Artikkelihaku

Resiina 2/2024

Kansi 2/2024

  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Porvoon radan alkuvuodet
  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Yksityisrautatien jälkeinen aika
  • Junakuvauksen monet mahdollisuudet

Rautatieuutiset 1/2007

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu


Tasoristeysten nopeusrajoituksia ehdotetaan alemmaksi

26.06.2007 22:37

Onnettomuustutkintakeskuksen mielestä teiden nopeusrajoituksen tulisi olla ennen rautateiden tasoristeystä korkeintaan 50 kilometriä tunnissa. Tasoristeysonnettomuuksien yleisin syy on autonkuljettajan puutteellinen havaintokyky.

VR:n teettämässä selvityksessä tutkittiin seitsemän tasoristeysonnettomuutta kahden viime vuoden ajalta. Kaikissa tapauksissa auto ajoi tasoristeykseen pysähtymättä, koska kuljettajan huomio oli muualla. Viisi seitsemästä tasoristeyksestä oli vartioimattomia.

Onnettomuustutkintakeskuksen selvityksen mukaan neljässä tapauksessa tien nopeusrajoitus oli liian suuri ennen tasoristeystä. Tutkijalautakunnan mukaan tasoristeyksen poistaminen olisi ensisijainen turvallisuuden parantamisen keino. Lautakunta ehdottaa nopeusrajoituksen pudottamista enimmillään 50 kilometriin tunnissa ennen tasoristeystä.

Lähde YLE 26.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id63436.html


Juna törmäsi traktoriin tasoristeyksessä Keuruulla

26.06.2007 15:24

Juna ja traktori törmäsivät toisiinsa vartioimattomassa tasoristeyksessä tiistaina Keuruulla. Turma sattui puolen päivän jälkeen noin viisi kilometriä Haapamäeltä Keuruun asemalle päin.

Päivystävän palomestarin mukaan matkustajajuna törmäsi traktorin etukauhaan, minkä jälkeen traktori sinkoutui ojaan junan viereen. Traktoria kuljettanut nuori mies ei kuitenkaan loukkaantunut.

Onnettomuuden syystä ei ole tietoa.

Orivesi-Haapamäki-Jyväskylä-rataa ylittävien on heinäkuun alussa noudatettava erityistä varovaisuutta. Tavarajunat liikennöivät ratatöiden vuoksi poikkeuksellisesti Orivedeltä Haapamäen kautta Jyväskylään. Poikkeavaa reittiä käytetään yöaikaan 2.-7. heinäkuuta.

Matkustajajunien kulkuun ratatyöt eivät vaikuta.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu666062_page0.htm


Cavén: Rata Kolarista Ylläkselle järkevä hanke

26.06.2007 15:22

Liikenneministeriön ylijohtaja Harri Cavén pitää erittäin järkevänä uutta rataa Kolarin nykyiseltä rautatieasemalta Ylläksen matkailukeskukseen. Näin Cavén toteaa Matkalehden nettiuutisille.

Uuden radan kohtaloa punnitaan liikennepoliittisessa selonteossa, sanoo puolestaan viestintäministeri Suvi Lindén. Selonteossa linjataan liikenneasiat seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi eteeen päin. Lindén on ylijohtajan kanssa samaa mieltä ja pitää hanketta vieläkin merkittävämpänä ja todennäköisempänä, jos kaivoshanke Kolarissa etenee toteutukseen. Kolarista on aikanaan liikennöity Rautuvaaraan, mutta kaivostoiminnan loputtua vuosikymmeniä sitten rata on ollut käyttämättömänä. Sesonkiaikana Kolariin tulee useita henkilöjunavuoroja päivässä. Kolarissa on myös autojunien lastaus- ja purkauslaiturit.

Uusi ratayhteys helpottaisi matkustamista koko läntiseen Lappiin, mutta ennen kaikkea Ylläkselle, Olokselle ja Leville. Nykyisin junat jäävät Kolariin, josta on vielä kymmenien kilometrien matka niin Ylläksen Äkäslompoloon kuin Ylläsjärvellekin. Matkailijoiden edessä on nyt siirtyminen Kolarissa bussiin tai taksiin ja loppumatkan kulkeminen kumipyörillä.

- Kyllä radan jatkaminen Ylläkselle on hyvä asia myös Kittilän ja Levin kannalta, sanoo Kittilän kunnanjohtaja Seppo Maula.

Lähde Matkalehti 26.6
Lähde WWW http://www.matkalehti.fi/uutiset.html?1165


Junaliikenne kulkee taas Kouvola-Pieksämäki välillä

19.06.2007 18:44

Savon radan liikenteenohjausjärjestelmässä ilmennyt vika on saatu korjattua, ja junaliikenne Pieksämäen ja Kouvolan välillä käynnistyi jälleen noin kello 17.

Vian vuoksi junaliikenne oli iltapäivällä runsaan kahden tunnin ajan kokonaan poikki, ja kaksi junaa korvattiin busseilla Kouvola-Pieksämäki-välillä. Yksi Pieksämäeltä lähtenyt juna kierrätettiin Tampereen kautta Helsinkiin. Junille on aiheutunut lisäksi 30 -60 minuutin myöhästymisiä.

Korjaustyöt Savon radalla jatkuvat edelleen, ja liikenteenohjausjärjestelmä pyritään saamaan kuntoon tämän illan aikana. Myöhästymisten arvioidaan jatkuvan vielä illallakin.

Lähde VR 19.6
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_270.html


Länsimetron asemien paikat päätettiin

19.06.2007 17:30

Espoon kaupunginhallitus on tehnyt periaatepäätökset länsimetron asemien sijainneista. Keilaniemen asema rakennetaan Karhusaarentien ja Keilaniementien väliin. Ratkaisussa otetaan huomioon suunnitelmat Karhusaarentien kattamisesta.

Otaniemen asema tulee TKK:n päärakennuksen lähelle, Tapiolan asema puolestaan Merituulentien alapuolella ja Niittymaan metroseisake urheilupuistoon.

Matinkylässä metro pysähtyy Isossa Omenassa. Tulevaisuudessa Espoo varautuu myös rakentamaan metroaseman Niittykumpuun.

Länsimetron rakentaminen on määrä aloittaa vuonna 2009.

Lähde YLE 19.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id62880.html


Helsingin satama tavoittelee lisää rautatierahtia

19.06.2007 17:26

Helsingin sataman tavoitteena on kaksinkertaistaa rautatierahdit. Nykyisin Helsingin satamissa pyörähtää päivittäin noin 3 500 rekkaa.

Kantakaupungin rekkaliikenne rauhoittuu tuntuvasti jo runsaan vuoden päästä, kun Vuosaaren satama valmistuu.

Parhaillaan Vuosaaressa puretaan keskeneräisen sataman ensimmäistä laivarahtia. Tuontilaivaus Espanjasta käsittää lähes 50 kilometriä rautatiekiskoja, jotka käytetään Vuosaaren sataman ratapihan sekä satamakentän rakentamiseen.

Lähde Ylen aikainen 18.6
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content698CD


Junaliikenne poikki Kouvola-Pieksämäki välillä

19.06.2007 16:37

Junaliikenne Kouvolan ja Pieksämäen välisellä rataosuudella on pysähdyksissä tiedonsiirtojärjestelmän linkkivian vuoksi. VR:llä on ollut ongelmia myös tietoliikenteessä. VR:n verkkosivujen matkahaku- ja lipunostopalvelu tökkivät pahoin maanantaina päivällä, mutta tiistaiksi vika saatiin korjattua. Linkkivika on kaatanut rataosuuden liikenteenohjauksen kauko-ohjausjärjestelmän, VR:ltä kerrotaan. Vikaa paikannetaan parhaillaan.

VR on ryhtynyt järjestämään korvaavia kuljetusmuotoja Kouvolan ja Pieksämäen välille.

Sen sijaan VR:n verkkopalvelussa eilen ilmenneet ongelmat on saatu korjattua. VR:n verkkosivujen matkahaku- ja lipunostopalvelu tökkivät pahoin eilisen aikana.

Tämä puolestaan aiheutti ruuhkia VR:n puhelinpalvelussa, kun juhannuksen matkalippuja ostavat asiakkaat kyllästyivät odottelemaan verkkopalvelun toimimista.

VR:n tietohallintojohtaja Sirpa Creutzin mukaan ongelma saatiin korjattua eilisen illan aikana. Verkkosivujen hidastelu johtui todennäköisesti ohjelmistopäivityksistä.

Lähde YLE 19.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id62931.html


Oulun matkakeskuksen kaava nyt lainvoimainen

19.06.2007 10:17

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Oulun matkakeskuskaavasta tehdyt kaksi valitusta. Kaava on nyt lainvoimainen ja alueen omistaja VR-yhtymä voi yhteistyökumppaninsa Rakennus-Palmbergin kanssa ryhtyä valmistelemaan rakentamista.

Päätös tarkoittaa myös sitä, että VR-yhtymällä on oikeus hakea purkulupaa niille aseman rakennuksille, joita kaavassa ei suojella. Niiden joukossa on muun muassa kolme asuinrakennusta. VR-yhtymän Pohjois-Suomen aluejohtaja Markku Lohikoski vakuuttaa, ettei asian kanssa hoppuilla: 'Ei tässä niin kiire ole. Asiat hoidetaan kaikessa rauhassa, eikä kellään tule kiire alta pois.'

Purkulupien eteneminen tyssäisi sitä paitsi kaikella todennäköisyydellä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukseen, jossa on kesken toinen prosessi, joka voi vielä vaikuttaa suunnitelmiin. Ympäristökeskus joutuu näet muotovirheen takia käsittelemään uudelleen aseman rakennuksia koskevan suojelupäätöksen. Aiempi päätös oli kielteinen, mutta päätöksen tekijä eli keskuksen johtaja on tässä välissä vaihtunut.

Toinen tie vielä auki

Ratkaisun tekee uusi johtaja Heikki Aronpää. Parhaillaan Välimerellä lomaileva Aronpää epäilee, että päätös menee elokuulle.

'Aseman seudun suojelua on siis yritetty kahta kautta: maankäyttö- ja rakennuslain puolelta asemakaavaprosessissa ja se tie on nyt käyty loppuun. Toinen tie on vielä auki eli ympäristökeskus tekee asiassa rakennussuojelulain tarkoittaman suojelu- tai suojelematta jättämispäätöksen.'

Sitä, mikä vaikutus KHO:n päätöksellä on ympäristökeskuksen ratkaisuun, Aronpää ei etukäteen halunnut aprikoida. Asema-alueen rakennushistoriallisen selvityksen mukaan alueella on yhdeksän arkkitehtonisilta, historiallisilta ja ympäristöllisiltä arvoiltaan tärkeää rakennusta. Kaava säilyttää vain kaksi rakennusta, aseman ja asemaravintolan. Uuden rakentamisen tieltä häviäisi punatiilinen toimistorakennus, kolme asuinrakennusta, neljä piharakennusta, kuutiokivillä verhoiltu vara-asema (kivikukko) sekä betonirakenteinen väestönsuoja. Jari Immosen ja Mikko Viitasen (vas.) tekemillä valituksilla suojelua olisi haluttu laajentaa.

Liian kaukana toisistaan

Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä kyseessä ei kuitenkaan enää ole sellainen kokonaisuus, joka edellyttäisi suojelua. 'Erityisesti koillis-lounaissuuntaisen kaava-alueen eteläpäähän sijoittuvat kaksi asuinrakennusta ja kaksi piharakennusta eivät katselmushavaintojen perusteella liity kaavassa suojeltuun kokonaisuuteen, joka sijaitsee noin 200 metrin etäisyydellä viimeksi mainituista rakennuksista', todetaan perusteluissa.

Sen sijaan kivikukko ja punatiilinen toimistorakennus liittyvät korkeimman hallinto-oikeudenkin mielestä tiiviimmin suojeltuihin asemarakennuksiin. Ne ovat kuitenkin liikenteellisesti niin tärkeässä paikassa, ettei kaavaa voi kumota.

Vaasasta sikäläisestä matkakeskuskokouksesta tavoitettu Lohikoski oli tyytyväinen, että asia on nyt käsitelty ja kaava lainvoimainen.

Lähde Kaleva 19.6
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu664846_page0.htm


Juhannuksen junaliikenteessä paljon poikkeusaikatauluja

17.06.2007 22:13

VR:n kaukoliikenteen junat noudattavat juhannuksena poikkeuksellisia aikatauluja. Joitakin junavuoroja on peruttu juhannuspäivänä vähäisen matkustajamäärän ja ratatöiden vuoksi.

Torstaina 21.6. eli juhannuksen aatonaattona junat kulkevat perjantain aikataulujen mukaisesti. Liikennettä täydentää Kolarista klo 18.42 Helsinkiin lähtevä juna.

Perjantaina juhannusaattona 22.6. junat kulkevat lauantain aikataulujen mukaan. Peruttuja junavuoroja ovat Helsinki-Kajaani klo 16.00, Helsinki-Kolari klo 18.52, Helsinki-Rovaniemi klo 19.27, Kolari-Helsinki klo 18.42 ja Rovaniemi-Helsinki klo 21.00.

Lauantaina juhannuspäivänä 23.6. on sunnuntailiikenne, mutta useita junavuoroja on peruttu. Reitille Helsinki-Kolari on lisätty vuorot klo 18.52 Helsingistä ja 18.42 Kolarista.

Sunnuntaina 24.6. junat noudattavat sunnuntain aikatauluja.

Ratatöistä aiheutuvia muutoksia aattona ja juhannuspäivänä

Pieksämäki-Kuopio-välillä liikennöidään juhannusaattona ratatöiden vuoksi harvennetuin vuorovälein. Junat lähtevät Pieksämäeltä Kuopioon klo 8.46, 11.46, 14.46, 17.46 ja 18.26. Kuopiosta Pieksämäelle on aattonakin normaalit kymmenen junavuoroa.

Juhannuspäivänä Kuopiosta Pieksämäelle liikennöidään harvennetuin välein klo 13.50, 14.20, 17.20 ja 19.51. Pieksämäeltä Kuopioon on juhannuspäivänä normaali liikenne.

Tampereen ja Seinäjoen väliltä on ratatöiden takia juhannuspäivänä peruttu kaikki junat klo 3.30-19.30. Kaksi junaa korvataan osan matkaa linja-autoilla.

Helsingistä klo 9.06 lähtevältä junalta on jatkoyhteys linja-autolla Tampereelta Parkanon kautta Seinäjoelle. Linja-auto lähtee Tampereen rautatieasemalta klo 11.00. Oulusta klo 12.57 lähtevän junan matkustajat kuljetetaan Seinäjoelta Tampereelle linja-autolla, joka lähtee Seinäjoen rautatieasemalta klo 16.38.

Tampereen junayhteyksiä aletaan juhannuspäivän iltana ajaa sunnuntain aikataulujen mukaan. Seinäjoelta lähtee päärataa pitkin ensimmäinen juna Tampereelle klo 19.30 ja vastaavasti Tampereelta Seinäjoelle klo 20.00. Katkon aikana Tampereelta pääsee myös Haapamäen kautta Seinäjoelle ja edelleen Vaasaan. Taajamajuna lähtee Tampereelta klo 16.15. Junassa on vaihto Haapamäellä.

Lähde VR tiedote 13.6
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_263.html


VR:n matkustajamäärä kasvoi selvästi alkuvuonna

14.06.2007 21:55

VR-konsernin liikevaihto kasvoi 8,3 % tammi-huhtikuussa 2007 edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Henkilöliikenteen matkustusmäärät lisääntyivät 5,3 % pääosin viime syksynä avatun Helsinki - Lahti-oikoradan ansiosta. Tavaraliikenteen määrä puolestaan laski 4,6 %, koska Venäjän raakapuukuljetukset supistuivat selvästi.

VR-konsernin liikevaihto tammi-huhtikuulta 2007 oli 402,3 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaavana ajanjaksona liikevaihto oli 371,4 miljoonaa euroa. Konsernin tulos oli 2,4 miljoonaa euroa (0,8 Meur).

Matkojen lukumäärä kaukojunissa lisääntyi 1,8 %. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä matkojen määrä kasvoi 6,1 %. Kaikkiaan junamatkojen määrä oli 22,2 miljoonaa, josta kaukoliikenteen osuus oli 4,2 miljoonaa.

Junilla kuljetettiin tammi-huhtikuussa 13,9 miljoonaa tonnia tavaraa. Kotimaan tavarakuljetukset lisääntyivät 4,7 %, mutta kansainväliset kuljetukset vähenivät 19,2 %. Eniten supistuivat metsäteollisuuden kuljetukset Venäjältä, 30,8 %.

Pohjolan Liikenne -konsernin tavarakuljetusten määrä kasvoi edellisvuoden vertailukaudesta 7,6 %. Linja-automatkustajien määrä kasvoi 3,6 %.

VR-Rata-konsernin liikevaihto säilyi entisellä tasollaan. Alkuvuonna työt liittyvät lähinnä rataverkon talvikunnossapitoon.

Investointeihin käytettiin tammi-huhtikuussa 26,9 miljoonaa euroa (38,7 Meur). Suurimmat erät kohdistuivat kiinteistöihin, tavaravaunuihin ja henkilöliikennekalustoon.

Lähde VR 14.6
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_264.html


Kallista säästämistä

14.06.2007 19:57

Rantarataa voi ajaa junilla kahtasataa, mutta Aurajoen yli on pakko hipsiä kolmeakymppiä Yhä nopeammin, yhä kireämmässä aikataulussa. Taas saadaan Helsingin ja Turun välinen junayhteys viisi minuuttia nopeammaksi. Mutta säästetty aika tuhraantuu Aurajoen ylittävällä rautatiesillalla. Sillalla ajetaan etanavauhtia. On pakko ajaa, etteivät esimerkiksi myrkkylastissa olevat junat suistu jokeen.

- Silta on todellakin hidas pullonkaula, sanoo kunnossapitoisännöitsijä Risto Jokiniemi Etelä-Suomen Rautatieisännöinnistä.

- Rantaradan kohentamiselle odotettiin rahaa ensi vuoden budjettiin, mutta sitä ei tule.

Muilla silloilla 160 km/t

Kolmeakymppiä köröttely on harvinaista maan rataverkolla. Esimerkiksi Paimiossa on laskettu ristikkorakenteisen sillan nopeutta, mutta vain normaaliradan 200 kilometristä 160 kilometriin tunnissa. Tilanne harmittaa Turkulaisen haastattelemaa ratojen kunnossapitoasiantuntijaa. Hänen mielestään Turku on jäämässä pahasti lapsipuolen asemaan, kun pääkaupunkiseutu ja Tampere hoitavat rata-asiansa vauhdilla kuntoon.

- Turku on menettänyt paljon VR:n siirrettyä painopisteen Tampereelle, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija sanoo.

Myrkkykäännös Tampereella

Asiantuntija pitää nykyistä tilannetta mielettömänä ja kalliina. Turusta ajetaan esimerkiksi 3 000 tonnin painoiset myrkkyjunat käännettäviksi Tampereelle.

- Aikaisemmin ne käännettiin Toijalassa. Sitten operaatio siirtyi Tampereelle syistä, joita ei oikeastaan tiedä kukaan. Tällainen suurten junien turha ajeluttaminen käy kalliiksi ja siihen sisältyy myös kasvanut turvariski.

Asiantuntijan mielestä Aurajoen yli tarvitaan uusi silta, jota voi ajaa normaalia vauhtia. Lisäksi tarvitaan kohtauspaikkoja. Turun aseman ja Kupittaan aseman väli pitäisi rakentaa kaksiraiteiseksi kohtaamispaikaksi, samoin pätkä esimerkiksi Halikon Hajalassa.

- Tavaraliikenteen kapasiteetin nostaminen olisi Turulle erittäin tärkeää. Nyt olisi mahtavia kasvunäkymiä, mutta ei ole kuljetuskapasiteettia.

Suoraan Venäjälle

Asiantuntijan mukaan olisi mahdollista uusia rata itään niin, että Turusta voisi vetää isoja tavarajunia yhdellä veturilla Venäjän rajalle asti.

- Siihen auttaisi myös Hyvinkää - Hanko -välin sähköistäminen, hän sanoo. Sen jälkeen kurvailut Tampereen kautta olisivat historiaa, syntyisi kansallisia säästöjä ja Turku pääsisi parempaan asemaan. Jo hyvinkin pian Turusta voisi viedä esimerkiksi itään meneviä uusia autoja junissa. Nyt pääosa niistä kulkee venäläisrekkojen kyydissä. - Rantarata on täysin hiljainen öisin. Sinne mahtuisi paljon raskasta tavaraliikennettä, asiantuntija toteaa.

(nettisivuilta löytyy näköislehti ainakin seuraavan lehden ilmestymiseen asti)

Lähde Turkulainen
Lähde WWW www.turkulainen.fi


RHK lakkauttamassa seitsemän rataosaa

13.06.2007 21:56

Vähäliikenteisten ratojen puuvirrat selvitetään tarkasti

Vähäliikenteisten ratojen merkitys puunkuljetuksille selvitetään syksyyn mennessä. Liikenneministeri Anu Vehviläisen asettama työryhmä käy tarkemmin läpi Ratahallintokeskuksen selvityksen vähäliikenteisistä radoista.

Vehviläisen mukaan nyt selvitään se, mikä on vähäliikenteisten ratojen merkitys, kun puunhankinnan lisäystarve on valtavan suuri ja se, miten puuvirrat menevät kunkin rataosan kohdalta.

Ratahallintokeskus on luokitellut vähäliikenteisiksi 18 rataosuutta eri puolilla Suomea. Rataosuudet muodostavat noin kuudesosan koko rataverkosta.

Ratahallintokeskus lakkauttaisi seitsemän rataosaa

Ratahallintokeskus esitti lakkautettavaksi seitsemää rataosaa ja korjattavaksi kahdeksaa rataosaa. Korjaus- ja purkutöiden arvoitiin maksavan runsaat 180 miljoonaa euroa.

Kansanedustajat ehtivät keskiviikkona nostaa esiin oman alueensa tärkeitä puunkuljetusratoja eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa.

Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan ne maakunnat, joista puuta lähtee eniten jalostettavaksi, ovat Etelä-Karjala, Etelä- Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala.

Vehviläisen mukaan on selvää, että ratojen ja teiden oltava nykyistä paremmassa kunnossa, mikäli puuta aiotaan jatkossa hankkia omista metsistä aiotulla tapaa.

Hallitus on sitoutunut lisäämään kotimaisen puun saantia. Kotimaisen puun tarvetta lisää tuntuvasti myös Venäjän tavoite korottaa vientipuun tulleja.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Venäjän puutullien korottaminen aiheuttaa Suomessa akuutin kriisin.

Lähde YLE 13.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id62465.html


VR saamassa lisäbudjetissa rahaa ratojen korjaamiseen

13.06.2007 21:54

Eduskunta aikoo antaa kevään lisäbudjetissa 20 miljoonaa euroa lisää rahaa junaratojen peruskorjaukseen. Eduskunnan tekemällä rahalisäyksellä on tarkoitus välttää VR:n radanrakennus- ja -korjausyhtiön lomautukset. Arviolta neljän kuukauden lomautus olisi koskenut noin 300 työntekijää.

Asian käsittely on vielä kesken eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa. Ratojen perusparannuksen budjettirahoituksesta on ollut kiistoja useana vuonna.

Lähde YLE 13.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id62465.html


Neljä raidetta Tampereelle asti?

13.06.2007 19:02

Pohjoiselle pääradalle saattaa tulla neljä raidetta Helsingistä Tampereelle asti. Ratahallintokeskus on ryhtynyt selvittämään lisäraiteiden tarvetta. Aiemmin Hämeen liitto ja Pro Rautatieyhdistys ovat vaatineet kolmatta raidetta tai vähintään uusia ohituskaistoja junaliikenteen sujuvuuden parantamiseksi.

Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen välisen pääradan ruuhkaisuus aiheuttaa nykyään muun muassa sitä, että pendolinot eivät pysähdy Hämeenlinnassa eivätkä Riihimäellä.

Myöskään riittävän tiheää ja nopeaa taajamajunaliikennettä Hämeeseen ei ole saatu. Tukkoinen ja hidas junaliikenne puolestaan aiheuttaa painetta siirtyä maantieliikenteen ja moottoritienkäyttäjiksi.

Lähde YLE 13.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id62386.html


VR ei aio palauttaa yöjunaa Kajaaniin

13.06.2007 18:55

VR:n hallintoneuvosto linjasi kokouksessaan keskiviikkona, ettei yöjunayhteyttä palauteta. Junayhteys Helsingistä Kajaanin kautta Ouluun lakkautettiin viime syksynä, kun Lahteen menevä oikorata avattiin. VR:n selvityksen mukaan oikoradan avaamisen jälkeen liikenne Kajaaniin on lisääntynyt 27 prosenttia nopeutuneiden päiväyhteyksien vuoksi.

VR päätti toissa päivänä palauttaa jo kerran lakkautetun yöjunaliikenteen Kemijärvelle.

Yöjunaliikenne Kemijärvelle jatkuu ensi keväänä. Liikenne voi alkaa aikaisintaan maaliskuun alussa, kun Rovaniemen ja Kemijärven välisellä sähköistämättömällä radalla tarvittavat kaksi aggregaattivaunua saadaan käyttöön.

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt VR:n kanssa vuoden 2011 loppuun kestävän sopimuksen. Ministeriö tukee liikennettä sopimuskauden aikana lähes viidellä miljoonalla eurolla.

Lähde YLE 13.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id62454.html


Kemijärven yöjunaliikenne jatkuu ensi keväänä

11.06.2007 15:17

Kemijärven yöjunaliikenne jatkuu ensi keväänä. Yöjunat saadaan liikenteeseen aikaisintaan maaliskuun alussa, kun sähköä syöttävät aggregaattivaunut valmistuvat VR:n konepajalla. Makuuvaunut tarvitsevat aggregaattivaunuja, koska Rovaniemen ja Kemijärven välistä rataosuutta ei ole sähköistetty. Syyskuusta asti etelästä Kemijärvelle matkustavien on pitänyt vaihtaa junaa Rovaniemellä. Etelästä lähteneet makuuvaunut ovat jääneet Rovaniemelle, ja matkustajat ovat jatkaneet matkaa Kemijärvelle taajamajunalla. Liikenne- ja viestintäministeriö teki maanantaina VR Osakeyhtiön kanssa sopimuksen junaliikenteen ostoista. Sopimus kestää vuoden 2011 loppuun. Sopimuskauden aikana ministeriö käyttää liikenteen tukemiseen enintään 4,93 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy aggregaattivaunujen hinta, joka on yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa. Liikenneministeri Anu Vehviläinen on tyytyväinen sopimukseen. Hänen mukaansa hyvien yhteyksien turvaaminen on koko Lapille tärkeä kysymys. Makuuvaunuliikenne Rovaniemeltä Kemijärvelle loppui viime syyskuussa. Syynä oli VR:n uusi makuuvaunukalusto, jonka käyttäminen vaatii sähköistettyä rataa. Yöjunaliikenteen jatkuminen on kemijärveläisille työvoitto. Paikalliset ihmiset ovat useaan otteeseen osoittaneet mieltä junayhteyden puolesta niin Kemijärvellä kuin Helsingissäkin.

Lähde STT:n uutislista
Lähde WWW http://www.stt.fi


YTV arvostelee ratahakkeiden lykkäystä

10.06.2007 13:53

YTV:n yhteistyöjohtaja Hannu Penttilä on huolestunut pääkaupunkiseudun ratahankkeiden lykkäämisestä. Hallitus on siirtämässä sekä Vantaan kehäradan että Espoon metron rakennustöiden aloittamista.

Ratahankkeiden myöhentämisellä on Penttilän mukaan kielteisiä vaikutuksia myös pääkaupunkiseudun asuntotilanteeseen ja ilmastopolitiikkaan. Kehäradan varteen on suunniteltu paljon asuntorakentamista, ja raideliikenteen lisääminen on tärkeä tekijä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Penttilä muistuttaa, että pääkaupunkiseudun liikennesuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden. Jos pääkaupunkiseudun liikennesuunnitelman PLJ:n kahden kärkihankkeen aloittamista myöhennetään, se ei koske vain näitä kahta hanketta vaan siirtää samalla myös muita sovittuja kohteita ja vaarantaa yksimielisyyden, joka pääkaupunkiseudun liikenteen kehittämisestä on saavutettu.

Kehäradan ja länsimetron jälkeen kiireellisyysjärjestyksessä ovat Kehä I:n korjaustyöt, Espoon kaupunkiradan jatko Leppävaarasta Espoon keskukseen, Kehä II:n jatkaminen Turunväylältä Hämeenlinnanväylälle sekä Kehä III:n parannustyöt.

- Kunnat maksavat merkittävän osan näistä hankkeista, toisin kuin muualla maassa. Kaupungit ovat varautuneet hoitamaan osansa rahoituksesta, nyt odotetaan valtiovallan hoitavan oman osuutensa, Penttilä sanoo.

- Kyse ei ole yksittäisistä liikennehankkeista, vaan harkitusta kokonaisuudesta. Siksi hankkeiden viivyttäminen aiheuttaa hämmennystä ja vaarantaa ne lupaukset, joita hallitusohjelmassa on annettu.

Penttilä pahoittelee myös sitä, että hallitusohjelmaan kirjattu suurten kaupunkien joukkoliikenteen tuki siirtyy myöhemmäksi. Valtion tuella hillittäisiin korotuspaineita ja YTV voisi pitää joukkoliikenteen lippujen hinnat nykyisellä tasolla.

Penttilä kiirehtii valtiovarainministeriöltä päätöstä ns. toisen sukupolven biodieselin verohelpotuksesta. YTV ja HKL ovat sopineet Nesteen kanssa biodieselin kokeilusta pääkaupunkiseudun busseissa ja jäteautoissa. Uudenlainen polttoaine vähentää huomattavasti liikenteen päästöjä. Kokeilu alkaa jo ensi syksynä, mikäli valtiovarainministeriö päättää verohuojennuksesta.

Lähde YTV 30.5
Lähde WWW http://www.ytv.fi/FIN/tietoa_ytv/tiedotteet/muut_tiedotteet/yleis_07_05_30.htm


Idän autokuljetuksia siirtyy raiteille

10.06.2007 13:47

Huomattava osa Suomen ja Venäjän välisistä autonkuljetuksista aiotaan siirtää maanteiltä raiteille. VR ja sen venäläiset yhteistyökumppanit aikovat päästä rautateillä ensi tai sitä seuraavana vuonna 100 000 auton vauhtiin. Myöhemmin osuuden toivotaan nousevan kolmannekseen kaikista kuljetuksista.

Suomi on uusien autojen tärkein väylä Venäjälle. Viime vuonna rajan yli vietiin 530 000 autoa, joista vain muutama prosentti junalla.

Junakuljetukset tulevat mahdollisiksi, koska erityisesti kuljetusyritys RailTransAuto panostaa koko Venäjän kattavaan lastausalueiden verkostoon. Aiemmin sopivia terminaaleja ei ole ollut käytännössä lainkaan.

Autojen lisäksi VR ja sen venäläiskumppanit havittelevat kolmanneksen osuutta myös konttiliikenteestä. Muutosten pitäisi lievittää raskaan liikenteen ruuhkia Etelä-Suomessa ja itärajan rekkajonoja. Jo joka viides Venäjälle kulkeva rekka on lastattu uusilla autoilla, ja konttiliikenteen osuus rekoista on noin neljännes.

Vasta helmikuussa perustettu RailTransAuto rakentaa autoterminaaleja sisämaahan Moskovaan, Uralille ja Siperiaan sekä satamiin Kaliningradiin ja Japaninmeren rannalle. Lisäksi se ostaa lähivuosina tuhansia uusia autonkuljetusvaunuja.

Kun terminaali valmistuu lopullisesti ensi vuonna, sen kautta voidaan kuljettaa 230 000 autoa vuodessa. Yhtiö on laskenut, että Venäjälle perustettavista tehtaista huolimatta vuonna 2016 maahan pitää tuoda runsaat 1,1 miljoonaa uutta autoa.

Suuretkaan investoinnit eivät takaa menestystä, sillä tullimuodollisuudet ja ratamaksut voivat viedä pohjan kannattavuudelta. Autonkuljetuksissa junan etuja ovat turvallisuus ja aikataulun luotettavuus, mutta rekka on yhä halvempi vaihtoehto. Toimitusjohtaja Viktor Ivanov kuitenkin kertoo, että yhtiö odottaa saavansa alennusta ratamaksuihin kesäkuussa. Ratahallintokeskuksen liikennejohtajan Anne Herneojan mukaan kuljetuksille voidaan myöntää alennusta myös Suomessa.

Lähde HS 8.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135227883356


Rantaradan liikenne taas normaalia

09.06.2007 11:35

Rantaradalla junien kulkua hidastanut liikenteenohjausjärjestelmän vika on saatu korjattua ja liikenne sujuu jälleen normaalisti. Illansuussa havaittua vikaa päästiin korjaamaan vasta yöllä, kun radalla ei ollut enää liikennettä. Siuntion ja Inkoon välillä havaittu vika myöhästytti junia eilen noin puoli tuntia.

Lähde Ylen aikainen 9.6
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentCB8D6


Junat myöhästelevät rantaradalla

08.06.2007 18:17

Rantaradan junaliikenne myöhästelee liikenteenohjausjärjestelmässä ilmenneen vian vuoksi, VR:ltä kerrotaan. Vika on Siuntion ja Inkoon välillä, jossa junat joutuvat toistaiseksi ajamaan 50 kilometrin tuntinopeudella noin 20 kilometrin matkan.

Vika havaittiin iltapäivällä kello 13 ja sen korjaaminen venyy ainakin iltaan saakka. VR:n mukaan Helsinki-Turku-reitin junat myöhästelevät 15 - 40 minuuttia.

Lähde YLE 8.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id62068.html


Diesel-veturi syttyi Sotkamossa

07.06.2007 19:14

Tavarajunan dieselveturi syttyi tuleen Sotkamossa keskiviikkoaamuna. 700 metrin mittainen puutavarajuna oli matkalla Vuokatista Kontiomäelle, kun toisen veturin moottoritilassa syttyi tulipalo Paakinmäen aseman tienoilla.

Veturimiehet saivat palon sammumaan nopeasti sammuttimilla, ja pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi todeta palo sammuneeksi. Ensi arvioiden mukaan palo syttyi, kun dieselpolttoainetta vuoti kuuman pakoputken päälle. Tapaus ei aiheuttanut ympäristö- eikä henkilövahinkoja.

Lähde Kainuun radio 7.6
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebkni.nsf/sivut/kr_uutiset?opendocument&pageid=ContentDAC9F


Turun junalauttasatamaa uhkaa näivettyminen

07.06.2007 13:51

Finnlinesin viimeinen satamaa käyttävä alus on ollut jo pitkään myynnissä

Turun paljon mainostettu junalauttasatama on surkastumassa. Maan ainoan junalauttasataman kapasiteetista on jo poistunut puolet, eikä tulevaisuus näytä kovin hyvältä. Finnlines luopui Rider -aluksestaan viime vuonna. Markkinoilla liikkuvien tietojen mukaan myös toinen junalautoista, Runner, on ollut jo pitkään myynnissä.

- Kun se poistuu, loppuvat Pansion ju-nalauttasataman toiminnot ainakin joksikin aikaa, sanoo Turun sataman hallin-tojohtaja Jarmo Koskinen.

Myös läntisessa satamassa sijaitseva Skandinavian junalauttaliikenne sai takaiskun Tallink-Siljan ilmoitettua, että se myy Sky Wind -aluksensa. Tallink-Siljan viestintäpäällikkö Tuomas Nylundin mukaan yhtiö ei aio hankkia Sky Windin tilalle enää junalauttaa, vaan rahtia ja rekkakuskeja kuljettavan aluksen.

Sea Wind Linen toista alusta Tallink-Siljalla ei ainakaan toistaiseksi ole aikomus myydä. Rahoitus- ja viestintäjohtaja Seija Turunen Finnlinesilta sanoo, että junalauttatoiminnot ovat jo pidempään olleet selvästi aleneva trendi.

- Ongelmana on ollut se, että vaunut ovat ehkä täysiä toiseen suuntaan, mutta tyhjiä toiseen, Turunen kuvailee.

Toimettomaksi ei Pansion satama toki jää, junalauttoja korvaamaan on saatu ro-ro-liikennettä, joka on Turun satamalle rahallisesti vähintään yhtä arvokasta.

- Myös investointi on jo maksanut itsensä takaisin. Lähinnä harmi on henkinen, Suomen ainoana junalauttasatamana olemme saaneet kilpailuetua, olemme myös markkinoineet satamaa huomattavasti, Koskinen toteaa.

Pansion junalauttasatama on ollut toiminnassa vuodesta 1998 saakka. Sen rakentaminen poiki aikanaan kasan valituksia muun muassa meluhaittojen takia. Osa valituksista on edelleen tapetilla.

Lähde Turun Sanomat 07.06.2007
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/?ts=1,3:1000:0:0,4:1:0:1:2007-06-07,104:1:464317,1:0:0:0:0:0:


Liikenneministeri selvittää VR-radan rahantarvetta

06.06.2007 08:50

Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan hallituksen syksyn lisäbudjettiesitys voisi olla yksi vaihtoehto, kun etsitään ratkaisua rautateiden rakennus- ja korjausyhtiön VR-Radan lomautusuhkaan. Liikenneministeri ymmärtää, että tilanne on VR-Radan osalta vakava. Yhtiö aikoo lomauttaa koko henkilöstönsä, jos töitä ei syksyksi löydy. VR-Radalla on noin 2 000 työntekijää.

Yhtiössä on täystyöllisyys syksyyn asti, mutta sen jälkeen rahoitustarve tämän vuoden osalta on noin 25 miljoonaa euroa. Liikenneministeriö käy keskusteluja VR-konsernin suuntaan, mikä on VR-Radan todellinen rahantarve.

Hallitus ei tämän kevään lisäbudjettiesityksessään ehdottanut lisärahoitusta perusradanpitoon, eli käytännössä VR-Radalle. Lisäbudjettiesitystä käsitellään tiistaina eduskunnassa.

Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan liikenneministeriö esitti lisärahoitusta perusradanpitoon.

- Valtiovarainministeriöstä voi kysyä, miksi se ei käynyt, Vehviläinen toteaa.. Asiasta ei ole sittemmin hallituksessa keskusteltu.

- Pohjimmiltaan kysymys on siitä, että tämän vuoden varsinaisessa budjetissa rahoitus ei ole riittävä, liikenneministeri sanoo. Vuoden 2007 varsinaisen budjettiesityksen teki aiempi, Keskustan, SDP:n ja RKP:n hallitus.

Aiempina vuosina perusradanpitoon on annettu lisää rahaa lisäbudjeteissa ja samalla estetty VR-Radan lomatukset.

Lähde YLE 6.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id61793.html


Kannatinköysiä vaihdettava ehkä satoja kilometrejä

06.06.2007 08:08

Junien ajolankoja ylhäällä pitäviä kannatinköysiä voidaan johtua pahimmillaan vaihtamaan satojen kilometrien verran. Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja Markku Granlund toteaa Aamulehdessä, että kyseessä olisi iso urakka, mutta tärkeimmät rataosat on korjattava.

Granlundin mukaan kannatinköysien kulumista on ollut tähän asti vaikea tutkia. Nyt Teknillinen korkeakoulu on kuitenkin aloittamassa vetokokeet köysien kestävyyden testaamiseksi. Tutkimusten jälkeen sitten päätetään, mihin toimiin ryhdytään.

Junaliikenne takkuili maanantaina pahoin ajolangan pudottua Turengissa. Langan putoamisen syytä ei ole vielä pystytty varmistamaan. Aiemmin maanantaina ajolanka katkesi myös Ilmalassa Helsingissä.

Lähde YLE 6.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/mobiiliuutiset/looppi9.html


Tavarajuna putosi kiskoilta Rutumissa - Junaliikenne Valkon satamaan poikki keskiviikkoon saakka

05.06.2007 17:19

"Valkon satamasta Lahteen matkalla ollut tavarajuna suistui kiskoilta eilen iltapäivällä Lapinjärven Rutumissa. Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja, mutta kahdeksan umpivaunua rikkoontui pahoin ja kiskoja vääntyi noin 150 metrin matkalla. Kolme vaunuista kaatui ja suistui ojaan. Raivaustöitä Rutumissa eilisiltana johtanut Pekka Mattila VR-yhtymän pelastuspalvelusta arvioi, että kiskoyhteys Valkon satamaan on poikki ainakin keskiviikkoon saakka." (Loviisan Sanomat - http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=2331 )

Youtube-uutisvideo: http://www.youtube.com/v/fkazWpV2KJI

"Kiskoilta suistunut juna katkaisi liikenteen Lahden-Loviisan radalla eilen iltapäivällä kello 15 aikoihin. Liikenne on junan nosto- ja radan korjaustöiden takia poikki koko tämän päivän. Lahden rautatieaseman ratapihapäällikkö Pekka Ylenius arvioi, että tavaraliikenne saadaan normaalisti käyntiin huomenna. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Rata petti junan alla Lapinjärven Rutumin asemalta noin 300 metriä Lahteen päin. Onnettomuuspaikka on aivan 6-tien tuntumassa. Loviisasta Lahteen päin matkalla olleen junan veturi pääsi onnettomuuspaikan yli, mutta mukana olleista 17 tyhjästä tavaravaunusta kaksi kaatui ojaan. Seitsemän vaunua putosi kiskoilta, mutta pysyi pystyssä.

Onnettomuuden selvittelyssä tarvittiin raskasta nosturia. Rata jouduttiin rakentamaan uudestaan noin 150 metrin matkalta." (Etelä-Suomen Sanomat)

Lähde Loviisan Sanomat / Etelä-Suomen Sanomat
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=148330&main=21


Junaliikenne aikataulussa Kouvolan ja Pieksämäen välillä

05.06.2007 17:08

VR:n junaliikenne kulkee taas normaalisti, kun Kouvolan ja Pieksämäen välistä liikennettä iltapäivällä haitannut turvalaitevika on saatu korjattua, kertoo Yle.

Turvalaitevika havaittiin Kouvolassa. Se myöhästytti Kouvolan ja Pieksämäen välistä liikennettä pahimmillaan puolella tunnilla. Vian korjaaminen kesti iltapäivällä pari tuntia.

Maanantai-iltana junaliikenne takkusi pahasti pääradalla, kun ajolanka putosi pois paikoiltaan Turengin aseman kohdalla Riihimäen ja Hämeenlinnan välissä. Yhteensä toistakymmentä junaa joutui keskeyttämään ajonsa, ja vika vaikeutti yli tuhannen ihmisen matkantekoa.

Lähde YLE 5.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135227783891


Ratahallintokeskus selvittää Turengin ajolankavauriota

05.06.2007 17:07

Riihimäeltä Tampereelle kulkevan junaliikenteen eilen pysäyttänyt Turengin ajolankavaurio johtui ratajohtopylvään kääntöorren alla olevan ohjaimen rikkoutumisesta. Ajolankavaurio korjattiin tiistaiaamuna ja liikennöinti pääradalla on palautunut normaaliksi. Ratahallintokeskus selvittää ohjaimen rikkoutumisen syytä teknisillä tutkimuksilla.

Ajolankojen katkeamisia on sattunut tänä vuonna kolme kappaletta, kun vuonna 2006 niitä tapahtui yhteensä 20. Ajolankaa tai kannatinköyttä vaihdettiin viime vuonna yhteensä 9 500 metriä.

Syy ajolangan putoamiseen tai vaurioitumiseen on Ratahallintokeskuksen mukaan usein puun kaatumisessa radalle, kannatinköyden katkeamisessa tai ilkivallassa. Myös sähköradalla liikkuvat junat voivat vaurioittaa ajolankaa.

Lähde HS 5.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135227781688


VR:lle sataa korvauspyyntöjä

05.06.2007 15:38

VR:lle on ropissut korvaushakemuksia pääradan kaukojunien myöhästymisten takia maanantaina ja tiistaina. Ajolankavaurion takia esimerkiksi tiistaiaamuna kello 8.27 Helsinkiin saapuvaksi merkitty juna tuli perille vasta 9.15. Kyydissä oli paljon työmatkalaisia.

- Puhelin on kyllä soinut jatkuvasti, eli korvausvaatimuksia on tullut paljon, VR:n asiakaspalvelija Anne Sjöberg sanoo.

Yhtiö ei ole ehtinyt kirjata kaikkia korvauspyyntöjä, koska kiire on ollut asiakaspalvelussa kova ja koska vain postitse tulevat hakemukset käsitellään.

Korvauksia myönnetään kuitteja vastaan, ja myös junalippu tulee liittää hakemukseen. Eniten korvataan taksi- ja hotellikuluja.

- Palautetta tulee reilu parituhatta kuussa, mutta mukana on paitsi korvausvaatimuksia, myös ehdotuksia ja kiitoksia, kertoo VR:n yhteyskeskuksen päällikkö Marja-Terttu Kanerva.

Yhtiö ei enää suostu paljastamaan korvaushakemusten kappale- tai euromäärää.

- En voi kertoa, koska olemme vähän aikaa sitten päättäneet, ettei niitten osuutta kerrota erikseen.

Lähde Taloussanomat 5.6
Lähde WWW http://www.taloussanomat.fi/page.php?page_id=160&news_id=200713828&rss=2i


Kiskoilta suistunut juna tukki Lahden-Loviisan radan

05.06.2007 14:47

Kiskoilta suistunut juna katkaisi liikenteen Lahden-Loviisan radalla eilen iltapäivällä kello 15 aikoihin. Liikenne on junan nosto- ja radan korjaustöiden takia poikki koko tämän päivän. Lahden rautatieaseman ratapihapäällikkö Pekka Ylenius arvioi, että tavaraliikenne saadaan normaalisti käyntiin huomenna. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Rata petti junan alla Lapinjärven Rutumin asemalta noin 300 metriä Lahteen päin. Onnettomuuspaikka on aivan 6-tien tuntumassa. Loviisasta Lahteen päin matkalla olleen junan veturi pääsi onnettomuuspaikan yli, mutta mukana olleista 17 tyhjästä tavaravaunusta kaksi kaatui ojaan. Seitsemän vaunua putosi kiskoilta, mutta pysyi pystyssä. Onnettomuuden selvittelyssä tarvittiin raskasta nosturia. Rata jouduttiin rakentamaan uudestaan noin 150 metrin matkalta.

Lähde ESS 5.6
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=148330&main=-1&dept=1


VR:n tiedotus ja ajolangat takkusivat kilpaa

05.06.2007 08:21

Maanantai oli VR:lle musta. Puolilta päivin ajolanka putosi Ilmalan kaukoliikennevarikolla Helsingissä. Sen seurauksena reitiltä Helsinki-Turku jouduttiin peruuttamaan kolme vuoroa kokonaan ja reitiltä Helsinki-Kouvola kaksi vuoroa. Lisäksi useat junat myöhästelivät koko iltapäivän.

Vika saatiin korjattua muutamassa tunnissa, mutta pahin oli vasta edessä. Kun Ilmalan tapauksen vuoksi noin puolitoista tuntia myöhässä ollut Intercity-juna 55 Helsingistä Ouluun saapui Turenkiin, sen matka tyssäsi ratapihan eteläpäähän noin kello 18.40. Vaihdekujan ajolangat olivat vaurioituneet, ja samalla koko pääradan liikenne pysähtyi kokonaan.

Juna jämähti Turenkiin tunniksi ja 40 minuutiksi, kunnes paikalle saapunut diesel-veturi veti sen Hämeenlinnaan. Ajolankavian vuoksi junat myöhästelivät koko päivän.

Jo myöhästyminen ärsytti matkustajia, mutta erityisen pahoja veriä kiehautti tiedotuksen pätkiminen. Aikataulun mukaan 17.06 Tampereelle lähtevän Intercityn matkustajat olivat Helsingissä muutaman hataran kuulutuksen varassa. Tieto myöhästymisen syystä eli Ilmalan vauriosta paljastui vasta, kun osa matkustajista otti itse asiasta selvää.

- Olemme koulutuksessa korostaneet, että junassa ei saa olla hiljaista. Jos näin on käynyt, se on meidän mokamme, sanoo VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen.

Riihimäellä järjestelyistä tiedottaneet konduktöörit saivat matkustajilta kiitosta. Sen sijaan muuten maanantai-iltaa leimasi epätietoisuus. Esimerkiksi Tampereen asemalla kuulutuksista ei saanut selvää, tiedotus oli nuorten kesätyöläisten, asemaoppaiden varassa, eikä asemahenkilökunta sanonut matkustajille mitään.

- Onko tiedotus aivan ajan tasalla?

- Et voi kysyä tuota tosissasi. Meillä ei pitäisi olla mykkiä töissä, viestintäjohtaja Mäkinen vastaa.

Bussit paikalle, loput taksiin

Junat ajettiin pohjoisesta Hämeenlinnaan ja etelästä Riihimäelle. VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala arvioi maanantai-iltana, että Helsingistä maan läpi kulkevat yöjunat saadaan vietyä diesel-vetureilla Turengin läpi ja että tiistaiaamuna myös sähköt toimivat. Illan aikana Riihimäen ja Hämeenlinnan välinen liikenne hoidettiin bussikuljetuksilla.

VR:n mukaan ajolankojen rikkoutuminen vaikeutti jopa tuhansien matkustajien taivalta. Toistakymmentä junaa jäi kulkematta Riihimäki-Hämeenlinna-väliltä. Vaikka esimerkiksi Riihimäen asemalle hankittiin linja-autoja, niihin mahtuivat aluksi vain kaikkein vikkelimmät.

Silminnäkijöiden mukaan taksiin jonotti satakunta ihmistä. Noin kello 20 aikaan Riihimäeltä ajeli kohti Tamperetta 16 taksia.

- Tapana on, että taksimatkat on tällaisissa tilanteissa maksettu. Se edellyttää korvausvaatimuksen tekoa ja kuitteja, liikennepäällikkö Haapala sanoo.

Tiistaina liikenteen pitäisi sujua normaalisti, mutta osa kalustosta saattaa olla vielä maanantain erikoisjärjestelyiden epäjärjestyksessä.

Lähde Aamulehti 4.6
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/teema/junaliikennetakkusi/32294.shtml


Junaliikenne palautumassa normaaliksi

05.06.2007 08:12

Helsingin ja Tampereen välistä junaliikennettä haitanneet ajolankavauriot on saatu korjattua. Aamun ja eilisillan aikana Turengissa ilmenneet sähkörataviat saatiin korjattua aamuseitsemään mennessä.

VR:stä kerrotaan, että pääradan junaliikenne palautuu normaaliksi aamupäivän aikana. Enintään 5-10 minuutin myöhästymisiä voi yhä olla.

VR:n mukaan ajolangan havaittiin aamulla roikkuvan irrallaan uudella alueella Turengin pohjoispuolella. Vian korjaaminen aloitettiin varhain aamulla.

Tavaraliikenteen ruuhkautuminen eilisen häiriön johdosta aiheuttaa vielä ylimääräistä haittaa.

Eilinen sähköratavaurio johtui ajolankojen putoamisesta maahan molemmilta raiteilta Turengissa. Vaurio aiheutti myöhästymisiä noin 15 junavuoroon ja matkustajia jouduttiin kuljettamaan linja-autoilla vauriopaikan ohitse.

Yöjunat ajettiin Turengin läpi dieselveturein. Toinen yöjuna jäi aikataulustaan kolme ja toinen puolitoista tuntia.

Lähde YLE 5.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id61730.html


Junat myöhästelevät yöllä, ehkä aamullakin

04.06.2007 23:53

Ajolankavian katkaisema junaliikenne saataneen ainakin osittain käyttöön klo 23 Turengissa Riihimäen ja Hämeenlinnan välillä. Matkustajat on illan aikana jouduttu kuljettamaan linja-autoilla ajolankojen pudottua parin sadan metrin matkalta Turengin aseman kohdalla.

Yöpikajunat ajetaan Turengin läpi dieselveturin vetäminä ja ne myöhästyvät aikatauluistaan - Kolarin juna jopa pari tuntia. Korjaustyöt jatkuvat läpi yön ja vika saattaa vaikuttaa myös aamuliikenteeseen.

Ennen seitsemää havaittu vika on VR:n liikenteenjohdon mukaan vaikuttanut puolen Suomen liikenteeseen. Satoja matkustajia on kuljetettu busseilla.

Lähde YLE 4.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id61711.html


VR yrittää saada pääradan auki klo 22 yöjunille

04.06.2007 21:41

Junaliikenne on poikki Tampereen suuntaan Riihimäen jälkeen. Syynä on ajolankojen putoaminen Turengin asemalla. Vika havaittiin noin kello 18.40.

VR yrittää saada kello 22 aikaan yhden raiteen auki pohjoisen autojunille, mutta muiden junien matkustajat kuljetetaan linja-autoilla Riihimäeltä eteenpäin. Liikennettä ei luultavasti saada palaamaan normaaliksi ainakaan ennen puolta yötä. Vian vakavuuden arvioija on saapunut paikalle kello 21.

VR on tilannut linja-autoja korvaamaan junia, mutta busseja on saatu vasta muutamia.

Paikallisliikenne Riihimäelle toimii normaalisti, mutta siitä eteenpäin liikenne on poikki. Myös Tampereelta Helsinkiin tuleva liikenne seisoo. Riihimäen ja Lahden välinen junaliikenne toimii normaalisti.

Aiemmin Helsingin Ilmalan varikolla sattuneen ajolangan putoamisen aiheuttamat ongelmat oli melkein saatu korjattua, kun tuli tieto Turengin ongelmista.

Ilmalan ongelmien takia junat lähtivät Helsingistä pahimmillaan puolitoista tuntia myöhässä. Lisäksi VR joutui perumaan viisi junavuoroa.

Lähde HS 4.6
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135227755788


Sähköratavaurio Turengissa

04.06.2007 19:10

VR:n kaukoliikenne on ollut vaikeuksissa iltapäivästä lähtien. Uusin ongelma havaittiin klo 18.40, kun Turengin asemalla huomattiin ajolankojen pudonneen paikoiltaan kahden eri raiteen kohdalta. Vian seurauksena junaliikenne seisoo Riihimäen ja Hämeenlinnan välillä.

Puoliltapäivän Ilmalan varikolla Helsingissä katkesi ajolanka, eikä junia saatu järjestettyä ajoissa lähtökuntoon. Vika korjaantui kello 16:n tienoilla, mutta Helsingin ongelman vuoksi kaukojunat ovat olleet myöhässä jopa puolitoista tuntia, ja junia on jouduttu myös perumaan.

Helsingin ja Turengin vikojen vuoksi useat junat ovat maakunnissa poissa aikataulusta koko illan.

Lähde YLE 4.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id61711.html


Kiskobusseille uudet pysähdyspaikat Orivedelle ja Kolhoon

04.06.2007 18:39

Tampere-Haapamäki-radalla liikennöivät kiskobussit alkavat 3. kesäkuuta pysähtyä Oriveden keskustassa ja Kolhossa. Tampereen ja Haapamäen välillä liikennöi arkisin kolme kiskobussivuoroa kumpaankin suuntaan. Junat pysähtyvät edelleen myös Oriveden asemalla ja Vilppulassa.

Uusille pysähdyspaikoille on rakennettu asfaltoidut, 80 metriä pitkät laiturit. Seisakkeiden vieressä on pysäköintialueet pyörille ja autoille. Myöhemmin kesällä valmistuvat laitureiden valaistukset. Laiturialueiden ja Kolhon liityntäpysäköintialueen rakennuttamisesta vastaa Ratahallintokeskus. Orivedellä liityntäpysäköintialueen on rakentanut Oriveden kaupunki. Rakennustöiden kustannukset ovat yhteensä noin 200 000 euroa.

Sunnuntaina 3. kesäkuuta Oriveden kaupunki ja Vilppulan kunta juhlistivat ensimmäisiä junapysähdyksiä uusilla seisakkeilla mm. virvoketarjoiluilla ja juhlapuheilla. Oriveden keskustassa kiskobussi pysähtyi klo 10.35 ja Kolhossa klo 11.14.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvitti uusien pysähdyspaikkojen mahdollisuutta Tampere-Haapamäki-kiskobussireitin avaamisen jälkeen yhteistyössä VR:n ja alueen kuntien kanssa. Selvityksen perusteella päädyttiin uusien pysähdyspaikkojen rakentamiseen, koska niiden arvioitiin tuovan lisää junamatkustajia.

Kiskobussiliikenne Tampere-Haapamäki-välillä alkoi 6.3.2006. Rataosan matkustajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti noin 10 prosenttia uuden kaluston käyttöönoton jälkeen.

Lähde VR 1.6
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_255.html


Helsingin metrossa vaaratilanne

04.06.2007 18:01

Matkustajat saivat vammoja, kun metrojuna heilahti rajusti kuljettajan virheen seurauksena.

Keskustaan matkalla olleessa metrojunassa sattui maanantaina klo 8.30 vaaratilanne Kulosaaren sillan työmaan itäpäässä.

Työmaan vaihdetta lähestyneen metrojunan kuljettaja ei inhimillisen virheen vuoksi alentanut junan nopeutta rajoituksen mukaisesti. Paikalla oli 25 km/h nopeusrajoitus ja radalla oli useita rajoituksen ennakkoilmoituksia ja niissä huomiovaloja. Juna ajoi vaihteeseen kuitenkin liian kovalla tilannenopeudella, jonka vuoksi metrojuna heilahti rajusti ja osa matkustajista sai pintavammoja.

Helsingin kaupungin liikennelaitos, HKL, on ryhtynyt toimenpiteisiin, joilla vastaavanlaisen tapahtuman toistuminen estetään.

Kaikkien kuljettajien kanssa keskustellaan henkilökohtaisesti rajoituksen ehdottoman noudattamisen tärkeydestä. Paikalle tullaan hankkimaan lisäksi erillinen nopeusnäyttö.

- Ennen vaihdetta asennetaan myös automaattinen nopeudenvalvontalaite. Siinä pakkopysäytysmagneetti pysäyttää liian suurella nopeudella vaihteeseen ajavan junan, kertoo valvomomestari Teuvo Vainikainen HKL-Metroliikenteestä.

HKL pahoittelee matkustajille tilannetta ja junan äkkinäisen liikkeen mahdollisesti aiheuttamia tapaturmia. Kyseisen metrojunan niitä matkustajia, jotka ovat kärsineet vahinkoa junan heilahtaessa, pyydetään ottamaan yhteyttä HKL:n palautesihteeriin joko sähköpostilla palaute.hkl@hel.fi tai puhelimitse 09 310 12345.

Lähde MTV3 4.6
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/06/532947


Ajolankavaurio sotki liikennettä

04.06.2007 17:29

Kaukoliikenteessä on ollut pahoja ongelmia koko iltapäivän ajan, kun Helsingissä Ilmalan varikolla ajolanka rikkoutui puolenpäivän aikaan. Kaukojunat ovat olleet myöhässä jopa 1,5 tuntia ja joitakin Turun junia on jouduttu perumaan. VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan että Helsingistä lähtevät junat on saatu hiljalleen aikatauluun, mutta jo lähteneet junat ovat maakunnissa myöhässä koko illan. Klo 16 jälkeen sähköratavaurioita ei ole enää havaittu.

Lähde Yle teksti-tv


Venäjä investoi Pietarin rataan

02.06.2007 11:51

Venäjän rautatiet on aloittanut miljardi-investoinnit sisältävän rataverkkonsa kunnostamisen, josta aikoo hyötyä myös Suomen VR. Helsingin ja Pietarin välinen nopea junayhteys aiotaan ottaa käyttöön vuosikymmenen vaihteessa. Tavoiteaikataulu Pietari - Helsinki on aikanaan kolme tuntia.

Parin seuraavan vuosikymmenen aikana Venäjän raiteita aiotaan kunnostaa ja uusia rakentaa sekä uutta kalustoa hankkia kymmenellä biljoonalla ruplalla eli melkein 300 miljardilla eurolla - siitä iso osa valtion rahaa.

Niin on luvannut Venäjän presidentti Vladimir Putin, jonka vanha kesämökkinaapuri Venäjän rautateitten pääjohtaja Vladimir Jakunin on.

Myös Pietarin ja Helsingin välisen nopean junayhteyden tekeminen etenee. Jakunin mukaan Pendolino-junat aiotaan tilata tämän kesän aikana ranskalaiselta Alstomilta.

Lähde YLE 1.6
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id61491.html


Junat olivat vaarassa törmätä Tampereella

28.05.2007 22:00

Tampereella oli sunnuntaina vaaratilanne, kun kaksi junaa uhkasi törmätä toisiinsa asema-alueella. Pikajuna oli tulossa Jyväskylästä kello kuuden aikaan illalla Tampereen asemalle, jossa siihen piti kytkeä lisävaunuja. Neljää lisävaunua työntänyt veturi tuli pikajunan eteen liian lähelle. Yhteentörmäystä ei tapahtunut, koska opastimet alkoivat näyttää punaista Jyväskylästä tulleelle pikajunalle. Vauhtiaan jo hiljentänyt juna jarrutti voimakkaasti ja pysähtyi muutamaa metriä ennen lisävaunuja. Matkustajat huomasivat jarrutuksen olleen tavallista voimakkaampi. Onnettomuustutkintakeskus on ryhtynyt tutkimaan tapausta.

Lähde HS 28.5.2007
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Junat+olivat+vaarassa+t%C3%B6rm%C3%A4t%C3%A4+Tampereella/1135227576512


Karelian Trains ostamassa Pendolinoja

24.05.2007 23:29

Helsingin ja Pietarin väliseen junaliikenteeseen on tulossa kolme tai neljä nopeaa Pendolino-junaa. VR:n ja Venäjän rautatieyhtiön RZD:n yhteisyritys Karelian Trains Oy neuvottelee Pendolinojen ostosta ranskalaisen Alstomin kanssa, kertoi RZD:n pääjohtaja Vladimir Jakunin tänään.

Jakuninin mukaan nopeiden junien hankinnasta neuvotellaan vain Alstomin kanssa. Pendolinojen huippunopeus on 270 kilometriä tunnissa.

Karelian Trains aikoo RZD:n varapääjohtajan Mihail Akulovin mukaan lainata kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta 140 miljoonaa euroa junakaupan rahoittamiseksi. Hän ei kertonut kaupan arvoa. RZD osti aiemmin keväällä Siemensiltä kuusi huippunopeaa junaa Moskovan ja Pietarin väliseen liikenteeseen. Kaupan arvo oli 600 miljoonaa euroa.

VR ja RZD perustivat Karelian Trainsin viime marraskuussa. Puoliksi omistetun yhteisyrityksen tehtävänä on Helsingin ja Pietarin välisen liikenteen kaluston hankkiminen ja kunnossapito.

Uuden kaluston lisäksi Pietarin-matkan nopeutuminen edellyttää VR:n mukaan ratainvestointeja kummassakin maassa ja kaikkien rajamuodollisuuksien siirtämistä liikkuvaan junaan. Tavoitteena on Helsingin ja Pietarin välisen matka-ajan lyhentäminen lähivuosina vähän yli viidestä tunnista kolmeen tuntiin.

Lähde HS 24.5
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/1135227483638


Vantaan kehäradan rakentaminen alkaa 2009

24.05.2007 23:08

Vantaan Kehäradan rakentaminen alkaa vuonna 2009. Asiasta päätettiin hallituksen budjettikehysneuvotteluissa keskiviikkona. Etukäteen toiveena oli ollut, että rakentamistöihin olisi päästy jo syksyllä 2008.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) perustelee ratkaisua maanrakennusalan kohonneilla kustannuksilla. Vanhasen mielestä rakennustöiden aloittaminen aiottua myöhemmin voi synnyttää säästöjä rakentamiskuluissa.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) muistuttaa, että Kehäradan rakentamiselle ei aiemmin ollut sovittua aikataulua. Hän korostaa, että nyt hankeen valmistelua jatketaan ja myös hankkeen toinen osapuoli, Vantaan kaupunki voi jatkaa työtään.

Mikäli rakennusala käy kuitenkin ylikierroksilla vielä vuonna 2009, voidaan Kehäradan ajoitusta joutua harkitsemaan uudelleen, Katainen arvioi. Pääradan ja Martinlaakson radan toisiinsa yhdistävän Kehäradan rakentamisen arvioidaan maksavan 400 miljoonaa euroa. Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkevan radan varrelle on kaavoitettu kokonaan uusi kaupunginosa.

Lähde YLE 24.5
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id60866.html


VR:n haastajaksi Teollisuuden Raideliikenne

22.05.2007 07:33

VR:n tulevan kilpailijan nimi on selvinnyt. Itä-Suomen tavaraliikenteestä kiinnostuneen yrityksen nimi on Teollisuuden Raideliikenne Oy TR Group. Kiuruvedelle maaliskuussa perustettu TR aikoo ottaa siivun tavaraliikenteestä heti, kun lupa-asiat on saatu kuntoon. Savon Sanomien haastattelema yhtiön toimitusjohtaja Markku Soininen kertoo, että TR:n tähtäimessä ovat suomalaisen raskaan teollisuuden kuljetukset. Maantieteellisesti uutta yhtiötä kiinnostaa Itä-Suomi. Soininen ei kuitenkaan lähde vielä ennakoimaan toiminnan laajuutta. VR menetti monopolinsa viime vuonna, kun Euroopan unioni vaati kotimaan tavaraliikenteen avaamista kilpailulle.

Lähde YLE Uutiset
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/talous/id60686.html


VR purkaa öljysataman Oulussa

21.05.2007 21:17

VR ei enää käytä Hietasaaren halki Vihreäsaareen kulkevaa junarataa polttoainekuljetuksiin. Yhtiö on hakenut säännöllisesti Vihreäsaaren öljysäiliöistään meriteitse satamaan tuotua dieselpolttonestettä, mutta toiminta lopetettiin maaliskuun lopussa. Se hankkii nykyisin vetureidensa polttoaineen muilta polttonesteen jakeluyhtiöiltä.

"Polttonesteen tarve Pohjois-Suomessa on olennaisesti vähentynyt jatkosähköistyksen valmistuttua Oulusta Rovaniemelle ja Oulusta Iisalmeen sekä Kontiomäestä Vartiukseen. Keskitymme nykyisin päätoimintaamme eli kuljetukseen", VR Oy:n ohjaus- ja vetopalvelukeskuksen päällikkö Juha Haapakoski selittää.

Vihreäsaaren öljysatama valmistui vuonna 1963. Öljyvarastotoiminta siirrettiin Toppilasta Vihreäsaareen, minne rakennettiin raide vuonna 1971. VR on tuosta lähtien hakenut dieselpolttonestettä satamasta. Yhtiöllä on ollut satamassa neljä 1 000 kuution suuruista säiliötä, joista on haettu vilkkaimpaan aikaan nestettä viitenä päivänä viikossa. Kiireisimpänä vuonna saaren halki matkasi kaikkiaan 21 miljoonaa litraa vetureiden menovettä.

Sittemmin toiminta alkoi hiipua. Vuonna 2001 säiliöistä kaksi poistettiin käytöstä. Vuosi vuodelta VR siirtyi käyttämään yhä enenevässä määrin muita jakeluyhtiötä. Vajaat kaksi kuukautta sitten reissut Vihreäsaareen lopetettiin kokonaan.

VR:n Pohjois-Suomen kiinteistöpäällikkö Aimo Karjalainen vahvistaa, että säiliöt todella puretaan.

"Ne kuljetetaan pois joko ehjänä tai kappaleina".

Myös itse rata on liipasimella.

"Jos sille ei löydy käyttöä, se puretaan", Oulun kaupungin maanmittausteknikko Sami Rundgren sanoo.

Lähde Kaleva 21.5
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=659668&mode=print


VR saamassa kotimaisen kilpailijan tavaraliikenteeseen

21.05.2007 09:36

Rautatieviraston mukaan VR on saamassa kilpailijan tavaraliikenteeseen. Viraston ylijohtaja Kari Alppivuori sanoo Savon Sanomien haastattelussa, että uusi tavarajunaoperaattori on todennäköisesti kotimainen puunjalostusteollisuusyritys. Rautatievirastoon ei kuitenkaan ole vielä tullut uusia hakemuksia liikennöintiin tarvittavista turvallisuustodistuksista.

Sen sijaan kyselyjä on ollut niin paljon, että Alppivuoren mukaan VR:n kilpailijan tulo näyttää varmalta.

VR menetti monopolinsa viime vuonna, kun Euroopan unioni vaati kotimaan tavaraliikenteen avaamista kilpailulle.

Lähde YLE 21.5
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/talous/id60600.html


Mies ampui kumiluoteja Helsingin asemalla

21.05.2007 00:16

Vartijan takaa-ajama mies ampui pari laukausta kumiluoteja ampuvalla aseella sunnuntaina iltapäivällä Helsingin rautatieaseman laiturialueella. Kukaan ei loukkaantunut.

Tapahtumat alkoivat noin kello 14.45 Asematunnelin S-marketin kassalta. Kun vartija tuli paikalle, lähti mies juoksemaan pois. Vartija arveli miehen varastaneen jotain ja lähti perään.

Asemalaiturille saavuttuaan pakenija kaivoi esiin kumiluoteja ampuvan aseen, kääntyi vartijaa kohti ja ampui. Luoti ei osunut vartijaan. Kun paikalle tuli lisää vartijoita, mies ampui toisen laukauksen. Sekään ei osunut.

Kiinni saatua ampujaa syytetään muun muassa törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Lähde HS 20.5
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135227387405


Helsingin pohjoinen lähiliikenne oli tunnin katki perjantaina

19.05.2007 15:31

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne oli poikki pohjoiseen menevällä pääradalla tunnin ajan perjantai-iltana. Liikenne saatiin sujumaan kello 21.25, mutta junat kulkivat myöhässä vielä parin tunnin ajan.

VR:n junanohjauksen mukaan pääradan kaikkien ratojen ajojohtimista katosi jännite Oulunkylän aseman kohdalla noin kello 20.30. Tämän vuoksi Helsingistä Tikkurilan, Keravan ja Riihimäen suuntaan kulkeva lähiliikenne oli jumissa.

Kaukojunat pääsivät Oulunkylän ohi, sillä niillä on niin paljon vauhtia, ettei virran katkeaminen pieneltä matkalta pysäytä niitä. Perjantai-iltana vian syy ei ollut vielä selvillä, mutta lähiliikenne saatiin kulkemaan johtamalla sähköä Ilmalan ratapihan kautta. VR epäili kaapelikatkosta.

Lähde HS 18.5
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/1135227358032


Metro täyttää 25 vuotta

19.05.2007 10:43

Helsingin metro täyttää 25 vuotta. Metroliikenne käynnistyi Hakaniemen ja Itäkeskuksen välillä 1.6.1982. Ensimmäisen kesän metro kulki vain ruuhka-aikoina. Kokopäiväiseksi liikenne muuttui syksystä alkaen. 1986 metro ylettyi Kampista Kontulaan. Vuosaaren metrohaara valmistui 1998.

Päätös metron rakentamisesta tehtiin Helsingin kaupunginvaltuustossa vuonna 1969 pitkällisen riitelyn jälkeen.

Lähde Ylen aikainen 18.5
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content1C4A7


Riihimäen kolmioraiteen yleissuunnitelma tarkentuu

18.05.2007 12:25

Ratahallintokeskus laatii yleissuunnitelmaa Kouvolan ja Tampereen ratasuuntien välisestä noin 1,5 kilometrin pituisesta yhdysraiteesta. Yleissuunnitelman tärkeimpänä tavoitteena on mahdollistaa suora tavaraliikenne idästä pohjoiseen ja päinvastoin.

Nykyisin tavaraliikenteen junat ajavat Riihimäen ratapihoille ja joutuvat siellä kääntämään kulkusuuntansa. Kolmioraiteen toteuttaminen tehostaa tavarajunien liikennöintiä, pienentää liikenteen hoidon kustannuksia ja vähentää Riihimäen ratapihojen kapasiteettitarvetta ja ympäristöhaittoja. Kolmioraide luo edellytykset myös Tampereen ja Lahden/Kouvolan välisille suorille henkilöliikennevuoroille tulevaisuudessa.

Uusi raide erkanee Riihimäki-Kouvola-radasta Riihimäen aseman koillispuolella Uuden Karhintien kohdalla ja liittyy Riihimäki-Tampere-radan itäisimpään raiteeseen Istuinkiven kohdalla. Suunnitelmassa varaudutaan myös junahenkilöstön vaihtomahdollisuuteen raideyhteyden varrella. Kolmioraiteelle on varattu voimassa olevassa asemakaavassa rautatieliikennealue, jonka riittävyys tarkistetaan yleissuunnitelmalla.

Yleissuunnitelma valmistuu vuoden 2007 kesällä. Hankkeen toteutus ajoittuu aikaisintaan vuosille 2010-2011 ja sen kustannusarvio on 5 miljoonaa euroa. Kolmioraiteen toteuttaminen on riippuvainen perusrahanpidon lisärahoituksesta. Ennen toteuttamista hankkeesta laaditaan rakentamissuunnitelma.

Tarkempia tietoja suunnittelusta löytyy internetistä osoitteesta www.rhk.fi/ri-kolmioraide.

Lähde RHK 8.5
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1645251


Kaukojunien aikataulut muuttuvat 3.6

17.05.2007 12:27

VR:n kaukojunien aikataulut muuttuvat 3. kesäkuuta. Aikatauluihin tehdään vähäisiä tarkistuksia. Muutokset perustuvat syksyn 2006 suuresta aikataulu-uudistuksesta saatuihin kokemuksiin ja asiakaspalautteisiin.

Sunnuntaisin klo 18.27 Pieksämäeltä Tampereen kautta Helsinkiin kulkeva Pendolino S 92 on ollut niin suosittu, ettei junan paikkamäärä ole ollut riittävä. Tämän takia juna muuttuu InterCityksi.

Helsingistä Jyväskylään lähtee illan viimeinen juna puolta tuntia nykyistä aikaisemmin eli klo 20.06. Pieksämäeltä Turkuun klo 7.29 lähtevän InterCity-junan lähtöasemaksi vaihtuu Jyväskylä.

Tampereelta Helsinkiin klo 23.02 lähtevä illan viimeinen juna, Pendolino S 94, alkaa pysähtyä Toijalassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Riihimäeltä on vaihtoyhteys Lahteen.

Kajaanilaiset pääsevät suoraan ilman junanvaihtoa Pendolinolla Kouvolan kautta Helsinkiin. Iltapäivällä klo 16.00 lähtevä InterCity-juna 77 Helsingistä Kajaaniin muuttuu päivittäin liikennöiväksi junaksi.

Kuopiosta Helsinkiin alkaa sunnuntaisin klo 11.20 kulkea vaihdoton InterCity-juna 68.

Myös kiskobussiliikenteeseen tulee muutoksia. Tampere-Haapamäki-radalla otetaan käyttöön kaksi uutta pysähdystä: Oriveden keskusta ja Kolho. Jyväskylä-Seinäjoki-välillä kiskobussit vaihtuvat taajamajuniksi, jotka kulkevat Vaasaan asti.

Oikoradan valmistuminen on lisännyt Itä-Suomen matkustajamääriä parhaimmillaan yli 30 prosenttia. Uusi rata nopeutti matka-aikaa puolesta tunnista jopa tuntiin.

Lähde VR 16.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_246.html


Inari Rummukaisesta Brand Manager

17.05.2007 12:26

Markkinointipäällikkö Inari Rummukainen on nimitetty Brand Manageriksi 28.5. alkaen. Hänen tehtävinään ovat VR Osakeyhtiön yrityskuvan kehittäminen sekä brandien hallinta ja ylläpito.

VR Henkilöliikenteen markkinointipäälliköksi 28.5. alkaen on nimitetty kauppatieteiden maisteri Pietari Kauste. Hän siirtyy VR:lle Tapiola-ryhmän markkinointijohtajan tehtävästä.

Lähde VR 14.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_244.html


Rataa parannetaan Lieksan ja Vuonislahden välillä

17.05.2007 12:25

Uimaharjun ja Lieksan välisen rataosan parantaminen jatkuu tänä vuonna. Viime vuonna radan päällysrakennetta uusittiin 33 kilometrin matkalta Uimaharjusta Vuonislahteen asti, ja tänä vuonna uusitaan loput 22 kilometriä Vuonislahdesta Lieksaan.

Projektiin kuuluu vanhojen puupölkkyjen vaihtaminen betonipölkyiksi, kiskojen uusiminen sekä radan tukikerroksen täydentäminen.

Ratatyö käynnistyy 13. toukokuuta. Töitä tehdään öisin sunnuntai-illasta perjantaiaamuun, joten niillä ei ole vaikutusta junaliikenteeseen. Varsinainen päällysrakenteen uusimistyö kestää kesäkuun puoliväliin saakka.

Ratatyömaa suurine työkoneineen, joihin kuuluu muun muassa raiteenvaihtojuna Veera, saattaa aiheuttaa öisin melua lähiympäristössä.

Syksyyn asti rataosalla jatketaan vielä viimeistelytöitä, joihin kuuluu muun muassa tasoris-teysten uusimista, silta- ja rumputöitä sekä ratapenkereiden levitystä. Nämä työt tehdään päivisin junaliikenteen sallimissa väleissä.

Ratatyön teettää Ratahallintokeskus ja pääurakoitsijana toimii Oy VR-Rata Ab.

Lähde VR 11.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_243.html


HKL pääsikin sopimukseen Bombardierin kanssa

16.05.2007 23:33

HKL ja Bombardier ovat sopineet järjestelystä, jossa Bombardier Transportation ottaa kokonaisvastuun HKL:n Variotram-raitiovaunuista. Bombardier vastaa myös raitiovaunujen huollosta ja kunnossapidosta ja takaa vaunuille korkean käyttöasteen.

Käytännössä sopimusjärjestely merkitsee, että Bombardier takaa Variotram-vaunujen käyttöasteeksi vähintään 92 prosenttia ja vastaa sovittuun kiinteään hintaan raitiovaunujen kunnossapidosta seuraavat kymmenen vuotta. HKL:llä on optio jatkaa kunnossapitosopimusta raitiovaunujen koko käyttöiän ajan. HKL maksaa käyttökorvausta vain vaunujen käytön mukaan ja saa myös hyvitystä mahdollisesta minimikäyttöasteen alituksesta. HKL:n maksama korvaus vastaa nykyistä huoltokorvaustasoa.

HKL järjestää Bombardierin huolto-organisaatiolle tilat ja laitteet raitiovaunuvarikoille. Bombardierin tehtäväksi tulee Variotram-raitiovaunujen kaiken ennalta ehkäisevän ja korjaavan huollon ja kunnossapidon toteuttaminen. HKL huolehtii edelleen itse päivittäisestä siivouksesta ja mm. ilmansuodattimien ja lamppujen vaihdoista. Sopimuksen tekeminen merkitsee, että matalalattiaiset Variotram-raitiovaunut säilyvät Helsingin raitiovaunuliikenteessä.

HKL:llä on oikeus purkaa sopimus, mikäli vaunuille asetettu minimikäyttöastevaatimus ei toteudu tai jos osoittautuu, että vaunujen rakenne ei tule kestämään koko niiden suunniteltua elinikää 40 vuotta. Bombardier asettaa takauksen, joka vastaa koko kaluston tämänhetkistä arvoa.

Sopimuksen voimaantulon ehtona on, että kunnossapitosopimus on allekirjoitettu ja Bombardier Transportation on asettanut sovitun vakuuden viimeistään 22.5.2007.

HKL hankki Bombardier Transportation Finland Oy:ltä yhteensä 40 matalalattiaista Variotram-vaunua, jotka toimitettiin vuosina 1999 - 2004. Matalalattiaraitiovaunuissa on koko niiden käyttöiän ollut vikoja mm. telikonstruktiossa ja korirakenteessa ja käyttöaste on ollut hankintasopimuksen edellyttämää matalampi. Osapuolet ovat neuvotelleet pitkin kevättä siitä, miten ongelmat ratkaistaan.

Bombardierin raitiovaunuja on käytössä mm. Saksassa Mannheimissä, Chemnitzissä, Ludvigshafenissa ja Heidelbergissä sekä Australiassa Sydneyssä. Yhtiö on toimittanut yli 2 500 raitiovaunua eri puolille maailmaa. Yhtiö on noteerattu Toronton pörssissä ja sen liikevaihto viime tilikaudelta oli 15 miljardia dollaria.

Lähde HKL 16.5
Lähde WWW http://www.hel.fi/wps/portal/HKL/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Helsingin+kaupungin+liikennelaitos/Uutiset/Matalalattiaiset+raitiovaunut+pysyv%C3%A4t+liikenteess%C3%A4


Museovirasto tarkkana Kehäradan suunnitelmissa

16.05.2007 23:31

Museovirasto on huolissaan Kehäradan vaikutuksista Vantaanjoen kulttuurimaisemaan. Ongelmallisin kohta rakennetun kulttuuriympäristön kannalta on Vantaanjoen ylitys. Radan ja siltarakenteiden suunnittelussa halutaan ottaa valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö huomioon.

Museovirasto kiinnittää Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnalle antamassaan lausunnossa erityishuomiota myös kivikautisten asuinpaikkojen säilyttämiseen.

Lähde Ylen aikainen 16.5
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentC3D85


Liikenne takkuaa rantaradalla

15.05.2007 09:00

Helsingin ja Turun välillä kulkevat junat myöhästyvät aamupäivän aikana noin 15-30 minuuttia. Syynä on liikenteenohjauksen laitevika, kertoo VR.

Junat ajavat alennetulla nopeudella Kirkkonummen ja Inkoon välillä. Viivästys koskee myös Karjaan ja Helsingin välillä kulkevia lähijunia. Vika on haitannut liikennettä aamuseitsemästä lähtien. VR:n mukaan se saadaan korjattua aamupäivän aikana.

Lähde Kaleva 15.5
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu658738_page0.htm


Oikorata vienyt kolmasosan Lahden bussimatkustajista

14.05.2007 22:57

Maan suurimman linja-autoyhtiön Koiviston Auton Helsingin-vuorojen matkustajamäärä on vähentynyt viime syyskuun jälkeen jopa 30 prosenttia. Juna on iskenyt pahimmin aamun parhaisiin ruuhkavuoroihin. Koiviston Autossa uskotaan menetyksen tasaantuvan 15-20 prosenttiin. Matkustajien vähentymisestä huolimatta linja-autoyhtiöt eivät aio harventaa säännöllistä puolen tunnin vuoroväliä. Sitä pidetään kilpailuetuna.

Linja-autoyrittäjät moittivat valtiota aikeista lisätä junavuorojen ostoja VR:ltä. Koiviston Auton konsernijohtajan Antti Norrlinin mukaan valtio voisi säästää tukieuronsa ja antaa halvemmalla liikkuvien bussien hoitaa myöhäiset vuorot.

Norrlin esittää jopa yhteislippuja junille ja linja-autoille. Hän uskoo, että niiden avulla joukkoliikenne voisi houkutella uusia matkustajia moottoritiellä liikkuvista yksityisautoista.

Lue lisää sunnuntain ESS:stä.

Lähde ESS 12.5
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=145199


Turku-Toijala välillä bussikorvausta aamuisin

14.05.2007 21:02

Turun ja Toijalan välillä on aloitettu laaja radankunnostustyö, joka kestää aina 26.8. saakka. Tänä aikana junavuoroja korvataan linja-autoilla. Väliasemilta matkustajille on järjestetty eräissä tapauksissa myös taksikuljetuksia. Ratatyöt tehdään pääsääntöisesti öisin ja aamupäivisin, jolloin junaliikenne on keskeytetty.

Osa Tampereen ja Turun välisestä rahtiliikenteestä ajetaan Hyvinkäältä ja Karjaalta rantaradan kautta Turkuun.

Korjaustöiden aikana uusitaan junaradan kiskot ja ratapölkyt. Myös radan sepelipohja uusitaan ja routaeristetään tarvittavilta osin. Samaan aikaan tehdään mittavia turvalaite- ja sähkötöitä.

Lähde Yle 14.5
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id60147.html


Raitiovaunu ja kaksi bussia kolaroivat Helsingissä

12.05.2007 11:06

Kaksi bussia ja raitiovaunu ovat kolaroineet Helsingin Kalliossa Sturenkadun ja Porvoonkadun risteyksessä. Turmassa loukkaantui pahiten raitiovaunun kuljettaja. Muita loukkaantuneita on 11. Heistä kuusi vietiin sairaalaan hoitoon tai tarkastettavaksi. Kolari sattui aamulla noin kello 6.30 Sturenkadun ja Porvoonkadun risteyksessä.

Turmassa loukkaantui pahiten raitiovaunun kuljettaja, jonka vammoja kuvataan keskivaikeiksi. Myös molempien linja-autojen kuljettajat loukkaantuivat. Muita loukkaantuneita on kolme. Heidän vammojensa vakavuudesta ei vielä ole tietoa.

Turman syystä ei toistaiseksi ole tietoa. Poliisin mukaan Linnanmäen suunnasta tullut Porvoonkatua pitkin tullut raitiovaunu törmäsi Sturenkatua maaseudun suunnasta tulleeseen linja-autoon.

Törmäyksen takia linja-auto törmäsi edelleen Sturenkadulla olleeseen toiseen linja-autoon, jonka tarkoituksena oli kääntyä Porvoonkadulle Linnanmäen suuntaan.Helsingin liikenteenvalvontakeskuksen mukaan liikennevalot olivat päällä turman sattuessa.

Liikenne onnettomuuspaikalla ei suju vieläkään raivaustöiden takia.

Lähde YLE 12.5
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id60055.html


Liikenneministerin mukaan Kehärataa ei lykätä

11.05.2007 20:09

Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan Kehärata-hanke etenee suunnitelmien mukaisesti, eikä siitä ole tehty uusia päätöksiä. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on kertonut julkisuudessa, että hallitus on pohtinut radan lykkäämistä ja rahojen siirtoa teiden kunnossapitoon.

Vantaa on jo satsannut alueen maankäyttöön ja tehnyt mm. mittavia maakauppoja. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku J. Jääskeläinen arvioi, että Kehäradan lykkääminen hidastaisi koko pääkaupunkiseudun kehitystä ja vaikeuttaisi uusien asuinalueiden syntyä.

Vantaalainen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Kimmo Kiljunen (SDP) on tänään jättänyt hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen.

Lähde Ylen aikainen 10.5
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutiset-langaton?opendocument&pageid=Content80CE7


Kehärata etenee valtuustoon

09.05.2007 02:48

Helsinki-Vantaan lentokentälle ulottuvan kehäradan aiesopimus eteni Vantaalla valtuustoon, kun kaupunginhallitus hyväksyi Ratahallintokeskuksen kanssa neuvotellun aiesopimuksen.

Sopimuksen mukaan valtio maksaa ensivaiheen kustannuksista 73 prosenttia ja kaupunki 27 prosenttia. Kun radan kaikki asemat on toisessa vaiheessa rakennettu, Vantaan kustannukset nousevat 33 prosenttiin.

18 kilometrin mittainen kehärata yhdistää pääradan ja Martinlaakson radan. Lentokentän rata alittaa tunnelissa, jota suunnitelmassa on yhteensä kahdeksan kilometriä.

Kehärata korvaa bussi- ja henkilöautoliikennettä lentoasemalle sekä mahdollistaa joukkoliikenteeseen tukeutuvan yhdyskuntarakenteen eheyttämisen pääkaupunkiseudulla. Kehäradan varrelle mahtuu uusia asuntoja 40 000 asukkaalle ja työpaikkoja 60 000 ihmiselle.

Helmikuisessa selvityksessään liikenne- ja viestintäministeriö pitää radan hintana 420 miljoonaa euroa. Ministeriö ei tehnyt uutta laskelmaa, vaan tukeutui vuosi sitten tehtyyn selvitykseen.

Hinta sisältää radan lisäksi kolme tunneliasemaa, kaksi maan pinnalle rakennettavaa asemaa ja Vantaankosken aseman parannukset liikennejärjestelyineen. Summaan mahtuvat myös Tikkurilan matkakeskuksen parannukset ja valtatie 3:n liittymä Kivistön pohjoispuolelle.

Myöhemmin on tarkoitus rakentaa kaksi pinta-asemaa ja Viinikkalan tunneliasema. Hyöty-kustannussuhteeksi ministeriö arvioi 1,7. Vielä vuoden 2003 papereissa suhde oli 1,5.

Valtio on tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan kehärata on seuraava pääkaupunkiseudulla toteutettava valtion raideliikennehanke. Lisäksi rata on nostettu pääkaupunkiseudun liikenneprojekteista ensimmäiseksi kaudella 2008-2015.

Lähde Tekniikka ja Talous 8.5
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/doc.te?f_id=1167331


Junaliikenne sujuu taas pääradalla

07.05.2007 21:54

Pääradan junaliikenne Tampereelle ja sieltä etelään oli iltapäivällä poikki noin tunnin ajan Tampereen ratapihan eteläpuolella syttyneen tulipalon takia. Tuli oli irti Tampereen valtatien ylittävän sillan alle tehdyissä lautarakenteissa.

Palon takia varsinkin noin kello viiden aikaan liikenne oli vaikeuksissa. Palon takia jännite Tampereen ratapihalta jouduttiin katkaisemaan kokonaan.

Lähde Yle 7.5
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id59614.html


Junaliikenne Tampereelle poikki

07.05.2007 17:05

Pääradan junaliikenne Tampereelle ja sieltä etelään on poikki Tampereen ratapihan eteläpuolella syttyneen tulipalon takia. Häiriön kestoa ei vielä tiedetä.

Tulessa ovat ratapihan eteläpuolella rakenteilla olevan kevyenliikenteenväylän rakenteet.

Liikenteenohjauksesta kerrotaan, että liikenne palopaikan ohi saadaan kulkemaan vasta sitten, kun palokunta on sammuttanut palon ja raivannut palopaikan.

Palon syttymissyytä ja laajuutta ei vielä tiedetä.

Lähde YLE
Lähde WWW http://www.yle.fi/tekstitv/html/P115_01.html


Raitiolinjojen kesäliikenne aikaistuu osin

05.05.2007 20:56

HKL on kevään aikana neuvotellut Bombardier Transportationin kanssa Variotram-matalalattiaraitiovaunuihin liittyvistä kestävyys- ja käytettävyysongelmista. Tällä viikolla käydyissä neuvotteluissa ei päästy HKL:ää tyydyttävään ratkaisuun. Siksi HKL varautuu siihen, että liikenne Variotram-matalalattiaraitiovaunuilla lakkaa 14.5.2007 ja raitiovaunuliikenne siirtyy osittain kesäaikatauluihin.

Variotram-raitiovaunujen luotettavuus ja kestävyys ei ole vastannut HKL:n vaatimuksia. Vaunujen kestävyysongelmista HKL on saanut lisätietoja VTT:n talven aikana tekemien mittausten perusteella.

HKL on tutkinut vaihtoehtoisia tapoja hoitaa liikenne nykyistä pienemmällä vaunumäärällä. Selkein ja helpoimmin toteutettava tapa on kesäliikenteen aikaistaminen kolmella viikolla osassa raitioliikennettä. Linjat 4 ja 10 jatkavat normaalilla talviaikataululla. Samaten linjoilla 3 B ja 3T liikennetarjonta säilyy normaalina.

HKL:n ja Bombardierin edustajat jatkavat neuvotteluja ensi viikon torstaina.

Lähde HKL 4.5
Lähde WWW http://www.hel.fi/wps/portal/HKL/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Helsingin+kaupungin+liikennelaitos/Ajankohtaista/Variotram-neuvottelut


Työryhmä satsaisi Lapin joukkoliikenteeseen

05.05.2007 20:40

Lapissa pitäisi aloittaa kolmivuotinen kokeilu, jossa valtio ostaa joukkoliikennettä alue- ja elinkeinopoliittisin perustein, ehdottaa liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä. Kokeilu vaatisi lisärahoitusta kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Toimintatapa voitaisiin kokeilun jälkeen laajentaa koko maahan, jos siitä saadaan hyviä kokemuksia. Kemijärven ja Kolarin yöjunille työryhmä haluaa jatkoa.

Ministeriö ottaisi kokeilua varten käyttöön kaikkia liikennemuotoja koskevan erillisen menomomentin. Nykyiset joukkoliikenteen määrärahat on tarkoitettu lähinnä peruspalveluluonteisen liikenteen ostamiseen. Matkailuliikenne ei ole täyttänyt peruspalvelun määritelmiä. Lapin matkailuelinkeino pitäisi rinnastaa teollisuuteen. Mietinnön perjantaina saanut liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) piti ehdotusta innovatiivisena.

Vihreää valoa Kemijärven yöjunille

Kemijärven yöjunaliikenteen työryhmä aloittaisi uudelleen joulukuussa. VR Oy:n olisi hankittava tarvittavat aggregaattivaunut mahdollisimman nopeasti.

- Kemijärven yöjunayhteyden osalta uskallan antaa vahvaa vihreää valoa, Vehviläinen vakuutti.

Kolarin yöjunaliikennettä työryhmä piti matkailuelinkeinon kannalta välttämättömänä. Ministeriön olisi neuvoteltava ratkaisu makuuvaunukaluston hankinnasta ja rahoituksesta vuoteen 2010 mennessä.

Sallan ja Alakurtin välisen ratayhteyden toteuttavuutta ja kannattavuutta koskeva selvitys olisi päivitettävä kansainvälisenä yhteistyönä. Matkailua tukevien lentoasemien reittiliikenteessä valtion olisi ostettava kannattamatonta liikennettä parhaan matkailusesongin eli talvikauden ulkopuolella.

Lähde Kaleva 4.5
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu656087_page0.htm


VR:n aikataulut myös kännyköihin

03.05.2007 21:04

VR:n aikatauluja voi 7. toukokuuta alkaen hakea osoitteessa mobile.vr.fi. Mobiilipalvelu on suunniteltu uusille matkapuhelimille ja kannettaville päätteille, joissa on nettiyhteys. Myös verkkokaupan matkahaku osoitteessa vr.fi uudistuu. Aiempaa kattavammat hakuominaisuudet laajentavat suosittua hakupalvelua.

Uudistukset toteutuvat asiakaspalautteen perusteella. VR:n verkkosivuilla vr.fi vierailee kuukausittain noin 600.000 kävijää. Kävijämäärä on kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Yli 70 prosenttia VR:n asiakkaista käyttää matkahakua, josta etsitään erityisesti aikatauluja.

Verkkokaupan matkahakuun tulee lisää toimintoja, kuten tiedot junan koko reitistä väliasemineen. Tarkennetussa haussa voi tehdä aiempaa monipuolisempia valintoja. Käyttäjä voi rajata matkahaun yhteen junatyyppiin, esimerkiksi InterCity-junaan. Haun voi kohdentaa vaikkapa vain PC-pistokkeellisiin junavuoroihin tai juniin, joissa on lasten leikkitilat.

Touko-kesäkuun vaihteessa otetaan käyttöön myös henkilökohtainen matkahaku, jossa matkustaja voi laatia oman aikataulunsa. Aikataulut saa näytölle pdf-muodossa ja ne voi tilata myös sähköpostiin. Omat aikataulut -palvelu sopii erityisesti niille, jotka matkustavat usein samaa reittiä.

Mobiilipalvelusta saa tässä vaiheessa vain aikataulutietoja. VR:n verkkokaupasta vr.fi voi hakea lisäksi hintoja ja ostaa junalippuja. Lipun voi ostaa myös kännykkään tekstiviestinä, mikäli kyseessä on yhden matkustajan vaihdoton matka.

Lähde VR 3.5
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_237.html


Paikallisjunaliikenne Varsinais-Suomessa

03.05.2007 07:21

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM), Ratahallintokeskus (RHK), VR Osakeyhtiö, Aker Yards Oy, Turun, Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin kaupungit sekä Varsinais-Suomen liitto ovat yhteisesti päättäneet aloittaa valmistelut Varsinais-Suomen paikallisjunaliikenteen edistämisestä ja mahdollisesta käynnistämisestä. Selvitystyö sisältää kaikki Varsinais-Suomen kolme pääratasuuntaa: Turku-Salo, Turku-Loimaa ja Turku-Uusikaupunki. Työssä pyritään löytämään yhteinen käsitys paikallisjunaliikenteen tulevaisuudesta Varsinais-Suomessa ja määrittämään yksityiskohtaisella tasolla liikenteen käynnistämisen ja hoidon vaatimukset.

LVM:n ja Varsinais-Suomen liiton toimesta laaditaan I-vaiheessa vuoden 2007 loppuun mennessä ehdotus, joka sisältää mm. arvion liikenteen käynnistämisvaiheen kustannuksista sekä arvion liikenteen hoidon keskipitkän aikavälin kustannuksista. Ehdotus sisältää luonnoksen selvityksen II-vaiheen toteuttamistavasta sekä luonnoksen hallinnolliseksi sopimukseksi siitä, mitä asiassa on sovittava II-vaiheessa. Paikallisjunaliikenteestä tehtyjä selvityksiä käytetään ehdotuksen laadinnan pohjana.

Selvitykset ja sitä kautta valmistuva ehdotus kytketään osaksi uuden hallituksen liikennepolitiikkaa ja LVM:n suurehkojen kaupunkiseutujen joukkoliikenteen kehittämisohjelmaa.

I-vaiheessa laadittu ehdotus lähetetään Varsinais-Suomen niihin kuntiin lausunnolle, joita asia koskee. Selvityksen toinen vaihe käynnistetään erillisellä päätöksellä edellyttäen, että kunnat ovat lausunnoissaan riittävästi sitoutuneet paikallisjunaliikenteen käynnistämiseen ja liikenteen hoitoon.

Lähde Varsinais-Suomen liiton tiedote 3.5.2007
Lähde WWW www.varsinais-suomi.fi


Junien automaattinen kulunvalvonta liki valmis

30.04.2007 16:49

Junien automaattinen kulunvalvontajärjestelmä on saatu valmiiksi tärkeimmillä radoilla. Järjestelmä varmistaa, että juna noudattaa sille asetettuja nopeusrajoituksia ja opasteita. Lisäksi laitteisto varoittaa ylinopeudesta ja tarvittaessa jarruttaa automaattisesti. Rataverkon ja liikkuvan kaluston turvalaitteisiin on investoitu 15 vuoden aikana yli 200 miljoonaa euroa.

Hanketta on kiirehditty useaan otteeseen, esimerkiksi Jyväskylässä 1998 sattuneen tuhoisan junaturman jälkeen. Tutkimusten mukaan järjestelmä olisi estänyt Jyväskylän onnettomuuden. Kokonaan valmistuttuaan kulunvalvontajärjestelmä kattaa yli 4 500 kilometriä rataa. Kulunvalvonnan ulkopuolelle jää vain tavaraliikenteen käytössä olevia vähäliikenteisiä rataosia.

Lähde HS 30.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/1135226922800


Yksi kuoli junan alle Turussa

30.04.2007 11:15

Yksi ihminen kuoli sunnuntai-iltana jäätyään junan alle Turussa. Vainajaa ei vielä maanantaiaamuun mennessä ollut pystytty tunnistamaan, eikä edes hänen iästään tai sukupuolesta ollut poliisin mukaan varmuutta.

Onnettomuus sattui hieman ennen kello 23:a Lausteen tasoylikäytävän kohdalla, joka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Turun keskustasta. Helsingistä Turkuun päin matkalla ollut intercity-juna törmäsi rataa ylittäneeseen ihmiseen. Junan kuljettaja jarrutti, mutta hän sai junan pysäytetyksi vasta noin kilometrin päähän yliajopaikasta.

Lähde Turun Sanomat
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/viimeuutiset/ts/?ts=0,3:2025:0:0,4:26:0:0:0;4:27:0:1:2007-04-30;4:28:0:0:0;4:29:0:0:0;4:30:0:0:0;4:31:0:0:0;4:35:0:0:0,0,1:0:0:0:0:0:#455699


Moskovan kisajunat peruttiin heikon kysynnän vuoksi

27.04.2007 21:45

Jääkiekkoilun MM-kisoihin Moskovaan lähteville suomalaisturisteille alun perin suunnitellut kaksi lisäjunaa on jouduttu perumaan matkapakettien heikon kysynnän vuoksi.

MM-kisoihin haikailleiden turistien lisäksi myös matkanjärjestäjät yllättyivät korkeista lippujen hinnoista, kun kisojen järjestäjät viimein saivat toimitettua paketit kansainväliseen myyntiin tänä keväänä.

VR kertoo joka tapauksessa varautuvansa Moskovan-liikenteen tavallista korkeampaan kysyntään lisävaunuilla normaalissa päivittäisliikenteessä. Huomenna alkavien MM-kisojen vuoksi kaavailluista lisäjunavuoroista ensimmäisen oli tarkoitus päästä matkaan tänään ja toisen kisojen loppupeleihin.

Myyntipäällikkö Juha Kärkkäinen Suomen Matkatoimistosta kertoo, että MM-kisapakettien myyntiaika jäi auttamattoman lyhyeksi järjestäjien venytettyä lippujen myyntiinlaskua. Myyntitilannetta ovat vaikeuttaneet toisaalta korkeiden hintojen ohella myös Venäjän viisumikäytännöt. Runsaimmillaan otteluliput maksavat Kärkkäisen mukaan turnauksen neljään loppuvaiheen otteluun liki 2 000 euroa.

Lähde YLE 26.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/urheilu/etusivu/kainalojutut2/id73315.html


Humalainen kuski törmäsi tasoristeyspuomiin

27.04.2007 15:32

Humalainen kuski törmäsi tasoristeyspuomiin Kemiläinen mies törmäsi torstai-iltana puoli yhdeksän aikaan henkilöautollaan tasoristeyksessä alas laskeutuneeseen puomiin Kemin Louella. Puomi irtosi törmäyksen voimasta kiinnikkeistään ja sen varoitusvalo rikkoontui. Auto kuljettanut mies ehti autollaan alta pois, ennen kuin lähestyvä tavarajuna saapui tasoristeykseen. Junan kuljettaja näki törmäyksen ja ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi tavoitti tapahtuma-aikaan autoa kuljettaneen miehen kotoaan. Hän kertoi auringon häikäisseen, eikä hän sen takia ollut havainnut alhaalla olleita puomeja. Miehelle tehty puhalluskoe osoitti 3,01 promillen lukemaa. Hänet otettiin kiinni ja majoitettiin verikokeiden jälkeen Kemin poliisivankilaan. Mies määrättiin ajokieltoon ja hänen ajokorttinsa otetiin poliisin haltuun.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu654516_page0.htm


Heli-radalle suunnitellaan uutta linjausta

25.04.2007 18:30

Nykyistä nopeamman ratalinjauksen tarpeellisuus Helsingistä Pietariin selvitetään. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on antanut Ratahallintokeskuksen tehtäväksi selvittää Helsingistä Loviisan ja Kotkan kautta Luumäelle kulkevan itäisen rantaradan tarpeen.

Lisäksi Ratahallintokeskus tutkii mahdollisuudet suorempaan linjaukseen Kotkasta Vaalimaan kautta Viipuriin. Myös ratayhteys Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta selvitetään.

Arvio kansainvälisistä liikennetarpeista ja tulevasta maankäytöstä ulottuu vuoteen 2050.

Pitkään kaavailtu ratahanke on noussut esiin aika ajoin. Tämän vuosikymmenen alussa ratahanke lykättiin pitkälle tulevaisuuteen.

Monet kunnat ovat arvostelleet nykyisten ratavarausten haittaavan maankäytön suunnittelua. 1980-luvulta peräisin oleva ratavaraus on myös liikenteellisiltä perusteiltaan vanhentunut. Nyt alkavaan selvitystyöhön on pyydetty maakuntaliitot, ympäristökeskukset ja kuntien edustajat.

Lähde YLE 25.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id58776.html


Ratatyöt viivästyttävät junaliikennettä Tampereen ja Jyväskylän välillä

24.04.2007 10:30

Tampereen ja Jyväskylän välillä tehtävät ratatyöt saattavat myöhästyttää junia maanantaista alkaen. Myöhästymiset ovat 5 - 10 minuuttia. Tampereen ja Oriveden välisistä raiteista toinen on ratatöiden vuoksi osittain suljettu. Ratatyöt jatkuvat toukokuun puoliväliin asti.

Lähde Yle 23.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id58533.html


Kruunuvuorenselälle harkitaan sittenkin jättimäisiä siltoja

22.04.2007 00:23

Helsingin kantakaupungin ja Laajasalon välille saattaa sittenkin tulla silta. Uuden suunnitelman mukaan silta alkaisi Korkeasaaren koillispuolelta ja kulkisi Kruunuvuorenselän yli Laajasaloon.

Lähiaikoina päätetään, miten öljysataman paikalle rakennettava Kruunuvuorenrannan asuinalue liitetään Helsingin keskustaan. Kruunuvuorenselälle on mietitty kaikkea mahdollista metron ja köysiradan väliltä, mutta näillä näkymin väliä kuljetaan raitiovaunulla. Nyt mietitään, meneekö raitiotie betonitunnelissa merenpohjan päällä vai sittenkin korkealla sillalla.

Metroa aletaan suunnitella, jos Helsinki joskus kaukaisessa tulevaisuudessa saa puolustusvoimilta Santahaminan asuinalueen paikaksi. Silta hylättiin aikoinaan poliittisessa käsittelyssä, koska sen ajateltiin pilaavan Kruunuvuorenselän maisemat. Uudessa suunnitelmassa silta on siirretty Korkeasaaren eteläpuolelta sen pohjoispuolelle.

- Kannattaa katsoa molemmat vaihtoehdot. Silta on ihan mahdollinen, kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) sanoo nyt.

Vaikka sillan paikkaa on muutettu, sen ongelmat ovat entiset: maisema-arviossa siltavaihtoehdot eivät saa järin positiivista arviota.

"Helsingissä ei ole yli 15 metrin korkeuteen nousevia siltoja. Vinoköysisillan 80 metriä korkeat pylonit nousevat korkeammalle kuin kantakaupungin kirkontornit", kaupungin tilaamassa arviossa sanotaan.

Helsingin kaupunginjohdossa kannatetaan siltaa.

- Joskus suuremman etu jyrää pienemmän, kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen pahoittelee maisemansa mahdollisesti menettäviä kulosaarelaisia.

Hän näkee Kruunuvuorenselän sillan tärkeänä osana merellistä Helsinkiä.

- Ehdottomasti mieluummin silta kuin tunneli, liikenteestä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sanoo. Hän ei ole kuitenkaan vielä tutustunut uusimpaan suunnitelmaan.

- Siitä pitää suunnitella sellainen, että sitä kestää katsoa vuosisatojen saatossa.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa siltaan suhtaudutaan nihkeämmin.

- Niistä on tehty arviot vaikutuksista maisemaan ja veneliikenteeseen, kertoo Kruunuvuorenranta-projektin projektipäällikkö Riitta Jalkanen.

Jalkasen mukaan kaikki suunnitelmat esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle. Viraston sisällä on kuitenkin päädytty esittämään, että "se olisi pohjoinen vaihtoehto ja yhteys Korkeasaaresta Kruununvuorenrantaan kulkisi tunnelissa."

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee vaihtoehdot 10. toukokuuta. Lopullisesti asian päättää kaupunginvaltuusto.

Lähde HS 21.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135226723640


HKL varasi kuusi käytettyä raitiovaunua Saksasta

22.04.2007 00:15

HKL on varannut Saksan Mannheimista kuusi matalalattiaisella välipalalla varustettua raitiovaunua. Mikäli HKL päättää lopullisesti hankkia 1960-luvulta peräisin olevaa vaunukalustoa, nousevat kaupan kokonaiskustannukset noin puoleen miljoonaan euroon.

Yhden vaunun hankintahinta Mannheimista on 18 000 euroa. Lisäksi vaunujen sähköisten järjestelmien muuttaminen, rahtauskustannukset ja maalaus maksavat yhteensä 60 000 euroa vaunua kohden.

Päätös vaunujen hankinnasta tehdään viimeistään 14. toukokuuta. Mannheimilaiset maalattaisiin näillä näkymin Helsingin vihreällä.

Helsingissä kulkee jo nyt neljä Mannheimista hankittua vanhan polven raitiovaunua. Ne hankittiin paikkaamaan jatkuvan vikakierteen vaivaamia Bombardierin matalalattiaisia raitiovaunuja.

Vaunujen varauksella HKL ennakoi useampia vaihtoehtoja. Eräs niistä liittyy reistailleista matalalattioista tehdyn kaupan mahdolliseen purkamiseen.

HKL ja uudet vaunut maahan toimittanut Bombardier neuvottelevat parhaillaan, millä ehdoilla matalalattiaisia vaunuja voidaan käyttää Helsingissä.

Lähde HS 20.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135226707455


HKL haluaa irti viallisten raitiovaunujen kaupasta

20.04.2007 17:20

HKL esittää matalalattiaisten raitiovaunujen toimittajalle Bombardierille vaunujen vuokraamista Helsingin kaupungille leasingpohjalta. Osapuolten välinen vuokrasopimus tarkoittaisi sitä, että HKL pitäisi 40 matalalattiaista raitiovaunua kalustossaan, mutta maksaisi Bombardierille ainoastaan niiden käytöstä.

Mikäli Bombardier hyväksyy HKL:n tarjouksen, se tarkoittaa käytännössä osapuolten välisen 75 miljoonan euron raitiovaunukaupan perumista. HKL pitäisi kauppasumman ja maksaisi siitä Bombardierille vain vaunujen käyttökorvauksia. Jos vaunuissa olisi vikaa, korjaukset kuuluisivat valmistajalle.

Osapuolet neuvottelivat vaunujen kohtalosta viimeksi torstaina.

HKL on jo aiemmin harkinnut koko raitiovaunukaupan purkamista Bombardierin kanssa. Jatkuvan vikakierteen vaivaamia vaunuja ei ole koskaan saatu täysimääräisesti Helsingin raitioverkkoon.

Bombardierin oman esityksen kustannustaso on joukkoliikennelautakunnan puheenjohtajan Jessica Karhun (vihr) mukaan sen verran korkea, että HKL ei ole voinut tarjousta hyväksyä.

Mikäli Bombardier ja HKL eivät pääse yhteisymmärrykseen vuokrasopimuksen kustannustasosta, saattaa edessä olla asian puiminen Helsingin käräjäoikeudessa.

Äärimmäisenä vaihtoehtona Bombardieria uhkaa joka tapauksessa kaupan purkaminen. Tässä tapauksessa koko vaunusarja todennäköisesti palautetaan takaisin Saksaan.

Bombardier Transportation Finlandin toimitusjohtaja Kenneth Granholm ei ollut torstaina tavoitettavissa.

Lähde HS 20.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135226685977


Lahden ja Helsingin välille lisää Z-junia

20.04.2007 17:13

VR sekä liikenne- ja viestintäministeriö ovat sopineet oikoradan uusista junavuoroista. Z-junat liikennöivät elokuun 12. päivästä lähtien tunnin välein myös ruuhka-aikojen ulkopuolella ja viikonloppuisin.

Tällä hetkellä junavuoroissa on hiljaisimpina aikoina kahden tunnin ja jopa yksi kolmen tunnin väli. Luvassa on lisäksi uusi myöhäisvuoro Helsingistä Lahteen. Z-juna lähtee Helsingistä tuntia nykyistä myöhemmin eli kello 22.39. Radanvarsikuntien toive Z-junien liikennöinnistä aamu- ja iltaruuhkan aikana puolen tunnin välein ei kuitenkaan toteudu. Uudet junavuorot kustannetaan lipputuloilla. VR:n lähiliikennepäällikkö Kari-Pekka Rosenholm sanoo, että oikoradan matkustajamäärät yllättivät iloisesti.

Alunperin arvioitiin molempiin suuntiin olevan yhteensä 400 000 matkustajaa, mutta matkustajamäärä tulee olemaan noin 600 000 vuodessa.

Lähde ESS 20.4
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=142260&main=21


Junien myöhästymisistä haettu korvauksia ennätystahtiin

20.04.2007 12:28

Junamatkustajat jättivät viime vuonna VR:lle lähes 3 000 korvaushakemusta junavuorojen myöhästymisistä. Korvaushakemusten määrä kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna, sanomalehti Keskisuomalainen kertoo.

Korvaustenhaku on jatkunut vilkkaana myös tänä vuonna. Yksistään tammi-helmikuussa hakemuksia jätettiin 820 kappaletta, mikä on tuplasti enemmän kuin vuoden 2006 kahtena ensimmäisenä kuukautena.

VR ei aiemmista vuosista poiketen enää kerro, paljonko se korvaa junavuorojen myöhästymisistä vahingonkorvauksia matkustajille.

Korvaussummat vaihtelevat matkustajan kärsimästä haitasta riippuen muutamasta eurosta useisiin satoihin euroihin. Vuonna 2005 VR tilitti vahingonkorvauksia matkustajilleen noin 70 000 euron edestä.

Lähde Yle 20.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id58391.html


Tunneli suunnitteilla Venäjältä Alaskaan

19.04.2007 14:14

Venäjä aikoo rakentaa maailman pisimmän tunnelin Beringin salmen alitse Yhdysvaltain pohjoisimpaan osavaltioon Alaskaan. Tunneliin tulee nopea rautatieyhteys, maantie ja kaasu- ja öljyputkia. Hanke maksaa 7,4-9 miljardia euroa ja sen toteuttaminen kestää 10-15 vuotta. Molemmat arviot saattavat tosin osoittautua optimistisiksi. Hankkeesta kertoi Moskovassa uutistoimisto Bloombergin mukaan rakentajakonsortio nimeltä TKM-World Link. Rahoittajina on mm. venäläisiä sähkö-, rautatie- ja putkiyhtiöitä.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Tunneli+suunnitteilla+Ven%C3%A4j%C3%A4lt%C3%A4+Alaskaan/1135226658871


Liikenne myöhästeli rantaradalla maanantaina

19.04.2007 09:30

Rantaradan liikenne oli maanantaina iltapäivällä reippaasta vartista aina lähes tuntiin myöhässä Kirkkonummen ja Inkoon välillä liikenteenohjauksen laitevian vuoksi. Kello 16.30 havaittu vika myöhästytti rantaradan liikennettä, niin paikallisjunia kuin kaukoliikennettä kumpaankin suuntaan.

VR:n liikenteenohjauksen mukaan radan valo-ohjaus näytti vian aikana pelkkää punaista ja rataväliä jouduttiin ajamaan normaalia hitaampaa vauhtia. Paikallisliikenne aina Kirkkonummelle saakka kulki aikataulussa, mutta hidastui siitä rataosuudella Karjaalle.

Liikenteenohjauksen laitevika saatiin kuntoon alkuillasta kello 19.10. Sen takia aikataulustaan myöhästyi kuusi kaukojunaa ja kolme paikallisjunaa. Yksi kaukojunista saapui Helsinkiin 56 minuuttia myöhässä aikataulustaan. Liikenteenohjauksessa esiintyi pieniä viiveitä vielä myöhemmin illalla.

Lähde HS 16.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Liikenne+my%C3%B6h%C3%A4steli+rantaradalla/1135226609294


LVM myönsi avustuksia 19 liikenne- ja viestintämuseolle

18.04.2007 10:56

Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt tukea museoiden rakennushankkeille ja muille kehittämisinvestoinneille. Museotukea jaettiin yhteensä 509 000 euroa. Liikenne- ja viestintäalan muita yhteisöjä tuettiin 30 000 eurolla.

Museoista eniten avustusta saa Kangasalla sijaitseva Tieliikennemuseo Mobilia, jota tuetaan 140 000 eurolla. Liikenne- ja viestintämuseoiden Trafiikki-yhteistyö saa tukea projekteilleen 115 500 euroa. Trafiikki-yhdistykseen kuuluvat kaikki liikenne- ja viestintäalan valtakunnalliset erikoismuseot.

Jokioisten Museorautatieyhdistys sai raiteiden kunnostukseen 14 000 euroa. Haapamäen museoveturiyhdistys ja Höyryraide Oy Suolahdella saivat 2 000 euroa molemmat.

Muita tukea saavia yhteisöjä ovat mm. Pro Rautatie (6 000 euroa), Suomen Autohistoriallinen seura (4 500 euroa) ja Pasilan konepajan Perinneyhdistys (3 000 euroa).

Lähde LVM 27.3
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=2121&channelitemid=15694&channeltypeid=22&channelid=55


VR:n uusi express-juna nopeuttaa Venäjän-rahtia päivillä

16.04.2007 10:19

VR suunnittelee Suomen ja Venäjän välille uutta junavuoroa, joka toteutuessaan nopeuttaa Venäjän-konttirahtia jopa useilla vuorokausilla. Revontuleksi nimetty konttijuna ajaa maanantaina koeajon Kouvolasta Moskovaan, jossa se otetaan juhlallisin menoin vastaan Moskovskaya-Tovarnaya-asemalla.

VR Cargon kansainvälisen rahtiliikenteen markkinointipäällikkö Matti Andersson kertoo, että Revontuli-junan on määrä kulkea Kouvolasta Moskovaan puolessatoista vuorokaudessa.

Anderssonin mukaan ajansäästö saadaan aikaan aikataulumuutoksilla ja rajamuodollisuuksia tehostamalla. Tavallinen rahtikuljetus Kouvolasta Moskovaan kestää viidestä kuuteen vuorokautta.

Revontuli-juna aloittanee varsinaisen liikennöintinsä vielä tämän vuoden puolella. Vuoroja ajetaan aluksi kerran viikossa, myöhemmin tavoitteena on ajaa pikavuoro päivittäin.

Lähde Yle 16.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id57986.html


'Metro saattaa kulkea Kivenlahteenkin jo 2015'

14.04.2007 10:40

Länsimetro saattaa kulkea Kivenlahteenkin asti jo vuonna 2015, toteaa Espoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Kari Moilanen. Metron ensimmäisen vaiheen, Ruoholahdesta Matinkylään ulottuvan pätkän arvioidaan valmistuvan 2012.

Valtuusto linjasi Ruoholahtiâ€"Matinkylä-metrosta päättäessään, että metron suunnittelu Kivenlahteen asti aloitetaan mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että metron kakkosvaiheen rakennustöihin päästään heti ensimmäisen vaiheen valmistuttua.

Moilanen totesi tiistaina, että alustavia luonnosvaihtoehtoja Matinkylästä Kivenlahteen kulkevasta metroreitistä voitaisiin yleiskaavoituksen pohjalta alkaa tehdä jo muutaman viikon sisällä. Metron projektijohtajan Matti Kokkisen mukaan 2015 ei ole mahdoton valmistumisaikataulu, mutta esimerkiksi ympäristöselvitykset ja päätökset rahoituksesta metrolinjalle Matinkylästä länteen ovat vielä tekemättä.

Ruoholahden ja Matinkylän välille metroasemat rakennetaan ainakin Keilaniemeen, Otaniemeen, Tapiolaan ja Niittymaalle. Lisäksi Niittykumpu saattaa saada oman asemansa. Matinkylän ja Kivenlahden välille asemia kaavaillaan Suomenojalle, Kaitaalle, Soukkaan ja Espoonlahteen.

Länsimetroa varten perustettiin yhtiö

Espoon ja Helsingin kaupunginhallitukset päättivät tiistaina kumpikin tahoillaan perustaa yhdessä Länsimetro Oy -nimisen yhtiön Ruoholahtiâ€"Matinkylä-välisen Länsimetron toteuttamista varten. Yhtiö tulee vastaamaan metron vaatimasta kalliotunnelista, raiteista ja kaikista välttämättömistä teknisistä ratkaisuista. Espoon kaupunki kertoi tiedotteessaan, että Länsimetro Oy tulee Espoon enemmistöomistukseen.

Lähde HS 10.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/1135226472801


Työryhmä: Kemijärven yöjuna kulkee taas joulukuussa

12.04.2007 18:16

Lapin joukkoliikennetyöryhmän puheenjohtaja Harri Cavénin mukaan Kemijärven yöjunaliikenne alkaa uudelleen joulukuun puolivälissä. Cavénin mukaan järkevintä olisi palauttaa yöjuna kulkemaan vanhojen aikataulujen mukaan.

Helsingissä torstaina kokoontunut työryhmä luovuttaa raporttinsa Lapin joukkoliikenteen kehittämisestä kahden viikon kuluttua uudelle liikenne- ja viestintäministerille. Liikenneministeriö aloittaa keskustelut Kemijärven yöjunajärjestelyistä VR:n kanssa heti, kun raportti on luovutettu.

Lähde Lapin radio 12.4
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=Content3B8B3


VR:ltä valtiolle osinkoa 30,4 miljoonaa euroa

11.04.2007 14:48

VR-Yhtymä maksaa viime vuoden ennätyksellisestä 63,1 miljoonan euron tuloksestaan valtiolle osinkoa 30,4 miljoonaa euroa. Yhtiökokous päätti asiasta 10.4. Vuoden 2005 tuloksesta osinko oli 23 miljoonaa euroa.

VR:n hyvä tulos perustuu siihen, että matkustajamäärä nousi viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen eli 65 miljoonaan. Myös tavaraliikenteessä VR saavutti ennätystuloksen 43,6 miljoonaa tonnia.

Tiistaina pidetty yhtiökokous päätti, että VR-Yhtymän kahdeksanhenkinen hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan. Hallituksen puheenjohtaja on teollisuusneuvos Martin Granholm.

Hallintoneuvoston kokoonpanossa tapahtui muutoksia. Uudet jäsenet ovat maanviljelijä Raili Myllylä, logistiikkapäällikkö Eero Hemming sekä henkilöstön edustajat veturinkuljettaja Timo Koli, vetopalvelupäällikkö Eero Pennanen ja projektipäällikkö Jarmo Saarijärvi. Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Matti Ahde.

Lähde VR 10.4
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_229.html


VR: Junat eivät riitä Vantaan syöttöbussien matkustajille

10.04.2007 22:01

VR pelkää, että rautateiden junakalusto ei riitä kasvaville matkustajamäärille, jos pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV toteuttaa linjastosuunnitelmansa Vantaalla suunnitellussa aikataulussa.

YTV aikoo karsia Vantaalta Helsinkiin tulevia suoria bussilinjoja ja lisätä syöttöliikennettä juniin. Vaunukaluston lisäksi myös rataverkko tuo ongelmia.

"Pääradalle junavuoroja ei voida ruuhka-aikaan enää lisätä ja myös Helsingin ratapiha alkaa olla täynnä", toteaa VR:n lähiliikennepäällikkö Kari-Pekka Rosenholm.

Hänen mukaansa Martinlaakson radalla on vielä kapasiteettia. VR viimeistelee parhaillaan omaa vastaustaan YTV:n uuteen linjastosuunnitelmaan Vantaalla. Jos suunnitelman yleisöpalaute jo oli kriittistä, niin lempeästi ei VR:kään aio suunnitelmaa kohdella. Taustalla on myös VR:n lievä närkästys siitä, että YTV on laatinut liityntäsuunnitelmaansa ilman, että seurauksista olisi juurikaan neuvoteltu junayhtiön kanssa.

"Meidän arviomme on, että syöttöliikenne kasvattaa junalla matkustavien määrää enemmän kuin YTV on laskenut", Rosenholm toteaa.

VR pyytääkin lausunnossaan lisäaikaa syöttöliikennesuunnitelmalle, jotta esimerkiksi lisäkalustontarve voidaan kartoittaa.

Rosenholmin arvioi, että pääkaupunkiseudun junakalustoyhtiön YTV:lle tilaamat junat eivät välttämättä riitä uudessa tilanteessa.

"Jos joudutaan saneeraamaan vanhoja romutettaviksi aiottuja sähköjunia, merkitsee se kuluja. Miten ne ratkaistaan, on monimutkainen kysymys."

Lähde HS 10.4
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135226474439


VR aloittaa Pendolinojen korjaukset

10.04.2007 21:10

VR aloittaa tiistaina Pendolino-junien takuukorjaukset, jotka jatkuvat elokuun alkuun saakka. Korjaukset vaikuttavat Helsingin ja Turun välillä liikennöiviin junavuoroihin. Pendolinot menevät pajalle viikon ajaksi yksi kerrallaan.

Takuukorjauksessa olevat junat korvataan muilla junatyypeillä. Kaluston muutokset otetaan huomioon lipun hinnassa.

Remontissa korjataan Pendolinoja vaivannut kytkinvika, joka on kiusallisesti myöhästyttänyt junia. Pahimpina aikoina tammi-helmikuussa jopa puolet Pendolinoista on ollut myöhässä. Takuukorjauksen jälkeen junayksiköiden liittäminen toisiinsa pitäisi olla aiempaa sujuvampaa.

VR:n mukaan kytkinongelman ohella junista korjataan myös muita vikoja. Nyt ei kuitenkaan vietä puututa kallistuvien korien ongelmiin, joiden takia vaikeissa lumioloissa junien nopeutta on pitänyt hidastaa.

Lähde Yle 10.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id57550.html


Vr aloittaa Pendolinojen takuukorjaukset

10.04.2007 08:19

Vr aloittaa tänään Pendolinojen takuukorjaukset. Jokainen Pendolino on vuorollaan viikon korjattavana. Helsingin ja Turun välisessä liikenteessä Pendolinot korvataan muilla junatyypeillä ja kaluston muutokset otetaan huomioon lipun hinnassa. Vr:n mukaan takuukorjauksessa korjataan muun muassa Pendolinoja vaivannut kytkinvika.

Lähde Ylenaikainen 10.4


Orimattila haluaa rakentaa asuinalueen oikoradalle

07.04.2007 23:04

Oikoradan ohituskiskot, joilla junat voisivat pysähtyä, ovat Hennassa valmiina, mutta kiiltävät käyttämättöminä. Orimattila on kerta kaikkiaan sivussa oikoradasta ja sen vierellä kohisevasta moottoritiestä. Hennaan on siis rakennettava uusi kaupunki, ajattelee Orimattilan kaupungin tekninen johtaja Raimo Ikäheimonen. Sen avulla Orimattila pääsisi hyötymään kaupungin reunalla kulkevasta radasta ja moottoriteistä, uskovat orimattilalaiset päättäjät. Kärköläläiset naapurit ovat samaa mieltä. Myös oikoradan alkuperäisenä ideana oli helminauhan tavoin rakentuvat uudet asuinalueet.

Orimattila ei ole pystynyt hyödyntämään loistavia liikenneväyliä oikeastaan mitenkään, ja kaupungin kasvu on hidasta. Valtuuston asettama tavoite asukasluvun kasvulle on prosentti tai puolitoista vuodessa, mutta viime vuonna väkiluku kasvoi vain 50:llä eli kasvi oli puoli prosenttia. Puolet muuttajista sijoitttuu omakotitaloihin Orimattilan metsiin, puolet taajamiin.

Orimattila tarjoutuu ostamaan Hennasta raakamaata yhdestä kolmeen euron neliöhinnalla. Maanomistajia on kaikkiaan viitisenkymmentä, joista suurin on UPM. Kunta kaavoittaa maat, rakentaa tiet, viemärit ja vesijohdot. Sen jälkeen SRV Yhtiöt lunastaa tontit, rakentaa asunnot, päiväkodit ja koulun sekä teollisuus- ja liikerakennukset.

Päijät-Hämeen maakuntaliitossa on kaavailtu, että Hennan voisi rakentua kokonainen uusi kaupunki 20 000 asukkaalle. Maltillisempien suunnitelmien mukaan junat alkaisivat pysähtyä Hennassa, kun asukasluku olisi parituhatta.

Hennasta on 15 kilometriä Orimattilan keskustaan, 20 kilometriä Lahteen ja 20 kilometriä Mäntsälään. Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo vastustaa Hennan rakentamista. Mäntsälä pelkää että Henna hajottaisi Mäntsälän asemaa käyttävien joukkoa.

Lähde HS 14.1


Liikenne Keravalla kulkee taas

07.04.2007 22:53

Junaliikenne pääradalla kulkee jälleen normaalisti aamupäivällä sattuneen häiriön jälkeen. Myöhästymisiä aiheutti Keravalla aamupäivällä sattunut työtapaturma, joka katkaisi pääradan liikenteen ja myöhästytti junia pahimmillaan jopa tunnin.

Häiriöstä kärsi pahiten Ouluun kello 15.16 saapuva juna. Lisäksi kaksi pikajunavuoroa Helsingin ja Tampereen välillä peruttiin ja vuorot korvattiin muuttamalla kahden Pendolino-junan aikatauluja.

VR katkaisi pääradan sähköt aamuyhdeksän jälkeen, kun radalla korjaustöissä ollut sähköasentaja sai sähköiskun yrittäessään korjata ajolankojen paluuvirtajohdossa ollutta vikaa.

Asentaja kykeni itse kutsumaan ambulanssin paikalle, ja hänet kuljetettiin sairaalahoitoon Helsinkiin. Sähköt kytkettiin jälleen kello kymmenen jälkeen.

Pelastuslaitos pitää huolestuttavana, että mies teki sähkötöitä yksin. Poliisi ja työsuojelupiiri tutkivat tapaturmaa.

Lähde YLE 7.4
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id57438.html


Keravan ohittavat junat myöhässä

07.04.2007 10:01

Junat myöhästelevät Keravan kohdalla olleen huoltotöistä johtuneen sähkövian takia. Myöhästyminen vaikuttaa kaikkiin Keravan ohittaviin kauko- ja lähijuniin. Sähkövika ilmeni hieman yhdeksän jälkeen. VR:n mukaan myöhästymiset ovat pahimmillaan 45 minuutin luokkaa. Korjaustöissä ollut VR:n sähköasenta on loukkaantunut. Hän kykeni kuitenkin kutsumaan itse ambulanssin paikalle.

Lähde MTV3 7.4
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/04/517807


Häiriöitä Keravan kaupunkiradalla

05.04.2007 14:31

Sähköratavaurio Tapanilassa aiheuttaa muutoksia lähiliikenteessä Helsingin ja Keravan välillä. Helsingistä Tikkurilaan kulkevat I-junat on peruttu. Helsingin ja Keravan välin K-junat kulkevat N-junina kahdenkymmenen minuutein välein. Junat pysähtyvät kaikilla väliasemilla. Junaliikenteen arvioidaan palautuvan normaaliksi iltapäivällä noin kello kolmen aikaan.

Lähde VR 5.4
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_227.html


Junaliikenteen häiriöt ohi

05.04.2007 12:45

Savon radalla kaatunut puu katkaisi osin junaliikenteen. Tampere-Toijala-välillä liikenne hidasteli laitevian vuoksi. Savon radalla sekä Tampereen ja Toijalan välillä olleet junaliikenteen häiriöt on saatu lähes kokonaan korjattua.

Radalle kaatunut puu katkaisi junaliikenteen Savon radalla Pieksämäen ja Haukivuoren välillä. Raivaus alueella jatkuu edelleen. Liikennettä hoidetaan dieselveturilla, ja pienet myöhästymiset ovat mahdollisia.

Toijalan ja Tampereen välistä junaliikennettä puolestaan hidastutti liikenteenohjauslaitteen vika. Vian aiheuttamat myöhästymiset olivat noin puolen tunnin pituisia.

Lähde MTV3 5.4
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/txt/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/04/517355


Pendolinojen takuukorjaukset vaikuttavat Helsinki-Turku-välin junavuoroihin

05.04.2007 11:30

VR on sopinut Pendolinojen toimittajan Alstomin kanssa junien takuukorjauksista. Korjaukset vaikuttavat erityisesti Helsingin ja Turun junaliikenteeseen 10. huhtikuuta alkaen elokuun alkupuolelle saakka.

Takuukorjauksessa olevat junat korvataan muilla junatyypeillä. Muut Pendolino-vuorot kulkevat normaalisti.

Helsingistä lähtevistä junista korvataan vuorot, joiden lähtöaika on maanantaista lauantaihin klo 7.38 ja 13.09. Lisäksi korvataan Helsingistä perjantaina klo 19.03 lähtevä juna. Klo 21.09 Helsingistä lähtevät vuorot on korvattu maanantaista torstaihin.

Turusta lähtevistä junista korvataan ne, joiden lähtöaika on maanantaista lauantaihin klo 10.02 ja 16.02.

Kalustomuutokset on otettu huomioon lipun hinnassa. Ennen viikkoa 15 Pendolinoon ostetun kerta- tai sarjalipun hinnanero edullisempaan junatyyppiin verrattuna hyvitetään matkan jälkeen aseman lipunmyynnissä.

Säännöllisesti 30 päivän lipulla matkustava asiakas voi vaihtaa Pendolino-lippunsa edullisemmaksi. Alkuperäisen 30 päivän lipun on kuitenkin oltava vaihtohetkellä voimassa vähintään kolme viikkoa.

Lähde VR tiedote 5.4.2007
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_223.html


Paikallisjuna soveltuisi Ouluun

03.04.2007 19:15

Oulun seudun rataverkosto soveltuisi hyvin myös paikallisjunien liikennöintiin. Tätä mieltä ovat Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan arkkitehtuurin osaston opiskelijat Elina Hautamäki, Hannu Saunaluoma, Pirkko Kangas, Kristian Järvi, Eini Vasu ja Hannele Kelavuori, jotka Kalevan pyynnöstä ideoivat paikallisjunien kulkua Oulussa ja lähiympäristössä.

Myös Suomen rataverkostosta vastaavan Ratahallintokeskuksen (RHK) mukaan paikallisjunaliikenne on Oulun seudulla periaatteessa mahdollinen. Ensin pitäisi kuitenkin selvittää kaksi oleellista asiaa: kuka toimii paikallisliikenteen maksajana ja riittääkö radan kapasiteetti paikallisen liikenteen käyttöön.

"Voimassa olevan lain mukaan VR-konsernilla on monopoli radoilla tapahtuvaan henkilöliikenteeseen. Käytännössä VR:n tulisi siis liikenne hoitaa, mutta rahoittaja pitäisi löytyä muualta. Paikallisjunaliikennettä on nyt vain pääkaupunkiseudulla. Siellä kunnat maksavat ja VR hoitaa liikennöinnin", RHK:n liikennejohtaja Anne Herneoja sanoo.

Syöttöliikenne tukisi käyttöä

Arkkitehtiopiskelijat piirsivät paikallisjunaliikenteen Ouluun ja lähiympäristöön muutaman kymmenen kilometrin säteelle. Matka on sama, mikä kuljetaan sankoin joukoin kevyesti työmatkaliikenteenä. Jos opiskelijoiden visiot toteutuisivat, Ouluun voisi hurauttaa paikallisjunalla vaikkapa Iistä, Revonlahdelta tai Madekoskelta.

Riittävän tiheällä pysäkkiverkostolla paikallisjunat tavoittaisivat kulkijoita laajoilta alueilta. Vielä suuremmalle joukolle junamatka mahdollistuisi, jos bussit ajaisivat syöttöliikenteenä vuoroja paikallisjunille alueilta, jotka ovat kauempana radasta.

Jos rakennettaisiin vähän lisärataa, saataisiin paikallisjunayhteys myös Oulunsaloon ja lentokentälle sekä Jääliin ja Kiiminkiin.

Kaupungin kohdalla koko junaliikenne voitaisiin opiskelijoiden visioissa upottaa maan alle asemineen. Samasta paikasta löytyisi myös bussiasema. Näin saataisiin arvokasta tonttimaata rakentamiseen. Esimerkiksi VR:n varikkoalueelle opiskelija Pirkko Kangas laskee mahtuvan viisi Lintulan kokoista asuntoaluetta.

Koko paikallisjunaideoinnin taustalla on se, että junaliikenne tukisi bussiliikennettä ja joukkoliikenne kasvaisi. Samalla liikenteen päästöt vähenisivät.

"Oleellista on, miten VR suhtautuu paikallisjunaideaan. Jos VR:n kanta on myönteinen ja se sallisi myös muiden kuin itsensä ajaa henkilöliikennettä radalla, voisivat yksittäiset yrittäjät innostua paikallisliikenteestä", opiskelija Hannu Saunaluoma pohtii.

Lähde Kaleva 2.4
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu648515_page0.htm


Kemijärven sellutehdas keskittää sellukuljetukset rautateille

01.04.2007 17:28

Stora Enson Kemijärven sellutehdas keskittää sellukuljetukset rautateille. Yhtiön mukaan rautatiekuljetus säästää autokuljetukseen verrattuna ympäristöä ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Siirto tuli mahdolliseksi, kun Veitsiluodon tehdasalueelta vapautui tilaa. VR Cargo pitää Stora Enson kanssa tehtyä sopimusta erittäin merkittävänä, sillä sellun kuljetukset Kemijärveltä kaksinkertaistuvat aiemmasta. Sopimus astuu voimaan syyskuussa 2007.

Lähde Lapin radio 30.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=ContentF0CA9


Savon itäradat sähköistetään

01.04.2007 14:51

Muutama vuosi sitten RHK otti Suomen itäratojen sähköistyksen tarpeen selvittelyyn. Radoista Joensuu-Siilinjärvi/Pieksämäki ja Joensuu-Uimaharju -välit ovat niin kannattavia, että niiden sähköistys alkaa ehkä noin loppuvuodesta. Ko. osuuksille tulee myös suojastus, ja Kommin rata myös sähköistetään . Vuonoksen raiteistosta sähköistetään n. 200 metriä. Töiden arvioidaan valmistuvan 1-2 vuoden kuluttua.

Lähde RHK


Heinola haluaa matkakeskuksen Lahteen

01.04.2007 12:56

Heinola kannattaa Lahteen linja-autoliikenteen ja junamatkustuksen yhdistävää matkakeskusta. Kaupunginhallitus antaa ensi viikolla lausunnon Lahden matkakeskussuunnitelmista. Siinä heinolalaiset pitävät toivottavana muun muassa, että linja-autojen kaukoliikenteen lisäksi Lahdesta olisi jouheva rautatieyhteys pääkaupunkiseudulle.

Ennen matkakeskuksen rakentamista Heinolan ja Lahden välistä linja-autoliikennetta tulisi lisäksi ohjata entistä enemmän rautatieaseman kautta linja-autoasemalle, todetaan lasuntoesityksessä. Bussi- ja rautatieasemien yhdistäminen parantaisi liikenteen sujuvuutta, uskotaan Heinolassa.

Lähde Lahden Radio 31.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweblti.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentFCA75


Haapamäen rata kestää

01.04.2007 12:55

Oriveden-Haapamäen radan kunto kestää nykyisen liikennöinnin vielä joitakin vuosia ilman suuria korjauksia. Pitemmällä ajalla kuitenkin remontin tarve käy yhä ilmeisemmäksi. Reitillä kulkee sekä henkilö- että tavaraliikennettä. Lähivuosina rahoituksen painopiste on pääratojen kunnostus.

Haapamäen radan pohjoinen jatke Seinäjoelle kuitenkin paranee hieman tänä vuonna. Muutamilla kohdilla vaihdetaan kiskoja sekä pölkkyjä.

Lähde Yle Häme 31.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebtre.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentF970B


Kemijärvi-kalsareilla yöjunaan

01.04.2007 01:02

Rovaniemeläisten nuorten suunnittelijoiden Mie-ryhmän oivallus osui kerralla helsinkiläisten makuun. Pääkaupungin keskustan design-liikkeissä on myyty kuin siimaa uutta Mie-tuotetta, sympatioita herättäviä Kemijärven yöjuna -alusasuja.

"Kyllä. Paidoista ei ole enää jäljellä kuin nämä esittelykappaleet", Erottajalla sijaitsevan Design Forum Shopin myyjä Aura Kajas hämmästelee menekkiä. Samoin on laita Yrjönkadulla, Torni-hotellia vastapäätä sijaitsevassa Liike -nimisessä putiikissa, joka on myös mukana Lapin käsityö- ja muotoilutuotteiden Arktiset helmet -kampanjassa. Liikkeessäkin on vain muutama pari kalsareita ja paitoja jäljellä.

Puuvillaelastisten alusasujen juju on kuosissa. Luonnonvalkoiselle pohjalle on painettu retroruskealla junan kuvia, kiskoja ja kaunokirjoitustekstinä asemien nimiä. Mallistoa markkinoidaan kuvastolla, jossa lumilautailija Antti Autti matkustaa Kemijärven yöjunassa, alusvaatteisillaan.

Suunnitteluryhmä Mie on viime syksynä perustettu viiden nuoren aikuisen tiimi, jonka juuret ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Mie-ryhmän tavoite on jatkossakin pysyä, menestyä ja työllistää Rovaniemellä jalostamalla Lapin aiheita tuotteiksi.

"Alusvaateajatus lähti siitä, että Kemijärvi on aina esillä uutisissa jotenkin negatiivisessa sävyssä. Me halusimme tehdä vastaiskun, tarjota Kemijärveä hyvässä meiningissä", kertoo ryhmän jäsen Marjo Remes.

"Ja tietysti teimme siitä taatusti kotimaisen tuotteen. Kuvio painetaan Tampereen lähellä ja ompelimo on Rovaniemellä", hän kertoo.

"Kyllä suosio yllätti meidätkin. Mutta on kiva huomata, että tällaiset asiat kiinnostavat. Yöjuna on ensimmäinen osa maakunnallista vaatemallistoa. Se tulee saamaan jatkoa, kun kehitämme mallistoon uusia tuotteita ajankohtaisista aiheista ja lappilaisista jutuista", Remes kertoo.

Lähde Kaleva 7.3
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=641913


Pendolino jäi asemalle Helsingissä

31.03.2007 15:53

Tampereen kautta Pieksämäelle matkaan lähdössä ollut pendolino ei päässyt teknisen vian vuoksi lähtemään Helsingin rautatieasemalta lauantaina iltapäivällä.

Pendolino ei läpäissyt kulunvalvontajärjestelmälle tehtyä testausta, minkä vuoksi juna olisi saanut ajaa maksimissaan 80 kilometrin tuntinopeutta. Kello 14.33 lähdössä ollut junavuoro päätettiin tämän vuoksi peruuttaa, kerrottiin VR:n liikenteenohjauskeskuksesta. Liikenteenohjauskeskuksen mukaan vastaavat viat ovat olleet pendolinoissa melko harvinaisia.

Pendolinovuoron peruuntuminen aiheutti matkustajille viivästymistä matkanteossa puolesta tunnista tuntiin. Seuraava aikataulun mukainen vuoro Tampereelle lähti puolen tunnin kuluttua perutun pendolinovuoron jälkeen.

Pendolinon oli määrä lähteä paluumatkalle Pieksämäeltä kello 18.27. VR:n mukaan kyseinen vuoro saadaan ajettua korvaavalla junalla.

Lähde HS 31.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135226252206


Valtio myy vanhat asemat syksyllä

31.03.2007 11:06

Kohta koittavat onnenpäivät niille suomalaisille, jotka ovat haaveilleet mökistä tai peräti omasta rautatieasemasta junaradan varrella. Ratahallintokeskus siirtää tarpeettomaksi jäänyttä omaisuuttaan Senaatti-kiinteistölle myytäväksi ja vuokrattavaksi. Listalta löytyvät mm. Piikkiön, Paimion ja Salon asemat.

Valtiovarainministeriölle lähetettyyn luetteloon on kirjattu kaikkiaan 1 250 kohdetta. Valtava määrä johtuu siitä, että joukossa on paitsi veturitalleja, asema-alueita ja asuintaloja myös paljon yksittäisiä ulkorakennuksia.

Valtaosa sijaitsee pienillä paikkakunnilla idässä ja pohjoisessa, mutta myytävää riittää myös Varsinais-Suomessa ja Uudenmaan alueella.

- Tarkoituksena on luopua kaikista kiinteistöistä, joita ei enää tarvita liikenteenohjauksessa. Lähes kaikille asemille on rakennettu uudet ohjausrakennukset asetinlaitteita varten, kertoo johtaja Markku Nummelin rataverkko-osastolta.

Omaisuudensiirto toteutuu aikaisintaan heinäkuun alussa. Vasta Senaatti-kiinteistöt päättää lopullisesti, mitä kohteille tehdään. Vaihtoehtoina ovat myyminen, vuokraaminen ja joissakin tapauksissa myös purkaminen.

Kyselyjä tulee kaiken aikaa

Johtaja Heikki Laitakari Senaatti-kiinteistöistä uskoo asemarakennusten menekkiin.

- Paikkoja kysellään meiltä ihan tolkuttomasti, mutta turha tänne on vielä soitella. Rakennusten myynti alkaa toivon mukaan syksyllä. Näyttää siltä, että kaupantekoon päästään hyvillä ehdoilla ja hyvien ihmisten kanssa, hän ennakoi.

Laitakarin mukaan tarjolle on tulossa satoja kiinteistöjä radan varrelta läpi Suomen Hangosta Kolariin; kaikkialta, minne rautatie vain ulottuu.

- Tavalliset ihmiset etsivät asuntoja ja vapaa-ajan mökkejä, taiteilijat ja käsityöläiset haluavat työtiloja esimerkiksi veturitalleista. Yritykset kysyvät itselleen toimitiloja. Lisäksi on kuntien ja kaupunkien maankäyttöinsinöörejä, jotka hakevat rakennusoikeutta.

Senaatti-kiinteistöjen lähtökohtana on myydä kohteet käypään hintaan.

- Ideana on, että valtio saisi pois rahansa rakennuksista, joita se ei enää tarvitse.

Arkkitehtien taidonnäytteitä

Laitakari ei ihmettele ostajaehdokkaiden intoa.

- Valtionrautateillä oli taitavat arkkitehdit ja rakentajat tekivät kestävää jälkeä. Vanhat rautatieasemat ovat kauniita, nikkarityylisiä taloja, ja ihmisiä kiinnostaa niiden miljöö ja historiallinen arvo. Rakennukset ovat hyvässä kunnossa, ellei niitä ole erehdytty kunnostamaan 1970-luvulla, hän sanoo.

Varsinais-Suomessa myyntiin ovat listan perusteella tulossa ainakin Piikkiön, Paimion, Raision, Liedon, Mynämäen, Mietoisten Hietamäen, Loimaan, Salon, Vehmaan Vinkkilän, Pöytyän Kyrön ja Uudenkaupungin rautatieasemat.

Läntiseltä Uudeltamaalta mukana ovat Lohjan asema, Lohjan Kirkniemi, Karjaan Mustio, Hangon Lappohja, Tammisaari, Nummela ja Inkoo.

Lähde TS 29.3
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2007-03-29,104:2:448578,1:0:0:0:0:0:


Kaksi kuollut junaturmissa

31.03.2007 00:42

Espoon Tuomarilassa mies on kuollut jouduttuaan junan tönäisemäksi. Helsingistä Kirkkonummen suuntaan matkalla ollut juna törmäsi hieman ennen iltakahdeksaa kahteen raiteita ylittäneeseen mieheen. Perjantaina aamulla yksi ihminen jäi junan alle Riihimäellä. Tuomarilassa toinen junan tönäisemistä henkilöitä sai välittömästi surmansa, toinen kuljetettiin sairaalahoitoon.

Liikenne oli tunnin verran poikki Tuomarilan kohdalta, mikä aiheutti viivästyksiä rantaradalla. Rata avattiin liikenteelle onnettomuuspaikan raivauksen jälkeen vähän ennen iltayhdeksää.

Perjantaina aamulla pääradan junaliikenne oli poikki Riihimäen eteläpuolella noin puolen tunnin ajan ihmisen jäätyä junan alle Arolammin kohdalla. Pelastustoimet pysäyttivät niin pääaradan kaukoliikenteen kuin Riihimäen väliä kulkevat lähijunatkin.

Lähde YLE 30.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id56973.html


YTV yrittää lieventää lähijunien ruuhkaisuutta

30.03.2007 21:48

YTV suunnittelee useita aikataulumuutoksia lähijuniin. Esimerkiksi A-, M- ja N-junien vuorovälejä lyhennetään 5-10 minuutilla syksyllä 2008. Vuorovälejä muutetaan koska junien kuormitusaste ruuhkissa on noussut erittäin korkeaksi.

Ensi syksynä lähijunaliikenteeseen tarvitaan myös lisäyksikköjä Vantaan suunnittelemien linjauudistusten takia. Lisäyksikköjä aiotaan tilata mm. K-, M- ja U-juniin.

Lähde Ylen aikainen 30.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content6014E


Kemijärven yöjunayhteys jatkumassa

30.03.2007 11:29

Liikenneministeriö aikoo palauttaa yöjunayhteyden Helsingistä Kemijärvelle. Liikenneministeriön asettama työryhmä perustelee yhteyden säilyttämistä sillä, että reitti on tärkeä pohjoisen matkailulle.

- Ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä, että jos työryhmän näkökanta saa laajempaa kannatusta, niin yöjunayhteys todennäköisesti säilyy, kommentoi ylitarkastaja Tuomo Suvanto liikenneministeriöstä.

VR lopetti yöjunaliikenteen Kemijärvelle viime vuonna. Ongelmana on ollut Rovaniemen ja Kemijärven välinen sähköistämätön rata, jolla VR:n uutta kalustoa ei voida kuljettaa. Tähän työryhmä esittää vaihtoehtoja.

- Rata voitaisiin ensinnäkin sähköistää ja se kestäisi hyvin pitkän ajan. Eli sen takia käytännössä vaihtoehtona olisi tällaisten aggregaattivaunujen hankkiminen, joilla liikenne voidaan jatkaa Kemijärvelle. Se on vielä auki kuka nämä aggregaattivaunut sitten hankkisi, Suvanto sanoo.

Työryhmä julkaisee esityksensä yöjunayhteyden palauttamisesta ensi kuussa.

Lähde YLE 30.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id56902.html


Liikennemäärien kasvu paransi VR:n tulosta

29.03.2007 16:08

VR-konsernin tulos vuodelta 2006 oli 63,1 miljoonaa euroa, kun se oli edellisenä vuonna 46,0 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 85,2 (61,1) miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvun ohella tulosta paransivat edellisvuotta 5,1 miljoonaa euroa suuremmat käyttöomaisuuden myyntivoitot.

Liikevaihtoa kertyi 1 264,6 (1 196,6) miljoonaa euroa. Konsernin rahoitusasema ja maksuvalmius säilyivät hyvinä.

Tavaraliikenne ennätystasolla

VR Cargon kuljetusmäärä oli 43,6 (40,7) miljoonaa tonnia. Se ylittää 0,1 miljoonalla tonnilla tähän saakka suurimman kuljetusmäärän vuodelta 2003. Kasvua edelliseen vuoteen oli 7,0 %.

Kotimaan kuljetusten määrä oli 26,0 (23,5) miljoonaa tonnia, jossa oli kasvua 10,6 %. Vertailuvuonna 2005 kuljetuksia vähensi kuitenkin metsäteollisuuden pitkä työmarkkinahäiriö.

Kotimaan tavaraliikenteen ylivoimaisesti suurin tuoteryhmä olivat viime vuonna edelleen metsäteollisuuden kuljetukset. Niiden määrä oli 19,6 miljoonaa tonnia. Metalliteollisuuden kuljetuksia oli 4,6 miljoonaa ja kemianteollisuuden kuljetuksia 1,6 miljoonaa tonnia. Metsäteollisuuden kuljetukset lisääntyivät 17,4 %. Metalliteollisuuden kuljetukset vähenivät 7,6 % ja kemianteollisuuden kuljetukset 1,7 %.

Kansainvälisen eli Suomen rajan ylittävän tavaraliikenteen määrä oli 17,6 miljoonaa tonnia, jossa oli kasvua 2,1 %. Pääosa liikenteestä eli 16,8 miljoonaa tonnia oli Venäjän-kuljetuksia. Raakapuun tuonti Venäjältä väheni 10,7 %, mutta Suomen kautta kulkeva transitoliikenne lisääntyi 25,3 %. VR Cargon liikevaihto oli 358,9 (333,4) miljoonaa euroa.

Alkaneen vuoden tammi-helmikuun tonnimäärä oli 5,5 % pienempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Kotimainen liikenne lisääntyi 2,2 %, kun taas kansainvälinen liikenne väheni 18,3 %. Kuljetusmäärien lasku johtuu pääosin venäläisen raakapuun tuonnin voimakkaasta pudotuksesta. Raakapuun kuljetukset vähenivät alkuvuonna 42,0 % viime vuoteen verrattuna.

Henkilöliikenteessä huippuvuosi

Junamatkoja tehtiin viime vuonna 65,0 miljoonaa, joka on tähän saakka suurin vuotuinen matkojen määrä rautateillä. Junamatkat lisääntyivät 2,4 % edellisestä vuodesta. Keravan ja Lahden välisen oikoradan valmistuminen lisäsi junamatkustusta loppuvuonna.

Kaukojunissa matkoja tehtiin 12,8 miljoonaa, jossa oli 2,8 % kasvua. Venäjän-junien matkamäärä kasvoi 26,1 % ja oli yhteensä 337 000.

Matkojen määrä pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä kasvoi 2,3 % ja oli kaikkiaan 52,1 miljoonaa. Siitä YTV-alueen matkoja oli 41,2 miljoonaa, jossa oli kasvua vajaa 0,8 %. Alueen ulkopuolella lähiliikenteen matkoja tehtiin 10,9 miljoonaa ja kasvua oli 8,1 %. Vertailua YTV-alueen ulkopuolella vaikeuttaa se, että joitakin kaukojunia alettiin tilastoida lähiliikenteeseen oikoradan valmistumisen jälkeen. Henkilöliikenteen liikevaihto oli 340,0 (320,4) miljoonaa euroa.

Henkilöliikenteen matkojen määrä on kasvanut edelleen alkaneena vuonna. Tammi-helmikuussa matkoja tehtiin 16,9 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Syynä voimakkaaseen kasvuun ovat lähinnä Keravaâ€"Lahti-oikorata ja lyhentyneet matka-ajat.

Konsernin autoliikenne lisääntyi

Pohjolan Liikenne -yhtiöt kuljettivat yhteensä 9,9 miljoonaa tonnia tavaraa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 8,3 %. Bussimatkoja tehtiin 11,7 miljoonaa eli 2,3 % edellisvuotta vähemmän. Autoliikenteen liikevaihto oli 240,1 (209,1) miljoonaa euroa.

VR-Rata edelleen merkittävin rataurakoitsija

Ratatöiden liikevaihto oli 232,6 (241,5) miljoonaa euroa. Valtaosa töistä oli Ratahallintokeskuksen tilaamia. Oy VR-Rata Ab:n osuus kaikista Ratahallintokeskuksen ratatöistä oli runsaat puolet.

Radan perusparannustöitä tehtiin kaikkiaan noin 230 kilometrin pituudelta. Suurimmat urakat olivat väleillä Turku-Toijala, Uimaharju-Lieksa, Seinäjoki-Oulu, Misi-Kuusivaara, Pännäinen-Pietarsaari, Haviseva-Orivesi ja Pihlajavesi-Myllymäki.

Suuria ratapihaurakoita oli Vaasassa ja Imatralla. Keravan ja Lahden välisellä oikoradalla valmistuivat päällysrakenne- ja sähköistysurakat sekä turvalaiteasennukset.

Investointien määrä laski selvästi

VR-konsernin investoinnit olivat 110,3 (210,2) miljoonaa euroa, josta VR Osakeyhtiön raideliikennekaluston osuus oli 58,7 (172,0) miljoonaa euroa.

Kalustoinvestoinnit olivat pääasiassa aikaisempien tilausten loppueriä. Kaikki uusi junakalusto saatiin käyttöön vuonna 2006. Muut investoinnit olivat lähinnä tavanomaisia käyttöomaisuuden uusintainvestointeja.

Lähde VR tiedote 29.3
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_219.html


Talgo siirtyy suomalaisomistukseen

29.03.2007 10:01

Talgo on myyty suomalaiselle omistajaryhmälle. Espanjalainen kiskokalustovalmistaja myi yhtiön osakekannan ryhmälle, johon kuuluvat muun muassa Primaca Partners Oy sekä yhtiön johto. Kaupan myötä Talgon nimi muuttuu Transtech Oy:ksi.

Transtechin hallituksen puheenjohtajan Curt Lindbomin mukaan kaupan tavoitteena on vahvistaa yhtiön asemaa Suomessa sekä junavaunujen valmistajana että konepajateollisuuden sopimusvalmistajana.

Lisäksi tavoitteena on kehittää ja vahvistaa erityisesti Venäjän liiketoimintaa ja kansainvälistä kilpailukykyä.

Yhtiö työllistää Otanmäessä ja Oulussa yhteensä noin 400 henkilöä.

Lähde YLE uutiset 29.3.07
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/talous/id56817.html


Pasilan lipunmyynnin tilat remontoidaan

28.03.2007 09:49

Pasilan rautatieaseman lipunmyynti siirtyy remontin vuoksi noin viiden metrin päässä oleviin liiketiloihin 25. maaliskuuta. Lipunmyynti on väliaikaisissa tiloissa noin neljän kuukauden ajan. Remontissa uusitaan muun muassa lipunmyyjien työtilat, myyntitiskit ja odotustila. Asiakastilaa tulee nykyistä hieman enemmän.

Lähde VR 23.3
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_216.html


Järjestelmävika myöhästytti junaliikennettä Toijalassa

28.03.2007 09:33

Liikenteenohjausjärjestelmään iskenyt vika katkaisi aamulla kaiken junaliikenteen Toijalan ohi vajaaksi tunniksi sekä pääradalla että Turun radalla. Vika saatiin korjattua hieman ennen puoli kymmentä. VR:n liikenteenohjauksen mukaan vika aiheutti kuudelle junalle noin 40 minuutin myöhästymisen.

Lähde HS 28.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135226167353


Oikoradan juna erehtyi Riihimäen raiteelle

27.03.2007 18:53

Matkustajat hämmästyivät maanantaiaamuna, kun Lahdesta Helsinkiin lähtenyt Intercity-juna ei hurauttanutkaan Hakosillan kohdalla oikoradalle, vaan suuntasi kohti Riihimäkeä. Sitten juna pysähtyi ja peruutti, kunnes se pääsi oikealle väylälleen.

- Valitettavasti tapahtui ihan inhimillinen erehdys. Junia kauko-ohjataan Kouvolasta ja tälle oli vahingossa rakennettu kulkutie Riihimäelle. Korostan, ettei siinä ollut mitään turvariskiä, sillä laitteet varmistavat täysin kulkureitin. Samalle raiteelle ei pääse toista junaa, vakuuttaa VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala. Hänen mukaansa oikoradalla ei ole vielä käytössä täydellinen juna-automatiikkaa.

- Sen pitäisi olla valmis ensi syksynä. Silloin oikea kulkureitti valikoituu aina automaattisesti junan numeron mukaan.

Lähde ESS 27.3
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=139200&main=-1&dept=1


Rantaradalla oli liikennehäiriö aamupäivällä

22.03.2007 17:10

Häiriö Helsingin ratapihalla sotki tunteja lähiliikennettä rantaradalla ja Vantaankosken radalla torstaina. Liikenne palautui normaalille tolalle alkuiltapäivällä.

Jonkin aikaa lähiliikenne oli poikki Helsingin ja Huopalahden välillä. Junat alkoivat kulkea molemmilla rataosuuksilla vähitellen niin, että aikatauluihin palattiin kello 13:n tienoilla. Häiriö Helsingin ratapihalla huomattiin puoli kymmenen aikaan aamulla.

Lähde HS 22.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135226021897


HKL harkitsee Vario-kaupan perumista

21.03.2007 17:34

HKL:n matalalattiaisten raitiovaunujen ongelmat jatkuvat huolimatta Saksassa tehdyistä korjauksista. Alustavien mittausten perusteella raitiovaunujen kestävyys jää merkittävästi niiden oletettua käyttöikää lyhyemmäksi.

Saksalaiselta Bombardierilta tilattuja raitiovaunuja on korjattu koko niiden kymmenvuotisen uran ajan. Nyt HKL harkitsee vakavasti jopa koko kaupan perumista.

Puolueettomat mittaukset on toteuttanut Valtion teknillinen tutkimuslaitos viime syksystä alkaen. Matalalattiavaunun korirakenteiden kestävyyttä on mitattu koeajoissa ja normaalissa matkustajaliikenteessä.

Mittaukset tehtiin ensimmäisessä Saksassa korjatussa ja Suomeen takaisin tuodussa matalalattiaraitiovaunussa. Sen sijaan vaunumallia vaivanneet teliongelmat on VTT:n mittaustulosten perusteella saatu hallintaan.

Suurimmat ongelmat havaittiin vaunun korirakenteiden kestävyydessä. Sama vika vaivasi vaunuja jo ennen Saksaan suuntautunutta korjauskierrosta.

"VTT:n tekemä ennuste ei täytä läheskään vaunun elinikävaatimusta", kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä sanoo. Hänen mukaansa korin murtumat ovat itseään ruokkiva ilmiö.

"Se tiedetään, että kun tukirakenteen yläpää murtuu, murtuu jossakin vaiheessa myös alapää. Rakenteet heikkenevät koko ajan."

Heikkilän mukaan tämä johtaa myöhemmin muihin ongelmiin. Matkustajien turvallisuuteen liittyvistä asioista Heikkilä ei halua sanoa mitään, koska mitään turvallisuusanalyysejä ei ole vielä tehty.

HKL suhtautuu uusiin mittaustietoihin vakavasti. Vaakalaudalla on Bombardierin matalalattiaisten raitiovaunujen tulevaisuus Helsingin raiteilla.

Kaupan purkamisen ohella on olemassa muitakin vaihtoehtoja. HKL neuvottelee ongelmista vaunut toimittaneen Bombardierin kanssa keskiviikkona. Käytännössä voidaan päätyä myös vaunujen uusiin korjauksiin.

Parhaillaan Saksassa korjataan HKL:n matalalattiaista raitiovaunusarjaa Bombardierin Berliinin tehtaalla. Koko 40 vaunun sarjan on tarkoitus valmistua syksyyn mennessä.

HKL ei ole vielä kuitannut Bombardierin toimittamia vaunuja itselleen.

Lähde HS 21.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135225984733


Pääradan liikenne kulkee taas

21.03.2007 17:32

Junaliikenne pääradalla on saatu käyntiin. Liikenne pysähtyi noin kello 13, kun keski-ikäinen mies jäi junan alle Jokelan kohdalla Tuusulassa. Mies jäi yksittäisen, testiajossa olleen veturin alle. VR:n mukaan pysähdys myöhästytti junia reilun puolen tunnin verran. Junan alle jäänyt selvisi törmäyksestä hengissä, ja hänet vietiin sairaalaan.

Pääradan junaliikenne on saatu osittain kuntoon Ylivieskan kohdalla Pohjois-Pohjanmaalla.

VR:n mukaan junaliikenne sujuu jo normaalisti Ouluun päin ja Oulusta etelään. Sen sijaan Ylivieskasta Iisalmen suuntaan liikenne on edelleen poikki. VR:n liikenteenohjauksen mukaan raivaustyöt saadaan päätökseen iltakahdeksaan mennessä. Liikenne katkesi aamupäivällä, kun puutavarajunan yksi tyhjä vaunu suistui raiteilta. Matkustajat on kuljetettu vauriopaikan ohi busseilla.

Lähde HS 21.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135225998477


Junaliikenne poikki pääradalla

21.03.2007 12:56

Pääradan junaliikenne on poikki Ylivieskassa sattuneen onnettomuuden takia. Tyhjä tavarajuna suistui osittain raiteilta Ylivivieskassa aamupäivällä.

Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta Ylivieskan ohittava junaliikenne joudutaan korvaamaan linja-autoilla useiden tuntien ajan.

Rata saataneen liikennöitävään kuntoon alkuiltaan mennessä. Järjestelyt koskevat pääradan liikenteen lisäksi Ylivieskan ja Iisalmen välistä junaliikennettä.

Lähde YLE
Lähde WWW http://www.yle.fi/tekstitv/html/P109_01.html


Junat myöhästelivät tänäänkin oikoradalla

20.03.2007 23:11

Liikenne takkusi oikoradalla Keravan ja Lahden välillä jälleen tiistaina. Viisi junaa myöhästyi liikenteen ohjauslaitteissa ilmenneen vian takia pisimmillään puolisen tuntia.

Tietokonevika havaittiin VR:n liikenteenohjauskeskuksen mukaan kello 17:n jälkeen. Se saatiin korjattua puolentoista tunnin kuluttua, joten alkuillasta junat kulkivat oikoradalla taas normaalisti. Liikenteenohjausjärjestelmän vika myöhästytti oikoradan junia 15â€"30 minuuttia myös maanantaina.

Lähde HS 20.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135225983721


HKL harkitsee Varioiden palauttamista

20.03.2007 15:01

Helsingin liikennelaitos HKL on kyllästynyt matalalattiaraitiovaunujen ongelmiin. HKL harkitsee nyt raitiovaunukaupan peruuttamista ja vaunujen palauttamista valmistajalle. Ensimmäiset vaunut toimitettiin 1999. Sen jälkeen vaunuja on korjattu sekä Suomessa että Saksassa. Jos kauppa peruutetaan, tarvitsee HKL korvaavia raitiovaunuja. HKL on jo kokeillut matalan keskiosan asentamista vanhoihin korkealattiavaunuihin.

Lähde Internytt 20.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/internytt/artikel.php?id=95453


Tampereelle suositellaan raitiovaunuliikennettä

20.03.2007 09:09

Konsulttiryhmä suosittelee, että Tampereelle alettaisiin vuoden 2015 jälkeen rakentamaan raitiovaunureittejä. Aluksi tulee kuitenkin kehittää voimakkaasti bussiliikennettä.

Linja-autolla liikkumista tulee konsulttiselvityksen mukaan edistää sekä seudullista lippujärjestelmää kehittämällä että ajamalla bussivuoroja entistä tiheämmin. Joukkoliikenteen kehittäminen on selvityksen mukaan eduksi sekä Tampereelle että ympäristökunnille.

Ensimmäinen katuverkossa kulkeva raitiotie pitäisi rakentaa Hervannan ja tulevan Vuoreksen kaupunginosan suunnasta Lentävänniemeen eli Tampereen keskustan länsipuolelle. Lempäälän ja Nokian välillä tulisi lisätä lähijunaliikennettä.

Suunnitelmat pikaraitiotieksi ovat olleet Tampereen kaupunkisuunnittelussa paljon esillä. Nyt julkistetussa selvityksessä ei suoranaisesti puhuta pikaratikasta, mutta kylläkin raitiotielinjaston laajentamisesta vähitellen.

Lähde HS 19.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135225951669


Juna myöhästelivät oikoradalla

19.03.2007 22:57

Liikenteenohjausjärjestelmän vika myöhästytti oikoradan junia maanantai-iltapäivällä Keravan ja Lahden välillä. Vika kesti vajaan tunnin alkaen kello 15.15, kerrotaan VR:stä.

Junat joutuivat ajamaan 20 kilometrin matkan rajoitettua nopeutta normaalinopeuden sijasta. Tämä aiheutti junasta ja liikennetilanteesta riippuen 15-30 minuutin myöhästymisiä.

Vika esti lisäksi vaihteiden kääntämisen, jolloin junia ei saatu Mäntsälässä ohjattua laituriraiteelle. Mäntsälästä junaan pyrkivien ja sinne jäävien matkustajien liikkeitä jouduttiin sen vuoksi jonkin verran järjestelemään erityiskuljetuksin.

Lähde HS 19.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135225951392


Matka oikoradalla kallis valtiolle

19.03.2007 22:49

Kun Kerava-Lahti oikorata avattiin viime syksynä, arvioitiin yhden matkan maksavan valtiolle lähes kahdeksan euroa. Näin edestakaisen työmatkan hinta esimerkiksi Mäntsälästä Helsinkiin olisi valtiolle liki 16 euroa, kun matkustaja itse maksaisi lystistä 30 päivän lipulla vajaat seitsemän euroa - kortti 147 euroa, 44 matkaa kuukaudessa.

Lähijunien suosio on kuitenkin ylittämässä tuon 400 000 vuosittaisen matkan tason, jota radan avajaisissa markkinoitiin. Niinpä yksi matka maksanee valtiolle tänä vuonna viidestä seitsemään euroon, sillä mitä enemmän on kulkijoita, sitä useampi on jakamassa valtion kolmen miljoonan euron laskua.

Lasku syntyy siitä, että oikoradalla lähijunamatkustajia on sen verran niukalti, etteivät he lipputuloillaan pystyisi kustantamaan nykyisen tasoista liikennettä. Niinpä valtio ostaa VR Osakeyhtiöltä Z-junavuorot. Rataosan kaukojunia eivät ostot koske.

Vaikka matka oikoradalla maksaisikin valtiolle vähemmän kuin alun perin arvioitiin, hinta ylittää reilusti valtion satsaukset pääkaupunkiseudun muuhun lähiliikenteeseen. YTV-alueen ulkopuolella tehtiin vuonna 2005 yli kymmenen miljoonaa matkaa, ja valtio osti Karjaan ja Riihimäen suuntien kannattamattomia vuoroja 7,6 miljoonalla eurolla. Näin yksi matka maksoi valtiolle 75 senttiä. Sekin on paljon enemmän kuin valtion satsaus pääkaupunkiseudun YTV-alueen sisäiseen junaliikenteeseen: se ei saa senttiäkään.

Valtio ostaa VR:ltä myös kannattamattomia kaukojunavuoroja. Vuonna 2005 valtion ostojunissa tehtiin kaukoliikenteessä 4,1 miljoonaa matkaa, joihin kului 32 miljoonaa euroa eli yhden matkan hinnaksi valtiolle tuli 7,8 euroa.

Valtio rahoittaa myös bussi-, lento- ja laivaliikennettä. Läänien kautta valtio rahoittaa kannattamattomia bussivuoroja ja taksein hoidettavaa runkoliikennettä, joissa toissa vuonna kirjattiin 6,8 miljoonaa matkaa. Valtio piti myös 0,4 miljoonan euron ostoilla hengissä lentoliikennettä kolmella Itä-Suomen kentällä. Laivaliikennettäkin valtio tuki miljoonalla Merenkurkussa, jota oli jakamassa 100 000 matkustajaa.

Lähde HS 4.3


Nuorehko mies jäi junan alle Helsingissä

18.03.2007 09:00

Nuorehko mies jäi junan alle ja kuoli Helsingissä varhain sunnuntaiaamuna. Hän oli kiivennyt ylös ratapenkerettä ja jäi Eläintarhan urheilupuiston kohdalla Turkuun lähteneen pikajunan alle kello 5.50.

Rikospoliisi tutki tapahtuneen ja pikajuna pääsi jatkamaan matkaa vajaan tunnin päästä.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Nuorehko+mies+j%C3%A4i+junan+alle+Helsingiss%C3%A4/1135225907836


Junaliikenne Kemissä toimii taas

17.03.2007 23:29

Pääradan junaliikenne on saatu kuntoon Kemissä. VR:n mukaan junille on kuitenkin odotettavissa yhä huomattavia myöhästymisiä Oulun ja Kolarin sekä Oulun ja Rovaniemen välillä. Junaliikenne katkesi seitsemän jälkeen aamulla, kun kaksi veturia ja yhden vaunun teli suistuivat kiskoilta Kemin vaihdealueella.

Junat pääsivät vauriopaikan ohi vasta kello neljän jälkeen iltapäivällä. Nosto- ja korjaustöiden ajan matkustajia kuljetettiin vauriopaikan ohi busseilla. Onnettomuuden syytä ei tiedetä. Henkilövahinkoja ei sattunut.

Lähde HS 17.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135225891828


YTV on selvittänyt jätteiden kuljetusta junalla

17.03.2007 18:43

YTV on selvittänyt yhteistyössä VR:n kanssa jätteiden kuljetusmahdollisuuksia rautateitse. Jätteiden kuljetus rataa pitkin olisi järkevää siinä tapauksessa, jos pääkaupunkiseudun jättenpolttolaitos tulee Helsingin, Espoon tai Vantaan sijaan Lohjalle. Jätteiden rekkarallista Lohjalle olisi puolestaan selvästi haittaa ympäristölle.

Pääkaupunkiseudun jätteenpolttolaitoksen on suunniteltu olevan toiminnassa jo viiden vuoden kuluttua vuonna 2012. Laitos käsittelisi 320 000 tonnia jätettä vuodessa.

Lähde Ylen aikainen 16.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentF3BEF


Pääradan junaliikenne poikki Kemin kohdalla

17.03.2007 11:54

Pääradan junaliikenne on poikki Kemin kohdalla. Junaliikenne katkesi hieman seitsemän jälkeen aamulla, kun kaksi veturia ja yhden vaunun teli suistuivat kiskoilta vaihdealueella Kemissä.

Pääradan liikenne saadaan VR:n mukaan toimimaan kello viiteentoista mennessä. Nosto- ja korjaustöiden ajan matkustajat kuljetetaan vauriopaikan ohi busseilla.

Onnettomuuden syytä ei tiedetä. Henkilövahinkoja ei sattunut.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/P%C3%A4%C3%A4radan+junaliikenne+poikki+Kemin+kohdalla/1135225891828


HKL ja Helsingin kaupunki järjestävät metromusiikkikilpailun

15.03.2007 21:23

Metron 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Free Your Mind ja HKL järjestävät musiikkikilpailun, jonka tarkoituksena on luoda musiikkia metron ääniä apuna käyttäen. Kaikilla on varmasti mielikuva miltä metro kuulostaa, mutta millaista musiikkia metron äänistä voisi tehdä?

Kilpailua varten on äänitetty metron ääniä, sampleja, jotka voidaan ladata omalle koneelle työstettäviksi. Musiikkityyli on vapaa, valitse vaikka trance, pop, rokki tai tango. Olennaisinta on, että kappaleessa on tunnistettavasti käytetty metrosampleja. Ääniä voi käyttää sellaisenaan. Sampleja voidaan esimerkiksi leikata, venyttää tai efecktoida. Päätä, käytätkö metroäänien lisäksi mm. soittimia, laulua vai koostatko kappaleen pelkistä metroäänistä. Mikäli kappaleessasi on sanoitus, muista pitäytyä hyvä maun rajoissa.

Valmiit tuotokset lähetetään Free Your Mindin, www.yle.fi/free sivujen kautta tuomaristolle ja kilpailun voittaja julkistetaan 12.6.2007 Helsinki-päivänä.

Lähde Helsingin kaupunki 9.3
Lähde WWW http://www.hel.fi/wps/portal/Nuorisoasiainkeskus/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Nuorisoasiainkeskus/Uutiset/Metromusiikkidemokilpailu


Parkanon rautatieaseman lippuautomaatti poistui käytöstä

15.03.2007 19:27

Parkanon rautatieaseman lippuautomaatti poistuu käytöstä ensi maanantaina 12. maaliskuuta. Automaatti siirretään Tampereelle.

- Lippuautomaatti tarvitaan Tampereen rautatieasemalle, missä automaattien käyttö on vilkasta. Parkanolaisten kannalta tilanne on tietysti huono, mutta emme saa automaattia siirretyksi muualta. Olemme uusimassa lippuautomaatteja, mutta projekti jatkuu ehkä parin vuoden ajan, kertoo myyntipalvelupäällikkö Timo Silvennoinen.

Silvennoinen sanoo, että parkanolaiset ovat pitkälti siirtyneet ostamaan junaliput R-kioskin kautta. Puhelimitse lippua varatessa maksu on yhden euron eikä lippuun tule erillistä lisämaksua. Asiakas saa puhelimitse varausnumeron, jota vastaan junalippu lunastetaan R-kioskilta.

Konduktööriltä saa ostaa normaalihintaisen lipun

- Lipun saa ostettua normaaliin hintaan alennuksineen myös junassa konduktööriltä. Pieni osa paikoista jätetään varausjärjestelmän ulkopuolelle, joten konduktöörillä on osoitettavana muutamia myymättömiä istumapaikkoja. Varmempaa on tietysti ostaa lippu etukäteen joko Internetin kautta tai R-kioskilta etenkin silloin, jos matkatavaroita on paljon. Näin matkustaja voi varmistaa istumapaikan, Silvennoinen toteaa.

Parkanon rautatieaseman odotushuone pidetään jatkossakin auki kello 7- 16. Ulkoeteinen on avoinna ympäri vuorokauden. Asemalla on kameravalvonta ja ovien avaamisesta ja sulkemisesta vastaa vartiointiliike.

Lähde Ylä-Satakunta 08.03.2007
Lähde WWW http://www.ylasatakunta.fi/torstai/uutinen3.html


Lipunmyynti loppuu vaihteeksi Savonlinnassa

14.03.2007 19:17

VR jatkaa lipunmyyntien lopettamista, nyt on vuorossa Savonlinna. VR:n lipunmyynti Savonlinnan asemalla päättyy ja asema suljetaan 31. maaliskuuta.

Savonlinna-Parikkala-rataosa siirtyy huhtikuussa kauko-ohjaukseen, mistä johtuen liikenteenohjaajien työ Savonlinnan asemalla päättyy. Liikenteenohjaajat ovat myyneet oman työnsä ohella myös junalippuja.

Savonlinnan ja Parikkalan välillä ajetaan päivittäin 11 kiskobussivuoroa, joiden aikatauluihin ja pysähtymisiin uusi järjestely ei vaikuta.

Lähde VR 14.3
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_209.html


Pääradan ruuhkaisuutta selvitetään

14.03.2007 19:14

Helsingistä pohjoiseen kulkeva päärata on ruuhkainen. Pahin tilanne on aamulla Helsinki Kerava välillä sekä Helsingin ratapihalla, jonne ei mahdu nykyistä enempää junia.

Ratahallintokeskus selvittää parhaillaan eri vaihtoehtoja pääradan lisäraiteille sekä mahdollisuutta pysäyttää osa junista Pasilaan. Lisäraiteita pääradalle on luvassa aikaisintaan ensi vuosikymmenellä. Pääradalla liikkuu Helsinki Kerava välillä vuorokaudessa lähes 600 junaa vuorokaudessa.

Lähde Ylen aikainen 14.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentF7278


Raideryhmän uusi kirja "Rautatien aika": Paikallisjunaliikenne kannattaisi koko Suomessa

14.03.2007 09:21

Valtion VR Osakeyhtiölle maksamalla ostoliikenteen tuella (41,35 M€ vuodessa) voitaisiin koko Suomessa järjestää kaikille taajamien kautta kulkeville radoille tunnin välein kulkeva paikallisliikenne, jos määrärahat käytettäisiin tehokkaasti.

Raideryhmän uudesta kirjasta selviää, että VR:n hoitamana lähijunaliikenne tulee veronmaksajille kalliiksi pääkaupunkiseudulla. Uudessa kirjassa esitellään mielenkiintoinen laskelma pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteestä. YTV:n ostamat, nykyisin hyvin metromaiset lähijunavuorot ovat huolellisesti esiteltävän laskutoimituksen mukaan radikaalisti kalliimpaa raideliikennettä kuin Helsingin kaupungin HKL-Metroliikenteeltä ostamat metrojunavuorot. Kirja paljastaa, että jos lähijunia liikennöitäisiin HKL-Metroliikenteen kustannustehokkuudella, liikenne olisi itsekannattavaa ja YTV säästäisi 13,6 M€ ja valtio 10,95 M€, eli yhteensä lähes 25 M€ - eli yhtä paljon, kun nk. suurten kaupunkien joukkoliikenteen tueksi on ehdotettu.

Tukisummat ovat kasvussa, mutta junatarjonta ei. Uuden Juna-Ajan piti parantaa junaliikenteen kannattavuutta, kun mm. kannattamattomiksi väitetyt yöjunat lopetettiin, mutta valtion tuki VR:lle lisääntyikin 1,6 miljoonalla eurolla.

Kirjassa julkistetaan myös tammi-helmikuussa toteutetun kansanedustajakyselyn vastaukset. Tulokset ovat sekä odotettuja että yllättäviä. Enemmistö kansanedustajista on mm. sitä mieltä, ettei VR:n omistajaohjaus toimi. Täydellisinä julkaistavista vastauksista voi katsoa myös, mitä yksittäiset edustajat ovat sanoneet.

Kirjassa pureudutaan myös ajankohtaisiin aiheisiin, kuten Pendolinojen ja koko kaukojunaliikenteen täsmällisyysongelmien taustoihin.

Rautatien aika on alan harrastajista ja asiantuntijoista koostuvan Raideryhmän toinen kirja Suomen raideliikennepolitiikasta.

Lähde Raideryhmä
Lähde WWW www.raideryhma.fi


Veturi suistui kiskoilta tehtaalla Lappeenrannassa

11.03.2007 21:03

Tyhjiä hakevaunuja kuljettanut veturi suistui kiskoilta UPM-Kymmenen tehdasalueella. Onnettomuus tapahtui lauantai-iltana Kaukaan tehdasalueella Pappilanniemessä.

Veturi ei pysähtynyt ajoissa, vaan meni mittansa verran pitkäksi raiteen päässä olevan topparin läpi. Veturinkuljettaja ei loukkaantunut, eikä onnettomuus aiheuttanut ympäristövahinkoja. Veturi pysyi pystyssä.

Onnettomuuden syytä tutkitaan tarkemmin sunnuntaina. UPM:n ympäristö- ja turvallisuusjohtajan Esa Simpuran mukaan kyseessä voi olla vika jarruissa tai inhimillinen virhe.

- Vauhti ei ollut kova, mutta massaa oli paljon, Simpura kertoo.

Lähde ESS 10.3
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id=4&news_id=200713166385


Suomen Rautatiesivu muuttaa

11.03.2007 11:40

Suomen Rautatiesivu muuttaa 31.3.2007. Uusi osoite on http://www.kotimaki.com/rautatie/ Vanhat sivut Saunalahden palvelimella toimivat vielä toukokuun loppuun saakka, mutta sen jälkeen eivät ne sivut toimi, jotka alkavat osoitteella www.sci.fi tai www.saunalahti.fi. Koska uudet sivut toimivat jo nyt, kannattaa kirjanmerkit päivittää samantien, vaikka uutiset muuttavatkin muuttopäivänä 31.3.

Wap-sivuille toimii edelleen oikotie http://wap.rautatie.com. Sivujen muutto johtuu Saunalahden tekemästä huononnuksesta käytettyyn palvelupakettiin.

Lähde Suomen Rautatiesivu
Lähde WWW http://www.kotimaki.com/rautatie/


Pendolinojen yhdistely kangerrellut

10.03.2007 21:43

Tammikuu ja helmikuu olivat Pendolinoille vaikeaa aikaa, sillä aikataulunmukaisessa liikenteessä eli linjalla nopeiden junien yhdistely onnistui vain noin joka toinen kerta.

Epäonnistumiset näkyivät junaliikenteen myöhästelynä.

Eri suunnista tulleita Pendolinoja kytketään yhteen risteysasemilla. Näin helpotetaan pääradan ruuhkia, kun kahden junan sijasta tarvitaan tilaa vain yhdelle.

VR Osakeyhtiöllä on 18 Pendolinoa, joita yhdistellään viikoittain noin 50 kertaa. Linjalla se tehdään yli 30 kertaa, loput huoltohalleissa, joissa kytkennät onnistuvat lähes sataprosenttisesti.

Nopeiden junien liikenne onkin Suomessa sikäli poikkeuksellista, että runkoja kootaan yhteen linjalla, vaikka alun perin Pendolinotkin on tehty yhdisteltäviksi vain huoltohalleissa - ei ratapihojen sateissa, pyryissä ja pakkasissa.

VR otti tietoisen riskin, kun se viime syksynä lisäsi runkojen yhdistelyjä linjalla. "Ja tuo riski on toteutunut, vaikka meillä oli ja on suunnitelma ongelman ratkaisemiseksi", sanoo viestintäjohtaja Martti Mäkinen.

Suomi ei ole ongelmineen yksin, samanlaisia vaikeuksia on muuallakin.

Linjalla yhdistämistä yritetään vain kerran. Jos se ei onnistu, Pendolinot ajetaan erillään, sillä molempia runkoja on turha viivyttää. Aivan peräkkäin eivät rungot voi lähteä matkaan, sillä väliin tarvitaan turvamarginaali.

Lähde HS 10.3
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135225725496


Harjavallan rikastekuljetukset jatkuvat uudella sopimuksella

10.03.2007 18:37

Boliden Harjavalta Oy, Oy Hacklin Ltd, Porin Satama ja VR Cargo ovat allekirjoittaneet uuden satamapalvelusopimuksen, jolla taataan tehokkaat kupari- ja nikkelirikasteiden satama- ja kuljetuspalvelut vuoden 2016 loppuun asti.

Sopimusosapuolilla on ollut yhteistyötä koskeva sopimus jo vuodesta 1992, ja sen jälkeen rikasteita on käsitelty ja kuljetettu Harjavaltaan yhteensä yli 7 milj. tonnia. Boliden Harjavalta Oy:llä on meneillään merkittävä tuotannon laajennushanke, jonka yhteydessä raaka-aineiden käyttö kasvaa noin 25 %. Tämän johdosta kuljetettava rikastemäärä nousee vuositasolla 900 000 tonniin.

Lisääntyvän rikasteliikenteen hoitamiseksi Oy Hacklin Ltd, Porin Satama ja VR Cargo investoivat yhteensä noin 7 milj. euroa. Investoinnit muodostuvat mm. rikasteterminaalin laajentamisesta, ympäristöystävällisen kuljetinjärjestelmän rakentamisesta ja vaunukaluston modernisoinnista.

Uuteen sopimukseen sisältyvillä investoinneilla parannetaan logistiikan käyttövarmuutta ja toiminnan kustannustehokkuutta sekä vähennetään ympäristöhaittoja. Satamapalvelusopimuksen mukainen kumppanuusmalli tähtää toiminnan jatkuvaan kehittämiseen, jolla luodaan kilpailuetua kaikille sopimuksen osapuolille.

Lähde VR Cargo
Lähde WWW http://www.vrcargo.fi/palveluratkaisut/uutinen_nosto_3.shtml


VR: Kemijärven päiväjuna ei ole kiinnostanut turisteja

09.03.2007 23:18

Kohua herättänyt taajamajunayhteys Rovaniemeltä Kemijärvelle ei ole kiinnostanut matkailijoita. VR sanoo, että vaunuissa on ollut sesonkeinakin ainoastaan muutama matkustaja.

- Jos tilanne säilyy tällaisena niin tämähän ei ole junan matkustajamäärä, vaan edellyttää valtion ostoja, sanoo VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen.

Matkailuyrittäjien mukaan turistit ovat siirtyneet käyttämään muita kulkuvälineitä. VR lopetti viime syksynä Kemijärven yöjunan ja muutti yhteyden päiväjunaksi.

- Viime talvena seitsemän prosenttia meidän asiakkaista tuli junalla, sanoo Pyhätunturi Oy:n liiketoimintajohtaja Nina Wohlman.

Lähde Lapin Radio 9.3
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=Content8B3DA


Kaksi kuoli tasoristeysonnettomuudessa Parikkalassa

09.03.2007 17:44

Henkilöauto on jäänyt junan alle tasoristeyksessä Parikkalassa Etelä-Karjalassa iltapäivällä. Onnettomuudessa on tiettävästi kuollut kaksi ihmistä.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Melkoniementiellä. Raideliikenne Parikkalan ja Savonlinnan välillä on toistaiseksi turman vuoksi poikki.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kaksi+kuoli+tasoristeysonnettomuudessa+Parikkalassa/1135225704191


Tasoristeysturmassa kuolonuhreja Nivalassa

05.03.2007 17:07

Junan ja henkilöauton törmäyksessä Nivalassa on menehtynyt ihmisiä. Poliisi ei vielä halua vahvistaa kuolleiden lukumäärää.

Onnettomuus sattui Niskakankaantien tasoristeyksessä puoli kolmen jälkeen päivällä. Liikenne on poikki onnettomuuspaikalla. Tutkintalautakunta aloittaa tapahtuman tutkinnan.

Lähde YLE


Seinäjoki-Oulu-Ratahankkeen valmistelutyöt käynnistyvät

28.02.2007 18:28

Ratahallintokeskus käynnistää Seinäjoki-Oulu-rataosan palvelutason parantamisen valmistelevilla töillä kesällä 2007. Kaksoisraiteiden rakentaminen ja suunnitelman mukaiset tasoristeysten poistot alkavat vuonna 2008.

Hankkeen ensimmäinen vaihe parantaa rataosan liikennekapasiteettia ja nostaa henkilöliikenteen nopeutta. Nopeuden nostolla sekä radan rakenteen ja kantavuuden parantamisella luodaan edellytykset rautatieliikenteen kehittämiselle. Lisäksi poistetaan 37 tasoristeystä, mikä parantaa liikenneturvallisuutta.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kaksoisraideosuudet väleille: Etelä-Seinäjoki-Seinäjoki, Seinäjoki-Ruha ja Kokkola-Matkaneva sekä viisi uutta liikennepaikkaa, jotka mahdollistavat junien kohtaamisen yksiraiteisella osuudella. Näillä toimenpiteillä ja radan alus- ja päällysrakennetta uusimalla voidaan nostaa henkilöliikenteen nopeuksia yhteensä noin 100 kilometrin matkalla.

Ratatyöt alkavat täysimittaisina vuonna 2008 ja nämä ensimmäisen vaiheen ratatyöt päättyvät vuoden 2010 loppuun mennessä. Tulevana kesänä rataosalla on kolme 6-12-tuntista liikennekatkoa, joiden aikana junia korvataan linja-autoilla. Joitakin junavuoroja joudutaan perumaan. Lisäksi rataosalle asetetaan useita nopeusrajoituksia, jotka aiheuttavat junille noin 10 minuutin myöhästymisiä. Kesällä 2008 junaliikenne joudutaan katkaisemaan kahdeksaksi tunniksi päivittäin. Vuosina 2009 ja 2010 työraot tulevat olemaan samankaltaiset kuin vuonna 2008. Ratatöiden suunnittelussa on pyritty minimoimaan henkilö- ja tavaraliikenteelle aiheutetut haitat, mutta nykyisen rakenteen uusiminen ja tasoristeysten poistot vaativat minimissään kahdeksan tunnin yhtämittaisen työskentelyajan.

Lähde RHK 28.2
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1568100


RHK kaavailee paikallisjunia Turkuun ja Tampereelle

28.02.2007 18:19

Lähiliikenteen järjestäminen rautateitse on saamassa vauhtia muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Rautateiden kunnosta ja rakentamisesta vastaava Ratahallintokeskus aikoo aloittaa selvitykset sekä Tampereen että Turun seudun lähiliikenteen järjestämisestä. Turun seudulla ratahallintokeskus aikoo selvittää Uudenkaupungin ja Turun välisen rataosuuden avaamista uudelleen henkilöliikenteelle.

- Tasoristeyksiä, möykkyisen radan tasoittamista ja laiturirakennelmia pitää ainakin tehdä, suunnittelee Ratahallintokeskuksen investointijohtaja Kari Ruohonen.

Myös Tampereen seudulla on laadittu paikallisia liikennesuunnitelmia. Pikaraitiotie ja neljään ilmansuuntaan haarautuva junanrata avaavat joukkoliikenteelle uusia mahdollisuuksia, mutta teknisiä esteitä on vielä.

Helsingin seudulla suurin jo tutkittu hanke on taajamaratayhteys lentokentälle. Tämän kärkihankkeen ohella esillä on ollut radan rakentaminen Leppävaarasta Espoon suuntaan. Mutta vaikka selvitystyötä tehdäänkin, ovat useimmat lähiliikenteen rahoituspäätökset vielä kaukana.

- Kehärata on ollut jo monta vuotta esillä. Se on lähivuosina aloitettava hanke. Muiden suunnitelmat eivät ole niin pitkällä. Niiden toteutus menee pitkälle ensi vuosikymmenelle, mutta uskon, että rautatieliikenne tulee kehittymään, pohtii Ruohonen.

Kyse suurista rahoista

Ruohonen muistuttaa, että lähiliikenteen järjestämisessä on kyse suurista rahoista. Esimerkiksi Salon ja Turun välille tarvittaisiin kaksoisraide.

- Tavoitteena tällaiselle säännölliselle junaliikenteelle on kaksoisraide ja siinä puhutaan suurista kustannuksista. Suuruusluokka on parisataa miljoonaa, Ruohonen laskee.

Ruohosen mukaan menossa olevat hankkeet ovat kuitenkin tärkeämpiä ja välttämättömämpiä, sillä jotkut radat ovat niin täynnä, ettei yhtään junaa enää saada lisää.

Lähde YLE 28.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id54552.html


Turun ja Salon ratayhteyden kehittäminen selvitettäväksi

28.02.2007 09:42

Turun ja Salon välisen lähiliikenteen tehostaminen tulee selvityskohteeksi Ratahallintokeskuksessa vielä tämän vuoden aikana.

Investointijohtaja Kari Ruohosen mukaan edes Salon yhteys ei kuitenkaan ole tärkeimpien kohteiden listalla.

Uudenkaupungin radalla henkilöliikennettä tuskin nähdään lähivuosina, vaikka vakkasuomalaiset asiaa innokkaasti ajavatkin. Uudenkaupungin henkilöliikennetyöryhmä jättää muistionsa Liikenneministeriöön ensi viikolla.

Lähde Turun Radio 27.2.2007
Lähde WWW http://194.252.88.3/rswebtku.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content9A02C


Mitä Pendolinon jälkeen?

27.02.2007 17:30

Alanurkka

Mitä Pendolinon jälkeen?

Paljon parjatut Pendolinot ovat kovaa vauhtia keski-ikäistymässä. VR:n suurnopeusjunan käyttöiäksi on laskettu kolmisenkymmentä vuotta. Ensimmäinen suomalainen Pendolino aloitti liikennöintinsä 1996.

Piakkoin on aloitettava vakava pohdinta siitä, millä junalla Pendolino korvataan - vai tarvitaanko Suomessa lainkaan minkäänlaista suurnopeusjunaa?

Nykykokemusten perusteella Suomessa ei näyttäisi olevan todellista tarvetta huippunopeille junille. Ei, vaikka ne toimisivatkin.

Pendolinoa on kritisoitu siitä, että se ei ole oikea suurnopeusjuna, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettukaan.

Siinä missä ranskalainen TGV tai japanilainen Shinkansen singahtelevat kaupungista toiseen lähes 400 kilometrin tuntinopeudella, pääsee Pendolino vain 220 kilometriä tunnissa - siellä missä rataverkko sen sallii.

Pendolinon vahvuus - ja heikkous - on siinä, että se käyttää tavallisia junaraiteita. Nopeammat junat tarvitsevat omat viivasuorat kiskonsa jo turvallisuudenkin takia. Lisäksi luotijunat liikkuvat paikoissa, joissa talvi on vain satunnainen luonnonilmiö.

Ainoa väli Suomessa, jolla luotijunasta olisi edes teoreettista hyötyä on Helsinki-Oulu -rata. TGV:n kaltainen juna kulkisi Suomen halki alle kahdessa tunnissa, mutta lähes tähtitieteellisin kustannuksin. Suomeen ei ole realistista edes suunnitella huippunopeille junille erillistä rataverkkoa.

Pendolino pääsee tavallisilla mutkaisilla kiskoilla yli 200 kilometrin tuntinopeuksiin. Se on nopeaa menoa, mutta ei tarpeeksi nopeaa, sillä tavalliset InterCity-junatkin pääsevät melkein samaan vauhtiin.

Helsinki-Oulu välillä Pendolinolla saavutetaan vain muutamien kymmenien minuuttien aikaetu muihin juniin verrattuna ja sekin osin aikataulukikkailuilla. Pendolinojen ajattaminen lyhyellä ja huonokuntoisella Turku-Helsinki -radalla on pelkästään huono vitsi.

VR ei ole yksin junansa kanssa. Itse asiassa italialainen Pendolino junamalli on maailman eniten myyty suurnopeusjuna. Tällä hetkellä Pendolinon eri versioita kulkee Suomen lisäksi Italian, Tshekin, Englannin, Slovenian ja Portugalin raiteilla ja pian joukkoon liittyvät Puola sekä mahdollisesti myös Romania. Muualla Pendolinot toimivat pääsääntöisesti hyvin, mutta Suomessa sää ei suosi kallistuvia koreja ja monimutkaisia järjestelmiä.

IC2-junat toimivat hyvin ja ovat matkustajankin kannalta mukavia. Niiden pohjalta on hyvä rakentaa junaliikenteen tulevaisuutta. Samalla on rapistuvan rataverkon kuntoon kiinnitettävä enemmän huomiota, ennen kuin jotain peruuttamatonta tapahtuu.

Vaikka kotimaanliikenteessä luotijunille ei ole käyttöä, niin tilanne on toinen, kun katse käännetään itään. Jos ja kun Venäjällä saadaan radat ja rajatarkastukset kuntoon, pääsisi Helsingistä Pendolinolla Pietariin kolmessa tunnissa.

Kunhan Italian ihmejuna vain saataisiin toimimaan pakkasessakin. Niitä riittää nimittäin idässäkin.

jani.suhonen@hameensanomat.fi

Lähde Hämeen Sanomat 27.02.2007
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=51093


VR lupaa aikataulujen pitävän vasta ensi talvena

26.02.2007 23:09

VR ei lupaa junien pysyvän nykyistä paremmin aikatauluissa ainakaan vielä tänä talvena. Matkustajien hermoja rassaavat myöhästelyt ovat alkuvuodesta entisestään yleistyneet.

Syksyllä alkanut VR:n mainostama uusi juna-aika ei ole täyttänyt matkustajien odotuksia aikataulujen täsmällisyyden osalta. Junien jatkuvat myöhästelyt johtuvat VR:n ja ratahallinnon mukaan sekä sitkeistä teknisistä vioista että rataverkon ahtaudesta.

VR:n pääjohtaja Henri Kuitunen tunnustaa ongelmat. "Kun syyskuun alusta käynnistettiin uusi juna-aika ja lisättiin junien määrää, se pienensi rataverkon pelivaroja. Tämä näkyy nyt kaikessa meidän toiminnassamme."

VR joutui viime vuonna korvaamaan matkustajille myöhästymisistä aiheutuneita kuluja 75 000 euroa.

Etenkin työmatkalaiset ovat pettyneet epäluotettaviin junayhteyksiin.

VR neuvottelee parhaillaan liikenneministeriön kanssa uusien Z-junien saamisesta Helsinki-Lahti -oikoradalle. Matkustajamäärät ovat yllättäneet ja VR laskee lisäjunien vielä mahtuvan ruuhka-aikojen ulkopuolelle.

Lähde HS online 26.02.2007
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/VR+lupaa+aikataulujen+pit%C3%A4v%C3%A4n+vasta+ensi+talvena/1135225416339


Mussalon uudella ratapihalla kiire

26.02.2007 14:38

Kotkan Mussalon sataman uuden ratapihan rakentaminen on määrä aloittaa jo tänä vuonna.

Kaupunki kiirehtii töiden aloittamista, koska rekat tukkivat satamaan johtavaa Merituulentietä jatkuvasti. Ratahallintokeskus rakentaa Kotolahden rautatiealueelle kymmenen yli kilometrin pituista raideparia. Tavoitteena on keventää teiden ja ympäristön kuormitusta siirtämällä yhä suurempi osa satamaliikenteestä rautateille.

Rakentaminen alkaa raiteiden tilantarpeen vuoksi uudesta Merituulentieltä Mussalon höyryvoimalaan johdettavasta sillasta. Ratapihan pitäisi olla valmis vuonna 2009. Hankkeen kustannusarvio on 33 miljoonaa euroa.Kotkan kaupunginhallitus käsittelee aluetta koskevan asemakaavan muutosta tänään.

Lähde Kymenlaakson radio 26.2.2007
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebkva.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentA6351


Kemijärven juna jäi taas Rovaniemen asemalle

26.02.2007 14:32

Kemijärven juna kärsii taas teknisistä vaikeuksista. Rovaniemeltä Kemijärvellä lähdössä ollut taajamajuna maanantaiaamuna Rovaniemen asemalle.

VR:n aluepäällikkö Juha Haapakoski sanoo, että veturi ei päässyt liikkeelle teknisen häiriön takia. Haapakosken mukaan vika ei kuitenkaan johtunut pakkasesta. Matkustajat kuljetettiin linja-autoilla Kemijärvelle.

Kyseessä on neljäs kerta, kun Kemijärven junan veturi on hajonnut runsaan viikon sisällä. VR:n mukaan Kemijärven veturi on nyt vaihdettu ja tänä iltana juna kulkee normaalisti.

Lähde Lapin Radio 26.2.2007
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=ContentE6363


Kemijärven junan ruuhkaisin sesonki jo ohi

26.02.2007 14:32

Kemijärven juna ei ole loppuunmyyty tälle keväälle päinvastaisista väitteistä huolimatta.

VR:n tiedottaja Sanna Keräsen mukaan kysyntä Helsinki-Rovaniemi-välillä on vilkasta, mutta istumapaikkoja on ollut tarjolla koko ajan.

Myös makuupaikkoja on yhä vapaana tulevien viikonloppujen juniin.

Keräsen mukaan etelän hiihtolomalaisten aiheuttama ruuhkapiikki on jo takanapäin.

Konduktöörien mukaan myös Rovaniemi-Kemijärvi-väliä kulkevassa taajamajunassa on ollut koko ajan tilaa.

Lähde Lapin Radio 26.2.2007
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=Content95ABB


LVM ja VR sopivat kaukojunaliikenneostoista

25.02.2007 18:21

Liikenne- ja viestintäministeriö solmii VR Oy:n kanssa sopimuksen kannattamattoman henkilöjunaliikenteen ostoista. Sopimuskausi turvaa junaliikenteen nykyisen tason ja kestää vuoden 2011 loppuun asti.

Ostojen enimmäissumma on sopimuskauden aikana 156 miljoonaa euroa eli vuosittain runsaat 30 miljoonaa euroa. Hallituksen raha-asiainvaliokunta puolsi sopimuksen tekemistä 22. helmikuuta.

Ostoliikenteeseen kuuluu pikajuna- ja kiskobussiliikennettä eri puolilla Suomea. Tulevan vuoden liikennesuunnitelma ja sopimukseen sisältyvät junavuorot vahvistetaan vuosittain syyskuussa.

Sopimuksessa on kohta, joka palkitsee VR:n aikataulujen täsmällisestä noudattamisesta. Jos junien täsmällisyysprosentti on yli 91, liikenne- ja viestintäministeriö maksaa VR:lle bonusta. Alle 89 prosentin jäävästä täsmällisyydestä VR joutuu maksamaan sanktiomaksuja ministeriölle.

Ostamalla junavuoroja suoraan VR:ltä liikenne- ja viestintäministeriö turvaa tarpeellisiksi arvioituja alueellisia ja valtakunnallisia matkustusyhteyksiä, joita ei voida hoitaa pelkästään asiakastuloilla.

Lähde LVM 22.2
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1870&menuid=9&channelitemid=15574&channelid=&channelTypeId=22


Suomen rautateitä voidaan avata venäläisille junille

24.02.2007 09:02

Suomen rautateitä voidaan avata venäläisille junille 23.02. - 22:24

Kilpailu: Ministeriö selvittää pikaisesti kuljetusten kilpailuttamista

Suomen rautatieverkko saattaa avautua venäläiselle tavaraliikenteelle. Asiaa selvitetään Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä. Ministeriön ylijohtaja Harri Cavén kertoo, että selvitys tehdään pikaisesti.

Vaalien jälkeen valittava uusi hallitus saa heti rautatieliikenteen avaamista pohtivan selvityksen käsiteltäväkseen.

Uudistus vaatii lainsäädännön muuttamista, jotta VR:n ja Venäjän valtion rautatieyhtiön RZD:n monopoli purkautuisi.

Uudistamista ajavat myös Euroopan unionin direktiivit, jotka eivät enää salli kuljetusmonopoleja.

Venäläiset ovat Cavénin mukaan olleet kiinnostuneita mahdollisuudesta kuljettaa autoja rautateitse Venäjälle.

Kuljetusten kilpailutusta haluaa myös Suomen metsäteollisuus, joka toisi kilpailun avautumisen myötä enemmän puuta Venäjältä.

Kari Asikainen

Lähde Aamulehti, internet (paperiversiossa lisää)
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/12452.shtml


VR jättää veturit käyntiin pakkasilla

21.02.2007 14:35

VR ratkaisee Kemijärven junaongelmat jättämällä veturit käyntiin kovilla pakkasilla.

Junaliikenne on viime aikoina takkuillut Rovaniemen ja Kemijärven välillä, kun diesel-veturin paineilmajärjestelmä ei ole kestänyt kosteutta ja kylmyyttä.

Jatkossa junan kulkeminen varmistetaan jättämällä asemalla veturi käyntiin, kun pakkasta on yli 15 astetta, aluepäällikkö Juha Haapakoski kertoo.

VR hankkii myös sähkökäyttöisen lisälämmitinjärjestelmän pohjoisen vetureihin.

Myös vetureiden ilmankuivausjärjestelmien tehotarkastus on aloitettu. Lisäksi VR tutkii mahdollisuutta varavetovoiman käyttöön.

Lähde Lapin Radio 21.2.2007
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=ContentF80E4


Rataremontista vuosikymmenen piina

21.02.2007 14:34

Seinäjoen ja Oulun välisen radan remontti mullistaa pohjoisen junaliikenteen jopa kymmeneksi vuodeksi.

Se tuo tavallisen junankäyttäjän matkustusaikatauluihin muutoksia ja vaikeuttaa yritysten tavarakuljetuksia. Pitkään odotettu radan palvelutason parantaminen onkin vuosikausien ajan huononnus nykyiseen tilanteeseen.

Rataremontti alkaa vuoden 2008 kesän alussa ja valmistuu arviolta vuonna 2015. Aikataulua yritetään nyt nopeuttaa, jotta remontin mukanaan tuomat hankaluudet jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Suunnittelujohtaja Tuomo Palokangas Pohjois-Pohjanmaan liitosta arvioi, etteivät radankäyttäjät ole vielä tajunneet remontin vaikutuksia.

"Matka-ajat pitenevät, matkanteko hidastuu ja yöjunaliikenteestä joudutaan todennäköisesti luopumaan ajoittain kokonaan. Hankaluudet heijastuvat Lapin matkailuun ja pohjoisten tehtaiden tavaraliikenteeseen asti. Olisi siis hyvä, jos remontti saataisiin valmiiksi nopeammin."

Yksi vilkkaimmista tavaraliikenneradoista

Henkilöjunien seassa kulkee päivittäin lukuisia tavarajunia Seinäjoen ja Oulun välillä.

Raahesta lähtee joka päivä 2-3 terästuotteita kuljettavaa junaa Rautaruukilta kohti etelää. Osa Rautaruukin kuljetuksista siirretään todennäköisesti kumipyörille tulevien ratatöiden vuoksi.

"Jos remontista koituu oikein paljon ongelmia, yritetään kuljetuksia siirtää autoihin mahdollisimman paljon. Tuotteemme ovat painavia, joten kovin suuressa määrin siirtäminen ei ole mahdollista", Rautaruukki Logisticsin suunnittelupäällikkö Mauri Vikeväinen kertoo.

Seinäjoen ja Oulun välinen rata on tavaraliikenteeltään maan vilkkaimpia erityisesti raakapuun, metallien, kemikaalien ja koneiden ja laitteiden kuljetuksessa. Kuljetusmäärät ovat kasvussa.

Vilkkaan liikenteen vuoksi välille halutaan kaksoisraide mahdollisimman pitkälle osuudelle. Pohjois-Pohjanmaan liitto valmistelee parhaillaan liikenneministeriölle muistiota, jossa painotetaan kaksoisraiteen tärkeyttä. Viestiä vievät yhdessä radan varren maakuntaliitot ja kaupungit.

Hankaluus voi karkoittaa matkustajia

Alueen yrityksissä on varauduttu ajoissa siihen, että ratatyöt alkavat hidastuttaa kuljetuksia. Näin uskoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jaakko Okkonen . Työmatkaliikenteeseen hän ei ennusta pahoja ongelmia.

VR:lle ratatöiden vuosikymmen on erityinen haaste. Mittaluokassaan vastaavia liikennejärjestelyjä ei ole aiemmin jouduttu tekemään yksiraiteisilla rataosuuksilla.

"Lisähaastetta tuo myös se, että rata on junaliikenteen tärkeimpiä valtasuonia", liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerström sanoo.

Vaikka remontti onkin VR:n näkökulmasta välttämätön, se tietää pitkäksi aikaa tulonmenetyksiä ja matkustajakatoa.

"Osa voi tehdä johtopäätöksen, ettei junaa kannata käyttää, kun matkanteko on niin hankalaa", Mannerström myöntää.

Lähde Kaleva.plus 21.2.2007
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu638029_page0.htm


ESS: Pendolinot ovat myöhästelleet pahasti alkutalvena

21.02.2007 13:47

Kaukojunat ovat myöhästelleet alkutalvena ennätyksellisen paljon, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Neljännes kaikista kaukojunista on myöhästynyt yli viisi minuuttia 40:n viime päivän aikana.

Kaikkein epäluotettavimpia ovat olleet Pendolinot, joista vain puolet pääsi ajoissa perille. Esimerkiksi Lahdesta aamuyhdeksältä Helsinkiin lähtevistä Pendolinoista kuusi kymmenestä on ollut myöhässä. Tiedot selviävät perniöläisen junaharrastajan internetsivulleen tekemästä laskurista.

VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala kertoi Etelä-Suomen Sanomille, että kaukojunien täsmällisyys oli tammikuussa vajaat 83 prosenttia. Helmikuusta on hänen mukaansa tulossa reilusti huonompi.

Lähde HS 21.2
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/1135225264465


Hämeenlinnassa pysähtyy yksi Pendolino ensi kesänä

20.02.2007 15:30

Hämeenlinnassa pysähtyy yksi Pendolino ensi kesänä

Ensi kesänä VR lisää yhden junavuoron Hämeenlinnasta Helsinkiin loppuillasta. Kyseisen vuoro ajetaan Pendolino-junalla. Maanantaina luonnonvoimat olivat jälleen Pendolinoja voimakkaampia. Illan aikana ainakin yksi vuoro pääradalla peruttiin kokonaan ja muut kulkivat myöhässä. Terho Aalto/HäSa

VR:n uusi Pendolino-juna pysähtyy jälleen Hämeenlinnassa ensi kesäkuusta lähtien. Nyt Tampereelta kello 23.02 lähtevä juna piipahtaa Hämeenlinnan asemalla, kun pääradan aikatauluja tarkistetaan.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen ilmoittaa syyksi muutokseen asiakaspalautteen. Hämeenlinnasta ei ole päässyt enää myöhään junalla etelään sen jälkeen, kun Pendolinot lopettivat viime syyskuussa pysähtymisen Hämeenlinnassa.

- Olemme saaneet palautetta esimerkiksi teatterista kotiinpaluusta, Jaatinen kertoo.

VR voi pysäyttää myöhäisen Pendolinon Hämeenlinnassa ilman, että se vaikuttaisi muuhun liikenteeseen pääradalla.

- Liikenne kaiken kaikkiaan on hiljaista illalla eikä ole ongelmia liikenteen liittämisestä idänliikenteeseen, Jaatinen sanoo.

Aikatauluja väljennetään

Yhden myöhäisen Pendolinon pysähtyminen Hämeenlinnassa on osa pääradan aikataulujen tarkistusta. VR pitää yhtenä syynä junien aikataulujen pettämiseen niiden tiukkuutta. Tarkistuksella aikatauluja hieman väljennetään, jotta junat kulkisivat nykyistä täsmällisemmin.

- Täsmällisyys on tärkein kriteeri aikataulujen tarkistamisessa, Jaatinen sanoo.

Junien vuoroja sinänsä ei muuteta vaan niiden lähtö- ja tuloaikoihin tehdään korjauksia. Juniin tulee kesäkuun alussa aikataulutarkistusten lisäksi pieniä rakenteellisia muutoksia.

Jaatinen kiistää ajatuksen, että yhden Pendolinon pysähtyminen Hämeenlinnassa olisi jokin periaatteellinen ratkaisu.

- Päätös, että Pendolinot eivät pysähdy enää Hämeenlinnassa, ei ollut periaatteellinen. Jouduimme valitsemaan, pysähtyvätkö junat Hämeenlinnassa vaiko Tikkurilassa.

- Meillä on neljännesmiljoona itäisiin juniin vaihtavaa matkustajaa. Tikkurilasta saadaan vaihtoyhteys näihin juniin.

Jaatisen mielestä myös yhteydet Helsinki-Vantaan lentokentälle edellyttävät pysähtymistä Tikkurilassa.

- Illalla taas ei ole tarvetta lentokenttäyhteydelle.

"Ohiajoon yhä perusteet"

Jaatinen korostaa, että perusteet Pendolinojen Hämeenlinnan ohiajoon jäävät edelleen voimaan, vaikka yksi juna kaupungissa pysähtyisikin.

VR ei ole lyönyt lukkoon tarkkoja aikatauluja, jotka tulevat voimaan kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tampereelta Pendolinon matka Hämeenlinnaan kestää runsas 30 minuuttia. Ainoa Pendolino pysähtyy siis Hämeenlinnassa puoli 12:n aikoihin. (HäSa)

Isosuo: Hyvä on, mutta kaikkien pysähdyttävä

- Hyvä asia, mutta yksi Pendolino ei riitä, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Isosuo pitää teatterivuoro-sanaa oikeaan osuvana. Se kuvaa sitä, että joihinkin kellonaikoihin Hämeenlinnaan ei pääse.

- Ongelma on, että vähennettiin Hämeenlinnan junavuoroja. Jää edelleen hankaluus, että kaupunkiin on tiettyyn aikaan vaikea päästä.

Isosuo sanoo, että kaupungin lähtökohta on edelleen se, että kaikkien Pendolinojen pitäisi pysähtyä Hämeenlinnassa.

- Olemme nähneet paljon vaivaa perustella, että Tikkurila ja Hämeenlinna eivät ole vastakkaisia. Ne on vain pistetty vastakkain.

Isosuo ei ymmärrä, miksi Pendolinot eivät pysähtyisi Hämeenlinnassa. Junat eivät kuitenkaan voi ohittaa huippunopeudella kaupunkia, koska niiden on ylitettävä rautatiesilta hitaasti.

Arno Juutilainen

Lähde Hämeen Sanomat 20.02.2007
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=50680


Oikorata ennakkoarvioita suositumpi

18.02.2007 12:32

Oikorata ennakkoarvioita suositumpi VR:n mukaan Lahdessa lähijunien keräämät asiakasmäärät ovat kaksinkertaistuneet ennakkoennusteeseen nähden. Oikoradan suosio on yllättänyt VR:n. Uuden arvion mukaan lähijunat keräävät Lahdessa 350 000 asiakasta vuodessa. Luku on miltei kaksinkertainen verrattuna ennakkoennusteeseen, 200 000 matkustajaan. Ounasteltua vilkkaampaa on meno myös uusilla asemilla Mäntsälässä ja Haarajoella sekä koko rataosalla viikonloppuisin.

Myyntipalvelupäällikkö Teppo Sotavalta arvioi lähijuniin siirtyneen väkeä henkilöautoista. Syksyn alennustarjous puri odotettua paremmin, ja moni kokeilija jäi kuukausiasiakkaaksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö neuvottelee VR:n kanssa ruuhka-aikojen lisävuoroista. VR toivoo oikoratakuntien lisäävän pysäköintipaikkoja, jotta parkkipaikkapula ei jarruttaisi kehitystä. Liityntäliikenne on ongelma varsinkin Lahden suunnalla.

(MTV3-STT)

Lähde MTV 3
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/02/505596


Veturitalli paloi kemissä

15.02.2007 19:14

Tuli runteli veturitallia Kemissä

Tuli vaurioitti pahoin VR:n vanhaa veturitallia Kemissä torstaina. Iltapäivällä kello 15 jälkeen syttynyt palo saatiin varsin nopeasti hallintaan, mutta tulen tukahduttamiseksi palokunta joutui repimään auki suuren osan arviolta 2 000 neliön kokoisen rakennuksen katosta.

Tallissa oli yksi aurausveturi ja kaivinkoneita, mutta ne saatiin suojatuksi tulelta. Syttymissyytä selvitetään.

Lähde kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu636718_page0.htm


Matkustajien syytä kaikki!

13.02.2007 07:50

Matkustajien syytä kaikki!

VR:llä oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi puuhailee. Tai pikemminkin: oikea käsi keittelee gourmet-kiisseliä, jota vasen käsi yrittää hiki hatussa estää palamasta pohjaan.

Oikea käsi on VR:n johto. Vasen on junien työntekijät.

Esimerkiksi konduktöörit pyrkivät kaikin keinoin säilyttämään kasvoillaan hymyn, vaikka he saavat vastata matkustajien kiukkuisiin tervehdyksiin lähes joka päivä ja ainakin joka ikinen aamu.

Tampereelta kello 8.07 lähtevä Intercity-juna on kuluvan talven aikana myöhästynyt jatkuvasti. Syynä on poikkeuksetta ollut kello 8.02 lähtevä Pendolino, joka ajetaan poikkeuksetta kahdessa osassa.

Ensimmäinen osa lähtee välillä peräti ajallaan. Toinen osa luonnollisestikaan ei, jottei radalla törmäillä. Pendolino II odottaa muutamia minuutteja, minkä jälkeen IC odottaa vielä useampia minuutteja.

Kuuleman mukaan jatkuva myöhästely johtuu siitä, etteivät VR:n päättäjät suostu siihen, että aamu-Pendolino ajettaisiin virallisestikin kahdessa osassa.

Miksi ihmeessä eivät suostu? Ehkä asia ei kiinnosta heitä tai he eivät koskaan matkusta junalla. Tai sitten se olisi aivan liian helppo tapa ratkaista iso ongelma. Tai ehkä junat yksinkertaisesti kulkevat matkustajien raivoenergialla, uusiutuvalla luonnonvaralla.

Asiaan tuhahti kerran kommenttinsa eräs turhautunut konduktööri, joka jo viikkoja oli vastaillut matkustajille, että kyllä vain, Pendolinohan se siellä taas hidastelee. Mikäpä muukaan?

Suivaantunut konduktööri oli pitkästä aikaa ensimmäinen syy sympatiseerata rautatieyhtiötä. Kappas: yhtiössä edes joku ottaa ongelmat todesta.

Juuri ongelmien vähättelijänä VR on rautainen ammattilainen. Ei, emme me myöhästele. Ei, syypäitä ovat hitaat matkustajat.

Jos VR suhtautuisi ongelmiin edes hitusen nöyremmin, matkustaja voisi edes luulla ongelmille tehtävän jotain ja näin pysytellä uskollisena asiakkaana. Nyt kärsivällisyys loppuu.

Kun junat taannoisilla pakkasilla myöhästelivät, kerrankin 30 minuutin jumahduksen oli nettisivujen mukaan aiheuttanut "vaunujen liittäminen", 20 minuutin myöhästyksen "ruuhka raiteella" ja 1 (yhden!) minuutin myöhästyksen "matkustajien odotus".

Viimeisimmässä Matkaan-lehdessä puolestaan sanotaan kirkkain silmin, että tasoristeyskuolemat eivät niinkään johdu puomittomuudesta, vaan junan alle jäävien huolettomista asenteista.

Ehkä niinkin, mutta eivät juna-ammattilaiset voi kokonaan sanoutua onnettomuuksista irti. Siinä meillä huoleton asenne.

Olisi mukavaa joskus sanoa VR:stä jotain kilttiä. Nyt on se hetki. Yhtiö on saanut aikaan uudistuksen, josta on ilmaista iloa.

VR:n internetsivuilla on jo jonkin aikaa ollut käytössä Liikennetilanne-niminen palvelu, josta junien kulkutiedot voi tarkistaa.

Monta hikipisaraa on jäänyt vuodattamatta, kun vilkaisu nettiin on kertonut junan olevan taas sen verran reippaasti myöhässä, että ennen asemalle säntäämistä ehtii vielä vaikka keittää kahvit ja kutoa sukan tai pari.

marika.riikonen@hameensanomat.fi

Lähde Hämeen Sanomat 13.02.2007
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/categoryarticle.jsp?main=22&category=24


Palo kiskobussissa

11.02.2007 19:16

VR:n Iisalmeen matkanneessa kiskobussissa syttyi illalla palo ilmeisesti jarrujärjestelmän vian takia. Henkilökunta onnistui sammuttamaan lieskat, ja kiskobussin toinen vaunu jäi Kiuruveden asemalle.

Palosta ei ollut vaaraa matkustajille. Heidät siirrettiin toiseen, Iisalmeen jatkaneeseen vaunuun.

Lähde YLE Teksti-TV


Junan veturi syttyi palamaan

10.02.2007 10:34

Tavarajunan parivedossa ollut toinen veturi syttyi konetilastaan palamaan Oulussa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kahden Dr-16 -tyyppisen veturin ja 41 vaunun letka oli matkalla Vartiuksesta Ouluun, kun toisen veturin konetilassa syttyi palo noin puoli kahden aikoihin yöllä.

Paikalle hälyttetty palokunta sai palon nopeasti sammumaan, eikä palo päässyt leviämään vaunuihin. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. Paikalle tuli uusi veturi ja letkan matka pääsi jatkumaan hieman aikataulustaan myöhässä. Vaunuissa oli lastina puutavaraa ja terästehtaan raaka-aineita Ouluun ja Tornioon.

Lähde Kaleva 10.2
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=635168


Veturirikko katkoi IC 55:n matkaa

09.02.2007 22:36

Tupaten täyteen myyty Intercity-juna Helsingistä Ouluun taittaa matkaansa etananvauhtia. Kello 16.06 Helsingistä lähtenyt juna oli Tampereella aikataulustaan myöhässä kolme ja puoli tuntia. Junassa oli arviolta tuhat matkustajaa, joista osa siirtyi toisiin juniin. Mateleva juna on myöhästyttänyt myös muuta liikennettä.

Veturin jarrut alkoivat jo ennen Hämeenlinnaa mennä itsestään päälle, kun ilmanpaineet karkasivat jarrujärjestelmästä. Hämeenlinnan kohdalla tilanne näytti korjaantuneen, joten juna jatkoi matkaa niine hyvineen. Hämeenlinnan jälkeen oikuttelu alkoi uudelleen. Paineilmajärjestelmä meni rikki pakkasen vuoksi, kertoo VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala. Junaan kiinnitettiin Toijalassa varaveturi.

Lähde HS 9.2
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135224990803


Junaliikenne kulki aamulla melkein normaalisti

09.02.2007 22:35

Junaliikenne kulki tänä aamuna melkein normaalisti. Pohjoisesta tulevat yöjunat ovat tosin myöhästelleet varttitunnista tuntiin. Muussa junaliikenteessä on ollut joitakin 10 minuutin myöhästymisiä. Pohjoisesta tulevan liikenteen myöhästymisiin vaikutti Kolarista Helsinkiin matkanneen junan yöllä tullut veturivika, joka heijastui muiden junien aikatauluihin.

Pääkaupunkiseudun lähijunat ovat olleet enimmäkseen ajoissa, joitakin pieniä myöhästymisiä lukuunottamatta. Etelä-Suomen lumisade ei ole toistaiseksi tukkinut junaratojen vaihteita, mutta pakkasen aiheuttamia kalustovikoja on ollut.

Lähde Yle 9.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id53041.html


Uusikaupunki herättelee junaliikennettä

08.02.2007 23:02

Hanke henkilöjunaliikenteen avaamiseksi Turun ja Uudenkaupungin välille etenee. Uusikaupunki, Varsinais-Suomen liitto ja Aker Yards jättävät maaliskuussa liikenne- ja viestintäministeriölle hakemuksen liikenteen aloittamiseksi. Liikennöinnille anotaan valtion rahoitusta.

- Toiveita hankkeen nopeasta etenemisestä on olemassa, mutta toisaalta meidän on oltava myös realisteja. Hankkeen toteutuminen riippuu rahoituksen järjestymisestä sekä siitä, löytyykö liikennöintiin kalustoa, muistuttaa maakuntainsinööri Janne Virtanen Varsinais-Suomen liitosta.

Hankkeen veturina toimii Uusikaupunki.

- Vakka-Suomella on painetta tuoda itseään esille, jotta asukkaat kokisivat mielekkääksi pysyä alueella. Satsauksilla halutaan lievittää ennen kaikkea Uudenkaupungin autotehtaan irtisanomisten vaikutuksia.

Lähde TS 8.2
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2007-02-08,104:2:437339,1:0:0:0:0:0:


Junat kulkivat tänään paremmin kuin eilen

08.02.2007 20:58

Etelä-Suomen lumisade ei ole toistaiseksi tukkinut junaratojen vaihteita, mutta pakkasen aiheuttamia kalustovikoja on ollut. Lisäksi myöhästymisiä aiheutti Kolarista Helsinkiin matkanneeseen junaan yöllä tullut veturivika, joka heijastui muidenkin junien aikatauluihin.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne sujui torstaiaamuna odotettua paremmin, kerrottiin VR:n liikenteenohjauksesta. Yksittäisiä vuoroja on jouduttu perumaan kalustovikojen vuoksi. Myös myöhästymisiä on ollut, mutta ne ovat jääneet 5 - 10 minuuttiin.

Torstain vastaisena yönä kylmintä oli Kainuussa, Kuhmossa, missä pakkasta oli 39,2 astetta. Pohjois-Karjalassa, Valtimolla pakkasta oli 37,6 ja Pohjois-Savossa, Rautavaaralla 37,4 astetta. Etelässä kipakimmat pakkaslukemat mitattiin Hyvinkäällä, 28,5 astetta, ja Salossa, 25 astetta.

Lähde YLE 8.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id53041.html


VR:n kaukojunat myöhässä pakkasen vuoksi

08.02.2007 07:18

Yön junaliikenne on kulkenyt aikataulusta jäljessä. VR:n mukaan myöhästely johtuu pakkasesta. Lisäksi Kolarista Helsinkiin matkaavan junan veturiin tuli vika ennen Seinäjokea, mikä vaikuttaa monen muunkin junan myöhästymiseen. Myöhästymiset ovat enimmillään 1,5 tunnin luokkaa. Toissa yönä junat myöhästelivät parikin tuntia.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen matkustajien on tänäkin aamuna syytä varautua junien myöhästymisiin ja peruutuksiin. Aamun lähiliikenne on sujunut vailla suurempia myöhästymisiä, mutta pakkasen aiheuttamat ongelmat ovat VR:n mukaan aamupäivän aikana mahdollisia.

Lähde Yle 8.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id53041.html


G-mies lähtee Saunakallioon kesällä

07.02.2007 19:31

Helsingin ja Saunakallion väliseen lähiliikenteeseen tulee lisää päivävuoroja, kun uusi G-tunnuksella kulkeva juna aloittaa liikennöinnin 4. kesäkuuta. Junan pysähdyspaikat ovat Helsinki, Pasila, Kyrölä, Järvenpää ja Saunakallio. Junavuoroja on arkisin kuusi molempiin suuntiin.

Alustavien aikataulujen mukaan Helsingistä lähtöajat ovat kello 7.43, 9.27, 12.27, 13.27, 14.27 ja 17.27. Saunakalliosta lähtöajat ovat 8.29, 10.03, 13.03, 14.03, 15.03 ja 18.03. Junien tarkat aikataulut vahvistetaan myöhemmin keväällä. G-junan aikatauluihin saattaa lähivuosina tulla muutoksia lisääntyvän ja nopeutuvan Venäjän-liikenteen vuoksi.

Helsingin ja Saunakallion väliset uudet G-junavuorot ovat osa liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n välistä ostosopimusta.

Lähde VR 7.2
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_201.html


Juna ja kuorma-auto kolaroivat Hyrynsalmella

07.02.2007 18:34

Juna ja kuorma-auto kolaroivat Hyrynsalmella Hyrynsalmen ratapiha-alueella sattui puutavarajunan sekä jätekuljetuskuorma-auton välinen onnettomuus keskiviikkona noin kello 12.30. Kuorma-auto oli ylittämässä Hakolantietä junarataa vartioimattomasta tasoristeyksestä. Kuorma-auton kuljettaja ei havainnut oikealta tulevaa juuri asemalta lähtenyttä junaa.

Juna törmäsi kuorma-auton oikeaan takaosaan. Onnettomuudessa ei tullut henkilövahinkoja. Junaan ja kuorma-autoon tuli lieviä vaurioita. Alkoholilla ei ollut osuutta onnettomuuteen.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu634429_page0.htm


Lähilikenne rantaradalla kulkee normaalisti

07.02.2007 16:34

Lähiliikenne kulkee jälleen normaalisti rantaradalla ja Vantaankosken radalla aamun ongelmien jälkeen. Lähiliikenteessä on iltapäivällä normaali vuorotarjonta, mutta matkustajien on syytä varautua pieniin myöhästymisiin.

Tänä aamuna rantaradan E- ja A-junavuoroja sekä Vantaankosken radan M-junavuoroja jouduttiin harventamaan pakkasen aiheuttamien teknisten ongelmien vuoksi. Kaukoliikenteessä on edelleen keskimäärin 15-30 minuutin myöhästymisiä koko rataverkolla.

Lähde Ylen aikainen 7.2
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutiset-langaton?opendocument&pageid=Content09CF1


Pirkanmaan kansanedustajat harkitsevat kimppakyytiä

07.02.2007 16:08

Työmatka: "Juna on tiistaisin aina myöhässä ja me myöhästymme työpaikaltamme"

Pirkanmaalaisten kansanedustajien mitta alkaa olla täynnä. Junien myöhästymiset ovat alkaneet rassata sen verran paljon, että kansanedustajat ovat alkaneet keskenään puhua kimppakyydin järjestämisestä.

Tamperelainen kansanedustaja Minna Sirnö (vas) kertoo, että eduskunnalle taitaisi tulla pitemmän päälle halvemmaksi kimppakyydistä aiheutuvat kustannukset kuin se, että edustajat tulevat myöhässä työpaikalleen. Helsingissä pitäisi olla yhdeksän ja kymmenen välillä.

- Tiistaisin junan lähtö on aina niin hirveän epävarmaa. Ei voi olla niin, että on sitten kesä tai talvi, niin juna jää jonnekin tuonne välimatkalle, Sirnö sanoo.

Sirnön mielestä on sääli, jos kimppakyytiin joudutaan menemään.

- Tämä on ollut meille paratiisi, kun on voinut tehdä töitä matkalla.

Sirnö kertoo lähteneensä eilen tiistaina tietoisesti tuntia normaalia aikaisemmin Helsinkiin, koska oli luvattu pakkasia.

- Ajattelin, että kello kahdeksan junan kanssa voi olla ongelmia, enkä ehdi kymmeneksi töihin. Oli suuri yllätys, että näin kävi kuitenkin, hän sanoo.

Kansanedustajat saavat kulkea VR:n junissa ilmaiseksi. Sirnöä harmittaa satojen tavallisten matkustajien puolesta, jotka maksavat kovan hinnan Pendolinon sarjalipusta.

Sirnö arvelee, ettei ennen vaaleja ehditä sopia mitään, vaan kimppakyydit alkavat aikaisintaan vasta maaliskuun eduskuntavaalien jälkeen.

- Jos me sitten olemme istuvia kansanedustajia, Sirnö nauraa.

Lähde Aamulehti 7.2.2007
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/10845.shtml


Junaliikenne takkuilee pakkasen takia

07.02.2007 14:18

Junaliikenne on takkuillut kovan pakkasen takia ympäri maata. Länsi-Suomessa vuorot ovat myöhässä puolesta tunnista tuntiin. Itä-Suomessa junat kulkevat keskimäärin vartin aikataulusta jäljessä.

VR:n liikenteenohjauksen mukaan muutamien junien veturit ovat vaurioituneet kylmän sään vuoksi ja junavuoroja on siksi jouduttu peruuttamaan sekä Helsingin ja Tampereen että Rovaniemen ja Oulun välillä. Kyseiset vuorot korvataan linja-autokuljetuksilla.

Lisäksi esimerkiksi aamun InterCity-juna Tampereelta Jyväskylään on lähtenyt kaksi tuntia ja kymmenen minuttia myöhässä eli vasta kello 11 jälkeen. Saapuessaan Jyväskylään juna lähtee takaisin kohti Turkua. Jyväskylän ja Pieksämäen välillä matkustajat kuljetetaan linja-autoilla.

Pakkanen aiheuttaa myös muutoksia junakalustossa: osa pendolino-vuoroista ajetaan pikajunakalustolla. Pääkaupunkiseudun lähiliikenne on kulkenut harvennetuin vuoroin ja junat liikkuvat vaihtelevasti myöhässä.

Lähde Yle 7.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/mobiiliuutiset/uutiset/kotimaa_p8.html


Junat myöhässä pakkasen vuoksi

07.02.2007 08:07

Kireän pakkasen ennustetaan myöhästyttävän junia myös tänään. VR:n liikenteenohjauksesta arvioidaan, että junien kaukoliikenteessä viiveet ovat varttitunnista tuntiin. Aamulla lähes kaikki makuuvaunulliset yöjunat ovat olleet ainakin tunnin myöhässä aikatauluista. Pisimmäksi viive on venynyt Helsingistä Rovaniemelle puoli yhdeltätoista illalla lähteneessä junassa, joka on yli kaksi tuntia myöhässä.

Muu kaukoliikenne ei ole VR:n mukaan kärsinyt merkittävistä ongelmista aamun varhaisina tunteina. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä on ollut yksittäisiä pieniä myöhästymisiä.

Junaliikenteen viiveet johtuvat pakkasen aiheuttamisista teknisistä vioista, jotka ovat yleensä veturivikoja. Veturin hajoaminen yksiraiteisella rataosiolla viivästyttää myös muita junia, koska ne joutuvat odottamaan raiteen vapautumista.

Lähde ESS 7.2
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=131422&main=-1&dept=1


Idän liikenteen avaamista kilpailulle selvitetään

06.02.2007 19:46

Liikenne- ja viestintäministeriö ryhtyy selvittämään Suomen ja Venäjän välisen tavaraliikenteen avaamista kilpailulle. Tarkoitus on arvioida, mitä vaikutusta kilpailevien yritysten mukaantulolla olisi VR Osakeyhtiölle ja suomalaiselle teollisuudelle. Hyötyjä ja haittoja punnitseva alustava selvitys on tarkoitus saada valmiiksi kevään kuluessa. Työssä kartoitetaan sitä, miten paljon kilpailua syntyisi erilaisiin kuljetuksiin. Lisäksi selvitetään vaikutukset ympäristöön ja Venäjän-liikenteen kuljetusmuotoihin.

Suomen ja Venäjän nykyisien liikennesopimuksen mukaan yksinoikeus kuljetuksiin on nyt Suomessa VR:llä ja Venäjällä valtiollisella rautatieyhtiöllä.

Maiden välisestä rautateiden tavaraliikenteestä yli 95 prosenttia on kemian- metalli- ja metsätalouden yritysten kuljetuksia. Suomen rautateiden kansallinen tavaraliikenne avattiin kilpailulle vuoden alusta. Toistaiseksi markkinoille ei ole tullut uusia toimijoita.

Lähde Yle 6.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id52890.html


Ennätyspakkanen vaikeuttaa junaliikennettä

06.02.2007 15:48

Junaliikenteen aamuisten ongelmien arvioidaan häiritsevän kaukoliikennettä koko päivän ajan. VR:ltä kerrotaan, että kaukojunat saattavat myöhästellä päivän aikana 15 minuutista aina tuntiin. Myöhästely johtuu muutaman junan hyytymisestä aamulla pakkasiin. Aamun myöhästymiset heijastelevat liikenteeseen koko päivän ajan.

Iltapäivällä kello 12.33:n Pendolino-vuoro Helsingistä Jyväskylään jouduttiin perumaan kokonaan. Ensimmäiset ongelmat alkoivat kuitenkin jo aamusta, kun Tampereelta Helsinkiin lähteneen InterCity-junan veturi hajosi Lempäälässä.

Tampereelta Helsinkiin hieman myöhemmin lähteneen junan matka katkesi puolestaan hieman ennen Parolaa. Tampereella on ollut myös pieniä vaihdevikoja. Oulusta Helsinkiin matkannut Pendolino puolestaan myöhästyi junan paineilmalaitteiden reistailtua pakkasessa.

Paikallisliikenteen uskotaan sujuvan päivän aikana ilman suurempia ongelmia. Junaliikenteen ongelmat voivat kuitenkin jatkua myös lähipäivinä kovien pakkasten jatkuessa.

Lähde YLE 6.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id52845.html


Pakkanen hyydytti kaukojunia

06.02.2007 13:53

Kaukojunaliikenne on myöhästellyt aamulla pakkasen aiheuttamien vikojen takia. VR:n liikenteenohjauksen mukaan Tampereelta Helsinkiin matkaava Pendolino-juna hyytyi Parolan kohdalla noin kahdeksan aikaan. Samaan aikaan lähtenyt perässä tuleva juna poimi matkustajat kyytiin hetkeä myöhemmin. Aikaisemmin lähteneen InterCity-junan matka katkesi Lempäälässä veturivian vuoksi.

Myös Oulusta ennen aamukuutta lähteneellä Pendolinolla oli VR:n mukaan Kokkolan kohdalla teknisiä ongelmia, ja sen arvioitiin myöhästyvän aikataulusta vajaan tunnin. VR:n mukaan viat johtuvat mahdollisesti paineilmalaitteista, kuten jarruista, jotka jäätyvät herkästi.

Lähde Turun Sanomat
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/viimeuutiset/


Junan tönäisemä eläin olikin kaiketi koira

05.02.2007 20:48

Juna törmäsi varhain aamulla muutaman suden tai koiran laumaan Pohjois-Karjalan Enossa, Joensuun poliisi kertoi maanantaina iltapäivällä.

Varhain aamulla STT kertoi paikallisten arvioineen, että kyseessä oli ehkä susilauma.

Eläimet häipyivät paikalta törmäyksen jälkeen.

Myöhemmin alueelta ilmoitettiin, että liikkeellä oli mahdollisesti susien sijasta ollutkin kolmen karanneen koiran ryhmä.

Lähde HS.fi 5.2.2007
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135224844358


Jämsän turmaan johtanutta kiskon katkeamaa pidettiin vaarattomana

05.02.2007 20:47

Onnettomuustutkintakeskus julkisti maanantaina tutkintaselostuksen matkustajajunan vaunun suistumisesta kiskoilta Jämsässä Keski-Suomessa maaliskuussa 2005.

Junaturma ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Junassa oli noin 50 matkustajaa. Onnettomuuden kokonaiskustannukset olivat lähes 130 000 euroa.

Matkustajavaunun teli suistui aamuyöllä kiskoilta rataosuudella, jolta kahden ohiajaneen tavarajunan kuljettajat olivat varoittaneet junien kauko-ohjaajaa kiskovauriosta.

Junien vetureissa oli havaittu kova kiskon kolahdus Saakosken ja Jämsänkosken liikennepaikkojen välillä. Tutkintaselostuksen mukaan kiskon katkeama johti onnettomuuteen, koska siihen ei osattu reagoida oikealla tavalla.

Havaittuja tärähtelyjä ja kolahduksia ei pidetty vaaratilanteena, joka voi johtaa junan suistumiseen. VR:n kauko-ohjaaja oli kertonut matkustajajunan kuljettajalle tavarajunien kuljettajien havainnoista ja siitä, että kisko oli poikki.

Junan lähestyessä kiskovaurioita kuljettaja pudotti junan nopeuden 118 kilometristä 87 kilometriin tunnissa. Veturin mennessä katkeaman yli junan konduktööri kuuli kovan pamauksen junan neljännen vaunun alla.

Myös junan kuljettaja näki peilistä, miten iso pölypilvi seurasi takana ja kipinöitä lenteli junan sivulla.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan välitön syy vaunun telin putoamiseen oli aiemmin katkenneen kiskon murtuminen junan vaunujen alla.

Onnettomuuden jälkeen Ratahallintokeskus vaihtoi rataosan kiskotuksen kesän 2005 aikana.

VR osakeyhtiö muutti myöhemmin ohjeistustaan niin, että selvittämättömien kolahdusten ja heilahdusten vuoksi rataosuudelle asetetaan aina 50 kilometrin nopeusrajoitus.

Lähde HS.fi 5.2.2007
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135224861696


Pendolinoja korvattu koko viikonloppu

04.02.2007 17:21

Eilen korvattiin Turun ja Helsingin välillä neljä Pendolinoa Intercity-kalustolla: 123, 132, 133 ja 144. Tästä aiheutunut kalustopula johti siihen, että Turun suunnalla Intercityt 139 ja 150 korvattiin pikajunakalustolla ja Kouvolan suunnalla 107 ja 112. Lisäksi S 46 hajosi Tampereelle ja matkustajat siirrettiin Intercity-junaan 162, joka oli noin 40 minuuttia myöhässä.

Tänään sama jatkuu, mutta nyt korvaavana kalustona on myös lähiliikennejuna Sm4. Helsingistä klo 14.33 Pieksämäelle lähtevä Pendolino-juna (S 89) korvataan vain yhdellä Sm4-yksikölle, joka on aivan täynnä matkustajia. Tässä junassa ei ole ravintolapalveluita.

Pieksämäeltä klo 18.27 Helsinkiin lähtevä Pendolino-juna (S 92) korvataan pikajuna-kalustolla Tampereelle asti. Tämän junan perässä kulkee taajamajuna Pieksämäeltä Helsinkiin, joka tarvittaessa odottaa yhteysjunia Pieksämäellä. Pendolinot S91 Pieksämäelle ja S94 Pieksämäeltä korvataan Intercity-kalustolla.

Lähde VR


Länsimetron yleissuunnitelma valmistuu tänä vuonna

03.02.2007 22:03

Espoon päättäjät ovat valinneet länsimetron suunnittelijaksi Finnmap Infra Oy:n. Teknisen yleissuunnitelman on tarkoitus valmistua tänä vuonna. Sen jälkeen kilpailutetaan rakennuttajat, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

Rakennustöihin olisi tarkoitus päästä vuonna 2009, ja matkustamaan metrolla pääsee aikaisintaan 2012. Ensimmäisessä vaiheessa Helsingin puolelle on tulossa kaksi ja Espoon puolelle viisi uutta asemaa. Matinkylään ulottuvan länsimetron hinnaksi on arvioitu noin 500 miljoonaa euroa, josta valtio maksaa kolmanneksen.

Lähde HS 2.2


Tampereen matkakeskustunnelin teko alkaa

03.02.2007 21:58

Tampereen rautatieaseman yhteyksiä kohentavan Tampereen Matkakeskustunnelin rakentaminen alkaa. Ratapihan alittavan uuden kävelytunnelin myötä myös aseman palvelutasoa parannetaan. Kaikille junalaitureille tulee entisten portaiden lisäksi hissit sekä liukuportaat.

Myös asemahallista rakennetaan kulkuyhteys Matkakeskustunneliin samalla, kun asemarakennusta saneerataan tänä vuonna. Tunneli valmistuu noin vuoden kuluttua eli maaliskuussa 2008.

Hankkeen rakennuttaja on Ratahallintokeskus. Hankkeen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaava pääurakoitsija on Oy VR-Rata Ab. Tunnelin ja siihen liittyvän aukion rakentamisen kustannusarvio on 9,2 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus on noin 70 prosenttia ja RHK:n 30 prosenttia.

Lähde VR 1.2
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_194.html


Junanvaunu ajoi miehen jalan yli Turussa

03.02.2007 21:55

Junanvaunu ruhjoi 41-vuotiaan miehen jalan Turun satamassa lauantaiaamuna. Tapaturma sattui, kun Seawind-laivasta purettiin junanvaunuja. Mies oli ohjaamassa vaunuja oikeille raidepareille, kun hänen oikea jalkansa jäi kiinni kiskojen väliin raiteiden haarautumiskohdassa. Mies ei ehtinyt irrottaa jalkaansa ennen kuin vaunu töytäisi hänet kumoon. Vaunun pyörä kulki miehen oikean nilkan yli murtaen sen. Mies kuljetettiin hoidettavaksi Tyksiin.

Lähde Turunsanomat 3.2
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/viimeuutiset/#436431


VR:n asemamies kuoli Joensuussa

02.02.2007 16:57

Joensuulainen 47-vuotias asemamies kuoli työtapaturmassa perjantaina Joensuun ratapihalla. Onnettomuus sattui aamulla kello yhdeksän aikoihin, kun ratapihalla siirrettiin säiliövaunuja. Vaunujen siirtoa valvomassa ollut asemamies katosi yllättäen vaunujen viereltä. Muut asemamiehet löysivät miehen kiskoilta sen jälkeen, kun säiliövaunun pyörä oli kulkenut hänen ylitseen. Mies kuoli heti.

Joensuun poliisi tutkii tapahtunutta työtapaturmana. Tutkinnassa selvitetään mm. miehen kaatumisen syytä sekä sitä, noudatettiinko ratapihalla turvallisuusohjeita. Tutkimuksiin osallistuvat myös työsuojelupiiri ja onnettomuuskeskuksen tutkija.

Lähde Kaleva 2.2
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu633111_page0.htm


InterCity2-junien maksiminopeutta nostetaan 200 kilometriin tunnissa

01.02.2007 14:07

Kaksikerroksisten InterCity2-junien suurin sallittu nopeus nousee 200 kilometriin tunnissa 5. helmikuuta. Rautatieviraston antaman luvan mukaan tätä nopeutta voidaan hyödyntää 22 junavuorossa väleillä Helsinki-Tampere ja Helsinki-Lahti.

Nopeuden nosto ei vaikuta aikatauluihin, mutta junat voivat saapua asemalle hieman normaalia aikaisemmin. Nopeiden vuorojen määrä vaihtelee päivittäin. IC2-junien nykyinen huippunopeus on 160 kilometriä tunnissa.

VR:n tarkoituksena on seurata nopeuden vaikutusta muun muassa junan pyörien kulumiseen sekä eri komponenttien huoltotarpeeseen. Samalla saadaan käytännön tietoa nopeuden merkityksestä aikataulusuunnittelussa.

Seuranta jatkuu ainakin kevään ajan. Sen jälkeen tehdään päätös siitä, voidaanko kaikkien IC2-junien nopeus nostaa pysyvästi 200 kilometriin tunnissa. Junien aikatauluja muutos nopeuttaisi aikaisintaan kesällä 2008.

Kaksikerroksiset IC2-junat kulkevat Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja Kouvolaan.

Pendolino-junien huippunopeus Helsingin ja Tampereen välillä on jo nykyisin 200 kilometriä tunnissa. Helsingin ja Lahden välillä ne voivat kulkea 220 kilometrin tuntinopeudella.

Lähde VR tiedote 1.2.2007
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_195.html


Junien tarkastusmaksu nousee

01.02.2007 13:56

Junien tarkastusmaksu nousee tänään. Liputta matkustamisesta kiinni jäävältä peritään vastedes 80 euron tarkastusmaksu ja lipun hinta. Tarkastusmaksu oli aiemmin 66 euroa.

Lähde YLE Teksti-TV


Aseman ahtaus viivyttää Helsingin lähijunia

31.01.2007 23:17

Helsinkiin tulevat lähijunat pysähtelevät usein aamu- ja iltaruuhkan aikana puolen kilometrin päähän asemasta odottamaan tuloraiteen vapautumista. Yleensä pysähdykset ovat minuutin kahden pituisia, mutta joskus ne venyvät jopa yli viideksi minuutiksi. Matkustajia harmittaa odottelu junassa, josta asema jo näkyy.

Pysähdykset johtuvat yleensä siitä, että lähtevä juna on myöhässä, jolloin raide ei ole vapaa saapuvalle junalle. Arkipäivisin Helsingin asemalta lähtee ja sinne tulee 850 lähijunavuoroa. Ruuhka-aikoina ylimääräisiä vapaita raiteita ei ole.

VR:n liikennepäällikön Mauno Haapalan mukaan pysähdykset ovat yleensä lyhyitä, minuutin parin mittaisia.

- Erityisesti ruuhka-aikoina junien tulo- ja lähtöajat ovat melkein sekuntipeliä, koska lähtevä juna vapauttaa raiteen tulevalle. Saapuva juna joutuu odottamaan, jos lähtevä on vähänkään myöhässä.

- Lähdön myöhästymiseen voi olla eri syitä. Usein myöhästyminen johtuu siitä, että juna odottaa viime tipassa juoksevia matkustajia.

- Nyt olemme antaneet ohjeet, että junien on lähdettävä ajallaan, vaikka juoksijoita olisi laiturilla. Saamme tietysti negatiivista palautetta siitäkin, että ihmiset jätetään, vaikka junasta nähdään heidän pyrkivän kyytiin.

Lähde HS 31.1
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135224732303


Venäjän WTO-jäsenyys lisäisi tavaraliikennettä Vartiuksen radalla

31.01.2007 10:05

Pellettikuljetusten loppuminen Kostamuksen ja Raahen välillä ei uhkaa radan tulevaisuutta

Venäjän mahdollinen jäsenyys Maailman vapaakauppajärjestössä WTO:ssa johtaisi varsin todennäköisesti siihen, että puolitoista vuosikymmentä työn alla ollut Karjalan Lietmajärven ja Kostkoman välinen yhdysrata vihdoin avattaisiin käyttöön.

Uusi ratayhteys puolestaan tarkoittaisi melkoisella varmuudella sitä, että Vartiuksesta siirtyisi rautateitä pitkin länteen jatkossa paljon muutakin kuin rautapellettejä, mikä nykyään on rataosuuden miltei yksinomainen rahtitavara.

Jonkin verran radalla kulkee nykyisin lisäksi muita metalliteollisuuden tuotteita ja puutavaraa.

Mutta kävipä Venäjän WTO-neuvotteluissa miten hyvänsä, Vartiuksen radan tavarakuljetuksista pääosa jatkuu.

"Päivässä menee maksimissaan viisi junaa Kokkolan satamaan ja sieltä maailmalle. Siihen nähden Rautaruukin ratkaisu ei ole kovin iso menetys tälle radalle. Pääliikenne radalla säilyy", suunnittelujohtaja Tuomo Palokangas Pohjois-Pohjanmaan liitosta sanoo.

Kokkolan kuljetukset eivät ole vaarassa.

Kokkolan satamassa toimivan ahtaus-, huolinta- ja laivanselvitysliike Oy M. Rauanheimo Ab:n toimitusjohtaja Joakim Laxåback kertoo, että Karjalan Pelletti Oy, Kokkolan kaupunki ja huolintayhtiö ovat pääsemässä sopimukseen, joka turvaa kuljetusten jatkumisen kolmeksi vuodeksi.

Tavarakuljetusten määrää ei sopimusneuvotteluissa ole vielä lyöty lukkoon.

Tiettävästi kuitenkin kostamuslainen ja kokkolalainen osapuoli ovat alustavasti puhuneet ainakin kahden miljoonan tonnin rautatiekuljetusten laivaamisesta Kokkolan satamassa ja niiden viemisestä eri puolille Länsi-Eurooppaa.

Rautaruukin kuljetukset voidaan korvata

Vaikka Rautaruukki siirtyy Raahen tehtaallaan kostamuslaisen rautapelletin sijasta ruotsalaisen raaka-aineen käyttäjäksi, ei rahtiliikenteen menetys ole Vartiuksen radalle ja Pohjois-Suomen rautateille kohtalokas.

"Vartiuksen radalla ajettiin reilu 3 miljoonaa tonnia viime vuonna. Raahen pellettien osuus oli tästä vajaa kolmannes. Me tietysti toivomme, että pois jäävästä määrästä mahdollisimman paljon siirtyisi kauttakulkuliikenteeksi. Eli Kostamuksen kombinaatti myisi ne Suomen kautta muualle maailmaan", VR Cargon johtaja Ilkka Seppänen sanoo.

Käytännössä Raaheen on Kostamuksesta ajettu pellettiä juna päivässä arkipäivisin.

Tuomo Palokangas huomauttaa, että kapasiteetti on ollut kovilla Vartius-radalla.

"Enempää sille ei juuri mahdukaan. Sen verran siitä kuitenkin jää nyt pois kuin se Raahen kuljetus on. Toisaalta se antaa mahdollisuuden lisätä vientiä Kokkolan kautta maailmalle. Kokkolassa on erikoistuttu kauttakulkuliikenteeseen, ja siellä on satamassa hyvät käsittelyjärjestelmät. Rautaruukin ratkaisu ei mielestäni ole katastrofi Vartiuksen radan kannalta", Palokangas sanoo.

Ratayhteys toisi jopa 2 miljoonaa tonnia lisää

Läpiajettavaan kuntoon saatu Lietmajärven ja Kotskoman yhdysrata toisi avautuessaan kilpailun ulottuville arviolta kahden miljoonan tonnin tavarapotentiaalin vuodessa.

Kyse on kuitenkin maksimimäärästä.

"Mahdollisten kuljetusten määrään vaikuttavat myös venäläisten omat logistiset ratkaisut. Totta kai toivomme, että rata valmistuu ja sitä kautta saadaan mahdollisimman paljon liikennettä Suomeen. Mutta täytyy muistaa, että rata lyhentää myös kuljetusmatkaa Muurmanskiin, ja siellä on satama auki läpi vuoden. Eli kokonaispotentiaalille on siellä muitakin ottajia", Ilkka Seppänen sanoo.

Uusi ratayhteys avautuu, kun pelisäännöt ovat selvillä. Näin arvioi Tuomo Palokangas:

"WTO:n ja Venäjän neuvotteluissa sovitaan lopullisesti tariffikysymykset. Neuvottelut näkyvät taas käynnistyvän, ja eiköhän asia siellä etene."

Uuden yhdysradan pitämistä suljettuna on perusteltu sillä, että Venäjällä käytössä oleva kaksoistariffijärjestelmä ei jätä uudelle kaupalliselle ratayhteydelle riittäviä toimintamahdollisuuksia.

"WTO:n jäsenmaalla ei kaksoistariffia voi olla. Siihen tässä tähdätään, että kun Barentsin meren öljy- ja kaasukuljetukset alkavat, Kotskoman, Lietmajärven ja Vartiuksen kautta kulkisi huoltoliikennettä ja tavaraa", Palokangas sanoo.

Lähde Kainuun Sanomat 31.1.2007
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/verkkolehti/a/2007/01/31/2242447.htm


Liikennemäärä notkahtaa vain väliaikaisesti Vartiuksen radalla

31.01.2007 10:02

Rautapellettien kuljetusten väheneminen hiljentää vain osaksi ja väliaikaisesti liikennettä Vartiuksen radalla Kuhmossa. Kuljetusten loppuminen Kostamuksesta Vartiuksen, Kontiomäen ja Oulun kautta Rautaruukille Raaheen merkitsee sitä, että vajaa kolmasosa Vartiuksen radan tavaraliikenteestä näyttäisi ehtyvän maalis-huhtikuun vaihteessa.

"Rautaruukin kuljetusten loputtuakin jää liikennettä vielä reilu 2,5 miljoonaa tonnia. Kokkolan kautta on ajettu tämä määrä pellettiä vuosittain", VR Cargon tavaraliikennejohtaja Ilkka Seppänen kertoo.

Kokkolan kuljetukset eivät ole vaarassa. Kokkolan satamassa toimivan ahtaus-, huolinta- ja laivanselvitysliike Oy M. Rauanheimo Ab:n toimitusjohtaja Joakim Laxåback vahvistaa tiedon, jonka mukaan Karjalan Pelletti Oy ja Kokkolan kaupunki ovat pääsemässä sopimukseen, joka turvaa kuljetusten jatkumisen kolmeksi vuodeksi.

Tavarakuljetusten määrää ei sopimusneuvotteluissa ole vielä lyöty lukkoon. Tiettävästi kuitenkin kostamuslainen ja kokkolalainen osapuoli ovat alustavasti puhuneet ainakin kahden miljoonan tonnin rautatiekuljetusten laivaamisesta Kokkolan satamassa ja niiden viemisestä eri puolille Länsi-Eurooppaa.

Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelupäällikkö Tuomo Palokangas puolestaan arvioi, että kun Maailman kauppajärjestö WTO ja Venäjä aikanaan pääsevät sopimukseen Venäjän jäsenyydestä kauppajärjestössä, Venäjän rautateillä sovellettu kaksoistariffijärjestelmä päättyy.

Venäjän WTO-sopimus johtaisi samalla mitä todennäköisimmin Lietmajärven ja Kotskoman välisen yhdysradan avaamiseen, mikä todennäköisesti vain lisäisi rautatiekuljetusten määrää Vartiuksen kautta Suomeen.

Lähde Kainuun Sanomat 31.1.2007
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/verkkolehti/a/2007/01/31/2242293.htm


Pohjoisen junat myöhästelivät

30.01.2007 20:47

Pohjoisen junat myöhästelivät tiistaina jonkin verran. Myöhästymiset aiheutti suurimmaksi osaksi Sukevalla sattunut ohjausjärjestelmävika, jonka vuoksi junat ajoivat 40 kilometrin matkan ainoastaan 50 kilometrin tuntivauhdilla.

Lähes koko päivän ongelmia aiheuttanut vika saatiin korjattua iltakuuden jälkeen. Vika sotki myös muiden kuin itärataa kulkeneiden junien aikatauluja pohjoisessa.

Eniten myöhästyi Helsingistä Ouluun 10.06 lähtenyt IC-juna, joka oli jo lähtiessään myöhässä. Juna tuli Ouluun ja lähti IC60-junana takaisin etelään puoli seitsemän jälkeen illalla lähes tunnin myöhässä.

Myös iltakahdeksan aikoihin Ouluun Kouvolasta tulossa ollut pikajuna oli puolisen tuntia myöhässä. VR:n liikenteenohjaus ennakoi illalla, että yöjunat kulkevat jo normaalissa aikataulussa.

Lähde Kaleva 30.1
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu632084_page0.htm


Karjalan radan junat myöhästelevät iltaan saakka

30.01.2007 16:26

Karjalan radan junat myöhästelevät kaapelivaurion takia. VR:n liikenteenohjauksen mukaan kaivinkone katkaisi Hammaslahdessa liikenteenohjauskaapelin noin kello 9.30 aamulla.

Junat joutuvat ajamaan 45 kilometrin matkan Joensuun ja Säkäniemen välillä alennetulla nopeudella. Vaurion vuoksi junat myöhästyvät noin puoli tuntia aikatauluista.

VR:n mukaan kaapelin korjaaminen saattaa kestää kello 20:een saakka. Vian takia yksi Helsingistä Joensuuhun matkalla ollut Pendolino on kääntynyt Kiteeltä takaisin. Myös kaksi iltapäivän IC-junaa käännytetään Kiteeltä ja matkustajat viedään busseilla Joensuuhun

Lähde HS 30.1
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135224688006


Liikenne Vartiuksen radalla hiljenee tuntuvasti, pellettikuljetukset Kostamuksesta Raaheen loppuvat kokonaan

30.01.2007 09:38

Vartiuksen rata hiljenee huomattavasti kun Rautaruukki siirtää rautapelletti- ja rikasteen hankintansa Venäjältä Ruotsiin. Pellettikuljetukset Kostamuksesta Vartiuksen kautta Raaheen loppuvat kokonaan maaliskuun lopussa.

Kostamuksesta on tuotu Raaheen vuosittain noin miljoona tonnia pellettejä.

Rautaruukki ilmoitti eilen tehneensä ruotsalaisen LKAB:n kanssa pitkäaikaisen sopimuksen raudanvalmistuksen raaka-ainehankinnoista.

Sopimus kestää Ruukki Production johtajan Heikki Rusilan mukaan yli 10 vuotta. Rautapellettien ja rikasteen hankinnan siirtäminen kokonaan Ruotsiin ratkesi ennen kaikkea raaka-aineen laadun ja toimitusten luotettavuuden perusteella.

- Meillä on 40 vuoden kokemus yhteistyöstä LKAB:n kanssa, ja tämäkin painoi ratkaisua tehtäessä.

Rautaruukki hankkii uuden pitkäaikaisen sopimuksen perusteella vuosittain noin miljoona tonnia valmiiksi kappalemuodossa olevia rautapellettejä sekä noin 2 miljoonaa tonnia hienojakoista rautarikastetta.

LKAB on yksi maailman johtavia jalostettujen rautamalmituotteiden toimittajista ja se lisää voimakkaasti pellettituotantoaan.

Uusi sopimus tulee voimaan huhtikuun alussa. Samalla pelletin tuonti Venäjän Kostamuksesta loppuu kokonaan.

Miljoonan tonnin kuljettaminen Kostamuksesta Raaheen rautateitse on iso takaisku VR Cargolle.

- Pohjois-Suomen kuljetukset ovat yhteensä 8 miljoonaa tonnia, joten merkittävä menetys tämä on, sanoo VR Cargon myyntipäällikkö Pauli Manninen . Rahallisia menetyksiä hän ei paljasta.

Raaheen on tullut yksi 59-vaunuinen pellettijuna päivässä. VR Cargolle tilanne on ikävä senkin takia, että Vartiuksen rata on juuri saatu sähköistettyä.

Samalla kun junaliikenne Raaheen hiljenee tuntuvasti, laivaliikenne Ruotsin Luulajasta kasvaa. Nykyisin Rautaruukin raaka-ainekuljetuksista Ruotsista vastaa ESL-yhtiöt puskuproomuilla. Puskujen elinkaari on kuitenkin päättymässä ja ensi vuosikymmenellä ne on korvattava uusilla aluksilla.

Kyseeseen saattaa tulla kokonaan uusi talvimerenkulkuun soveltuva alustyyppi: itse murtava alus.

Lähde Kainuun Sanomat 30.1.2007
Lähde WWW http://www.kainuunsanomat.fi/verkkolehti/a/2007/01/30/2241126.htm


IC-junien nopeuden nostaminen venyy yhä

29.01.2007 23:29

InterCity-junien huippunopeuden nostaminen kahteensataan kilometriin tunnissa kestää vielä useita kuukausia. Junat on hyväksytty 200 kilometrin nopeusluokkaan, mutta pian alkavilla koeajoilla etsitään sopivanlaisia pyöriä, jotka kuluvat mahdollisimman vähän. Alunperin nopeutta piti nostaa jo viime vuonna.

Suunnittelupäällikkö Juha Inkilä VR:ltä kertoo, että tavoitteena on saada IC-junien pyörät kestämään miljoona ajokilometriä, sillä pyörät ovat varsin kalliita.

Kiskot ja pyörät ovat kumpikin hiukan kartion muotoisia. Koeajoissa etsitään kiskojen muotoon parhaiten sopivaa kulutusta kestävää pyörää. Koeajot kestävät Inkilän mukaan noin kolme kuukautta.

IC-junien nopeuden nostaminen lyhentäisi matkustusaikaa mm. Tampereen ja Helsingin välisellä radalla sekä Helsingin ja Lahden välillä. Lahden oikorata soveltuu 200 kilometrin nopeudelle Keravalta Hakosiltaan ja pohjoisen päärata pääosin Keravalta Tampereelle. Joissakin kohdissa pääradalla on ajettava hiljempaa radan kaarteiden takia.

Tasoylikäytäviä tuhatmäärin

Tasoylikäytävät estävät yli 140 kilometrin nopeuksien käytön valtaosalla rataverkosta. Rautateitä on noin 5 800 kilometriä ja tasoylikäytäviä yli 3 500. Niitä saadaan poistettua noin 50 vuodessa. Tasoylikäytävät ovat lähinnä yksityisteillä ja niiden poistaminen on hankalaa ja kallista.

Ruuhkautuneen pääradan liikenteen sujuvoittaminen edellyttää kolmannen ja neljännen raiteen rakentamista aluksi ongelmallisimpiin kohtiin ja myöhemmin koko matkalle Keravalta Tampereelle.

Uudet raiteet mahdollistaisivat myös nopeiden Pendolino-junien pätkimisen kahdeksi junaksi, jotka voisivat kulkea esimerkiksi puolen tunnin välein. Silloin osa Pendolinoista voisi jälleen alkaa pysähtyä myös Hämeenlinnassa.

Pulmana on raha. Rataremontin hinnaksi on arvioitu 50 miljoonaa euroa. Uusista raiteista ei ole vielä edes alustavia suunnitelmia. (HäSa)

Lähde Hämeen Sanomat
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=49352&main=25


Vantaa osti Kehäradan maat kalliilla

29.01.2007 21:41

Vantaan kaupunginhallitus päätti, että kaupunki ostaa pörssiyhtiö Spondalta 60 hehtaarin alueen 135 miljoonan euron hintaan. Alueelle on suunniteltu kaupungin kaavaileman Marja-Vantaan kaupunginosan keskusta. Päätös syntyi yksimielisesti kello kahdeksan aikaan illalla.

Asiantuntijat ovat pitäneet Vantaan maksamaa noin 60 euron neliöhintaa kohtuuttoman korkeana maasta, jolla ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.

Vantaan kaupunginhallitus puolustautuu, että maat on saatava omistukseen nyt, jotta kaupunki pääsee kaavoittamaan.

Pääkaupunkiseudun raakamaan hinnat ovat liikkuneet noin kahden ja kymmenen euron välillä neliltä. Vantaan nyt tekemien kauppojen on pelätty nostavan maan hintaa myös naapurikunnissa.

Vantaalle on suositeltu myös maiden pakkolunastusta.

- Jos meidän pitäisi saada Marja-Vantaa aikataulussa liikkeelle, niin pakkolunastukset eivät ennätä siinä tahdissa, hallituksen puheenjohtaja Markku J. Jääskeläinen (sd) kommentoi ehdotusta.

Vantaa pitää uutta 27 000 asukkaan kaupunginosaa lähivuosikymmenten tärkeimpänä hankkeenaan.

Lähde HS 29.1
Lähde WWW http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135224668219


Synkkä päivä Pendoille

29.01.2007 21:25

Jos lauantaina Pendo hajosi Hämeessä, niin tänään oli Itä-Suomen vuoro. Kouvolasta klo 16.44 Kuopioon lähtenyt Pendolino-juna (S75) hajosi Hillosensalmella. Matkustajat ohjattiin InterCity-junaan (IC77). Tästä seuraa tiistaiaamulle se, että Intercity 72 on peruttu ja Pendo 70 ajetaan Intercity-kalustolla.

Helsingistä Pieksämäelle matkalla ollut Pendo 91 oli jo Helsingistä lähtiessä myöhässä 15 minuuttia, mutta joutui pysähtymään Jämsään yli puoleksi tunniksi teknisen vian vuoksi, ja saapui Jyväskylään ja Pieksämäelle yli tunnin myöhässä. Samalla rungolla ajettava S 94 jää yli puoli tuntia myöhään.

Lähde VR


Siperian radan konttikuljetusten hinnat laskevat

29.01.2007 14:01

Liikenteen odotetaan lisääntyvän

Siperian radan konttikuljetusten hinnat laskevat noin 35 prosenttia. Asiasta ovat päättäneet Venäjän tariffiviranomaiset.

Koska asiakkaiden kiinnostus Siperian rataa käyttävää Korean- ja Kiinan-liikennettä kohtaan on ollut voimakasta, kuljetusten arvioidaan elpyvän vielä tämän vuoden aikana, kun toimitukset on saatu reititetyiksi uudelleen.

Siperian radalla useita vuosia jatkunut konttiliikenteen kasvu katkesi vuoden 2006 alussa. Tuolloin Venäjän tariffiviranomaiset päättivät korottaa maksuja lähes kaksinkertaisiksi. Seurauksena oli rahtimäärien romahtaminen vuoden 2005 noin 100 000 TEU:sta vuoden 2006 noin 8 000 TEU:hun.

Venäläisten päätös alentaa hintoja kasvattanee liikennettä sekä perinteisellä reitillä Vostochnyn sataman kautta että maareitillä Kiinan ja Euroopan välillä.

Lähde VR tiedote 29.1.2007
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_191.html


Kiskobussi pärjännyt kaikissa keleissä

29.01.2007 00:41

TAAJAMAJUNA: Valtionrautateiden uusi kiskobussimalli on osoittautunut hyväksi junaksi Suomen talven olosuhteissa.

Pari vuotta sitten Joensuun ja Pieksämäen väliseen liikenteeseen valittu uudenaikainen kiskobussi on näyttänyt sopivuutensa myös pakkaskeleissä. Tsekissä valmistettu junatyyppi on tuonut Valtionrautateille lievitystä pikajuna Pendolinon lukuisiin harmeihin. VR toivoo kiskobussin modernista versiosta edeltäjänsä lättähatun tapaista pitkäaikaista junaa taajamien väliseen matkustajaliikenteeseen. Sillä turvataan palvelujen säilyminen hiljaisilla rataosuuksilla.

Pohjois-Karjalassa kiskobussi liikennöi myös Joensuun ja Nurmeksen välillä. Kaikkiaan Suomen radoilla kuljetetaan matkustajia 16 junayksiköllä.

VR:n liikennepalvelupäällikkö Esko Tirranen Kouvolasta kiittää kiskobussia alkuvaiheen myönteisistä kokemuksista.

Junaratkaisuna kiskobussi ei ollut VR:lle aivan tuntematon. Sitä näkyy myös Euroopan rautateillä. Suomessa junaa ajetaan yhdestä kolmen yksikön kokonaisuuksina.

- Uudessa junassa matkustajien kannalta etu on vähäinen kulkumelu. Penkkejä on sekä kiitelty että arvosteltu. Se on myös kuljettajan kannalta ajoystävällinen. Lisäksi juna on osoittanut, että se soveltuu eri vuodenaikojen olosuhteisiin, Esko Tirranen toteaa.

Viime talvi oli Tirrasen mukaan ensimmäinen, jonka aikana saatiin kokemuksia myös vaikeista keliolosuhteista.

- Lumi aiheutti pieniä ongelmia, mutta se ei haitannut matkan tekoa, hän arvioi.

Kiskobussia käytetään erityisesti rataosuuksilla, joilla matkustajamäärät ovat viikolla pieniä. Taajamajuna korvaa veturivetoiset ja perinteiset junavaunut. Vanhanmallisilla muutaman vaunun junilla täydennetään vielä niitä vuoroja, joille kiskobussia ei riitä.

Toistaiseksi toimintavarma

Liikennepalvelupäällikkö Esko Tirranen pitää kiskobussin vahvuutena tekniikan toimivuutta.

- Teknisiä ongelmia ei ole esiintynyt kahden ensimmäisen käyttövuoden aikana. Kiskobussi on toiminut hyvin ja se on osoittautunut käyttövarmaksi junaksi, hän kiittelee.

Valinta on osoittautunut onnistuneeksi. Päinvastaista arvostelua on saanut paljon puhuttu pikajunamalli Pendolino, jonka vaunujen väliset kytkimet ovat katkenneet vauhdissa, kytkinten liittäminen osoittautunut vaikeaksi risteysasemilla ja varsinkin talvi on aiheuttanut runsaasti päänvaivaa.

Pendolinon myöhästely on niin ikään ollut puheenaiheena monessa yhteydessä.

- Kiskobussilla liikennöinti käynnistyi vuonna 2005. Ensimmäiset vuorot asetettiin Joensuun ja Pieksämäen sekä Joensuun ja Nurmeksen välisille rataosuuksille, Tirranen muistelee.

Ratkaisu antaa mahdollisuuden matkustusliikenteen tulevaisuudelle näille ajoittain hiljaisille rataosuuksille. Kaluston keveys tuo säästöjä varsinaiseen matkustusjunaan verrattuna.

Runsaasti kiskobusseja

Kiskobussit ovat ottaneet paikkansa itäisen Suomen lisäksi muuallakin maassamme. Iisalmen ja Ylivieskan välillä voi matkustaa kiskobussilla. Jyväskylästä junalla pääsee Seinäjoelle. Niin ikään Parikkalan ja Savonlinnan välillä on nykyisin kiskobussiyhteys. Vastaava tilanne on Hangon ja Karjaan välillä sekä Tampereen ja Haapamäen rataosuudella.

Vaihteiden sulatus on toiminut

Kiskobussiliikenteen valmistelu Joensuun ja Pieksämäen välillä alkoi junaliikenteen automaattisen kulunvalvonnan rakentamisella. Uudistus merkitsi muun muassa asemamestarien poistumista Viinijärven asemalta.

Liikenteenohjaaja Juha Kröger pitää uudistusta merkittävänä, sillä siihen saakka asemalla työskentelevät olivat luutineet lumisateella vaihteet puhtaiksi ja liikennöitävään kuntoon.

- Nyt vaihteet pysyvät sulina huonollakin kelillä sähkövastusten ansiosta. Kaukosäätö on toiminut kiitettävästi, eikä ongelmia ole aiheutunut junien kululle.

Tämän talven vaativat kelit ovat oikeastaan vasta alkaneet, eikä säiden äkillinen kylmeneminenkään ole haitannut junia, Kröger tuumaa.

Lähde Karjalainen 29.1.2007
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?&Depa=maakunta&Model=juttusivu.html&Story=3154574.txt


Talvi otti selkävoiton Pendolinosta

28.01.2007 12:03

Rikkoutunut juna seisoi tuntikausia Tampereentien vieressä.

Helsingistä Tampereelle matkalla olleen VR:n Pendolinon taival katkesi Hämeenlinnan kohdalle lauantaina kello 17.30.

Italialaisvalmisteisen junan matkan katkaisi jälleen kerran suomalainen sää. Junan alustaan kertyneet lumi- ja jäämassat vaurioittivat paineilmalaitteita, jotka ohjaavat mm. junan ovia ja jarruja. Niinpä juna pysähtyi paikalleen aivan Hämeenlinnan Tampereentien viereen.

Kuljettaja yritti ensin itse poistaa jäät ja saada junan liikkeelle, mutta jääkerros osoittautui niin vahvaksi, että tavalliset raivausvarusteet eivät siihen purreet. Junaa ei pystytty hinaamaankaan pois paikalta, sillä jarrut olivat paineilmavian takia päällä. Odottelun jälkeen Pendolinon matkustajat joutuivatkin siirtymään perässä tulleeseen InterCity-junaan.

Raide tukossa koko illan

Lauantai-illan aikana liikenne Hämeenlinnan ja Parolan välillä kulki vain yhtä raidetta pitkin. Liikenteenvalvonnan mukaan tämä ei kuitenkaan aiheuttanut merkittäviä viivytyksiä muille junavuoroille.

Yksin junaansa jäänyt veturinkuljettaja surkutteli pitkäksi venyvää työpäiväänsä, sillä höyrysulatuslaittein varustautunut raivausryhmä lähti Helsingistä kuljettajan avuksi vasta illalla. Aamulla jo seitsemältä työvuoronsa aloittanut kuljettaja arveli iltayhdeksältä, että juna saadaan Helsinkiin huoltoon vasta sunnuntain puolella.

Kuljettajan onneksi sähköt ja lämmityslaitteet sentään toimivat ja junan myyntikärryihinkin oli jäänyt termoskannukaupalla lämmintä kahvia. (Hämeen Sanomat)

Lähde Hämeen Sanomat
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=49282


Eltel sähköistää Vuosaaren satamaratatunnelin

26.01.2007 14:53

Eltel Networks toteuttaa Vuosaaren satamaradan rautatietunnelin sähkötyöt.

Urakka käsittää 13,5 kilometrin mittaisen rautatietunnelin sähkönjakelun, valaistuksen, paloilmoitusjärjestelmän, kulunvalvonnan ja yleisen tietoliikenneverkon.

Eltelin mukaan hankkeen työllistävä vaikutus on noin kymmenen miestyövuotta. Suomen pisimmän rautatietunnelin urakan toteuttaa Ratapalvelut -yksikkö yhdessä alueyksiköiden kanssa.

Sähköistyshankkeen arvoa ei julkistettu. Urakan on määrä valmistua syksyllä 2008.

Voimansiirto- ja televerkkoja rakentavan Eltelin liikevaihto vuonna 2005 oli reilut 724 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä on 7 000.

Lähde Tekniikka&Talous 24.1.2007
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/doc.ot?f_id=1100259


Yli 20 000 turkulaista elää jo ratapihan riskivyöhykkeellä

25.01.2007 14:12

Laajenevan asutuksen läpi kulkee 600 000 tonnia vaarallisia aineita

Turussa suunnitellaan uutta asuinaluetta, liikekeskusta ja huvipuistoa ratapiha-alueelle, jonka kautta kulkee vuosittain yli 600 000 tonnia vaarallisia aineita.

Noin kolmannes siitä on ammoniakkia. Säiliöräjähdysvaaran vuoksi ammoniakin vaara-alue on määritelty 300 metristä kilometriin. Tuolla vyöhykkeellä asuu Turussa jo entuudestaan yli 22 000 ihmistä.

Vaarallisten aineiden kuljetuksia joudutaan väliaikaisesti myös säilyttämään ratapiha-alueella.

Kuormassa olevat säiliövaunut pyritään siirtämään muutaman tunnin kuluessa ratapihalta määränpäähänsä. VR Cargon asiantuntijan Jouni Karhusen mukaan tilapäistä säilytystä ei kuitenkaan säädellä erityisin rajoituksin.

- Jos määränpäässä on ruuhkaa, säilytys tapahtuu ratapihalla, Karhunen sanoo.

VR on laatinut ratapiha-alueelle lainmukaisen turvallisuusselvityksen, johon sisältyy muun muassa pelastussuunnitelma suuronnettomuuden varalta.

- Suuronnettomuustilanteessa pelastusviranomaiset arvioivat kaasun leviämissuuntaa ja laimentavat onnettomuusvuotoa. Asukkaita kehotetaan suojautumaan sisätiloihin tai pahimmassa tapauksessa heidät joudutaan evakuoimaan pois alueelta, kertoo Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Raimo Aarnio.

Lähde Turun Sanomat
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/?ts=1,3:1000:0:0,4:1:0:1:2007-01-25,104:1:434139,1:0:0:0:0:0:


Pendolinoilla yhä paljon ongelmia

25.01.2007 10:13

Liikennemuutoksia lähes joka päivä

Ainakin kuusitoista vuoroa peruttu tai korvattu tavallisella kalustolla.

Petri P. Pentikäinen Helsinki

Pendolinojen piti tulla kuntoon, mutta niiden liikenne takkuilee yhä. Viime ja tämän viikon aikana liikennemuutoksia on ollut jokseenkin päivittäin.

Viime syksynä syntyneen kohun seurauksena VR on parantanut ongelmatiedotustaan. Junien myöhästymiset ja kalustomuutokset näkyvät sekä yhtiön nettisivuilla että teksti-tv:n sivulla 431.

Pendolinoille informaatio on ollut ikävää luettavaa. Viime viikon maanantaina korvattiin Pendolino Turun ja Helsingin välillä kerran, keskiviikkona neljä kertaa. Osa Pendolino-vuoroista ajettiin InterCity-vaunuilla, osa sinisillä pikajunavaunuilla.

Torstaina Kuopiosta aamulla 5.45 lähteneessä Pendolino-vuorossa oli InterCity-kalusto. Perjantaina samanlainen kalustonvaihto piti tehdä kahteen Turun ja Helsingin väliseen aamujunaan. Pohjanmaan rataa tulleessa Pendolino 42:ssa oli myös tekninen vika. Viime viikon lauantaina kaksi rantaradan Pendolino-vuoroa ajettiin pikajunakalustolla. Muutokset ovatkin kasautuneet Turun ja Helsingin välille.

Pendolino-yksiköiden yhteen kytkeminen on edelleen epäluotettavaa. Kahdella yhteen kytketyllä yksiköllä ajettavaksi tarkoitettu juna S40/640 ajettiin sekä eilen että tiistaina erillisenä Tampereen ja Helsingin välillä.

Liikennepäällikkö Mauno Haapala VR:ltä sanoo, että kytkemisongelmia on, ja niitä pyritäänkin ehkäisemään jo ennalta siihen asti kun varsinainen ongelma poistuu. Tampereella ja Kouvolassa tehtäviä kytkemisiä on ajoittain jätetty tekemättä.

- Jos tiedetään, että jossakin yksikössä on vaikeuksia kytkeytymisessä, ei sitä edes yritetä, vaan kaksi junaa ajetaan erillisenä. Näin on tapahtunut myös viime päivinä.

Tiistaina peruttiin kokonaan Joensuusta aamulla 5.25 lähtevä Pendolino-vuoro kun juna ei suostunut lähtemään liikkeelle ollenkaan. Matkustajat joutuivat tyytymään 6.10 lähteneeseen InterCity-junaan, joka on perillä yli tunnin myöhemmin.

VR on syksyllä antamansa lupauksen mukaisesti selvittänyt Pendolinojen ongelmia. Sen ilmoituksen mukaan valmistajan kanssa on korjattu suurin osa ilmenneistä teknisistä vioista. Korjaukset ovat menneet takuuseen, mutta liikenteestä ei ole edelleenkään tullut luotettavaa. Meneillään oleva korjausohjelma verottaa myös reiteille riittävää kalustoa. Eilen kaksi Pendolinoa korvattiin taas InterCity-kalustolla Turun radalla. Haapala sanoo, että iso osa poikkeamista kohdistuu Turun ja Helsingin välille täysin suunnitellusti.

- Jos Pendolino-kalustosta on puutetta, yksiköt sijoitetaan ensisijaisesti pitkille reiteille. Matkustajan kannalta on paras ratkaisu, että vuoroja perutaan Turun radalla, jolla vuorojen korvaaminen InterCity2-kalustolla ei aiheuta suurta myöhästymistä.

Liikenne- ja viestintäministeriö puuttui Pendolino-liikenteen ongelmiin marraskuussa. Tuolloin VR ilmoitti toteuttavansa Pendolinoille perusteellisen kunnossapito-ohjelman. Sen käynnistyminen on verottanut kalustoa liikenteestä, ja entisetkin ongelmat ovat yhä vaivanneet.

- Tämän kokoisten ongelmien ratkaiseminen ei ole kuukauden tai kahden juttu. Asioita käydään läpi kaluston toimittajan kanssa, ja korjaukset vievät paljon aikaa, sanoo Haapala.

Kajaanin junassa hiljaista

Kainuuseen näyttävän riidan jälkeen tullut Pendolino ei ole pursunnut matkustajia ensimmäisillä viikoillaan. Loppiaisen jälkeen alkanut liikenne korvasi tunteita herättäneen yöjunan, joka lopetti kulkemisensa jo syyskuun alussa. Tyhjiö verotti matkustajien kiinnostusta junaan.

- Syksyn muutoksen jälkeen Kajaanin matkustajamäärissä on ollut pientä laskua. Vuodenvaihteen muutoksista on liian lyhyt aika johtopäätöksiin, sanoo VR:n tiedottaja Leena Linnamäki.

Tiistai-iltana Kajaaniin matkustanut hämeenlinnalainen Jarkko Voutilainen oli ihmeissään, kun yli 300-paikkainen Pendolino lähti Kuopiosta kyydissään kaksitoista matkustajaa. Iisalmen jälkeen junaan jäi enää kymmenen Kajaaniin menijää.

- Tavallisenakin arki-iltana yöjunaan nousi Kajaanista useita kymmeniä matkustajia, ja melkein kaikki menivät makuuvaunuun. Siihen nähden Pendolinon käyttö näytti aivan marginaaliselta. Yöjuna lopetettiin Pendolinon tieltä. Osa matkustajista näyttää vaihtaneen lentokoneeseen.

- Tilanne on näkynyt positiivisesti meidän matkustajamäärissämme, joskin vuodenvaihteen vaikutuksista ei vielä voi sanoa mitään, kertoo Finnairin tiedottaja Senja Larsen.

Lähde Suomenmaa 25.1.2007


Uudet tavaravaunut tulossa

25.01.2007 01:40

UPM-Kymmenen Pietarsaaren tehtaiden tekninen johtaja Heikki Öhman toivoo, että VR:n päätös tilata uusia tavaravaunuja puunkuljetuksia varten toisi uuden sukupolven puunkuljetusvaunuja myös Pietarsaareen. Hän kertoo, että nykyisin tehtaille tulee vuodessa noin 800000-900000 kiintokuutiometriä puuta.

- Määrä on noin neljännes kaikesta meille tulevasta puusta. Kokonaismäärä on siellä noin 4,2 miljoonan kiintokuutiometrin paikkeilla.

Öhman kertoo puuta tuotavan tehtaille rautateitse eniten juuri näin sydäntalven aikaan. Hänen mukaansa kuljetuksia on vaivannut viime vuosina pieni vaunupula.

- Kun nyt kerrotaan, että uusiin vaunuihin sopii aiempaa enemmän puuta, olisi se meille helpotus. Kun nyt isompiin vaunuihin sopii noin 55 kiintokuutiometriä puuta, olisi määrän kohoaminen vaikkapa 80 kiintokuutiometriin suuri parannus.

VR Osakeyhtiönn alkuviikosta tekemä päätös koski 50 uuden vaunun tilaamista tänä fvuonna. Kysymys on ensimmäisestä sarjasta, joka on saamassa jatkoa myöhemmin.

Vanhoista pikaisesti eroon

Heikki Öhman uskoo, että uusilla vaunuilla korvataan ensimmäiseksi käytössä vielä olevat vanhat vaunut. Hän täsmentää niitä tulevan edelleen jonkin verran Pietarsaareenkin.

- Meille tulee viikossa kaikkiaan 13 junaa. Maanantaista lauantaihin junia on kaksi päivässä; sunnuntaisin puuta tulee yhdellä junalla. Öhman kertoo, että yhdessä puujunassa on noin 30 vaunua. Enimmillään niistä on viisi vanhoja vaunuja, joiden purkamiseen kuluu myös kauemmin aikaa.

- Junat ovat jo nyt täyspitkiä. Kun Pännäinen-Pietarsaari-rata aina tehdasalueelle saakka on peruskorjattu, vaunujen painot voivat olla kuormineen yhteensä sata tonnia. Öhman odottaakin, että nyt tilatut 50 uutta vaunua saavat jatkoa. Hänen mukaansa puunkäsittely nopeutuu, kun vaunut ovat helposti purettavia.

- Mehän tuomme puuta autoilla läheltä. Junat taas kuljettavat puuta pitemmän matkan päästä. VR-yhtymän hallituksen pietarsaarelainen puheenjohtaja Martin Granholm sanoo, että uusien tavaravaunujen hankkiminen on osa koko yhtymän aikanaan hyväksymiä kokonaisinvestointeja. Hän huomauttaa, että vaikka viiden miljoonan hankinta on sinänsä varsin pieni osa kaikkiaan noin 200 miljoonan euron kokonaisinvestoinneista, on uusien tavaravaunujen hankkiminen merkittävä asia.

- Suomessa on neliakselisia tavaravaunuja noin 2000 ja kaksiakselisia noin 500. Juuri noista kaksiakselisista korvataan tällä 50 vaunun investoinnilla osa.

Uusien vaunujen on siis määrä pystyä kuljettamaan kolme kertaa enemmän puuta kuin vanhojen kaksiakselisten vaunujen. Granholm huomauttaa, että puunkuljetukset ovat merkittävä asia VR:lle.

- Kuljetamme vuodessa puuta noin 20 miljoonaa kiintokuutiometriä, mikä tuo meille noin 20 prosentin markkinaosuuden. Martin Granholm muistuttaa, että kuljetettavat määrät ovat olleet kasvussa ihan merkittävästi. Hän jatkaa, että samaan aikaan kuljetustarpeet ovat kasvaneet vielä voimakkaammin.

- Uusien vaunujen ohella kapasiteettia pyritään nostamaan nopeuttamalla vaunujen kiertoa. Ja on selvä, että tavarakuljetuksissa meillä on suuria avainasiakkaita, joiden kehitystarpeita pyritään kuulemaan tarkasti; tämän vuoden alustahan sitä paitsi kilpailu on avautunut tavaraliikenteen puolella eli meidän on pidettävä huoli tasostamme.

Granholm toteaa koko VR:n haasteina olevan tavaraliikenteen ohella pääkaupunkiseudun lähiliikennejunien uusiminen lähivuosina, yhteistyön kehittämisen yhteisen yhtiön kautta venäläisen osapuolen kanssa Pietarin liikenteessä, kaluston ja rataverkon jatkuva parantaminen. Hän nostaa erityisesti esille Seinäjoki-Oulu-pääradan peruskorjauksen lisäraiteiden rakentamisineen.

- On hyvä huomata, että paljon tärkeitä investointeja on saatu tehdyksi tai päätetyksi eli nyt olemme pienessä välijaksossa. Noin kymmenen vuoden kuluttua eteen tulevat sitten veturihankinnat, jotka ovat iso asia.

Lähde Pietarsaaren Sanomat 24.01.2007
Lähde WWW http://www.pietarsaarensanomat.fi/story.aspx?storyID=564523


Pendolino ei lähtenyt pakkasessa käyntiin

24.01.2007 18:37

KIRISTYNYT PAKKANEN haittasi junaliikennettä tiistaina. Joensuusta Imatran ja Lappeenrannan kautta Helsinkiin kulkeva Pendolino-juna ei lähtenyt aamulla liikenteeseen lainkaan.

VR:n tiedottaja Ulla-Maija Mansikka kertoo, että pakkanen hyydytti junan niin, ettei se käynnistynyt ajoissa. Pendolinoon pyrkineet matkustajat joutuivat odottamaan seuraavaa intercity-junaa. Heidän matkan tekonsa viivästyi noin tunnilla. Matkustajille ei tarjottu korvaavaa kuljetusta.

Kouvolan ja Helsingin välillä juna kulki normaalisti. Kuopiosta tullut pendolino, johon Joensuun-juna yleensä yhdistetään Kouvolassa, pääsi liikkeelle normaalisti. Joensuuhun hyytynyt juna siirrettiin myöhemmin Helsinkiin, missä se palasi liikenteeseen.

PENDOLINO EI ollut ainoa aikataulusta poikkeavasti kulkeva juna. Myös esimerkiksi aamun ensimmäinen Intercity Imatralta Helsinkiin jäi Lappeenrannan ja Kouvolan välillä parikymmentä minuuttia jälkeen aikataulusta. Viivästys johtui Lappeenrannassa olleesta turvalaiteviasta.

- Aamun tilanteet ovat olleet yksittäisiä tapauksia, eikä pakkasen ennakoida aiheuttavan yleisempää myöhästelyä, Mansikka sanoo.

Loppupäivä sujui raideliikenteessä aikataulussa.

Lähde Etelä-Saimaa 24.1
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id=5&news_id=200712946003


Ratahankkeen säästöt otetaan pohjoisesta

24.01.2007 13:05

Seinäjoki-Oulu -rataosuuden korjausrahasäästöt tehdään lähes yksinomaan pohjoisen kohteista tinkimällä. Ratakorjauksesta on säästettävä yli 90 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että kaksoisraiderakentamista ei näillä näkymin tehdä Kokkolan Matkanevasta ylöspäin, ja Kokkola-Oulu välillä olevista noin 50 tasoristeyksestä vain muutama vaarallisin poistuu.

Kokonaisuudessaan Seinäjoki-Oulu -rataosan palvelutason parantamiseen on varauduttu 545 miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeriö karsi määrärahaa viime metreillä ja aiheutti muutoksia Ratahallintokeskuksen (RHK) viime syksynä tekemään hankkeen yleissuunnitelmaan.

RHK:n ylitarkastajan Tommi Rosenvallin mukaan rahanpuutteen vuoksi ratarakentaminen on jaettu kahteen osaan: Oulu-Kokkola välillä pääpaino on tavaraliikenteen kapasiteetin kasvattamisessa ja Kokkola-Seinäjoki välillä henkilöliikenteen nopeuden nostamisessa.

Myös itse toteuttaminen on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä vaiheessa, vuosina 2007-2010, tehdään rataosuuden raskain rakentaminen ja toisessa vaiheessa (2011-2015) paikotaan kaksoisraiderakentamisesta johtuvia kohtia.

Ratarakentaminen alkaa Seinäjoelta. Pohjoisosan rakentaminen ajoittuu vuoden 2010 kesälle. Koska pohjoisessa kyseessä on yksiraiteinen rata, luvassa on mittavia liikennejärjestelyjä.

"Henkilöliikennettä joudutaan hoitamaan busseilla. Tavaraliikenne on hoidettava joko niin, että useampi juna menee yhdessä ja jätetään työrakoja tai sitten junia ohjataan kulkemaan muita reittejä", ylitarkastaja Tommi Rosenvall selvittää.

Ratahanke on parhaillaan kunnissa lausuntokierroksella. Oulussa suunnitelmat otettiin vastaan tyrmistyneinä.

"Kokkola-Oulu välillä radan taso on jäämässä alemmaksi, mitä on toivottu. Sinänsä se on tärkeää, että raskas junaliikenne saadaan kuntoon, mutta nopea henkilöliikenne kärsii. Toinen suuri huoli on siitä, että rahoitus on jakautunut niin pitkälle ajalle, että rakennusaikaiset haitat ovat todella isoja", Oulun kaupungininsinööri Matti Räinä harmittelee.

Räinän mukaan pohjoisen Suomen toimijat, suurimmat kaupungit, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan liitot sekä Kauppakamari, ovat yhdessä lähdössä vaatimaan rahoituksen nostoa ja aikataulun lyhentämistä.

"Tämä ratkaisu ei todellakaan tyydytä pohjoisen kuntia ja yrityselämää. Rahaa tarvittaisiin noin 200 euroa lisää, jotta esimerkiksi kaksoisraiderakentamista voitaisiin tehdä enemmän. Toisen raiteen rakentaminen täytyy sisällyttää myös asemakaavaan", Räinä korostaa.

Oulu on huolissaan myös ympäristöhaittojen vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden karsimisesta. Esimerkiksi junapainojen lisääminen vain lisää tärinähaittoja. Oulun tekninen lautakunta käsitteli ratahankkeesta annettavaa lausuntoa tiistai-iltana. Lausunto menee vielä kaupunginhallitukselle.

Lähde Kaleva.plus 24.1.2007
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/klubi/index.cfm?j=630004


VR:ltä eläköityy lähiaikoina paljon työntekijöitä

24.01.2007 10:31

VR tarvitsee lähivuosina 1 400 uutta työntekijää korvaamaan eläkkeelle lähtijöitä. Yhtiö tarvitsee erityisesti veturinkuljettajia, konduktöörejä ja ratapihantyöntekijöitä. Uusia työntekijöitä palkataan vuosittain 250-300.

Valtionrautatiet kaipailee varsinkin nuoria työntekijöitä, joita yritetään houkutella yhtiöön muun muassa seuraavilla Next Step -koulutusmessuilla.

Junaliikenteen tehtäviin vaaditaan erikoiskoulutus, jonka antaa VR Koulutuskeskus Helsingin Pasilassa. VR lupaa työpaikan kaikille koulutukseen hyväksytyille. Koulutus on käytännönläheisiä monimuoto-opetusta, johon kuuluu runsaasti työssä oppimista. Kursseja järjestetään keskimäärin kaksi kertaa vuodessa ja niiden kesto on puolesta vuodesta vuoteen.

VR:ltä siirtyy eläkkeelle vuoteen 2010 mennessä noin 1 500 henkeä. Yrityksen palveluksessa on tällä hetkellä noin 7 700 työntekijää. Konduktöörejä on 700, ratapihantyöntekijöitä 1 400 ja veturinkuljettajia 1 900.

Lähde HS 24.1
Lähde WWW http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135224535169


Saviolle rikkoutunut juna häiritsi iltapäiväruuhkan liikennettä

23.01.2007 22:09

Pääradan lähijunaliikenne on palannut normaaliksi. VR on saanut poistettua Savion asemalle kello 13 aikaan rikkoontuneen K-junan, joka vaikeutti pääradan lähiliikennettä.

Savion asemalla seisovan rikkinäisen junan takia VR joutui pysäyttämän joka toisen K-junan Hiekkaharjuun tai Tikkurilaan. K-junat myöhästelivät päivän aikaan kymmenisen minuuttia ja R-, H- ja Z-junavuorot viitisen minuuttia.

Lähde Ylen aikainen 23.1
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content5855A


Välipala aloitti liikenteessä

22.01.2007 23:02

Matalalattiainen väliosalla varustettu nivelraitiovaunu aloitti Helsingin matkustajaliikenteessä. Vaunu ajaa vaihdellen kaikilla linjoilla. Koeajoista ja liikenteestä saatujen kokemusten perusteella aloitetaan väliosien sarjatuotanto myöhemmin tänä vuonna.

Tavoitteena on saada ensi vuoden aikana varustetuksi jo parikymmentä 1980-luvun nivelraitiovaunua matalalattiaisella väliosalla. Vanhojen nivelraitiovaunujen muuttaminen osittain matalalattiaisiksi lisää esteettömyyttä kaupunkiliikenteessä. Matalalattiaosa on suunniteltu HKL:ssä.

Lähde HS 21.1


VR tilaa uusia tavaravaunuja

22.01.2007 13:46

VR tilaa Pieksämäen konepajalta uuden prototyypin mukaisia tavaravaunuja. VR:n hallitus päätti investointiohjelman aloittamisesta maanantaina.

Ensimmäinen 50 vaunun sarja valmistuu tämän vuoden aikana, ja vaunut on tarkoitettu ensisijaisesti metsäteollisuuden puunkuljetukseen.

Uusiin vaunuihin mahtuu kolme kertaa enemmän raakapuuta kuin nykyisin käytössä oleviin. Tilauksen arvo on useita miljoonia euroja.

VR varautuu lisäksi aikaistamaan jatkohankintoja, jos metsäyhtiöiden puunhankinta kotimaassa kasvaa. Metsäyhtiöt ovat viime kuukausina syyttäneet VR:ää vaunukaluston riittämättömyydestä.

Lähde YLE uutiset 22.1.2007
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id51783.html


Pääradan junaliikennettä haitannut vika korjattu

22.01.2007 09:17

Pääradan junaliikenne kulkee jälleen normaalisti aamulla Helsingissä Oulunkylässä havaitun vaihdevian korjaantumisen jälkeen. VR:n mukaan vaihdehäiriö johtui jäästä ja kosteudesta.

Vika ehti myöhästyttää varsinkin Helsinkiin matkalla olleita kaukojunia ja pitemmän reitin lähijunia kello 6.20 - 7.00. Myöhästymiset olivat pahimmillaan puolen tunnin luokkaa. Liikenne palautui normaaliksi noin kello puoli kahdeksaan mennessä.

Lähde YLE 22.1
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id51740.html


Vaihdevioista riesaa talvella

21.01.2007 00:00

Poikkeuksellisista sääoloista johtuvat vaihdeviat aiheuttavat ongelmia rautatieliikenteelle Suomessa. Ratahallintokeskuksesta ja VR:stä kerrotaan, että junat ovat sään armoilla ainakin viitenä päivänä joka vuosi.

Kunnossapitoyksikön päällikkö Risto Heinonkoski Ratahallintokeskuksesta pitää vaihdeongelmia ennen kaikkea kustannuskysymyksenä.

- Ääri-ilmiöt ovat erittäin vaikeita, koska varautuminen tapahtuu aina normaalioloihin plus vähän päälle, Heinonkoski sanoo. Vaihteet menevät tukkoon kahdenlaisilla keleillä: joko nuoskakelillä tai silloin kun on toistakymmentä astetta pakkasta ja lunta tupruttaa sakeasti.

- Pääradoilla isoissa osissa vaihteistoa on vaihteiden lämmitysjärjestelmä. Tehokkuutta ei voida enää kuitenkaan lisätä, koska nyt ollaan jo niillä rajoilla, mitä kaapelit voivat kestää. Jos lämmitysjärjestelmä ei toimi riittävän hyvin, paikalle lähetetään poikkeuksetta luutapartio tilanteen korjaamiseksi. Ongelmia ilmenee varsinkin päiväsaikana, koska vaihteita ei ehditä puhdistamaan vilkkailla rataosuuksilla.

Eniten häiriöitä on Etelä-Suomessa, joka on liikenteellisesti tiheintä seutua. Esimerkiksi Helsingin ratapihalla ja varikolla Ilmalassa on kussakin reilusti yli 200 vaihdetta.

Heinonkosken mielestä tilanne voi helpottua ensi vuoden syksynä, johon mennessä pulmalliselle Toijalan ja Oriveden väliselle rataosuudelle on määrä rakentaa 45 uutta vaihdelämmitintä.

Kansainvälinen probleema

Heinonkosken mukaan useita teknisiä ratkaisuja on jo kokeiltu - turbiinilaitteita, lehtipuhallinimureita ja harjakoneita - mutta ne eivät ole tarjonneet riittävän kustannustehokasta vaihtoehtoa.

- Olemme olleet laitetoimittajiin yhteydessä, mutta kiinnostus ei ole korkea. Ei näitä teknisiä ratkaisuja paljon tarvittaisi, vain muutamia yksiköitä suurimmille ratapihoille. Sarjavalmistukseen pääsemistä ei ole näköpiirissä.

Ratahallintokeskuksessa seurataan tarkasti, miten vaikkapa Ruotsissa ja Kanadassa toimitaan, sillä kyseessä on kansainvälinen ongelma.

- Kaikki maat, joissa on lunta, kamppailevat samojen ongelmien kanssa. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen (sd.) muistuttaa, että pahoilla sääoloilla on tapana aiheuttaa merkittäviä ongelmia myös maantie- ja lentoliikenteelle.

- Haluan korostaa riittävän ajoissa tapahtuvan ennakoinnin merkitystä. Pitää pystyä ennustamaan, milloin tällaisia poikkeuksellisia tilanteita on tulossa, jotta voidaan keskittyä häiriötekijöihin ja niiden mahdollisimman nopeaan korjaamiseen.

Lähde Karjalainen
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Depa=kotimaa&Date=070121&Model=juttusivu.html&Story=3139702.txt


Oikoradan turvalaitteet takkuavat

20.01.2007 12:58

Junaliikenne Kerava-Lahti -oikoradalla on ollut vaikeuksissa koko aamun liikenteen ohjausjärjestelmässä olevan vian takia. Vika ilmeni kello kuuden aikoihin. Vian syystä ei ole tietoa, joten vian kestoa ei voida arvioida, kerrotaan VR:n liikenteenohjauksesta.

Vian takia kaikki Lahden suuntaan ja sieltä Helsingin suuntaan tulevat junat joutuvat ajamaan hidastetulla nopeudella vika-alueella ja myöhästyvät noin 20-30 minuuttia. VR on myös ajattanut osan junista Riihimäen kautta.

Lähde Ylen aikainen 20.1
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentF426C


Naisille ja miehille omat junanvaunut Venäjällä

18.01.2007 19:00

Venäjän rautateillä on maanantaista lähtien voinut ostaa lippuja naisten, miesten tai sekavaunuihin. Koemielessä aloitettua palvelua tarjotaan rautatieyhtiön mukaan kahdeksassa junassa. Jos asiakkaiden toivomuksesta käynnistetty palvelu osoittautuu suosituksi, sitä saatetaan laajentaa. Pitkän matkan junissa on tavallisesti neljän matkustajan hyttiosastot.

Lähde hs.fi


Inter Rail -liput uudistuvat

18.01.2007 10:41

Inter Rail -liput uudistuvat 1. huhtikuuta 2007. Uudistuksen ansiosta matkustamisesta tulee entistä joustavampaa. Maiden vyöhykejako poistuu ja reilaaja saa valita vapaasti oman maayhdistelmänsä.

Uusi Inter Rail sisältää kaksi vaihtoehtoa: lipun kaikkiin Inter Rail-maihin ja lipun, joka käy yhden maan alueella. Uudistusten myötä matkustusajat monipuolistuvat. Uutta on myös aikuisten ja alle 12-vuotiaiden mahdollisuus matkustaa 1. luokassa.

Uudistusten tarkoitus on vastata entistä paremmin asiakastutkimuksissa nousseisiin toiveisiin.

Yhden maan Inter Rail -kortti korvaa maakohtaisen Euro Domino -kortin, jonka myynti päättyy 31.3. Pohjoismaissa voimassa olevan ScanRailin myynti jatkuu. Marokko ei kuulu Inter Rail -maihin enää 1.4. jälkeen.

Reilauksen suosio on pysynyt viime vuosina ennallaan, vaikka huippuvuosiin ei ole ylletty. Vuonna 2006 Suomesta lähti lähes 3 000 reilaajaa.

Voimassaoloajat muuttuvat

Inter Rail -lippuihin on tarjolla aiempaa monipuolisempia voimassaoloaikoja. Kaikissa Inter Rail -maissa käyvällä Global Pass -kortilla voi matkustaa 22 tai 30 peräkkäisenä päivänä. Lisäksi voi valita vapaasti 5 matkapäivää 10 päivän sisällä tai 10 matkapäivää 22 päivän sisällä.

Uusilla maakohtaisilla korteilla voi matkustaa 3, 4, 6 tai 8 päivää kuukauden aikana.

Hinnoittelu uudistuu

Kortteja on saatavilla yli 26-vuotiaille aikuisille, 12-25-vuotiaille nuorille ja alle 12-vuotiaille lapsille. Hinnat määräytyvät kortin voimassaolon ja matkustajan iän mukaan. Lapsi saa aikuisen lipun hinnasta 50 prosentin alennuksen.

Myös korttien hinnat muuttuvat. Kaikissa Inter Rail -maissa kelpaava Global Pass kuukaudeksi maksaa nuorelta 399 euroa aiemman 385 euron sijaan. Nuorten yhden kuukauden kortti on ollut ylivoimaisesti myydyin Inter Rail -tuote. Uusi vaihtoehto on Global Pass, jolla viisi matkapäivää 10 päivän sisällä maksaa nuorilta 159 euroa.

Lähde VR-konsernin tiedote
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_188.html


Laajasalon raitiotiestä kaksi vaihtoehtoa

17.01.2007 19:47

Kaupunkisuunnitteluvirastossa suunnitellaan Laajasalon ja tulevan Kruunuvuorenrannan yhdistämistä Helsingin kantakaupunkiin avattavalla läppäsillalla ja tunnelilla. Näin Laajasalo olisi joukkoliikenteen käyttäjille vastaavan etäisyyden päässä keskustasta kuin Lauttasaari ja Kulosaari ovat.

Suunnittelun tässä vaiheessa tutkittavia linjausvaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäinen vaihtoehto kulkisi Katajanokalta avattavaa läppäsiltaa pitkin Hylkysaareen ja sukeltaisi sieltä meren pohjaan asennettavaan betonielementtitunneliin, joka nousisi maan pinnalle nykyisen öljysataman paikkeilla. Toinen vaihtoehto kulkisi Liisankadulta Tervasaareen, sieltä avattavalla läppäsillalla Sompasaareen josta kiinteää siltaa pitkin Korkeasaaren rantaan. Korkeasaaressa yhteys menisi tunneliin ja jatkaisi sitä pitkin meren alitse Kruunuvuorenrantaan.

Katajanokan kautta kulkevassa vaihtoehdossa ajaisi kolme raitiolinjaa: yksi ajaisi rakennettavalle Kruunuvuorenrannan alueelle, toinen jatkaisi Yliskylään saakka ja kolmas Reiherintien ja Laajasalontien risteykseen. Sompasaaren kautta kulkevalla reitillä liikennöisi edellisten lisäksi oma linja keskustasta Sompasaareen. Molemmat vaihtoehdot mahdollistavat ratikkayhteyden Korkeasaareen.

Tunnelia on suunniteltu 3-aukkoiseksi jolloin siinä olisi tilaa myös kevyelle liikenteelle. Suunnittelun yhteydessä arvioidaan myös vaihtoehtoa, joissa liikenne hoidettaisiin raitiovaunujen sijasta linja-autoilla. Myöhemmässä vaiheessa tunneli voidaan muuttaa myös metron käyttöön. Silloin sillat jäisivät kevyenliikenteen käyttöön ja metro kulkisi koko matkan tunnelissa.

Lähde Kaupunkisuunnitteluviraston tiedote 17.1
Lähde WWW http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunkisuunnitteluvirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Kaupunkisuunnitteluvirasto/Uutiset/Tiedote_5_2007_kruunuvuorenranta


Sähköpylväisiin kiivenneet pojat hidastivat junaliikennettä

16.01.2007 01:58

Junanradan sähköpylväisiin kiivenneet pikkupojat aiheuttivat vaaratilanteen Hämeenlinnan Harvialassa maanantaina iltapäivällä kello 16.50.

Lähijunan kuljettaja näki poikien kiipeävän sähköradan rakenteisiin. Radan sähköt katkaistiin välittömästi.

- Siinä on 25 000 voltin virta. Kun menee metriä lähemmäs lankaa, tulee valokaari, joka vie hengen. Se on sama kuin kiipeäisi voimajohtoon, Jari Lindström VR:n liikenteenohjauksesta kertoo.

Toisen raiteen sähkö pysyi katkaistuna kello 17.30 saakka, jolloin pojat olivat jo poistuneet paikalta. Toista raidetta pystyttiin yhä käyttämään. Junat myöhästelivät Lindströmin mukaan noin 15 minuuttia ja olivat aikataulussa kello 18 mennessä.

- Onneksi pojat eivät saaneet sähköiskua. Se on nimittäin todella vaarallista leikkiä, hän manaa.

Liikenteenohjaajana 26 vuotta työskennellyt Lindström kertoo, että vastaavia tapauksia tulee vastaan toisinaan.

- Ei niitä vuosittain tapahdu, mutta aina muutaman vuoden välein tapahtuu niin, että joku saa sähköiskun. Usein käy niin, että menee henki.

Lähde Hämeen Sanomat 15.01.2007 23.09


YIT rakentaa junien huoltohallin 23 miljoonalla

12.01.2007 12:00

YIT Rakennus Oy ja VR-Yhtymä Oy ovat sopineet Pendolino-junille tarkoitetun huoltohallin toteuttamisesta Helsinkiin Ilmalan ratapihalle. Sopimuksen kokonaisarvo on 23 miljoonaa euroa.

Työt ovat käynnistyneet ja huoltohallin on määrä valmistua joulukuussa. Hallin kokonaislaajuus on noin 31 500 neliömetriä ja siellä voidaan huoltaa Pendolino- ja muun kaukoliikenteen junia.

Halliin toteutetaan 4-raiteinen huoltoalue, jonne mahtuu samanaikaisesti 8 huollettavaa Pendolino-junaa.

Kohde on vaativa, sillä rakentaminen tapahtuu käytössä olevalla ratapiha-alueella päivittäistä junaliikennettä häiritsemättä.

Lähde Tekniikka&Talous 11.1.2007
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/doc.ot?f_id=1091837


Venäjälle vietävät autot siirtyvät juniin

12.01.2007 11:58

Itärajan rekkaralli helpottuu, kun osa henkilöautojen transitokuljetuksista siirtyy maanteiltä rautateille. Venäjälle rahdattiin viime vuonna 600 000 uutta henkilöautoa ulkomailta. Näistä reilut 400 000 kuljetettiin Suomen kautta.

Valtaosa Suomen kautta Venäjälle vietävistä autoista kuljetetaan maanteitse. Rautateitse menee viitisen prosenttia.

"Venäjällä ei ole terminaaleja, joihin voitaisiin purkaa koko junallinen autoja. Lisäksi puuttuvat kuljetuksiin sopivat vaunut", selvittää markkinointipäällikkö Matti Andersson VR Cargosta.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, kun Venäjän rautateiden ja yksityisen logistiikkayhtiön muodostama yhteisyritys pääsee tositoimiin. Tavoitteena on rakentaa useita terminaaleja eri puolille Venäjää, joista suomalaisille tärkein nousee Moskovan ulommaisen kehätien kupeeseen.

Andersson arvelee Moskovan terminaalin olevan käytössä ensi syksynä.

Alussa VR:n tavoitteena on viedä Venäjälle 1-2 junallista autoja viikossa. Yhteen junaan mahtuu noin 350 henkilöautoa.

Vuonna 2008 autojunan pitäisi liikennöidä päivittäin Suomesta Venäjälle. Vuosittainen kokonaismäärä kohoaisi tuolloin sataan tuhanteen autoon.

Nykyään auton junakuljetus Venäjälle maksaa hieman maantiekuljetusta enemmän. Kysyntä kuitenkin ylittää tarjonnan, sillä junan etuna on toimitusten varmuus ja nopeus.

Venäjälle suuntautuvasta transitoliikenteestä iso osa on autoja. Suomalaisille rahdattavaa riittänee myös lähivuosina, sillä ulkomaalaisten autojen kysynnän arvellaan voimistuvan Venäjällä entisestään.

Suomalaiset eivät osallistu rautatie- ja terminaali-investointeihin Venäjällä. Suomessa VR on varautunut muuttuvan tilanteeseen rakentamalla useille asemille autokuljetuksiin sopivia lastausramppeja.

Lähde Tekniikka&Talous 11.1.2006
Lähde WWW http://www.tekniikkatalous.fi/doc.ot?f_id=1091414


Junaliikenne takkuaa kolmessa paikassa

10.01.2007 16:44

Junaliikenne takkuilee Tampereen ja Turun, Oulun ja Kajaanin sekä nyt myös Kausalan ja Korian välillä.

Tampereen ja Turun välisellä junaradalla liikennettä haittaa ajolankavaurio. Urjalan ja Humppilan välillä sattunut vaurio saataneen korjatuksi kuuteen mennessä.

Vaurion aiheutti kovan tuulen takia radalle kaatunut puu, joka pudotti ajolankaa noin 400 metrin matkalta. VR:n liikenteenohjauksesta arvellaan, että vian korjaus kestää iltakuuteen.

Tampereen ja Turun välinen junaliikenne korvataan busseilla. Tämä saattaa myöhästyttää jatkoyhteysjunia sekä Tampereella että Turussa. Junat myöhästelevät VR:n arvion mukaan enimmillään 30 minuuttia.

Oulun ja Kajaanin välistä junaliikennettä puolestaan haittaa Kontiomäen aseman vaihdevika. Yksi ratapihan vaihteista vaurioitui aamulla puoli kuuden aikaan, kun kaksi toisiinsa kytkettyä veturia putosi kiskoilta. Syytä veturien putoamiseen ei toistaiseksi tiedetä.

VR korvaa keskiviikkoaamun junavuorot busseilla Kontiomäen ja Kajaanin välillä. Vian korjaaminen kestänee klo 17 saakka.

Lisäksi yksi puolikahdeksalta saapuneen Helsinki-Oulu -junan autovaunuista jäi Helsinkiin ja Ouluun päätyi tyhjä vaunu. VR ei tiedä syytä tapahtuneeseen. Autojen pitäisi saapua perille viiden junalla.

Myöhästymisiä on odotettavissa myös Kouvolan lähistöllä Kausalan ja Korian välillä. Siellä radalle kaatui puu, joka haittaa idän suunnan junaliikennettä.

VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan, että myrskyn kaatama puu on estänyt liikennöinnin yhdellä raideparilla. Paikalla on kaksi raideparia, joista toinen on pysynyt käytössä.

Paikka saataneen raivatuksi kello 17:een mennessä, mutta myöhästelyihin pitää liikenteenohjauksen mukaan varautua vielä jonkin aikaa kaikissa Kouvolan kautta kulkevissa junissa. Myöhästymisten kestoksi arvellaan junasta riippuen 15 minuutista jopa tuntiin.

Lähde YLE 10.1
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id50851.html


Vaihdevaurio haittaa idästä tulevaa junaliikennettä

10.01.2007 10:43

Vaihdevaurio haittaa junaliikennettä Itä-Suomen ja Oulun välillä. VR korvaa junavuoroja busseilla Kajaanin ja Kontiomäen välillä, mutta vian korjaus venynee iltapäivään asti. Kajaanista etelään ja Kontiomäestä kohti Oulua jatkavat junat myöhästyvät 20-30 minuuttia.

Aamun ensimmäinen lähtö Kajaanista Ouluun jäi kokonaan ajamatta, ja matkustajat joutuivat taittamaan matkan linja-autolla. Kajaanista lähtee päivän aikana vielä kaksi junaa Ouluun kello 11.44 ja 14.53.

Kaksi diesel-veturia suistui aamulla kello puoli kuuden aikaan kiskoilta Kontiomäen ratapihalla. Onnettomuus tapahtui alhaisella nopeudella vaihtotyössä eikä aiheuttanut henkilövahinkoja. Suistuminen tukki kuitenkin ratapihan eteläpään vaihteen, joten junaliikenne on pysähdyksissä Kontiomäen ja Kajaanin välillä.

Raivauskalusto oli aamulla ennen yhdeksää matkalla onnettomuuspaikalle, ja VR arvioi normaalin liikenteen käynnistyvän iltapäivän aikana.

Lähde Kaleva.plus 10.1.2007
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu626129_page0.htm


Raideliikenteessä useita häiriöitä

10.01.2007 10:42

VR:n junaliikenne on ollut paikoitellen poikki teknisten vikojen vuoksi aamun aikana. VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan, että Tampereen ja Turun välisellä rataosuudella ei kyetä liikennöimään Urjala-Humppila-välillä tapahtuneen ajolankavaurion vuoksi. VR korvaa junaliikennettä bussivuoroilla. Vian aiheuttajasta eikä kestosta ole tietoa.

Vaihdevaurio haittaa puolestaan junaliikennettä Itä-Suomessa. VR korvaa ainakin aamun junavuorot busseilla Kajaanin ja Kontiomäen välillä, mikä myöhästyttää Kajaanista etelään ja Kontiomäestä länteen jatkavia junia 20-30 minuuttia. Vian korjaus kestänee iltapäivään.

Lähijunaliikenteessä Helsingin ja Hyvinkään välillä on jopa 15 minuutin myöhästymisiä. Hyvinkään aseman liepeillä yksi raide on ollut poissa käytöstä, kun Pendolino-junasta on etsitty vikaa.

Lähde HS.fi 10.1.2007
Lähde WWW http://www.hs.fi/artikkeli/1135224201381


Ajolankavaurio ja vaihdevika haittaavat junaliikennettä

10.01.2007 10:41

Junaliikenne takkuilee sekä Tampereen ja Turun että Oulun ja Kajaanin välillä. Tampereen ja Turun välisellä rataosuudella liikenne on poikki ajolankavaurion takia, Oulun ja Kajaanin välistä liikennettä puolestaan haittaa vaihdevika.

Tampereen ja Turun välisellä junaradalla liikennettä haittaa ajolankavaurio. Urjalan ja Humppilan välillä sattunutta vauriota korjataan parhaillaan. Vian syy ei ole vielä selvillä.

Myöskään häiriön kestosta ei ole tarkkaa arviota, mutta oletettavasti korjaustyö kestää tunteja. Tampereen ja Turun välinen junaliikenne korvataan busseilla. Tämä saattaa myöhästyttää myös jatkoyhteysjunia Tampereella ja Turussa. Myöhästymisiin on syytä varautua koko päivän ajan.

Oulun ja Kajaanin välistä junaliikennettä puolestaan haittaa vaihdevika. Kontiomäen asemalla aamuyöllä sattunut vahinko estää junien kulun. VR korvaa keskiviikkoaamun junavuorot busseilla Kontiomäen ja Kajaanin välillä.

VR:ltä arvioi, että vian korjaaminen saattaa kestää iltapäivään asti. Yksi Kontiomäen ratapihan vaihde vaurioitui keskiviikkoaamuna puoli kuuden aikaan, kun kaksi toisiinsa kytkettyä veturia putosi kiskoilta. Turman syy ei ole vielä selvillä.

Lähde YLE uutiset 10.1.2007
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/vasen/id50851.html


Junat hidastelivat iltaruuhkassa pääradalla

09.01.2007 22:32

Tekninen vika on hidastuttanut junaliikennettä pääradalla. Myöhästymiset koskivat Helsinkiin tulleita ja sieltä lähteneitä kaukojunia sekä lähiliikenteen junia Tikkurilan ja Keravan välisellä kaupunkiradalla.

VR:n mukaan sulakevika liikenteenohjausjärjestelmässä havaittiin Pasilan ja Oulunkylän välillä kello 16:n aikaan. Häiriöstä huolimatta kaikki raiteet olivat käytössä, mutta junat joutuivat kulkemaan radalla hitaammin. Sen takia muutama kaukojuna jäi aikataulustaan kymmenkunta minuuttia. Lähijunat Tikkurilan radalla myöhästelivät puolestaan 5-15 minuuttia. Liikenne pääradalla palautui ennalleen illansuussa.

Lähde Kaleva 9.1
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/plus/juttu626002_page0.htm


VR kuljetti ennätysmäärän matkustajia ja rahtia

09.01.2007 12:52

Junamatkoja tehtiin vuonna 2006 ennätykselliset 65,0 miljoonaa. Matkojen määrä lisääntyi kaukojunissa 2,8 prosenttia ja pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä 2,2 prosenttia.

Aloittaessaan 3.9.2006 Uuden juna-ajan VR muutti kauko- ja lähiliikenteen jaottelua siten, että Riihimäki-Lahti-matkustus tuli osaksi vyöhykeliikennettä, kun se aikaisemmin oli ollut kaukoliikennettä. Tästä johtuen vuosien 2005 ja 2006 luvut eivät suoraan ole vertailukelpoisia.

Viime vuonna kaukojunissa tehtiin 12,8 miljoonaa matkaa. Vuonna 2005 matkojen määrä oli 12,5 miljoonaa. Suomen ja Venäjän välisten junamatkojen määrä kasvoi 26,1 prosenttia eli kaikkien aikojen ennätykseen 337 000:een.

YTV-alueella junamatkat lisääntyivät 0,8 prosenttia. Matkojen määrä oli 41,2 miljoonaa. YTV-alueen ulkopuolisten lähiliikennematkojen määrä pääkaupunkiseudulla kasvoi 7,9 prosenttia. Matkojen määrä oli 10,9 miljoonaa.

Vuonna 2006 rautateillä kuljetettiin rahtia ennätykselliset 43,6 miljoonaa tonnia. Kasvua edellisen vuoden 40,7 miljoonaan tonniin oli 7,0 prosenttia.

Kotimaassa kuljetukset kasvoivat 10,6 prosenttia. Kuljetettuja tonneja oli 26,0 miljoonaa.

Kuljetukset Suomen ja Venäjän välillä vähenivät 2,7 prosenttia, ja niiden määrä oli 12,6 miljoonaa tonnia. Suomen kautta kulkeva transitoliikenne oli 4,2 miljoonaa tonnia eli 25,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2005.

Lähde VR-konserni tiedottaa
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_180.html


Kuljettajan puuttuminen myöhästytti Pendolinoa

07.01.2007 22:57

Kuopiosta Kouvolan ja Lahden kautta Helsinkiin matkannut Pendolino jäi sunnuntaina pahasti aikataulustaan. Syy myöhästymiseen oli kuljettajan puuttuminen.

- En osaa sanoa onko kyseessä ollut sairastapaus vai onko vuorokierroissa ollut joku sekaannus, VR:n liikennepäällikkö Mauno Haapala pohti.

Kuopioon hankittiin Pendolinon ohjaamiseen pätevöitynyt kuljettaja ja juna pääsi lähtemään vasta iltakuuden jälkeen, noin 2,5 tuntia aikataulustaan myöhässä. Sitä ennen junan matkustajille oli järjestetty korvaavia kyydityksiä Kouvolaan ja sieltä jatkoyhteyksillä eteenpäin. Haapalan tietojen mukaan Pendolinon matkustajat kärsivät korvaavien kyytien ansiosta vain parinkymmenen minuutin myöhästymisiä.

Lähde ESS 7.1
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=126558&main=21


VR lopettaa kuriiritavaran kuljettamisen

06.01.2007 14:18

VR lopettaa junassa ilman matkustajaa lähetetyn matkatavaran kuljettamisen. Kuriiripalvelu päättyy sunnuntaina 7. tammikuuta. Sen jälkeen juniin otetaan vain matkustajien tavaroita.

Palvelu loppuu, koska uudemmissa junissa ei ole varattu erikseen tilaa matkatavaroille, kertoo VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen. Kuriiripalvelua ei myöskään ole käytetty kovin ahkerasti. Kuriiritavaraa on kuljetettu pikajunissa ja joissakin taajamajunissa. Tavara on pitänyt itse jättää junaan, ja sen vastaanottajan on pitänyt olla vastassa junaa.

Lähde HS 6.1
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/1135224117795


Ohjauslaitevika Lahden oikoradalla hidasti junaliikennettä

06.01.2007 14:17

Lahden oikoradalla havaittu ohjauslaitevika myöhästytti lauantaina sekä kaukojunaliikennettä Helsingin ja itäisen Suomen välillä että Helsingin ja Lahden välisiä lähiliikennejunia.

Vika oikoradalla huomattiin pian kello 10:n jälkeen ja se saatiin korjattua puolen päivän aikoihin. Kaukoliikenne kulki vikatilanteen ajan Riihimäen kautta, mikä pidensi junien matka-aikoja ainakin puolella tunnilla. Lähiliikenteen Z-junat ajavoivat oikorataa, mutta nekin myöhästelivät aikataulustaan.

Lähde HS 6.1
Lähde WWW http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/1135224115959


VR on saanut Pendolinot toimimaan

06.01.2007 00:45

Pendolinoja myöhästyttäneet tekniset ongelmat on selvitetty. VR on saanut yhdessä Pendolinojunien valmistajan kanssa korjattua suurimman osan teknisistä viosta. Junien kytkennöissä ja kallistuksen vakauksessa oli runsaasti ongelmia viime vuonna. Junat myöhastelivät usein ja pahimmillaan joitakin junavuoroja ei kyetty ajamaan lainkaan.

Junia on huollettu italialaisvalmistajan antamaan takuuseen. VR on testannut useita korjattuja Pendolinoja tällä viikolla, kertoo vetopalvelujen asiantuntija Erkki Juuth.

Lähde Yle Kainuun Radio 5.1
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rswebkni.nsf/sivut/kr_uutiset?opendocument&pageid=ContentF3996


Sähköistys ei nostanutkaan nopeuksia Kainuussa

06.01.2007 00:45

Ratahallintokeskus peruu rataosalle Oulu-Kontiomäki-Iisalmi sovitun suunnitellun nopeuden noston. Rataosan nopeutta piti nostaa 7.1.2007 alkaen nopeudesta 120 kilometriä tunnissa nopeuteen 140 kilometriä tunnissa. Rautatievirasto ei kuitenkaan voi antaa kyseisen rataosan nopeuden nostolle rautatielain mukaista käyttöönottolupaa. Syynä tähän on se, että rataosan tasoristeysolosuhteet eivät ole kaikilta osin nopeuden noston edellytyksenä olevien määräysten mukaiset.

Ratahallintokeskus on käynnistänyt selvitystyön siitä, mitä toimenpiteitä olosuhteiden korjaaminen määräysten mukaiseksi vaatii ja aloittaa välittömästi parannustyöt. Töiden kestosta ei voida vielä tässä vaiheessa antaa arviota. Tarkoituksena on kuitenkin pyrkiä siihen, että liikenteelle aiheutuvat haitat voidaan poistaa mahdollisimman nopeasti.

Ratahallintokeskus on virasto, joka omistaa rataverkon tasoristeyksineen ja vastaa niistä. Syyskuun alussa toimintansa aloittanut Rautatievirasto vastaa rautatiejärjestelmän turvallisuudesta.

Lähde RHK 5.1
Lähde WWW http://www.rhk.fi/?x31161=1564079


Oikorata lisännyt matkustusta tuntuvasti

06.01.2007 00:41

Lahden ja Keravan välinen oikorata on lisännyt junamatkustusta tuntuvasti loppuvuoden aikana. Oikorata otettiin käyttöön 3.9.2006. Matkustajamäärät ovat kasvaneet Itä-Suomessa 20-30 prosenttia. Viime vuoden odotetaan osoittautuvan VR:n ennätysvuodeksi, vaikka vielä ei julkistetakaan tarkkoja lukuja. Kun alkuvuodesta VR:n matkustajamäärän kasvu oli edellisvuotisesta neljä prosenttia, niin syys-joulukuussa junilla on tehty matkoja seitsemän prosenttia enemmän kuin toissa vuonna vastaavaan aikaan.

Lähde HS 5.1


VR esittää valtiolle oikoradan junavuorojen lisäämistä lähiaikoina

05.01.2007 11:05

VR esittää jo lähiaikoina liikenne- ja viestintäministeriölle, että oikoradan lähijunavuoroja lisättäisiin.

VR:n mukaan liikennöinti oikoradalla ei ole kuitenkaan niin kannattavaa, että yhtiön kannattaisi kustantaa lisävuorot. VR esittäneekin, että valtio ostaa lisävuorot.

- Tietysti jos ajatellaan, että on rata, jota on rakennettu kauan ja kalliisti, niin kyllähän liikennetarjonnan pitää tyydyttää kysyntä, sanoo Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Harri Cavén.

VR lisää ensi maanantaina oikoradan liikenteeseen yhden uuden lisävuoron sekä lisää kalustoa.

Lähde Ylen Aikainen 5.1.2007
Lähde WWW http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content7A045


Pendolino- ja InterCity-liikenne käynnistyy Kajaanissa

04.01.2007 19:59

Junatarjonta Helsingin ja Kajaanin välillä lisääntyy, kun VR aloittaa liikenteen Pendolino- ja InterCity-junilla Kajaaniin 7.1.2007. Junayhteyksien määrä Kajaanin ja Helsingin välillä kasvaa nykyisestä kuudesta yhteentoista. Näistä kuusi on vaihdotonta yhteyttä. Lisäksi Kajaanista on yhteysjuna Ouluun, josta voi jatkaa yöjunalla Helsinkiin.

Samalla junamatkat Kajaanin ja Helsingin välillä nopeutuvat enimmillään noin puoli tuntia. Nopeimmillaan Helsingin ja Kajaanin välinen junamatka taittuu 5 tunnissa 43 minuutissa.

Suora Pendolino-yhteys Helsingistä lähtee kello 19.12 ja saapuu Kajaaniin kello 0.55. Kajaanista Pendolino lähtee kello 4.00, ja on perillä Helsingissä kello 10.27. Kajaanista lähtevät matkustajat voivat kuitenkin vaihtaa Kuopiossa nopeampaa reittiä kulkevaan Pendolinoon, joka on perillä Helsingissä jo kello 9.48.

Suorat InterCity-junat lähtevät Kajaanista Helsinkiin kello 6.22 ja 15.20. Helsingistä Kajaaniin InterCity-junat lähtevät kello 8.00 ja 16.00.

7.1. - 31.1.2007 Kajaanin ja Helsingin välinen junamatka 2. luokassa maksaa 48 euroa, kun lipun ostaa verkkokaupasta (www.vr.fi). Normaalisti matka maksaa 69,00/63,30 euroa. Alennushintaiset liput tulevat myyntiin 6.1.

11 vuotta Pendolinoja Suomessa

Pendolino-liikenne alkoi Suomessa 11 vuotta sitten Helsingin ja Turun välillä. Sen jälkeen Pendolinoilla on alettu liikennöidä myös Jyväskylään, Ouluun, Iisalmeen ja Joensuuhun.

7.1. lähtien Pendolino-junilla ajetaan 40 päivittäistä vuoroa. Liikenteessä ovat kaikki VR:n ostamat 18 Pendolino-yksikköä. Vuonna 2006 Pendolino-junissa tehtiin 1 867 000 matkaa, mikä on 40 % enemmän kuin vuonna 2005.

Pendolino-junat on valmistanut ranskalainen Alstom-yhtiö. Kallistuvakorisen junan huippunopeus on 220 kilometriä tunnissa, mutta kaikilla reiteillä ajetaan rataosan sallimien nopeusrajoitusten mukaisesti.

Pendolinossa on 309 paikkaa. Eri matkustajaryhmien tarpeet on otettu huomioon junan palveluja kehitettäessä. Erityisesti on huomioitu liikematkustajat, joita varten on oma Business-luokka.

Pendolinon Prego-ravintolavaunussa on 22 istumapaikkaa ravintolaosastossa sekä baarin puoli. Ravintolassa on A-oikeudet.

Täyden palvelun InterCity-junat

VR aloitti InterCity-liikenteen vuonna 1988. Kaksikerroksiset vaunut tulivat liikenteeseen 1998. Liikenteessä on kaikkiaan 80 yksikerroksista ja 92 kaksikerroksista IC-päivävaunua. Lisäksi VR hankkii käyttöönsä vuokraamalla 20 kaksikerrosvaunua, jotka tulevat liikenteeseen vuosina 2007-2008.

Kaksikerroksiset InterCity-vaunut on valmistanut espanjalainen Talgo Oy Otanmäen tehtaillaan.

7.1. lähtien InterCity-junilla ajetaan 85 päivittäistä vuoroa, joista pisimpien reitit ulottuvat Kajaaniin ja Rovaniemelle. Kaikkiaan kaukoliikenteessä ajetaan 320 päivittäistä junavuoroa.

InterCity-junat on suunniteltu täyden palvelujen juniksi, joissa otetaan huomioon perheet, liikematkustajat, allergikot, liikuntaesteiset ja lemmikkien kanssa matkustavat. Viime vuonna vaunuissa uusittiin lapsiperheiden tilat. Myös Business-, allergia- ja tupakointitilat järjestettiin IC-junissa uudelleen. InterCity-junien ravintoloissa on A-oikeudet.

Uusi Juna-aika kasvattanut matkustusta

3.9.2006 otettiin käyttöön Lahden ja Keravan välinen oikorata. Samalla VR uudisti junaliikennettään perusteellisesti. Ennen kaikkea Itä-Suomen junamatkat nopeutuivat, ja kaukoliikenteen junavuorot lisääntyivät viidellä prosentilla. Myös junien palvelutarjontaa uudistettiin.

Matkustajat ovat ottaneet uudistukset hyvin vastaan, sillä viime vuoden syys-joulukuussa junissa tehtiin noin 7 % enemmän matkoja kuin samaan aikaan vuonna 2005. Tammi-elokuussa kasvua edellisvuoteen oli 4 %. Syksyn aikana matkustus kasvoi ennen kaikkea Itä-Suomessa, mutta myös Turun, Jyväskylän ja Venäjän-junissa matkustajamäärä lisääntyi. Kajaanin junissa matkustajamäärät ovat lievästi laskeneet.

7.1.2007 hyödynnetään aikatauluissa Iisalmi-Oulu-radan sähköistys, mikä mahdollistaa Pendolino- ja IC-junien liikennöinnin Kajaaniin ja lyhentää matka-aikoja Iisalmen pohjoispuolella. Tämän vuoksi aikataulut muuttuvat erityisesti Iisalmen ja Rovaniemen välisessä junaliikenteessä.

Lähde VR-konserni tiedottaa
Lähde WWW http://www.vr-konserni.fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_178.html


Kuorma-auto liukui junan alle Jämsässä

03.01.2007 11:40

Kuorma-auto jäi keskiviikkoaamuna tavarajunan alle tasoristeyksessä Jämsässä Keski-Suomessa. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Vaikka veturi ruhjoi auton ohjaamoa, autonkuljettaja selvisi vähäisin kolhuin.

Pelastuslaitoksen mukaan jäteauto ja tavarajuna törmäsivät Jämsästä Kaipolan tehtaille johtavalla teollisuusraiteella, joten onnettomuus ei haitannut rautateiden matkustajaliikennettä.

Turma sattui Olkkolan asuinalueen tasoristeyksessä noin kello 8.50. Tie tasoristeyksen lähistöllä oli liukas. Jäteauton kuljettaja ei pystynyt pysäyttämään ajokkiaan ajoissa, vaan se liukui raiteille. Veturi osui auton oikeaan kylkeen ohjaamon kohdalle. Tavarajuna kuljetti keräyspaperia Kaipolan tehtaille.

Lähde Iltalehti
Lähde WWW http://www.iltalehti.fi/uutiset/200701035551913_uu.shtml


Lapset junassa - äiti asemalla

02.01.2007 13:23

Junasta jäänyt äiti sai hyvää palvelua VR:ltä viime torstaina Turussa.

Kahden pienen lapsensa kanssa liikkeellä ollut äiti oli vienyt 4- ja 7-vuotiaat pojat illalla Tampereen kautta Pieksämäelle lähtevään junaan. Äiti oli mennyt sen jälkeen ostamaan lipputoimistosta lippuja.

Lähes samaan aikaan asemalta oli lähdössä juna Helsinkiin. Äiti kuuli vain Helsinkiin lähtevän junan lähtökuulutuksen ja luuli, että kuulutus koski hänen junaansa.

Juna kohti Tamperetta lähti ilman häntä. Hätääntynyt äiti otti yhteyttä lipputoimistoon, josta soitettiin junan konduktöörille.

Konduktööri puolestaan soitti veturinkuljettajalle. Neuvoteltuaan liikenteenohjauskeskuksen kanssa kuljettaja päätti pysäyttää junan.

Äidille kerrottiin, että juna pysähtyy muutaman kilometrin päähän ylikäytävälle. Äiti otti taksin, ajoi ylikäytävälle ja nousi junaan. Pojat olivat vaunussa hyvässä kunnossa.

VR:n tiedottajan Marja Mertan mukaan kyseessä on hyvin poikkeuksellinen tapahtuma.

- Tässä tapauksessa tällaiseen ratkaisuun päädyttiin lähinnä siitä syystä, että ilman äitiä junaan jääneet lapset olivat hyvin pieniä, Merta kertoo.

VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkisen mukaan perusperiaate kaikessa junaliikenteessä on, että junat kulkevat ajallaan.

Lähde Ilta-Sanomat
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1294975


Rautateiden tavaraliikenne avautui kilpailulle

01.01.2007 19:38

Rautateiden tavaraliikenne avautui kilpailulle vuoden alussa. Ensimmäiset VR:n kilpailijat ilmaantuvat raiteille aikaisintaan elokuussa.

Rautatieviraston ylijohtaja Kari Alppivuori arvioi, että uudet toimijat ovat todennäköisimmin pieniä rautatieyhtiöitä. Ne voisivat harjoittaa syöttöliikennettä satamista ja tehtaista runkoratojen varteen. Alppivuori kuvailee, että virastoon on saapunut odotetusti kyselyitä tavaraliikenteen harjoittamisesta.

Kilpailun avaaminen ei koske Suomen ja Venäjän välistä rautatieliikennettä, ja matkustajaliikenne jää edelleen VR:n hoidettavaksi.

Lähde HS 1.1.2007
Lähde WWW http://www.hs.fi/talous/artikkeli/1135224011431