkökulma ja matkustajien parempaan palveluun tähtäävät toimet ovat selvityksessä kuitenkin riittämättömiä, liikenneministeri Vehviläinen toteaa.

Vehviläinen edellyttää VR:ltä ja Ratahallintokeskukselta kokonaisvaltaisempaa kehitysohjelmaa palvelutoiminnan kehittämiseksi. Vehviläisen mielestä ohjelmassa tulee olla ehdotukset palvelun ja toiminnan laadun parantamiseksi. Hän odottaa kehitysohjelman valmistuvan kevääseen mennessä.

Vehviläisen mukaan matkustajamäärien kasvu ja tavaraliikenteen myönteinen kehitys edellyttävät radanpidon ja -rakentamisen rahoituksen tason uutta arviointia. Liikenneministeri sanoo, että määrärahojen riittävyyttä tulee arvioida liikennepoliittisen selonteon yhteydessä.

Lähde Yle 13.9
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id69691.html


Kemijärven yöjuna maksaa viisi miljoona

12.09.2007 23:12

Kemijärven yöjunaliikenteen uudelleen aloittaminen maksaa viisi miljoonaa euroa. Valtio on tehnyt sopimuksen VR:n kanssa Kemijärven yöjunavuoroista seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Yöjuna kulkee Kemijärvelle jälleen ensi keväänä. Sopimus ulottuu vuoden 2011 loppuun asti.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen sanoo, että ostosopimukseen kuuluu kannattamattoman liikenteen ostamisen lisäksi kaksi aggregaattivaunua ja Kemijärven aseman varustaminen uusia vaunuja varten.

Vaunuja muutetaan parhaillaan aggregaattikäyttöön VR:n konepajalla.

- Asemalle tarvitaan sähkönsyöttö ja vesitysjärjestelmä uusille vaunuille, Jaatinen sanoo.

Investoinnit maksavat Jaatisen mukaan kaksi miljoonaa euroa. Jaatisen mukaan viime vuonna Kemijärven ja Rovaniemen välillä kulki 22 535 matkustajaa.

- Se tekee 31 ihmistä per juna. Matkustajia pitäisi olla merkittävästi enemmän, jotta se olisi kannattavaa.

Jaatisen mukaan yleinen nyrkkisääntö on, että junassa olisi oltava 150-200 matkustajaa, jotta se olisi liiketaloudellisesti kannattavaa.

Lähde Lapin radio 12.9
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=Content221D8


VR aikoo siirtyä vesivoimasähköön

12.09.2007 17:40

VR suunnittelee siirtyvänsä vesivoimalla tuotetun sähkön käyttöön, kertoo Kaleva. Taustalla on VR:n halu vastustaa ympäristönmuutosta ja halu vahvistaa junaliikenteen ympäristöystävällistä mainetta. VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen vakuuttaa että muutos ei vaikuta junalippujen hintoihin. Vihreän sähkön edelläkävijämaa Ruotsi, jossa SJ:n junat täyttävät tiukat "Bra Miljöval" -kriteerit.

Lähde HS 12.9


Hiilidioksidivaunu vuoti Imatralla

12.09.2007 09:42

 

Etelä-Saimaa 12.9. 08:20

IMATRA. Skjöldvikistä rautateitse Joensuuhun menevässä Agan säiliövaunussa todettiin hiilidioksidivuoto keskiviikkoaamuyöstä Imatran tavara-asemalla. Imatran pelastuslaitoksen mukaan vuoto oli varsin pieni.

Vuoto oli ilmeisesti seurausta sään kylmenemisestä, jolloin säiliössä ollut hiilidioksidi laajeni ja alkoi purkautua.

Imatran pelastuslaitos yritti turhaan saada kiinni asiantuntijaa, joka olisi kertonut mitä seurauksia vuodosta voi olla ja vaatiiko se jotain erityistoimenpiteitä. Tunnin soittokierroksen aikana pelastuslaitos ei saanut VR:ltä tai Agalta kiinni ketään, joka olisi pystynyt asiasta kertomaan.

Junavaunu, joka vuoti edelleen, jatkoi matkaansa Joensuuhun aamulla noin kello kuusi.

Lähde Etelä-Saimaa
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi


Mies kuoli höyryveturin alle Siuntiossa

10.09.2007 18:11

Mies kuoli höyryveturin alle Siuntiossa Mies kuoli jäätyään höyryveturin alle maanantaina Siuntiossa. Helsingistä Turkuun päin matkalla ollut veturi oli tapahtuma-aikaan lähellä Pikkalaa. "Perinnehöyryveturi oli siirtoajossa Turkuun huoltotöiden takia", kerrotaan Länsi-Uudenmaan pelastuskeskuksesta. Surmansa saanut oli 45-vuotias mies. Turma tapahtui kello 14.30.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu679160_page0.htm


RAUTL: VR-Radan uusissa työsopimuksissa epäselvyyksiä

06.09.2007 20:55

Turvalaiteasentajien ammattitutkinnon päättäneille asentajille on Oy VR-Rata Ab tarjonnut allekirjoitettavaksi työsopimusta, jossa on Rautatieläisten Liiton mukaan selkeitä laittomuuksia koskien kilpailukieltosopimusta. Sopimuksessa on kirjattu kuuden (6) kuukauden karenssi ja ylimitoitettu korvausvelvoite työntekijän päättäessä työsuhteen. Rautatieläisten Liiton mielestä työnantajalla ei ole työsopimuslaissa mainittuja edellytyksiä ottaa työsopimuksiin kilpailukieltoa koskevaa ehtoa.

Työntekijöitä kielletään korvausvelvoitteen uhalla tekemästä työsopimusta kuuden (6) kuukauden aikana toisen samalla alalla toimivan taikka muutoin Oy VR-Rata Ab:n tai sen tytäryhtiöiden kanssa kilpailutilanteessa olevan työnantajan kanssa sekä harjoittamasta työsopimuksen tarkoittamia tehtäviä toisen palveluksessa taikka omaan tai toisen lukuun.

Rautatieläisten Liitto selvittää parhaillaan asiaa ja ryhtyy kaikkiin tarpeellisiin toimenpiteisiin epäkohtien korjaamiseksi ja mahdollisesti koko kilpailukieltoa koskevan ehdon poistamiseksi työsopimuksista.

Vaikka kilpailukieltosopimusta voidaan jälkeenpäin kohtuullistaa tai julistaa kokonaan mitättömäksi, on ennen mahdollista sopimuksen allekirjoittamista tarkoin mietittävä, mihin on todella sitoutumassa.

Lähde Rautatieläisten liitto 30.8
Lähde WWW http://www.rautl.fi/ajankohtaista/?a=show&id=138


Länsimetron hinta noussut ainakin 80 miljoonaa

05.09.2007 19:59

Länsimetron kustannusarvio on turvonnut reilusti. Kun Espoon kaupunginvaltuusto vuosi sitten päätti tunnelissa kulkevan länsimetron rakentamisesta, virallinen arvio vuodelta 2004 oli 452 miljoonaa euroa.

Nyt hinta on rakennuskustannusten nousun takia jo ainakin 530 miljoonaa euroa, Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko laskee.

Monen muunkin rakennushankkeen kustannukset ovat viime aikoina nousseet. Yleiset rakennuskustannukset ovat kasvaneet 5,8 prosenttia heinäkuusta 2006.

Tarkempi arvion metron hinnasta selviää syksyn aikana, kun metroyhtiö saa hintalaskelmat ja hankesuunnitelman valmiiksi. Loukon arvio on lähes viidenneksen vuoden 2004 arviota suurempi.

- Ja tuo on miniminousu, Louko toteaa.

Hän arvioi jo viime syksynä länsimetron hinnaksi 500 miljoonaa ilman tarkkoja laskelmia. Kustannustason nousun lisäksi hintaa nostanevat hänen mukaansa valtuuston vaatimat laatu ja viihtyisyys.

- Ensimmäiset kustannusarviot perustuvat karvalakkimalliseen metroon.

Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen ei spekuloi lopullisia kustannuksia:

- Metrosta ei kannata tehdä kustannusarvauksia.

Espoossa tutkitaan nyt metrolinjan kallioperää. Metrohankkeen hintahaarukkaa leventää se, kuinka syvälle tunneli rakennetaan ja pitääkö kuiluja tehdä savimaahan. Savelle rakentaminen on Kokkisen mukaan 5-10 kertaa kalliota kalliimpaa. Hänen mukaansa maaperästä ei kuitenkaan ole löytynyt ikäviä yllätyksiä.

Kokkinen korostaa, että alkuperäinen kustannusarvio on vain suuntaa antava.

 

Lähde HS 5.9
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/L%C3%A4nsimetron+hinta+on+noussut+ainakin+80+miljoonaa+euroa/1135230044573


Karelian Trains tilasi nopeita junia Helsingin ja Pietarin välille

05.09.2007 15:27

Karelian Trains on tilannut Alstomilta neljä nopeaa junaa Helsingin ja Pietarin välille. Junat tulevat liikenteeseen vuonna 2010. Kaupan arvo on noin 120 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoittaa OKO Pankki Oyj.

Tavoitteena on lyhentää Helsingin ja Pietarin välinen matka-aika noin kolmeen tuntiin, kun se on nykyisin viisi ja puoli tuntia. Suunnitelmien mukaan päivittäin kulkisi neljä junavuoroa molempiin suuntiin.

Pietarin-matkan nopeuttaminen edellyttää uuden kaluston lisäksi ratainvestointeja sekä Suomessa että Venäjällä. Myös kaikki rajamuodollisuudet pitää siirtää liikkuvaan junaan.

Venäjän puoleiset rataosuudet on tarkoitus kunnostaa vuosina 2007-2008. Suomessa Lahti-Luumäki-osuus valmistuu vuonna 2011.

Junassa on kaksivirtajärjestelmä, jotta se voi kulkea sekä Suomen että Venäjän rataverkolla. Junan huippunopeus on 220 kilometriä tunnissa. Junassa on seitsemän vaunua ja yhteensä 350 paikkaa. Junassa on ravintola, business-luokka, invapalvelut sekä paikat lemmikkien kanssa matkustaville.

Junamatkustus kasvussa Suomen ja Venäjän välillä

Matkustajamäärien Helsinki-Pietari-reitillä arvioidaan kasvavan kolminkertaisiksi viiden vuoden kuluessa nopean liikenteen aloittamisesta. Vuonna 2006 tällä välillä tehtiin 200 000 junamatkaa.

Kaikkiaan Suomen ja Venäjän välillä tehtiin viime vuonna 337 000 junamatkaa. Matkojen määrä kasvoi 26 % edellisestä vuodesta. Kasvu on jatkunut voimakkaana myös tänä vuonna: tammi-elokuussa matkustus Venäjän-junissa kasvoi 21 %.

Matkustajista 60 % on venäläisiä ja 29 % suomalaisia. Lisäksi junissa on kansainvälisiä matkustajia Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta.

Helsingin ja Pietarin välillä on joka päivä kaksi junayhteyttä, suomalainen Sibelius ja venäläinen Repin. Moskovan-reitillä kulkee päivittäin Tolstoi-yöjuna.

Karelian Trains on VR Osakeyhtiön ja Venäjän rautatieyhtiö OAO RZD:n yhteinen yritys. Sen tehtävänä on hankkia Helsinki-Pietari-liikenteen nopeat junat ja kunnossapitopalvelut.

Lähde Karelian Trainsin tiedote 5.9.2007
Lähde WWW http://www.kareliantrains.fi/fi/index/uutiset_ja_tiedotteet.html


Karelian trains tilaa junat Alstomilta

04.09.2007 20:31

VR ja Venäjän rautatieyhtiö RZD ovat hankkimassa nopeita junia Helsingin ja Pietarin väliseen liikenteeseen. Yhtiöiden yhteinen kalustoyhtiö Karelian Trains julkistaa miljoonien eurojen junakaupan keskiviikkona.

VR:n mukaan Karelian Trains tilaa junat ranskalaisjätti Alstomilta. Aiempien arvioiden mukaan Pietarin liikenteeseen olisi tulossa kolme tai neljä Pendolino-junaa.

Investointi voi nousta satoihin miljooniin euroihin. RZD:n mukaan Karelian Trains on hakenut kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta 140 miljoonan euron lainan junakauppoihin.

Rautatieyhtiöiden tavoitteena on kutistaa Helsingin ja Pietarin välinen matka-aika yli viidestä tunnista kolmeen tuntiin. Molempien maiden sähköjärjestelmiin sopivan junakaluston lisäksi hanke vaatii joidenkin rataosuuksien kunnostamista.

Lähde Kauppalehti 4.9
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi/4/i/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=5211


Pendolinojen Ilmalan pesuhalli voi viivästyä kuukausikaupalla

04.09.2007 10:15

Kiista pesulinjan toimittajasta ollut jo kymmenen kuukautta markkinaoikeudessa

Hankintakiista Helsingin Ilmalaan tulevan Pendolinojunien veturien pesuhallin pesulinjasta uhkaa viivästyttää hallin käyttöönottoa kuukausilla. Kiista on ollut jo kymmenen kuukautta markkinaoikeuden selvitettävänä. Päätöstä odotetaan lähiviikkoina. Jos tarjouskilpailu avataan uudelleen, tietää se kuukausien viivästystä.

VR valitsi viime vuoden lokakuussa pari miljoonaa euroa maksavan pesulinjan toimittajaksi ruotsalaisen Westmaticin. Kilvassa oli mukana kuusi yhtiötä, ja toiseksi jäänyt suomalainen Tammermatic valitti markkinaoikeuteen.

- Tarjouskilpailu ei mennyt oikein. Meillä on vahvat perusteet valituksellemme. Kun asia on markkinaoikeudessa, emme halua puhua siitä yksityiskohtaisesti, sanoo Tammermaticin toimitusjohtaja Matti Sippola.

Yhtenä syynä matkustajia raivostuttaneisiin Pendolinojen myöhästelemisiin on ollut junien hyytyminen pakkasissa. Junien sulatuksesta ja pesusta on toivottu ratkaisua ongelmaan. Tähän saakka junia on huollettu jopa taivasalla.

Ilmalaan valmistuvan 420 metriä pitkän ja 40 metriä leveän Pendolinojen varsinaisen huoltohallin peruskiven muuraus on puolentoista viikon päästä. Halli otetaan käyttöön ensi vuoden alussa. Sen hinta on 42,5 miljoonaa euroa, ja pääurakoitsijana on YIT.

Huoltohallin jatkeeksi rakennetaan erillinen pesuhalli. Laitekiistan vuoksi VR ei ole voinut teettää pesuhalliin esimerkiksi lattioita, koska linjan valinta vaikuttaa lattiaratkaisuun.

Westmatic oli halvempi

Jos Tammermaticin valitus menee läpi markkinaoikeudessa ja kilpailu avataan uudelleen, tietää se VR:n hankintajohtajan Harri Alangon mukaan kuukausien lykkäystä pesulinjan käyttöönottoon.

Alangon mukaan voittanut tarjous oli muita edullisempi ja se täytti tilaajan toivomukset.

Westmatic pesee Suomessa muun muassa Helsingin metrojunat. Se on kolmen viime vuoden aikana toimittanut Pohjoismaihin kuusi junien pesulinjaa. Suomen yhtiön toimitusjohtajan Risto Tirrosen mukaan VR:n tarjouspyynnössä pesulinjan malli oli määritelty yleisellä tasolla. Hänen mukaansa Westmaticin tarjous oli 20 prosenttia halvempi kuin kilpailijan.

- Meitä hämmästyttää se, että kilpailija ei tunnu osaavan lukea tarjouspyyntöjä, hän sanoo.

Ilmalasta on tulossa kaukojunavaunujen pääasiallinen huoltokeskus. Siellä huolletaan kaukojunavaunuista 85 ja sähkövetureista 65 prosenttia sekä kaikki pääkaupunkiseudun lähijunat. Ilmalan projekti maksaa 160 miljoonaa euroa. Raiteistosta ja maapohjasta vastaavan Ratahallintokeskuksen osuus on sata miljoonaa, loppu kuuluu huoltohalleista ja -tasoista vastaavalle VR:lle.

Ilmalan varikkoalueen pinta-ala on lähes 60 hehtaaria ja hallirakennuksien 3,5 hehtaaria. Ilmalassa tulee työskentelemään yli 450 VR:n työntekijää, minkä lisäksi yhteistyökumppanien palkkalistoilla on lähes parisataa henkeä.

Lähde Kauppalehti 4.9.2007
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi/4/0x13001907ac/uutiset/plehti/juttu.jsp?oid=2007/09/04/2527391


Ajolanka putosi Seinäjoen ja Parkanon välillä

02.09.2007 01:15

Junaliikenne oli useita tunteja poikki pääradalla Parkanon ja Seinäjoen välillä vaurioituneiden ajojohtimien takia. Junaliikenne alkoi sujua kello 21.30:n aikaan.

Vika vaikutti kuuden junan kulkuun. Parkanon ja Seinäjoen välille oli järjestetty korvaava bussiyhteys, mutta erikoisjärjestelyistä aiheutui enimmillään kahden tunnin myöhästymisiä.

Ilmoitus vauriosta saatiin kello 16:n jälkeen. Vauriopaikka oli Jalasjärven ja Seinäjoen välillä.

- Eristinvikaa epäillään alustavasti. Meiltä meni miehet sinne asennustöihin puolessa tunnissa siitä kun viasta kuultiin, sanoi Ratahallintokeskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Risto Heinonkoski illalla.

- Me korjaamme aina noin kilometrin pätkän kerrallaan. Sen takia se vähän kestää, Heinonkoski kertoi.

- Kun ajolanka menee poikki, niin junahan tavallaan rullaa sen ajolangan muutaman sata metriä ihan sotkuun. Se pitää sitten selvittää, eikä työturvallisuuden takia siinä saa olla mitään liikennöintiä lähellä.

Heinonkosken mukaan tarkemmissa tutkimuksissa selviää, onko ajojohtimiin tullut jokin ulkopuolinen vaurio vai onko kyseessä mekaaninen virhe. Nyt ei ollut kuitenkaan kyse mistään tietoliikennehäiriöstä kuten pari viikkoa sitten.

Illemmalla oli tarkoitus päästä ohittamaan vauriopaikka rullaamalla eli junat menisivät jännitteettömän paikan ohi vauhdilla, kertoi liikennepäällikkö Mauno Haapala VR:stä. Aluksi tarvitaan apuveturia.

Varsinaisiin korjaustöihin on tarkoitus ryhtyä maanantaina.

Lukuisat kesän ja alkusyksyn junaongelmat saivat liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk) vaatimaan viime viikon alussa VR:ltä ja Ratahallintokeskukselta selvitystä, mitä ne aikovat tehdä myöhästymisten ja muiden pulmien vähentämiseksi. Selvitykset tulee antaa syyskuun puoleenväliin mennessä.

Pari viikkoa sitten junaliikenne oli lähes tunnin ajan poikki Etelä-Suomessa. Junien kauko-ohjaus ei toiminut aamulla turvalaitevian vuoksi.

Lähde HS 1.9
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junaliikenne+Pohjanmaan+radalla+k%C3%A4ynnistyi+taas/1135229972962


VR:n ja Ratahallintokeskuksen johdolle potkut

01.09.2007 08:59

Junat ovat myöhässä yhä useammin. Selityksiä riittää kasvihuoneilmiötä myöten. Nyt on vaihdettava johtoa, vaaditaan pääkirjoituksessa.

PääKIRJOITUS

VR:n ja Ratahallintokeskuksen johdolle potkut

Tänä vuonna kaukoliikenteen junista on myöhässä ollut 14 prosenttia. VR:n täsmällisyys on heikentynyt vuosi vuodelta jo kolmen vuoden ajan. Viime viikkoina Ratahallintokeskuksen ylläpitämän rataverkon viat ovat pysäyttäneet useita kertoja junaliikenteen. Matkustajat ovat kärsineet myös olemattomasta tiedottamisesta ja joka kerta niin VR:n kuin Ratahallintokeskuksenkin ylin johto on vain selittänyt. Mitään todellista huolta huonosti hoidetusta työstä ei ole havaittavissa. VR:n pääjohtaja ja Ratahallintokeskuksen ylijohtaja on erotettava.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen havaitsi viime viikolla, että junaliikenteessä on liikaa ongelmia ja hän pyysi VR:ltä ja Ratahallintokeskukselta selvitystä junien myöhästymisestä. Selvitys on annettava kolmen viikon sisällä. Edellinen ministeri yritti samaa viime marraskuussa. Mitkään selvitykset eivät nyt riitä. Tarvitaan kovia toimenpiteitä. Selityksiä on kuultu jo aivan liikaakin.

Asenneongelmasta kertoo VR:n tavoite, että junista 90 prosenttia on ajoissa. Kymmenen prosentin myöhästyminen hyväksytään. Vuorokaudessa ajetaan noin 1 200 junavuoroa. Niistä 120 saa päivittäin siis olla myöhässä!

VR:n kalusto-ongelmat ja virheet muun muassa lipunmyynnissä selittävät kolmanneksen myöhästymisistä. Viime viikolla VR:n pääjohtaja ehti jo nimetä yhdeksi syyksi kasvihuoneilmiön. Tämä osoittaa kuinka hukassa yhtiön korkein johto on. Aikaisemmin Suomessa niin yllättävät pakkanen ja lumi ovat olleet kestoselitys Pendolinojen kytkemisongelmiin ja rataliikenteen vaikeuksiin.

Matkustajista VR ja Ratahallintokeskus eivät välitä. Se on jo nähty ja ongelmien lisääntyminen vain kärjistää tilannetta. Tiedotus ei toimi juuri koskaan, kun tapahtuu pahoja myöhästymisiä. Henkilökunta tietää yleensä syyn ja heillä on jonkinlainen käsitys aikataulumuutoksista, mutta sitä ei kerrota matkustajille eikä tietoa välitetä junien näyttötauluille.

Yksityisessä yrityksessä toimitusjohtaja lähtee, jos toiminta ei vastaa asiakkaiden toiveita ja henkilökunta on menettänyt työintonsa. Näin on oltava valtionkin puolella. Sen verran sielläkin on tapahtunut, että valtion pääosin omistaman Finnairin toimitusjohtaja Jukka Heinonen pyysi Talouselämä-lehdessä anteeksi kesällä matkatavaroiden käsittelymurheista kärsineiltä asiakkailta. VR:n ja Ratahallintokeskuksen ylin johto ei pyydä edes anteeksi.

Lähde Valkeakosken Sanomat 29.08.2007
Lähde WWW http://valkeakoskensanomat.sps.fi/a/2007/08/29/2178367.shtml


Budjettiriihessä sovittiin ratahankkeista

31.08.2007 19:48

Uutena ratahankkeena aloitetaan ensi vuonna myös 42 miljoonaa euroa maksava Savonlinna-Huutokoski-radan peruskorjaus. Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan puukuljetuksille tärkeä rata jouduttaisiin sulkemaan turvallisuussyistä joulukuussa 2008, mikäli sitä ei korjata.

Länsimetron suunnittelua jatketaan ensi vuonna vajaalla 7 miljoonalla eurolla. Myös Kehäradan suunnittelua jatketaan ja sen rakentaminen alkaa 2009. Hallitus on jo aiemmin päättänyt siirtää Kehäradan rakentamisen lisäksi Mikkeli-Lusi-tietöiden aloittamisen vuoteen 2009 rakentamisalan kohonneiden kustannusten vuoksi.

Luumäki-Lahti-rataosuuden parantaminen käynnistyy. Vuosaaren sataman liikenneyhteydet valmistuvat sovittujen aikataulujen mukaisesti.

 

Lähde YLE 31.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id68633.html


Pendolinojen yhdistäminen Tampereella loppuu

30.08.2007 10:17

Pohjoisesta ja idästä saapuvia Pendolino-junia ei enää yhdistetä Tampereella. VR ajaa Tampereelta Helsinkiin jatkavat Pendolinot syyskuun alusta lähtien erillisinä kuusivaunuisina junina.

Tähän asti Pendolinot on Tampereella pyritty yhdistämään yhdeksi 12-vaunuiseksi junaksi kolme kertaa päivässä. Teknisten ongelmien takia junat ovat kuitenkin usein joutuneet ajamaan erillään.

Syyskuun ajan raiteella ensimmäisenä oleva Pendolino lähtee Helsinkiin aikataulun mukaisesti ja toinen juna lähtee perään samalta raiteelta muutaman minuutin kuluttua. Matkustajat löytävät istumapaikkansa vaunun numeron perusteella.

Lokakuusta lähtien kaikki Pendolinot ajetaan Tampereelta Helsinkiin omilla aikatauluillaan ja omilla junanumeroillaan.

Lähde Kaleva 29.8
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu676693_page0.htm


Tulipalo pysäytti metroliikenteen iltapäivällä

28.08.2007 19:38

Ilmeisesti sanomalehden palaminen aiheutti hälytyksen metrovaunussa Rastilan ja Puotilan metroasemien välillä ennen neljää iltapäivällä.

Hätäkeskuksen mukaan lehti oli sytytetty palamaan metron viimeisessä vaunussa ilmeisesti ilkivaltatarkoituksessa.

Palo sammutettiin välittömästi, mutta siitä aiheutui kuitenkin vaunuun jonkin verran savua. Hätäkeskuksen mukaan palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Juna on siirretty Itäkeskukseen tarkistettavaksi. Metroliikenne seisahtui joksikin aikaa, mutta sujuu jo nyt normaalisti. Metro oli matkalla Vuosaaresta keskustaan päin.

Lähde HS 28.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Sytytetty+lehti+aiheutti+paloh%C3%A4lytyksen+metrossa/1135229863231


Sipoon metroa kiilataan länsimetron jatkeen edelle

28.08.2007 19:38

Sipoon lounaisosan mahdollinen liittäminen Helsinkiin on kääntänyt metron jatkosuunnitelmat uusille raiteille. Näin ainakin Helsingissä. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Matti Lahdenranta esittää, että metrorataa jatkettaisiinkin Ruoholahti-Matinkylä-osuuden valmistuttua Mellunmäestä eteenpäin itään, eikä Matinkylästä länteen Kivenlahteen kuten tähän asti on ajateltu.

HKL:n Lahdenranta uskoo, että metrolla pääsee Helsingin uusille alueille nykyiseen Lounais-Sipooseen jo vuonna 2017.

Helsingin näkökulmasta tärkeysjärjestys on itsestään selvä. Sipoon suunnan metrolinjauksen suunnittelu alkaa heti, kun alueiden liittäminen varmistuu.

Valtioneuvoston jo hyväksymästä alueliitoksesta päättää korkein hallinto-oikeus todennäköisesti vielä tämän vuoden aikana.

Peräti kolmen suunnitellun radanpätkän on sanottu olevan rakentamislistalla länsimetron Matinkylään ulottuvan ykkösvaiheen jälkeen.

Metroa on suunniteltu rakennettavaksi ensiksikin Matinkylästä aina Espoon länsiosaan Kivenlahteen asti, toiseksi Helsingin Mellunmäestä Sipoosta liitettäville alueille ja kolmanneksi Helsingin keskustasta Töölön kautta Pasilaan, ehkä Helsinki-Vantaan-lentokentälle saakka.

Lahdenrannan mukaan Sipoon suunta kiilaa valikoiman ykköseksi, koska uusien asuinalueiden suunnittelu tukeutuu metroon.

Espoon ajatuksissa on varmasti saada länsimetrolle jatkoa nopeasti ensimmäisen vaiheen jälkeen. Mutta eiköhän pääkaupunkiseudun kuntien ja valtion kesken saada aikaan sopimus priorisoinnista, Lahdenranta sanoo.

Espoossa ja Helsinginniemellä on jo toimivat liikennejärjestelmät, joten haitanneeko, jos niiden metrosuunnitelmat viivästyvät muutamalla vuodella?

On ollut jo pitkään selvää, että kun länsimetro aloittaa liikennöinnin Matinkylään - ehkä 2013 - metrolinjojen rakentaminen jatkuu jossain muualla. Useampaa linjaa tuskin kuitenkaan rakennetaan samanaikaisesti.

Sellaiseen ei ole voimavaroja. Eikä ole järkeä kasvattaa organisaatiota hirveän isoksi, jotta monta hanketta saataisiin toteutettua yhtä aikaa, Lahdenranta pohtii.

Sipooseen suuntaava metro tulisi kulkemaan Mellunmäestä itään maan päällä. Se on Lahdenrannan mukaan selkeästi edullisin vaihtoehto.

Tunnelin rakentaminen maksaa 20-30 miljoonaa euroa kilometriltä ja maanalainen asema noin 30 miljoonaa. Maan pinnalla kilometri maksaa noin 20 miljoonaa euroa ja asema noin 10 miljoonaa. Itäjatke maksanee kaikkiaan noin 150 miljoonaa euroa.

Lähde HS 28.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Sipoon+metroa+kiilataan+l%C3%A4nsimetron+jatkeen+edelle/1135229843345


Vantaa vetoaa kehäradan puolesta

28.08.2007 19:34

Vantaan kaupungin johto vetosi tiistaina voimakkaasti maan hallitukseen, jotta Kehäradan rakentamisesta tehtäisiin päätös budjettiriihessä torstaina.

Kaupunki vakuutti keskittyvänsä erityisesti kehäradan varteen kaavaillun 27 000 asukkaan ja 26 000 työpaikan kaupunginosan Marja-Vantaan suunnitteluun.

- Kehärata ja mahdollisuus rakentaa Marja-Vantaalle todella paljon asuntoja on olennaisen tärkeää koko pääkaupunkiseudun menestymiseksi, ei vain Vantaalla. Metropoli tarvitsee myös raideyhteyden lentokentälle, korosti apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki.

Rataan tukeutuva joukkoliikenne on Peltomäen mukaan ekologisesti ehdottomasti kestävin ratkaisu.

- Tälläkin sukupolvella pitäisi olla kykyä ja rohkeutta nähdä pitkälle tulevaisuuteen niin kuin aikoinaan, kun Martinlaakson radasta päätettiin 70-luvulla, Peltomäki muistutti.

Valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok) painotti, että kaupunki ei voi antaa parempaa tarjousta asuntoministeri Jan Vapaavuorelle (kok). Ministeri tiukkaa parhaillaan kunnilta, miten asuntotuotantoa saataisiin nykyistä enemmän käyntiin.

Marja - Vantaalla ja Leinelässä voidaan saada Mäkisen mukaan paljon aikaan jo viidessä, kuudessa vuodessa paljon aikaan, jos asuntoja rakennetaan samassa tahdissa kuin uutta rataakin.

- Kehärata on parasta asuntopolitiikkaa, Mäkinen tiivisti. Ja metropolipolitiikkaa.

Vantaan johto viestitti maan hallitukselle, että päätös radan suunnittelusta pitäisi vihdoin saada. Silloin ratatyöt voitaisiin aloittaa vuonna 2009.

- Jos valtiolla ei ole rahaa osallistua ensimmäisinä vuosina rakennusurakkaan, kaupunki voi ottaa etupainotteisesti vastuuta rahoituksesta, vakuuttivat kaupunginjohtaja Juhani Paajanen ja Peltomäki yhteen ääneen.

Lähde HS 28.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Vantaa+vetoaa+keh%C3%A4radan+puolesta/1135229860638


VR: Seinäjoki-Oulu rataa parannettava

25.08.2007 22:09

Seinäjoki-Oulu rataosan muuttaminen kaksiraiteiseksi on sekä RHK:n että VR:n mielestä lähivuosien tärkein rataverkon parannustyö. Nykyisellä rahoitustasolla työ uhkaa kuitenkin kestää viitisentoista vuotta.

Ratahallintokeskuksen ylijohtajan Ossi Niemimuukon mukaan junaliikenne Seinäjoen ja Oulun välillä on kasvanut yli odotusten ja rata on varsin ruuhkainen. Parannusta pitäisi saada lähivuosina, jotta matkustajat eivät siirry autoilemaan.

Ratahanke liittyy liikennepoliittiseen selontekoon, joka oli esillä lauantaina Rautatieläisten päivien seminaarissa Hämeenlinnassa. Seminaariväkeä puhuttivat myös viime aikojen junien myöhästelyt ja niiden syyt.

VR:n pääjohtajan Henri Kuitusen mukaan ongelmiin ei ole yhtä yksittäistä ratkaisua . jos olisi, ratkaisut olisi jo tehty. Kuitusen mukaan koko toiminta kaikkine osineen tulee ottaa tarkasteltavaksi.

Lähde HS 25.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/


Junia myöhästyttäneet ukkosvauriot korjattu

24.08.2007 23:32

Sekä rantaradan että Savon radan junaliikennettä haitanneet ukkosvauriot on saatu VR:n mukaan korjattua. Kouvolan ja Lappeenrannan välisen liikenteen arvioidaan palaavan normaaliksi vasta aamulla.

Kaukojunat myöhästelivät ukkosen aiheuttamien turvalaitevikojen vuoksi pahimmillaan toista tuntia. Lähiliikenteessä muutama vuoro jouduttiin perumaan. Junia korvattiin linja-autoilla ja takseilla. VR arvioi kaikkien junien kulkevan huomenna aikataulujen mukaisesti.

Lähde MTV3 24.8
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/08/555083


Junaliikenne takkuaa Kaakkois-Suomessa

24.08.2007 13:03

Junaliikenne myöhästelee Kouvolan ja Pieksämäen sekä Kouvolan ja Lappeenrannan välisillä rataosuuksilla.

Myöhästymisten arvellaan olevan puolen tunnin luokkaa. Myöhästymiset johtuvat ukkosen aiheuttamista vaurioista, joiden vuoksi liikenteenohjausjärjestelmä ei toimi normaalisti ja junat joutuvat ajamaan alennetuilla nopeuksilla. Myöhästelyjen kesto riippuu VR:n mukaan korjaustöiden etenemisestä.

Lähde Kymenlaakson Radio 24.8
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebkta.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentF3400


Rantaradan liikenne hidastelee ukkosen takia

24.08.2007 09:16

Ukkosen aiheuttama turvalaitevika hidastaa liikennettä rantaradalla. Turun ja Helsingin väliset junat ovat myöhässä aikataulustaan 15-30 minuuttia. Vika syntyi aamuviiden aikaan Siuntio-Inkoo välillä, eikä sitä vielä ole saatu korjatuksi. VR:ltä ei osattu arvioida, kuinka kauan vian korjaus kestää.

Lähde HS 24.8
Lähde WWW http://www.hs.fi


Ukkonen rikkoi ajojohtimia Karjalan radalla

22.08.2007 23:50

Uuttamaata ja pääkaupunkiseutua aamupäivällä piiskannut rajuilma liikkui iltapäivän aikana Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan yli itäkoilliseen.

Ukkonen vaurioitti Karjalan radalla Imatran ja Parikkalan sähköradan ajojohtimia, mikä on keskeyttänyt junaliikenteen radalla. Korjaustyöt kestävät todennäköisesti koko illan. VR on ilmoittanut järjestävänsä matkustajille korvaavan bussikuljetuksen.

Voimakas ukkosmysrky oli tämän kesän toinen laaja ja erittäin voimakas rajuilma kaatosateineen Suomessa. Vastaavanlaisia ukkoskuuroryppäitä esiintyi Uudeltamaalta Keski-Suomeen ja Etelä-Savoon ulottuneella alueella viimeksi 14. ja 15. elokuuta.

Lähde HS 22.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Ukkonen+rikkoi+ajojohtimia+Karjalan+radalla/1135229712540


Rantaradan ukkosvauriot erittäin pahoja

22.08.2007 16:13

Rantaradan liikenteenjohtojärjestelmän ukkosvauriot ovat osoittautumassa erittäin pahoiksi. VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala arvioi, että vikojen korjaaminen voi venyä yöhön asti. Muun muassa virransyöttölaitteita on särkynyt.

Haapalan mukaan korjaustyöt voivat pahimmillaan kestää ensi yöhön saakka ja vaikuttaa vielä huomisaamuna liikenteeseen.

Helsingin ja Turun välinen kaukojunaliikenne on myöhästellyt tänään jopa kahdella tunnilla. Esimerkiksi Helsingistä alkuiltapäivästä kohti Turkua lähtenyt intercity pääsi liikkeelle 80 minuuttia myöhässä.

Juna myöhästyy vielä matkan aikana lisää, koska se ei pääse ajamaan täydellä nopeudella vaurioituneella rataosuudella.

Lähijunaliikenne Kirkkonummen ja Karjaan välillä on tänään peruttu. Väliasemille Siuntioon ja Inkooseen matkalla olevat matkustajat kuljetetaan perille kaukoliikenteen junilla.

Lähde HS 22.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135229703246


Ukkonen hajoittanut rantaradan turvalaitteita

22.08.2007 11:03

Pääkaupunkiseudulle on saapunut voimakas ukkoskuuroalue. Lounaasta lähestyvä ukkoskuuro voi Ilmatieteen laitoksen mukaan aiheuttaa vaaraa.

Karjaalla salamanisku on vaurioittanut liikenteenohjausjärjestelmää rantaradalla. VR:n mukaan järjestelmän vika myöhästyttää Helsinki - Turku -välillä liikennöiviä junia noin puoli tuntia. Junia joudutaan ajamaan Kirkkonummen ja Karjaan väliä punaisia liikennevaloja päin. VR:n mukaan kaikki turvallisuusnäkökohdat on huomioitu.

Lähde Yle 22.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id67939.html


Uudet tuulet puhaltavat Vartiuksessa

21.08.2007 19:21

Virtaa riittää: Vartiuksen vasta sähköistetyn rautatieaseman liikenne vähentyi merkittävästi viime maaliskuussa, kun Rautaruukki Oyj lopetti malmin tilaamisen Kostamuksesta. Aseman tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Halu kehittää tavaratoimituksia elää vahvana niin Suomen kuin Venäjänkin puolella.

Vartiuksen aseman kautta kulkee tätä nykyä kahdesta kolmeen junaa päivässä. Lasteina kärrätään pääasiassa rautamalmia ja puutavaraa. Kuormat kyyditään Kokkolan satamaan, mistä ne lähtevät laivojen mukana ympäri maailmaa. Junaliikenteen määrä on vaihdellut Vartiuksella vuosien varrella, mutta nyt molemmin puolin rajaa halutaan selvästi keksiä uusia keinoja Kostamusradan hyödyntämiseksi.

- Aseman toiminta ei ole missään nimessä hiipumassa, VR Cargon Pohjois-Suomen aluepäällikkö Markus Lohikoski linjaa.

Karjalan tasavalta järjestää Oulun lääninhallituksen avustuksella syksyllä kehitystilaisuuden, johon on kutsuttu Suomesta muiden muassa VR-yhtymän sekä Oulun sataman edustajia. Tavoitteena on miettiä uusia keinoja hyödyntää Kostamusrataa ja rajat ylittävää yhteistyötä.

- Viime keväänä vastaava tapahtuma järjestettiin Oulussa, Lohikoski kertoo.

Vartiuksen asemalla on hyvät edellytykset nykyistä laajemmallekin tavarankuljetukselle. Ratapihalla on huristellut reilun puolen vuoden ajan uusia Sr2-mallisia sähkövetureita venäläisten, astetta karskimman näköisten, diesel-virkaveljiensä lomassa.

Sähköveturit ovat huomattavasti vanhoja Dr16-vetureita tehokkaampia ja luotettavampia, mutta niistä ei tätä nykyä saada kaikkea irti. Radan heikko kunto pakottaa veturit noudattamaan nopeusrajoitusta 60 km/h. 1970-luvulla asennetut ratapölkyt ovat lohkeilleet pahasti Vartius-Kontiomäki-välillä.

Ratahallintokeskuksen Pohjois-Suomen ylitarkastaja Teemu Poussu kertoo, että nopeusrajoitukset pyritään poistamaan vielä tämän vuoden puolella. Kunnostustyöt alkavat jo parin viikon sisällä, ja viimeistelyineen korjaus saataneen valmiiksi ensi kevääseen mennessä. Pölkkyjä vaihdetaan ratavälille 40 000 kappaletta.

Iivantiiralainen veturinkuljettaja J. Lehtonen on ohjastanut vetureita VR:n leivissä jo yli 30 vuoden ajan. Lehtonen kertoo tavarakuljetusten lukumäärän vaihdelleen Kostamusradalla runsaasti vuosien varrella.

Tämänkertainen rautamalmilasti on matkalla Kokkolan kautta Italiaan. Lähes 900 metriä pitkää vaunujonoa vetää kolme Sr2 veturia, joista irtoaa yhteensä hulppeat 18 000 kw tehoja. Esimerkiksi mikroaaltouunia saisi töhöttää täysteholla lähes kolme vuotta putkeen samaan määrään yltääkseen.

Menneinä vuosina veturinkuljettajan työssä sai kestää likaisuutta ja kuumuutta. Toisin on nyt. Lehtosen työ on siistiä kuin pokeripöydän jakajalla. Vaatteetkin ovat samantyyppiset.

- Ilmastoidut ja siistit vehkeet ovat parantaneet työnkuvaa huomattavasti. Ajotekniikkahan sähkö- ja diesel-vetureissa on puolestaan melko samanlainen, Lehtonen niputtaa ja kertoo nauttivansa työstään.

- Olen juuri oikeassa ammatissa. Yllättävän harva hakeutuu rautatietöihin täältäpäin.

Lähde Kuhmolainen 17.08.2007
Lähde WWW http://www.kuhmolainenlehti.fi/a/2007/08/17/2166435.shtml


RHK: Uutta kauko-ohjausjärjestelmää ei voi aikaistaa

21.08.2007 12:32

Ratahallintokeskuksen mukaan rautateille suunniteltua uutta ohjausjärjestelmää ei voi aikaistaa. Nykyinen Etelä-Suomen kauko-ohjausjärjestelmä on 20 vuotta vanha, ja siinä on iästä johtuvia ongelmia. Rakenteilla olevan uuden järjestelmän on määrä valmistua vuonna 2010.

Lähde HS 21.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/Ratahallintokeskus+Rautateiden+uutta+ohjausj%C3%A4rjestelm%C3%A4%C3%A4+ei+voi+aikaistaa+/1135229680006


Junaliikenne palautumassa normaaliksi

21.08.2007 08:33

Junaliikenne oli kokonaan poikki Etelä-Suomessa rataosilla Helsinki-Turku ja Helsinki-Riihimäki klo 7 ja 8 välillä. Häiriön syy oli VR:n mukaan syy junien kauko-ohjausjärjestelmässä. Junat myöhästelevät aamupäivän aikana.

Lähde HS 21.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/


Junaliikenne seisoo Etelä-Suomessa

21.08.2007 07:37

Junaliikenne on pysähdyksissä laajalti Etelä-Suomessa. Kaukoliikenneohjausjärjestelmän vian vuoksi junavuorot eivät kulje Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Riihimäen välillä.

Myöskään pääkaupunkiseudun lähijunat eivät liikennöi toistaiseksi. Vikaa korjataan parhaillaan. Tällä hetkellä ei ole tietoa, kuinka kauan tilanne kestää.

Lähde Yle 21.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id67819.html


Espoon kaupunkiradan hankearviointi uudistettu

20.08.2007 20:05

Hankkeen kustannusarvio on noussut indeksimuutoksen perusteella 99 M Meur:sta 120 Meur:oon. Päivitys osoitti myös, että hankkeen kustannusarvion indeksikorostus on suurempi kuin laskennalliset hyödyt. Espoon kaupunkiradan hyöty-kustannussuhde on heikentynyt 1,61:stä (vuoden 2003 hankearvio) 1,54:ään.

RHK ja Espoon kaupunki ovat yhteistyönä päivittäneet aiesopimusta varten kaupunkiradan hankearvioinnin, sillä hyödyt ovat parantuneet mm. kannattavuuslaskelmien yksikköarvojen, maankäyttöennusteiden ja junakalustossa ja -liikennöinnissä tapahtuneiden muutosten ansiosta. Toisaalta hankkeen kustannusarvio on noussut indeksimuutoksen perusteella 99 Meur:sta 120 Meur:oon. Päivitys osoitti, että hankkeen kustannusarvion indeksikorostus on suurempi kuin laskennalliset hyödyt. Näin ollen Espoon kaupunkiradan hyöty-kustannussuhde on heikentynyt 1,61:stä (vuoden 2003 hankearvio) 1,54:ään.

Hankearviointi ja yleissuunnitelma kaupunkiradan jatkamisesta Leppävaarasta Espooseen valmistuivat v. 2003. Uusimmassa Pääkaupunkiseudun suunnitelmassa (PLJ 2007) hanke on sijoitettu kaudella 2008-2015 toteutettaviin kärkihankkeisiin, joista on tarkoitus tehdä aiesopimus liikenne- ja viestintäministeriön, YTV ja hankealueen kuntien kesken. Tämä sopimus on tarkoitus laatia liikennepoliittisen selonteon jälkeen vuodenvaihteessa.

Lähde RHK 14.6
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1685802


Porhan lättä syttyi tuleen Haukiputaalla

18.08.2007 13:15

Oulusta Kemijärvelle matkalla olleen kiskoauton lämmityslaite syttyi palamaan lähellä Haukiputaan asemaa varhain lauantaina. Henkilökunta sai tulen omin voimin talttumaan, joten isoilta vahingoilta vältyttiin. Lättähatussa ei ollut matkustajia.

Hälytys palosta tuli hieman kello kuuden jälkeen aamulla. Palomestari Antti Hanhineva Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että palokunnan tehtäväksi jäi jälkisammutus. Lisäksi lättähatun lattiaa jouduttiin purkamaan, sillä tuli oli noussut lämmityslaitteista lattiarakenteisiin. Lättähatussa oli palon syttymisen aikaan neljä henkilöä. He eivät loukkaantuneet.

Hanhinevan mukaan tilanne oli uhkaava. Jos palo olisi roihahtanut radalla kunnolla, muu liikenne olisi jouduttu rataosuudella keskeyttämään.

Lättähatun omistaa Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry. Museojuna on kesälauantaisin liikennöinyt Oulun rautatieasemalta Hietasaareen. Hanhinevan mukaan lättähattu oli palon syttyessä matkalla Stora Enson Kemijärven tehtaille.

Lähde Kaleva 18.8
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu674566_page0.htm


Joensuu yöjuna halutaan takaisin

18.08.2007 10:22

Joensuun lakkautettuja yöjunayhteyksiä vaaditaan pontevasti takaisin. Yöjuna takaisin -kampanjan kansalaisadressiin on kertynyt yli 12 000 nimeä. Määrä on suuri 165 000 asukkaan Pohjois-Karjalassa.

VR lopetti Pohjois-Karjalan yöjunat viime syyskuussa, kun Lahden oikorata valmistui ja yhteydet nopeutuivat.

- Yöjunayhteyksien lakkauttaminen on vaikuttanut muun muassa alueen matkailuyrittäjien toimintaan kielteisesti, kertoo Makuuvaunuyhdistyksen aktiivi Martti Vaskonen.

Pohjoiskarjalaiset joutuvat nykyisin turvautumaan hotelliyöpymiseen entistä useammin. Myös Joensuun maineen opiskelupaikkana pelätään tärvääntyneen.

Nimien keräys jatkuu syyskuun loppuun, minkä jälkeen adressi luovutetaan liikenne- ja viestintäministeriölle.

Lähde TS 16.8
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2007-08-16,104:2:479116,1:0:0:0:0:0:


Oikoradan häiriöt vaikuttivat tuhansien matkoihin

18.08.2007 10:08

Lahden oikoradan rikkoutunut liikenteenohjausjärjestelmä sekoitti perjantaina tuhansien ihmisten junamatkan. Kaikkiaan vika vaikutti VR:n liikennepäällikön Mauno Haapalan mukaan yli kahteenkymmeneen henkilöliikenteen vuoroon.

Liikenne oli radalla poikki kahteen otteeseen perjantaiaamuna. Ongelmat alkoivat jo aamuyöllä, kun vesakkoleikkuri vaurioitti tietoliikennekaapeleita Lahden ja Uudenkylän välisellä rataosalla.

Aamulla junia ajettiin käsiohjauksella, mikä aiheutti myöhästymisiä. Sitten rikkoutui käyttöön otettu varaohjausjärjestelmä puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä. Sen jälkeen oikoradan kautta kulkeva kaukojunaliikenne oli täysin poikki Lahdesta Mäntsälään ja Riihimäelle aina 12.30 asti. Häiriö vaikutti kahteentoista kaukojunaan. VR korvasi osan vuoroista busseilla.

Ongelmia oli myös lähiliikenteessä. Z-lähijunat ajoivat häiriön aikana vain Helsingin ja Mäntsälän väliä. Iltapäivällä vuorot ajettiin jälleen Lahteen asti.

Ongelmat eivät koskeneet pelkästään oikoradan liikennettä, vaan myöhästelyjä tapahtui myös rantaradalla. Kaksi iltapäivällä lähtenyttä junaa pääsi kaluston kierron vuoksi liikkeelle noin puoli tuntia aikataulusta jäljessä.

Illalla junat kulkivat jälleen aikataulussa. Haapala kertoi, että Helsingistä oikoradan suuntaan iltapäivällä lähteneet junat pääsivät aikataulussa liikkeelle. Häiriöt eivät liikennepäällikön mukaan vaikuttaneet pääradan liikenteeseen.

Lähde HS 17.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135229571010


Oikoradan liikenne palautumassa normaaliksi

17.08.2007 17:16

Oikoradan liikenteen pysäyttänyt kaapelivika on saatu korjattua, ja liikenne on normalisoitumassa. Tietoliikenteen katkeaminen myöhästytti yhteensä noin kahtakymmentä lähijuna- ja kaukojunavuoroa useita tunteja. Osa junavuoroista korvattiin linja-autoilla ja takseilla. Normaaliksi junaliikenne palautui hieman puolen päivän jälkeen.

Ongelmat alkoivat jo yöllä kun radan vartta raivannut vesakkoleikkuri vaurioitti tiedonsiirtokaapin tietoliikennekaapeleita. Myöhemmin aamupäivällä petti myös liikenteenohjauksen varajärjestelmä.

Lähde Yle 17.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id67556.html


Vika oikoradalla korjattu

17.08.2007 08:26

Oikoradan turvalaitevika on saatu korjattua. Junaliikenne Lahden ja Mäntsälän välisellä rataosuudella palautuu vähitellen normaaliksi. Lahden ja Helsingin väliä kulkeville junille on odotettavissa vielä noin 20 minuutin myöhästymisiä.

Lähde VR Liikennetiedote
Lähde WWW http://service.vr.fi/juha/internet/liikennetiedotteet.action?lang=fi


Oikoradalla myöhästymisiä vian vuoksi

17.08.2007 08:13

Tietoliikenneyhteyksissä oleva vika Kerava-Lahti-oikoradalla aiheuttaa myöhästymisiä aamun junaliikenteessä. Z-junat ajetaan vain välillä Mäntsälä-Helsinki. Normaalisti Lahden ja Helsingin välillä liikennöivät junat joutuvat kiertämään Riihimäen kautta ja myöhästelevät siksi 30-45 minuuttia. Viivästyksiä on odotettavissa pitkälle aamupäivään saakka.

VR-yhtymän viestintäpäällikön Martti Mäkisen mukaan Lahden ja Mäntsälän välille yritetään järjestää korvaavaa bussi- ja taksiliikennettä. Matkustajia kehotetaan käyttämään ensisijaisesti Riihimäen kautta kulkevia kaukojunia.

Oikoradan tietoliikenneyhteydet katkesivat aamuyöllä, kun raivaustöissä ollut vesakkoleikkuri kaatoi kaapelikaapin radan varrella.

Lähde HS 17.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135229571010


Elli ja Emma etsivät viat rataverkosta

16.08.2007 08:02

Keskiviikkona Helsingin ja Riihimäen välisellä rataosuudella kulki kahden junavaunun pituinen ja oudon värinen yksikkö. Vaunujen kylkitekstit kertoivat keltaisen vaunun olevan radantarkastusvaunu Emma ja sinivihreäraitaisen vaunun olevan mittausvaunu Elli.

- Elli ja Emma ovat mittaus- ja tarkastusvaunut, joiden uusitun tekniikan avulla tutkitaan rataverkon kuntoa. Jo vuodesta 1986 käytössä olleeseen mittausvaunu Elliin on nyt asennettu aivan uutta teknologiaa ja ohjelmistoa, joka antaa tietoa erityisesti sähköistettyjen ratojen ajojohtojen kunnosta, kertoo Ratahallintokeskuksen teknisen yksikön päällikkö Matti Levomäki.

Elli mittaa ajojohtojen lisäksi raiteiden kuluneisuutta, kun taas Emma mittaa pääasiassa raiteen geometriaa. Emma ja Elli käyttävät samaa mittausperiaatetta.

Mittaus ei paljastanut riskejä

- Rataverkon ja rataosuuksien kunto on Ratahallintokeskuksessa hyvin tiedossa ja riskikohdat korjataan kunnossapitotöinä. Radan kunnostus riippuu kuitenkin valtion budjettiin osoitetuista määrärahoista, toteaa Matti Levomäki. Mittausvaunuilla tehtävien tarkastusten lisäksi ratojen kuntoa seurataan jatkuvasti ultraäänimittauksin ja kävelytarkastuksin.

Esittelyajo Helsingistä Riihimäellä ei paljastanut pääradan ajojohdoissa sen paremmin kuin raiteiden kunnossakaan kriittisiä vikoja. Rataverkon tärkeimpien ratojen geometrinen kunto on mittaustulosten mukaan tällä hetkellä hyvä. Ongelmat löytyvät vähemmän liikennöidyiltä radoilta.

- Elli ja Emma rekisteröivät kaiken tiedon ja totta kai pääratakin vaatii jatkuvaa kunnossapitoa. Tälläkin tarkastuskerralla havaittiin, että kesäkauden varhaisesta keväästä syksyn pakkasiin kestävä kunnostuskausi on kesken. Esimerkiksi Keravan ja Riihimäen välillä on rataosuuksia, joiden kaarregeometria odottaa tukemista, kertoo Ellin suunnittelusta vastaava VR-Rata Oy:n tuotepäällikkö Kari Koskinen. Radan ylläpitoa hoitava Ratahallintokeskus ostaa koneellisen tarkastuspavelun VR-Radan radantarkastuspalveluilta.

Päärata tarkastetaan kuudesti vuodessa

Emma kulkee kaikki rataosuudet läpi vähintään kaksi kertaa vuodessa. Nopeat ja henkilöliikenteen käyttämät rataosuudet tarkastetaan kuusi kertaa vuodessa. Keravan ja Lahden välinen rataosuus on tarkimmassa seurannassa ja päärata Helsingistä seuraavassa luokassa. Elli käy läpi sähköistetyt rataosuudet kerran vuodessa.

- Ajojohtimien kuntoa, johtimiin kohdistuvia voimia ja jännitteitä mitataan, mutta myös niiden ikä otetaan huomioon kunnostusarvioita tehtäessä, kertoo Matti Levomäki.

Ajojohdinten tänä kesänä sattuneet viat pääsivät yllättämään tarkastuksista huolimatta. Vikoja ei voitu ennakoida. Viime vuosina on uusittu korvausinvestointeina runsaasti kiskoja ja pölkkyjä. Muita korjausinvestointeja, kuten sepelin seulontaa sekä siltojen ja tunneleiden peruskorjauksia on jouduttu määrärahojen niukkuuden vuoksi siirtämän. Sepelin puute aiheuttaa ratojen routimista. Ratojen kunnossapitoon Ratahallintokeskus käytti viime vuonna kaikkiaan 108 ja korvausinvestointehin 164 miljoonaa euroa. (HäSa)

Lähde Hämeen Sanomat 16.08.2007
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=60339


Venäjän junat myöhästelevät edelleen

15.08.2007 09:50

Myöhästymisten odotetaan jatkuvan Helsingin ja Moskovan välisessä junaliikenteessä ainakin vielä keskiviikon ajan. Myöhästymisen selvittely venäläisten kanssa on VR:n mukaan ollut ongelmallista, kun tietoa myöhässä olevista junista ei ole saatu tarpeeksi. Moskovasta Helsinkiin illalla lähtenyt Tolstoi-juna on arviolta kolmisen tuntia myöhässä, VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan. Aikataulun mukaan junan olisi pitänyt olla Vainikkalassa 08.25 ja saapua Helsinkiin 11.33.

Myös Helsingistä maanantaina illansuussa Moskovaan lähtenyt juna oli pahasti myöhässä.

Junat myöhästelevät maanantaina illalla Venäjällä sattuneen junaturman katkaistua Moskovan ja Pietarin välisen pääradan. Junat joutuvat kulkemaan kiertoreittejä, kun yksi rata on poissa käytöstä.

Pietarin ja Helsingin väliseen junaliikenteeseen pommi-iskulla ei sen sijaan ollut vaikutusta.

Kankeaa yhteydenpitoa

VR odottaa tarkempaa tietoa aikataulumuutoksista venäläiseltä junayhtiöltä. Yhteistyö venäläisten kanssa ei ole sujunut ongelmitta.

VR:n liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerström arvostelee etenkin venäläisyhtiön tiedottamista.

- Me olemme joutuneet hirveästi itse kyselemään. Sieltä ei tahdo oikein oma-aloitteisesti tulla tietoa. Ensin annettiin kovin optimistisia lausuntoja siitä, milloin juna mahdollisesti tulisi jo rajalle, mutta ne eivät pitäneet paikkaansa.

Osan Helsinkiin yöllä saapuneista Tolstoi-junan matkustajista oli tarkoitus jatkaa matkaa Helsingistä eteenpäin lentokoneella tai laivalla. VR on varautunut korvaamaan junan matkustajille myöhästymisestä koituvia kustannuksia. Yhteyttä voi ottaa joko lipputoimistoon tai sitten internetin kautta.

VR:ssä ei vielä päätetty, aiotaanko venäläisyhtiöltä hakea korvauksia myöhästymisestä aiheutuneista kustannuksista.

Lähde Yle 15.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id67350.html


Venäjällä sattunut junaonnettomuus myöhästyttää idän junia

14.08.2007 17:53

Maanantai-iltainen junaisku on myöhästyttänyt tiistaina VR:n Moskovan ja Helsingin välistä junaliikennettä. Moskovasta Helsinkiin matkaava Tolstoi on yli 12 tuntia myöhässä. Sen aikataulun mukainen saapumisaika Helsinkiin olisi ollut kello 12.30. VR:n liikenteenohjauskeskuksen mukaan juna joutuu tulemaan kiertoreittejä, sillä yksi rata on poissa käytöstä.

Lokakuun rautateiltä tulleen tuoreimman arvion mukaan juna olisi Vainikkalassa kello 19. Tuloaika saattaa tosin venyä yhä.

Kouvolassa juna olisi illalla puoli yhdeksän jälkeen, ja sieltä se kääntyy paluumatkalle siivouksen jälkeen. VR kuljettaa Tolstoin matkustajat korvaavalla junalla Kouvolaan.

Tapahtuneen onnettomuuden vuoksi on todennäköistä, että Helsingin ja Moskovan junaliikenteessä on myös lähipäivinä häiriöitä.

Juna etenee erittäin hitaasti

YLEn Radiouutisten tavoittama matkustaja Satu Valkiainen kertoi, että Tolstoi-juna etenee erittäin hitaasti. Valkiaisen mukaan juna joutuu pysähtymään jokaisella asemalla odottamaan vastaantulevaa liikennettä.

VR:n mukaan Venäjän rataviranomaiset eivät ole myöskään kertoneet mitään maanantaina kello 18.27 Helsingistä Moskovaan lähteneestä junasta. Myöskään Pietari-Moskova-radan vaurioiden korjaamisesta ei ole esitetty minkäänlaisia arvioita Suomeen.

VR aikoo kuitenkin järjestää Helsinki-Moskova-iltajunan kotimaisella kalustolla. Juna lähtee Helsingistä aikataulunmukaisesti kello 18.27 ja se ajaa ainakin Kouvolaan asti.

Pietarin ja Helsingin väliseen junaliikenteeseen pommi-iskulla ei sen sijaan ole vaikutusta. Sibelius ja Repin kulkevat normaalien aikataulujen mukaisesti.

Lähde Yle 14.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id67263.html


E-junat jatkettiin tänään Kauklahteen

13.08.2007 22:35

YTV päätti siirtää E-junien määräaseman Espoon keskuksesta Kauklahteen. E-junat jatkettiin Espoon keskuksesta Kauklahteen tänään.

Kauklahden asemalla pysähtyvät 12. elokuuta alkaen E-, S-, U- ja L-junat. Kauklahdesta pääsee junalla Helsingin keskustaan 28-33 minuutissa. Vuoroväli on keskimäärin 15 minuuttia. Kaikkiaan Helsingin ja Kauklahden välillä liikennöi maanantaista perjantaihin 146 junavuoroa.

Liityntäliikenteeseen Kauklahden alueelle tulee myös lisävaihtoehtoja muun muassa uuden YTV-bussilinjan 65 ansiosta. Lisäksi Kauklahden asemalla on liityntäpysäköintipaikkoja 98 autolle ja 75 polkupyörälle.

YTV järjesti Kauklahden asemalla maanantaina 13.8.2007 uudistusten kunniaksi yleisötapahtuman. Aamulla klo 7-9 ja iltapäivällä klo 15-18 oli tarjolla aikataulu- ja matkakorttineuvontaa, arpajaisia ja musiikkiesityksiä.

Lähde VR tiedote 31.7
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_282.html


Oikoradan lisävuorot aloittivat tänään

12.08.2007 19:35

Helsinki - Lahti-oikoradan junavuorot lisääntyvät sunnuntaista lähtien. Junamatkustajat ovat löytäneet viime syyskuussa avatun oikoradan nopeammin kuin ennalta odotettiin.

VR arvioi liikennöinnin käynnistyttyä, että Z-junilla tehdään ensimmäisen vuoden aikana noin 400 000 matkaa, mutta ennuste näyttää matkamäärien nousevan yli 600 000:n.

Kokonaisuudessaan oikoradan avaamisen jälkeen Lahden ja Helsingin välinen junamatkustus on yli kaksinkertaistunut. Viimeksi junavuoroja lisättiin jo kesäkuun alussa.

Pääkaupunkiseudun lähijunat palaavat sunnuntaina normaaliaikatauluihin ja alkavat kulkea tiheämmin.

Lähde Yle 12.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id67112.html


Riihon UKK yksipäiväisen Resiinarallin voittoon

08.08.2007 00:12

Riihon UKK:n joukkue ylsi voittoon Resiinarallissa värikkäitten vaiheitten jälkeen. Kisan puolessa välissä näytti jo siltä että ähtäri All Stars karkaa ja uusii viimevuotisen voittonsa.

Riihon UKK:n joukkueellakin oli vähän apeat tunnelmat. Usko meinasi loppua, mutta Resiinarallin tapaisessa mittelössä tehtävät ovat sen luontoisia että koskaan ei tiedä miten käy ja yllätyksiä tulee. Näin kävi tälläkin kertaa. Onnetar käänsi selkänsä ähtärille ja hymyili riiholaisille.

Yltiän köysirengasheitossa Riihon UKK voitti ja ähtäri jätettiin tehtävässä viimeiseksi. Tikkaviestissä Haapamäen asemalla Riihon UKK jälleen voittoon ja ähtärille niukka sekunnin tappio ja toinen sija.

Lopullinen ratkaisu jäi viimeisen tehtävän varaan. ähtäri johti kahdella pisteellä ennen tehtävää. Riihon UKK oli pakkovoiton edessä ja jonkun joukkueen piti kiilata ähtärin ja Riihon väliin. Ainoastaan tässä tapauksessa Riihon UKK voittaa.

Potkupallokeilaus ratkaisi kisan ja se tapahtui vasta Tankotiimin viimeisen miehen potkuun, jonka pallo onnekkaitten kimmokkeiden kautta viimein kaatoi kasikeilan. Se riitti viemään Tankotiimin Riihon ja ähtärin väliin ja riiholaisten juhlat alkoivat.

Riihon UKK voitti yhdellä pisteellä koko kisan. ähtäri All Stars hopealle ja Tankotiimille pronssia. Riihon UKK:n joukkueessa pumppasivat Niko Jokinen, Saara Kässi, Janne Virkki ja Kangasniemen veljekset Markus, Matias ja Mikael.

Resiinaralli ajettiin tällä kertaa yksipäiväisenä Haapamäki - Virrat - Haapamäki reitillä. Kolmipäiväiseksi suunniteltu kisa päätettiin lopulta supistaa yksipäiväiseksi osanottajien vähyyden vuoksi.

Mukana tällä kertaa oli viisi joukkuetta, joista yksi joukkue tyytyi vain ajelemaan mukana ilman kilpailua. Mukana olivat Riihon UKK, ähtäri All Stars, Hyvän Tuurin Tankotiimi ja Riskiretkeläiset. Resiinarallin jatkosta järjestäjät pitävät syksyn kuluessa "kriisipalaverin" ja päättävät jatkosta sen jälkeen.

Tulokset: 1) Riihon UKK 47 p. 2) ähtäri All Stars 47 p. 3) Hyvän Tuurin Tankotiimi 32 p. 4) Riskiretkeläiset 27 p.

Lähde Suur-Keuruu 06.08.2007
Lähde WWW http://suurkeuruu.sps.fi/a/2007/08/06/2152475.shtml


Junanvaunu kaatui Siilinjärvellä

05.08.2007 01:41

Kemiran tehtaalla Siilinjärvellä on sattunut pieni typpihappovuoto. Happoa pääsi valumaan tehdasalueella aamulla puoli kuuden aikaan kaatuneesta junavaunusta. Pelastuslaitoksen mukaan typpihappoa tihkuu ympäristöön kuljetusvaunun varoventtiilistä.

Pohjois-Savon hätäkeskuksen mukaan tehtaan välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta eikä paikalle ole muodostunut myrkkypilveä. Pelastusviranomaiset ovat rakentaneet onnettomuuspaikalle hiekkavallin, jotta happoa ei pääsisi valumaan läheiseen järveen. VR aloittaa onnettomuuspaikan raivaustyöt aamun aikana.

Lähde YLE 4.8
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id66548.html


Vanhat rautatieasemat saattavat tulla myyntiin tai sitten ei

03.08.2007 15:16

Salon rautatieaseman kiinteistöt siirtyvät Senaatti-kiinteistöille syksyn aikana. Omistajavaihdoksen myötä rautatieasema rakennuksineen saattaa tulla myyntiin. Mikäli Salon rautatieasema myydään, jatkaa VR vuokralaisena.

Ratahallintokeskus luopui vuodenvaihteessa lähes 300 rautatiekiinteistöstä, joiden siirto Senaatti-kiinteistöille on vielä kesken.

Julkisuudessa on esitelty listoja, joiden mukaan valtio pistäisi syksyllä myyntiin lähes 300 rautatiekiinteistöä. Senaatti-kiinteistöjen johtaja Heikki Laitakari tyrmää tiedon ja sanoo, että lista on tehty Senaatti-kiinteistöille siirtyvistä asema- ja muista rautatiekiinteistöistä.

Lähde Salon Seudun Sanomat 3.8
Lähde WWW http://www.sss.fi/


Helsingin metro täyttää 25 vuotta

02.08.2007 11:47

Helsingin metro täyttää tänään 25 vuotta. Metron ensimmäinen reitti kulki Rautatientorilta Itäkeskukseen.

Metron rakentamiseen liittyi monenlaista vääntöä aina metron toimitusjohtajan lahjusskandaalia myöten.

Nykyään Helsingin metro on yli 21 kilometriä pitkä joukkoliikennejärjestelmä, jolla on 17 asemaa. Vuodessa metro kuljettaa yli 50 miljoonaa matkustajaa.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Pekka Saarnio on ollut päättämässä metroasioista vuodesta -69 lähtien.

Hän uskoo vankasti metron laajentuvan jatkossa Espoon lisäksi myös pohjoisen Mannerheimintien suuntaan sekä itään Sipooseen päin.

Lähde Ylen aikainen 2.8
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content6A4F0


Valtio myy lähes 300 rautatiekiinteistöä

02.08.2007 11:40

Valtio aloittaa tänä syksynä mittavan kiinteistökaupan, sillä myyntiin tulee 273 rautatiekiinteistöä koko maassa. Pirkanmaalla myyntikohteita on kymmenittäin.

Johtaja Heikki Laitakari Senaatti-kiinteistöstä kertoo, että myyntiin tulevat ne kiinteistöt, joita ratahallintokeskus ei tarvitse junaliikenteen ylläpitämiseen.

- Asemia, veturitalleja, varastoja, asuntoja ja ratavartijan mökkejä. Meillä on yksistään tuhat vuokrasopimustakin, hän kuvailee kaupan mittavuutta.

Ratahallintokeskus siirsi tarpeetonta omaisuuttaan vuodenvaihteessa valtiovarainministeriölle. Omaisuuslistalla on 2 213 rakennusta koko maassa. Senaatti-kiinteistöt on vastannut toukokuun alusta kohteiden vuokrauksesta ja kiinteistönhoidosta sekä tulevista kaupoista.

Useiden kuntien ratapihoilta löytyy kaupattavaa aina saunoista kellareihin, rivitaloista vesitorneihin, käymälöistä tavaramakasiineihin. Tampereen henkilöstöratapihalta listalla ovat muun muassa asuinrakennus, seuratalo, tavarasuoja ja vanha tavara-asema.

Arvotaloja ja ympäristöongelmia

Laitakarin mukaan päätöksiä myyntikohteista tai aikataulusta ei ole tehty, koska omaisuuden siirtoprosessi on yhä kesken.

- Tarkoituksena on, että ensimmäiset kohteet pannaan myyntiin syyskuussa. Silloin kaupan voi tulla useita kymmeniä kiinteistöjä.

- Emme myy kerralla kaikkia, meidän on huolella tutkittava myytävä omaisuus. Uskon, että myyntiin tulee kiinteistö kerrallaan, meidän resurssimme ei riitä siihen, että myisimme talon talolta. Yhdessä kiinteistössä voi olla kymmenenkin rakennusta, hän kertoo.

Myytävien kiinteistöjen joukossa on sekä suojelukohteita, arvotaloja että ympäristöongelmia.

- Monien kaupunkien keskustoissa asema-alueella on potentiaalista rakennusoikeutta. Nämä asemat ovat vajaakäytössä tai tyhjänä. Se tekee niistä arvokohteita, joista valtio saa tuloja.

Laitakarin mukaan rautatierakennusten myynnistä ei tule sampoa, jolla olisi jotain merkitystä valtiontalouden kannalta.

- Omaisuuserä on maksanut valtiolle miljoona euroa vuodessa, kulut ovat olleet suuremmat kuin vuokratulot. Yksi näkökulma on ympäristöongelmat. On kohteita, joissa vanhat ratapihat ovat saastuneet. Puhdistaminen tietää menoja, mutta auki on se, kuka kuluista vastaa. Paikkakunnat, joilla on ollut ratapölkkykyllästämö, ovat pahimpia ongelmia. Tällainen on esimerkiksi Luumäellä. Auki on kiinteistöjen myyntitapa. Laitakari korostaa myyntiprosessin olevan avointa ja julkista, kun se saadaan käyntiin.

- Suojelu- ja ympäristönäkökohdan lisäksi on inhimillinen puoli. Kiinteistössä on paljon vanhoja VR:n työntekijöitä vuokralaisina. Heitä rauhoittaisin, vuokrasuhteissa ei tapahdu mitään äkillistä.

Myytävät rakennukset ovat täällä: http://www.aamulehti.fi/teema/myytavat/38977.shtml.

Lähde Aamulehti 30.7
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/teema/myytavat/38976.shtml


VR-Radalle päävastuu radanrakennusurakassa Ruotsissa

02.08.2007 11:19

Oy VR-Rata Ab on saanut ensimmäistä kertaa pääurakkatilauksen Ruotsista. Tilaajana on Ruotsin rataverkosta vastaava Banverket.

Urakka tehdään Ådalsbanan-radalla Ruotsin itärannikolla. Tilaus sisältää raiteiden ja vaihteiden asennuksen sekä kaapelikanavien hankinnan ja asennuksen kolmella asemalla. Työt alkavat heinäkuussa. Urakka valmistuu joulukuussa 2007.

VR-Rata on aiemmin toiminut Ruotsissa raidetöiden aliurakoitsijana. Viimeksi VR-Rata on urakoinut työyhteenliittymässä Balfour Beattyn kanssa Botniabanan-rakennushankkeessa.

Oy VR-Rata Ab tytäryhtiöineen tarjoaa radanpidon suunnittelu-, rakentamis- ja kunnossapitopalveluja valtiolle, kunnille, satamille ja rautatiepalveluja käyttäville yrityksille. Yhtiön liikevaihto vuonna 2006 oli noin 240 miljoonaa euroa. Henkilöstöä oli keskimäärin 2 360.

Lähde VR 31.7
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_283.html


HKL haluaa metron Sipooseen vuonna 2017

02.08.2007 00:38

HKL kaavailee metroverkon laajentamista Sipooseen viimeistään vuonna 2017.

HKL:n mukaan metron rakentaminen pyritään aloittamaan jo ennen länsimetron toista osuutta Matinkylästä Kivenlahteen. HKL:n suunnittelujohtajan Ville Lehmuskosken mukaan tämä olisi mahdollista, jos korkein hallinto-oikeus ei kumoa valtioneuvoston päätöstä liittää osa Sipoon alueista Helsinkiin.

Lehmuskoski arvioi, että Sipoon-metro toteutuisi vuosien 2015-2017 aikana. Linjaa voitaisiin jatkaa Mellunmäen haarasta enintään neljällä asemalla siten, että rata kulkisi pääosin maan päällä.

Lehmuskoski ei kuitenkaan halua vielä arvioida Sipoon-metron kustannuksia, koska ne liittyvät merkittävästi alueen maankäyttöratkaisuihin.

Lähde HS 1.8
Lähde WWW http://www.hs.fi/autot/artikkeli/1135229156613


VR lisää tuntuvasti oikoradan junavuoroja

31.07.2007 10:55

VR lisää tuntuvasti Kerava-Lahti oikoradan junavuoroja. VR kertoo, että viime kuussa tehdyn matkustajatutkimuksen mukaan oikorata on houkutellut runsaasti henkilöautoilijoita joukkoliikenteen käyttäjiksi.

Oikoradan suosio on ylittänyt VR:n odotukset. Yhtiö arvioi, että radalla liikennöivillä Z-junilla tehdään vuodessa yli 600 000 matkaa, kun vielä liikennöinnin aloittamisen aikaan viime syksynä VR arvioi, että matkoja tehtäisiin vuosittain 400 000.

Junalippujen myynnin ennakoitua nopeampi kasvu mahdollistaa suunniteltua ripeämmän lisävuorotarjonnan.

Z-junien liikennöinti lisääntyy arkisin 11:llä ja viikonloppuisin 18 vuorolla. Ensi viikon sunnuntaista lähtien Z-junat kulkevat Lahden ja Helsingin välillä joka tunti molempiin suuntiin varhaisesta aamusta myöhään iltaan.

VR Osakeyhtiön mukaan kauko- ja vyöhykeliikenteen matkustus on kasvanut tammi-kesäkuussa koko maassa yhteensä lähes 14 prosenttia.

YLE Uutiset

Lähde Yle WWW
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id66220.html


Satakunta radanrakentajaa korjaa Turun ja Liedon välisen radan

29.07.2007 18:21

Radan päällysrakenne uusitaan, mikä tarkoittaa kiskojen ja ratapölkkyjen vaihtamista sekä sepelitukikerroksen puhdistamista ja routaeristämistä. Työn tekee Oy VR-Rata Ab. Projektipäällikkö Matti Marolan mukaan urakassa on Turun seudulla mukana satakunta radanrakentajaa, jotka työskentelevät öisin ja aamupäivisin.

- Erikoisliikennejärjestelyt ovat voimassa 26. elokuuta saakka. Sen jälkeen tehdään viimeistelytöitä, ja urakka valmistuu kokonaisuudessaan lokakuun loppuun mennessä, Marola kertoo.

Päällysrakenteen vaihtotöiden jälkeen raide asetetaan geometrisesti oikeaan asemaansa, viimeistellään ja hitsataan jatkuvaksi. Päällysrakenteen uusiminen edellyttää mittavia turvalaite- ja sähköratatöitä.

Töissä käytetään VR-Radan suurimpia työkoneita kuten raiteenvaihtojunaa, sepelinpuhdistuskoneita, raiteiden tukemiskoneita, sepelijunia ja tukikerroksen muotoilukoneita.

Turun ja Liedon välisen osuuden lisäksi tänä kesänä kunnostetaan Toijalan ja Humppilan välinen osuus. Viime kesänä päällysrakenne uusittiin Humppilasta Lietoon ulottuvalla rataosuudella. Ratapölkkyjä uusitaan tänä kesänä kaikkiaan 31.000 kappaletta ja kiskoja 123 kilometriä. Kaikkiaan töissä on lähes 300 ratarakennusammattilaista.

Lähde Turun Tienoo 26.7
Lähde WWW http://turuntienoo.netura.fi/uutiset/26/


Tietoliikennevika esti paikkalippujen myynnin

27.07.2007 14:38

VR:n lipunmyyntimyyntijärjestelmän vika esti paikkavarausten tekemisen sunnuntaina kuudeksi tunniksi. Puoli seitsemältä aamulla havaittu vika kesti yhteen asti iltapäivällä. Matkalippuja myytiin normaalisti ilman paikkavarauksia asemilla ja junissa, mutta VR:n verkkolipunmyynti sekä asemien junamaatit eivät toimineet ollenkaan.

Tietoliikennehäiriöitä. Sähkönjakeluongelmia. Veturin suistumista radalta. Muun muassa näihin ongelmiin on saanut VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen vastailla. Joko VR:n maine pian kärsii?

- Tämä vain osoittaa sen, että rautatiet on tekninen järjestelmä ja sillä tavalla haavoittuva. Tarvitaan sähköä ja tarvitaan tietoliikennejärjestelmiä. Jos jossain tulee vikaa, se näkyy liikenteessä, Mäkinen pohtii.

Kymmenen vuotta rautateiden palveluksessa ollut Mäkinen ei muista, että koskaan tietoliikennejäiriön korjaamisessa olisi mennyt puolta tuntia pidempään.

VR:llä häiriöiden lukumäärä on vuositasolla pysynyt samana. Täsmällisyysprosentti on kaukoliikenteessä 90 ja lähiliikenteessä 97.

- Parhaamme täällä yritetään. Ei se ole niin, että VR:lle on palkattu vain tomppeleita, jotka eivät ymmärrä rautatieliikenteestä mitään.

VR:n epäonninen kesä

22.7. VR:n lipunmyynnissä paikkalippujen myynti estyi kuudeksi tunniksi. Syy: tietoliikennevika.

19.7. Hyvinkään alueella junaliikenne pysähtyi parin tunnin ajaksi sekä aiheutti hidasteluja pääradan liikenteessä. Syy: Hyvinkään alueella sattunut tulipalo, joka vaikutti kaupungin sähkönjakeluun ja sitä kautta junaliikenteeseen.

19.7. Hyvinkään ratapihan ja Helsinki-Turku-radan liikenne katkesi tunniksi alkuillasta. Syy: Tietoliikennehäiriö, joka vaikutti liikenteenohjausjärjestelmään.

15.7. Tampereen ja Jämsän välisen junaliikenne katkesi ja matkustajien kuljetus hoidettiin parin tunnin ajan linja-autoilla. Syy: Matkustajajunaa radan sivuun odottamaan mennyt tavarajuna veturi luiskahti kiskoilta Orivedellä.

19.6. Junaliikenne pysähtyi pariksi tunniksi iltapäivällä Pieksämäen ja Kouvolan välillä. Syy: Tiedonsiirtojärjestelmän linkkivika.

4.6: Riihimäen kautta kulkeva junaliikenne myöhästyi useita tunteja. Syy: Ajolanka putosi Helsingissä.

Lähde HS 23.7


Junaliikenne keskeytyi tunniksi Etelä-Suomessa

19.07.2007 21:33

Junaliikenne Helsingistä Turkuun ja Tampereelle oli poikki torstaina illansuussa noin tunnin ajan tietoliikennevian vuoksi. Liikenteen kauko-ohjaus ei edelleenkään toimi, mutta junia ohjataan käsin Espoon ja Hyvinkään ala-asemilta. Kaukojunat myöhästelivät vian takia pahimmillaan noin 50 minuuttia.

VR:n liikenteenohjauksen mukaan tietoliikenneongelma on haitannut junien kauko-ohjausta Huopalahden ja Kirkkonummen välillä sekä Helsingin ja Vantaankosken välillä. Myöskään Hyvinkään ratapihaa ei ole pystytty kauko-ohjaamaan.

Vian vuoksi viisi pikajunaa oli motissa Helsingin ja Kirkkonummen sekä Jokelan ja Riihimäen välillä.

Lähde Yle 19.7
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id65381.html


Idänjunien kalusto on uusittu

11.07.2007 20:29

Suomen ja Venäjän välillä kulkevien junien matkustusmukavuus on parantunut, kun kaikkien kolmen junan vaunuja on uusittu vuoden sisällä. Junamatkustus maiden välillä jatkaa edelleen kasvuaan, ja alkuvuonna matkoja tehtiin lähes kolmannes enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Tolstoi-junan toisen luokan vaunut on uusittu kesäkuussa. Vaunuissa on neljän hengen hyttejä, joiden alavuoteita ei enää pidetä koko ajan auki, vaan päiväsaikaan vuoteet toimivat istuimina. Sävyltään uusitut vaunut ovat vaaleita. Uutuutena on iso peili vaunun ovessa.

Tolstoin ensimmäisen luokan vaunut uusittiin jo aiemmin keväällä. Uusissa vaunuissa on ilmastoidut kahden hengen hytit, joissa on kaksi alavuodetta. Hytit ovat sävyltään vaaleita, ja isot peilit luovat niihin avaruutta. Hyteissä on pistokkeet ja plasmanäyttö, josta voi seurata elokuvia.

Repin-juna sai kesäkuussa uudet toisen luokan vaunut. Vaunuissa on nyt avo-osastot hyttien tilalla, ja vaunut ovat entiseen verrattuna tilavampia ja vaaleiden värien ansiosta avarampia. Vaunuissa on ilmastointi. Repinissä on myös uusi ravintolavaunu.

Viime vuonna uusittiin Tolstoin ravintolavaunu, ja uutuutena junaan liitettiin business-matkustukseen tarkoitettu salonkivaunu. Viime kesänä uudistettiin myös Sibelius-junan kalusto. Junassa on nykyisin punavalkoinen InterCity-vaunusto.

Suomalainen Sibelius-juna on kulkenut päivittäin Helsingin ja Pietarin välillä jo 15 vuotta. Päivittäin Pietarin ja Helsingin välillä kulkee myös venäläinen Repin-juna. Venäläinen Tolstoi-yöjuna kulkee Moskovan ja Helsingin väliä.

Kolmanneksen kasvu matkustajamäärissä

Suomen ja Venäjän välillä tehtyjen junamatkojen määrä on kasvanut alkuvuonna 29,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Eniten ovat lisääntyneet venäläisten matkat Suomeen. Heidän osuutensa on 65 prosenttia matkoista.

Lähde VR 9.7
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_275.html


Puutavarajuna suistui äänekösken lähellä

04.07.2007 19:14

Puutavarajunan suistuminen pysäytti tavaraliikenteen äänekosken ja Saarijärven välisellä radalla. Rata saadaan kuntoon viimeistään torstaiaamuna.

Tavaraliikenteen rataosuus äänekoski-Saarijärvi saadaan liikennöitävään kuntoon viimeistään torstaiaamuna. Liikenne radalla katkesi tiistaina 3. heinäkuuta, kun puutavaralastissa olleen junan yhdeksän vaunua suistui kiskoilta. Junan veturi ja kuusi vaunua pysyivät kiskoilla. Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja.

Ratahallintokeskuksen arvion mukaan onnettomuuden todennäköinen syy on rataosan huono kunto. RHK:n lisäksi myös Onnettomuustutkintakeskus selvittää onnettomuuden syytä.

Lähde RHK 4.7
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1715181


Oikorata nauttii suosiota

04.07.2007 19:10

VR:n henkilöliikenteen matkustajamäärä kasvoi alkuvuonna 5,3 prosenttia viime vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna. Yli miljoonan matkustajan lisäys on junayhtiön mukaan pitkälti viime syksynä avatun Kerava - Lahti-oikoradan ansiota.

VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos sanoo, että matkustajaliikenne Lahden ja Helsingin välillä on oikoradan avaamiseen jälkeen yli kaksinkertaistunut. Radan suosio heijastuu myös muualle.

- Matkustajamäärät ovat kasvaneet 10 prosenttia 20 tärkeimmällä yhteysvälillä. Oikorata on vaikuttanut erityisen voimakkaasti VR:n Itä-Suomen liikenteeseen, Simos toteaa.

Kaikkiaan tammi - huhtikuussa tehtiin henkilöliikenteessä yhteensä 22,2 miljoonaa junamatkaa, josta kaukoliikenteen osuus oli 4,2 miljoonaa matkaa. Kaukojunissa matkojen määrä kasvoi 1,8 prosenttia ja pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä 6,1 prosenttia. Lähiliikenteen suurempi kasvu johtuu osittain siitä, että osa Lahden ja Helsingin välisestä liikenteestä tilastoidaan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen.

VR odottaa liikenteen kasvavan entisestään jatkossa. Syksyksi oikoradalle onkin suunniteltu jo lisävuoroja.

Oikoradan liikenteen kasvu on tietänyt kurjempia aikoja linja-autoliikenteelle, kun nopeampi yhteys Helsingistä Lahteen on vienyt matkustajia busseista. Kovimmin raideliikenteen suosion kasvu on iskenyt sellaisiin liikennöitsijöihin, joilla on paljon reittejä, jotka kulkevat Helsingin ja Lahden väliä.

Lähde Yle 4.7
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/talous/id64132.html


Vihreät haluavat raiteet parempaan kuntoon

02.07.2007 22:27

Vihreiden puoluehallitus haluaa satsata junaliikenteen kehittämiseen ja vaatii raiteiden panemista parempaan kuntoon. Suomessa ollaan tultu tilanteeseen, jossa junat ovat paremmassa kunnossa kuin kiskot. Junakalustosta ei tällä hetkellä saada kaikkea irti, koska junien kulkua on rajoitettava raiteiden heikon kunnon takia. Ratojen kunnosta uhkaa tulla junaliikenteen kehittämisen pullonkaula.

- Henkilöliikenne raiteilla on hyvässä kasvuvauhdissa, mutta tarjontaa alkaa olla vaikea lisätä. Liikenteen siirtyminen kumipyöriltä kiskoille olisi kuitenkin mitä parasta ilmastopolitiikkaa, Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg toteaa.

Ratojen kunnossapitorahoja on jo pidempään paikkailtu lisäbudjeteilla, eikä tulevia hankkeita ole tiedetty kovin pitkälle eteenpäin. Vihreät katsoo, että vasta käynnistetty liikennepoliittinen selonteko tuo kaivattua pitkäjänteisyyttä myös rautatieliikenteen kehittämiseen.

Puoluehallituksen mielestä pohdintaan tulisi ottaa ainakin alueellisten joukkoliikenneviranomaisten perustaminen, mistä on hyviä kokemuksia muun muassa Ruotsista, Saksasta, YTV-alueelta ja Turusta. Alueellisille viranomaisille voitaisiin antaa paikallisen joukkoliikenteen tuki, ostot, reitit, aikataulut ja lippujärjestelmä.

Lähde Länsiväylä 27.6