Artikkelihaku

Resiina 1/2024

Kansi 3/2021

  • Rankka rutistus – itsepurkavan vaunun kehitystyö
  • Matkustajavaunu Ek 1004 kunnostusmatkalla
  • Torpedotuuletin
  • Junalla Pekingistä Pjongjangiin ja takaisin
  • Leveäraiteisten höyryvetureiden käyttö Suomessa vuonna 2023
  • Tasoristeys-palsta

Rautatieuutiset 1/2005

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu


VR tilaa sittenkin makuuvaunuja

30.06.2005 14:06

VR käynnistää tarjouskilpailun 20 kaksikerroksisen junanvaunun rakentamisesta ja vuokraamisesta. Taustalla on vaununvalmistaja Talgon talousahdinko. Sille suunnattu samanlainen tilaus peruttiin tarpeettomana toukokuussa. VR:n valtio-omistaja tarjoaa Talgolle näin mahdollisuutta lisätilausten saamiseen.

Espanjalaisomisteinen Talgo työllistää noin 400 henkeä Oulussa ja Vuolimäellä. Toiminta on ollut pitkään raskaasti tappiollista ja työpaikat vaarassa.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta suositteli tilauksen tekoa jo kesäkuun alussa. Myös mm. pääministeri Matti Vanhanen oli vedonnut lisätilausten puolesta.

Lähde YLE24


VR tilaa kaksikerrosvaunuja

30.06.2005 14:06

VR osakeyhtiö käynnistää tarjouskilpailun kahdenkymmenen kaksikerroksisen vaunun rakentamisesta ja vuokraamisesta VR:lle, yhtiö kertoi torstaina. Tilaus ei ollut yllätys, sillä hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta viestitti vaunutilauksen tarpeesta jo kesäkuun alussa. Valtio-omistaja pyrki väliintulollaan helpottamaan vaunuvalmistaja Talgon mahdollisuuksia päästä kiinni lisätilauksiin.

Espanjalaissomisteisella Talgolla on ollut Suomessa taloudellisia vaikeuksia jo pitkään. Yhtiön toiminta on ollut raskaasti tappiollista ja työpaikat Oulussa ja Otamäen-tehtaalla Vuolijoella ovat olleet vaarassa. VR:llä on ennestään 92 Talgon toimittamaa kaksikerroksista InterCity-vaunua. Tarjouskilpailu päättyy 22. heinäkuuta.

Lähde HS Tuoreet 30.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101980071753


Auto ja juna kolaroivat Heinolassa

30.06.2005 11:19

Nuoren naiskuljettajan ohjaama auto jäi tavarajunan alle Heinolan Vierumäellä torstaiaamuna. Onnettomuus tapahtui vartioimattomassa tasoristeyksessä Urheiluopistontiellä hieman ennen aamukuutta.

Kuljettaja ajoi Heinolan suunnasta henkilöautollaan ja törmäsi tasoristeyksessä Lahdesta tulleeseen tavarajunaan. Kaikeksi onneksi junan vauhti oli todella hiljainen, joten vahingot jäivät vähäisiksi. Kuljettaja loukkaantui vain lievästi. Hänet vietiin terveyskeskukseen tarkastettavaksi. Auto romuttui pahoin.

Näkyvyys oli onnettomuuspaikalla hyvä. Kyseisellä raiteella liikennöidään tavarajunia harvakseltaan, joten onnettomuus ei vaikuttanut junaliikenteeseen.

Lähde Etelä-Suomen Sanomat (net)


Kiskobussi ei liikennöi heinäkuussa

29.06.2005 11:10

Joensuun ja Pieksämäen välillä kulkeva kiskobussi on pois liikenteestä ennakkoon sovittujen muutostöiden vuoksi 6.-24. heinäkuuta. Kiskobussiin muun muassa vaihdetaan istuimet ja tehdään muutos moottoreiden ilmanottoon. Muutostöiden aikana kiskobussivuorot ajetaan veturivetoisilla junilla.

Ensimmäinen kiskobussi aloitti toukokuussa liikennöinnin Joensuu-Pieksämäki-välillä. Kiskobussi on toiminut ilman häiriöitä. Kiskobussivuoroilla on ollut paljon matkustajia, ja joillakin vuoroilla olisi tarvittu kaksi yhteen kytkettyä yksikköä. Uusia kiskobusseja on tulossa Suomeen kuitenkin vasta syksyllä.

VR on tilannut 16 kiskobussia tšekkiläiseltä CKD Vagonka -yhtiöltä. Sarjaan kuuluvat loput 15 kiskobussia toimitetaan Suomeen kevääseen 2006 mennessä. Joensuu-Pieksämäki-reitin lisäksi kiskobusseja tulee väleille Joensuu-Nurmes, Iisalmi-Ylivieska, Karjaa-Hanko, Savonlinna-Parikkala ja Tampere-Haapamäki.

Lähde VR tiedote 29.6
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n54


Bussikorvaus Iisalmen ja Kontiomäen välillä viikonloppuna

28.06.2005 22:44

Junaliikenne Kontiomäen ja Iisalmen välillä korvataan 1.-3.7.2005 linja-autoilla Kajaanissa ja Kontiomäellä tehtävien ratatöiden vuoksi. Kaikki junaliikenne Iisalmen ja Kontiomäen välillä hoidetaan linja-autoilla.

Ensimmäiset korvattavat junat ovat Kuopiosta perjantaina kello 20.45 Kontiomäelle lähtevä P 219 ja Kontiomäeltä lauantaina kello 5.30 Iisalmeen lähtevä P 270. Perjantaina kello 21.34 Helsingistä Ouluun lähtevä P 281 korvataan poikkeuksellisesti linja-autoilla koko matkan Iisalmesta Ouluun.

Junaliikenne palautuu normaaliksi sunnuntai-iltana, jolloin Oulusta kello 20.07 Helsinkiin lähtevä P 84 ja Kuopiosta kello 20.45 lähtevä P 219 ajetaan normaalisti.

Iisalmessa, Kajaanissa ja Kontiomäellä linja-autojen lähtö- ja saapumispaikka on aina rautatieasema. Linja-autot eivät käy Sukevan rautatieasemalla vaan pysähtyvät valtatie 5:llä, Nesteen huoltoaseman vieressä, Sukevantien kohdalla olevalla linja-autopysäkillä, joka on merkitty VR BUSSI -kyltillä. Linja-autot eivät pysähdy muilla linja-autopysäkeillä. Korvaava liikenne noudattaa junien aikataulua.

Oulun ja Kontiomäen välillä junissa on vain päivävaunukalustoa, eikä niissä ole ravintola- tai invapalveluja.

Lähde VR tiedote 28.6
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n53


Paperin työkiista seisottaa tavarajunia

27.06.2005 20:09

Tavaraliikennettä hoitavan VR Cargon junista 40 prosenttia seisoo toimettomana, koska paperiteollisuuden työkiistan vuoksi kuljetettavaa ei ole. Tavallisesti 60 prosenttia junien kuormista on metsäteollisuuden kuljetuksia. Nyt kulussakin olevat junat kulkevat vajailla kuormilla. VR Cargon myyntitulojen menetykset ovat nousseet tähän mennessä lähes 16 miljoonaan euroon, tavaraliikennejohtaja Ilkka Seppänen arvioi. Summa kasvaa joka päivä noin puolella miljoonalla eurolla.

VR:n hoitamat metsäteollisuuden vientitoimitukset satamiin loppuivat jo paperikiistan alkupuolella. Seuraavaksi kiista heijastui kotimaan raakapuun ja sahatavaran toimituksiin. Myös itävienti on hiipunut, ja seuraavana on edessä venäläisen tuontipuun kuljetusten väheneminen. Tuonti vähenee, koska varastot alkavat olla täynnä. Toistaiseksi työn väheneminen ei ole johtanut väen vähentämiseen tai lomautuksiin.

Lähde HS Tuoreet 27.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101980041480


Rataverkon kunnostustyöt häiritsevät kesän junaliikennettä

27.06.2005 12:29

Ratatyöt ja poikkeusjärjestelyt aiheuttavat häiriöitä junaliikenteessä kesän aikana. Useat työmaat aiheuttavat junavuorojen peruuntumisia tai vaihtumisia bussikyyteihin.

Ratahallintokeskus (RHK) käyttää kuluvan vuoden aikana liki 300 miljoonaa euroa rataverkon kunnostamiseen, uudistamiseen ja sen turvallisuuden parantamiseen. Suurin työmaa on Keravan ja Lahden välillä, jonne syntyy uusi oikorata syksyllä 2006. Myös junien kauko-ohjausjärjestelmät kohenevat, ja ensi vuonna kulunvalvonnan ulkopuolella on enää vähäliikenteisiä tavarajunareittejä. Samalla asennetaan nykyaikaisia turvalaitteita. Asennusten jälkeen rataosat Jyväskylä-Pieksämäki ja Imatra-Parikkala valmistuvat koko matkalta.

Rataverkon sähköistyksen painopiste on Oulun läänissä. Sähköistystöitä tehdään rataosilla Oulu-Kontiomäki-Vartius ja Kontiomäki-Iisalmi. Työt valmistuvat loppuvuonna 2006. Vanhan rataverkon korjaamiseen RHK käyttää 160 miljoonaa euroa. Ratatyöt suunnitellaan ja rytmitetään siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa junaliikenteelle.

Poikkeusjärjestelyistä saa tarkempia tietoja VR puhelinpalvelun numerosta 0600-41 900 ja asemien lipunmyynnistä.

Lähde HS Tuoreet 26.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101980032156


Hyviä uutisia Heinolan radalle

25.06.2005 16:25

Heinolaan parikymmentä uutta työpaikkaa ja Hevossaaren rata kuntoon

Heinolaan on tulossa välittömästi ja välillisesti noin 25 uutta työpaikkaa kaupungin kolmen vuoden sitkeiden neuvottelujen jälkeen. Hevossaareen muuttaa lähinnä metallituotteiden tukkukauppaa harjoittava Esko Leppinen Oy Ylistarosta. Valtuustossa kauppa on maanantai-iltana.

Yhtiö neuvotteli myös muiden Päijät-Hämeen kuntien kanssa. Heinolan logistinen sijainti ja rautatie Hevossaareen ratkaisivat. Kaupunki kunnostaa pusikoituneen radan ja tekee pistoraiteen Hartwallin entiselle teollisuustontille. Kustannukset ovat yhteensä 290 000 euroa.

Leppinen osti Hartwallin kiinteistön, joka on määrä kunnostaa tänä vuonna. Lisäksi yhtiö rakentaa jättihallin noin kuudella miljoonalla eurolla 2006. Yritys aikoo tehdä investoinnit kassavaroilla. Poliittiset ryhmät ovat hyväksymässä kaupan. Soraääniä syntyi sorasta, jota kaupunki antaa yhtiölle 200 000 tonnia. Kaupunki ostaa yhtiölle siirtyvän vedenottamon johtoverkkoineen. Kauppahintana annetaan sora ja rahaa 19 500 euroa. Kaupan koko arvo on 87 500 euroa.

Heinolassa uskotaan, että metallitukkuri poikii ympärilleen uutta yritystoimintaa. Raskaiden kuljetusten takia yritys työllistää Heinolassakin välillisesti kymmenkunta. 20.06.2005 10:25

Lähde Etelä-Suomen Sanomat
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=46648&main=-1&dept=1


Kuolemantapaus seisotti junaa

25.06.2005 01:01

Kuolemantapaus myöhästytti Helsingistä Iisalmeen matkalla ollutta aamujunaa Kouvolassa perjantaina. VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan, että juna pääsi jatkamaan matkaa Kouvolan asemalta 50 minuuttia myöhässä aikataulustaan.

Myöhästynyt juna oli lähtenyt kello 7.34 Helsingissä. Poliisin mukaan kuolemantapaus sattui vankivaunussa, mutta siihen ei liity rikosta.

 

Lähde IL Online
Lähde WWW http://www.iltalehti.fi


Uudenmaan ympäristökeskus: Kehärata ei hävitä liito-oravia

22.06.2005 16:39

Kehäradan rakentaminen ei heikennä liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan liito-oravien takia ei tarvita poikkeuslupaa rakennustöihin Petaksen kohdalla Hämeenlinnanväylällä.

Ympäristökeskus edellyttää kuitenkin, että liito-oravan asuttamaa metsää ei kaadeta Kehäradan rakentamisen aikana eikä sen jälkeen. Vuosikymmenen lopulla rakennettava Kehärata yhdistää Martinlaakson radan lentoaseman kautta päärataan.

Lähde Ylen aikainen 22.6
Lähde WWW http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/yle_uutispalvelu


Raideryhmän kannanotto: Paikallisjunaliikenteen ostot tulee kilpailuttaa EU:n periaatteiden mukaisesti

22.06.2005 11:14

KANNANOTTO:

Paikallisjunaliikenteen ostot tulee kilpailuttaa EU:n periaatteiden mukaisesti

Julkisen liikenteen rahoitusta pohtineen valtiosihteerityöryhmän mietinnössä (6.6.2005) sekä liikenneministeriön ehdotuksessa rautatiepolitiikan kehittämiseksi (13.6.2005) ehdotetaan, että VR Oy:n nk. ostoliikenteen kustannuksia siirretään myös kunnille. Liikenteen kilpailuttamista ei kuitenkaan esitetä, mutta osa tuesta osa muutettaisiin lipputueksi. YTV on tiedotteessaan (17.6.2005) ilmoittanut, että se aikoo tehdä VR Oy:n kanssa 12 vuoden mittaisen sopimuksen pääkaupunkiseudun junaliikenteen ostamisesta noin 45 miljoonalla eurolla vuodessa.

Ehdotukset merkitsevät sitä, että kunnat rahoittavat valtiota. VR Oy on valtion omistama yritys, joka maksaa osinkonsa omistajalleen. Nykyisinkin YTV-kuntien maksama tuki on samaa suuruusluokkaa kuin VR Oy:n voitto. On kohtuutonta, että vastuuta raideliikenteen rahoituksesta siirretään kunnille ilman vastaavaa päätäntävallan siirtämistä niille.

Valtion kehittämisehdotukset ovat EU-kokemuksen valossa vääriä. Ruotsissa ja Saksassa kilpailutetun paikallisjunaliikenteen kustannukset ovat laskeneet selvästi samalla kun palvelu- ja laatutaso ovat nousseet. Tässä mallissa päätösvalta on alueellisilla joukkoliikenneviranomaisilla. Houkuttelevilla yhteyksillä junat kulkevat tiheästi aamusta iltaan, myös viikonloppuisin. Asemat on myös sijoitettu joka taajamaan keskeisesti. Juna- sekä raitiotieliikennettä on myös yhdistetty sopivalla kalustolla. Järjestely on yhteiskunnalle selvästi edullisempaa matkustajaa kohden kuin linja-autoliikenne. Mainituissa maissa valtion rautatieyritykset ovat kuitenkin menestyneet kilpailutuksissa varsin hyvin - mutta kustannustaso on merkittävästi laskenut.

EU:n komissio antanee ehdotuksensa julkisen liikenteen palveluiden ostoasetukseksi lähiaikoina. Säädös edellyttänee yhteiskunnan tukeman rautatiepaikallisliikenteen kilpailuttamista. Siksi on ennenaikaista tehdä sopimuksia VR Oy:n kanssa ennen EU-säädösten julkaisemista, koska ratkaisut voivat osoittautua yhteisölainsäännön vastaisiksi. Siksi paikallisjunaliikenne tulisi meilläkin heti kilpailuttaa alueellisten joukkoliikenneviranomaisten toimin niin, että parhaan laatutason tilaajan kannalta parhain ehdoin tarjoava yritys voittaisi kilpailun.

Mikäli paikallisliikenteen ostot kilpailutettaisiin ja siirrettäisiin alueiden vastuulle, Suomeen voitaisiin palauttaa pääosan rataverkkoa kattava paikallisliikenne kohtuullisin kustannuksin. Koko maan kattavan paikallisraideliikenteen toteuttamiseen riittäisi todennäköisesti VR Oy:n nykyisin nauttima 57,2 miljoonan euron (2003) tuki.

Suomessa voisi olla itsekannattavia, tunnin välein tai tiheämmin liikennöityjä paikallisjunalinjoja, jotka pysähtyvät Uudenkaupungin, Äänekosken ja Tornion kaltaisten radan varteen rakentuneiden taajamien keskuksissa. Tämän edellytyksenä on vain se, että vastuu paikallisjunaliikenteestä siirretään alueellisille viranomaisille ja paikallisjunaliikenteen saa kilpailuttaa.

22.6.2005

RAIDERYHMÄ

Antero Alku, Helsinki

Mikko Alameri, Helsinki

Ilkka Hovi, Helsinki

Mikko Itälahti, Helsinki

Kalevi Kämäräinen, Nurmes

Mikko Laaksonen, Turku

Timo Louhikari, Keski-Suomi

Jarkko Voutilainen, Hämeenlinna

Lisää Suomen rautatiepolitiikan kritiikkiä on osoitteessa www.raideryhma.fi. sekä pamfletissamme "Rautatie on mahdollisuus" (Anria Kustannus Oy), jossa kerrotaan mm. vähäliikenteisten ratojen lakkautusuhasta, tavaraliikenteen siirtymisestä VR Oy:n junista kumipyörille, paikallisliikenteen lakkautuksista, kaukohenkilöliikenteen kustannusten vääristymisestä sekä tehdään perusteltuja rautatiepolitiikan kehittämisehdotuksia.

 

Lähde Raideryhmä
Lähde WWW http://www.raideryhma.fi


Inter Rail -kortilla Euroopassa jo 30 maan rautateille

21.06.2005 12:09

Inter Rail elää ja voi hyvin. Kuukauden kortti oikeuttaa matkustamaan tätä nykyä jo 30 maan raiteille. Inter Rail on edelleen varteenotettava vaihtoehto, kun halutaan matkustaa edullisesti ympäri Eurooppaa. Viimeisin Inter Railin piiriin liittynyt maa on Bosnia-Hertsegovina, jonka kiskoilla reilaajat ovat kulkeneet huhtikuun alusta lähtien.

- 2000-luvun alkupuolella kortin myynnissä tapahtui pieni notkahdus, mutta nyt korttia myydään taas hyvin. Osittain tähän on ehkä vaikuttanut tämän vuoden huhtikuussa tapahtunut hintojen alennus (13-15 euroa), kertoo myyntivirkailija Minna Raimoaho VR:n Joensuun lipputoimistosta.

Inter Rail -kortin hinta riippuu sekä matkaajan iästä että käytettävistä vyöhykkeistä. Euroopan valtiot on ryhmitelty kahdeksaan vyöhykkeeseen, joissa jokaisessa on 2-5 maata. Yhden vyöhykkeen matkat kattava kortti on voimassa 16 vuorokautta ja kahden vyöhykkeen kortti 22 vuorokautta. Mikäli reilaajan taskusta löytyy kaikki vyöhykkeet kattava kortti, voi raiteilla jyskytellä kokonaisen kuukauden ajan. Vaikka Inter Rail -kortteja on nykyään tarjolla useita erilaisia, tietyt asiat pysyvät läpi vuosien.

- Eniten Inter Rail -korttia myydään edelleen alle 26-vuotiaille nuorille. Suosituin kortti on niin sanottu global-kortti, jolla saa kulkea kaikilla vyöhykkeillä, Raimoaho selvittää.

Matkalaisen kannattaa suunnitella matkaohjelma hyvissä ajoin ennen reissua. Reitin aikataulusta voi tehdä pitkälti omanlaisensa. Toiset haluavat puuskuttaa mahdollisimman nopeasti maasta toiseen, toiset taas viivähtävät samassa kohdemaassa useammankin päivän. Inter Rail -kortilla voi matkustaa maksutta myös joillakin reitin varrelle sattuvilla laivayhteyksillä. Kortilla saa lisäksi alennusta monissa majoituspaikoissa.

ScanRail-passilla Pohjolan raiteille

Jos Skandinavian maat kiinnostavat muuta Eurooppaa enemmän, kannattaa reilaajan hankkia itselleen ScanRail-passi. ScanRail-passia on kahta tyyppiä. Ensimmäinen lippuvaihtoehto oikeuttaa liikkumaan Pohjoismaissa 21 päivän ajan. Toisen tyypin ScanRail-lipulla saa valita vapaasti viisi matkustuspäivää 15 päivän aikana. Lähtömaassa lipulla saa kuitenkin matkustaa vain kolmen vapaavalintaisen päivän ajan.

 

Lähde Karjalainen


VR ja Rautakirja suunnittelevat lippuyhteistyötä

21.06.2005 10:22

VR Osakeyhtiö ja Rautakirja Oy ovat tehneet aiesopimuksen, jonka mukaan junalippuja voisi lunastaa R-kioskeista. VR:n yhteyskeskuksesta puhelimitse varatut liput voisi lunastaa mistä tahansa R-kioskista. Aiesopimuksen mukaan R-kioskit eivät kuitenkaan myisi junalippuja, kerrotaan VR:stä.

Jos osapuolet pääsevät varsinaiseen sopimukseen, uudistus toteutetaan ensi vuoden aikana. Junalippuja voi nykyisin ostaa 60 rautatieasemalta, matkatoimistoista, junista ja internetistä. Yhteistyö R-kioskien kanssa kasvattaisi palvelupisteiden määrää valtakunnallisesti 730:llä.

Lähde HS Tuoreet 21.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101979979810


Jättimuuntaja Porista Littoisiin viikonloppuna

18.06.2005 09:12

HANNA VILO (TS) VR:n tavaraliikenteestä vastaava VR Cargo kuljettaa lauantain ja sunnuntain aikana jättimuuntajan Porista Turun seudulle Littoisten asemalle, josta laite kuljetetaan maanteitse Liedon muuntoasemalle. Ruotsissa ABB:llä valmistettu muuntaja lähtee Porista Mäntyluodon satamasta puolen päivän aikoihin ja saapuu Turkuun sunnuntaiaamuna. Muuntaja tuodaan erikoiskuljetuksena, sillä laitteen korkeus on yli 4,5 metriä ja pituus runsaat 12 metriä. Painoa lastilla on yli 260 tonnia. Kuljetuksessa käytetään VR Cargon järeintä vaunukalustoa. Maksiminopeus raskaalla kuljetuksella on 30 kilometriä tunnissa, sillä muuntaja on saatava kuljetuksen aikana pysymään vakaana. Kuljetusvaunussa on hydrauliset laitteet, joilla muuntajaa voidaan kaarteissa ja kallistumissa siirtää niin, ettei sen painopiste muutu. Muuntajakuorman kuljettaminen on haastavaa myös siksi, että sähköradoilla liikuttaessa sähkölangan ja vaunun välinen etäisyys ei saa laskea alle 30 senttimetrin. Mahdollisten jännitekatkojen vuoksi kuljetukset hoidetaan dieselveturilla, joka on riippumaton ajolangasta. VR Cargon kuormausasiantuntija Kari Raittila toteaa, että kuljetus on tarkkaan suunniteltu. - Kuljetus on tarkkaan laskettu etukäteen. Mahdolliset riskit liittyvät tekniikan pettämiseen, jolloin kuljetus voi myöhästyä. VR kuljettaa vastaavia lasteja noin kolme kertaa vuodessa. Jättimuuntajan tilaaja on Suomen päävoimansiirtoverkosta vastaava Fingrid Oyj. Yhtiön hallitsemaan kantaverkkoon kuuluu 14 000 kilometriä voimajohtoja sekä 105 sähköasemaa. Sähköasemilla suurmuuntajat muuntavat sähkön korkeat jännitetasot pienemmiksi. Sen jälkeen sähkö voidaan siirtää jakeluverkkoyhtiöiden kautta kotitalouksien ja muiden kuluttajien käyttöön. Julkaistu 18.6.2005 4:01:28

Lähde Turun Sanomat
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-06-18,4:309711,1:0:0:0:0:


YTV:n hallitus linjasi VR:n sopimuksen periaatteet

17.06.2005 12:06

YTV:n hallitus hyväksyi kokouksessaan 17. kesäkuuta keskeiset sopimusperiaatteet, joiden mukaan YTV solmii VR:n kanssa 12-vuotisen YTV-alueen junaliikennettä koskevan sopimuksen. Uuden sopimuksen kokonaishinta on noin 464 miljoonaa euroa. YTV edellyttää sopimuksessa hintatason säilymistä vuoden 2005 junaliikenteen hoidosta aiheutuvalla kustannustasolla eli hieman yli 45 miljoonaa euroa.

Uuden sopimuksen rungon muodostaa neljä erillistä sopimusta, joissa on tarkemmin määritelty liikenteen hoitoon, kalustohankintoihin, lipunmyyntiin ja kunnossapitoon liittyviä seikkoja sekä näistä aiheutuvien kustannusten laskeminen.

Erillissopimuksista suurin on junaliikenteen hoitamista ja siihen liittyviä palveluita koskeva operointisopimus. Sopimus kattaa YTV-alueella liikennöivät junat sekä junaliikenteen jossa YTV-lipulla matkustavia on selvä enemmistö. Lisäksi sopimuksen piiriin kuuluu junaliikenteen suunnittelu. YTV määrittelee ostamansa liikenteen määrän ja hyväksyy tämän pohjalta VR:n suunnitelman aikatauluista ja kaluston käytöstä. Uutena osana sopimukseen liittyy palvelun laatuun perustuvat laatukannusteet.

Jotta junaliikenteen kustannukset voidaan säilyttää tulevina vuosina uudessa sopimuksessa määritellyllä tasolla, junaliikennettä karsitaan noin miljoonalla eurolla vuodessa. Vähennykset kohdistuvat ensisijaisesti viikonloppu- ja kesäliikenteeseen ja liikenteessä olevan junien määrään. Lipunmyynti VR:n tuottamana palveluna asemilla lakkaa vuoden 2010 alusta lukien. Käytössä olevien junien (Sm2-sähkömoottoriyksiköt) kuntoa kohotetaan vuoteen 2010 mennessä kalustosopimuksen mukaisesti.

YTV:n ja VR:n välillä syntynyt neuvottelutulos merkitsee myös sitä, että YTV voi solmia vuodesta 2009 alkaen kalustoon ja sen kunnossapitoon liittyvän sopimuksen Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n kanssa. Valmisteilla olevan sopimuksen kalustoa koskevassa osassa on määritelty, että YTV:n VR:lle maksama korvaus pienenee sitä mukaa kun YTV:n ostot Junakalustoyhtiöltä kasvavat.

Jos VR hyväksyy YTV:n hallituksen hyväksymät sopimusperiaatteet, osapuolet käynnistävät yksityiskohtien tarkentamiseen liittyvät neuvottelut. Varsinaiseen allekirjoitukseen päästään ensi syksynä. Toteutuessaan sopimus mahdollistaa Pääkaupunkiseudun junakalusto Oy:n uusien junien hankintamenettelyn käynnistämisen.

Lähde YTV tiedote 17.6
Lähde WWW http://www.ytv.fi/FIN/tietoa_ytv/tiedotteet/liikenne/lo_05_06_17_1.htm


Tampere-Pieksämäki- radalla liikennekatkos juhannuksena

17.06.2005 06:21

Junat eivät kulje juhannuksena Tampereen ja Pieksämäen välisellä radalla. Ratatöistä johtuva liikennekatkos alkaa juhannusaattona perjantaina 24.6. kello 11 ja päättyy sunnuntaina 26.6. kello 11.

Kaikki kesän aikatauluissa ilmoitetut 16 junaa korvaavaa bussi- ja taksivuoroa ajetaan normaalisti. Lisäksi 24.-25.6. korvataan neljä muuta junavuoroa busseilla.

Korvaaviin kuljetuksiin myydään taajamajunalippuja. Myös kaikki VR:n voimassa olevat matkaliput käyvät kuljetuksissa. VR toivoo matkustajien ostavan lippunsa etukäteen.

Busseissa ja takseissa voidaan kuljettaa vain käsimatkatavaraa. Asemilla järjestetään opastus korvaaville kuljetuksille.

Lähde Keskisuomalainen


Yksityisia junia suunnitteilla tavaraliikenteeseen

16.06.2005 10:48

VR:n monopoliasema rautateiden tavaraliikenteessä murtuu vuoden 2007 alusta. Liikenne- ja viestintäministeriön tietojen mukaan jo useampi yksityinen suunnittelee vakavissaan tavaraliikenteen aloittamista.

"Käsitykseni mukaan muutama vakavasti kiinnostunut tekee tällä hetkellä laskelmia toiminnan kannattavuudesta. Uuden yrittäjän vaikeus on, että suurten investointien takia pitäisi saada pitkäaikainen sopimus jonkin tavaran kuljettamisesta", selittää ylitarkastaja Tuomo Suvanto liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ylivoimaisesti suurin raideliikenteen kuljetusten ostaja on metsäteollisuus, jonka osuus VR:n tavarakuljetuksista on tonneina mitaten yli 60 prosenttia. Metsäteollisuus ry:n asiamies Harri Rumpunen antaa ymmärtää, että raakapuun kuljetuksissa yksityisillä yrittäjillä voisi olla hyvät mahdollisuudet.

"Omaa vaunukalustoa metsäalan firmat tuskin alkavat hankkia. Se tosin voisi olla mahdollista, että metsäteollisuus olisi jonkinlaisena käynnistysapuna yksityisen junayhtiön synnyssä", hän muotoilee.

Britannian tilanne kauhuesimerkki

Rautatieliikenteen vapauttamisen kauhuesimerkkinä esille nostetaan yleensä Iso-Britannia, jossa 1990-luvulla toteutetun yksityistämisen jälkeen on tapahtunut monia tuhoisia junaonnettomuuksia. Liikenne- ja viestintäministeriön Tuomo Suvanto kuitenkin vakuuttaa, ettei vastaavaa voisi tapahtua Suomessa.

"Britannian malli on erilainen, sillä siellä koko systeemi yksityistettiin. Ratoja hoitavasta yhtiöstä tehtiin pörssiyhtiö, joka mieluummin jakoi osinkoja kuin kunnosti rataa. Se on opittu Britanniasta, että ratoja ja muuta infrastruktuuria ei voi yksityistää", hän selittää.

Ylitarkastaja Suvanto ei usko, että yksityisten junayhtiöiden turvallisuudesta tulee ongelma. Kaikilta yhtiöiltä edellytetään samaa turvallisuustasoa kuin VR:ltä.

"Ja tätä tullaan myös valvomaan. Sellainen väite, että yksityiset junayhtiöt tulisivat tänne huonokuntoisella kalustolla kermaa kuorimaan, on mahdoton", hän sanoo.

Käytetyn kaluston tuomista ulkomailta vaikeuttaa se, että Suomessa on eri raideleveys kuin Länsi-Euroopassa. Itä-Euroopasta tuleva kalusto puolestaan vaatisi Suvannon mukaan niin paljon muutostöitä, että uusi tulee halvemmaksi.

Veturinkuljettajien puute ongelma

Yksi suurimmista käytännön ongelmista tulee olemaan ammattitaitoisten veturinkuljettajien puute, sillä tähän asti veturinkuljettajien koulutuksen on hoitanut VR.

"Teoriassa kuljettajan voi kouluttaa itse, mutta ainakin alussa kilpailijoiden on joko ostettava kuljettaja VR:ltä tai palkattava eläkeläiskuljettaja, joka täyttää vaatimukset. Ulkomaista kuljettajaa ei voi käyttää, ellei hän osaa suomea", Tuomo Suvanto pohtii.

Metsäteollisuuden asiamies Harri Rumpunen muistuttaa myös ulkomaisen junayhtiön mahdollisuudesta: vieressä odottavat Venäjän suuret markkinat.

"Virossa kävi juuri näin. Sinne tuli amerikkalaisyhtiö Venäjän markkinoiden avautumista odottelemaan. Eivät ne Viron liikenteestä juuri piitanneet. Samalla tavalla Suomi voi näyttäytyä ulkomaisilla yhtiöille kiinnostavana paikkana", Rumpunen jatkaa.

Lähde Kaleva plus 16.6
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage491303.html


Uudistetun Vainikkalan aseman palvelu paranee

16.06.2005 09:14

Maali tuoksuu ja kaiteet kiiltelevät uutuuttaan. Lattialaatat eivät ole ehtineet pinttyä tallomisesta ja herroja hymyilyttää. Vainikkalan uusittu asema on valmis vastaanottamaan matkustajat.

Remontin lopputulos tyydyttää kaikkia osapuolia lukuunottamatta Venäjältä saapuvia matkustajia. Vaikka asiakkaiden odotustiloja laajennettiin, ruuhkahuippuina kaikki itärajan yli saapuvat eivät mahdu sisälle odottamaan.

- Olemme tienneet sen koko ajan, että kaikki asiakkaat eivät mahdu vieläkään sisätiloihin. Ongelmaan perehdytään lähivuosina, Vainikkalan rajavartioaseman päällikkö Kimmo Nokelainen toteaa.

VR lopetti lipunmyynnin Vainikkalan asemalla vuosi sitten. Lähipäivinä lipunmyynti Venäjän juniin alkaa uudestaan. Myynnistä vastaa Safar Oy. Lippuja myydään asemalla ennen junien lähtöä. Muina aikoina liput voi ostaa Lappeenrannan keskustassa sijaitsevasta Safarin päätoimipisteestä.

Oikorata kasvattaa matkaustamääriä

Vainikkalan asemalla eletään muutaman vuoden kuluttua mielenkiintoisia aikoja. Lahti-Kerava-oikoradan valmistumisen odotetaan nostavan rajaa ylittävien määrää tuntuvasti. Vainikkala on Suomen ainoa henkilöjunaliikenteen raja-asema.

Nykyisin kiskoja pitkin rajan ylittää 250 000 ihmistä vuodessa. Kun liikenne nopeutuu, määrän uskotaan nousevan lähelle 750 000 ylittäjää vuodessa.

Valmistunut laajennus ei muuta matkustajien rutiineja. Rajavelvollisuuksista selviää yhtä sujuvasti kuin ennenkin. Näkyvin muutos on vihreän linjan ilmestyminen aulaan.

- Ennen kysyttiin suullisesti jokaiselta matkustajalta tullattavista tavaroista. Nyt matkustaja valitsee vihreän linjan, jos tullattavaa ei ole.Toki vihreän linjan valitsijoillekin tehdään pistotarkastuksia, Nokelainen muistuttaa.

Aseman työolosuhteisiin kohennusta

Asemalla tehdyt parannukset ovat helpottaneet asemalla työskentelevien arkea. Passintarkastusta varten rakennettiin oma koppi, joka on varustettu samanlaisella välineistöllä ja tietotekniikalla kuin autotarkastuspaikat.

- Toki se tekee matkustajan maahantulon sujuvammaksi, kun kaikki tarvittavat tiedot löytyvät yhdeltä koneelta. Nyt meillä on kaikki tarvittavat tietoliikenneyhteydet passintarkastuspisteessä. Voimme tehdä perusteellisempaa työtä, eikä asiakkaalta silti kulu aiempaa enempää aikaa, Nokelainen toteaa.

Matkatavarat läpivalaistaan

Uusiin tiloihin mahtuu myös läpivalaisulaite. Vainikkalan tullin päällikkö Arto Ahokainen kertoo, että tullitarkastukset tehtiin ennen remonttia aulassa käsipelillä.

- Parhaillaan siinä oli kymmenen ylimääräistä silmäparia, kun tullattiin matkustajan laukkua. Nyt asiakkailla on intimiteettisuoja, kun voidaan mennä sermin taakse katsomaan mitä laukusta löytyy.

Uudet tilat ovat myös EU-vaatimusten mukaiset. Asemaa laajennettiin yhteensä 112 neliömetriä ja remontin kustannukset olivat 300 000 euroa.

Lähde Etelä-Saimaa (esaimaa)


Tampere-Jyväskylä ratatyö etenee aikataulussa

16.06.2005 07:58

Kesän mittavin ratatyö välillä Jämsä-Orivesi sai yllättäen lisäurakan, kun kevään kiskonkatkeamista kuulu 20 kilometrin rataosa Jämsänkoski-Lahdenvuori lyötiin saman topparoikan työlistaan jatkoksi. Kolmen kuukauden aikana kiskoja ja pöllejä pitääkin vaihtaa 50 kilometrin sijasta 70 kilometrin matkalle.

- Tässä painetaan nyt täysillä niin paljon kuin koneet kestävät. Ongelmia tulee, jos vaikka raiteenvaihtokone menisi rikki. Toista samanlaista konetta ei Suomessa ole. Sitä korjattaisiin sitten yötä päivää konepajalla, VR-Radan projektipäällikkö Mikko Nyhä sanoo.

Jos koneroikan suurin, kaunein ja tärkein, Veeraksi ristitty, raiteenvaihtokone toimii 91 yön ajan joka yö kahdeksan tuntia kuin enkeli, 140 kilometriä 60 kiloa metriltä painavaa rautaa ja 115 000 kappaletta betonipöllejä on paikoillaan syyskuun 9. päivään mennessä.

Lisäurakan 20 kilometrillä ei varmuudella ehditä koko matkalla puhdistaa sepelitukikerrosta ja uusia routaeristettä. Osa jää Nyhänkin arvion mukaan myöhemmin tehtäväksi. Jatko-osuudella työ alkaa elokuun alkupuolella. Työn vauhtia ei määrää 900 metriä yössä etenevä kiskot ja pöllit vaihtava aparaatti vaan hitaammat kaksi sepelinpuhdistuskonetta.

Kymmenisen päivää menossa ollut urakka on aikataulussa. Raiteenvaihto on edennyt lähes 10 kilometriä. Keskiviikon vastaisena yönä kone vaihtoi uutta kiskoa ja puiset ratapölkyt betonisiin Ylä-Partalan tienoilla Jämsässä. Täysin valmista raidetta on kolmisen kilometriä, ja sitä saa ajaa 120 kilometriä tunnissa. Kun 12 kilometrin työmaa-alueella päivisin nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa, matka-aika venyy kymmenisen minuuttia Tampereen ja Jyväskylän välillä.

Öisin kello 21-05 rataosa on suljettu raideliikenteeltä. Työn alla kerralla olevalle 12 kilometrin matkalle on palasteltu ryhmiin yhteensä useiden kilometrien koneletka. Töitä paiskii joka päivä 200 miestä, joista parikymmentä tekee päivällä valmistavia töitä. Suurin osa on yövuorossa. Kun työtä tehdään viikon vuoroissa, toiset 200 ovat vapaaviikolla.

Meluinen työmaa

Rataurakan kovimmassa metelissä yötä painava mikkeliläinen eristemies Juha Marttinen ei valita. Neljäs kesä on menossa matkatöissä radalla. Kuulosuojaimien lisäksi miehellä on korvatulpat. Niitä tarvitaan, sillä hän asettaa eristelevyjä sepelinpuhdistuskoneen alla.

Koneen ketjukuljetin raapii kiskojen ja pöllien alta lähes puolen metrin paksuisen sepelipatjan kuljettimille, jotka ajavat tavaran seuloille. Puhdistettu karkea sepeli palaa Marttisen takana radalle ja hienompi ainesosa lentää edessä luiskaan. Koko ajan liikkuvien kiven ja raudan keskustellessa ihmisen on turha yrittää puhua.

- Kyllä tässä metakassa hereillä pysyy. Teetä on eväänä termospullossa, Marttinen ehti kertoa koneen reistaillessa ja töiden pysähtyessä.

Lähde Keskisuomalainen


Kiskokalustotuotannon kohtalo käsillä

14.06.2005 13:32

Talgon kiskokalustotuotannon kohtalo sinetöidään kesäkuun aikana. Yhtiön hallitus päättää kesäkuun lopulla, kannattaako kiskokalustotuotantoa jatkaa Otanmäen tehtaalla. VR:n hallitus puolestaan pohtii, onko vaunutilausten aikaistaminen mahdollista.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on kannustanut VR:n hallitusta arvioimaan vaunutilausta. Veitsi on kurkulla, mutta ei kauaa, sillä myös VR tekee ratkaisunsa kesäkuussa.

Kauppalehti spekuloi maanantaina, että valtio voisi maksaa aikaistetun vaunutilauksen VR-konsernin vahvasta taseesta. VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen ei vahvista näkemystä.

- VR tarvitsee taseessaan olevia varoja siksi, että VR:n vuotuinen investointitahti on jo nyt erittäin kova. Se on ollut jo pitkään ja tulee jatkumaankin pitkään noin 150 milj. euron vuositasolla.

VR ei voi osakeyhtiönä tehdä tappiollisia investointeja, eikä sillä ole InterCity-vaunuille tällä hetkellä tarvettakaan. Vaikka VR pystyisikin aikaistamaan vaunutilausta, on Talgon silti voitettava tarjouskilpailu.

Otanmäelle jää vain konepaja-alihankintaa?

Talgon toimitusjohtaja Markku Blomberg ei halua ennakoida Talgon hallituksen päätöstä kiskokaluston tulevaisuudesta. Mikäli Talgon hallitus päättää kesäkuun lopussa kiskokalustotuotannon lopettamisesta, jää Otanmäen tehtaalle vain konepaja-alihankintaa.

Toimitusjohtaja Blombergin mukaan konepaja-alihankinnalla on jo nyt merkittävä osuus Talgon tuotannossa.

- Viime vuonna yhtiön liikevaihdosta yli puolet tuli konepaja-alihankinnasta ja sen työllisyysvaikutus on lähes 200 henkilöä.

Jos kiskokalustotuotanto lopetetaan pyrkii Talgo jatkossa entisestään kasvattamaan konepaja-alihankintaa.

Lähde YLE Kainuun Radio


Kysely: Metro Helsingin turvattomin kulkuneuvo

13.06.2005 19:02

Metro on helsinkiläisten mielestä kaupungin turvattomin kulkuneuvo. Reilu neljännes pääkaupungissa asuvista pelkää liikkua iltaisin metrolla. Turvallisimmaksi julkiseksi liikennevälineeksi helsinkiläiset kokevat bussin, jota pitää turvattomana ainoastaan kahdeksan prosenttia asukkaista.

Tulokset ilmenevät tuoreesta kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin helsinkiläisten turvallisuuden tunnetta. Poliisiammattikorkeakoulun tekemään kyselyyn vastasi 3 600 ihmistä. Metron ohella eniten pelkoa iltaisin herättää paikallisjuna, jonka 17 prosenttia vastaajista kokee turvattomaksi. Myöhäinen raitiovaunu puolestaan hirvittää 14:ää prosenttia. Luvut ovat korkeampia kuin kymmenisen vuotta sitten tehdyssä vastaavanlaisessa tutkimuksessa.

Ilta-aikaan liikkuva metro kauhistuttaa sekä miehiä että naisia. Viidennes miehistä ja reilu kolmannes naisista kokee metron turvattomaksi välineeksi. Tutkimuksen mukaan turvattomuuden tunnetta luo esimerkiksi se, että kuljettaja on erillisessä ohjaamossa. Lisäksi pelkoa syntyy metroasemista, joita hallitsevat yksisuuntaiset kulkusolat, portit ja tunnelit.

Lähde HS Tuoreet 13.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979891280


Talgo irtisanoo 44 toimihenkilöä

13.06.2005 17:06

Talgo irtisanoo 44 toimihenkilöä Otanmäen ja Oulun toimipaikoiltaan. Noin 10 henkilön työsuhde päättyy jo kesäkuussa. Yhtiö ilmoitti yt-neuvottelujen päättymisestä maanantaina.

Talgon toimitusjohtaja Markku Blombergin mukaan irtisanomiset johtuvat tilausten puutteesta. Alkuvaiheen irtisanomiset jäävät voimaan mahdollisesta VR:n tilauksesta huolimatta, sillä uudet tilaukset vaikuttaisivat yhtiön töihin vasta ensi vuoden puolella.

Lopullinen irtisanottavien määrä varmistuu loppuvuonna.

Lähde YLE Kainuun Radio


LVM linjasi rautatiepolitiikkaa

13.06.2005 12:30

 

Liikenne- ja viestintäministeriö on valmistellut kantoja rautatiepolitiikan kehittämiseksi. Ministeriön lausunnolle lähettämässä muistiossa linjataan sekä junaliikennettä että radanpitoa.

Ministeriö katsoo, että pääosin rautatiepolitiikan periaatteet ovat pääosin kohdallaan. Erityisesti on onnistuttu siinä, että rautateiden tavaraliikenteen markkinaosuus on korkea kansainvälisestikin vertaillen.

Linjapaperissa varaudutaan vuoteen 2007, jolloin rautateiden tavaraliikenne vapautuu kilpailulle. Vaikka vaikutukset jäänevät ainakin alkuvaiheessa vähäisiksi, rautatiejärjestelmän täytyy olla sellainen, että usea operaattori voi liikennöidä rataverkolla. Erikseen arvioidaan, onko tarvetta muuttaa liikenteenohjauksen ja alan koulutuksen järjestämistä.

Junaliikenteen markkinaosuus henkilöliikenteessä on laskenut. Muistiossa katsotaan, että VR Osakeyhtiön tulisi toimia mahdollisimman kustannustehokkaasti. Rataverkon tasolla on ratkaiseva merkitys matka-aikojen nopeuttamiselle ja täsmällisyyden parantamiselle. Radanpidon rahoitusta on lisättävä.

Mietittävänä on myös rataverkon laajuus. Ratahallintokeskus on tekemässä laajaa selvitystä vähäliikenteisistä rataosista. Selvitys valmistuu syksyllä, jolloin ministeriö saa Ratahallintokeskuksen ehdotukset etenemisestä.

Kannattamattomien junavuorojen ostaminen julkisin määrärahoin ehdotetaan tehtäväksi tärkeysjärjestyksessä siten, että etusijalla on työmatkaliikenne. Seuraavalla sijalla ovat yhteiskuntataloudellisesti kannattavat olemassa olevat yhteydet. Kolmanneksi jäävät lisävuorot ja nykyisten ratojen uudet yhteydet. Samaa esitti kesäkuun alussa valtiosihteerityöryhmä, joka etsi ratkaisuja ostoliikenteen rahoitusongelmiin.

Muistiossa painotetaan, ettei rautatiepolitiikkaa kehitetä irrallisena, vaan osana koko liikennejärjestelmää.

Muistiosta voi antaa lausuntoja elokuun puoliväliin saakka.

(sivulla olevasta tekstistä kopioitu suurin osa tähän; linkki muistioon ao. sivulla)

Lähde LVM:n internet-sivusto
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1870&menuid=2&channelid=&channelitemid=11352&channelTypeId=22


Yksityisellä rahalla uutta rataa Imatralta Svetogorskiin

11.06.2005 08:01

Imatran Pelkolasta rakennetaan toiset raiteet rajan yli Svetogorskiin, vanhaan Ensoon. Yritykset maksavat pääosan tästä uudesta radasta. Rata rakennetaan, koska yhdet raiteet eivät enää riitä nykyiselle liikenteelle.

Rakennuspäätös varmistui torstaina, kun ratahanke meni läpi Kaakkois-Suomen Venäjä-ohjelman Interreg-hallintokomiteassa. Hankkeelle on luvassa myös julkista rahoitusta EU:sta ja Kauppa- ja teollisuusministeriöstä yhteensä noin 400 000 euroa.

Ratahankkeen valmistuttua loppukesästä 2006 Pelkolan puutavaraterminaali Imatralla, aivan rajan pinnassa kasvaa isoksi raskaan teollisuuden kuljetuskeskukseksi.

- Tämä on Euroopan unionin kaikkein tärkein raakapuun tuontiväylä. Nykyisen raiteen kapasiteetti on aivan tapissa, ja asiakkaat tarvitsevat toimivan yhteyden, sanoo tutkimus- ja kehityspäällikkö Pertti Lipponen Stora Ensolta.

Venäjän puu houkutti

Puutavaran huolintayritykset hankkivat raiteille omia junavaunujaan. VR:n rooliksi on jäämässä liikenteen ohjailu. Venäjältä hankkeeseen osallistuu Lokakuun rautatiet. Pelkola on metsäteollisuudelle erittäin tärkeä. Stora Enson Lipponen sanoo suoraan, että yhtiö ei olisi investoinut Kaukopäähän isosti pari vuotta sitten ilman varmuutta venäläisestä raakapuusta.

Raskas rahti maantielle

Kaakkois-Suomen yritykset ja kunnat ovat työlääntyneet VR:n tapaan toimia.

- Saan näppylöitä aina, kun VR korostaa henkilöliikennettä. Se vie kapasiteetin radalta, sanoo Imatran kaupunginjohtaja Tauno Moilanen .

- Kaakkois-Suomessa Imatran ja Lappeenrannan alueella tehdään sentään 17-20 prosenttia Suomen kokonaistuotannosta (bkt). Kuitenkin Stora Enson Kaukopään tehtailla viikoittain noin 300 junavaunun rahti siirtyy raiteilta maanteille. Kyllä VR laiminlyö tavaraliikenteen kehittämisen, vaikka VR Cargo tekee tilinsä Kaakkois-Suomessa, Moilanen puuskahtaa.

- Olemme aluepoliittisessa akanvirrassa. Toisaalta valtio antaa rahaa alueiden kehittämiseen, mutta toisaalta se jättää palvelut kehittämättä.

Lähde Etelä-Suomen Sanomat (net)


Turun ja Salon välille kaavaillaan ohitusraiteita

09.06.2005 15:46

Jo vuosikymmeniä puuhattu kaksoisraide Turun ja Salon välille on vaihtumassa taajamaliikenteen kohtaamisraiteiksi. Liikenne- ja viestintäministeriön sekä ratahallintokeskuksen parhaillaan työn alla oleva oikorataselvitys puhuu eri versioissaan juuri kohtaamisraiteista, jotka mahdollistaisivat toisaalta taajamaliikenteen ja toisaalta myös tavaraliikenteen kulun Turusta pääkaupunkiin.

Turun apulaiskaupunginjohtajan Jarkko Virtasen (sd) mukaan Turun ja Salon väliä on kehitettävä ensimmäisenä päädyttiinpä selvitystyössä millaiseen ratkaisuun tahansa.

- Liikkeelle on lähdettävä akuuteista ongelmista, selvitystyössä mukana oleva Virtanen korostaa.

Selvitys valmistuu ensi keväänä.

Lisää liikennettä vasta muutosten jälkeen

Virtasen mukaan kaikki erilaiset, pohdittavina olevat Turku-Helsinki -väliä koskevat versiot pitävät sisällään kohtaamisraiteet, mutta kaksoisraiteita ei niissä mainita. Erikseen selvitystyössä ei pohdita Turku-Salo -väliä, vaan se on osa kokonaisuutta.

Nykyisin junamatka Turusta Helsinkiin vie Pendolinolla tunnin ja 42 minuuttia. Jos vanha rata korjataan ja sille tehdään kohtaamispaikkoja, aika lyhenee tuntiin ja 34 minuuttiin. Mikäli Salo-Lohja -välille tehdään oikorata kohtaamisraiteineen, matkan kesto on tunti 22 minuuttia. Suurnopea yhteys veisi vain tunnin ja yhdeksän minuuttia. Tuolloin nopeutta olisi 300 kilometriä tunnissa, kun se muissa vaihtoehdoissa olisi 200 km/h.

Salon kaupunginjohtaja Matti Rasila odottaa myönteistä päätöstä oikoradasta.

- Toivottavasti oikorata mielletään tarpeelliseksi ja muutostöihin ryhdytään. Tuolloin luonnollinen aloituspaikka on Turun ja Salon väli, Rasila toivoo Virtasen tavoin.

Rasila ei usko, että nykyiselle radalle voidaan enää lisätä liikennettä.

- Junien määrää ei voida lisätä ennen kohtaamisraiteita tai kaksoisraidetta.

Suuntaus Saloon poikkeuksellinen

Varsinais-Suomen liitto on pitänyt budjetissaan raideliikenteen kehittämistä korkealla. Hanke on tärkeä, mutta hankala. Suunnittelujohtaja Eero Löytönen kuvaa raidehanketta saippuaksi: luistaa eikä saa kiinni.

- Jos oikein hyvää tahtoa olisi, niin taajamaliikenne Turusta Saloon sujuisi nykyiselläkin radalla muun muassa aikatauluja suunnittelemalla, uskoo Löytönen, joka myös istuu selvitystyöhön liittyvässä työryhmässä pohtimassa oikoradan tulevaisuutta.

Löytösestä mahdollinen kaksoisraide on myöhempää tulevaisuutta, sen sijaan nykyisen radan varrelle voitaisiin tehdä useampi kohtaamisraide, jotta raiteille voitaisiin päästää nykyistä useampi juna.

Löytönen muistuttaa poikkeuksellisesta tilanteesta Salon ja Turun välisessä työpaikkaliikenteestä.

- Alueen keskuksesta eli Turusta matkataan töihin pienempään keskukseen. Salon seutu on tässä asiassa täysin poikkeuksellinen koko Suomessa.

 

Lähde TS 8.6
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-06-08,4:307548,1:0:0:0:0:


Paperin työselkkaus syö VR:n tulosta

09.06.2005 15:22

Metsäteollisuuden työmarkkinaselkkaus heikensi VR-konsernin tulosta huhti-toukokuussa runsaat 5 miljoonaa euroa. Jos häiriöt jatkuvat, nousee niiden tulosvaikutus noin 10 miljoonaan euroon kuukaudessa, kertoi VR-Yhtymän varatoimitusjohtaja Veikko Vaikkinen.

VR:n liikevaihto nousi tammi-huhtikuussa 373 miljoonaan euroon eli runsaat kymmenen miljoonaa euroa suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Edellisvuoden 1,2 miljoonan euron liiketappio kääntyi 6,0 miljoonan euron liikevoitoksi. Nollatulos vaihtui alkuvuona 5,5 miljoonan euron voitoksi. Työmarkkinaselkkaus on siten syömässä koko VR:n tulosparannuksen.

Lähde Kaleva 9.6
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage490045.html


Junaliikenne kulkee taas Tampereen ja Jyväskylän välillä

09.06.2005 09:13

Junaliikenne Tampereen ja Jyväskylän välillä on palautunut ennalleen. VR:n liikennepäällikön Mauno Haapalan mukaan sähköradan ajojohtimen vika saatiin korjattua puoli kahdeksan aikaan tiistaiaamuna, minkä jälkeen junat pääsivät jatkamaan matkaansa. Junat liikennöivät vauriopaikan ohi alennetulla nopeudella, mutta rajoitus ei vaikuta vuorojen aikatauluihin.

 

Lähde Ilta-Sanomat (net)


Tampere - Jyväskylä -radalla vaurio

09.06.2005 05:13

Ajojohtimen vaurio viivästyttää junaliikennettä torstaina Tampere- Jyväskylä-rataosuudella. Välillä liikennöivät sähköveturit joudutaan korvaamaan dieselvetureilla, ja junat myöhästelevät noin 20 minuuttia, VR:ltä arvioidaan.

Kuopiosta kello 4.34 ja Helsingistä kello 6.30 lähtevät Pendolinojunat korvataan torstaina linja-autolla välillä Jyväskylä-Tampere.

Radan vaurio syntyi yön aikana ratatöiden yhteydessä tehdyissä räjäytystöissä. Vaurioitunut ajojohdin on kolme kilometriä Muuramesta Tampereen suuntaan.

Lähde YLE24


Talgon pelastussuunnitelma nytkähti eteenpäin

08.06.2005 18:30

Vaikeuksissa olevan junanvaunuvalmistaja Talgon pelastussuunnitelma nytkähti eteenpäin tänään keskiviikkona, kun hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kannusti valtion omistamaa VR Osakeyhtiötä hankkimaan 20 Intercity-päivävaunua. Todennäköisesti vaunut hankittaisiin juuri tilausten puutteesta kärsivältä Talgolta.

Toistaiseksi on kuitenkin avoinna se, millä tavalla vaunut hankitaan ja miten valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera osallistuu hankkeen rahoitukseen. Päätöksiä asiassa odotetaan vielä kesäkuun aikana.

Vaunutilauksesta järjestetään tarjouskilpailu. Tarvittaessa Talgolle, VR:lle tai molemmille voidaan järjestää rahoitusta Finnveran avulla. Vaihtoehtoina voisivat olla esimerkiksi Finnveran rahoitus VR:lle sen ostaessa vaunut itselleen, käyttöpääoman antaminen Talgolle tai toimitustakuu vaunuja vuokrattaessa.

Espanjalaissomisteisella Talgolla on ollut Suomessa taloudellisia vaikeuksia jo pitkään. Siksi 400 työpaikkaa Oulussa ja Otamäen tehtaalla Vuolijoella ovat olleet vaarassa.

Lähde Ilta-Sanomat (net)


Valtiosihteerit alentaisivat matkalippujen hintoja

06.06.2005 16:53

Työryhmä haluaa kanavoida joukkoliikenteen suoraa tukea uudella tavalla. Yksittäisten junayhteyksien lopettamisen sijasta työryhmä esittää lippujen hinnan alentamista pääkaupunkiseudun metropolialueella. Mahdollisesti sitä voitaisiin käyttää myös Tampereen ja Turun alueilla.

Alennusten toivotaan lisäävän junien käyttöä. Nyt valtio antaa tukensa ostamalla junavuoroja. Uusi malli mahdollistaisi myös sen, että kunnat voisivat tukea junaliikennettä. Samantapaista mallia tarjotaan myös bussiliikenteeseen.

Työryhmän mukaan tehostusta valtion määrärahojen käyttöön tarvitaan, koska valtionrahoitus ei kasva.

Joukkoliikennetyöryhmän puheenjohtaja valtiosihteeri Pertti Rauhio luovutti mietinnön liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtaselle. Hallituspuolueiden edustajilla vahvistettu työryhmä on esityksissään yksimielinen.

Työryhmän tehtävänä oli linjata, miten joukkoliikennettä voitaisiin kehittää meneillään olevalla hallituskaudella.

Lähde Ilta-Sanomat
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/sahkeet.asp?id=1003231


Topparoikka aloitti yötä myöten Jämsässä

06.06.2005 05:29

Rataremontissa Jämsästä Orivedelle uusitaan yhteensä 100 kilometriä kiskoa ja Jämsänkoskelta Lahdenvuoreen 40 kilometriä. Uusia ratapölkkyjä asennetaan syksyyn mennessä noin 125 000, kertoi projektipäällikkö Mikko Nyhä VR-rata Oy:stä.

Raiteenvaihtokone tekee 900 metriä rataa yössä

Jämsän asemalla vilisi miestä ja isoa konetta, kun Orivesi-Jyväskylä-radan uusimistyö aloitettiin sunnuntai-iltana. Tavoitteena oli tehdä 900 metriä uutta rataa Oriveden suuntaan. Jämsänkoskelta Saakosken suuntaan laskettiin 4,5 kilometriä uutta kiskoa.

Rataremontissa Jämsästä Orivedelle uusitaan yhteensä 100 kilometriä kiskoa ja Jämsänkoskelta Lahdenvuoreen 40 kilometriä. Uusia ratapölkkyjä asennetaan syksyyn mennessä noin 125 000, kertoi projektipäällikkö Mikko Nyhä VR-rata Oy:stä.

Raiteentukemiskoneista, raiteenvaihtokoneista, sepelijunasta, ratapölkkyjunasta, tukemiskerroksen muotoilukoneesta ja kaivinkoneista kertyy 6-7 kilometrin letka, jos kaikki pannaan perätysten.

200 työntekijää

Tiistaista lähtien työmaa pyörii täysillä, jolloin radanrakentajien topparoikan miesvahvuus nousee noin 200 työntekijään. Töitä tehdään klo 21-05 välisenä aikana, jolloin rata on suljettu liikenteeltä ja sähkö katkaistu. Varsinainen radanlasku vie 4-5 tuntia, loppuaika rataa valmistellaan päiväsaikaan kulkevalle junaliikenteelle.

Radantekijät asuvat Jämsän Himoksessa ja Patalahdella, mutta sepeli- ja muut tarviketukikohdat liikkuvat työmaan mukana väliratapihoilta ja kohtaamispaikoilta toiselle. Nyhän mukaan ratatyömaa on poikkeuksellisen suuri. Urakan pitäisi olla valmis 4. syyskuuta. Erilaiset jälkityöt, muun muassa vanhojen kiskojen poiskerääminen penkoilta, kestänevät kuitenkin jouluun saakka.

 

Lähde Keskisuomalainen


Hiljaiset vaunut jatkavat kulkuaan junaradoilla

03.06.2005 05:27

Kännyköistä rauhoitetuille osastoille on kysyntää ja systeemi toimii. Jatkossa vaihtoehtoa markkinoidaan matkustajille enemmän.

VR on päättänyt jatkaa kokeiluaan ns. hiljaisten vaunujen käytöstä tämän vuoden loppuun asti. Intercity-junien hiljaisiksi merkityissä vaunuosastoissa ei saa käyttää matkapuhelinta. Tammikuussa aloitetusta kokeilusta saatiin asiakaskyselyssä hyvää palautetta ja kokeilua jatketaan Jyväskylän ja Helsingin sekä Helsingin ja Turun välisillä reiteillä.

Hiljaisista vaunuista uutisoitiin mediassa kokeilun alkaessa, mutta VR ei mainostanut tai kampanjoinut erikoisosastoaan. VR Henkilöliikenteen markkinointipäällikkö Inari Rummukainen kertoo jatkossa tiedottamisen olevan laajempaa.

- Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että kysyntää palvelulle olisi enemmänkin, mutta kaikki eivät tiedä tästä mahdollisuudesta. Jatkossa meidän pitää tiedottaa enemmän internetissä, lippukassoilla ja myös junissa. Mitään suurta kampanjaa ei tosin olla järjestämässä.

Hiljaisuuteen ei joudu vahingossa

Hiljaiseen vaunuun voi ostaa lipun vain kassalta. Automaateista tai internetistä ei näihin osastoihin saa paikkaa. Hiljaiseen osastoon ei myöskään joudu tietämättään, sillä sinne myydään lippuja vain asiakkaan pyynnöstä. Muun junan ollessa täynnä lipun myyjä voi kysyä, haluaako matkustaja hiljaiseen osastoon, mutta vaihtoehtoa ei muuten lippukassoillakaan mainosteta.

Rummukaisen mukaan hiljaiset osastot ovat toimineet hyvin ja matkustajat ovat todella välttäneet kännykän käyttöä. Osastot sijaitsevat myös aina ensimmäisessä tai viimeisessä vaunussa, jolloin läpikulun aiheuttamaa häiriötäkään ei ole.

- Haluamme pitää osastojen paikat vakioina myös siksi että ne opitaan löytämään. Me kehitämme tosin jatkuvasti uusia junakonsepteja ja kalustoa uusitaan, joten jatkossa pitää miettiä miten osastot saadaan sopimaan, Rummukainen kertoo.

Jos kokeilu jatkuu edelleen menestyksekkäänä, pyritään hiljaiset osastot saamaan juniin pysyvästi ja mahdollisesti myös lisäämään niitä.

Kopissa kuuluu paremmin

Intercity-junissa on vakiovarustuksena kännykän käyttöön tarkoitetut kopit, jotka on varustettu myös signaalinvahvistimilla. Rummukainen suosittelee näitä paikkoja kännykkään puhujille ja kertoo koppien olevankin käytettyjä.

- Hiljaisessa vaunussa matkustavalle voi toki tulla tarve käyttää puhelintaan matkalla, jolloin kännykkäkoppi on hyvä vaihtoehto. Vaunun metallikuori ja sähköjohdot häiritsevät puhelimien kuuluvuutta junassa, mutta koppien vahvistimet parantavat signaalia, vaikka eivät vaikuta muualle vaunuun.

Lähde Keskisuomalainen


RHK:n luvaton rakennustyömaa jäihin Hikiällä

02.06.2005 13:36

Rautatieaseman parkkipaikan rakennustyöt keskeytettiin Hikiällä tiistaina, kun Hausjärven rakennustarkastaja totesi työmaan laittomaksi. Parkkipaikkaa oltiin rakentamassa alueelle, joka on rakennuskaavassa merkitty puistoalueeksi.

Ratahallintokeskuksen teettämät ja VR-Radan toteuttamat rakennustyöt olivat olleet käynnissä jo viime viikosta lähtien. Minkäänlaista asianmukaista lupaa rakennustöillä ei ollut. Kaavamuutosta ei ollut haettu, eikä myöskään alueen asukkaita kuultu.

Riihimäen ja Lahden välisen junaradan, sekä maantie numero 290 varrella sijaitsevalta metsikköalueelta oli ehditty kaataa kaikki puut, sekä poistaa pintamaat. Rakennustarkastaja Matti Riihelä arvioi tuhotun alueen koon olevan kolmestasadasta viiteensataan neliömetriä.

Jatkotoimenpiteitä aletaan suunnitella jo tällä viikolla.

- Yritämme perjantaisessa palaverissa hakea kaikkia osapuolia, myös alueen asukkaita, tyydyttävää ratkaisua.

Riihelä uskoo, että parkkipaikkaa ei lopulta tulla rakentamaan kyseiselle paikalle.

- Kyllä tässä muita vaihtoehtoja haetaan.

Rakennustöiden käynnistämisen syyksi Riihelä epäilee väärinkäsitystä. Ratahallintokeskuksen tai VR-Radan edustajia ei tavoitettu illalla kommentoimaan asiaa.

Lähde Hämeen Sanomat 31.5
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=16569&main=25


Paperin kiista vie VR:ltä viikossa yli 1 100 junaa

01.06.2005 19:26

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kiista on pysäyttänyt jo parituhatta kuljetusautoa. VR puolestaan on menettänyt liki 40 prosenttia tavara-kuljetuksistaan.

Paperialan kiista on pysäyttänyt jo liki 40 prosenttia VR:n tavarakuljetuksista. Viestintäjohtaja Martti Mäkinen laskee, että viikossa jää ajamatta reilusti yli 1 100 junaa, ja jos työsulku jatkuu kesäkuun puoliväliin, yli puolet kuljetuksista pysähtyy.

VR kärsii ajamatta jääneistä kuljetuksista yli puolen miljoonan euron tappiot päivittäin. Hintojen korotuksista ei silti vielä ole puhuttu sen kummemmin kuin lomautuksistakaan, vaikka työt ovat vähentyneet oleellisesti.

Normaalisti VR:n tavarakuljetuksissa on noin 2 500- 3 000 junaa viikottain. Kyydissä kulkee puunjalostustehtaille ja -tehtailta valmiita tuotteita ja raaka-aineita. Lisäksi VR toimittaa tehtaille esimerkiksi Venäjältä tulevaa puuta.

Lähde Kauppalehti 01.06.2005
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi/4/i/uutiset/etusivu/juttu.jsp?oid=2005/06/01/1461282


Vaaratilanne Joensuu - Helsinki -junassa

29.05.2005 05:02

Joensuusta Helsinkiin lähtemässä olleessa matkustajajunassa sattui vaarallinen tilanne lauantaina puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Junan henkilökunta havaitsi akkutilasta tulevan savua ja hälytti palokunnan paikalle.

Savun lähteeksi paljastuivat junan alkaaliakut, joista osa oli kiehunut ja alkanut sulaa. Palomiehet poistivat akkutilan yhdeksän akkua, ja juna pääsi jatkamaan matkaansa aikataulussa.

Harvinaislaatuinen tilanne olisi voinut johtaa paljon suurempiinkin seuraamuksiin. Edellisellä kerralla, kun akut pääsivät sulamaan samalla tavalla, ne räjähtivät ja aiheuttivat tulipalon. VR tutkii tapausta.

Lähde Karjalainen


Jämsän radan junavuoroja korvataan busseilla

28.05.2005 07:56

Useita junavuoroja Jyväskylästä Tampereelle sekä Jyväskylästä Pieksämäelle korvataan ratatöiden takia koko kesän ajan busseilla ja takseilla. Korvaavat autokuljetukset ajetaan 5. kesäkuuta - 4. elokuuta illan, yön ja varhaisaamun tunteina. Rataosalla liikennöivien junien aikataulut ovat lisäksi normaalia hitaampia ja osa vuoroista on peruttu.

Poikkeusjärjestelyjen syynä ovat kesäkuun alussa käynnistyvät ratatyöt, joista suurin on Tampereen ja Jyväskylän välillä tehtävä radan päällystysrakenteen uusiminen. Kaikki työt tehdään öisin, jolloin junaliikenne on keskeytetty.

Bussi korvaa esimerkiksi arkisin kello 5.23 Jyväskylästä lähtevän Pendolinon Tampereelle asti. Korvaava kuljetus lähtee Jyväskylästä kello 5.00 ja kiertää Jämsän kautta Tampereelle, jonne se saapuu kello 6.55. Lauantaiaamun juna korvataan bussilla, joka lähtee Jyväskylästä kello 6.00.

Myös päivittäiset IC-junat Jyväskylästä Tampereelle kello 7.07 ja 21.14 on peruttu. Pieksämäeltä lähtee joka päivä bussi Jyväskylään ja Tampereelle kello 18.10 ja myös kello 20.20 lähtevän IC-junan korvaa bussi. Lisäksi mm. kaksi yöjunaa korvataan autoilla Tampereen ja Pieksämäen välillä, sekä makuuvaunuliikenne Turun ja Joensuun välillä.

Vaikka junaliikenne on yöllä katkoksen vuoksi poikki Tampereen ja Pieksämäen välillä, liikennöi radalla paljon työkoneita. Osa Tampereen ja Jyväskylän välisestä tavaraliikenteestä ajetaan Haapamäen kautta, VR Oy:stä todetaan. Ratatöiden vuoksi neljä tasoristeystä on pois käytöstä muutamia viikkoja Oriveden ja Jämsän välillä, ja tällöin tieliikenne ohjataan muuta kautta.

Päällysrakenne uusiksi vaiheittain

Ratatöiden aikana uusitaan radan päällysrakennetta Oriveden ja Jämsän sekä Jämsänkosken ja Jyväskylän välisillä rataosilla. Töitä tehdään vaiheittain yhteensä 70 kilometrin matkalla. Ratatyöt käynnistyvät 5. kesäkuuta Oriveden ja Jämsän välillä, jossa muun muassa uusitaan kiskot ja ratapölkyt. Lisäksi poistetaan radan vanhentunut routaeristys ja sepeli uusitaan.

Päällysrakenteen vaihtotöiden jälkeen raide asetetaan oikeaan asemaansa, viimeistellään ja hitsataan jatkuvaksi. Työmaa-alueilla junaliikenteelle on voimassa nopeusrajoitus. Työt edellyttävät mittavia turvalaite- ja sähköratatöitä. Myöhemmin kesällä uusitaan kiskot ja ratapölkyt Jämsänkosken ja Jyväskylän välisellä rataosalla. Vaurioitunut kisko suisti maaliskuun lopulla yöjunan yhden vaunun raiteilta.

Onnettomuus nopeutti radan uusimista

Tarkastuksissa rataosalla havaittiin kiskovaurioita. Rataosuus korjattiin vaurion jälkeen tilapäisesti liikennöitävään kuntoon. Oriveden ja Jämsän välisen päällysrakenteen uusiminen on kesän suurin yksittäinen ratatyö, ja osa laajempaa perusparannusta Jyväskylän ja Tampereen välillä. Töiden tilaaja on liikenne- ja viestintäministeriön alainen Ratahallintokeskus ja urakoitsijana Oy VR-Rata Ab.

Lähde Keskisuomalainen


Rautatie on mahdollisuus - pamfletti Suomen rautateistä ja liikennepolitiikasta julkaistaan 27.5.2005

27.05.2005 10:21

Koko Suomen rataverkko on säilytettävä ja uusille liikennöitsijöille annettava mahdollisuus liikennöidä paikallisjunia ja tavarajunia

Viime talven ajan on Suomessa tutkittu 958 ratakilometrin lakkauttamista, joukossa kolme läpikulkurataa. Euroopan maissa, joissa rataverkko on vapautettu kilpailulle, vastaavantyyppisille rataosille on ilmaantunut uusia operaattoreita ja uutta liikennettä.

VR Oy saa mittavaa julkista tukea sen mukaan kannattamattomaan henkilöjunaliikenteeseen - kaikkeen paikallisliikenteeseen ja suureen osaan tavallisista pikajunista. Vuoden 2005 keväällä on julkisuudessa esitetty, että merkittävä osa tästä liikenteestä joudutaan lakkauttamaan, koska määrärahoja vähennetään ja VR Oy:n vaatima tuki nousee. Muualla Euroopassa rataverkon vapautus on lisännyt etenkin paikallisliikenteen ja sivuratojen henkilöliikenteen suosiota ja kannattavuutta. Ruotsin ja Saksan malli, jossa paikallisjunaliikenne kilpailutetaan maakunnallisesti, voisi soveltua hyvin Suomeen.

Liikenne- ja viestintäministeriössä ajatellaan toisin kuin EU:ssa, vaikka EU pakottaa sen lähivuosina muuttamaan kantansa. Onko Suomi täysin valmistautumaton rautateitä odottaviin haasteisiin? Vai valmistaudutaanko muutoksiin tavalla, jota ei edes haluta julkisesti käsitellä?

Halutaanko Suomessa parantaa rautatieliikenteen kilpailukykyä ja osuutta liikenteestä, vai olemmeko matkalla Tornion tielle? Siellä satojen tuhansien tonnien vuotuiset malmikuljetukset ovat siirtymässä maantielle paikallisten vastustuksesta huolimatta.

Raideryhmän mielestä vähäliikenteisiksi kutsutut rataosat kuljettavat merkittävän määrän rahtia, ja lopettamisen sijasta radat kannattaa korjata. Ne edistävät omalta osaltaan koko Suomen elinkelpoisuutta.

Koko Suomen rataverkko, myös sivuradat voivat palvella kaukoliikennettä sekä kannattavaa paikallisliikennettä, kunhan ratojen käyttö vapautetaan EU:n periaatteiden mukaan kaikille operaattoreille. Rautatie elvyttää maaseutua ja pieniä kaupunkeja, se on Suomelle mahdollisuus.

Suomen virheellinen rautatiepolitiikka herätti viime syksynä useat raideliikenteeseen perehtyneet ihmiset keskustelemaan paremman rautatiepolitiikan mahdollisuuksista. Tuloksena on valmistunut 180-sivuinen kirja "Rautatie on mahdollisuus - pamfletti Suomen rautateistä ja liikennepoltiikasta" (Anria Kustannus Oy). Se julkaistaan perjantaina 27.5.2005. Pamfletti on tehty valtakunnallisena ja vapaaehtoisena kansalaistyönä.

Pamfletin toteuttamiseen ovat osallistuneet ja lisätietoja antavat "Raideryhmän" jäsenet:

Antero Alku, Helsinki
Mikko Alameri, Helsinki
Ilkka Hovi, Helsinki
Mikko Itälahti, Helsinki
Elmeri Kollanus, Kuusankoski
Kalevi Kämäräinen, Nurmes
Mikko Laaksonen, Turku
Timo Louhikari, Keski-Suomi
Jarkko Voutilainen, Hämeenlinna
Kirjan voi tilata ja lisätietoja saa: www.raideryhma.fi

Lähde Raideryhmä
Lähde WWW http://www.raideryhma.fi


Rautatiepolitiikasta julkaistaan pamfletti

25.05.2005 15:59

Rautateiden kunnosta on pitkään kuultu pelkästään huonoja uutisia. Riittämättömän rahoituksen vuoksi rataverkosta vastaava RHK (Ratahallintokeskus) aloitti viime syksynä valtakunnalliset kuulemistilaisuudet, jotka tähtäsivät rataverkon mittavaan karsimiseen. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan lähes tuhatta ratakilometriä uhkasi sulkeminen, mutta hanke nostatti sekä maakunnat että ratoja tarvitsevat yritykset vastarintaan. Alueellisten kuulemisten ja seminaarien tuloksena valmistunut raporttiluonnos onkin lakkauttamisten sijasta kääntynyt puolustamaan suurinta osaa radoista.

RHK:n tilaaman konsulttityön rinnalla on tehty vapaaehtoisena kansalaistyönä tutkimusta sekä uhanalaisista radoista että suomalaisesta rautatiepolitiikasta. Kahdeksan kirjoittajaa tekevät suomalaisen rautatiepolitiikan ruumiinavauksen mutta avauksen myös uuteen. Tuloksena on valmistunut 180-sivuinen kirja "Rautatie on mahdollisuus - pamfletti Suomen rautateistä ja liikennepolitiikasta" (Anria Kustannus Oy). Se julkaistaan toukokuun viimeisinä päivinä.

Kirjoittajina pamfletissa ovat toimineet seuraavat henkilöt; Mikko Alameri, Antero Alku, Kalevi Kämäräinen, Mikko Itälahti, Elmeri Kollanus, Ilkka Hovi, Mikko Laaksonen, Timo Louhikari ja Jarkko Voutilainen

Lisätietoa: http://www.raideryhma.fi/

Lähde Infoverstas
Lähde WWW http://www.infoverstas.fi/


Uutta rataa Tohmajärven Tikkalaan

25.05.2005 09:56

Tohmajärven Tikkalan suomaille tehdään uutta rataa kahdeksan kilometriä. Tasoristeyksiä ja liittymiä poistetaan ja koululle tehdään alikulku. Ratahallintokeskus esitteli tiistaina tikkalalaisille radan parantamissuunnitelmia. Kyseessä on noin 12 miljoonan euron hanke.

- Vuonna 1998 Tikkalan pehmeikköalueille tehtiin yleissuunnitelma, jossa radan linjaus on kutakuinkin sama kuin nyt. Toteutuksen viiveen syynä on ollut rahoitustilanne. Nyt tarkoituksena on, että vuonna 2008 rata on uudessa paikassa, Tuomo Käsnänen Ratahallintokeskuksesta kertoo.

Uusi kahdeksan kilometriä pitkä rataosuus erkanee Tikkalan ratapihalta ja yhtyy takaisin nykyiseen rataan Lotokanjoen sillan jälkeen Pyhäselän puolella.

- Toivon, että suunnitelma olisi sellainen, että hanke olisi hyväksyttävissä. Nykyinen ratapenger on painuvassa tilassa eikä sen paikalle voi uutta rakentaa. Alueella on jo jouduttu rajoittamaan nopeuksia. Ainoa tapa korjata tilanne on tehdä uusi rataosuus, Käsnänen sanoo.

- Talvikaudella 2006-2007 koneet olisi tarkoitus olla etapilla töissä. Ympäristökeskuksen kanssa on jo palaverrattu eikä alueella ei ole tiedossa liito-oravia tai uhanalaisia kasveja, selvittää Käsnänen.

16 000 ratapölkkyä ja 19 800 metriä kiskoa

Uusi rata nielee 16 000 ratapölkkyä, kahdeksan uutta vaihdetta sekä 19 800 metriä kiskoa. Maaleikkauksia tehdään 258 000 kuutiometriä ja massaa vaihdetaan 88 000 kuutiometriä. Uusia siltoja on suunniteltu kolme, minkä lisäksi yksi silta siirretään ja yksi muutetaan käyttötavaltaan.

Lähde Karjalainen (net)


Liikennekatkos ohi Turun ja Tampereen välillä

21.05.2005 09:53

Junaliikenne Turun ja Tampereen välillä on palautunut normaaliksi. Liikenne pysähtyi perjantaina illansuussa Humppilassa sähkövian vuoksi. Vika saatiin korjatuksi yhden jälkeen yöllä.

Lähde YLE Teksti-TV


Junaliikenne poikki Turun ja Tampereen välillä

20.05.2005 22:14

Junaliikenne Turun ja Tampereen välillä on poikki ajojohtimessa ilmenneen vian takia. Vika ilmeni noin kello 18 Humppilan ja Urjalan välillä.

Vianlaadusta ei ole tarkempaa tietoa. Matkustajat kuljetetaan korvaavilla bussivuoroilla.

 

Lähde YLE Teksti-TV


Joukkoliikennelautakunta hyväksyi metron automatisoinnin

20.05.2005 09:04

Joukkoliikennelautakunta hyväksyi torstaina suoralta kädeltä metron automatisoinnin vuoteen 2010 mennessä. Kokouksessa päätettiin, että miehittämättömästä metrosta tehdään vielä erityinen riskianalyysi. Lisäksi metrolinjoille ja asemille halutaan turvakoulutettua henkilökuntaa.

- Asia oli huolella valmisteltu ja lautakunta perehtynyt automatisointiin niin hyvin, että päätös tehtiin yllättäen ilman hajaääniä, lautakunnan varapuheenjohtaja Mika Ebeling (kd) sanoi.

- Tukholman metropalon vaikutuksesta automaattimetrosta tehdään erityinen riskianalyysi.

Seuraavaksi automatisointia käsittelee kaupunginhallitus mahdollisesti jo kesäkuussa. Lopullisesti asia päätetään todennäköisesti syksyllä kaupunginvaltuustossa. Tämän jälkeen on vuorossa tarjouskilpailun käsittely.

Lähde HS Tuoreet 20.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101979590131


Uusi Pendolino-vuoro Kuopioon kesäkuussa

20.05.2005 09:02

VR:n kaukojunien aikatauluihin ja palveluihin tulee muutoksia kesäkuun alussa. Kolme Itä-Suomen InterCity-vuoroa muuttuu Pendolino-vuoroiksi. Lisäksi useiden junien kulkupäivissä on muutoksia ja keskikesällä kuusi junavuoroa on rantaradalla ja pääradalla pois liikenteestä työmatkojen vähäisyyden vuoksi.

Pendolino-vuorojen määrä kasvaa Helsingin ja Iisalmen sekä Helsingin ja Kuopion välillä, kun kolme InterCity-vuoroa muuttuu Pendolinoksi. Kesäkuun 5. päivästä alkaen Helsingistä Iisalmeen klo 18.34 ja Iisalmesta Helsinkiin klo 4.25 lähtevät junat liikennöivät Pendolino-junina. Näiden junien aikatauluihin tulee pieniä minuuttitarkistuksia väliasemilla. Lisäksi sunnuntaisin klo 11.13 Kuopiosta Helsinkiin lähtevä IC-juna muuttuu Pendolino-vuoroksi. Juna lähtee kesän ajan Kuopiosta jo klo 10.47 ratatöiden vuoksi.

Helsingistä Joensuuhun klo 12.34 ja Joensuusta Helsinkiin klo 15.10 lähtevät pikajunat muuttuvat InterCity-vuoroiksi. Junien aikataulut nopeutuvat 10-15 minuuttia. Junat eivät pysähdy Saarella, Onkamossa ja Hammaslahdessa, missä henkilöjunaliikenne lakkaa kokonaan.

Savonlinnan ja Parikkalan välillä liikennöi jälleen tänä kesänä kaksi lisäjunaa 5.6.-28.8. Uusi taajamajuna lähtee Savonlinnasta klo 15.25 ja saapuu Parikkalaan klo 16.18. Parikkalasta lisäjunan lähtöaika on klo 16.36 ja tuloaika Savonlinnaan on klo 17.30.

Keskikesällä 27.6.-24.7. eivät kulje Turusta Helsinkiin klo 8.00 eikä Helsingistä Turkuun klo 10.03 lähtevät IC2-junat. Kesätaukoja on myös muilla junilla Helsingin ja Tampereen sekä Seinäjoen ja Kokkolan välillä. Yhteensä kuusi junavuoroa on pois liikenteestä muun muassa työmatkojen vähäisyyden vuoksi.

Uusien autonkuljetusvaunujen käyttö laajenee heinäkuun alussa Helsingistä Rovaniemelle ja Kolariin. Silloin liikenteessä ovat kaikki 15 VR:n tilaamaa autonkuljetusvaunua. Uusia autovaunuja on ollut liikenteessä Helsingin ja Oulun välillä vuoden alusta alkaen. Autojunissa on sekä uusia että vanhempia autovaunuja. VR:llä on käytössä 24 vanhempaa autovaunua, mutta niiden määrä vähenee tulevaisuudessa.

Vuoden 2005 alussa alkanut IC2-junien hiljaisten osastojen kokeilu jatkuu vuoden loppuun. Hiljaisissa osastoissa matkapuhelimeen puhuminen on kiellettyä ja matkustajien toivotaan muutenkin välttävän kovaäänistä puhetta. Matkavarausta tehdessään paikan voi pyytää hiljaiseen osastoon, joka on yhden vaunun alakerrassa.

VR:n matkatavarapalvelut päättyvät 5. kesäkuuta. Matkatavaroiden lähetys muuttuu itsepalveluksi, jolloin matkustaja huolehtii matkatavaransa ennen junan lähtöä joko omaan hyttiinsä tai pikajunien konduktöörivaunuun. Vastaavasti myös kuriirilähetykset asiakkaan tulee viedä itse pikajunan konduktöörivaunuun ja huolehtia niiden noutamisesta. Matka- ja kuriiritavaralähetykset voi maksaa etukäteen asemalla lipunmyynnissä.

Matkatavarapalvelut loppuvat nyt Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Joensuun asemilla. Kaikilla muilla asemilla matkatavaroiden lähettäminen on toiminut itsepalveluna jo aikaisemmin.

VR:n vammaispalvelut säilyvät. Jos liikuntaesteinen tai näkövammainen tarvitsee apua junaan ja junasta siirtymiseen, hän voi tiedustella lähtö- ja määräaseman vammaispalveluista VR:n puhelinpalvelusta tai Helsingin aseman invapalvelusta.

Silja Linen ja Viking Linen 50 prosentin LaivaJuna-alennus junamatkoista poistuu toukokuun lopussa. LaivaJuna-alennusta käytetään kampanjaluontoisesti muutaman kerran vuodessa.

Lähde VR tiedote 19.5
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n37


VR ei tilaa makuuvaunuja Talgolta

18.05.2005 13:49

VR ei aio tilata suomalaiselta Talgolta 20 uutta makuuvaunua. VR:n hallituksen mukaan tarvetta lisätilauksille ei ole. Tilauksen arvo olisi ollut 60 miljoonaa euroa.

VR tilasi vuonna 2003 Talgo Oy:ltä 20 makuuvaunua 59 miljoonalla eurolla. Kauppaan liittyi optio 20 makuuvaunun tilaamisesta.

VR Osakeyhtiön hallitus on päättänyt olla käyttämättä optiota, koska lisähankinnalle ei ole tarvetta.

Talgolla on tehdas Otanmäellä. Yhtiö on osa espanjalaista Talgo-konsernia, joka on keskittynyt kiskokaluston valmistukseen ja huoltoon.

Otanmäen tehdas tunnettiin aiemmin Rautaruukki-konsernin Transtechina.

Lähde YLE24


Talgolla odotetaan tilauksia tai irtisanomisia

17.05.2005 09:44

Talgon Otanmäen vaunutehtaalla on odottava tunnelma. Toukokuun puolivälin kynnyksellä ei kuitenkaan odoteta innolla kesälomaa, vaan pikemmin pelonsekaisin tuntein lähiviikkoina tulevia päätöksiä. Koko suomalaisen kiskokalustotuotannon kohtalon päivät ovat käsillä, mutta yhä edelleen työntekijät jaksavat uskoa.

"Ei me olla hakemassa Talgolle mitään tukiaisia, vaan selkeitä päätöksiä siitä, mitä vaunuhankintoja lähivuosina tehdään. Töitä me haluamme tehdä, emmekä tukia kerjätä", työntekijöiden edustajat ilmaisevat kantansa.

Toimihenkilöiden työpaikoista Talgolla on käynnissä yt-neuvottelut, jotka tähtäävät 45 toimihenkilön vähentämiseen Oulun konttorilta ja Otanmäen tehtaalta. Määrä on yli puolet yhtiön toimihenkilöiden määrästä.

"Jos toimihenkilöistä puolet irtisanotaan, niin myös meillä tavallisilla työnmiehillä on yt-neuvottelut edessä. Se on aivan selvä asia", laskeskelee tehtaan pääluottamusmies Ilpo Karjalainen.

Toimihenkilöiden tuntoja voi kuvata muutamalla sanalla.

"Masentunut, huolestunut, epävarma ja odottava. Teollisuuden toimihenkilöiden keski-ikä on 51 vuotta, eikä meidän ole enää helppo työllistyä. Ei ainakaan täällä lähiseudulla", Otanmäen toimihenkilöt TU ry:n luottamusmies Pirjo Halme kuvaa tilannetta.

Kotimaista huippuosaamista

Vaikka Talgon toiminnasta aiempaa suurempi osa pyörii alihankintapohjalta konepajatuotteiden ympärillä, niin kiskokalustotuotanto on se selkäranka, johon työntekijäpuoli luottaa. Osaamista on, mutta tilauksia puuttuu. Suomessa päättäjät ovat menneet monta kertaa merta edemmäs kalaan, kun kiskokalustokauppoja on tehty.

"Suomessa ei ole hoidettu kiskokalustobisnestä niin kuin se olisi pitänyt tehdä. Tässä maassa ei huolehdita siitä, että osaaminen säilyy rajojen sisäpuolella. Muualla maailmalla se osataan. Helsingin seudulla pitäisi jo olla riittävästi kokemuksia siitä, millaisia ratikoita saksalaiset suunnittelevat ja millaisia junia italialaiset valmistavat", ylempien toimihenkilöiden edustajana toimiva Arto Riissanen toteaa.

Yksi esimerkki suomalaisesta alan huippuosaamisesta on maailman ensimmäinen kokonaan kaksikerroksinen juna, jolla tähdätään tosissaan lähivuosina ajankohtaiseksi tulevaan tarjouskilpailuun pääkaupunkiseudun lähijunasta. Junan prototyyppi on kokonaan yhtiön omaa tuotantoa ja on valmis koeajoon ensi kuun alussa. Päätähtäin uudella tuotteella on kuitenkin kansainvälisillä markkinoilla.

"Tällaista junaa ei ole missään muualla. Se on meidän oma tuote alusta loppuun", kehaisee Riissanen ylpeyttä äänessään.

Jos kiskokalustotuotanto joudutaan ajamaan Otanmäessä alas, niin maailman ensimmäinen kaksikerroksinen lähiliikennejuna jää rakentamatta kotimaisin voimin. Emoyhtiö Espanjassa sen voi sitten aikanaan toteuttaa, mutta siitä ei Kainuussa riemuita.

"Täällä on niin paljon tietotaitoa kiskokalustotuotannosta, ettei sitä saa missään nimessä hukata", työntekijöiden edustajat vaativat.

Yhtään kiveä ei vaunutehtaan puolesta taistellessa ole jätetty kääntämättä. Lähetystöjä Helsingissä ja herroja vaunutehtaalla on kulkenut riittämiin. Matkassa ovat olleet niin kunnan, maakunnan kuin vaunutehtaan väki. Vastikään pääministeri Matti Vanhanen vetosi näyttävästi Otanmäen junavaunutehtaan puolesta.

"Kaikki ministerit kulttuuriministeriä lukuun ottamatta ovat tainneet täällä käydä. Hänkin on kyllä tervetullu", pääluottamusmies Ilpo Karjalainen lupaa.

Lähde Kaleva 17.5
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage484231.html


Kiskobussi aloittaa välillä Joensuu - Pieksämäki

16.05.2005 17:47

Suomen ensimmäinen uusi kiskobussi aloittaa toimintansa tiistaina Joensuu-Pieksämäki-välillä. Kiskobussilla ajetaan aluksi vain hiljaisimmat vuorot eli Joensuusta kello 6.55 ja 17.50 lähtevät vuorot. Viikonloppuisin eikä maanantaiaamun ja perjantai-illan suosituissa vuoroissa kiskobussia ei aluksi käytetä.

Kiskobussi on paikallisjunatyyppinen juna, jota voi ajaa molemmista päistä. Juna voi koostua useasta yksiköstä. Aluksi käytössä on vain yksi yksikkö, jossa on 63 istumapaikkaa. Siksi suosituimpia vuoroja ei vielä kiskobussilla ajeta. Matkustamon tuoleja ei voi kallistaa. Lisäksi matkustajat istuvat vastakkain kuten paikallisjunissa.

Kiskobussin käyttöönotto ei vaikuta aikatauluihin tai lipunhintoihin. Uutta kiskobussia on esitelty Joensuussa tänään maanantaina.

Lähde Karjalainen (net)


Konduktööri sairaalakuntoon Riihimäellä

15.05.2005 15:56

Rautatieläisten liiton työsuojeluvaltuutettu Jussi Päiviö on huolissaan väkivallan kasvusta ja konduktöörien turvallisuudesta VR:n lähiliikenteessä. Lauantaiyönä joutui sairaalahoitoon keski-ikäinen naiskonduktööri, kun nuori tyttö tarttui häneen junan eteisessä ja molemmat putosivat asemalaiturille Riihimäellä. Riihimäen poliisi on kirjannut öisen yhteenoton pahoinpitelyksi. Syylliseksi epäillään 16-vuotiasta riihimäkeläistä tyttöä. Tyttö oli seurannut odottavaan lähijunaan miestä, joka oli käynyt häneen asemalaiturilla käsiksi suukovun jälkeen. Konduktööri halusi junan eteisessä pyörineen tytön päättävän, jääkö tämä junaan vai meneekö ulos ennen lähtöä. Tällöin tyttö kävi naiseen kiinni, ja molemmat mätkähtivät metriä alemmas laiturille. Tyttö selvisi pienillä ruhjeilla, mutta helsinkiläinen konduktööri sai pahoja vammoja polveensa ja lisäksi häneltä katkesi kylkiluita. Jussi Päiviön tietojen mukaan naiselle tehtiin tunteja kestänyt leikkaus lauantaina Töölön sairaalassa. Junassa työskenteli toinenkin konduktööri, joten matka Helsinkiin pääsi alkamaan, vaikka toinen vietiin ambulanssilla sairaalahoitoon. Hankalina aikoina kaksi konduktööriä Työsuojeluvaltuutettu Jussi Päiviö toivoo, että kello 21:n jälkeen lähtevissä lähijunissa olisi aina kaksi konduktööriä. Miehistöpulan takia normia ei ole pystytty täyttämään joka junassa. "Viime vuonna sattui useita tapauksia, joissa konduktööri joutui sairauslomalle fyysisen väkivallan takia. Tappouhkaukset ja nimittelyt ovat lähiliikenteessä arkipäivää." VR:n lähiliikenteessä työskentelee noin 320 konduktööriä, joista noin neljännes on naisia. Viestintäjohtaja Martti Mäkinen toteaa matkustajien ja henkilökunnan turvallisuuden olevan VR:lle äärimmäisen tärkeää. Siksi on sovittu hankalien aikojen kaksoismiehityksestä, mutta poikkeuksia tulee esimerkiksi äkillisistä sairastumisista. Mäkisen mukaan VR:ssä on havaittu levottomuuden ja aggressiivisuuden lisääntyneen samaan tapaan kuin koko yhteiskunnassa. Yhtiö on harkinnut vartiointiliikkeiden palvelujen käyttämistä silloin tällöin, ja kokeiluja on jo tehty. VR:llä on hälytysvalmiudessa myös oma koulutettu turvallisuuspartio.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage484441.html


Kouvola ja Helsinki kisaavat edelleen Rautatievirastosta

13.05.2005 11:35

Rautatieviraston sijoituspaikan valinta on edelleen ylivoimaisen vaikeaa hallinnon- ja aluekehityksen ministerityöryhmälle. Se ei pystynyt tekemään torstaina odotettua päätöstä asiasta. Työryhmällä oli käytössään liikenne- ja viestintäministeriössä laadittu lisäselvitys sijoituspaikkavaihtoehdoista perusteineen, painoarvoineen ja kustannusvaikutuksineen.

- Asia jouduttiin jättämään pöydälle ministerien erilaisten näkökulmien ja esitysten takia, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön apulaisosastopäällikkö Reino Lampinen .

Rautatievirastoa on tavoitellut Kouvolan ohella Helsinki, Lahti, Hämeenlinna, Riihimäki, Toijala ja Iisalmi.

Vaihtoehtoina on enää Helsinki tai Kouvola

- Kokouksessa kävi kuitenkin selväksi, että Kouvola on ainoa vaihtoehto Helsingille, ja muiden paikkakuntien mainitseminen oli katsottava vain heitoiksi, kertoo Lampinen.

Työryhmälle tulee rautatieviraston kanssa kiire. Seuraava aikataulun mukainen kokous 26.5. on liian myöhään, koska budjettiesitys valtiovarainministeriölle on jätettävä 23.5.

- Rautatieviraston perustaminen on pois ratarahoituksesta, joten tärkeä asia on ratkaistava ylimääräisessä kokouksessa. Tosin budjettiesitystä voidaan tietysti täydentää myöhemmin, Lampinen mainitsee.

Käytännössä lisäaika ei enää ole päätökselle mahdollinen. Se on tehtävä ensi viikolla. Ministerityöryhmään kuuluvat alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.), sisäasiainministeri Kari Rajamäki (sd.), oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.), kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos (rkp).

Kouvolassa ihmetellään päätöksenteon vaikeutta

Kouvolan kaupunginjohtaja Aimo Ahti ei ymmärrä sijoittamispäätöksen vaikeutta ministereille eikä sitä, että liikenne- ja viestintäministeriö haluaa viraston Helsinkiin toisin kuin hallitusohjelmassa linjataan.

- Jos ei EU:n direktiiviin perustuvan uuden viraston alueellistaminen onnistu, voidaan unohtaa koko alueellistaminen Suomessa, jyrähtää Ahti.

Rautatieviraston noin 40 hengen virastoon siirtyy tehtäviä ja henkilökuntaa Ratahallintokeskuksesta (RHK) sekä liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kouvola on Ahdin mukaan korjannut liikenne- ja viestintäministeriön harhaanjohtavat tiedot 1,5 miljoonan euron ylimääräisistä kustannuksista, jos virasto sijoitetaan Kouvolaan.

- Lukuun oli laskettu niiden RHK:n työntekijöiden, jotka eivät halua siirtyä Helsingistä Kouvolaan, palkat eläkkeelle siirtymiseen asti. Se on käsittämätön laskutapa, sanoo Ahti.

Lähde Kouvolan Sanomat (net)


VR:n pääjohtaja Kuitunen ennakoi pikaisia nopeusrajoituksia

12.05.2005 07:58

Ratojen nopeus- ja painorajoituksia joudutaan laajentamaan VR-Yhtymän pääjohtajan Henri Kuitusen mukaan pian ympäri Suomea, ellei rapistuvan rataverkon kunnostukseen saada lisää rahaa kymmeniä miljoonia euroja.

- Rajoitukset tulevat kasvamaan hyvin nopeasti ja ne vaikuttavat laajasti matka-aikoihin ja aikataulujen täsmällisyyteen, Kuitunen varoittaa.

Esimerkkejä ongelmista saatiin jo, kun Tampereen ja Jyväskylän välillä junien nopeuksia oli kiskojen murruttua pakko pudottaa.

Huonon kunnon vuoksi rajoituksia on annettu jo 350 ratakilometrille. Turvallisuudesta ei Kuitusen mukaan voi tinkiä.

Ratojen kunnosta vastaava Ratahallintokeskus laskee, että ratainvestointeihin tarvittaisiin vuosittain 170 miljoonaa euroa. Viime vuosina siitä on jääty kauaksi.

Rataverkon rapautuminen ei voi olla kenellekään päättäjälle Kuitusen mielestä yllätys, sillä rahapula on nähty jo pitkään ja siitä on puhuttu monta vuotta.

- Tilanne muuttuu yhä huonompaan suuntaan, ellei lisämäärärahoja myönnetä.

Pääministerin vaunukirje yllätti

VR:n johto sai toukokuun alussa pääministeri Matti Vanhaselta poikkeuksellisen kirjeen. Vanhanen vetosi espanjalaisen Talgon omistukseen siirtyneen Otanmäen Vaunutehtaan toiminnan säilyttämisen puolesta.

Pääministerin näkemyksen mukaan Talgon toiminta voitaisiin turvata, jos VR käyttäisi voimassa olevaa optiotaan 20 uuden kaksikerroksisen maakuuvaunun tilaamiseksi tai aikaistaisi kaksikerroksisten päivävaunujen tilauksia.

- Onhan se poikkeuksellista, että pääministeriltä tulee kirje ja kyllä se tarkoittaa, että siihen suhtaudutaan vakavasti, Kuitunen muotoilee.

Hän muistuttaa kuitenkin, ettei VR voi hankkia sellaista kalustoa, mitä se ei tarvitse. VR:n hallituksen ja toimivan johdon päätöksillä pitää aina olla liiketaloudellinen peruste.

VR-Yhtymän on ensi viikolla ilmoitettava Talgolle, käytetäänkö optiota makuuvaunuista. Kuitunen ei halua kertoa vastauksen sisältöä, koska asiasta neuvotellaan vielä Talgon kanssa.

Kaksikerroksiset makuuvaunut kulkevat Helsinki-Rovaniemi -radalla. Halpalentoyhtiöt ovat kiristäneet kilpailua pohjoisen reiteillä ja VR yrittää vastata kilpailuun nopeuttamalla aikatauluja.

- Rakenteellisesti tämä tarkoittaa sitä, että makuuvaunuliikenteen tarve on vähenemässä, Kuitunen summaa.

Pääministerin kirjeessä mainitut kaksikerroksiset päivävaunut olisivat Intercity-kalustoa. Niistä ei ole optiota, mutta päivävaunutkin ovat neuvottelupöydässä.

- Me tarkastelemme tätä tilannetta nyt kokonaisvaltaisesti, Kuitunen suostuu arvioimaan.

Lähde Turun Sanomat (net)


Kerava-Lahti-oikoradan turvalaitteet alan huippua

11.05.2005 21:39

Kerava-Lahti-oikoradalle asennettavat turvalaitteet ovat alan huipputekniikkaa. Tietokonepohjainen asetinlaitejärjestelmä valvoo radan opastinten toimintaa. Junien akselien laskentapisteitä Keravan ja Lahden väliselle rataosalle tulee 150 paria.

Suomi on edelläkävijä uusien teknisten vaatimusten mukaisen laitteiston käyttöönotossa, sanoo projektipäällikkö Jouni Vidqvist Rejlers Osakeyhtiöstä.

Oikoradan kiskojen hitsaus tehdään Suomen oloissa ainutlaatuisella laitteella. Työt leimuhitsauskoneella on aloitettu tällä viikolla Hollolan Hakosillassa. Tuloksena on lähes saumaton liitos ilman lisäaineita. Uutta kiskoa syntyy pari kilometriä päivässä. Tämä uusi tekniikka nopeuttaa kiskotusta huomattavasti vanhempiin menetelmiin verrattuna.

Oikorata valmistuu syksyllä 2006.

Lähde YLE Hämeen uutiset ja YLE Lahden Radio


Perhe selvisi tasoristeysonnettomuudesta ruhjeilla

10.05.2005 13:02

Henkilöauto törmäsi tavarajunaan tiistaina Kiukaisissa Satakunnassa. Autossa olleet nainen ja neljä alle kouluikäistä lasta selvisivät törmäyksestä todennäköisesti vain mustelmilla, Kiukaisten pelastuslaitos kertoi. Junan veturi hajosi, ja Porista on lähetetty toinen veturi viemään junan pois. Onnettomuus sattui tasoristeyksessä noin kello 9.30 Kiukaisten Eurakoskella viljasiilon kohdalla.

Onnettomuus johtui todennäköisesti siitä, että aurinko häikäisi autoa ajaneen naisen, ja hän ei nähnyt junaa. Juna romutti autoa sekä etu- että takapäästä, mutta matkustamo säästyi.

Lähde Kaleva plus 10.5
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/cf/juttu.cfm?j=483360


Kaksikerroksiset makuuvaunut Rovaniemelle joulukuussa

08.05.2005 13:33

Kaksikerroksiset uudet makuuvaunut tulevat Lapin liikenteeseen joulukuussa. Vaunuja rakennetaan parhaillaan kovaa vauhtia Talgon Otanmäen tehtaalla. "20 uuden makuuvaunun hankintahinta on VR:n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen mukaan noin 59 euroa.

- Alussa liikenteessä voi olla sekä vanhojen että uusien makuuvaunujen yhdistelmiä ennen kuin koko uusi kalusto on saatu käyttöön, Jaatinen kertoo. -Uusien vaunujen myötä poistamme käytöstä vanhimman 36 vaunun sarjan. Uudemmat 74 vaunua peruskorjataan lähivuosina.

Makuuvaunujen huippunopeus on 160 km tunnissa. Niitä voidaan käyttää vain sähköistetyillä rataosilla.

Uusissa makuuvaunuissa on kaikkiaan 19 ilmastoitua hyttiä, joissa jokaisessa on kaksi vuodetta, pc-pistoke, herätyskello ja mahdollisuus radionkuunteluun kuulokkeilla. Yläkerran hyteissä on oma suihku ja wc, alakerran hyteissä on pesuallas. Osa alakerran hyteistä voidaan yhdistää neljän hengen hyteiksi. Yksi on suunniteltu liikuntarajoitteisille matkustajille ja vaunussa on tilat myös lemmikkien kanssa matkustaville. Vaunussa on tavallinen ja inva-wc.

Samassa jutussa Jaatinen toteaa vielä, että Pendolinoa ei kannata laittaa kulkemaan Oulusta Rovaniemellä saakka, koska nopeusrajoitusten vuoksi Pendolinon käyttö ei tuo olennaista hyötyä.

Etusivun artikkelissa kerrotaan myös, että Autojuna liikennöi Kemijärvelle vielä 2006.

VR päätti aiemmin lopettaa autovaunun liikennöinnin tämän kevään hiihtosesongin jälkeen. Yhtiö perusteli lakkauttamista lyhyellä sesongilla ja pienellä tarpeella sekä sillä, että uudet kaksikerroksiset autovaunut vaativat muutoksia lastauslaitureihin. VR:n henkilöliikenteen johtoryhmä on nyt kuitenkin hyväksynyt Itä-Lapin kuntayhtymän lähetystön tekemän esityksen jatkaa autojunaliikennöintiä Kemijärvelle vielä kauden 2006.

Yksi autovaunu on kulkenut Helsingistä Kemijärvelle perjantaisin lähtevässä yöjunassa helmikuun puolivälistä huhtikuun loppuun ja palannut takaisin lauantaisin. Itä-Lapissa autovaunuvuorot on koettu tärkeiksi matkailukautena. Autovaunu on tullut Kemijärvelle vuodesta 1990 lähtien hiihtosesongin aikana. Lopettamisuhkaa on pidetty vakavana iskuna alueen matkailulle. Seudullle on toivottu pikemminkin lisää autovaunuyhteyksiä ruska- ja joulumatkailun ajaksi.

Lähde Lapin Kansa 3.5.2005


Rataverkon huono kunto esillä A-pisteessä tänään

06.05.2005 08:41

Tänä iltana esitettävässä A-pisteessä (TV1, klo 21:00) on esillä myös rataverkon huono kunto. RHK:n edustajana ohjelmassa esiintynee rataverkko-osaston johtaja Markku Nummelin.

Myös MTV3 on tehnyt jutun aiheesta. Linkki uutiseen

Lähde RHK / YLE
Lähde WWW http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/35302/nextsub


Helatorstain junaliikenne

03.05.2005 20:45

VR:n kaukoliikenteen ja pääkaupunkiseudun lähiliikenteen aikatauluissa on muutoksia helatorstaiviikolla. Keskiviikkona 4. toukokuuta VR:n kaukoliikenne noudattaa perjantain aikatauluja. Helatorstaina 5. toukokuuta junat kulkevat pääosin sunnuntain aikataulujen mukaisesti, mutta liikenteessä on kuitenkin useita poikkeuksia. Perjantaina 6. toukokuuta junat kulkevat normaalin aikataulun mukaisesti lukuun ottamatta Helsingistä klo 20.56 Rovaniemelle lähtevää junaa (P 67), joka on peruttu.

Pääkaupunkiseudun lähijunat kulkevat helatorstaina sunnuntaiaikataulujen mukaan, mutta pidennetyn yöliikenteen junat eivät ole kuitenkaan kulussa. Nämä junat ovat L-juna Helsingistä Kirkkonummelle klo 3.12, M-junat Helsingistä Vantaankoskelle klo 0.00-2.50 ja Vantaankoskelta Helsinkiin klo 0.00-2.40, T-junat Helsingistä Riihimäelle klo 2.32 ja Riihimäeltä Helsinkiin klo 1.14 sekä I-juna Helsingistä Tikkurilaan klo 2.02.

Lähde VR tiedote 28.4
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n40


Pääministeri vetosi Talgon junavaunutilausten puolesta

03.05.2005 15:51

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on vedonnut useisiin eri tahoihin junavaunutilausten vauhdittamiseksi ja alan osaamisen säilyttämiseksi Suomessa. Espanjalaisen Talgon omistukseen siirtynyt Otanmäen vaunutehdas Vuolijoella on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa ja pääministerin mukaan ilman uusia vaunutilauksia Talgon toiminta Vuolijoella on vaarassa. Pääministerin kirjeen ovat saaneet muiden muassa VR-Yhtymän ja pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n johto sekä liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd.) ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.). Pääministerin näkemyksen mukaan Talgon toiminta voitaisiin turvata, jos VR käyttäisi voimassa olevaa optiotaan 20 uuden kaksikerroksisen makuuvaunun tilaamiseksi tai aikaistaisi kaksikerroksisten päivävaunujen tilauksia. VR:n johto ei halua puhua keskeneräisistä asioista, ja korostaa joutuvansa punnitsemaan ratkaisujensa liiketaloudellisia seurauksia. Vanhasen mukaan VR:n tilauksilla Talgo pääsisi akuutista kriisistä ja voisi panostaa pääkaupunkiseudun lähiliikenteen kaluston kehittämiseen. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen päätettiin jo viime syksynä hankkia 40 uutta junaa, mutta tarjouspyyntöä ei ole pantu vielä vireille, koska VR:n ja YTV:n neuvottelut seuraavan sopimuskauden liikennöinnistä ovat edelleen auki. YTV ostaa pääkaupunkiseudun rataliikenteen VR:ltä. YTV on maksanut VR:n palveluista noin 45 miljoonaa euroa vuodessa. Kun osapuolet eivät pääse sopuun, se on yleensä merkki siitä, että hinnasta on erimielisyyttä. Myös sopimuksen rakennetta ollaan uusimassa. Nykyinen sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Vielä nyt pääkaupunkiseudun kaikki lähijunat ovat VR:n omistuksessa, mutta uudet junat hankkii VR:n ja YTV-kuntien yhdessä omistama Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy. VR:n ja YTV:n piti saada uusi liikennöintisopimus aikaan jo viime vuoden lopussa. Nyt aikarajaksi on asetettu kesäkuun loppu. Sen jälkeen Junakalusto voisi lähteä etsimään parasta ehdokasta omalle tilaukselleen. Kaikkiaan uusia lähiliikenteen junia on laskettu tarvittavan satakunta vuoteen 2020 mennessä. Niillä korvataan osin nykyistä kalustoa. VR:n johto lähtee siitä, että lisää makuuvaunuja tilataan vain, jos niihin on todella tarvetta. Henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen VR:stä sanoi tiistaina, että asiaan ei haluta ottaa julkisesti kantaa, koska Talgon kanssa halutaan vielä neuvotella. Ratkaisun pitäisi syntyä 20:nteen toukokuuta mennessä. Kaksikerroksisiin päivävaunuihin VR:n kanta on jo tiukempi. Maanantain Kauppalehdessä VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos sanoi, että kaksikerroksisten IC-junien hankinnat eivät ole ajankohtaisia tällä vuosikymmenellä. Tätä hän perusteli muiden vaunutyyppien uusinnoilla. VR on jo tilannut Talgolta 20 kaksikerroksista makuuvaunua, joista ensimmäiset tulevat liikenteeseen tämän vuoden lopulla ja loput ensi vuonna. Lähiliikenteen junaratkaisussa Talgo joutuu kilpailemaan muiden valmistajien kanssa normaaliin tapaan.

Lähde STT/Kaleva.plus
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage479951.html


Itä-Suomen junaliikenne sujuu taas

29.04.2005 18:45

Junaliikenne Joensuun ja Pieksämäen välillä kulkee taas normaalisti. Liikenne katkesi torstaina iltapäivällä, kun viisi puulastissa olleen tavarajunan vaunua suistui kiskoilta Heinävedellä.

Raivaustyöt saatiin onnettomuuspaikalla päätökseen perjantaiaamuna. Korjaustyöt jatkuvat edelleen.

Onnettomuustutkintakeskuksen alustavan arvion mukaan suistumisen johtui radan huonosta kunnosta.

Lähde YLE24


Puutavaravaunuja suistui kiskoilta Heinävedellä

28.04.2005 19:12

Heinävedellä kaksi puutavaravaunua on mennyt kokonaan nurin ja kolme muuta suistunut kiskoilta.

Viisi puulastissa olleen tavarajunan vaunua suistui kiskoilta Heinävedellä torstaina iltapäivällä. Onnettomuus pysäytti henkilöjunaliikenteen Pieksämäen ja Joensuun välillä.

Suistuminen tapahtui kello 13.50. Venäjältä tulleessa junassa oli 19 vaunua. Kaksi vaunua meni kokonaan nurin ja kolme muuta suistui kiskoilta, mutta pysyi pystyssä.

Junan vauhti oli alle 35 kilometriä tunnissa, sillä se oli juuri lähtenyt liikkeelle sivuraiteelta ja oli ajamassa vaihteen yli. Juna oli matkalla Varkauteen.

Ohjauspalvelupäällikkö Harri Vauhkonen VR Osakeyhtiöstä kertoi, ettei suistumisen syystä ollut vielä iltapäivällä mitään tietoa. Onnettomuustutkintakeskus selvittää asiaa.

Radan raivaustöiden arvioitiin kestävän ainakin torstain ajan. Neljän Pieksämäen ja Joensuun välisen henkilöjunavuoron matkustajat kuljetettiin busseilla.

Lähde MTV3


Junien vauhti nousee Jyväskylän radalla

28.04.2005 03:13

Ratahallintokeskus korottaa junien ajonopeutta Jyväskylän ja Tampereen välisellä rataosalla perjantaista lähtien. Lähes kuukauden voimassa olleet nopeusrajoitukset ovat viivästyttäneet junien kulkua lähes varttitunnilla.

Rataverkko-osaston johtaja Markku Nummelin Ratahallintokeskuksesta kertoi keskiviikkona, että nopeusrajoitus nousee nykyisestä 50 kilometristä 100 kilometriin tunnissa perjantaina kello 13. Tämä nopeusrajoitus on voimassa kesän yli.

Ratahallintokeskus asetti alkukuusta poikkeuksellisen alhaisen ajovauhdin 20 kilometrin matkalle Jämsänkosken ja Korpilahdella sijaitsevan Lahdenvuoren tunnelin välille.

Rajoitusten syynä olivat kiskojen murtumat. Matkustajajunan vaunu putosi maaliskuun lopussa kiskoilta. Turman jälkeen tehotarkastuksissa löytyi lisää vaurioita. Rata on nyt tilapäisesti korjattu.

Nummelinin mukaan 100 kilometrin rajoitus ei merkittävästi hidasta liikennettä. Täydet tavarajunat joutuvat noudattamaan 60 kilometrin rajoitusta. Suurin sallittu nopeus Jyväskylä-Tampere-välillä on 160 km tunnissa.

Ratahallintokeskus uusi vanhaa kiskotusta Keski-Suomessa ensi syksynä. Sekä kiskot että ratapölkyt vaihdetaan uusiin.

Lähde Keskisuomalainen


Seinäjoki-Oulu-radan ympäristövaikutukset arvioitavana

25.04.2005 18:36

Ratahallintokeskus on käynnistänyt arvioinnin Seinäjoki-Oulu -radan ympäristövaikutuksista. Lakisääteisen arviointimenettelyn tarkoitus on parantaa rataosuuden kuntoa. Parantaminen sisältää nykyisen radan korjauksen eli rumpujen, raidesepelin, ratapölkkyjen ja kiskojen uusimisen, uusien kaksoisraiteiden rakentamisen ja kaikkien tasoristeysten poistamisen. Ympäristövaikutusten arvioinnissa on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen eli 0+ -vaihtoehto on hankkeen toteuttamatta jättäminen ja nykyisen radan kunnossapito. 1-vaihtoehdossa radan kuntoa parannetaan siten, että vaihtoehto sisältää noin 68 kilometriä kaksoisraidetta sekä rataoikaisuja. 2-vaihtoehto sisältää kaksoisraiteen vaiheittain toteutettuna koko rataosalle sekä rataoikaisuja. 0+ -vaihtoehto toimii ympäristövaikutusten arvioinnissa vertailukohtana. Se eroaa 1-vaihtoehdosta siten, että siinä ei ole kehittämisinvestointeja kuten oikaisuja, kaksoisraideosuuksia, alusrakenteiden parannuksia eikä tasoristeysten poistoja, mikä on nopeuden noston edellytys. Vaihtoehdot 1 ja 2 esittelevät toimia, joiden avulla rataosalla Seinäjoki-Oulu henkilöliikenteen nopeus nostetaan junatyypistä riippuen 160-200 kilometriin tunnissa ja tavaraliikenteen akselipainot 25 tonniin nopeudella 100 kilometria tunnissa.

Lähde Kaleva.plus
Lähde WWW http://193.143.126.85/html/JTpage478248.html


Marja-radan linjaus siirtyy liito-oravien vuoksi

24.04.2005 23:58

Länsi-Vantaalle suunnitellun kehäradan linjausta on jouduttu muuttamaan, koska alueella pesii liito-oravia. Uusi reitti kulkee niiden kansoittaman alueen laidalla. Myös tunnelivaihtoehtoa on pohdittu. Ratahallintokeskus hyväksyy radan yleissuunnitelman toukokuussa. Sitä ennen Uudenmaan ympäristökeskus selvittää, heikentyykö eläinten elinympäristö niin, että rakentamiseen tarvitaan erityislupa.

Uhanalainen liito-oravakanta on Länsi-Vantaalla vielä voimissaan. Niiden elinalue ulottuu lentokentästä länteen. Vasta valmistunut selvitys kertoo, että naarasreviirejä on jäljellä vähintään 16, mutta mahdollisesti jokunen enemmänkin. Koiraita lienee ainakin 13. Epävarmoja esiintymiä ei ole mukana luvuissa. Kaupunki on laatinut eläimille luonnonsuojelulain edellyttämän suojelusuunnitelman.

Lähde HS Tuoreet 24.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979254629


Raitiovaunuonnettomuus ruuhkauttaa Helsingin keskustaa

22.04.2005 15:43

Helsingin keskustaa ruuhkauttaa Mannerheimintiellä Lasipalatsin edessä tapahtunut onnettomuus, jossa katua ylittänyt jäi raitiovaunun alle. Onnettomuus tapahtui noin kello 15 Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa. Suojatietä pitkin katua ylittänyt ihminen jäi Erottajan suunnasta tulleen linjan 10 raitiovaunun alle ja jäi puristuksiin. Onnettomuuden takia linjat 3T, 4, 7A ja 10 ajavat pohjoiseen päin Hakaniemen kautta.

Lähde HS Tuoreet 22.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979236229


Uusi raidevika löytyi Keski-Suomesta

22.04.2005 14:41

Ratamurtuma pysäytti Jyväskylän ja Pieksämäen välisen junaliikenteen jälleen perjantaiaamuna. Junan kuljettaja havaitsi kiskomurtuman Vaajakosken ja Lievestuoreen välisellä rataosuudella.

Vauriopaikka on noin 12 kilometriä Jyväskylän asemalta itään. Tarkastuksessa selvisi, että kiskosta puuttui 15-senttinen pala.

Raide on korjattu väliaikaisesti, mutta paikalle on asetettu 50 km/h nopeusrajoitus. Murtuman arvioidaan syntyneen kiskojen asennuksessa tehdystä reiästä. Kisko on kotimaista alkuperää.

Ratahallintokeskus aikoo tihentää rataverkoston tarkastusväliä entisestään. Jämsänkoski-Jyväskylä-radan uusimista on jo aikaistettu ja korjaukset alkavat tänä vuonna.

Kyseessä on jo viides löydetty kiskovaurio kuukauden sisällä Pieksämäen ja Tampereen välisellä rataosuudella. Aiemmat vauriot on löydetty Jyväskylän ja Tampereen väliseltä radalta.

Jyväskylän ja Jämsänkosken välillä matkustajajuna putosi ratarikon vuoksi kiskoilta 30. maaliskuuta. Turman jälkeen tehotarkastuksissa löytyi kaksi muuta murtumaa samalta jaksolta.

Lähde YLE24


Juna törmäili Helsingissä

20.04.2005 20:47

Lähtölaituriin peruuttamassa ollut juna törmäsi raiteen päätypuskuriin ja putosi kiskoilta iltapäiväruuhkan aikaan Helsingissä.

Kukaan ei loukkaantunut, mutta junavuoro Tampereelle kello 16.20 peruuntui, koska alkupäänkin vaunut piti viedä tarkistettaviksi.

Liikenneohjaaja Jari Lindströmin mukaan junan saatto meni pitkäksi, ja juna törmäsi vauhdikkaasti päätypuskuriin.

Konduktööri ja veturinkuljettaja olivat junassa törmäyshetkellä. Turman syyksi epäillään katkoa radiopuhelinliikenteessä.

Lähde YLE Teksti-TV


Tanskan rautatiet tilasi paikkatietoa Espoosta

20.04.2005 14:45

[Kauko Niemi, Tekniikka & Talous 19.4.2005, 15:01]

Tanskan valtion rautatiet, Banedanmark, tilaa espoolaiselta Pivotexilta paikkatietojärjestelmän 700:n junanvaunun ja ratatyökoneen paikannukseen. Tilauksen arvo on yli 4 miljoonaa Tanskan kruunua Pivotex voitti julkisen EU-tarjouskilpailun gsm-gps-paikannusjärjestelmästä. Kyseistä tekniikkaa ei vielä ole Suomen rautateillä käytössä ja maailmanlaajuisestikin järjestelmä on ensimmäisten joukossa.

Järjestelmän ohjelmistot toimittaa Pivotexin kanssa samaan Tamtron-Group:iin kuuluva Ms-Location.

Banedanmark yrittää järjestelmän avulla tehostaa vaunujen ja ratatyökoneiden käyttöasteita, parantaa kannattavuutta ja vähentää kalustoon sitoutunutta pääomaa.

(Tarkempaa tietoa vaunuvaaka- ja vaunupaikannustekniikoista Pivotex Oy:n sivuilta http://www.pivotex.com/koti.html )

Lähde Tietoviikko / talentum.com
Lähde WWW http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=717626


Vika kauko-ohjauksessa hidasti junaliikennettä

20.04.2005 06:35

Kauko-ohjaukseen tullut vika Jyväskylän ja Jämsän välisellä rataosuudella hidasti junaliikennettä tiistaina.

Vika saatiin korjatuksi päivällä kello 12.20, mutta ruuhkien purkamisen vuoksi myöhästelyjä sattui vielä senkin jälkeen. Liikenne alkoi palautua normaaliksi alkuillasta.

Turvalaitevika oli poikkeuksellisen laajalla, noin 80 kilometrin alueella Jämsän Lahdenperän ja Jyväskylän välillä. Vika esti vaihteiden kääntämisen ja vihreän valon näyttämisen, jolloin junat joutuivat turvallisuussyistä hiljentämään vauhtia. Vian aiheuttaja ei ollut vielä tiistaina selvillä.

Häiriö alkoi aamulla puoli kymmeneltä. Yhdeksältä Tampereelta lähtenyt juna käännytettiin Jämsästä takaisin ja matkustajat jatkoivat matkaansa busseilla Jyväskylään, Pieksämäelle ja Kuopioon. Myös muun muassa Jyväskylästä etelään kymmenen jälkeen lähtenyt pikajuna korvattiin busseilla Jämsään asti.

Matkustajajunista myöhästyi muun muassa Pendolino, joka saapui Jyväskylään 70 minuuttia myöhässä.

Maaliskuun lopussa junanvaunu putosi raiteilta Jämsässä kiskovaurion vuoksi. Tiistainen kauko-ohjausvika ei kuitenkaan VR:n mukaan liity mitenkään ratavaurioihin.

Lähde Keskisuomalainen (net)


Ensimmäinen mannheimilainen tuli Helsinkiin

19.04.2005 14:24

Toiset tuovat matkoiltaan kivan muiston kirjahyllyyn, mutta Kirsti ja Kyösti Rissasen tuliaiset ovat hieman järeämpiä. He peruuttelivat Saksan Mannheimista tuomaansa, lähes 20 metrin pituista raitiovaunua Vallilan halliin maanantaina Helsingissä.

Rissasten kuljetusyritys toi Helsinkiin ensimmäisen liikennelaitoksen ostamista neljästä 1970-luvun raitiovaunusta, joilla reistailevien matalalattiavaunujen jättämää tyhjiötä. Ennen linjalle ajoa vaunujen ohjausjärjestelmät uusitaan ja niihin asennetaan radiot. Mannheimilaiset ilmestyvät kiskoille viimeistään yleisurheilun MM-kisoihin mennessä elokuussa.

Lähde HS Tuoreet 18.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979187746


Liikenne taas normaalia Jyväskylän radalla

19.04.2005 13:20

Tampereen ja Jyväskylän välisen radan kauko-ohjausvika saatiin korjattua. Rataosan liikenne palautuu normaaliksi iltapäivän aikana. Radan kauko-ohjauslaitteisiin liittyvä vika havaittiin Lahdenperän ja Jyväskylän välisellä rataosalla aamupäivällä. Vian vuoksi osa radalla liikennöivistä junista korvattiin busseilla. Osa junista ajettiin alennetulla nopeudella vikapaikan ohi, mutta ne jäivät aikataulustaan myöhään noin 50 minuuttia.

Kauko-ohjaus on liikenteenhoito- ja turvalaitejärjestelmä, jonka avulla voi keskitetysti kääntää vaihteet ja turvata junien kulkutien useilla eri liikennepaikoilla. Tampereelta ohjataan junaliikennettä Pohjanmaan, Porin, Jyväskylän ja Turun radoilla sekä Tampere-Helsinki pääradalla Riihimäelle asti.

Lähde HS Tuoreet 19.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979193709


Kiskobussi ajeli Haapamäen ja Oriveden väliä

18.04.2005 12:29

VR:n hiljaisille rataosuuksille suunnittelema kiskobussi pyörähti perjantaina Haapamäen asemalla - ja vieläpä kahteen kertaan.

Kun uuden kiskobussin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa yksilö Suomessa pysähtyi raiteelle viisi, näytti aseman kello historiallisen hetken täsmälliseksi ajankohdaksi 9.29.

Varttitunnin asemalla seisottuaan kiskobussi lähti kohti Orivettä ja palasi sieltä vajaan parin tunnin kuluttua takaisin Haapamäelle. Koeajomatkalla ollut kiskobussi ajoi Haapamäen ja Oriveden välin perjantaina kahteen kertaan.

- Torstaina ajoimme Iisalmen ja Ylivieskan välillä ja tänään on vuorossa Haapamäki - Orivesi -rataosuus.

- Testaamme junan kulkuominaisuuksia. Tarkoitus on selvittää, miten kiskobussi käyttäytyy eri tyyppisillä radoilla, projektikoordinaattori Harri Julin paljastaa.

Hänen mukaansa tähän mennessä erilaisilla radoilla ja erilaisissa olosuhteissa ajetut noin 15 000 testikilometriä ovat tuoneet positiivisia kokemuksia.

- Toimintavarmuus näyttää ainakin tässä vaiheessa hyvältä, Julin kiteyttää.

Testien lisäksi koeajomatkoilla koulutetaan kiskobussien tulevia kuljettajia. Perjantaina veturinkuljettaja Ari Kosusta koulutti VR:n vetopalveluasiantuntija Erkki Juuth. Kumpikin kehuu kiskobussia hyväksi ajaa.

Suomeen on tilattu Tsekin tasavallasta yhteensä 16 kiskobussijunaa.

Harri Julin arvioi, että ensimmäinen niistä otetaan käyttöön ensi syksynä. VR:n alustavissa suunnitelmissa kiskobussin käyttöönotto Haapamäen ja Tampereen välillä on ajoitettu ensi vuoden maaliskuuhun.

Tampere-Haapamäki -rataosuus otetaan kiskobussikäyttöön viimeisenä. Jyväskylään ja Vaasaan Haapamäeltä on tarkoitus ajaa sen jälkeenkin nykyisellä kalustolla, jos vain valtio liikennettä sillä rataosuudella tukee.

Erityisesti Seinäjoen ja Vaasan välillä on niin paljon matkustajia, että kiskobussi on siellä liian pieni.

Kiskobussissa on 63 istumapaikkaa ja 60 seisomapaikkaa. Enimmillään kiskobussijunia voidaan liittää yhteen kolme kappaletta.

Lähde Suur-Keuruu 18.04.2005
Lähde WWW http://suurkeuruu.sps.fi/a/2005/04/18/1182503.shtml


Keravan junaturma syyteharkintaan

17.04.2005 22:41

Koulutytön kuolemaan johtanut Keravan tasoristeysonnettomuus siirtyy syyteharkintaan. Poliisi sai sunnuntaina valmiiksi esitutkinnan, jossa kahta liikenneohjaajaa ja heidän esimiestään sekä veturinkuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Epäillyistä yksi on nainen ja kolme miehiä.

Onnettomuus sattui tammikuun yhdentenätoista päivänä. Kolmetoistavuotias tyttö oli ylittämässä rautatien vartioitua tasoristeystä Vaihdekadulla, kun Keravalta Porvooseen matkalla ollut juna törmäsi häneen. Tyttö kuoli vammoihinsa. Poliisin tutkimuksissa ilmeni, että tasoristeyksen puomit olivat onnettomuushetkellä ylhäällä. Lisäksi risteyksen valot ja äänimerkki olivat poissa toiminnasta.

Lähde HS Tuoreet 17.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101979174109


Konduktööriä puukotettiin Limingan asemalla

17.04.2005 09:52

Junan konduktööriä puukotettiin Limingan rautatieasemalla Pohjois-Pohjanmaalla lauantai-iltana hieman ennen kahdeksaa. Etelään matkalla ollut pikajuna 68 oli pysähtyneenä Limingan asemalla.

Konduktööri oli poistamassa junasta ilman lippua matkustanutta noin 30-vuotiasta ulkomaalaista miestä, kun tämä otti esiin puukon ja löi sillä useita kertoja konduktööriä, kertoo Limingan poliisi.

Sivullisten väliintulon ansiosta puukottaja saatiin nopeasti taltutettua ja paikalle hälytetty poliisi pidätti miehen. Konduktööri vietiin hoitoon Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan. Hänellä ei ole hengenvaaraa.

Lähde HS Verkkoliite/STT
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979169861


Liikenneministeri esittää lisärahoitusta ratatöihin

16.04.2005 14:01

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen (sd) mukaan Jyväskylän ja Jämsänkosken välisen radan korjaus Keski-Suomessa ei saa vähentää muita ratatöitä. Liikenneministeriö aikoo esittää ensi vuoden budjettiin korvaavaa rahaa ratahankkeisiin.

Luhtanen pitää hyvänä, että Ratahallintokeskus reagoi Jyväskylän radan tilanteeseen näin nopeasti. Ministeriön mukaan tämän rataosan ongelmat ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

"Tilanne on vakava. Rataverkon huono kunto on paljon laajempi ongelma kuin nyt ilmennyt yksi rataosuus. Kun radan päällysrakenne tulee elinikänsä päähän, sen kunto saattaa romahtaa äkillisesti, kuten nyt näyttää käyneen Jyväskylän ja Jämsänkosken välillä", Luhtanen totesi Juvalla Etelä-Savon sosiaalidemokraattien piirikokouksessa.

Matkustajajunan vaunu putosi kiskoilta Jämsässä 30. maaliskuuta kiskovaurion vuoksi. Liikenneministeriö pyysi heti turman jälkeen selvitystä rataosan kunnosta. Ratahallintokeskus ilmoitti tällä viikolla, että se aloittaa rataosan uusimisen tänä vuonna, vaikka korjaustyöt oli ajoitettu vuodelle 2007.

Lähde HS Verkkoliite/STT
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979163142


Nuori mies jäi junan alle Turun Kupittaalla

16.04.2005 07:13

Mies menehtyi jäätyään tavarajunan alle perjantai-iltana Kupittaalla. Alle 20-vuotias mies kulki raiteilla ja Turun rautatieasemalta iltayhdeksän jälkeen lähtenyt tavarajuna törmäsi häneen noin kilometrin päässä Kupittaan asemalta Helsingin suuntaan.

Poliisi arvelee tapahtunutta onnettomuudeksi. Hätäkeskus sai hälytyksen kello 21.34, mutta paikalle saapuneet pelastuslaitoksen yksiköt eivät voineet kuin todeta tapahtuneen. Veturinkuljettajalle järjestettiin mahdollisuus jälkihoitoon.

Lähde Turun Sanomat (net)


Jämsänkoski-Jyväskylä-ratatöitä aiennetaan

14.04.2005 23:06

Jämsänkoski-Jyväskylä rataosan uusimista aiennetaan kahdella vuodella. Ratahallintokeskus päätti asiasta torstaina.

Uusimistyöt alkavat jo tänä vuonna. Päätös perustuu tekniseen selvitykseen, joka tehtiin tällä rataosalla tapahtuneiden kiskon murtumien johdosta. Kiskon murtuminen aiheutti junavaurion maaliskuun lopulla Jämsänkoski-Jyväskylä-osuudella Saakosken liikennepaikan lähellä.

Rataosuudella säilyy 50 km/h nopeusrajoitus, kunnes nämä viat on korjattu ja korjaukset on hyväksytty tarkastuksessa. Tämän jälkeen nopeutta voidaan nostaa erikseen tehtävällä päätöksellä.

Lähde YLE Radio Keski-Suomi


Akselipaino rajoittaa junien kasvattamista

12.04.2005 04:35

Ratoja kunnostetaan suuremmille painoille

Rautatiellä kulkee yhä enemmän rahtia, viime vuonna VR kuljetti kiskoilla 42,7 miljoonaa tonnia, edellisvuonna hiukan enemmän. Tavarajuna saattaa painaa jopa 4 800 tonnia, joskin tavanomaisimmin vedetään 1 500-1 800 tonnin vaunustoja.

Junan paino ei sinänsä vaikuta rataan kohdistuvaan rasitukseen. Niinpä junien painoa ei pidetä syypäänä viime aikaisiin radan katkeamisiin. Ratkaisevaa on akselipaino eli yhdelle akselille kohdistuva paino. Valtaosa Suomen rautateistä on mitoitettu 22,5 tonnin akselipainolle. Tällainen on myös Tampere-Jyväskylä-rata.

- VR:n uudet vaunut rakennetaan 25 tonnin akselipainolle. VR ja teollisuus haluavat parempaa kilpailukykyä ja lisätä kapasiteettia, kertoo kuljetuspäällikkö Raimo Siivonen VR:stä.

Tällä hetkellä vain kaksi rataosuutta, Kirkniemi-Hanko ja Harjavalta-Mäntyluoto, on mitoitettu 25 tonnin akselipainolle.

- Jämsä-Orivesi-radan peruskorjaus tuo myös sille 25 tonnin akselipainon, mutta käyttöön se tulee vasta kun koko Jämsänkoski- Rauma-rata saadaan samalle painolle, sanoo Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja Vesa Kärkkäinen .

Junien kasvattaminen edellä mainitusta 4 800 tonnista ei nyt juuri onnistu, koska silloin akselipainot tahtovat nousta yli nykyrajoitusten. Lisäksi junan pituus, joka voi olla jopa 900 metriä, asettaa omat rajansa.

Akselipainorajoituksiin kuuluu myös sellainen erikoisuus, että puoli vuotta kerrallaan voimassaolevalla poikkeusluvalla VR saa kuljettaa venäläisiä 24,5 tonnin akselipainoisia vaunuja. Ne ajavat lähinnä itäisen Suomen liikenteessä ja niillä on 60 kilometrin nopeusrajoitus.

Lähde Keskisuomalainen 12.4.05 (net)


Jyväskylän rata kuntoon kesällä 2006

12.04.2005 04:27

Jämsänkosken ja Lahdenvuoren tunnelin välinen rataosuus varaudutaan korjaamaan kesällä 2006. Ratakiskot ja -pölkyt uusitaan 20 kilometrin matkalta, Ratahallintokeskuksen asettaman teknisen selvitystyöryhmän puheenjohtaja Kari Ojanperä sanoi maanantaina.

Remonttia aikaistettiin vuodella työryhmän tutustuttua maanantaina rataosuuteen, josta on havaittu tarkastuksissa kolme vaarallista kohtaa.

Maaliskuun lopulla radalta suistuneen matkustajavaunun kyntämä 1,3 kilometrin mittainen pätkä korjataan pikaisemmin. Vaurioituneet betonipölkyt ja kiinnikkeet uusitaan huhtikuun viimeisen ja toukokuun ensimmäisen viikon aikana.

Ojanperän mukaan Lahdenvuoren tunnelin ja Jyväskylän välinen rataosuus on hivenen paremmassa kunnossa, mutta sekin on työryhmän mielestä korjattava pikaisesti.

- Kiskot ja pölkyt on vaihdettava uusiin viimeistään vuonna 2007 tai 2008. Kunnostusurakka on saatettava silloin loppuun, Ojanperä vaati.

Rataosuuden ajonopeutta nostetaan keskiviikosta alkaen. Ensimmäinen nopeammin ajava juna lähtee Jyväskylästä kello 13.14. Vauhti nousee 1,3 kilometrin mittaisella suistumisalueella 50 kilometristä 80 kilometriin tunnissa.

"Juna myöhästyy enintään 5 minuuttia"

Muulla Jämsänkosken ja Lahdenvuoren tunnelin välisellä osuudella juna voi ajaa 120 kilometriä tunnissa.

- Jyväskylän ja Tampereen välinen juna myöhästyy ajonopeuden noston myötä enintään viisi minuuttia. Jatkoyhteydet pelaavat, VR:n ohjauspalvelukeskuksen päällikkö Juha Sairanen lupasi.

Jyväskylän ja Jämsänkosken väli on suunniteltu ajettavaksi 160 kilometriä tunnissa. Kari Ojanperä sanoo, että huippunopeutta ei päästä ajamaan ennen kuin kiskot ja pölkyt uusitaan.

- Emme lähde riskeeraamaan mitään. Teemme tämän vuoden aikana vielä kolme tarkastusta. Rataosuus on kuitenkin turvallisessa kunnossa, Ojanperä vakuutti.

Lähde Keskisuomalainen 12.4.05 (net)


Tavarajuna kiskoilta Pietarsaaren lähellä

11.04.2005 10:09

Kiskoilta suistunut tavarajuna haittaa liikennettä Alajärven ja Pietarsaaren välillä. Yksi puutavaralastissa oleva junanvaunu on kaatunut tielle tasoristeyksessä tiellä 68. Poliisi ohjaa liikenteen onnettomuuspaikan ohi tien 749 kautta. Tiehallinto arvioi tilanteen kestävän aamupäivään.

Lähde HS Tuoreet 11.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101979095882


Kolme nuorta otettu kiinni Vammalan tuhotyöstä

06.04.2005 11:00

Vammalan poliisi on ottanut kiinni kolme nuorukaista epäiltyinä liikennetuhotyöstä.

Kolmikko on myöntänyt alustavissa kuulusteluissa vieneensä Porin ja Tampereen väliselle junaradalle sinne kuulumattomia esineitä.

Vammalassa on viimeisen viikon aikana tuotu rautatiekiskoille neljään eri paikkaan useana yönä sinne kuulumatonta tavaraa. Radalle on kasattu muun muassa betoni- ja metallilohkareita sekä liikennemerkkejä.

Kiinniotetuista yksi on yli 18-vuotias ja kaksi alle 18-vuotiaita. Vammalan poliisi jatkaa asian tutkintaa.

Lähde Iltasanomat / Sähkeuutiset


Tampere-Pori -radan tihutyöt jatkuvat Vammalassa

06.04.2005 06:14

Tampere-Pori radan tihutyöt ovat jatkuneet Vammalassa myös viime viikonlopun jälkeen.

Viimeisin este radalta havaittiin maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun radalla ollut opastinmerkki jäi tavarajunan alle noin kilometri Vammalan asemalta Porin suuntaan.

Vammalan poliisilla on tutkittavana useita tapauksia, joissa radalle on kasattu suuriakin esteitä. Poliisi tutkii tapausten yhteyksiä toisiinsa, mutta ketään ei ole otettu kiinni teoista epäiltynä.

Lähde YLE Tampereen Radio


Pendolinolla Mikkeliin 5.6.2005

05.04.2005 12:05

Pendolino-liikenne Savonradalla Mikkelin kautta alkaa 5. päivä kesäkuuta. Pendolinot korvaavat osan jo olemassa olevia Intercity-vuoroja, joten junavuorojen määrä ei lisäänny.

Penolino korvaa Iisalmesta kello 4.30 lähtevän Intercity-junan, joka nykyisin on Mikkelissä kello 7.10 ja Helsingissä kello 10.26. Illalla Helsingistä kello 18.34 lähtevä Intercity-vuoro vaihtuu myös Pendolinoksi. Mikkelissä kello 21.50 pysähtyvä juna jatkaa Iisalmeen.

Sunnuntaina Kuopiosta kello 11.13 lähtevä Intercity-vuoro ajetaan kesäkuusta lähtien myös Pendolinolla. Mikkelissä juna on nykyisin kello 12.53 ja Helsingissä kello 16.26. Aikataulut varmistuvat toukokuussa.

Radan kunto syö nopeuden

Savonradan kunnon takia Pendolinon suurin nopeus on sama kuin muilla junilla eli 140 kilometriä tunnissa. Matka-ajat pysyvät näin ennallaan. IC-vuoroja korvaavissa Pendolinoissa on käytössä Pendolinon paikanvarausmaksut. Nopeammat aikataulut otetaan käyttöön Keravan ja Lahden välisen oikoradan valmistuttua vuonna 2006. Tällöin Pendolino voi oikoradalla kulkea huippunopeuttaan eli 220 kilometriä tunnissa.

Ensi vuonna rata on Otavan kohdalla siinä kunnossa, että Pendolino voi ajaa pätkän Savonrataa 200 kilometriä tunnissa.

Karjalanradalle seuraavaksi

Italiasta tilattuja Pendolinoja tulee kaiken aikaa lisää, joten niitä voidaan laittaa liikenteeseen uusille reiteille. Vuonna 2006 kaikkien 18 pitäisi olla Suomessa. Savonradalla Kouvolan ja Mikkelin kautta Iisalmeen kulkevien Pendolinojen lisäksi on mahdollista, että loppusyksystä tänä vuonna Pendolinoja liikennöi myös Joensuuhun Karjalanradalla.

Savoon ensimmäiset Pendolinot tulivat pari vuotta sitten. Tällöin Helsingistä Tampereen ja Jyväskylän kautta kulkevat junat alkoivat liikennöidä Pieksämäelle ja edelleen Kuopioon. Pendolinoja kulkee myös Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Oulun välillä. Suurin ajonopeus on ollut 200 kilometriä tunnissa.

Lähde Länsi-Savo 1.4
Lähde WWW http://www.lansi-savo.fi/ark/pe/meilt/art2.html


Kolmannes rataverkosta vaatii pikaista korjausta

05.04.2005 08:22

Turun Sanomat, Kotimaa 5.4.2005 4:01:15

Ratahallintokeskuksen ylijohtaja suhtautuu myönteisesti Elsa-hankkeeseen

KOLMANNES RATAVERKOSTA VAATII PIKAISTA KORJAUSTA

Jussi Orell

Kolmasosa Suomen rataverkosta vaatii perusteellista kunnostusta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Korjaukset uhkaavat kuitenkin jäädä tekemättä, mikäli valtion myöntämä rahoitus ei säily vähintään nykyisellä tasollaan.

- Olemme käyttäneet kunnostukseen 140-180 miljoonaa euroa vuosittain. Tarvetta olisi jatkaa samalla tasolla. Merkit näyttävät kuitenkin huonoilta, myöntää Ratahallintokeskuksen ylijohtaja Ossi Niemimuukko.

Huonossa kunnossa oleva kolmannes rataverkosta pitäisi käydä läpi sekä kiskojen että ratapölkkyjen osalta.

Rataverkon huono kunto nousi puheenaiheeksi jälleen maaliskuun lopussa, kun Joensuusta Turkuun matkalla olleen henkilöjunan vaunu putosi Jämsänkoskella kiskoiltaan ja aiheutti suuronnettomuusvaaran. Onnettomuus johtui kiskon katkeamisesta, joka saattoi johtua roudasta ja kiskojen lämpövaihteluista.

Turmassa vältyttiin henkilövahingoilta. Yöjunassa oli 100 matkustajaa. Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Ratahallintokeskuksesta selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä, jotta vastaavilta onnettomuuksilta vältyttäisiin. Ylijohtaja Niemimuukko ei näe ristiriitaa siinä, että Ratahallintokeskukselta vaaditaan toimenpiteitä samalla kun sille myönnettävä rahoitus uhkaa vähentyä.

- Ymmärrän, että päättäjien on saatava asiat tietoonsa. Me teemme niin kuin poliitikot haluavat.

Ratahallintokeskus on joutunut pudottamaan junien huippunopeuksia useilla osuuksilla huonokuntoisten ratojen vuoksi. Alemmat nopeudet paitsi parantavat turvallisuutta myös säästävät kiskoja.

- Kun Ratahallintokeskus aloitti toimintansa vuonna 1995, tällaisia osuuksia oli 800 kilometriä. Olemme saaneet pudotetuksi määrän 400 kilometriin. Jos rahoitus vähenee, on vaarana, että se kääntyy jälleen nousuun.

Savipatja kiusaa rantarataa

Tavara- ja henkilöliikennettä hoitava VR Oy on viime vuosikymmenen aikana uusinut kalustoaan voimakkaasti.

Yhtiö on hankkinut uusia Pendolinoja, Intercity-junia ja kiskobusseja. Mittavista investoinneista saatavat hyödyt jäävät puolitiehen rataverkon huonon kunnon vuoksi.

Paikoitellen kehnossa jamassa on myös Turun ja Helsingin välinen rantarata, jonka viimeisin mittava remontti valmistui 1995. Rantaradan pääongelma on upottava savinen maaperä, jonka päälle rata on rakennettu.

Junat joutuvat jarruttelemaan radalla myös sen kaarevuuden vuoksi.

- 200 kilometrin tuntinopeuteen päästään vain osalla alueista, ylijohtaja Niemimuukko muistuttaa.

Hän myöntääkin odottavansa mielenkiinnolla tekeillä olevaa selvitystä puheisiin nousseesta Elsa-radasta. Oikorata kulkisi suoraa linjaa Espoosta Lohjan kautta Saloon.

- Olisi hyvä saada uusi rata, jolla nopeat junat voisivat liikennöidä. Tällöin ne jäisivät pois nykyiseltä rantaradalta.

Niemimuukko muistuttaa, että Elsa-radan rakentaminen on vasta selvitysvaiheessa, virallisista liikennepoliittisista ohjelmista sitä ei löydy.

- Ollaan aika pitkällä tulevaisuudessa ennen kuin rata valmistuisi.

Julkaistu 5.4.2005 4:01:15

Lähde Turun Sanomat
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-04-05,4:293763,1:0:0:0:0:


Radan nopeusrajoituksella otetaan aikalisää päätökselle

05.04.2005 05:53

Jämsänkosken radan nopeusrajoituksella otetaan aikalisää päätökselle Sunnuntaina löydetty kolmas kiskokatko puoltaa Jämsänkosken 20 kilometrin mittaisen "katkoradan" 50 kilometrin nopeusrajoitusta ja perusparannustöiden aikaistamista.

Ratahallintokeskus otti maanantaina kahden viikon aikalisän pohtiakseen, mitä ja milloin Jämsänkosken radan ongelmaosuudelle pitäisi tehdä.

- Asiaa katsotaan ensisijaisesti turvallisuusnäkökulmasta. Nopeusrajoitus varmistaa turvallisuuden. Sitten mietimme korjauksen kiireellisyyttä. Nyt meillä on kolme kiskomurtumaa lyhyeltä ajalta. Lisärahaa tuskin on tulossa. Varat pitäisi ottaa muista hankkeista. Selvitämme asiat pikaisesti, ylijohtaja Ossi Niemimuukko Ratahallintokeskuksesta sanoi maanantaina.

Suuronnettomuuden vaarana tutkittavaa ensimmäistä kiskomurtumaa henkilöjunan alla viime keskiviikkona tutkivan lautakunnan puheenjohtaja erikoistutkija Reijo Mynttinen kertoo viime päivinä useasti joutuneensa vastaamaan kysymykseen, onko junassa matkustaminen enää turvallista.

- Kysymys on aiheellinen, vaikka en muista VR-Radan ajoilta, siis vuoden 1996 jälkeen, rautateillä yhtään kiskon rikkoutumisesta johtunutta onnettomuutta, josta olisi seurannut henkilövahinkoja. Kyseessä on tässä tapauksessa niin lyhyt osuus, että se pitäisi mielestäni uusia nopeasti. Turvallisuus tulee näissä asioissa ykkösjuttuna, Mynttinen sanoi maanantaina.

54 kg:n kiskoissa heikkoja kohtia

Ultraäänitutkimuksessa ei Jämsänkosken aseman ja Lahdenvuoren tunnelin väliseltä rataosuudelta löytynyt varsinaisia kiskonkatkeamisia eli heti korjattavia vikoja. Sen sijaan löytyi neljä piilevää alemman luokan kiskovauriota, jotka korjataan aikanaan.

Kunnossapidon projektipäällikkö Pekka Suhonen sanoo sunnuntaina löytyneen katkeaman olleen sähköradan maadoitusjohdon vanhan juottokiinnityksen kohdalla samoin kuin Saakosken ohituspaikalta torstaina veturinkuljettajan havaitsema katkoskin. Ensimmäinen katkos oli sidekiskon kiinnitykseen poratusta reiästä lähtenyt.

- Sidekiskon reikähalkeama on ulkomaisessa alan kirjallisuudessa tunnettu kiskovaurio, joten suomalaisesta ilmiöstä ei ole kyse. Reiän teko kiskon neutraalille akselille on hyvin tarkkaa puuhaa. Joudumme selvityksessä käyttämään metallurgian asiantuntemusta, Mynttinen sanoo.

Suuri kiskourakka kesällä Jämsänkoski-Orivesi rataosuudella

VR-Radan historian suurin urakka alkaa kesäkuussa Jämsänkoski-radan vieressä, kun radan päällysrakenne Jämsänkosken ja Oriveden välillä uusitaan 90 yön aikana 50 kilometrin matkalla. Rakentamisen projektipäällikkö Mikko Nyhä sanoo perusparannuksen hinnaksi 200-300 euroa metriltä. Jämsänkoski-radan puolalaisilla Vilro-kiskoilla vedetyn 20 kilometrin osuuden remontti veisi siten 4-6 miljoonaa euroa ja aikaa reilun kuukauden.

Lähde Keskisuomalainen (net) 5.4.2005


Törkeä junaliikenteen häirintä jatkui viikonloppuna Vammalassa

04.04.2005 23:28

Törkeä junaliikenteen häirintä jatkui viikonloppuna Vammalassa. Radalle oli jälleen kasattu betoni- ja metalliromua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Romukasa oli koottu junanradalle Asemakadun alikulkukäytävästä parikymmentä metriä asemalle päin. Juna ajoi yöllä röykkiön läpi, mutta vakavammilta seurauksilta onneksi vältyttiin.

Sunnuntaiaamuna kello kahdeksan jälkeen kaksi tavarajunaa joutui pysäyttämään matkansa ammattikoulun kohdalla. Radalle oli taas koottu kahteen eri kasaan betoni- ja metalliroinaa, opastetauluja ja radan varren liikennemerkkejä. Valpas veturinkuljettaja ehti huomata röykkiöt ennen törmäystä.

"Rikoksesta voi seurata vankeutta"

VR:n turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen pitää junaliikenteen häirintää Vammalassa erittäin vakavana.

"Jollakin tai joillakin on Vammalassa erittäin vaaralliset leikit. Pahimmillaan este voi suistaa junan pois raiteilta. Kyseessä ei ole ilkivalta, vaan liikenteen vaarantaminen, josta seurauksena voi olla jopa vankeustuomio", turvallisuusjohtaja Poutiainen sanoo.

Kiskoliikenteen häirintä alkoi Vammalassa viime viikolla, kun raiteille asetettu kasa oli aiheuttaa vaaratilanteen torstain ja perjantain välisenä yönä.

Kiskoille oli tuotu radan vieressä kulkevan kaapelikanavan metallisia kansia, auton pakoputki ja betoniharkkoja. Kasa oli koottu Asemakadun alikulkukäytävän kohdalle lähelle rautatieasemaa.

Yhden junan kulkureittiä jouduttiin vaihtamaan, koska raskas betoninkappale esti vaihteen kääntämisen.

Keskiviikon vastaisena yönä samanlaista rojua oli heitetty ajoradalle, Asemakadulle. Henkilöauto oli ajanut kasan yli kello yhden jälkeen aamuyöstä. Auton kuljettaja ilmoitti asiasta poliisille.

"Tietoista häirintää"

VR:n Tampereen ohjauspalvelukeskuksen päällikkö Juha Sairanen vetoaa vammalalaisiin, että häirintä saataisiin loppumaan.

"Tällaisessa mittakaavassa häirintää tapahtuu harvoin. Näyttää siltä, että jotkut tahot ovat päättäneet aivan tietoisesti ryhtyä häiritsemään junaliikennettä. Keskeisin toivomus olisi, että tämä saataisiin loppumaan. Toivottavasti ihmiset kertovat poliisille havaintonsa radalla liikkuneista epämääräisistä henkilöistä", Sairanen toivoo.

Junaliikenne noudattaa Vammalan aseman kohdalla tällä hetkellä rajoitettua nopeutta. Junien myöhästymisiä ei häirinnän vuoksi ole VR:n mukaan kuitenkaan aiheutunut.

Poliisi pyytää yleisöltä vihjeitä ja havaintoja radan läheisyydessä viime päivinä liikkuneista henkilöistä. Tapauksia tutkitaan liikennetuhotyön yrityksinä. Poliisille voi soittaa havainnoistaan numeroon 5190 211.

Lue myös pääkirjoitus lehdestä.

Lähde Tyrvään Sanomat 04.04.2005
Lähde WWW http://www.tyrvaansanomat.fi/


Mittaukset paljastivat kolmannen kiskovaurion

04.04.2005 21:00

 

Nopeusrajoitus jatkuu rautatiellä Jyväskylän ja Tampereen välillä

Ratahallintokeskuksen johtoryhmä on päättänyt jatkaa toistaiseksi nopeusrajoituksia Jyväskylän ja Tampereen välisellä rataosalla. Se asetti myös asiantuntijaryhmän valmistelemaan rataosan kunnostusta.

Ratahallintokeskus määräsi viime viikolla sattuneen junaturman ja tehotarkastuksessa löytyneen toisen kiskomurtuman jälkeen 50 kilometrin nopeusrajoituksen 20 kilometrin pituiselle jaksolle. Junat ajavat poikkeuksellisen hitaasti 1970-luvun kiskotuksella Jämsänkosken aseman ja Korpilahdella sijaitsevan Lahdenvuoren tunnelin välillä.

Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Ratahallintokeskuksesta kertoo, että rataosan ultraäänimittauksissa viikonvaihteessa löytyi kolmas murtuma. Se on samalla jaksolla kuin aiemmat vauriot. Mittaukset päättyivät sunnuntaina. Kiskovauriot on tilapäisesti korjattu.

Lähde STT / Keskisuomalainen.net
Lähde WWW http://www3.keskisuomalainen.net/servlet/page?_pageid=67&_dad=portal30&_schema=PORTAL30&file=sahkeuutiset/3659551.html


Jyväskylän radalta taas uusi kiskovaurio

04.04.2005 20:31

Jyväskylän radalta on löytynyt uusi kiskovaurio. Ratahallintokeskuksen mukaan vahingoittunut kohta sijaitsee samalla osuudella kuin kaksi aiemmin havaittua vauriota. Kiskovauriot on korjattu tilapäisesti, mutta Jämsänkosken pohjoispuolella on edelleen 50 kilometrin nopeusrajoitus. Ratahallintokeskus on tarkastanut radan kuntoa sen jälkeen kun matkustajajuna putosi viime viikolla kiskoilta Jyväskylän eteläpuolella.

Lähde HS Tuoreet 4.4


Jämsänkosken pohjoispuolelle tilapäinen nopeusrajoitus

01.04.2005 14:05

Lehdistötiedote 1.4.2005

Kiskoja tarkastetaan tehostetusti Tampereen-Jyväskylän radalla

Ratahallintokeskus asetti rataosuudelle tilapäisen nopeusrajoituksen

Ratahallintokeskus on asettanut tilapäisen 50 km/h nopeusrajoituksen 20 kilometrin matkalle Tampereen ja Jyväskylän välisellä radalla. Nopeusrajoitus on rataosuudella Jämsänkoski-Lahdenvuoren tunneli. Tällä osuudella tapahtui 30.3. kiskon murtumisesta aiheutunut junavaurio ja valvonnassa on 1.4. havaittu toinen murtuma. Rataosuus tarkastetaan nyt tehostetusti ultraäänimittauksin. Tarkastuksen tulosten perusteella tehdään päätökset jatkotoimista.

Nopeusrajoitus aiheuttaa arviolta 10-15 minuutin myöhästymisiä junaliikenteeseen. Normaalisti suurin sallittu nopeus osuudella on 160 km/h.

Kiskojen kuntoa seurataan rataverkolla säännöllisesti. Esimerkiksi ultraäänimittauksia tehdään vähintään kerran vuodessa ja useilla rataosuuksilla jopa kolme kertaa vuodessa, tarvittaessa useamminkin. Tämän lisäksi ratoja tarkastetaan muilla menetelmillä, mm. raiteentarkastusvaunulla useita kertoja vuodessa.

Rataverkon pituus on yhteensä noin 5 700 km. Kaksi tai useampiraiteista rataa on noin 500 km. Viime vuonna kiskoja uusittiin yhteensä 140 kilometrin matkalla eri puolilla rataverkkoa. Ratojen kunnosta ja rautatieliikenteen turvallisuudesta vastaa Ratahallintokeskus (RHK).

------- Lisätietoja

Turvallisuusjohtaja Kari Alppivuori, Ratahallintokeskus, p. 040 566 1218

--- Lisätietoja nopeusrajoituksen liikenteellisistä vaikutuksista

VR Osakeyhtiö, ohjauspalvelukeskuksen päällikkö Juha Sairanen, p. 040 863 0612

Lähde RHK
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Radalle tehty este aiheutti vaaratilanteen

01.04.2005 12:34

Rautatiekiskoille kasattu roju aiheutti vaaratilanteen Vammalassa Pirkanmaalla perjantain vastaisena yönä. Vammalan aseman kohdalla kiskoille oli aseteltu radan vieressä kulkevan kaapelikanavan metallisia kansia ja kymmensenttisiä betoniharkkoja.

Tavarajuna ajoi puolen yön jälkeen esteen yli, mutta pysyi kiskoilla.

Vammalassa kasattiin esineitä radalle myös viime syksynä. Kuluvan viikon keskiviikkona oli aseman lähellä aseteltu kadun ajoradalle esteitä.

Vammalan poliisi pyytää ilkivallasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä. Poliisin puhelinnumero on 03-519 0211.

Lähde Kaleva.plus/STT
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage473513.html


VR Tilaa Dm3 - vetureita Ruotsista

01.04.2005 11:20

VR on päättänyt 1.4.2005 tilata Ruotsin Malmibaanalta käytöstä poistuvia Dm3 - vetureita. Veturit toimitetaan Suomeen erikoiskuljetuksena Haaparannan ja Tornion kautta, josta juna jatkaa matkaansa Hyvinkäälle, jossa junalla suoritetaan koeajoja. Veturit muutetaan Suomen raideleveydelle, ja niihin asennetaan JKV. Veturilla ajetaan koeajoja kunnes Vartiuksen suunnan sähköistys valmistuu, jolloin vetureilla aletaan vetämään malmipellettijunia Vartiuksesta Raaheen. Veturien saavutua Suomeen on yleisöllä mahdollisuus tutustua niihin Tornion asemalla.


Yksi kuoli junaturmassa Oulussa

01.04.2005 10:30

Oulun Stora-Enson tehdasalueella on sattunut junaonnettomuus, joka on vaatinut yhden kuolonuhrin. Trukki on jäänyt junan alle. Onnettomuus sattui ennen kello kymmentä perjantaina 1.4.

Lähde Kaleva.plus
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage473495.html


Jämsänkosken junaturma tutkintalautakuntaan suuronnettomuuden vaarana

01.04.2005 06:57

Rataosuus kuului erikoistarkkailun piiriin kiskotuksensa takia

Keskiviikkona sattunutta junaonnettomuutta aletaan tutkia suuronnettomuuden vaaratilanteena. Onnettomuustutkintakeskuksen erikoistutkija Reijo Mynttinen kertoo, että suuronnettomuuden vaaratilannetta ryhtyy tutkimaan kolmihenkinen lautakunta, jonka puheenjohtajana hän itse toimii. Suuronnettomuuden määritelmä otettiin käyttöön, koska kyseessä oli henkilöjuna. Tutkinta valmistunee aikaisintaan puolen vuoden kuluttua. Mustan laatikon tutkinta varmisti torstaina, että pikajuna oli ajanut vaurioituneeseen raiteeseen 80 kilometrin tuntinopeudella.

VR-radan projektipäällikön Pekka Suhosen mukaan Saakoski-Jämsänkoski-rata on tyydyttävässä kunnossa. "Ei tätä hyväksi voi kehua, mutta matkustusturvallinen se on, nopeuskin on 160 kilometriä tunnissa", hän kertoo.

Kiskot on valmistettu ranskalaisesta vuoden 1975 kovakiskosta. Kiskoa käytettiin kokeiluluontoisesti, ja sitä on pidetty huonolaatuisena. Saakosken ja Jämsänkosken välinen rataosuus kuului niin sanottuun erikoistarkkailun piiriin. Kun normaalisti rata tutkitaan ultraäänen avulla kerran vuodessa, onnettomuuspaikan tienoilla tutkimus tehdään kahdesti vuodessa.

Ratahallintokeskuksen erikoistarkkailussa on koko maassa yhteensä noin 50 kilometriä rataa. Ylitarkastaja Tuomo Viitalan mukaan erityistarkkailussa ei ole pelkästään kaikkein vanhimpia kiskoja. "Ongelmakiskoja on tämän lisäksi vuodelta 1988 (Luumäki-Vainikkala) ja 1996 (Turku-Salo)", hän toteaa.

Ratahallintokeskuksen ylijohtajan Ossi Niemimuukon mukaan Suomen 30 vuotta vanhan rataverkon metalli on kuitenkin väsynyttä. Keskiviikon onnettomuus ei ole aiheuttanut radan laajoja tarkastuksia. Saakosken ja Jämsänkosken kautta kulkevan rataosuuden korjaus oli suunniteltu vuodelle 2007. Jos torstaine alkaneessa uudessa ultraäänitutkimuksessa ei ilmene uusia vaurioita, korjaus tehdään suunnitellussa aikataulussa.

Suomen rataverkon pituus on 5800 kilometriä ja rataverkkoa on uusittu tehostetusti vuodesta 1995 asti. Nyt viidennnes rataverkosta on yli 30 vuotta vanhaa ja vaatii heti uusimista. Kolmannes vaatii perusparannusta kiskojen, pölkkyjen tai jousien osalta. Jäljelle jäävä osa on kunnostettu kymmenen viime vuoden aikana eikä siten tarvitse huoltoa lähitulevaisuudessa.

Lähde Helsingin Sanomat 1.4.2005


Suomen rataverkko päästetty holtittoman huonoon kuntoon

01.04.2005 06:53

Jämsänkoskella keskiviikkona tapahtunut junaonnettomuus oli varoittava muistutus Suomen rautateiden kunnon nopeasta heikkenemisestä. Ratahallintokeskuksen arvion mukaan jopa kolmannes rataverkosta alkaa olla elinkaarensa päässä ja tarvitsisi pikaista korjausta.

Joensuusta Turkuun matkanneen henkilöpikajunan viimeinen vaunu suistui aamuyöllä radalta kiskon katkeamisen vuoksi. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Paljon pahemmin olisi voinut kuitenkin käydä, ellei vaaratilanteeseen olisi osattu sattumalta varautua.

Aikaisemmin samana yönä Jyväskylän ja Jämsän väliä ajaneet tavarajunat olivat kolisseet ilkeästi onnettomuuspaikan kohdalla. Vaarasta varoitettiin pikajunaa, joka hidasti nopeutensa kävelyvauhtiin, mikä minimoi kiskovaurion vahingot.

Pääjohtaja Henri Kutuinen toteaa VR:n tuoreessa vuosikertomuksessa, että turvallisuus on rautatiekonsernin toiminnan perusta. Saman lähteen mukaan junaturvallisuudessa VR lukeutui viime vuonna Euroopan parhaimmistoon.

Kun teräksinen ratakisko murtuu äkkiarvaamatta kappaleiksi metrin matkalta, voi kysyä, ovatko junaliikenteen perusedellytykset sittenkään täytetty. Rautateiden teknistä turvallisuutta valvovassa Ratahallintokeskuksessa tilanteeseen ei olla tyytyväisiä - eikä liioin VR-konserniin kuuluvassa VR Osakeyhtiössä.

Ratahallintokeskuksen kartta pikaista kunnostusta kaipaavista rataosuuksista vilkuttaa ilkeästi punaista. Turun yhteyksistä heikkokuntoisiksi on arvioitu molemmat pääsuunnat. Se tuskin tulee suurena yllätyksenä kenellekään, joka on matkustanut viime aikoina junalla Helsinkiin tai Tampereelle.

Ratapalvelujen laatu jurppii myös konsernin tavara- ja henkilöliikennettä hoitavaa VR Oy:tä. Yhtiö on uusinut viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana kiivaasti kalustoaan. Pendolinoja, InterCity-junia, kiskobusseja ja muuta tarpeellista on hankittu 100 - 150 euron vuosivauhdilla.

Modernin tekniikan hyödyt jäävät kuitenkin käyttämättä, jos ratojen surkea kunto ei salli esimerkiksi nopeuksien nostamista. Tämä on karvaasti koettu Turusta Helsinkiin johtavalla rantaradalla, josta VR aikoo ensi karsia Pendolino-vuoroja ja sitten arvatenkin siirtää nopeat, joskin oikukkaat italialaiskaunottaret kokonaan muualle.

Valtio on investoinut rataverkkoon viime vuosina noin 380 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on hämäävän suuri - ja akuuteimpia tarpeita ajatellen aivan liian pieni. Eikä tilanne vastaisuudessa suinkaan parane, pikemmin päinvastoin.

Rataverkon yli-ikäisten osien korjaukseen eli korvausinvestointeihin käytetään vuosina 2006 - 2009 niukimmissa suunnitelmissa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Ratahallintokeskuksen arvion mukaan summa kattaa vain 60 prosenttia todellisesta tarpeesta.

Julkaistu 1.4.2005 4:00:40

Lähde Turun Sanomat 1.4.2005
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:8:0:0,4:8:1:1:2005-04-01,4:292977,1:0:0:0:0:


CP-liitto vaatii asemapalveluiden säilyttämistä

30.03.2005 20:31

Suomen CP-liitto vaatii, että VR säilyttää asemapalvelut ainakin niin kauan, kunnes junat ja asemat on tehty esteettömiksi vammaisten liikkumiselle. VR on laukkauttamassa matkatavarapalvelut kaikilta asemiltaan kesäkuun alusta lukien. CP-liiton mukaan asemapalveluiden lopettamien vaikeuttaa merkittävästi vammaisten ihmisten matkustamista junalla. Palvelupisteiden henkilökunta on avustanut junilla matkustavia liikkumaesteisiä ja näkövammaisia.

Lähde HS 21.3


Liikenne Jyväskylään sujuu taas

30.03.2005 15:21

Liikenne Tampereen ja Jyväskylän välisellä junaradalla jatkuu taas aamun ratavaurion jäljiltä. Junien odotetaan kulkevan aikataulun mukaisesti iltaan mennessä. Aluksi junat myöhästelevät rataosuudella aikataulusta 5-10 minuuttia.

Rautatie oli poikki Jämsänkoskella Keski-Suomessa aamuyöstä sattuneen junaonnettomuuden vuoksi. Rataa korjattiin koko aamupäivän ajan. VR korvasi osan Jyväskylän ja Jämsän välisestä junaliikenteestä linja-autoilla.

Ratavaurion aiheutti varhain aamulla Joensuusta Turkuun liikennöineen yöjunan yhden vaunun putoaminen kiskoilta Jämsässä. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Yöjunan matkustajat pääsivät jatkamaan matkaa junan etuosan vaunuilla.

Turman syynä oli Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kiskon katkeaminen. Kiskojen katkeamiset eivät ole erikoistutkija Reijo Mynttisen mukaan kovin yleisiä, mutta niitä esiintyy silloin tällöin varsinkin lämpötilojen vaihtuessa.

Lähde HS Tuoreet 30.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978965938


Pieksämäki-Tampere-rataosuus poikki junaturman vuoksi

30.03.2005 06:07

Pieksämäen ja Tampereen välinen rataosuus on poikki ainakin iltapäivään asti junaonnettomuuden vuoksi. Joensuusta Turkuun matkalla olleen junan toiseksi viimeinen vaunu putosi kiskoilta ilmeisesti kiskoissa olleen vian takia Jyväskylän ja Jämsän välillä keskiviikkona kello neljän jälkeen aamuyöstä. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Jo edellinen juna oli kolissut pahasti onnettomuuspaikalla, ja onnettomuusjunaa oli varoitettu. Tämän vuoksi se kulki onnettomuushetkellä kävelyvauhtia.

VR:n liikenteenohjauksesta arvioidaan, että rataosuus on poikki iltapäivään saakka. Junaliikennettä korvataan busseilla sekä reittejä muuttamalla. Matka-ajat voivat pidentyä 1-2 tuntia. VR:n mukaan tilanteen kesto selviää aamun aikana, kun onnettomuustutkinta saadaan käyntiin.

 

Lähde YLE Teksti-Tv ja Keskisuomalainen (net)


Kakkosratikalla viimeinen viikko

29.03.2005 22:21

Helsingin Katajanokan terminaalin raitiovaunuliikenne muuttuu ensi maanantaina. Raitiolinja 2 lopettaa liikennöinnin, ja osa linja 4:n lähdöistä ajaa terminaaliin tunnuksella 4T. Linja 2:n lakkauttaminen on osa HKL:n säästöohjelmaa. HKL:n mukaan reitillä on ollut ratikkalinjoista vähiten matkustajia. Lakkautus myös helpottaa matalalattiavaunujen takuukorjausten aiheuttamaa vaunupulaa.

Lähde HS Tuoreet 29.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978961169


HKL ostaa vanhoja saksalaisia nivelraitiovaunuja

26.03.2005 16:11

HKL on ostanut 4 nivelraitiovaunua Mannheimista, Saksasta Vaunuja tarvitaan yleisurheilun MM-kisojen lisäliikenteen vuoksi. Viimeiset Mannheimer Versorgungs- und Verkehrs-Aktiengesellschaft, Verkehr AG;n vaunut tyyppiä Gt 6 "Mannheim" on poistettu liikennekäytöstä kesäkuusta 2003 alkaen.

Lähde SRS-uutiset
Lähde WWW http://www.nettilinja.fi/~ahellman/news/uutiset.htm


Junalauttalakko päättyi

25.03.2005 10:15

Suomen ja Saksan välisen junalauttaliikenteen pysäyttänyt lakko on päättynyt. Turussa seisoneen aluksen miehistö on vaihdettu ja alus on siirretty Suomen lipun alle.

Lakko alkoi, kun norjalainen varustamo ryhyi maksamaan kahden junalautan puolalaisille miehistöille palkkaa Puolan työehtosopimuksen mukaan. Miehistöjen ansiot laskivat 60 prosenttia.

Työtaistelun takana oli saksalaisia merimiehiä edustava ammattiliitto Verdi. Verdi vaati työnantajaa noudattamaan samaa työehtosopimusta kuin laivojen saksalaismiehistöllä on. Suomen merimiesunioni ei ollut kiistan osapuolena.

Lakossa oli kaksi alusta, joista toinen seisoi Turussa ja toinen Travemündessä. Turkuun pysäytetyn aluksen miehistö vastusti voimakkaasti aluksen siirtämistä Suomen lipun alle. Laivoilla on alle 20 hengen miehistöt.

Puolalainen miehistö on nyt poistunut Turussa olevasta aluksesta ja siinä on suomalainen päällikkö ja miehistö.

Suomen merimiesunioni ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT eivät vastusta junalauttojen siirtämistä Suomen lipun alle, vaikka ratkaisulla käytännössä murrettiinkin saksalaisten ja puolalaisten lakko. Liikenteen tarkasta aloitusajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Lähde Yle 25.3
Lähde WWW http://www.yle.fi/uutiset/24h/id9240.html


Runsaan viikon ajan lakon takia pysähdyksissä ollut junalauttaliikenne Turun ja Saksan välillä saamassa ratkaisun

24.03.2005 14:15

Helsingin Sanomat 23.03.2005:

Turun ja Saksan välinen junalauttaiikenne on seissyt jo runsaan viikon saksalaisen Verdi-ammattiliiton pysäytettyä junalautat. Kaksi Norjan lipun alla purjehtivaa lauttaa pysähtyivät kiistaan siitä, minkä maan työehtosopimusten mukaan miehistöille maksetaan palkkaa.

Kiista koskee suomalaisen Finnlines-varustamon rahtaamia Rider- ja Runner-nimisiä lauttoja, joista toinen on saarrettu Saksaan ja toinen Turkuun Pansion junalauttasatamaan. Kiistassa on kyse laivoissa työskentelevien puolalaisten merimiesten palkoista. Niitä ollaan alentamassa saksalaisten merimiesten 3000 euron kuukausipalkoista puolalaiseen palkkatasoon eli noin 900 euroon.

Viime syksynä Finnlines myi omistamansa, Saksan lipun alla purjehtineet alukset norjalaiselle Barber-varustamolle ja vuokrasi ne sen jälkeen miehistöineen omaan käyttöönsä. Varustamo on suunnitellut ryhtyvänsä maksamaan miehistöjen puolalaisille jäsenille Puolan työehtosopimuksen mukaisia palkkoja. Turkuun pysäytetyssä Runnerissa on 17 hengen miehistö, joista puolalaisia on 14.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) sihteeri Juhani Koivunen sanoo, että tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Alukset on siirretty norjalaiseen kakkosrekisteriin eli NIS-rinnakkaisrekisteriin, joka on tietyssä mielessä miltei sama kuin mukavuuslippu. Se sallii, että aluksilla voi miehistön muille kuin norjalaisille jäsenille maksaa toisenlaista palkkaa. Lautoilla on tähän asti noudatettu saksalaisten merimiesten työehtoja.

Suuri saksalainen ammattiliitto Verdi vaatii, että lautoilla noudatetaan edelleenkin saksalaista työehtosopimusta, koska molemmat alukset liikennöivät Suomen ja Saksan välisessä liikenteessä. "Vallitsevana periaatteena meillä on ollut, että kun alukset liikkuvat Suomen ja Ruotsin välillä, noudatetaan suomalaista tai ruotsalaista työehtosopimusta, ja Suomen ja Saksan välillä vastaavasti näistä jommankumman sopimuksia. Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että laivat on rahdannut ja liikenteen hoitaa suomalainen Finnlines", Koivunen sanoo.

"Suomalaiset ahtaajat tukevat lakkoa sillä tavoin, että kun miehistö on lakossa, niin ahtaajatkaan eivät lastia käsittele. He eivät edes pysty siihen, koska junavaunujen lastauksessa vaaditaan merimiesten läsnäoloa. Sosiaalisen polkumyynnin estämiseksi pitäisi noudattaa jommankumman maan eli Saksan tai SUomen normeja," sanoo Koivunen.

Suomen Merimies-Unionilla ei ole roolia lakossa, sanoo liiton ITF-koordinaattori Simo Nurmi. Samoilla aluksilla oli kärhämää jo syksyllä, kun ne liputettiin Saksasta Norjaan. "Silloin niistä yritettiin panna pihalle kaikki saksalaiset, mutta sitten sovittiin, että laivoilla noudatetaan Saksan kansallisia työehtosopimuksia, oli siellä töissä ketä hyvänsä", sanoo Nurmi.

-------------------------------------------------------

Turun Sanomat 24.03.2005:

Junalautat siirretään Suomen lipun alle lakon lopettamiseksi

Suomen ja Saksan välisen junalauttaliikenteen pysäyttänyt lakko aiotaan lopettaa rekisteröimällä Norjan lipun alla seilaavat alukset Suomeen. Samalla varustamo irtisanoo puolalaisista ja saksalaisista koostuvan miehistön ja vaihtaa sen toiseen. Lauttoja liikennöivän Finnlines-varustamon mukaan operaatio olisi jo tehty, elleivät miehistö ja saksalaisen ammattiliiton edustaja olisi estäneet uudelleenrekisteröintiin liittyvää katsastusta.

Merenkulkulaitoksen tarkastajia ei päästetty tutkimaan Turun satamassa olevaa roro-alus Runneria.

- Laivan perämies ja saksalaisen ammattiliiton edustaja ilmoittivat, etteivät voi taata turvallisuuttamme aluksella, kertoo tarkastusta yrittänyt toimistopäällikkö Esa Saari Merenkulkulaitokselta.

Runnerin kapteeni pyysi keskiviikkona Turun poliisilta virka-apua, jotta laivalla oleskellut saksalaisen ammattiliiton edustaja poistettaisiin alukselta. Poliisi kävi satamassa, ja saksalaisliitto Ver.diä edustava Hartmut Kruse lähti vapaaehtoisesti. Puolalaismiehistön palkkoja koskeva kiista pysäytti junalautat jo viime viikon maanantaina. Seisokki on aiheuttanut huomattavaa taloudellista menetystä. Lakko alkoi, kun norjalainen varustamo alkoi soveltaa puolalaisiin miehistön jäseniin Puolan työehtosopimusta. Aiemmin palkkaa oli maksettu Saksan sopimuksen mukaan. Norjalainen tuomioistuin totesi lakon tällä viikolla laittomaksi ja antoi miehistölle kehotuksen palata töihin. Miehistö ja saksalainen ammattiliitto eivät aio noudattaa määräystä.

Lähde Helsingin Sanomat 23.03.2005 / Turun Sanomat 24.03.2005
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:1:0:0,4:1:1:1:2005-03-24,4:291648,1:0:0:0:0:


Kuopion Pendolino jämähti Jyväskylän asemalle

24.03.2005 06:36

Tampereelta Jyväskylän kautta Kuopioon matkalla ollut Pendolino hyytyi keskiviikkoiltana Jyväskylän asemalle. Junan Kuopioon jatkavat vaunut eivät teknisen vian vuoksi irronneet Jyväskylään jäävistä vaunuista.

Kuopioon tähdänneet matkustajat joutuivat odottelemaan Jyväskylän asemalla noin tunnin verran, ja pääsivät jatkamaan matkaansa vasta puoli kahdeksan jälkeen. Vialla ei ollut vaikutusta muuhun junaliikenteeseen. Torstaiaamun Pendolino lähtee Jyväskylästä normaalisti.

Lähde Keskisuomalainen (net)


Otanmäen vaunutuotanto vaarassa joutua vaakalaudalle

23.03.2005 12:20

Espanjalaisen Talgo-konsernin pääjohtaja José María de Oriol varoittaa Suomen valtiota siitä, että Otanmäen tehtaan tuotanto saattaa katketa, mikäli se jää ilman VR:n suuria vaunuhankintoja. - VR:n jatkotilaukset ovat ratkaisevia tuotannon jatkuvuudelle, sanoo Oriol, joka kävi eilen pikavisiitillä Suomessa. Espanjalaisen Patientes Talgo-konsernin pääjohtaja José María de Oriol varoittaa, että Otanmäen junanvaunutehtaan toiminta saattaa loppua ilman uusia VR:n tilauksia. - Ilman VR:n jatkohankintoja Otanmäen tuotanto saattaa joutua vaakalaudalle. Tosin en ennusta mitään lopullista, mutta poliitikoiden olisi syytä suhtautua tilanteeseen vakavasti. En ymmärrä suomalaisten menettelytapoja, Oriol kertoo. Oriol on ilmiselvästi tuskaantunut siihen, että Suomen valtio ja poliittiset päättäjät eivät osaa arvostaa kotimaista junanvaunujen tuotantoa eli Otanmäen tehdasta, joka antaa töitä yli 400 henkilölle. Emo-Talgo kertoo tiedotteensa mukaan vaunutuotannon uusista linjauksista kesäkuun aikana. Oriolin kannanottojen takaa voi lukea, että Talgo Oy:n pitäisi hankkia riittävän suuri tilauskertymä, joka takaisi Otanmäen tuotannon. Esa Rintala tehtaan johtoon Pääjohtaja Oriol teki eilen pikavisiitin Otanmäen junanvaunutehtaassa, Kainuussa. Käynnin syynä oli se, että Oriol vaihtoi alkuviikosta Talgo Oy:n eli Suomen tytäryhtiönsä ylimmän johdon. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Tapani Tapaninaho sai lähtöpassit. Uudeksi toimitusjohtajaksi nousi vanha "talgolainen" Markku Blomberg, joka osti samalla viisi prosenttia Talgo Finlandin osakkeista. Uudeksi Otanmäen tehtaanjohtajaksi tuli Esa Rintala, jonka myös hankki viiden prosentin siivun Suomen-yhtiön osakkeista. Oriol ei kerro syytä Tapaninahon potkuihin, mutta antaa ymmärtää, että espanjalainen perheyhtiö ei enää sietänyt suomalaisen tytäryhtiönsä tappioita. - Talgo Oy:lle kertyi jälleen viime vuonna tappioita. Sellainen ei sovi meidän liiketoimintamme periaatteisiin. Viime vuoden luvut eivät ole vielä valmiita, Oriol totesi. Talgo Oy jätti vasta äskettäin eli myöhässä kaupparekisteriin vuoden 2003 tilinpäätöksen. Sen mukaan Suomen yhtiö teki 41,2 miljoonan euron liikevaihdolla 5,9 miljoonan tappiot. Emoyhtiö joutui tukemaan Talgo Oy:tä 4,4 miljoonan euron pääomalainoilla. Oriol jättää auki sen, jatkaako espanjalaisemo Talgo Oy:n osakkeiden myyntiä suomalaisjohdolle. - En tiedä, mitä siinä tapahtuu. Sen aika näyttää. Nyt johtajat sitoutuvat omistuksen kautta liiketoimintaan, Oriol vastaa. VR:ltä odotetaan tilauksia toukokuussa Talgo on Espanjassa rakentanut ennätysajassa valmiiksi huippunopeat junat, jotka alkavat liikennöidä Madridin ja Barcelonan välillä. Yhtiö on saanut suuria tilauksia etenkin Espanjan "VR:ltä". Tapaninahon aikana Otanmäen tehtaasta on tullut miltei VR:n hovihankkija etenkin kaksikerroksisissa, punakylkisissä matkustaja- ja makuuvaunuissa. Optioiden mukaan VR:n pitäisi vielä toukokuun loppuun mennessä tilata 20 plus kymmenen makuuvaunua. Otanmäen tehdas tekee parhaillaan 20:tä ensimmäistä makuuvaunua VR:lle. Lisäksi tehdas valmistaa kaksikerroksisia autojen kuljetusvaunuja ja korjaa Helsingin kaupungin vanhoja raitiovaunuja. Blomberg kertoo, että Oriol teki nopeasti päätökset Talgo Oy:n osakkeiden myynnistä. - Tarjous oli kaikin puolin houkutteleva, Blomberg kertoo. Rintala siirtyy Talgon palvelukseen Vaahto Groupin Japrotekin toimitusjohtajan tehtävistä.

Lähde Kauppalehti Online, Keskiviikko 23.3.2005 klo 6:00
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi/4/i/uutiset/etusivu/juttu.jsp?oid=2005/03/23/1374850


Vetovastuu vaihtuu Talgo Oy:ssä

22.03.2005 09:57

Espanjalainen kiskokalustovalmistaja Patentes Talgo S.A. on myynyt 10 prosenttia Suomen tytäryhtiönsä Talgo Oy:n osakekannasta. Myyty omistusosuus jakautuu tasan KTM Markku Blombergin ja insinööri Esa Rintalan kesken. Loput 90 prosenttia osakekannasta omistaa edelleen Patentes Talgo. Samalla Talgo Oy:n hallitus on hyväksynyt omistusjärjestelyihin liittyen toimitusjohtaja Tapani Tapaninahon eronpyynnön tehtävistään 21.3.2005. Toimitusjohtajana aloittaa Markku Blomberg välittömästi. Esa Rintala siirtyy tehtaanjohtajaksi vapauduttuaan Japrotek Oy Ab:n palveluksesta kesäkuussa 2005. Markku Blomberg ja Esa Rintala tulevat olemaan uusia hallituksen jäseniä ja raportoimaan tehtävissään yhtiön hallitukselle. Toimitusjohtaja Markku Blomberg vastaa ensisijaisesti Talgo Oy:n strategian selkiyttämisestä, asiakas- ja toimittajasuhteista sekä liiketoiminnan kehittämisestä. Tehtaanjohtaja Esa Rintalan tehtäviin kuuluu ensisijaisesti tuotanto, operatiivisen toiminnan kehittäminen, henkilöstöasiat sekä Otanmäen tehtaan paikallisjohto. - Vetovastuun muutoksella haetaan kannattavuutta liiketoimintaan ja parempaa joustavuutta toimittaa asiakastilauksia. Strategiana on keskittyä entistä enemmän konepajatuotantoon sekä kiskokaluston kunnossapitoon ja peruskorjauksiin. Kiskokalustotuotannon osalta strategiset linjaukset tehdään hallituksessa kesäkuun loppuun mennessä, linjaa hallituksen varapuheenjohtaja José María Oriol tulevaisuuden näkymiä. Markku Blomberg siirtyy Talgolle KHT-yhteisö Adekva Tilintarkastus Oy:stä ja Esa Rintala Vaahto Groupiin kuuluvasta Japrotek Oy Ab:stä toimitusjohtajan tehtävistä. Markku Blomberg on toiminut aiemmin Talgon talousjohtajana vuosina 1999 - 2004 ja Esa Rintala eri tehtävissä Otanmäen tehtaalla vuosina 1985 - 2002 toimien viimeksi Talgossa yhtiön kehitysjohtajana. Toimitusjohtaja Markku Blomberg antaa mielellään lisätietoja strategiaan ja vetovastuun muutokseen liittyvistä asioista (GSM 0400 696 902, email: markku.blomberg@talgo.fi) Talgo Oy on kiskokalustotuotteiden ja keskiraskaiden konepajatuotteiden toimittaja, jonka toimipaikat ovat Oulussa ja Otanmäessä Vuolijoella. Yhtiön vuoden 2004 liikevaihto oli 35 milj. euroa ja ennakoitu vuoden 2005 liikevaihtotaso noin 52 milj. euroa. Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä 425 henkilöä. Talgo Oy on osa tunnettua espanjalaista Talgo-konsernia, joka on keskittynyt kiskokaluston valmistukseen ja huoltoon.

Lähde Talgo Oy, lehdistötiedote 21.3.2005
Lähde WWW http://www.talgo.fi/aosa/uutiset/Lehdistotiedote_21_3_2005.pdf


Halikko tarvitsee vain laiturin paikallisjunalle

21.03.2005 19:42

Paikallisjunaliikenteen aloittaminen Salon ja Turun välillä sopii Halikon kunnalle vaikka jo huomenna. Kunnalta puuttuu enää vain laituri, sillä Halikon keskustan asemakaavassa paikallisjunaliikenne on otettu huomioon. Keskustassa on varaukset asema- ja seisakealueelle sekä siihen liittyville kulkuyhteyksille ja pysäköinnille.

Halikon teknisen lautakunnan mielestä paikallisjunaliikenne pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti. Halikossa junan olisi pysähdyttävä ainakin keskustassa, mahdollisuuksien mukaan myös asemanseudulla ja Hajalassa.

(Katso myös

Lähde Salon Seudun Sanomat 19.03.2005 ja Halikon kunnan teknisen lautakunnan kokouksen pöytäkirja 17.3.2005
Lähde WWW http://www.halikko.fi/dynastiasql/kokous/KOKOUS-77-6.HTM


Entinen presidentinvaunu tilausliikenteeseen

21.03.2005 15:08

VR ottaa tilausliikenteeseen vuonna 1992 valmistuneen presidentinvaunun. Vaunu on tehty alun perin tasavallan presidentin junamatkoja varten. Salonkivaunua ovat käyttäneet presidentit Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen.

Toinen valtioneuvoston vaunuista säilyy yhä VR:llä valtioneuvoston junamatkoja varten, ja sitä voi presidenttikin tarvittaessa hyödyntää.

Salonkivaunu on varattavissa tilauksesta eri ryhmille tai kokousmatkoille. Sen voi liittää kaukoliikenteen juniin InterCity2-junaa ja Pendolinoa lukuun ottamatta. Vaunussa on keittiö, kokoustilat kymmenelle, makuupaikat kuudelle ja suihkutilat. Ateriapalvelut vaunussa hoitaa Avecra Oy.

Vaunuun on tehty vain pieniä muutoksia. Vaunun ikkunat on uusittu, koska alkuperäiset lasit olivat ajan saatossa värjääntyneet. Muutostöissä lisättiin lähinnä uusinta kokoustekniikkaa: videotykki, taulu-TV, VHS/DVD-laite ja digiboksi. Lisäksi kokoustilassa on stereot, jolla voi kuunnella radiota, kasetteja- tai cd-levyjä.

Salonkivaunussa on neljä hyttiä, joista kaksi on kahdelle hengelle ja kaksi yhdelle hengelle. Hyteissä, kokoustilassa ja käytävillä on kokolattiamatot ja hyttien vuoteissa normaalia laadukkaammat vuodevaatteet. Vaunussa ei saa tupakoida.

Salonkivaunu voi toimia myös sähköistämättömällä rataosalla, jolloin vaunu vaatii mukaansa Eifet-aggregaattivaunun. Salonkivaunun voi kytkeä myös Pietariin menevään Sibelius-junaan.

Vaunun on valmistanut Oy Transtech Ltd:n Tampereen tehtaat. Salonkivaunun muutostyöt aloitettiin syksyllä 2004. Muutokset tehtiin VR:n Hyvinkään konepajalla. Ikkunalasit vaihdettiin Talgon Otanmäen tehtailla Vuolijoella. Vaunun suurin sallittu nopeus on 160 km/h.

Lähde VR 21.3
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n37


LaivaJuna -alennus poistuu käytöstä 1.6.2005 alkaen

20.03.2005 11:12

LaivaJuna -alennus poistuu käytöstä 1.6.2005 alkaen

Perinteinen Silja Linen ja Viking Linen LaivaJuna-alennus junamatkoista poistuu 31.5.2005. LaivaJuna alennusta -50% ei saa 1.6. jälkeen tapahtuviin junamatkoihin. Muutos koskee uusia junavarauksia.

Laivamatkojen liityntämatkoihin voi edelleen hyödyntää VR:n voimassaolevia alennushintaisia lippu- ja alennusvaihtoehtoja: esim. ryhmäalennus, opiskelija-alennus, seniorialennus, juniorialennus tai Perhelippu.

Tarkempia tietoja näistä ja muista alennuksista saa VR:n aikatauluista, internetsivuilta (www.vr.fi) sekä kaikista VR:n lippuja myyvistä myyntipisteistä.

Lähde Silja Line
Lähde WWW www.silja.fi


VR vuokrasi Kauniaisten aseman pyöräliikkeeksi

18.03.2005 13:23

Lähes vuoden tyhjillään olleen Kauniaisten vanhan rautatieaseman ovet ovat taas avoinna.

Kauniaislaiset yrittäjät Tintti Finne ja Basse von Schoultz siirsivät yrityksensä Espoon Kilosta ja ristivät kauppansa rautatiehenkisesti Orient Express Graniksi. He myyvät ja huoltavat Idän pikajunassaan polkupyöriä.

Liike ei ole ihan perinteinen, sillä se on sisustettu itämaisin huonekaluin, jotka vaihdetaan sitä mukaa kuin ne ostetaan pois. Pyörät ovat Taiwanista, Saksasta ja Liettuasta.

VR vuokrasi omistamansa semarakennuksen toistaiseksi, koska ei löytänyt sille heti ostajaa. VR on yleensä myynyt tarpeetomiksi käyneet asemarakennuksensa.

Kauniaisissa lipunmyynti loppui viime kesäkuun alussa. Matkakortti on vähentänyt tarvetta myydä lippuja lähiliikenteen asemalla, ja kertaliput pääkaupunkiseudulla ostetaan yleensä junien lipunmyyntivaunuista.

Kauniaisten asemarakennus on suojeltu, eikä sen ulkoasuun saa koskea. Sisätiloja on vuosikymmenten kuluessa muutettu. Finne ja von Schoultz säilyttivät remontissa odotusaulan ja lipunmyyntitiskin ennallaan.

Kauniaisten asema avattiin 1906 liikenteelle. Se rakennettiin 1906-1908, ja sitä laajennettiin 1911. Alkuperäisiä piirustuksia ei ole löytynyt, mutta rakennuksen on suunitellut todennäköisesti Bruno Granholm. Hän suunnitteli 1900-luvun alussa monia rantaradan asemia, muun muassa Karjaan aseman.

Lähde Helsingin Sanomat 12.03.2005


Internet-lipun voi nyt peruuttaa

17.03.2005 18:19

VR:n verkkokaupasta ostetun itse tulostettavan junalipun, e-lipun, voi nyt tarvittaessa peruuttaa. Viime keväänä käyttöön otettu e-lippu on poikennut muista junalipuista siinä, että siitä ei ole maksettu rahaa takaisin, jos asiakkaan matkasuunnitelmat ovat muuttuneet ja matka on jäänyt tekemättä.

Nyt käyttämättömän e-lipun saa peruutettua ennen matkaa. Peruutusta varten asiakas täyttää e-lipun takaisinmaksulomakkeen, joka löytyy VR:n verkkosivuilta. Sen saa myös asemien lipunmyynnistä. Täytetty lomake toimitetaan VR:lle ennen matkan alkua.

E-lipun peruuttamisesta peritään 8 euroa/tilaus. Asiakas saa rahansa takaisin noin kahden viikon kuluessa lippuun merkityn junan lähtöpäivästä. Aika tarvitaan, jotta VR varmistuu, että lippua ei ole käytetty.

Lähde VR 8.3
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n33


Rautatievirasto sijoitus palautettiin ministeriöön

17.03.2005 17:20

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä päätti torstaina palauttaa Merenkulkulaitoksen ja Rautatieviraston alueellistamisesitykset liikenne- ja viestintäministeriölle lisäselvitysten tekemistä varten.

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä haluaa liikenne- ja viestintäministeriön arvioivan, miten Turussa olevaa meriklusteriosaamista voidaan hyödyntää kehittämällä Turussa jo olevia Merenkulkulaitoksen toimintoja ja keskittämällä sinne uusia toimintoja.

Ministerityöryhmä edellyttää, että ministeriö laatii lisäselvityksen ja tuo sen erikseen ministerityöryhmän käsiteltäväksi. Selvityksestä tulee käydä ilmi, minkä suuruiset kustannukset esitetyistä toimista aiheutuvat valtiolle.

Ministerityöryhmä palautti myös Rautatievirastoa koskevan esityksen liikenne- ja viestintäministeriölle sijoituspaikkavaihtoehtojen paremmuusjärjestyksen arvioimiseksi. Ministerityöryhmä edellyttää, että ministeriö laatii lisäselvityksen, josta käyvät ilmi vaihtoehtojen vertailussa käytetyt arviointiperusteet sekä niille annettu painoarvo. Tämä lisäselvitys, jonka pitää sisältää myös kustannusvaikutukset, tulee tuoda ministerityöryhmän käsiteltäväksi.

Rautatievirastoa on tavoitellut muun muassa Kouvola. Liikenne- ja viestintäministeriö puolestaan on halunnut pitää virastot Helsingissä toisin kuin hallitusohjelmassa linjataan.

Lähde Verkkouutiset 17.3
Lähde WWW http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=68906


VR tulos parani loppuvuonna

17.03.2005 14:47

VR otti viime vuonna loppukirin. Marras-joulukuussa tavaraliikenteen kasvu oli erityisen vahvaa. VR-konsernin 1,2 miljardin euron liikevaihdosta rautatieliikenteestä tuli noin 750 miljoonaa, josta taas tavarakuljetukset toivat 350 miljoonaa ja henkilöliikenne loput.

Vaikka VR:n liikevaihto kasvoi vain hitusen, kertyi liikevoittoa kymmenen miljoonaa euroa vuodentakaista enemmän. Liikevoittoprosentti kasvoi osittain sen takia, että vakuutusvalvonnan uudet ohjeet vastuiden laskemisesta pienensivät eläkemenoja liki kuudella miljoonalla eurolla. Konsernin 63 miljoonan liikevoitosta rautatieliikenne sai aikaan 28 miljoonaa ja VR-Rata 15,5 miljoonaa. Suhteessa toiminnan laajuuteen ratayhtiö oli parempi; sikälikin vuosi oli sille myönteinen, että töiden määrä kasvoi eikä lomautuksiin tarvinnut käyttää.

Ravintolayhtiö Avecra kutistui hiukan, ja sen tulos jäi niukaksi. Nykyisillä matkustajajunien aikatauluilla ja tarjoilukärryillä olutta ja voileipää ei en mene kaupaksi vanhaan malliin.

Lähde HS Tuoreet 17.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978857588


Ravivaljakko junan alle Kurikassa

15.03.2005 09:15

Mies ja hevonen menehtyivät tasoristeyksessä sattuneessa onnettomuudessa Kurikassa maanantaina iltapäivällä.

Iltasanomien tietojen mukaan surmansa saanut mies oli pitkän linjan raviohjastaja ja hevoskasvattaja Pertti Grönstrand .

Onnettomuus sattui puoli yhden aikaan iltapäivällä Kurikan Miedon kylässä vartioimattomassa tasoristeyksessä.

69-vuotias Grönstrand ja hänen suomenhevosensa Surekki olivat lenkillä kotinsa lähellä toisen hevosvaljakon kanssa. Grönstand ohjasti 5-vuotiasta Surekkia toisen valjakon edellä.

Kun nelikko lähestyi Mietaantien suunnasta tasoylikäytävää, tuli samanaikaisesti Kaskisten suunnasta tavarajuna. Junan kuljettaja näki valjakot ja yritti varoittaa niitä antamalla äänimerkin.

Vauhkoontunut Surekki juoksi tavarajunan kylkeen 3. ja 4. vaunun väliin. Grönstrand ja Surekki saivat molemmat surmansa välittömästi.

Lähde Iltasanomat (net)


Finnairin pääjohtaja haluaa junaradan Helsinki-Vantaalle

13.03.2005 05:44

 

Finnairin pääjohtaja Keijo Suila haluaa kaukojunayhteydet suoraan Helsinki-Vantaan lentokentälle. Rautatie voisi kulkea Helsingin keskustasta lentokentän alle ja sieltä Tampereelle, Lahteen ja Turkuun, hän esittää Turun Sanomissa ja Aamulehdessä.

Suilan mielestä Suomen liikennepolitiikasta puuttuu kokonaisvaltainen suunnittelu, jossa eri liikennemuotojen vahvuuksista otettaisiin kaikki irti.

Finnairin into toimiviin rautatieyhteyksiin lentokentälle ei lehtien mukaan ole kuitenkaan hyväntahtoisuutta, vaan lentoyhtiö hyötyisi yhteyksistä taloudellisesti. Jos Tampereelta ja Turusta pääsisi nopeasti suoraan kentälle, yhtiö voisi luopua monista huonosti kannattavista kotimaan liityntälennoista.

Liikenneministeriössä valmistellaan parhaillaan selvitystä Helsingin ja Turun välisestä uudesta Elsa-radasta, jonka nimi tulee reitistä Espoo-Lohja-Salo. Ratahallintokeskuksessa toivotaan, että radan mahdollinen lenkki Helsinki-Vantaan kautta selvitetään myös.

 

Lähde Kaleva / STT


VR tyrmää radan matkakeskuksen radan yllä Oulussa

10.03.2005 22:47

VR:n johdossa tyrmätään uuden matkakeskuksen rakentaminen ratapihan päälle Oulussa. Projektipäällikkö Markku Iivanaisen mielestä oululaiset voisivat unohtaa tämän vaihtoehdon liian kalliina.

- Kyllä se niin on. Pelkästään kansi rahapihan päällä maksaisi arviolta 1500-2000 euroa neliöltä. Iivanainen toteaa nähtyään Kalevassa sunnuntaina esitellyn mallin.

Myös liike- ja myymälätilat tulisivat Iivanaisen mielestä liian korkealle maanpinnan tasosta, jos matkakeskus rakennettaisiin radan päälle. Lisäksi suunnitelmassa on liian vähän parkkitiloja autoille.

Ratahallinnon maankäyttöpäällikkö Ilkka Saari muistuttaa, että radan päälle rakennetut asemat eivät ole onnistuneita missään muualla.

- Ikävä kyllä radan päälle ei ole osattu toteuttaa yhtään hyvää ratkaisua. Pasilaankin on vaikea saada toiseen kerrokseen vuokralaisia", Saari huomauttaa.

Ratahallinnossa Oulun matkakeskussuunnitelmia pidetään mammuttimaisena.

- Ensimmäiseksi tuli mieleen Japanin Kioton rautatieasema, sillä erotuksella että Kiotossa asuu puolitoista miljoonaa ihmisiä ja Oulussa vain reilut 120 000, kommentoi sattumalta Oulussa kokoustava ratahallintokeskuksen kunnossapitoyksikön johtaja Markku Nummelin tutkiskellessaan Kalevan sunnuntain numerossa esiteltyjä matkakeskusmalleja.

Ratahallinto on VR-yhtymän, Senaattikiinteistöjen ja Oulun kaupungin ohella yksi Oulun asema-alueen maanomistajista. Suurin maanomistaja on VR-yhtymä, joka on pannut matkakeskushankkeen vireille.

Lähde Kaleva 10.3
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/cf/juttu.cfm?j=467450


VR lisää vaunuja jos lentolakko alkaa

10.03.2005 18:29

VR pystyy lisäämään vaunuja hiljaisina aikoina kulkeviin juniin, jos lentolakko alkaa pääsiäisenä. Sen sijaan kiireisimmille päiville matkustajia on paljon, eikä uutta kalustoa tai henkilökuntaa pystytä taikomaan enää lisää.

- Vielä ei ole päätetty tehdä mitään erityistä, mutta jos lakko alkaa pitää se toki meilläkin jotenkin huomioida, kertoo VR:n liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerström.

Hän laskee, että lakko aiheuttaisi tungosta pohjoisen juniin, mutta myös Joensuun ja Kuopion junissa voisi olla täyttä. Lakon ensimmäisenä ja toisena päivänä eli pääsiäislauantaina ja -sunnuntaina lisävaunuja ehkä voitaisiin liittää juniin.

- Pääsiäismaanantaina kuljetamme jo nyt niin paljon matkustajia kuin vain pystymme, Mannerström kertoo.

Mannerströmin mukaan vaunuista voitaisiin päättää muutaman päivän varoitusajalla.

Lähde HS 10.3


Junaliikenteen työpaikkoja vaarassa

10.03.2005 07:44

Henkilöliikenteen lakkauttaminen kannattamattomilla rataosuuksilla voisi johtaa irtisanomisiin VR:llä, kertoo Aamu-TV:n uutiset.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen arvioi, että jos valtio ei ostaisi näiden rataosuuksien toimintaa, joutuisi VR sopeuttamaan toimintaansa ylikapasiteetin takia.

Rataliikenteen määrärahat ovat yksi väännön aiheista, kun hallituspuolueet pohjustavat ensi vuoden budjettia.

Liikenne- ja viestintäministeriö on uhannut lakkauttaa liikenteen 14 kannattamattomalta rataosuudelta.

Lähde YLE Teksti-TV


Turusta Saloon kaavaillaan paikallisjunia

09.03.2005 20:43

Turun ja Salon välille kaavaillaan puolen tunnin tai tunnin välein kulkevaa paikallisjunaa. Turun ja Paimion välillä liikenne voisi olla vieläkin tiheämpää. Paikallisjunahanke sisältyy Varsinais-Suomen liitossa valmistuneeseen raideliikennesuunnitelmaan.

Paikallisjunalle on kaavailtu lukuisia pysäkkejä. Salossa koko joukkoliikenteen keskukseksi on mietitty nykyistä rautatieaseman seutua, joka olisi sekä juna- että linja-autoliikenteen solmukohta.

Paikallisjunasuunnitelmien suuri ongelma on rantaradan kapasiteetti, sillä yhdelle radalle eivät mahdu sekä kauko- että taajamaliikenteen junat. Lääkkeeksi esitetään uutta oikorataa Helsingin ja Turun välille.

Lähde SSS 9.3
Lähde WWW http://www.sss.fi/uutiset/lue_sahkeet.asp?id=sahke200503091435595.asp


Pikajuna törmäsi maakotkaan Ervelässä

09.03.2005 19:52

Pikajuna törmäsi maakotkaan eilen puolilta päivin Ervelässä. IC-juna oli matkalla Turusta Helsinkiin, kun veturinkuljettaja havaitsi Ervelässä kaksi maakotkaa syömässä juan alle jääneen supikoiran raatoa. Toinen linnuista ehti pois alta, mutta toinen kuoli.

Junan ei tarvinnut pysähtyä tapauksen johdosta. Veturinkuljettaja ilmoitti asiasta eteenpäin, ja sattumalta lähistöllä olleet VR:n turvalaiteasentajat tulivat korjaamaan linnun radalta.

- Toinen kotka lenteli vielä yläpuolellamme, kertoi turvalaiteasentaja Niko Pietinen , joka ikuisti tilanteen kännykkäkamerallaan.

Nuori, alle vuoden vanha maakotka oli rengastettu kesällä Sallassa.

Lähde HS 9.3


Raitiolinja 2 lopetettaneen jo huhtikuussa

09.03.2005 18:00

Katajanokan terminaaliin kulkeva raitiovaunulinja 2 lopetettaneen jo huhtikuussa. Helsingin joukkoliikennelautakunta päätti viime joulukuussa lopettaa raitiolinjan 2 kesällä 2005. Linja korvataan raitiolinjan 4 reitti- ja aikataulumuutoksilla.

Helsingin joukkoliikennelautakunta ehdottaa, että raitiovaunulinja 2 voitaisiin lopettaa jo huhtikuussa raitioliikennettä vaivaavan vaunupulan vuoksi. Siten kolme vaunua vapautuu käytettäväksi muilla linjoilla.

Vaunupula johtuu matalalattiaraitiovaunujen takuukorjausten viivästymisistä. Helsingin joukkoliikennelautakunta käsittelee ehdotusta kokouksessaan torstaina.

Lähde HS Tuoreet 9.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978779171


Pikajuna törmäsi autoon Pöytyällä

09.03.2005 17:59

Vuonna 1945 syntynyt mies loukkaantui junan ja auton kolarissa Pöytyällä Varsinais-Suomessa keskiviikkona. Onnettomuus sattui Kumilan tasoristeyksessä noin kello 7.30. Mies ei loukkaantunut vakavasti. Hän oli ajanut puomista läpi junan eteen auringon häikäisemänä. Auto lensi penkalle, mutta juna pysyi raiteilla.

Turusta Pieksämäelle matkanneen junan kulku myöhästyi noin 40 minuuttia. Matkustajat, jotka olisivat vaihtaneet Tampereella Helsingistä Ouluun menevään junaan, joutuivat odottamaan asemalla seuraavaa pohjoisen junaa.

Lähde HS Tuoreet 9.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978774662


Moottorikelkkaurat Haapamäellä ohjataan pois rata-alueelta

09.03.2005 02:35

Moottorikelkkailu rautatien läheisyydessä Haapamäellä on herättänyt närää. VR on sulkenut vaunuilla ja penkalla uran, joka kulki ratapihan viertä. Vaihtoehtoinen reitti kelkoille on kuitenkin löytynyt, ja ensi talveksi uria ollaan siirtämässä pois rata-alueelta.

- Kelkkailu on ollut turhan villiä Haapamäellä. Kelkat ovat liikkuneet laittomalla alueella ratapihalla. Liikennöinti rata-alueella ei ole luvallista. Ylikulkusillalta on tultu rata-alueelle jopa liikennöidylle raiteelle, sanoo vastaava ratamestari Seppo Nieminen.

- Vaihtoehtoinen reitti näyttää jo löytyneen. Parempia reittejä on varmasti olemassa, kunhan moottorikelkkaurien puuhamiehet saavat asiat sovittua maanomistajien kanssa, Nieminen sanoo.

Keuruun kaupungin teknillinen johtaja Petri Tuominen toteaa, että tavoitteena on linjata kelkkaura pois rata-alueelta.

- Seuraaville lumille etsitään uusi linjaus. Siihen tarvitaan maanomistajan luvat, ja ura on raivattava kesäaikaan. Kausihan alkaa olla jo lopuillaan tältä talvelta, sanoo Tuominen.

Kelkkauria kehittävän hankkeen vetäjä Keijo Tikkanen sanoo samaa. Neuvotteluja maanomistajan kanssa käynnistellään.

- Lopputalveksi on löytynyt väliaikainen reitti, jota voi käyttää. Virroilta päin tullessa lasketaan sahan kohdalla vanhan Porin radan ratapenkalta alas, kuljetaan tietä pitkin 200 metriä Asemalammille, ja sieltä ura vie Heikinsillan päähän. Tämän väliaikaisen reitin ovat todenneet käyttökelpoiseksi poliisit, jotka itsekin ovat harjoitelleet siellä, sanoo Tikkanen.

- Porin radalle on sunnuntaina laitettu este sahan kohdalle, jotta kelkkailu ohjautuisi väliaikaiselle reitille, hän toteaa.

- Ensi vuonna kelkkailijat eivät ole rata-alueella ja lastauspaikoilla. Tänä talvena närää on ilmeisesti tullut siitä, että alueella on työaikana kurvailtu vähän mistä sattuu, Tikkanen sanoo.

- Tiesimme etukäteen urastoa suunnitellessa, että Haapamäen kohta on vaikea radan vuoksi. Matkailullisesti reitti on kuitenkin tärkeä, ja esimerkiksi Ähtärin kelkkailijat ovat kiinnostuneita ajelemaan Keuruun suuntaan aina hotellille asti.

Tikkasen mukaan uran uudet linjaukset raivataan kesän aikana. Myös viitoitukset laitetaan kuntoon kesällä.

Moottorikelkkauria seudulle on tehty oman hankkeen turvin. Vuonna 2003 alkaneen ja ensi kesänä päättyvän hankkeen kustannusarvio on 89 900 euroa. Tästä 20 prosenttia on Keuruun kaupungin osuus, yksityisten ja talkootyön osuus on 15 prosenttia. Loput hankerahoituksesta on EU-rahaa.

- Hankkeen turvin moottorikelkoille tehdään urat seudulle, mutta tavoitteena on, että niistä voisi tulevaisuudessa tulla virallisia moottorikelkkareittejä, kertoo Keijo Tikkanen.

Lähde Suur-Keuruu 3.3.2005
Lähde WWW http://suurkeuruu.sps.fi/a/2005/03/03/1135167.shtml


Vantaa antaa junayhtiölle kolmen miljoonan lainan

01.03.2005 12:31

Vaantaan kaupunginhallitus päätti 24.1 esittää kaupunginvaltuustolle 3,4 miljoonan euron pääomalainaa VR:n ja pääkaupunkiseudun neljän kaupungin yhteiselle junakalustoyhtiölle. Osakassopimuksen mukaan junakalustoyhtiöstä VR omistaa 35 prosenttia, Helsinki 43 prosenttia, Vantaa 17 prosenttia, Espoo 12 prosenttia ja Kaunuainen kaksi prosenttia. Junakalustoyhtiö hankkii myöhemmin uusia sähköjunia pääasiassa YTV-alueen henkilöliikenteeseen.

Lähde HS 25.1


Hiljaisista vaunuista myönteisiä kokemuksia

28.02.2005 05:00

Intercity 2 -junissa kokeillaan puolen vuoden ajan ns. hiljaista osastoa, jossa kännyköiden käyttö on kielletty. Tammikuussa käynnistynyt kokeilu on saanut hyvää palautetta.

Markkinointisuunnittelija Eija Seppäsen mukaan ihmiset ovat kokeneet kännykättömät osastot lisäpalveluna. Monet työmatkalaiset haluavat istua rauhassa tai keskittyä lukemiseen.

Päätös kokeilusta syntyi sen jälkeen, kun osa matkustajista valitti matkapuhelinten kovaäänisestä käytöstä.

Hiljaiset osastot ovat Helsinki-Turku- sekä Helsinki-Tampere-Jyväskylä-rataosuuksilla liikennöivien IC2-junien alakerrassa. Osastot on merkitty kieltotarroilla. Toistaiseksi lipunostajan on itse pyydettävä pääsyä hiljaiselle osastolle, lipunmyynnissä näitä paikkoja ei erikseen mainosteta.

VR tekee keväällä kokeilusta tutkimuksen, jonka tulokset ratkaisevat jatketaanko näissä junissa matkapuhelinkieltoa.

Lähde Keskisuomalainen (net)


Espoon kaupunkirata pääkaupunkiseudun kannattavin

27.02.2005 12:16

Kaupunkiradan jatkaminen Leppävaarasta Espoon keskukseen osoittautuu pääkaupunkiseudun kannattavimmaksi raidehankkeeksi.

Hyöty-kustannussuhde käyttöönottovuodelle 2015 on yhdyskuntarakenteelliset liikenne- ja kulkutapavaikutukset huomioiden noin 1,75, ja ilman niitä noin 0,84. Vantaan Marja-radan hyöty-kustannussuhde on 1,5.

Kaupunkiradan rakentamiskustannukset arvioidaan noin 100 miljoonaksi euroksi. Kokonaishyödyt ovat noin miljoona euroa vuodessa suuremmat kuin aikaisemmin arvioitiin. Diskontatut hyödyt koko laskenta-ajalta ovat noin 15 - 20 miljoonaa euroa aikaisempaa arviointia suuremmat. Hyötyjen kasvu johtuu Espoon keskuksen ja Kauklahden asemakaavoitettavien alueiden asukasmäärien lisäyksestä vuoteen 2009 mennessä. Hankkeen kannattavuus on herkkä Espoon maankäytön kehittymiselle, sillä yhdyskuntarakennevaikutusten osuus kannattavuudesta on erityisen suuri.

Tiedot selviävät tarkistetusta Espoon kaupunkiradan hankearviointi 2003 -selvityksestä, jossa Espoon kaupunkiradan kannattavuuslaskelma päivitettiin uusien junien liikennöintitietojen ja aikakustannussäästöjen mukaisiksi. Muut hyödyt ja investointikustannus oletaan samoiksi kuin alkuperäisessä hankearvioinnissa, joka perustui vuoden 2002 lukuihin. Myös liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut päivitettiin vastaamaan Espoon keskuksen ja Kauklahden alueiden maankäytön suunnittelua ja käsitystä väestömäärien kehityksestä.

Tarkistetussa arvioinnissa käytetään väestöennustetta vuodelle 2009 ja 2025. Vuoteen 2009 mennessä Kauklahteen suunnitellaan rakennettavan asuntoja noin 5 900 uudelle asukkaalle ja Espoon keskuksen alueelle noin 5 500 uudelle asukkaalle. Väestömääräksi arvioidaan yhteensä noin 30 000 asukasta. Vuoden 2025 väestöennuste Espoon keskuksen ja Kauklahden alueille on noin 50 000 henkeä.

Toteutuessaan kaupunkirata toisi Espoon keskukseen lisää päivittäisiä junavuoroja, joilla olisi nykyistä tasaisempi vuoroväli. Myös junan odotteluaika vähenisi, mikä pienentäisi asukkaiden kokonaisliikkumisaikaa.

Lähde Espoon kaupunki 24.2
Lähde WWW http://www.espoo.fi/xsl_ajankohtaista2.asp?path=1;563;774;73544


Rantaradalla oli liikennekatko

25.02.2005 19:21

Rantaradan junat myöhästelivät perjantaina illansuussa, koska matkustajajunan vaunu juuttui raiteille Espoon asemalla ja tukki hetkeksi liikenteen kokonaan. Vaunu saatiin siirrettyä syrjään noin klo 17, mutta kesti vielä tunnin verran ennen kuin liikenne palasi normaaliksi. Matkustajajuna oli ilmeisesti tehnyt hätäjarrutuksen vähän ennen neljää iltapäivällä ja sen jarrut olivat tällöin lukkiutuneet. Hätäjarrutukselle ei ollut mitään oikeaa syytä eivätkä junan matkustajat olleet vaarassa.

VR selvittää, aiheuttiko jarrutuksen mahdollisesti tekninen vika vai painoiko joku erehdyksessä jarrua. VR sai melko nopeasti raivattua yhden raiteen, niin että Espoon ja Kirkkonummen paikallisjunat ja kaukojunat pystyivät ohittamaan juuttuneen vaunun hitaasti.

Lähde HS Tuoreet 25.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978663097


Rantaradalla liikenne poikki

25.02.2005 17:07

Rantaradan liikenne on poikki Espoon asemalla. Liikenteen tukkeena on junavaunu, joka on jumittunut joko jarruvian tai hätäjarrutuksen takia ns. vaihdekujaan.

Tapaturma tapahtui hieman ennen kello neljää iltapäivällä. Onnettomuuden syy on vielä epäselvä.

Tilanne vaikuttaa Espoon ja Kirkkonummen lähiliikenteeseen sekä rantaradan kaukoliikenteeseen. Liikenne on tällä välillä täysin poikki.

Junat Leppävaaraan asti kulkevat normaalisti.

Lähde YLE24


Luhtanen: Junavuorojen karsimisesta ei päätöksiä

25.02.2005 11:57

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd) korostaa, ettei ministeriö ole vielä tehnyt päätöksiä junaliikenteen karsimisesta. Luhtanen viittaa perjantain Helsingin Sanomien julkaisemaan listaan, jossa on toistakymmentä karsintauhan alla olevaa junavuoroa. Lista perustuu liikenne- ja viestintäministeriön lähiaikoina julkaistavaan vuosien 2006-2009 toimintasuunnitelmaan. Uhattuja junayhteyksiä ovat muun muassa Turun ja Joensuun sekä Helsingin ja Oulun väliset yöjunat.

Luhtasen mukaan junavuorojen karsimiseen on liian varhaista ottaa poliittista kantaa, koska neuvottelut VR:n kanssa ovat kesken.

"Erilaisten laskelmien laatiminen kehyspäätösten tekemisen tueksi on normaalia toimintaa", Luhtanen sanoo tiedotteessaan.

Asiaa tarkastellaan kokonaisuutena sitten, kun hallituksen budjettikehyspäätös on tehty. Tällöin otetaan huomioon muun muassa oikoradan ja kiskobussien tuomat uudet rahoitustarpeet, Luhtanen sanoo tiedotteessaan.

Lähde HS Verkkoliite
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978659801


Ministerio laati junavuorojen lakkautuslistan

25.02.2005 09:12

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on listannut toistakymmentä mahdollista junaliikenteen karsintakohdetta valtion ensi vuoden talousarvioon. Mahdollisesti lakkautettavia junavuoroja on melko tasaisesti eri puolilla Suomea. Suurimmat säästöt saataisiin kuitenkin kalliiksi tulevasta yöjunaliikenteestä Turun ja Joensuun sekä Helsingin ja Kuopion välillä.

Karsinnan kohteiksi ovat joutumassa myös puolentoista vuoden päästä avattavalle oikoradalle aiotut Helsinki-Mäntsälä-Lahti -junavuorot, joita harvennetaan taajamajunien osalta yhteen junavuoroon joka toinen tunti. Pääradalle kaavaillut taajamajunien lisävuorot ovat niinikään vaakalaudalla.

Osa kyseenalaistetuista junayhteyksistä ajetaan rataosilla, joille vanhan dieselkaluston tilalle ovat tulossa uudet kiskobussit. VR on tilannut kaikkiaan 16 uutta kiskobussia, joista ensimmäinen tulee kaupalliseen liikenteeseen tänä keväänä. Loput otetaan käyttöön ensi vuonna.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen vakuuttaa, että VR:n ja LVM:n välillä on sopimus kiskobussien käytöstä.

- Jos kävisi niin, että jotain kiskobussiliikennettä ei ostettaisikaan, niitä voitaisiin käyttää muualla rataverkolla.

Lähde HS Tuoreet 25.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978652072


Tasoristeysten turvallisuutta parannetaan erilaisin keinoin

24.02.2005 16:28

Pienten peltoteiden vartioimattomat tasoristeykset ovat ratahallintokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan tasoristeyksistä vaarallisimpia. Turvallisuusjohtaja Kari Alppivuori arvioi niitä olevan Suomessa ainakin parituhatta. Näistä tasoristeyksistä ajetaan harvoin, mutta onnettomuuden riski on niissä erittäin suuri.

- Isot laitteet, kuten traktorit ja leikkuupuimurit, ovat erittäin hitaita. Esimerkiksi täysperävaunullisen rekan ylitysaika risteyksessä on 21 sekuntia. Lähestyvän junan vauhti sen sijaan on 30 metriä sekunnissa, Alppivuori selvittää.

Traktorionnettomuuksia sattuu tasoristeyksissä muutamia joka vuosi. Onnettomuuksien ehkäisyssä on Alppivuoren mukaan kuitenkin satsattava paikkoihin, joissa liikennettä on paljon.

Viime vuonna Suomessa sattui yhteensä 64 tasoristeysonnettomuutta, joissa kuoli kahdeksan ja loukkaantui viisitoista ihmistä. Onnettomuuksien määrä on pysynyt muutaman vuoden ajan ennallaan.

- Onnettomuuksia sattuu meillä neljä kertaa enemmän kuin Ruotsissa. Perusongelmana Suomessa on liian suuri lähestymisnopeus, Alppivuori toteaa.

Viimeistään toinen puomi pysäyttää

Koko maassa on Alppivuoren mukaan noin 5 000 tasoristeystä, joista vartioituja on noin 800.

- Vartioiduissa tasoristeyksissä on yleensä puomin lisäksi ääni- ja valolaite, vartioimattomassa risteyksessä on vain rautatiestä varoittava merkki, Alppivuori taustoittaa.

Ratahallintokeskus haluaa uudistaa tasoristeysten turvalaitteita. Erityisen hyödyllisenä Alppivuori pitää estävää puomia, jota ollaan vasta ottamassa käyttöön. Estävä puomi on käytännössä kaksi peräkkäistä puomia, joista ensimmäinen sijoitetaan noin kymmenen metrin päähän risteyksestä.

Toinen puomi on ensimmäistä järeämpää tekoa ja muutaman metrin päässä tasoristeyksestä. Se pysäyttää nekin autoilijat, jotka lähestyvät risteystä varomattomasti eivätkä saa autoaan pysähtymään liukkaalla tiellä.

- Sen pitäisi vähentää myös niitä tapauksia, joissa takaa tullut auto työntää edellään ajaneen tasoristeykseen. Ensimmäiset estävät puomit saadaan toivottavasti rakennettua jo tämä vuoden aikana Turun seudulle, Alppivuori arvelee.

Portteja ja portaaleja

Ratojen varsilla on ollut kokeilussa muutamia vuosia myös paripuomeja. Kokemukset niistä ovat olleet Alppivuoren mukaan hyviä. Paripuomi sulkee autoilijan reitin aukottomasti, kun puomit laskevat tämän eteen tien molemmilta puolilta.

Vartioimattomiin tasoristeyksiin on tarjolla kaksi vaihtoehtoa.

- Sinne, missä liikennettä on enemmän, voidaan rakentaa portaali. Se on eräänlainen läpiajettava portti tai kehikko, jolla pyritään hidastamaan autoilijan vauhtia, Alppivuori kertoo.

Toinen vaihtoehto on rakentaa hiljaisten teiden tasoristeyksiin automaattiportti, jonka autoilija joutuu itse avaamaan. Portti sulkeutuu myöhemmin automaattisesti. Ratahallintokeskuksen tavoitteena on, että vuoden lopussa automaattiportteja olisi käytössä yhteensä seitsemän.

Kalliita ratkaisuja

Tasoristeyksiin räätälöitävät ratkaisut eivät ole järin halpoja.

- Normaali puomiratkaisu maksaa 100 000 ja paripuomi noin 170 000 euroa. Portaalit ja automaattiportit ovat huomattavasti halvempia. Estävän puomin hinnaksi tulee sen sijaan lähemmäs 300 000 euroa, Alppivuori laskee.

Junille on asetettu nopeusrajoituksia joissakin tasoristeyksissä, joissa autoilijan näkyvyys on huono.

- Se vaikuttaa kuitenkin aikatauluihin, joten jokaiseen tasoristeykseen junien nopeutta ei voi tiputtaa, Alppivuori näkee.

Tasoristeysten turvallisuutta ei pyritä kehittämään vain autoilijoiden ja jalankulkijoiden vuoksi.

- Moottorikelkka voi kiilautua junan alle ja suistaa sen raiteilta, henkilöautosta tai raskaasta kalustosta puhumattakaan. Silloin jälki voi olla pahaa. Sen takia näitä onnettomuuksia niin kovasti pelkäämmekin, Alppivuori sanoo.

Lähde Hämeen Sanomat 24.2
Lähde WWW http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=11787


VR luopuu matkatavarapalveluista kaikilla asemilla

23.02.2005 10:36

VR lopettaa matkatavarapalvelunsa viidellä asemalla 5. kesäkuuta. Palvelusta tulee itsepalvelua Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Joensuussa. Kaikilla muilla asemilla matkustajat joutuvat jo nyt itse järjestämään matkatavaransa ennen junan lähtöä joko omaan hyttiinsä tai pikajunien konduktöörivaunuun, jossa konduktööri ottaa ne vastaan.

Maksulliset matkatavaralokerot säilyvät, mutta isoja esineitä kuten suksia tai lastenvaunuja ei voi enää jättää asemalle säilytykseen.

VR perustelee palvelujen karsimista taloudellisilla syillä. Tavaraa lähettäviä ihmisiä on VR:n mukaan vuosi vuodelta vähemmän. VR kertoo, että matkatavarapalvelusta vapautuvat työntekijät sijoitetaan pääosin muihin tehtäviin VR Osakeyhtiön sisällä.

Lähde Kaleva.plus.kotimaa/STT
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage465965.html


Hietalahteen johtava telakkarata puretaan

21.02.2005 23:11

Hietalahden telakka-alueelle johtava rata voidaan purkaa ensi kesänä, koska Kvaerner Masa Yards Oy ja Aker Finnyards Rauma Oy eivät enää tarvitse rataa laivojen teräsosien kuljettamista varten. Niiden esivalmistus on keskitetty Turkuun ja telakan tarvitsemat osat tuodaan sieltä proomu- tai laivakuljetuksin.

Telakkaradan poistaminen helpottaa Helsingin kaupungin mukaan Eiranrannan uuden asuntoalueen toteuttamista. Uusien kortteleiden rakentamiseksi se olisi jouduttu muutoin purkamaan ja siirtämään toiseen paikkaan. Eiranrannan ensimmäisten asuintalojen rakentaminen alkanee jo vuoden lopulla. Kaupunki ja telakkayhtiö ovat sopimassa siitä, että telakka purkaa omistamansa raideosuuden kesäkuun loppuun mennessä. Kiinteistölautakunta käsittelee telakkayhtiön kanssa neuvoteltua alueiden uutta vuokrasopimusta tiistaina.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978618609


Kaakkois-Suomessa järjestetään henkilöliikennetapahtuma duo-vaunuliikenteen paikallisen käytön mahdollisuuksista

20.02.2005 22:19

Kaakkois-Suomen vihreät ry:n hallitus päätti kokouksessaan 16.2.2005 selvittää duo-vaunujen käyttömahdollisuuksia Saimaan ja Kymenlaakson kaupunkialueilla tavoitteena kaupunkiseutujen yhdistäminen yhtenäisiksi talousalueiksi ja kannattavan liikenteen jatkumisen turvaaminen Kymenlaakson radalla.

Tarkoitus on lisäksi selvittää Saimaan kaupunkiseudulla paikallisraideliikenteen käyttöönotto uudelleen ja näin tuoda yliopiston ja lentokentän vaikutus tiiviimmin koko nauhakaupungin hyödyksi.

Duo-vaunulla haetaan kevyempää järjestelmää sekä katukiskojen ja edullisempien pysäkkien lisäkäyttömahdollisuutta tavoitettavuuden parantamiseksi. Saimaan kaupunkiseudulla asuu nyt noin 100 000 ihmistä raidelinjojen läheisyydessä 40 kilometrin matkalla. Kymenlaaksossa taas suurin osa maakunnan 186 000 asukkaasta asuu nykyisten henkilöliikenneraiteiden välittömässä läheisyydessä. Alueet vastaavatkin monia Saksan ja Pohjoismaiden nauhakaupunkiseutuja, jossa vastaava järjestelmä on jo käytössä.

Teemasta järjestetään keskustelu- ja tiedotustilaisuus Kouvolassa 6.3.2005. Paikalla ovat mm. raideliikenteen asiantuntijoina Antero Alku ja Mikko Laaksonen.

Asiasta voi jo nyt keskustella Lappeenrannan seudun vihreiden sivuilla osoitteessa http://lappeenrannanseudunvihreat.net/

Lähde Kaakkois-Suomen vihreät; tiedote
Lähde WWW http://lappeenrannanseudunvihreat.net/keskustelu/viewtopic.php?t=4


Kotkan taajamajunaliikenne pyritään turvaamaan

20.02.2005 10:41

Kannattamattomana uhattu Kouvolan ja Kotkan välinen henkilöjunaliikenne pyritään turvaamaan juna- ja linja-autovuoroja järjestämällä sekä asemia, lippujärjestelmiä ja tiedottamista parantamalla. Tavoitteena on varmistaa nyt ostoliikenteenä hoidettavan liikenteen jatko kymmenen vuoden aikajänteellä.

Kotkan-Kouvolan ja Lahden-Kouvolan rataosien kehittämisstrategia sitouttaisi liikenteenharjoittajat ja kunnat liikenteen ja asemanseutujen kehittämiseen niin, että päivittäiset työ- ja opiskelumatkat olisivat mahdollisia kaikilta asemilta ja seisakkeilta junalla tai korvaavalla bussivuorolla.

Liikenne- ja viestintäministeriön tukea tarvitaan selvityksen mukaan yhä Kotkan henkilöjunaliikenteessä. Myös maankäytöllä, asemien ympäristöön sijoitettavilla työpaikoilla ja asunnoilla voitaisiin edistää junaliikennettä.

Lähde HS 20.2


Kunnat haluavat oikoradalle taajamajunan tunnissa

18.02.2005 23:59

Helsingin seudun yhteistyökunnat vaativat oikoradalle ja pääradalle taajamajunia enemmän kuin liikenne- ja viestintäministeriö kaavailee. Perjantaisen julkilausuman mukaan oikoradalle kaavailtu yksi taajamajuna kahdessa tunnissa ei palvelisi Mäntsälän ja Haarajoen asemilta työmatkaliikennettä, vaan ainoastaan satunnaista asiointiliikennettä.

Julkilausuman mukaan pääradan riittämätön raidekapasiteetti näkyy myös junien myöhästelynä. Lisäksi pääradalle odotettu yksi taajamajunan lisävuoro tunnissa on tämän hetkisten tietojen valossa uhattuna.

Lähde ESS Online 17.2
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=28139&main=21


Koululainen jäi junan alle Savonlinnassa

18.02.2005 07:18

Parikkalalainen 16-vuotias koululainen kuoli jäätyään junan alle Savonlinnassa. Onnettomuus sattui Pääskylahdessa myöhään keskiviikkoiltana, kun matkustajajuna oli saapumassa Parikkalan suunnasta. Poika kuoli törmäyksessä heti. Asiaan ei liity rikosta.

Lähde Keskisuomalainen (net)


Säästöt uhkaavat oikoradan junavuoroja

17.02.2005 22:32

Liikenneministeriössä laaditun alustavan säästölistan mukaan syksyllä 2006 avautuvan oikoradan taajamajunat kulkevat Järvenpään Haarajoelle, Mäntsälään ja Lahteen vain joka toinen tunti. Säästöjen vuoksi myös Pääradalle odotetu taajamaliikenteen lisäjunavuorot uhkaavat jäädä haaveeksi.

Liikenneministeriön liikenneneuvoksen Petri Jalaston mukaan ministeriön kehyssuunnitelmassa on 37 miljoonaa euroa käytettävissä liikenteen ostoon VR:ltä. Nykyisessä kehyksessä summa on 40 miljoonaa euroa.

- On kokonaan auki miten sopeuttaminen kehykseen tehdään. Olemme odottaneen valtioneuvoston kehyspäätöstä joka tehdään maaliskuussa. Voi olla, ettei tule edes sitä yhtä junaa kahdessa tunnissa, Jalasto toteaa.

Jalasto muistuttaa, että VR:ltä ostettavan junaliikenteen priorisointilista on myös aluepoliittinen asia.

Säästölista on myös pettymys radanvarren kunnille, joiden kaavahankkeissa on varauduttu ottamaan vastaan kymmeniätuhansia muuttajia lähitulevaisuudessa. Ilman hyviä työmatkayhteyksiä haaveet muuttajista ovat täysin ylimitoitettuja.

Suurimmat muutto-odotukset on ladattu Helsingin ja Lahden väliä kutistavan oikoradan varteen. Uutena ratapaikkakuntana Mäntsälä odottaa kirkonkylän asukasluvun kasvavan raideliikenteen myötä 9 000:sta 15 000:een vuoteen 2020 mennessä.

Lähde HS 17.3


Matka.fi -palvelu koekäytössä

17.02.2005 02:00

Matka.fi palvelun avulla voi etsiä joukkoliikenteen kulkuyhteyksiä annettujen lähtö- ja määräpaikkojen katuosoitteiden välille. Palvelu etsii esim. nopeimman tai vähiten vaihtoja sisältävän yhteyden kävelyineen. Palvelusta voi siirtyä suoraan VR:n lipunmyyntiin, mutta matkan hintavertailun joutuu tekemään itse, koska lipun hinta ei ole valintaehtona vielä. Palveluun on koottu bussien, junien ja paikallisliikenteen aikatauluja ja reittejä koko maasta, mutta joiltain kaupunkiseuduilta tiedot puuttuvat, mutta työ jatkuu ja palvelu täydentyy koko ajan. Lento- ja laivaliikenne tulevat myös olemaan mukana jatkossa.

Reittiehdotukset perustuvat arvioituihin ajoaikoihin ja ehdotettu yhteys voi epäonnistua huonon sään, liikenneolosuhteiden tai muun joukkoliikenteeseen vaikuttavan häiriön takia. Tietopalvelun tarjoaja Liikenne- ja viestintäministeriö ei korvaa kulkuyhteyden toteutumatta jäämisestä mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja.

Lähde Matka.fi
Lähde WWW http://www.matka.fi/


Helsinkiä vaivaa raitiovaunupula

16.02.2005 17:11

Osa Helsingin raitioliikenteen aikataulujen mukaisista vuoroista jää kevään aikana ajamatta vaunupulan vuoksi. Peruutukset vaihtelevat päivittäin, mutta niitä on muutama sekä aamu- että iltapäiväruuhkien aikaan.

Vuorojen peruuttaminen johtuu uusien matalalattiavaunujen huonosta kunnosta. Niistä yli kaksi kolmannesta on poissa liikenteestä, koska takuukorjaukset ovat kasaantuneet. HKL:n raitioliikenneyksikön johtajan Timo Ketolan mukaan tilanne helpottuu kevään kuluessa. Maaliskuun puolivälissä vuoroja jää hänen mukaansa ajamatta enää satunnaisemmin.

Lähde HS Tuoreet 16.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978571206


Karjalan radan pikkuasemat lakkautetaan

15.02.2005 21:56

VR on ilmoittanut kunnille, että henkilöliikenne Hammaslahden, Onkamon ja Saaren asemilla loppuu 5. päivä kesäkuuta alkaen.

Pyhäselän kunta selvittää parhaillaan, kuinka pyhäselkäläisille järjestyy kyyti Joensuusta lähteviin ja Joensuuhun tuleviin juniin.

VR perustelee asemien sulkemista tarpeella nopeuttaa ja uusia kaukoliikennettä. Näiltä nyt lakkautettavilta asemilta saapuvia ja lähteviä matkustajia oli viime vuonna keskimäärin 1,8-2 henkilöä junaa kohta. Käytön kasvua ei ole odotettavissa asukasmäärien ennusteen perusteella. Kun pysähdyksiä jää pois, junien aikataulua voidaan nopeuttaa. Vielä nyt Hammaslahdessa pysähtyy Joensuusta Helsinkiin kello 14.43 lähtevä juna, samoin Helsingistä kello 12.34 lähtevä Joensuun juna. Seurannan mukaan pysähdyksiä on eniten perjantaisin ja sunnuntaisin: perjantaina on jääty kyydistä Hammaslahteen ja sunnuntaina noustu Helsingin junaan.

Selvityksen perusteella pyhäselkäläisillä on kohtuullisen hyvät linja-autoyhteydet Joensuusta lähteviin ja saapuviin juniin. Kunta selvittää vielä kyytiyhteyden mahdollisuutta kello 6.10 lähtevään Helsingin aamujunaan, samoin yöjunaan, joka lähtee kello 23.07.

Lähde Karjalainen 15.2
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Newsp=karj&Depa=maakunta&Date=050215&Model=juttusivu.html&Story=1878576.txt


Kymmeniä loukkaantui Tanskan junaturmassa

15.02.2005 01:16

Yli 50 ihmistä on loukkaantunut, kun kaksi lähijunaa törmäsi toisiinsa Lyngbyssä Kööpenhaminan pohjoispuolella, kertoi Tanskan poliisi.

Osa loukkaantuneista kiidätettiin lähisairaaloihin hoitoon ja osa sai ensiapua onnettomuuspaikalla. Kenenkään vammojen ei uskota olevan hengenvaarallisia.

Onnettomuus tapahtui, kun toinen lähijunista törmäsi asemalle pysähtyneeseen junaan. Törmäyksen syy ei heti tapahtuman jälkeen ollut selvillä, mutta syyn selvittämiseksi on jo aloitettu tutkinta, kertoi rautateiden turvallisuusasioista vastaava Henry Greve Petersen. 14.02.2005 20:10

Lähde Savon Sanomat > Sähkeuutiset
Lähde WWW http://savonsanomat.fi/index.php3?Depa=sahke&iwn=show&XFMILE=47010&head=LUE


Pendolino-lähetystö myöhästyi, koska juna oli myöhässä

14.02.2005 19:46

Pendolino-junien myöhästymisistä valittanut tamperelaislähetystö myöhästyi sovitusta tapaamisesta VR:n johdon kanssa, koska Tampereelta aamulla Helsinkiin matkannut Pendolino oli myöhässä. Tällä kertaa nopea juna myöhästyi seitsemän minuuttia.

Tampereen ja Helsingin välillä päivittäin liikkuvat matkustajat ovat suivaantuneet Pendolinojen jatkuvaan myöhästelyyn. Junien monimutkainen tekniikka ei toimi luotettavasti Suomen oloissa. Tamperelaiset ovat huomanneet, että joka toisella Pendolino-matkalla on jonkinlaisia ongelmia. Viime aikoina esimerkiksi junarunkojen kytkeminen yhteen on kangerrellut.

VR:n johdon luona vierailleessa työmatkalaisten Pendolino-lähetystössä oli seitsemän henkilöä.

- Herrat myönsivät kaikki ongelmat, mutta mitään konkreettisia lupauksia ei annettu, kertoi lähetystössä mukana ollut projektipäällikkö Kaj-Erik Fohlin.

Etelä-Suomen junaliikenne myöhästeli lumituiskun vuoksi varsinkin aamulla. Myräkkä vaikutti sekä lähi- että kaukoliikenteen juniin. Myöhästymiset vaihtelivat vajaasta kymmenestä minuutista noin kahteenkymmeneen minuuttiin.

Lähde Kaleva.plus/STT
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage463941.html


Maija Rask huolissaan kromikaivoksen kuljetuksista

13.02.2005 13:02

Kansanedustaja Maija Rask (sd) on huolestunut Outokummun Kemin kromikaivoksen kuljetusten siirtämisestä kiskoilta maanteille ensi vuodesta lähtien. Rask kysyy muun muassa, miten käy alueen tiestölle, liikenneturvallisuudelle ja ympäristölle, kun kromikaivoksen ja Tornion ferrokromitehtaan väliset kuljetukset siirtyvät kumipyörille.

Rask muistuttaa, että kuljetuksia varten parikymmentä vuotta sitten rakennettua ns. kromirataa perusteltiin muun muassa taloudellisuudella ja ympäristöystävällisyydellä. Rask jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen valtioneuvostolle 25.1.2005.

Lähde YLE 25.1
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/cgi-mod/search.pl?action=page&id=263831&l=mobiili&s=tornion%20kromikaivos


Rantaradalla Pendolinot pysyvät kohtuullisesti aikataulussa

12.02.2005 17:26

Myöhästelevät Pendolino-junat ovat harmistuttaneet varsinkin Tampereen ja Helsingin välin matkustajia. Junissa on esiintynyt toistuvasti vikoja, ja niillä on huomattavia vaikeuksia pysyä aikatauluissa.

VR Osakeyhtiön henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen toteaa, että myöhästymiset koskevat pääasiassa Tampereen ja Helsingin väliä, jossa ajetaan kahdella yhdistetyllä junayksiköllä.

- Junien yhdistäminen tuottaa ongelmia. Junissa käytetään monimutkaista tekniikkaa, joten kestää hetken ennen kuin se saadaan kohdalleen. Teknisissä laitteissa on aina vian riski. Olemme valmistajan kanssa analysoineet vikoja ja pyrimme saamaan tekniikan kuntoon mahdollisimman pian.

Jaatisen mukaan valtaosa Pendolinoista toimii moitteettomasti.

- Päivän aikana kulkee 20 Pendolino-vuoroa, joista noin 85 prosenttia saapuu aikataulun mukaan. Rantaradalla Turun ja Helsingin välillä sekä Helsingin ja Oulun välillä ajetaan vain yhdellä yksiköllä, jolloin junia ei tarvitse yhdistää toisiinsa. Näillä reiteillä teknisiä ongelmia on huomattavasti vähemmän.

Ankara ilmasto ei ole perussyy Pendolinoissa esiintyviin vikoihin.

- On täysin harhaluulo, että ilmasto olisi pääasiallinen myöhästymisten syy. Pendolinojen valmistamisessa on ollut mukana kymmeniä suomalaisia alihankkijoita ja säätilan vaikutus on otettu hyvin huomioon jo junien suunnitteluvaiheessa. Kyse on ainoastaan uuden tekniikan käyttöönottoon liittyvistä ongelmista.

Kulut korvataan tapauskohtaisesti

Pendolinojen myöhästymisistä matkustajille aiheutuneet kulut VR korvaa tapauskohtaisesti.

- Mikäli Pendolinoon tulee tekninen vika, pyrimme järjestämään mahdollisimman nopeasti korvaavan kuljetuksen. Jos asiakkaalle on tullut lisäkustannuksia merkittävästi myöhässä olleen junavuoron takia, korvataan nämä kustannukset tapauskohtaisesti tositteita vastaan.

Lähde TS 12.2
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-02-12,4:283221,1:0:0:0:0:


Savion rautatietunnelin louhinnat alkavat

12.02.2005 00:18

Savion rautatietunnelin työt ovat alkaneet kolmen ajotunnelin louhinnalla. Ajotunneleita pitkin rekat kuskaavat tunnelista louhittavan murskeen pois.

Vantaalla louhitaan ajotunneleita Länsisalmessa, Kuninkaanmäessä ja Jokivarressa. Lisäksi valmistelevat maanrakennustyöt ovat käynnistyneet Kaskelan ajotunnelin suulla Itä-Hakkilassa.

Keravan Saviolla rautatietunnelin pohjoisen sisäänmenoaukon suulla maanrakennustyöt ovat olleet käynnissä jo viime vuoden puolelta.

Ajotunneleiden louhinnalla ja maanrakennustöillä valmistaudutaan varsinaisen Savion rautatietunnelin louhintaan. 13,5 kilometriä pitkästä rautatietunnelista tulee Suomen pisin liikennetunneli. Savion tunneli on osa satamarataa, joka erkanee pääradalta Keravan Saviolla ja päättyy 19 kilometriä etelämpänä Vuosaaren satamaan.

Savion tuneelin lisäksi osuudelle louhitaan puoli kilometriä pitkä Labbackan mäen alittava tunneli. Sen louhinta alkaa aikaisintaan ensi syksynä.

Savion rautatietunnelin louhinta on Vuosaaren satamahankkeen urakoista kaikkein suurin, 65 miljoonaa euroa. YIT Rakennus Oy, Lemcon Oy Infra ja Kalliorakennus T. K. Vyyryläinen louhivat Savion tunnelista kalliota kaikkiaan noin miljoona kuutiometriä.

Tunnelin louhinnasta pidettiin asukastilaisuus tiistaina Saviolla. Asukkaille kerrottiin, että rekkaralli käyttää Lahden moottoritietä. Porauksien ja räjäytyksien ääniä työmaan lähellä asuvat ihmiset joutuvat kuuntelemaan iltakymmeneen, joskus puoleen yöhön saakka.

Asukkaille vakuutettiin, että varsinaisen junaliikenteen melutaso tunnelin valmistuttua pyritään pitämään alle 30 desibelissä. Tunneli menee syvimmillään 60 metrissä maan pinnalta, pienimmillään Leppäkorven kohdalla 20 metrissä.

Junan kulkeminen aiheuttaa värähtelyä, joka kulkeutuu kallion läpi. Ihminen kokee melun tärinänä. Tärinän vähentämiseksi osalle rataa asennetaan sepelin sisään tärinämattoa.

Lähde HS 10.2


Sivuratakeskustelu on pudonnut raiteilta

11.02.2005 23:19

Ratahallintokeskuksen järjestämässä vähäliikenteisten ratojen tulevaisuusseminaarissa torstaina Kajaanissa vastustettiin jyrkästi rataosuuksien lakkauttamissuunnitelmia. Koko asiasta käytävän keskustelun katsottiin pudonneen raiteilta pahemman kerran.

- On suorastaan käsittämätöntä, että rataverkoston kannattavuutta tarkastellaan muutaman kymmenen kilometrin pätkissä. Ikään kuin ei ymmärrettäisi sitä, että maamme rataverkosto on yksi suuri kokonaisuus, kuin verisuonisto, jota ei voi pilkkoa ilman, että koko verkoston toimivuus vaikeutuu, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jouni Mönkkönen jyrisi.

- Meidän ei oikeastaan pitäisi alistua käymään minkäänlaista keskustelua rataverkoston pilkkomisesta. Kysymys on perusoikeuksien polkemisesta ja elintärkeästä asiasta. Ei tässä puhuta niinkään liikennepolitiikasta, vaan elinkeinopolitiikasta. Yritysten ja täällä elävien ja työtä tekevien ihmisten toimintamahdollisuuksista, hän jatkoi. Mönkkönen viisasteli, että ajatus kiskojen rullaamisesta on niin absurdi, että edes teoriassa sitä voitaisiin hyödyntää korkeintaan matkailussa.

- Jos ajatus kiskojen rullaamisesta olisi toteutettavissa, niin saman tien tänne voitaisiin järjestää ryhmämatkoja Keski-Euroopasta saakka. Kyllä varmaan ihmiset tulisivat katsomaan radan purkamista. Todennäköisesti he itsekin haluaisivat osallistua historialliseen tapahtumaan. Matkailijoille voitaisiin antaa muistoksi pätkä kiskoista, ihan samalla periaatteella kuin ihmiset purkivat ja ottivat muistokseen palan Berliinin muuria.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää sanoi, ettei hän pysty uskomaan sitä, että Nurmes-Vuokatti-rataosaa koskaan puretaan.

- Kontiomäen rata on yksi maamme kolmesta pohjois-eteläsuunnassa kulkevasta pääradasta, tyypillinen läpikulkurata. Sillä on suuri merkitys metsäteollisuuden puukuljetuksille sekä maamme puolustustaloudelle kriisiaikoina. Jos radan liikennöintiä päästäisiin kehittämään, sillä voisi olla suuri matkailullinen merkitys.

Rahat budjettiin omalle momentille

Vainionpää korosti, että vähäliikenteisten ratojen seutukuntien on pyrittävä vaikuttamaan kaikin mahdollisin keinoin kansanedustajiin, jotta eduskunta varaisi omalle momentilleen rahat vähäliikenteisten ratojen kehittämiseen. Myös Ilomantsin kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Pauli Bau piti käsittämättömänä sitä, että Joensuu-Ilomantsi rataa ollaan lakkauttamassa vuodesta toiseen. Radalla kulkee raakapuuta vuosittain lähes 300 000 tonnia. Vapon pellettitehtaan laajennus ja Pampalon mahdollinen kultakaivos voivat lisätä radan kuljetuksia olennaisesti.

- Rautatien läheisyys on Vapolle yksi pellettitehtaan 15 miljoonan euron laajennushankkeen investointiperuste. Ja nyt rautatie ollaan viemässä pois, Bau päivitteli.

Metsäteollisuus ry:n asiamies, metsänhoitaja Harri Rumpunen selvitti, että nyt tapetille otetuilla 16:lla vähäliikenteisellä rataosuudella kulkee yhteensä 1,4 miljoonaa tonnia raakapuuta ja 0,7 miljoonaa tonnia tuotteita.

- Nämä määrät merkitsevät kahta tuhatta tavarajunaa vuodessa tai maantiekuljetuksena 55 000 täysperävaunuajoneuvoyhdistelmää. Puhutaanko nyt vähäisistä liikennemääristä, sen voi jokainen itse arvioida.

Hän sanoi, ettei kukaan mahda mitään sille, että osalla rataverkostoa kulkee rahtia vähemmän kuin jollakin toisella, mutta jos vähäliikenteiset osat lakkautetaan, niin jääväämättä liikennemäärät vähenevät myös muilla rataosilla.

- Pohtia sopii, tuleeko meille sitten luettelo taas uusista vähäliikenteisistä rataosuuksista.

Hän otti esimerkiksi Lieksa-Nurmes-Vuokatti-rataosuuden ja vakuutti, että jos rata peruskorjattaisiin pääratojen vaatimustason mukaiseen kuntoon, jolloin ajonopeuksia ja akselipainoja voitaisiin nostaa nykytasosta, niin puun kuljetusmäärät nousisivat nykytasosta olennaisesti esimerkiksi tuontipuun osalta.

Autokuljetukset kallistuisivat

Rumpunen ennakoi, että vähäliikenteisten rataosuuksien lakkauttaminen johtaisi automaattisesti puutavaran maantiekuljetuksen taksojen nousuun. Hän arvioi, että kotimaisen puun kuljetuskustannukset nousisivat vuositasolla viisi miljoonaa euroa. Tuotekuljetusten kuljetuskustannusten nousuksi hän ennusti kolmea miljoonaa euroa.

Hän totesi, että vaikka rataosien lakkautusvaikutus metsäteollisuuden kokonaiskustannuksiin olisi silti verraten pieni, rataosien lakkauttaminen antaisi uusia investointeja suunnittelevalle teollisuudelle negatiivisen viestin tilanteessa, missä suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukyky on muutenkin heikentynyt.

- Ratkaisu voisi omalta osaltaan johdattaa metsäteollisuuden investointeja ulkomaille, Rumpunen varoitti.

Euroedustaja Ari Vatanen totesi, ettei rautatiekään saa olla itsetarkoitus. Jos ja kun raha ei riitä sekä rautateiden että maanteiden kunnossapitoon, nykyaikaisen yhteiskunnan kehittyminen turvataan parhaiten panostamalla ensisijaisesti maantieliikenteen kehittämiseen.

Valtimon kunnanjohtaja Pentti Kemppinen totesi, että valtatietkin ovat heikossa kunnossa ja ettei ongelma ainakaan korjaudu, jos raskas liikenne ohjataan kiskoilta maanteille. Se on myös liikenneturvallisuus- ja ympäristökysymys.

Ratahallintokeskuksen liikennejohtaja Anne Herneoja selvitti, että käytössä olevilla määrärahoilla nykyistä rataverkkoa ei voida pitää tehokkaasti liikennöitävässä kunnossa. Ratahallintokeskuksessa on selvitetty, että pitkällä aikavälillä jopa kolmannes siitä on lakkautettava.

- Vähäliikenteisten ratojen peruskorjaaminen maksaisi noin 170 miljoonaa euroa, eli summa on sama kuin mitä olemme toivoneet vilkkaampien rataosuuksien korjausinvestointeihin. Radanpitoon on saatu vuosittain noin 130 miljoonaa euroa, eikä summaa ole luvattu ainakaan kasvattaa.

Herneoja korosti, että ratahallintokeskus laatii selvitystä uhanalaisista rataosuuksista. Selvitystyössä etsitään erilaisia ratkaisuja liikenteen hoitamiseksi. Selvitystyön yhteydessä ei tehdä päätöksiä ratojen kohtalosta. Vasta lausuntokierroksen jälkeen syksyllä Ratahallintokeskus harkitsee, millaisia toimenpiteitä esitetään.

Lähde Karjalainen 11.2
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Newsp=karj&Depa=maakunta&Date=050211&Model=juttusivu.html&Story=1872595.txt&StDate=050211&StTime=00%3A00%3A00


Pendon matkustajat haluavat tietoa ja korvauksia

11.02.2005 22:33

Tampereelta Helsinkiin sukkuloivat työmatkalaiset ovat kyllästyneet VR:n Pendolino-junien toistuviin vikoihin. Ärsyyntyneet asiakkaat ovat keränneet kokemuksia junien ongelmista sähköpostilistalla. Maanantaina seitsemän tamperelaisen lähetystö marssii VR:n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen puheille vaatimaan parempaa palvelua.

Asiakkaiden asialistalla ovat junien myöhästely, toistuvat tekniset viat ja VR:n tiedottaminen. Lähetystön nokkamiehen Kaj-Erik Fohlinin mukaan VR ei anna tarpeeksi tietoa Pendolinojen ongelmista tai korvaavista junista.

Projektipäällikkö Fohlin kulkee päivittäin Tampereelta töihin Helsinkiin. Hänen mukaansa joka toisella Pendolino-matkalla on ongelmia. Fohlinin mukaan matkustajat haluavat selkeät pelisäännöt siihen, miten myöhästymisestä johtuvat haitat korvataan.

Lähde HS Tuoreet 11.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978528077


Puomi poikki Turussa

11.02.2005 20:30

Turun satamassa Linnankadulla katkesi tasoristeyksen puomi, kun auto ajoi puomin läpi alkuillasta. Tapahtuma-aikaan Turun kadut olivat monin paikoin hyvin jäisiä.

Lähde Mikko Martimo


Pendolinojen viat suututtavat matkustajia

11.02.2005 14:16

Tampereen ja Helsingin väliä liikennöivistä uusista Pendolinoista on tullut päänvaiva VR:lle. Junissa esiintyy toistuvasti vikoja ja niiden aikataulussa pysymisessä on jatkuvia ongelmia. Kiukustuneiden matkustajien piirissä on syntynyt kapinaliike, joka käy ensi maanantaina keskustelemassa Pendolinoista VR:n johtohenkilöiden kanssa.

Uusien Pendolinojen vikaherkkyys on yllättänyt VR:n, vaikka yhtiössä korostetaan, että uusissa junissa on aina lastentauteja. Osa vioista korjataan junan valmistajan, italialaisen Alstom Ferroviaran antaman takuun piirissä. Ongelmat koskevat etenkin ruuhkaisimpaan aikaan liikkuvia Pendolino S88 ja S95 -junia. S88 saapuu Helsinkiin kello 8.30 ja S95 lähtee Helsingistä kello 15.30.

- Tämäntyyppisiä ongelmia ei saisi tulla. Valitettavasti näin on käynyt. Meillä on töissä 30 valmistajan miestä, jotka säätelevät ja testaavat junia jatkuvasti, VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos toteaa.

Uusimpien Pendolinojen häiriöt liittyvät enimmäkseen tietotekniikkaan. Muun muassa kallistuksen säätöjärjestelmissä on ollut ongelmia, jolloin nopeana yhteytenä mainostettu Pendolino voi ajaa vain 160 kilometriä tunnissa.

Murheita ovat tuottaneet myös Pendolinojen kytkennät. Tampereelta lähtevään Pendolinoon kytketään Jyväskylästä ja Seinäjoelta tulevat Pendolinot yhdeksi junaksi.

- Kytkentä pitää sisällään koko tietoliikenne- ja sähköjärjestelmän. Jos joku kohta ontuu, juna ei lähde liikkeelle. Jatkossa junat lähtevät peräkkäin liikkeelle, jos kytkentä epäonnistuu, Simos lupaa.

- Pendolinossa on 103 tietojärjestelmää, jotka ohjaavat junaa. Näiden keskinäinen virittäminen vie oman aikansa, VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen sanoo.

S88 ja S95 -junien pääkäyttäjiä ovat Tampereella ja Hämeenlinnassa asuvat toimihenkilöt, jotka kulkevat Helsingissä päivittäin töissä. Myös liikematkustajat käyttävät paljon Pendolinoja.

- Meidän tilanteemme on aika hektinen, emmekä makaa laakereillamme. Analysoimme kaikki viat ja teemme korjaukset. Toivomme, että viat olisivat poissa jo huomenna, mutta näin tuskin käy, Simos sanoo.

Jaatisen mukaan Pendolinoista saadut kokemukset ovat pääosin positiivisia. Matkustajat käyttävät niitä paljon ja ne ovat nopeuttaneet liikennöintiä huomattavasti. Helsinki-Lahti-oikoradan käyttöönoton myötä liikenne nopeutuu entisestään.

- Valtaosa Pendolino-vuoroista on aikataulussaan. Meillä on noin 20 Pendolino-vuoroa päivittäin.

Lisää Pendolinoja ensi vuonna

VR:llä on tällä hetkellä käytössään 11 Pendolinoa. Ensi vuonna Pendolinojen määrä nousee 18:aan junaan. Pendolinojen yhteenlaskettu hankintahinta on noin 245 miljoonaa euroa. Hankintapäätökset tehtiin 1990-luvun alussa. Tuolloin uskottiin, että rataverkosto olisi tällä hetkellä siinä kunnossa, että Pendolinojen 220 kilometrin huippunopeutta voitaisiin hyödyntää kaikilla rataverkoilla. Näin ei ole käynyt.

- Valtio ei ole pysynyt niissä suunnitelmissa, joita aikoinaan tehtiin rataverkoston parantamisesta. Pendolinojen täyden nopeuden hyödyntäminen edellyttäisi noin 400 miljoonan euron investointeja Seinäjoki-Oulu-välille, Simos arvioi.

VR:llä Pendolinojen rooli on liikkua keskusasemien välillä. IC-junat pysähtyvät suurilla asemilla ja paikallisjunat pysähtyvät kaikilla pysäkeillä. Simos ei lähde jälkiviisastelemaan siitä, oliko Pendolinojen hankinta aikoinaan oikea päätös. Kalusto oli uusittava joka tapauksessa.

- Päätöstä tehtäessä on lähdetty siitä, että rataverkko kehittyy ja paranee. Toimimme nyt sillä kalustolla, joka meillä on, Simos sanoo.

Lähde Kauppalehti 11.2


Turkulaiset pääsevät rautatiesillalle taas ensi vuonna

11.02.2005 14:12

Turkulaiset pääsevät ylittämään kevyen liikenteen väylää pitkin Aurajoen rautatiesillan taas ensi vuonna. Tällä hetkellä sillan saavat ylittää vain junat. Silta suljettiin turvallisuussyistä ja sillan huonon kunnon vuoksi kevyeltä liikenteeltä viime marraskuussa. Sillan sulkeminen herätti turkulaisten keskuudessa paljon keskustelua, ja kaupunki onkin etsinyt ratkaisua yhdessä sillan omistavan Ratahallintokeskuksen kanssa.

Tällä hetkellä insinööritoimisto tekee suunnitelmia kevyen liikenteen väylän säilyttämiseksi. Suunnitelmissa otetaan huomioon kaikki Ratahallintokeskuksen turvallisuuskriteerit, joilla väylän sulkemistakin perusteltiin.

- Itse rakentaminen on järkevintä ajoittaa sillan muun kunnostuksen yhteyteen ensi vuonna. Eikä sitä suunnittelun ja sopimusten osalta aikaisemmin ehtisi aloittaakaan, Turun kaupungin suunnittelupäällikkö Heikki Nieminen kertoo.

Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa. Joko siltaa levennetään niin, että kevyen liikenteen väylä saadaan riittävän kauaksi radasta. Toinen vaihtoehto on rakentaa kevyen liikenteen väylä nykyisen alapuolelle eräänlaiseksi ripustusrakenteeksi. Tällöin entinen väylä muodostaisi katoksen uuden päälle ja tarvitsisi mahdollisesti myös valaistuksen.

Lähde TS 9.2
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-02-09,4:282487,1:0:0:0:0:


Hyvinkäällä oli liikennekatkos

08.02.2005 09:17

Junaliikenne pääradalla toimii taas. Liikenne pääradalla Hyvinkään kohdalla katkesi aamukahdeksalta kauko-ohjausjärjestelmän vian vuoksi. Liikenne alkoi toimia noin puoli yhdeksältä sen jälkeen, kun paikalle saatiin junasuorittaja, joka ryhtyi ohjaamaan liikennettä. Katkos vaikutti kymmeneen junaan. Enimmillään nämä olivat myöhässä puoli tuntia.

Lähde HS Tuoreet 8.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978489582


RHK ei halua lainata Heinolalta rahaa kunnossapitoon

07.02.2005 00:15

Ratahallintokeskus ja liikenne- ja viestintäministeriö kommentoivat perin varovasti ehdotusta, että Heinolan kaupunki lainaisi valtiolle rahaa Lahden ja Heinolan välisen teollisuusradan pitämiseksi liikennöitynä. Lahden ja Heinolan välinen rata kuuluu niiden rataosuuksien joukkoon, joka kenties liian vähäisen käytön vuoksi lopetetaan. Valtiovalta katsoo, että vähäliikenteisten ratojen perusparantaminen ja kunnossapito käy liian kalliiksi.

Heinolan kaupunginjohtaja Hannu Komonen on ehdottanut, että Heinola voisi lainata valtiolle rahaa, jotta rata saadaan peruskorjattua. Heinola voisi lainata 13 miljoonaa euroa niin sanotusta energiarahastosta, jos kaupunginhallitus ja -valtuusto ajatuksen hyväksyvät. Heinolassa on puunjalostus- ja paperiteollisuutta, joille radan olemassaolo on tärkeä asia.

- Jos radan korjaamista pidetään tarpeellisena ja tärkeänä, kyllä valtiolla rahaa on, toteaa liikenneväyläyksikön päällikkö, rakennusneuvos Juhani Tervala liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Liikenne- ja viestintäministeriö odottaa ratahallintokeskuksen selvitystä ratojen korjauksen kiireellisyysjärjestyksestä ja mahdollisesti lopetettavista osuuksista. Selvityksen on määrä olla valmis tämän vuoden marraskuussa.

Johtaja Anne Herneoja Ratahallintokeskuksesta toteaa, että sen tehtävä selvitellä liikennemääriä, ratojen tarpeellisuutta ja kunnostusohjelmia. Ratahallinto ei käsittele raha-asioita lainkaan eikä kommentoi Heinolan lainatarjousta enempää.

- Ratojen peruskorjaukseen tulevista rahoista päättää eduskunta liikenne- ja viestintäministeriön esityksen mukaan. Me emme neuvottele rahoituksista emmekä lainoista, Herneoja sanoo.

Suomessa on liikenneväylien ja ratojen rakentamisessa käytetty erilaisia yhteisrahoituksen kuvioita ennenkin, muun muassa sellaisia, joissa kunta on ollut osallisena. Aivan ennen kuulumaton ei Heinolan tarjous lainan tarjoamisesta siten ole.

Lähde ESS 4.2
Lähde WWW http://www.ess.fi/keyword.jsp?kw=33&category=23&main=21


Rantaradallakin rikkoutui ikkunoita

06.02.2005 14:06

Turusta tulleesta pikajunasta särkyi useita ikkunoita sen lähestyessä Saloa lauantai-iltana. Turma sattui rantarataa kiitäneen junan ajaessa Halikossa tunneliin, jolloin kolmesta viimeisestä vaunusta rikkoutui yhteensä kuusi ikkunaa. Kahdesta ikkunasta särkyivät myös sisemmät lasit, jotka sinkoutuivat murusina matkustamoon.

Pikajunan konduktöörin Markku Rönnin mukaan kukaan ei loukkaantunut rytinässä. Viimeisissä vaunuissa oli turman sattuessa vain runsaat kymmenen matkustajaa.

Rönni arveli, että tunnelin seinämistä irtautuneet jäänpalaset saattoivat aiheuttaa ikkunoiden särkymisen. Turusta klo 21 lähteneen pikajunan vauriot tutkittiin Salon asemalla. Vaurioituneet vaunut tyhjennettiin, ja juna; lähti jatkamaan matkaansa kohti Helsinkiä klo 22 aikoihin.

Jää rikkoi ikkunoita tammikuussa myös Savonradalla Hillosensalmen tunnelissa.

Lähde TS 6.2
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-02-06,4:281955,1:0:0:0:0:


VR ja Venäjän rautatiet suunnittelevat yhteisyritystä

05.02.2005 08:00

VR ja Venäjän rautatiet suunnittelevat Helsinki-Pietari pikaradan käyttäjäksi yhteisyritystä.

Tekniikka ja Talous-lehden mukaan yhteisyrityksen pikajunavuorot liikennöisivät monta kertaa päivässä Helsingin ja Pietarin ja mahdollisesti myös Helsingin ja Moskovan välillä.

Rautatieyhtiöiden arvioiden mukaan Suomesta Venäjälle suuntautuva henkilöliikenne kasvaa pariin miljoonaan matkustajaan parissa vuosikymmenessä. Nyt Venäjälle matkustaa vuosittain noin 250 000 ihmistä.

Lähde YLE Etelä-Karjalan Radio


Helsingistä lähti vain puolikas Pendolino Kuopioon

04.02.2005 05:51

Junamatkustajat etsivät turhaan vaunujaan torstai-iltapäivällä Helsingin asemalla. Kello 15.30 Helsingistä Jyväskylän kautta Kuopioon lähteneestä Pendolinosta puuttuivat vaunut 7-12.

Kaikki lipun ostaneet otettiin kuitenkin kyytiin, joten matkaa tehtiin ahtaissa merkeissä.

- Matkaan oli tarkoitus lähteä kahdella yhteen liitetyllä yksiköllä. Toisessa kuitenkin oli luistonestovika, joten liikkeelle lähdettiin vain yhdellä, kertoi tiedotuspäällikkö Leena Linnamäki VR-Yhtymästä.

Puolikkailla Pendolino-junilla on viime aikoina kuljettu väleillä Helsinki-Oulu ja Helsinki-Kuopio useamminkin.

- Näitä tapauksia on ollut viimeisen kuukauden sisällä noin viisi, ilmoitti VR:n liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerström .

Luistonestovian lisäksi kyse on ollut muun muassa siitä, etteivät junat ole toimineet yhdessä.

Varakaluston käyttö on ongelmatilanteissa hankalaa

- Yleensä tilanteet tulevat niin yllättäen, ettei ole mahdollista lähettää tilalle toista junaa, Leena Linnamäki totesi.

Mannerströmin mukaan se, että junassa mahdollisesti seisoo matkustajia, ei vaikuta heidän turvallisuuteensa tai edellytä matkustusvauhdin hiljentämistä.

Lähde Keskisuomalainen (net)


Lähiliikenne normalisoitui ennen puolta päivää

03.02.2005 23:09

Pääkaupukiseudun lähijunaliikenne on kulkenut normaalisti noin klo 11.15 lähtien. Varhain torstaiaamuna Pasilan ja Huopalahden välillä rikkoontunut alueasetinlaite haittasi liikennettä useiden tuntien ajan. VR:n mukaan 15 junavuoroa jouduttiin perumaan kokonaan ja monet junat olivat 5-15 minuuttia myöhässä.

Lähde HS Tuoreet 3.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978441829


Pääkaupunkiseudun lähiliikenne takkua

03.02.2005 10:30

Varhain torstaiaamuna Espoossa rikkoontunut alueasetinlaite viivästyttää lähijunia pääkaupunkiseudulla. VR:n mukaan junien viivästymiset ovat 5-15 minuuttia. Vikaa korjataan parhaillaan.

Lähde HS Tuoreet 3.2


Martinlaakson junat myöhässä

03.02.2005 09:04

Turvalaitevian vuoksi ovat ainakin M-junavuorot olleet tänä aamuna myöhässä.

Lähde Vr:n tiedotus junassa


RHK tilasi kunnossapitoa Pohjois-Suomeen

01.02.2005 20:25

Ratahallintokeskus on tehnyt hankintasopimukset Pohjois-Suomen rataverkon kunnossapidosta Maansiirto Veli Hyyryläinen Oy:n, Eltel Networks Oy:n ja Tieliikelaitoksen kanssa. Viisivuotinen sopimuskausi alkaa 1.7.2005 ja sopimusten yhteisarvo on 43 miljoonaa euroa koko sopimuskaudelta. Rataa alueilla on kaikkiaan noin 1 650 km eli runsas neljännes koko rataverkosta.

Maansiirto Veli Hyyryläinen Oy ottaa kunnossapitovastuun rataosilla Ylivieska-Haapajärvi-Iisalmi sekä Haapajärvi-Äänekoski.

Eltel Networks Oy:n kunnossapitoalue on Kainuu; rataosat Oulu-Kontiomäki-Vartius, Iisalmi-Kontiomäki-Taivalkoski ja Nurmes-Kontiomäki.

Tieliikelaitoksen kunnossapitoon tulevat rataosat Oulusta pohjoiseen.

Kunnossapitotyö sisältää rataverkon kunnonvalvonnan, huollon ja korjauksen. Työ kohdistuu radan päällysrakenteeseen, vaihteisiin, tasoristeyksiin, siltoihin, rautatien pohja- ja alusrakenteeseen, asema- ja laiturialueisiin, liikenteenohjaus- ja turvalaitteisiin, sähköratajärjestelmiin, vahvavirtajärjestelmiin ja rakennuksiin.

Lähde RHK 1.2
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Turussa suunnitellaan kiskoliikennettä

01.02.2005 20:14

Turun seudun raideliikenteen mahdollisuuksista tehdyn selvityksen mukaan sekä pikaraitiotie että kilpailutettu paikallisjunaliikenne elättäisivät itsensä lipputuloilla.

Selvityksen mukaan Naantalista tai Raisiosta Kaarinaan asti ulottuvalle keskusakselille hahmoteltu pikaraitiotie olisi myös investointina otollinen.

- Pikaraitiotien kaupunkikehitysvaikutukset ovat investointia suuremmat, raportissa todetaan.

Raideliikenteen ideasuunnitelma on osa ympäristöministeriön tukemaa projektia, jossa tutkitaan Turun kaupunkiseudun keskusakselin kehittämistä. Uudessa suunnitelmassa on tarkennettu muun muassa kustannuksia.

Suunnitelman ovat laatineet Antero Alku ja Mikko Laaksonen.

Toteutumismahdollisuuksissa on vielä pullonkauloja. Esimerkiksi paikallisjunaliikenteen liikennöintikustannukset voitaisiin kattaa lipputuloissa vain kilpailutetussa liikenteessä. Tämä edellyttäisi valtion omistaman rataverkon avaamista kilpailulle ja sitä myöten lainmuutosta.

Raportin kehittämissuosituksissa esitetään keskusakselin pikaraitiotien toteuttamismallin kehittämistä, Uudenkaupungin radan paikallisjunaliikennekokeilun aloittamista, Turku-Salo-Helsinki -ratayhteydelle muun muassa taajamajunaliikennettä, taajamajunaliikenteen harkitsemista myös Tampereen suuntaan sekä museoliikennettä Uudenkaupungin ja Naantalin radoille.

Naantalista Kaarinaan ulottuvan pikaraitiotien ratainvestoinnin hinnaksi on arvioitu 183 miljoonaa euroa ja vuosittaisen ylläpidon kustannukseksi 3,32 miljoonaa euroa.

Kiinteistöjen arvojen nousun, lisääntyvien kiinteistöverojen, keskustakaupan kehittymisen ja muun muassa kunnallisteknisten säästöjen takia investoinnin arvioidaan kääntyvän kannattavaksi.

Kiinteistöjen arvonnousu arvioidaan 5-10 prosentiksi raitiotien lähituntumassa. Vastaavasti paikallisjunaliikenteen takia kiinteistöjen arvo voisi selvityksen mukaan nousta "dramaattisesti suuremmaksi" esimerkiksi Uudessakaupungissa, Piikkiössä, Paimiossa ja Loimaan radan varrella.

Varsinais-Suomen maakuntahallitus tutustui uuteen raideselvitykseen maanantaina. Suunnitelma lähtee seuraavaksi lausunnolle muun muassa alueen kuntiin.

Lähde TS 1.2
Lähde WWW http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-02-01,4:280830,1:0:0:0:0:
Katso myös http://www.varsinais-suomi.fi/keskusakseli/raideliikenne.htm


Eltel ja RHK sopimukseen Pohjois-Suomen kunnossapidosta

01.02.2005 12:38

Infranetyhtiö Eltel Networks on tehnyt Ratahallintokeskuksen kanssa viisivuotisen sopimuksen rataverkon kunnossapidosta. Sopimus kattaa kaikkiaan kahdeksan rataosaa lähinnä Oulun-Kainuun alueella, yhtiö kertoi tiistaina tiedotteessaan. Eltel Networks ei kertonut tiedotteessaan sopimuksen arvoa.

Sopimus käsittää kaiken rataan liittyvän kunnossapidon, muun muassa kiskot, ratapenkereen, sillat sekä sähköradan varusteet ja turvalaitteet. Myös kiinteistöjen ja huoltoteiden kunnossapito kuuluu sopimuksen piiriin.

Lähde KL Online 1.2
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi/4/og/uutiset/online/juttu.jsp?selected=uuti_uutiset&oid=20050201/11072539549140&indid=_MUP


Laakerivika pysäytti pikajunan Parkanossa

31.01.2005 22:24

Matkustajavaunun laakerin ylikuumeneminen pysäytti illalla Oulusta Helsinkiin matkalla olleen matkustajajunan Parkanossa noin puoleksitoista tunniksi. Vika ei vaikuttanut muiden junien aikatauluihin.

Lähde YLE24


Lauhtunut sää haittasi lähiliikennettä

31.01.2005 18:53

Lauhtunut ja kostea sää aiheutti maanantaiaamuna myös kymmeniä myöhästymisiä VR:n Helsingin lähiliikenteessä. Suurin osa myöhästymisistä johtui kosteuden aiheuttamista vioista sähkölaitteissa, kerrottiin VR:n liikenteenohjauksesta. Myöhästymiset olivat kymmenen minuutin luokkaa, ja joitakin vuoroja jouduttiin peruuttamaan.

Myräkkä hidasti myös joidenkin yöjunien ja aamun pikajunien kulkua. Yöjunista kaksi oli enemmän myöhässä, varsinkin Oulusta Kontiomäen kautta Helsinkiin tullut juna, joka saapui perille tunti ja 20 minuuttia aikataulusta jäljessä. Itä-Suomesta aamulla tulleista pikajunista kaksi oli reilummin myöhässä; toinen yli tunnin ja toinen noin 40 minuuttia myöhässä.

Lähde HS Tuoreet 31.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978413430


Sankka lumisade myöhästyttää junia

30.01.2005 21:35

Sankka lumisade ja kova tuuli myöhästyttävät junia etenkin Itä-Suomessa. Alkuillasta henkilöjuna jäi kiinni lumihankeen Savonradalla. Se saatiin työnnetyksi liikkeelle lisäveturin avulla. Helsingistä Ouluun matkalla ollut juna jäi aikataulusta lähes kaksi tuntia. Myös Helsingistä Turkuun matkalla olleen juna rikkoutui matkalla mikä viivästytti junaa tunnilla. Jos lunta tulee yön aikana paljon, voi liikenteessä olla ongelmia VR:n mukaan etenkin Itä-Suomessa.

Lähde YLE Radiouutiset


IC-junan vuoro peruuntui - muut junat myöhästelivät

29.01.2005 13:31

Intercity 41-junan vuoro Helsingistä Vaasaan jäi perjantaina 28.1.2005 kokonaan ajamatta teknisen vian takia. Junan olisi pitänyt lähteä Helsingistä kello 15:04. Useat muut kaukojunat myöhästelivät joitakin kymmeniä minuutteja, koska IC 41:n matkustajat pakkaantuivat niihin. VR:n liikenteenohjauksesta kerrottiin, että tilanne palasi normaaliksi kello 17:ään mennessä.

Lähde Helsingin Sanomat 29.1.2005


Pendolino hyytyi pääradalle

29.01.2005 13:17

Ilmavuoto jarrujärjestelmässä hyydytti Oulusta Helsinkiin matkalla olleen Pendolino-junan pääradalla Parkanon pohjoispuolella aamulla. Junassa olleet viitisenkymmentä matkustajaa siirrettiin toiseen etelään matkalla olleeseen junaan.

Pendolino lähti Oulusta ajallaan aamuyöstä kello 4.45, mutta tuli jo Ylivieskaan kaksi tuntia myöhässä.

Liikenneohjaaja Jari Lindström VR:n valtakunnallisesta liikenteenohjauskeskuksesta kertoi, että perässä tullut IC-juna ajoi Pendolinon kiinni, ja matkustajat siirrettiin siihen noin kello 11.30 Parkanon pohjoispuolella Madesjärven asemalla.

Junassa oli tuolloin enää Oulusta ja Ylivieskasta tulleet 50 matkustajaa, sillä Kokkolasta otettiin lisäjuna korvaamaan myöhään jäänyttä Pendolinoa.

Lisäjuna otettiin liikenteeseen, koska Pendolino hajosi ensimmäisen kerran jo Kokkolan pohjoispuolella. Siellä juna saatiin korjattua, mutta se petti uudelleen Seinäjoelta lähdön jälkeen.

Loppujen lopuksi Pendolinosta IC-junaan siirretyt matkustajat tulivat Helsinkiin noin kolme ja puoli tuntia alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.

Lähde Kaleva.plus.kotimaa
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage460277.html


Lahden ratapihan muutostyöt alkavat

26.01.2005 23:15

Ratahallintokeskus teettää Lahdessa vuosina 2005 ja 2006 ratapihan muutostöitä, jotka jakautuvat raiteiston muutostöihin sekä oikoradan valmistumista palveleviin asemajärjestelytöihin. Muutostyöt käynnistyivät vuoden 2004 loppupuolella, jolloin ratapihalle asennettiin 10 uutta vaihdetta.

Ensimmäisen urakkasopimuksen asemajärjestelyihin liittyvistä töistä Ratahallintokeskus teki H & P Infra Oy:n kanssa. Tässä urakassa ratasiltaa levitetään etelään päin, uusitaan radan suuntainen kevyen liikenteen ylikulkukäytävä, rakennetaan uusi laituri ratapihan eteläreunaan sekä alennetaan Uudenmaankatua/Vesijärvenkatua 270 metrin matkalla nelisenkymmentä senttimetriä suuremman alikulkukorkeuden saavuttamiseksi. Katu- ja siltatöiden yhdistäminen samaan urakkaan helpottaa molempia töitä ja vähentää liikenteelle aiheutuvaa haittaa. Urakkaan kuuluvat työt käynnistyvät tammikuun lopulla ja valmistuvat syyskuussa 2005.

Toinen asemajärjestelyihin liittyvä urakka käynnistyy huhtikuussa ja valmistuu vuoden loppuun mennessä. Urakassa rakennetaan uusi kevyen liikenteen alikulkukäytävä Uudenmaankadun itäreunaan sekä uusi pohjoinen välilaituri, porrasnousut ja laiturikatokset. Laiturikatosten suunnittelu on vielä kesken.

Raiteiston muutostöihin kuuluu vuonna 2005 mm. kolmenkymmenen vaihteen asennus. Vaihteilla korvataan vanhoja vaihteita sekä lisätään junien kulkuteitä ratapihan paremman toimivuuden vuoksi. Raidetöihin liittyvät kiinteästi myös sähköistys- ja turvalaitetyöt, joita tehdään koko vuosi muiden töiden yhteydessä.

Lähde RHK tiedote 26.1
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Raitiolinja 9:n rakentamisesta päätettiin Helsingissä

26.01.2005 20:21

Helsinki. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkoiltana raitiolinja 9:n ensimmäisen vaiheen rakentamissuunnitelman. Ullanlinnan ja Itä-Pasilan välisen uuden raitiovaunulinjan rakennustyöt alkavat ensi vuonna. Linjaa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa Ilmalantorille asti.

Matkustajaliikenne linjalla 9 alkaa syksyllä 2007. Raitiovaunun reitti kulkee Kirurgisen sairaalan luota pohjoiseen kohti Aleksis Kiven katua, Pasilan konepaja-aluetta ja päätepysäkkiä Itä-Pasilaa. Matkustajamäärän ennustetaan olevan noin 20 000 ihmistä päivässä.

Jo valmisteluvaiheessa uusi linja herätti kiivasta keskustelua. Kiistaa syntyi lähinnä reitin eteläpäästä. Helsingin eteläisten kaupunginosayhdistysten ja taloyhtiöiden edustajat eivät halunneet lisätä raitiovaunuliikennettä Korkeavuorenkadulla. Vastustuksen vuoksi Merikadulle suunniteltu päätepysäkki siirrettiinkin pitkälle pohjoisemmaksi, Tarkk´ampujankadulle.

Raitiolinja 9:n aloitettua liikenteen nykyinen Merikadun ja Itä-Pasilan välinen bussilinja 17 poistuu kokonaan.

Lähde HS Verkkoliite
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978368689


Interrail-korttien hinta laskee

26.01.2005 19:18

Interrail-korttien hinta laskee huhtikuun 1. päivänä. Suosituin kortti eli nuorten alle 26-vuotiaiden kaikki vyöhykkeet kattava kortti laskee 399 eurosta 385 euroon. Eniten laskee nuorten yhden vyöhykkeen kortti. Sen hinta laskee 210 eurosta 195 euroon.

Hinnanlasku on Interrail-maiden rautateiden yhteinen päätös, koska korttien myynti on laskenut selvästi. Interrail-myynti on Suomessakin laskenut vuosina 2003 (-10 %) ja 2004 (-14 %). Vuoden 2002 loppuun saakka myynti oli kasvussa. Vuonna 2002 myytiin vähän yli 4 000 korttia.

Viime vuonna Suomessa myytiin yli 3 000 Interrail-korttia. Niistä suurin osa on nuorten alle 26-vuotiaiden kortteja.

Uutena Interrail-maana mukaan on liittynyt Bosnia-Hertzegovina.

Lähde VR Uutiset
Lähde WWW http://www.vr.fi/yhtyma/uutis.html


Tilataksi ajoi junan alle Tammisaaressa

25.01.2005 14:09

Tammisaari. Tilataksi ajoi junan eteen vartioimattomassa tasoristeyksessä Tammisaaressa tiistaina aamupäivällä. Hangon suunnasta Riihimäelle matkalla ollut juna osui tilataksin kylkeen Taimitarhantiellä Lexvallin tasoristeyksessä.

Yksin autossa ollut kuljettaja loukkaantui onnettomuudessa ja vietiin sairaalaan. Tammisaaren aluehälytyskeskus sai hälytyksen onnettomuudesta hieman ennen kello kymmentä.

STT

Lähde HS Verkkoliite
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978356115


Lättähatulla Pohjois-Karjalaan

24.01.2005 19:50

Porha eli Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry järjestää lättähatulla eli Dm7-moottorivaunulla juna-ajelua maaliskuussa reitillä Oulu-Kontiomäki-Nurmes. Liikennöintipäiviä on peräti kahdeksan. Matkalippuja saa käteisellä junasta. Esimerkiksi Kontiomäki-Nurmes maksaa 12 euroa aikuisilta ja lapsilta puolet. Aikataulu löytyy alla olevasta linkistä.

Lähde Porha
Lähde WWW http://yty.oulunsalo.fi/add/porha/Nurmes.html


Turun kaupunki selvittää museoraitiotien toteuttamis- ja rahoitusmallin 6/2006 mennesä

24.01.2005 15:48

Turun kaupunginhallitus päätti tänään 24.1. seuraavaa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Pauliina de Annan (vihr) esityksestä:

" kaupunginhallitus päättää merkitä työryhmän selvityksen tiedokseen.

Samalla kaupungihallitus päättää, että museoraitiotien toteutus- ja rahoitusmallit selvitetään kesäkuun 2006 loppuun mennessä, yksityisrahoitus huomioon ottaen

Kaavoituksessa otetaan huomioon mahdollisuus toteuttaa museoraitiotie

Selvityksessä säilytettäväksi esitettyä kalustoa voidaan toistaiseksi säilyttää suojeltaviksi määrätyissä Amiraalistonkadun linja-autohalleissa työryhmän esittämällä tavalla ja siten, että kulttuuritoimi ja tilalaitos neuvottelevat kohtuullisen vuokran ja että vaunujen kunnostukseen tarvittava rahoitus käsitellään vuoden 2006 talousarvion yhteydessä."

Päätös muuttui aiemmasta museoraitiotien vastaisesta päätösesityksessä käytännössä Turun museoraitiovaunujen säilytystä ja käyttöä käsitelleen työryhmän esityksen mukaiseksi. Turun kaupunki siis selvittää ensi vuoden kesään mennessä museoraitiotien toteutus- ja rahoitusmallin!

 

Lähde Turun kaupunginhallituksen pöytäkirja
Lähde WWW http://www.turku.fi/ah/kh/2005/0124002l/1084979.htm


Auto junan alle Lahdessa

22.01.2005 09:46

Henkilöauto jäi eilen tavarajunan alle Lahdessa Joutjärven kaupunginosassa.

Onnettomuus sattui Lahti-Heinola rataosuudella Merivaaran tehtaan kohdalla. Henkilöauton kuljettaja loukkaantui vaikeasti ja hänet jouduttiin ottamaan pelastuslaitoksen autonleikkausvälineillä autostaan pois. Syytä onnettomuuten ei tiedetä tässä vaiheessa.

Onnettomuus sattui eilen noin kello 11 aikaan. Auto romuttui täysin.

Lähde YLE Lahden Radio


Auraustraktori putosi raiteelle Puistolan asemalla Helsingissä

22.01.2005 09:39

Auraustraktori putosi laiturilta raiteelle Puistolan asemalla Helsingissä varhain lauantaiaamuna. Kuljettaja loukkasi alaselkänsä ja raajansa, ja hänet vietiin hoitoon Töölön sairaalaan.

Lähiliikenteen junien käyttämä raide 3 on tällä haavaa poissa käytöstä välillä Malmi-Tikkurila, ja lähiliikenne kulkee tämän välin vain yhtä raidetta pitkin. Häiriöstä huolimatta lähiliikenne sujuu kuitenkin kuta kuinkin normaalisti, koska liikenne lauantaina on tavallista arkipäivää harvempaa.

Auraustraktori on tarkoitus nostaa myöhemmin aamupäivällä sen jälkeen, kun aamuinen kaukoliikenne pohjoisesta on ohittanut Puistolan aseman. Liikenteelle voi aiheutua enemmän haittaa silloin, kun iso nosturi on nostamassa traktoria raiteelta, kerrottiin VR:n liikenteenohjauskeskuksesta.

Lähde Helsingin Sanomat


VR:n Cooperin-testi kestää kolme tuntia

21.01.2005 18:22

VR:n Cooperin-testi kestää kolme tuntia Matti Litukka (Aamulehti)

VR lopetti vihreät lähdöt kannattamattomina, mutta henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen lupaa niiden tilalle lisää tarjouksia ja kampanjahintoja. Jaatisen mukaan vihreät lähdöt eivät luoneet uutta kysyntää, vaan siirsivät matkustajia junavuorolta toiselle.

Jaatisella on aihetta tyytyväisyyteen: tuoreiden tilastojen mukaan VR:n matkustajamäärä ylitti viime vuonna ensimmäisen kerran aidosti 60 miljoonan rajan. Markkinoita voitettiin yksityisautoilulta. Joukkoliikenteen markkinaosuus kaikesta matkustuksesta on vain 16 prosenttia, mutta matkamäärien ollessa suuria joukkoliikenteen viime vuonna voittama prosentin kolmasosakin tekee 240000 matkaa lisää. Viime vuosina kotimaan joukkoliikenteessä on vakiintunut sellainen markkinajako, että bussien osuus on runsas 40 prosenttia, junien yli 30 ja lentoliikenteen vähän yli 10 prosenttia.

Vaikka kilpailu on kovaa, joukkoliikenne ei julkisuudessa juurikaan nokittele toisiaan. Kartan viereen päästyään Jaatinen kuitenkin piirtää epäröimättä rajan Seinäjoen ja Kokkolan väliin ja siitä edelleen laajan kaaren Savonlinnan ja Joensuun seudulle. Se on kolmen tunnin raja. Kotimaisten ja kansainvälisten kokemusten perusteella lentoliikenne lisää tämän rajan jälkeen tuntuvasti vetovoimaansa. VR:lle on eduksi se, että nykyisen kolmen tunnin rajan sisään jää lähes koko bisnes-Suomi. Silti yhtiö haluaisi työntää rajaa vieläkin kauemmaksi. Kolme tuntia kestää VR:n Cooperin-testi.

Vuoteen 2006 VR on hankkinut yhteensä 18 Pendolinoa. Ne ovat todistaneet vauhdin merkityksen: jokainen nopea uusi yhteys on tuonut uusia matkustajia. Kaukoreiteistä tärkeimmällä Tampereen ja Helsingin välillä aamun Pendolinoja on viime aikoina jopa myyty täyteen, vaikka pääsääntöisesti junat kulkevat osakuormalla.

VR on pistänyt kalustohankintoihinsa vuosittain satakunta miljoonaa euroa, ensi vuonna jopa 150 miljoonaa. Yhtiö ei ole peitellyt pettymystään siihen, että miljoonat ovat osin vajaakäytössä. Rataverkko on sellaisessa kunnossa, että tärkeintä kilpailuvalttia, nopeutta, ei pystytä käyttämään täysin hyväksi. Makein sanakääntein lukuisiin valtakunnan ohjelmiin on kirjattu infrastruktuurin merkitys, mutta eduskunnan pää ei silti käänny riittävän määrätietoisesti.

Toistaiseksi ei voida arvioida, vaikuttiko vuodenvaihteen 2,2 prosentin hinnannousu matkustamiseen. Kokemusten mukaan niin tuskin käy, ja henkilöliikennejohtaja Jaatinen pitää sitä todisteena oikeasta hinnoittelusta. VR ei aio ottaa suoraan ja samanlaisina käyttöön lentoliikenteestä tuttuja niksejä lisätä matkustusta esimerkiksi niin, että lipun saisi sitä halvemmalla mitä aiemmin sen ostaa. Junaliput näet ostetaan hyvin lähellä lähtöaikaa. "Erilaisia tarjouksia kyllä lanseeramme jatkossakin", Jaatinen kertoo ja vakuuttaa, että lipuilla on markkinahinta eikä matkustus ole kallista kansainvälisessä vertailussakaan: VR:n mukaan länsimaissa VR:ää halvempia junalippuja saa vain itäisestä Keski-Euroopasta, Sveitsistä, Italiasta ja Kanadasta.

Lähde AL 2005-01-17 (referoitu)


Metroliikenne toimii taas

20.01.2005 22:23

 

Helsingin metroliikenne kulkee taas normaalissa aikataulussa, kun alkuiltapäivällä vaivannut asetinlaitevika on saatu korjattua.

Puolenpäivän jälkeen liikenne oli kokonaan pysähdyksissä noin 40 minuutin ajan ja sen jälkeen kesti jonkin aikaa ennen kuin liikenne saatiin normalisoitua.

Lähde HS Tuoreet 20.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978313946


Metroliikenteessä häiriöitä

20.01.2005 13:50

Helsingin metroliikenne ei kulje tällä hetkellä aikataulussa asetinlaitteen viasta johtuen. HKL:llä ei osata arvioida korjaustyön tarkkaa kestoaikaa. Puolenpäivän jälkeen liikenne oli kokonaan pysähdyksissä noin 40 minuutin ajan.

Lähde HS Tuoreet 20.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978313946


Keravan tasoristeysturman unohdus ei ainutkertainen

20.01.2005 04:26

Ratahallintokeskus etsii ongelmaan teknistä ratkaisua.

Tytön kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus Keravalla johtui unohduksesta, jollaisia on sattunut aiemminkin, mutta ei yhtä vakavin seurauksin.

- Näitä on sattunut ennenkin, mutta ne eivät ole realisoituneet onnettomuuksina, arvioi Ratahallintokeskuksen turvallisuusyksikön johtaja Kari Alppivuori .

Viime viikolla sattunut Keravan turma johtui siitä, että onnettomuusristeyksen varoituslaitteet oli pitkän tavarajunan takia kytketty niin sanottuun käsiohjaukseen. Tavarajunan ohitettua risteyksen varoituslaitteiden automaattiohjausta ei kuitenkaan kytketty liikenteenohjauksesta takaisin päälle. Näin tavarajunan jälkeen tullut toinen juna ajoi tasoristeykseen puomien ollessa ylhäällä, ja 13-vuotias tyttö jäi junan alle.

Samanlainen tekninen ratkaisu, joka ei poista inhimillisen erehdyksen mahdollisuutta, on Suomessa Alppivuoren arvion mukaan kymmenissä tasoristeyksissä.

Ongelmaan etsitään Ratahallintokeskuksessa teknisiä parannuskeinoja, ja mahdollisuuksia on useampia. Yksi varteenotettava vaihtoehto on jonkinlaisen kuittausjärjestelmän luominen liikenteenohjaukseen.

Käytännössä järjestelmä toimisi niin, että liikenteenohjaajan pöydässä automaattiohjauksen poiskytkentä näkyisi nykyistä selvemmin. Poiskytkentä olisi kertakäskyllä voimassa vain vähän aikaa, minkä jälkeen automaattiohjaus kytkeytyisi takaisin päälle automaattisesti.

Parhaillaan selvitetään, kuinka paljon ja missä Keravan ongelmaristeyksen kaltaisia tasoristeyksiä on.

- Sitten pohditaan yksi kerrallaan, että mitä niille tehdään. Täytyyhän ne poistaa, Alppivuori sanoo.

"Aina varmistettava ettei junaa tule"

Alppivuori muistuttaa, että ovat tasoristeysten varoituslaitteet millaiset tahansa, täysin aukottomasti ne eivät toimi koskaan. Jos esimerkiksi sähköt eivät toimi, eivät pelaa laitteetkaan.

- Laitteet eivät poistakaan tienkäyttäjän velvollisuutta varmistaa, että junaa ei tule. Täytyy muistaa, että aina pitää varoa.

Alppivuoren mukaan autoilijatkin luottavat nykyään liiaksi varoituslaitteisiin, joiden toimintaa ei voida koskaan saada täysin virheettömäksi.

Lähde Keskisuomalainen (net)


VR:n kaukoliikenne kasvoi viime vuonna

19.01.2005 23:22

Junamatkojen kokonaismäärä nousi viime vuonna ennätystasolle, 60,1 miljoonaan. Kaukojunissa matkojen määrä lisääntyi 1,8 %. Matkat lähiliikenteessä pysyivät edellisen vuoden tasolla. Tavaraliikenteessä kotimaan kuljetukset kasvoivat 5,1 %, mutta kuljetusten kokonaismäärä laski Venäjän-liikenteen supistumisen takia.

Kaukojunissa tehtiin 12,1 miljoonaa matkaa, kun edellisenä vuonna matkojen määrä oli 11,9 miljoonaa. Suomen ja Venäjän välillä matkoja oli 252 000, mikä on 1,3 % vähemmän kuin vuonna 2003.

Junamatkat YTV-alueella vähenivät 0,6 %. Alueella tehtiin yhteensä 38,2 miljoonaa junamatkaa. Sen sijaan YTV-alueen ulkopuolisten lähiliikennematkojen määrä pääkaupunkiseudulla kasvoi 2,4 % ja oli 9,8 miljoonaa.

Rautateillä kuljetettiin vuonna 2004 yhteensä 42,7 miljoonaa tonnia tavaraa, kun määrä oli edellisenä vuonna 43,5 miljoonaa tonnia. Kuljetusten kokonaismäärä supistui 1,9 %. Kotimaan kuljetukset olivat kuitenkin kasvussa ja nousivat 26,3 miljoonaan tonniin.

Kuljetukset Suomen ja Venäjän välillä supistuivat 15,8 %, ja niiden määrä laski 12,1 miljoonaan tonniin. Suomen kautta kulkeva transitoliikenne pysyi edellisen vuoden tasolla 3,2 miljoonassa tonnissa.

Oy VR-Rata Ab teki ratojen rakentamis- ja parantamistöitä yhteensä 340 kilometrin matkalta. Määrä on noin 20 % enemmän kuin edellisvuonna.

VR-Radan merkittävimmät kohteet olivat päällysrakenne- ja sähköistystyöt Keravan ja Lahden välisellä oikoradalla, päällysrakennetyöt Luumäen ja Lappeenrannan välillä, pölkynvaihto ja kiskotus Pohjanmaan-radalla sekä pölkynvaihto Savon-radalla. Lisäksi kulunvalvonnan asentaminen jatkui Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Lähde VR tiedote 19.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n32


Junaliikenne väheni Suomen ja Venäjän välillä

19.01.2005 20:20

VR:n tavaraliikenne Suomen ja Venäjän välillä väheni viime vuonna selvästi.

Liikenne supistui 16 prosenttia edellisvuodesta ja kuljetettu tavaramäärä laski noin 12 miljoonaan tonniin. Myös Suomen ja Venäjän välinen matkustajaliikenne pieneni hieman.

VR:n junamatkojen kokonaismäärä nousi viime vuonna ennätystasolle 60 miljoonaan.

Kotimaan liikenteessä myös tavarakuljetukset kasvoivat hieman. Suomen kautta kulkeva transitoliikenne pysyi toissa vuoden tasolla.

Lähde YLE Kymenlaakson Radio


Helsinki - Pietari junamatka lyhenee vuoteen 2008 mennessä

18.01.2005 16:19

Helsingin ja Pietarin välinen junamatka lyhenee neljään tuntiin vuoteen 2008 mennessä.

Suomen ja Venäjän liikenneviranomaiset ovat neuvotelleet junaliikenteen nopeuttamisesta tänään. Venäjän puolella matka-aikaa lyhentävät rataparannukset ja liikkuvassa junassa tullaus, josta on tehty lakialoite. Suomessa liikennettä nopeuttavat Lahden oikoradan valmistuminen ja Lahti-Luumäki-osuuden korjaukset.

Neuvottelut reitillä käytettävästä kalustosta alkavat maiden välillä pikaisesti. Matka-ajan nopeuttaminen kolmeen tuntiin on mahdollista vasta vuoden 2010 jälkeen.

Lähde YLE Etelä-Karjalan Radio


Puomit olivat ylhäällä Keravan turmassa

18.01.2005 13:48

Tasoristeyksen puomit olivat ylhäällä ja valot ja äänimerkki poissa toiminnasta, kun koulutyttö jäi tavarajunan alle Keravalla viikko sitten. 13-vuotias tyttö oli ylittämässä rautatien vartioitua tasoristeystä Vaihdekadulla, jolloin Keravalta Porvooseen matkalla ollut juna törmäsi häneen. Tyttö kuoli saamiinsa vammoihin.

Poliisin kuulusteluissa on selvinnyt, että liikenteenohjaus oli ennen onnettomuutta nostanut tasoristeyksen puomit ylös ja kytkenyt valojärjestelmän pois päältä tulossa olleen toisen junan vuoksi. Junan mentyä puomi- ja valojärjestelmää ei ollut laitettu uudelleen päälle. "Liikenteenohjauksessa ei ilmeisesti muistettu, että automaattiohjaus oli otettu hetkeksi pois toiminnasta", tutkintaa johtava komisario Kari Onninen sanoo.

Tapausta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena. Rikoksista epäillään alustavasti kahta liikenneohjaajaa sekä veturinkuljettajaa. Lisäksi poliisi aikoo kuulustella vielä liikenneohjaajien esimiestä.

Lähde HS Verkkoliite
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978294714


Tavarajuna ruhjoi auton Äänekoskella

17.01.2005 22:30

Henkilöauto jäi tavarajunan alle Äänekoskella Keski-Suomessa maanantai-iltana. Autolla yksin liikkunut 41-vuotias äänekoskelainen mies selvisi vähäisin vammoin, vaikka ajokki ruhjoutui pahoin.

Äänekosken poliisin mukaan turma sattui kaupungin teollisuusalueelle johtavalla ylikäytävällä kello 17.45. Puutavaralastia vetänyt veturi osui auton oikeaan etukulmaan ja paiskasi auton ojaan. Autonkuljettaja lensi sivuikkunasta ulos. Hän ei käyttänyt turvavyötä.

Junan nopeus oli törmäyshetkellä vain noin 40 kilometriä tunnissa. Raskas vaunujono pysähtyi vasta runsaan sadan metrin päässä törmäyspisteestä.

Lähde Keskisuomalainen.net
Lähde WWW www.keskisuomalainen.net


Autoilijat ajavat liian kovaa tasoristeyksiin

16.01.2005 18:09

Monet autoilijat tulevat rautateiden tasoristeyksiin liian kovaa vauhtia, eivätkä kykene pysähtymään ennen rataa, vaikka juna olisi tulossa. Näin sanoo Ratahallintokeskuksen turvallisuusjohtaja Kari Alppivuori, joka pitää autoilijoiden liian suurta lähestymisnopeutta ennen ylikäytävää keskeisenä syynä tasoristeysturmiin viime vuonna.

Ratahallintokeskus etsii tasoristeyksien vähentämisen ohella myös muita keinoja tasoristeysonnettomuuksien vähentämiseen. Suunnitelmissa on esimerkiksi kokeilla ylikäytävän molemmin puolin sijoitettujen stop-merkkien siirtämistä jopa 30 metrin päähän radasta.

- Siten autoilijat joutuisivat pikkuteilläkin pysähtymään ajoissa, eikä vauhti nousisi ylikäytävälle tultaessa liian korkeaksi, Alppivuori sanoo.

Suomessa sattui viime vuonna 54 tasoristeysonnettomuutta, joissa kuoli kahdeksan ja loukkaantui 15 ihmistä. Turmien sekä kuolleiden määrät kasvoivat edellisvuodesta yhdellä, kun loukkaantuneiden määrä laski 24:stä 15:een.

- Onnettomuusluvut pysyivät kutakuinkin edellisvuoden tasolla, mutta turmia sattuu yhä liikaa. On muistettava, että vuodesta 2002 tilanne lähti selkeästi huonontumaan, Alppivuori kertoo.

Tänä vuonna on RHK:n tietoon tullut jo ainakin kolme kuolemaan johtanutta tasoristeysonnettomuutta.

Junien ja autojen törmäykset tasoristeyksissä ovat kansainvälinen ongelma, ja keinoista alkaa Britannian rataturvallisuusviraston johdolla uusi tutkimushanke. Hankkeen aloituskokous on helmikuussa Lontoossa. Mukana ovat yhdeksän Euroopan maan lisäksi ainakin Yhdysvallat ja Kanada. Pohjoismaista Suomi ja Ruotsi lähettävät edustajansa kokoukseen.

Suomessa on yleisillä radoilla noin 4 000 tasoristeystä, joista noin 700 on varustettu puomeilla. Tasoristeyksiä poistetaan vuosittain 60-100.

Lähde HS 16.1


Mikonkadun raitiovaunulinjasta luopuminen säästää 1,3 miljoonaa

16.01.2005 17:53

Helsingin kaupunki säästää 1,3 miljoonaa euroa, kun se luopuu suunnitelmasta rakentaa raitiotielinja Aleksanterinkadulta Mikonkatua pitkin Kaivokadulle. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti torstai-iltana poistaa Mikonkadun raitiotielinjauksen kokonaan Kampin liikennesuunnitelmasta.

Kustannuksista pelkän kiskotuksen osuus olisi ollut 450 000 euroa ja kadun alaisten putkien siirtokustannukset 850 000 euroa. Muilta osin suunnitelma kelpasi lautakunnalle.

Mikonkadun yhteys olisi ollut osa Helsingin ns. matkakeskusta, jossa matkustajasatamat olisi yhdistetty suorin raitiotieyhteyksin Kampin keskuksen linja-autoasemaan ja rautatieasemalle sekä samalla paikallisbussilaitureihin ja metroon. Suunnitelman mukaan uusi raitiolinja olisi voinut kulkea Katajanokan ja Länsisataman väliä Mikonkadun kautta Kaivokadulle ja edelleen Kamppiin.

Hintaa enemmän lautakuntaa kauhistutti ajatus Mikonkadun kävelykatumiljöön rikkoutumisesta raitiovaunun myötä. Myös vanhan merenpohjan päällä puupaaluilla seisovien talojen reagoiminen raitovaunuun huoletti.

Luopumisella Mikonkadun yhteydestä ei lautakunnan mielestä ole merkittävää osaa Kampin liikennesuunnitelman kokonaisuuden kanssa. Raitiolinja seitsemän jatkaa kulkuaan pitkin Aleksanterinkatua ja kaartaa aikanaan uuden suunnitelman mukaisesti ylös Simonkadulle Mannerheimintieltä eikä suoraan Kaivokadulta. Rautatieasemaa lähin pysäkki olisi siten Aleksanterinkadulla.

Liikennesuunnittelijat kaavailevat myös, että jos Kampin kautta kulkeva linja 7 toteutuu, raitiolinja kahden uusi reitti voisi tulevaisuudessa jatkua Kampista Fredrikinkatua Bulevardille ja sieltä Länsisatamaan ja Jätkäsaaren tulevalle asuinalueelle. Linja 2 ei myöskään kulkisi rautatieaseman kautta Mikonkadun puuttuvan yhteyden vuoksi, vaan lähin pysäkki olisi Aleksanterinkadulla.

Lähde HS 15.1


Rautateiden turvallisuudesta vastaaville uudet kelpoisuusvaatimukset

15.01.2005 11:28

Rautatieliikenteen turvallisuudesta vastaavien henkilöiden kelpoisuusvaatimuksia selkeytetään uudella lailla. Vaatimukset koskevat mm. terveydentilaa ja koulutusta. Lailla pyritään lisäämään rautatieliikenteen turvallisuutta.

Hallitus esitti lain vahvistamista 16. joulukuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2005 alusta.

Laissa valtuutetaan Ratahallintokeskus antamaan tarkemmat määräykset turvallisuustehtäviä hoitavien henkilöiden terveydentilavaatimuksista sekä terveydentilan lääketieteellisistä arviointiperusteista ja -menetelmistä.

Laki perustuu EU-direktiiviin, joka edellyttää, että rautatieyrityksillä ja radanpitoa harjoittavilla yhtiöillä on velvollisuus antaa vaatimukset täyttävälle henkilölle kelpoisuustodistus. Nämä samat tahot pitävät rekisteriä, johon tallennetaan liikenneturvallisuustehtävissä olevien henkilöiden kelpoisuutta koskevat tiedot.

Kelpoisuustodistusta ja -rekisteriä koskevia säännöksiä sovelletaan vasta vuoden 2007 alusta. Kelpoisuusvaatimukset koskevat noin 5 000 henkilöä, joista suurin osa työskentelee VR-konsernissa.

Lähde LVM tiedote 16.12
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1870&menuid=86&channelitemid=9433&channelid=55&channelTypeId=


Mies kuoli jäätyään junan alle Savonlinnassa

15.01.2005 06:37

Keski-ikäinen mies kuoli jäätyään henkilöjunan alle Savonlinnassa perjantaiaamuna.

Törmäys tapahtui Pääskylahden tunnelissa Kyrönniemessä. Juna oli matkalla Savonlinnasta Parikkalaan.

Savonlinnan poliisi tutkii tapausta.

Lähde Keskisuomalainen (net) 15.01.05


Höytyveturimatkat on laittanut kaluston myyntiin

14.01.2005 22:28

Höyryveturimatkat on myymässä veturi- ja vaunukalustoa. Myynnisssä on "Ukko-Pekka"-veturi 1009, joka on kuuluu viralliseen sarjaan Hr1 ja 1151 numeroinen Tk3-sarjan veturi. Lisäksi myynnissä on kahdeksan vaunua, joista kolme on ravintolavaunua, jotka rakennettiin Englannissa vanhojen suomalaisten puumatkustavaunujen koriin.

Höyryveturimatkojen omistaja Nigel Sill osti kaluston vuonna 1989 ja niillä on ajettu Suomessa tilausliikennettä, mm. joulupukkijuna useana vuonna Keravalta Helsinkiin. Kalusto on esiintynyt myös elokuvissa, esimerkiksi Anna Karenina ja Nikolai II. Kaluston myyntihinta on 600 000 puntaa, noin 895 000 euroa.

Lähde Steam Trains
Lähde WWW http://www.steamtraction.co.uk/Trainset%20For%20Sale.htm


Junille lisävauhtia Tampereelta pohjoiseen, kiskobusseja Pirkanmaalle

14.01.2005 12:15

Keskiviikkona allekirjoitettu Pirkanmaan raideliikennesopimus 2010 lyhentää toteutuessaan henkilöliikenteen matka-aikoja Tampereelta pohjoiseen matkanopeuden noustessa 200 kilometriin tunnissa Tampereen ja Seinäjoen välillä. Matka Tampereelta Parkanoon lyhenisi yli kymmenellä minuutilla ja Ouluun yli 20 minuutilla.

Muita keskeisiä ehdotuksia ovat kiskobussiliikenteen aloittaminen Tampereelta Oriveden, Vilppulan ja Mäntän suuntaan viimeistään 2006 ja suurempien akselipainojen mahdollistaminen Tampereelta Seinäjoelle, Raumalle ja Jämsänkoskelle. 2010-luvulla rakennetaan mahdollisesti kolmas raide Tampereen ja Toijalan välille.

Nopeammat junat lisäävät kuitenkin onnettomuusriskiä hiljaisen kulkuäänensä takia. Ratahallintokeskuksen ylijohtajan Ossi Niemimuukon mukaan Suomessa tapahtuu kaksinkertainen määrä tasoristeysonnettomuuksia muihin EU-maihin verrattuna, esimerkiksi vuonna 2003 tapahtui 50 onnettomuutta. Tämän vuoksi sopimuksessa otetaan kantaa myös turvallisuuteen: 2010-luvulla poistetaan myös tasoristeyksiä Tampereen ja Rauman sekä Toijalan ja Turun väliltä. Myös kuntien odotetaan parantavan asema-alueiden turvallisuutta esimerkiksi aitaamisen ja muiden liikennejärjestelyjen avulla. VR Cargon Länsi-Suomen aluejohtajan Alpo Alahäivälän mukaan radanylityksiin taajamissa liittyviä onnettomuuksia sattuu useita vuosittain.

Sopimuksen yhteydessä VR toivoo pirkanmaalaisten asemapaikkakuntien kehittävän asemanseutujaan elävämmiksi kaavoittamalla alueille työpaikkoja ja asuntoja, mikä lisäisi junavuorojen kysyntää ja parantaisi mahdollisuuksia saada junavuoroja. Aluesuunnittelujohtaja Pentti Fagerlund Pirkanmaan liitosta toteaa, että liikenneyhteyksien ollessa kunnossa kuntaa on helppo markkinoida hyvänä asuin- ja työpaikka-alueena. Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Ratahallintokeskuksesta muistuttaa, että kuntien tulee huolehtia myös sisäisestä liikenteestään ja rautatieaseman jatkoyhteyksistä.

Pirkanmaan raideliikennesopimuksen allekirjoittivat VR:n ja Ratahallintokeskuksen lisäksi 18 pirkanmaalaista kuntaa, Tiehallinnon Hämeen piiri sekä Länsi-Suomen lääninhallitus.

Lähde Aamulehti 2005-11-13, printtiversio


Lahti - Vainikkala -radan peruskorjauksessa myös elinkaarimalli mahdollinen

14.01.2005 11:52

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän mukaan Lahden ja Vainikkalan välisen radan peruskorjaus voidaan rahoittaa ns. elinkaarimallin avulla. Valtio ostaa varsinaisen rakennustyön lisäksi myös radan kunnossapidon ja rahoituksen. Hankkeen tilausvaltuudeksi työryhmä arvioi 300-350 miljoonaa euroa. Valtion ostama paketti sisältäisi muun muassa perusparannussuunnitelman, parannustyöt ja kunnossapidon parannustöiden aikana sekä 15 vuotta töiden päättymisen jälkeen. Elinkaarimalli on perinteisen, valtion budjettiin sidotun rahoituksen vaihtoehto.

Hankkeen toteuttaminen elinkaarimallin avulla olisi pilottiprojekti, jonka valmistelusta saatu tieto hyödyttäisi ratahankkeiden toteuttamista elinkaarimallilla jatkossa.

Lahti-Vainikkala -rataosuus on osa Pohjolan kolmion vilkkainta rataverkkoa. Rataosuuden kunnostaminen on välttämätöntä, jotta Helsingin ja Pietarin välinen yhteys olisi nopean junakaluston liikennöitävissä. Venäjän tavoitteena on toteuttaa Pietarin ja Suomen rajan välisen rataosuuden parannus vuoteen 2008 mennessä. Perusparannusten jälkeen rataosuuden suurin sallittu nopeus nousisi 200 kilometriin tunnissa ja akselipaino 25 tonniin.

- Lahden ja Luumäen välisen rataosuuden kunnostamisesta päätettiin tulopoliittisen kokonaisratkaisun yhteydessä. Hanke on tarkoitus aloittaa viimeistään vuonna 2007. Jotta hanke voitaisiin toteuttaa elinkaarimallilla suunnitellun aikataulun mukaisesti, on selvityksiä syytä jatkaa välittömästi, liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen painottaa.

LVM tulee tämän kevään aikana arvioimaan, mitkä liikenneinvestointipolitiikkaa koskevan ministerityöryhmän esittämistä hankkeista olisi mahdollista toteuttaa elinkaarimallilla.

- Tällainen pohdinta on tarpeen erityisesti siitä syystä, että TUPO-ratkaisuun yhteydessä hallituksen toteutettavaksi listaama valtatie kuuden perusparannushanke Lappeenrannan ja Imatran välillä olisi alustavan kartoituksemme mukaan sopiva toteutettavaksi elinkaarimallilla, ministeri Luhtanen toteaa.

 

Lähde muokattu lähteistä Aamulehti (www), LVM:n tiedote
Lähde WWW http://www.mintc.fi/oliver/upl184-Julkaisuja%201_2005.pdf


Kolme vaununsiirtäjää sairaalaan sähköiskun takia

14.01.2005 11:04

Kolme VR:n henkilökuntaan kuuluvaa miestä sai sähköiskun siirtäessään junanvaunuja Oulussa perjantaina aamuyöllä. Kaikki kolme kuljetettiin sairaalaan, mutta poliisin tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Miehet olivat siirtämässä vaunuja Oulun rautatieasemalta Oritkarin terminaaliin kello 4:n aikaan. Matkan varrella junaradan voimajohdosta iski valokaari yhteen vaunuista ja miehet saivat sähköiskun.

Poliisin alustavan arvion mukaan vaunussa ollut rekka-auton perävaunu tai jokin sen osa ylsi liian lähelle voimajohtoa, jonka takia valokaari syntyi. VR:ltä kerrotaan, että rata ja ratalaitteet olivat onnettomuuspaikalla kunnossa.

Poliisi tutkii tapausta työtapaturmana.

Lähde Kaleva.plus
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage456810.html


Kemijärvi tavoittelee sähkörataa kaupunkiin

13.01.2005 22:10

Kemijärven kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan Itä-Lapin kuntayhtymän toimintasuunnitelman täksi vuodeksi. Kaupunginhallitus lisäsi toimintasuunnitelmaan tavoitteksi Rovaniemi-Kemijärvi -rataosuuden sähköistämisen. Toimintasuunnitelman mukaan kuntayhtymä edistää myös muun muassa Sallan raja-Alakurtti -rataosuuden rakentamista.

Rautateitse Rovaniemeltä Kemijärvelle on matkaa 84 kilometriä. Radalla liikennöi päivittäin 2-3 tavarajunaa ja yksi henkilöjuna suuntaansa. Lättähatuilla hoidettu paikallisjunaliikenne loppui 29.5.1988. Kemijärveltä (Isonkylän liikennepaikalta) eteenpäin kulkee viikossa muutama tavarajuna. Henkilöliikenne tällä osuudella loppui vuonna 1967.

Kemijärven radan peruskorjaus valmistunee kahden vuoden kuluttua. Kahdessa vuodessa ollaan edetty puoliväliin Misiin saakka. Sen sijaan Isokylä-Kelloselkä -rataosuus on lakkautusuhan alainen. Lappilaiset haluaisivat kuitenkin rakentaan uudestaan radan Kelloselästä Alakurttiin, jolloin avautuisi yhteys Muurmannin rataan. Lapin liitto on selvityksessään todennut hankkeen kannattavaksi. Laskelmien mukaan tavaraliikennettä Venäjältä Raaheen, Tornioon ja Luulajaan olisi vuosittain 1,9 miljoonaa tonnia.

Sähkövetoinen liikenne Rovaniemelle alkoi 1.12.2004.

Lähde Lapin Kansa, Resiina


Nastolan pysäkki keskellä ei mitään

13.01.2005 02:05

Jos satut matkaamaan taajamajunalla Lahdesta Kouvolaan, ja juna pysähtyy Nastolassa, älä vedä turhan hätäisiä johtopäätöksiä. Kunnan käyntikortti junamatkustajille on entisen sorakuopan reunalle ja teollisuusalueiden taakse Pysäkintielle rakennettu uusi junaseisake.

Seisakkeen tienoo on kaikkea muuta kuin kappale kauneinta Nastolaa. Asutusta seisakkeen lähistöllä ei vaikuta olevan lainkaan. Nastonharjun asuinalueelle matkaa on vajaa kilometri.

Uusi seisake on ollut käytössä sunnuntaista lähtien. Pysäkki päätettiin siirtää Uudestakylästä kirkonkylän tuntumaan, jotta se palvelisi aiempaa suurempaa joukkoa nastolalaisia.

Vielä tiistaina uudella seisakkeella oli hiljaista. Kello 13.04:n Kouvolan junaan nousi kaksi matkustajaa. Lahdesta Nastolaan saapui yksi junamatkustaja.

"Päin honkia! "

Kouvolalaiset Lilja ja Paavo Liimatta kummastelevat uuden pysäkin sijaintia.

- Olemme ihmetelleet, miksi pysäkki on tällaisessa paikassa. Parempi olisi ollut Uudessakylässä, serkkunsa luona Nastolassa kyläillyt Lilja Liimatta sanoo.

Pariskuntaa saattamassa ollut Aarne Heikkonen hämmästelee sitä, että paikoitusalue on rakennettu ainoastaan radan pohjoispuolelle. Kouvolan suunnan laitureille on kierrettävä viereisen Montarin alikulkutunnelin kautta.

- Miten vanhat ihmiset tuollaisesta selviävät? Pysäkki on ihan päin honkia suunniteltu, Heikkonen moittii. Hänen mielestään seisakkeen alue on jopa turvaton.

- Tämä on ollut pimeä paikka, jonne on kasaantunut epämääräistä porukkaa etenkin kesäisin. Aikakin kaksi autoa on poltettu hiekkamontussa. Uudenkylän seisakkeelle auton uskalsi jättää, mutta tänne ei, Heikkonen sanoo.

Halpaa kyytiä

Uudella pysäkillä on toki tyytyväisiäkin käyttäjiä. Rakokivessä asuva Veikko Virtanen aikoo jatkossa matkustaa Lahteen junalla. Uudenkylän pysäkkiä Virtanen ei ole käyttänyt.

Virtasen mukaan junakyydin etuna on etenkin hinta. Eläkeläiselle junamatka Nastolasta Lahteen maksaa vain 1,40 euroa (normaalihinta 2,70), kun bussilipusta saa pulittaa 3,90 euroa.

Lähde Etelä-Suomen Sanomat (net)


Talgon tilauskanta on hyvin pieni

12.01.2005 23:54

Talgo Oy:n tilanne on heikkenemässä. Kesällä on töihin ja työvoimavahvuuten tulossa notkahdus, kertoi toimitusjohtaja Tapani Tapaninaho maanantaina.

Nyt Otanmäen tehtaalla on töissä yhtiön koko henkilökunta: Otanmäessä 350 ja Oulussa 50.

- Mutta kun keväällä loppuu makuuvaunujen korinvalmistus, merkitsee se notkahdusta. Vaikka väki on juuri nyt kohtuullisen hyvin töissä, tilannetta ei todellakaan voi luonnehtia hyväksi, koska tilauskanta on pieni.

Talgon tilauskanta ulottuu vuoteen 2006, mutta sen edustamassa teollisuudessa tilauskannan pitäisi ulottua pidemmälle.

- Vaikka kiskokaluston puolella on pidemmällekin ulottuvia peruskorjaustöitä, ne eivät riitä korvaamaan loppuvia uustuotantoprojekteja. Teon alla olevat makuuvaunujen toimitukset loppuvat viimeistään ensi vuoden toukokuussa. Isot projektit ohjaavat kuormitustamme.

Makuuvaunutoimitus tarkoittaa VR:n makuuvaunuja, jotka tulevat Helsingin ja Rovaniemen välille.

Talgo on kehittänyt kaksikerroksisen sähköjunan, jonka molemmissa kerroksissa voi siirtyä esteettömästi vaunusta toiseen. Talgo 22:ksi ristitystä uutuudesta rakennetaan nyt koeajojunaa.

- Uskomme, että koejuna on pyörillä keväällä, jolloin pääsemme sitä koeajamaan.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen hankittavista junista oli alunperin määrä tehdä päätös tämän vuoden lokakuussa.

- Mutta tämä junakalustoprojekti on viivästymässä noin puoella vuodella. Tarjouskyselyn viivästymisestä on tullut tietoja: mahdollisia tilauksia tehdään vuoden 2006 ensimmäisellä puoliskolla", Tapaninaho toteaa.

Lähde Kainuun Sanomat 11.1


Salon aseman lipunmyynti suljettu kaapelivaurion vuoksi

12.01.2005 16:49

Salon rautatieaseman lipunmyynti on tilapäisesti pois toiminnasta Paimion ja Piikkiön välillä klo 14.30 rikkoutuneen sähkökaapelin vuoksi. Aseman lipunmyynti, lippuautomaatit ja puhelimet eivät vaurion vuoksi toimi. Junat pysähtyvät asemalle normaalisti.

Asemalle saa yhteyden matkapuhelinnumeroon 040 8627 088. Asemalla on klo 20.30 saakka matkustajia opastava virkailija, jonka tavoittaa kyseisestä puhelinnumerosta.

Vaurion korjaustöiden on arvioitu kestävän klo 23.00 saakka. Huomenna 13.1. lipunmyynnin on arvioitu toimivan normaalisti.

Lähde VR tiedote 12.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n31


Nuori tyttö kuoli junan alle Keravalla

11.01.2005 19:28

13-vuotias koulutyttö kuoli jäätyään tavarajunan töytäisemäksi Keravalla tiistaiaamuna. Onnettomuus sattui Vaihdekadulla noin kello 8.50, kun tyttö oli ylittämässä rautatien vartioitua tasoristeystä. Keravalaistyttö oli matkalla kouluun polkupyörällä, kun hän jäi Keravalta Porvooseen matkalla olleen tavarajunan töytäisemäksi. Juna kuljetti öljysäiliöitä.

Poliisin mukaan tyttö menehtyi onnettomuuspaikalla saamiinsa vakaviin vammoihin. Keski-Uudenmaan poliisi ja Uudenmaan liikennevahinkojen tutkijalautakunta selvittävät onnettomuuden syytä. Selvitettävänä on esimerkiksi, toimivatko puomit ja valot asianmukaisesti.

Lähde HS Tuoreet 11.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1101978234456


Mies kuoli tasoristeysturmassa Liperissä

11.01.2005 19:26

Ristinpohjantietä Kaarnalammin suuntaan matkalla ollut henkilöauto jäi junan alle Ristipohjan ylikäytävällä Liperissä tiistaina kello 13.25. Turmapaikka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Viinijärven asemalta Varkauden suuntaan.

Auto raahautui junan edellä 500 metriä ja murskautui pahoin. Autossa yksin ollut kuljettaja, 58-vuotias liperiläinen mies, menehtyi ilmeisesti heti.Tapahtumahetkellä näkyvyys oli hyvä. Poliisin mukaan on mahdollista, että junan tulosuunnasta paistanut aurinko häikäisi auton kuljettajan.

Junan veturi vaurioitui, mutta kolmessa matkustajavaunussa olleet matkustajat eivät loukkaantuneet onnettomuudessa. Pieksämäeltä Joensuuhun matkalla olleet matkustajat kuljetettiin autokyydillä eteenpäin.

Onnettomuus ei haitannut muuta junaliikennettä.

Lähde Verkko-Karjalainen
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Newsp=karj&Depa=tuoreimmat&Date=050111&Model=juttusivu.html&Story=1823249.txt&StDate=050111&StTime=19%3A16%3A00


VR laskee oikoradan taajamajunat raskaasti tappiollisiksi

10.01.2005 18:40

Ministeriön rahat junavuorojen ostoon pienenevät

Oikoradan tulo syksyllä 2006 muuttaa näkymiä Lahden asemalla. Asemaremontin lisäksi tapahtuu muutakin. Tutut siniset pikajunat katoavat, kun tilalle tulee nopeampaa ja tehokkaampaa uutta kalustoa.

Kun radalla voi ajaa yli 200 kilometriä tunnissa, on haaskausta pitää sillä kalustoa, jolla pääsee vain 140 kilometriä tunnissa. Tulevaisuuden kalusto Lahden asemalla on muutama punaharmaa pendolino, useita punaisia IC-junia ja monta punaista taajamajunaa.

Monta?

Lahden, Mäntsälän ja Järvenpään kautta Helsinkiin suuntaavien taajamajunien määrä on yhä täysi arvoitus. Mikäli junia ei tule tarpeeksi, työmatkojen siirtyminen autoista raiteille jää toteutumatta. VR on jo selvittänyt, että taajamaliikenne Lahden-Helsingin välillä on kannattamatonta ainakin aluksi.

- Tarvitaan Liikenne- ja viestintäministeriön rahaa, jotta rataosuus saadaan kunnolliseen käyttöön, VR-yhtiöiden kaukoliikennepäällikkö Ari Vanhanen sanoo.

Ministeriö ostaa VR:ltä rataliikennettä reiteillä, joiden lipputulot eivät riitä kannattamaan liikennöintiä. Neuvottelut oikoradan rahaosuudesta ovat parasta aikaa käynnissä. Ne kytkeytyvät suurempaan kuvioon.

Rata tulee, raha loppuu

Liikenne-ja viestintäministeriön ostorahat uhkaavat pienetä juuri samaan aikaan, kun oikorata valmistuu. Hallituskauden alussa päätetyssä kehysbudjetissa junaliikenteen ostoihin käytettävä raha pienenisi vuonna 2,7 miljoonaa euroa. Kuluvalle vuodelle rahaa on käytössä 39,7 miljoonaa euroa, mutta ensi vuodelle summa jäisi 37 miljoonaan euroon.

- Jos tähän ei tule muutosta, rahat eivät riitä nykyisinkään ostoihin ja meidän on karsittava aika rankasti. Kysymyksestä tulee äärimmäisen poliittinen ja se on vietävä päätettäväksi ministerityöryhmään, liikenneneuvos Petri Jalasto Liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

VR:n laskelmien mukaan Lahden-Helsingin välinen taajamajuna kerran tunnissa oikoradalla vaatisi noin kolmen miljoonan euron ostoja ministeriöltä vuodessa eli kutakuinkin saman verran kuin ostoihin käytettävissä oleva rahasumma uhkaa pienentyä.

- Neuvottelut kehysbudjetista käydään seuraavan parin kuukauden aikana. Muun muassa oikoradan työmatkaliikenteen hoitamiseksi olisi välttämätöntä saada lisää rahaa. Budjetin kehyksistä on kyllä pidetty todella tiukasti kiinni, Jalasto miettii oikoradan kohtaloa.

Tärkeysjärjestykseen

Jos rahaa ei tule lisää, ministeriö asettaa kovalla kädellä tärkeysjärjestykseen junareittejä.

- Hanko-Karjaa- ja Kotka-Kouvola-reittien sekä muutamien yöjunien ostot ovat silloin tarkassa harkinnassa, Jalasto kuvaa.

Näilläkään toimilla ei pienenevästä kakusta saada kerättyä kolmea miljoonaa euroa oikoradan ostoihin. Jalasto arvioi, että tulee rahaa lisää tai ei, edessä on tiukka vääntö siitä, mille osuuksille ministeriön ostoja saadaan.

- Oikoradan vaatima summa suurin piirtein puolittuisi, jos taajamajuna kulkisi kerran kahdessa tunnissa. Mutta se on aika vähän, kun kerran tunnissakaan ei ole kovin paljon työmatkaliikennettä ajatellen, Jalasto sanoo.

Lähde ESS 10.1
Lähde WWW http://www.ess.fi/Article.jsp?article=22895&category=23&main=21&days=0


Nurmeksen yrittäjät ihmettelevät epäasiallista radanpitoa

10.01.2005 09:45

Lausunnossaan vähäliikenteisten ratojen selvittämistyöryhmälle Nurmeksen Yrittäjät korostavat, että Porokylän ja Vuokatin välistä rataa ei pidä lakkauttaa, vaan perusparannustyöt on aloitettava viipymättä. Todellisia syitä ei ole voitu esittää myöskään Porokylän ja Lieksan välisen rataosan lakkauttamiseksi.

Lausunnossa ihmetellään, että vaikka liikenneministeri ja VR Cargon edustajat ovat julkisuudessa arvioineet Nurmeksen reitin olevan Siilinjärven rautatievaihtoehtoa parempi ja edullisempi, niin silti ministeri on ehdottanut investointeja pitemmän yhteyden muodostavalle Siilinjärven reitille. Samaan aikaan liikenneministeri on edellyttänyt alaisensa VR-Yhtymän toimivan terveiden liikeperiaatteiden mukaan.

- Eri rooleissaan ministeri on kuitenkin valinnut tuottoisimman vaihtoehdon oman hallinnonalansa yritysten toimintaedellytysten kustannuksella. Tällainen on epäasiallista radanpitoa, verotusta ja omistajapolitiikkaa, lausunnossa moititaan.

Yrittäjät tyrmäävät myös liikenneministerin ja virkamiesten esityksen, jonka mukaan metsäteollisuuden tulisi osallistua radanpitoon.

- Näkemys on epälooginen ja epäoikeudenmukainen, koska muilta teollisuudenaloilta ei vaadita samaa.

Yrittäjien mukaan valtion on paitsi omistettava myös ylläpidettävä rataverkosto asiallisessa kunnossa.

- Jos rahtia joudutaan kierrättämään lyhyemmän reitin huonon kunnon vuoksi, kuten nyt ainakin Pohjois-Karjalassa tapahtuu, niin tämä rataverkon osa ei ole liikennetarpeiden edellyttämässä kunnossa. Lausunnossa korostetaan, että rautatiet ovat kansallisomaisuuttamme. Siksi ratojen lakkauttamiseen on sovellettava teiden lakkauttamista koskevia periaatteita asianmukaisin vaikutusmahdollisuuksin.

- Kyse ei ole siitä, etteikö valtio yhä kykenisi ylläpitämään rataverkkoa. Paremminkin lienee niin, että virkakoneisto pyrkii tekemään tyhjäksi eduskunnan tahdon poliittisten päättäjien sitä tajuamatta.

Lähde Karjalainen 10.1.
Lähde WWW http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Newsp=karj&Date=050110&Depa=maakunta&Model=index.html


VR:ltä iso tilaus Pieksämäen konepajalle

10.01.2005 08:14

VR:n Pieksämäen konepaja on viime syksyn aikana tehnyt VR Cargolle 20 uuden teknologian sahatavaravaunua. Vuoden alussa konepaja aloitti työt uuden 25 vaunun tilauksen parissa.

Tilausten työllistävä vaikutus on ollut merkittävä. Sahatavaravaunujen kokoamiseen on osallistunut yli 20 työntekijää. Sama joukko jatkaa tuotannossa jälkimmäisen tilaussarjan loppuun. Yhden vaunun kokoaminen kestää noin 2,5 viikkoa. Koska konepaja huolehtii lähinnä vaunujen kokoamisesta, työllistävät tilaukset myös useita alihankkijoita. Konepaja ei julkista sahatavaravaunutilauksen arvoa.

Edistyksellistä tekniikkaa

Sahatavaravaunut on tehty tilaajan toivomusten mukaan. Yli 25 metriä pitkät ja maksimikorkeat vaunut ovat konepajan tuotannon suurimpia umpivaunuja, joissa tilankäyttö on maksimoitu. Ne ovat useita metrejä pitempiä kuin aiemmat tavaravaunut.

Uuden teknologian ansiosta vaunut on helpompi lastata ja purkaa. Sahatavaravaunujen pressuseinät on aiemmin pitänyt siirtää sivuun käsivoimin. Uusissa seinät ovat kaksiosaiset ja siirtyvät hydraulisesti.

Sahatavaravaunut myös kestävät aikaisempaa suurempia kuormia. Telit ovat uudenlaiset ja akselit kantavat kukin 25 tonnin painon. Toisaalta vaunut ovat kevytrakenteisia, mikä osaltaan lisää kantavuutta.

- Tekniikka on valtakunnallisesti edistyksellistä, kuvailee Pieksämäen konepajan päällikkö Erkki Puhakka .

Lähde Savon Sanomat (net)


Turvalaitevika Muuramessa myöhästytti junia

10.01.2005 00:14

Rautatien turvalaitevika Muuramessa myöhästytti sunnuntaina junaliikennettä. Esimerkiksi Jyväskylästä Turkuun matkannut laivajuna pääsi liikkeelle reilusti yli tunnin myöhässä. Laiva kuitenkin odotti. Vika ilmeni aamulla kymmenen aikaan ja se esti kahden kohtauspaikan käytön ( = Muurame ja Saakoski). Laitteet saatiin kuntoon iltapäivällä puoli kolmelta.

Junat myöhästelivät Jyväskylän ja Jämsän välillä

09.01.2005 21:35

 

Juna myöhästelivät Jyväskylän ja Jämsän välillä Saakoskella olleen turvalaitevian ja suuren matkustajamäärän takia. IC 91:lle ei saatu vaihteita käännettyä Saakoskella, joten junahenkilökunta käänsi vaihteet itse. Normaalisti vaihteet käännetään kauko-ohjauksella, mutta nyt modeemivika esti sen. Kulkutietä ei saatu turvattua, joten Jyväskylään ajettiin korkeintaan 50 km/h. Lopulta Jyväskylässä IC 91 oli tunnin ja 28 minuuttia myöhässä. IC 91:n perässä tullut P 811 myöhästyi myös noin 50 minuuttia. Jyväskylästä pääsi sitten lähtemään P 820 yli tunnin myöhässä. Myös S 94 lienee lähtenyt myöhässä, koska S 94:n lähtöaikana P 820 oli vielä Jyväskylässä.

Pieksämäellä vaihtojunat odottivat P 811:sta. P 73 Ouluun myöhästyi näin tunnin ja P 80 Helsinkiin noin 30 minuuttia. Kouvolassa P 80:n rikkimennyttä ikkunaa tutkittiin siten, että Kouvolasta lähdettiin 45 minuuttia myöhässä. S 45 teki ylimääräisen pysähdyksen Riihimäellä klo 19.25 ja otti Tampereelle ja Ouluun matkaavat kyytiin.

P 80:n konduktööri antoi ymmärtää että IC 149 Turkuun odottaa P 80:ta, joka saapui Pasilaan klo 20:07. Ei odottanut. Pasilassa näkyi myös muut kaukojunat olevan myöhässä. Eniten oli tuohon aikaan P 54 joka kulki 20 minuuttia jäljessä.

Katso myös: http://vaiski.net/uutta05.htm


Lappeenranta lähenee Helsinkiä lähivuosina

03.01.2005 23:16

Lappeenrannasta suorastaan lentää junalla lähivuosina Helsinkiin. Keravan ja Lahden välinen oikorata syö matka-ajasta jopa 39 minuuttia. Matka lyhenee vielä kymmenellä minuutilla Lahden ja Luumäen välisen radan tason noston ansiosta.

Kun nyt Helsinkiin pääsee nopeimmillaan noin kahdessa tunnissa 40 minuutissa, hujahtaa syksyllä 2006 pääkaupunkiin nopeimmillaan noin kahdessa tunnissa. Alle kahden tunnin matka-aika painuu vuonna 2010. Pendolino-vuoroja on luvassa ja mahdollisesti lisää junayhteyksiä.

Junaan hyppää jatkossa entistä useampi ennen henkilöautolla tai lentokoneella Helsinkiin matkustanut. Toki kuutostienkin imu ja vetovoima juuri kasvoi, kun Koskenkylän ja Kouvolan väli virtaviivaistui. Lisäksi kuutostien jatkohanke Lappeenrannan ja Imatran välillä lyhentää tulevaisuudessa vähän matka-aikaa.

Lappeenrannan lentoliikenteelle junien vauhti saattaa olla suonenisku. Helsinkiin menevät matkustajat varmasti vähenevät. Sen sijaan jatkolennoille menijöiden, joita nykyisistä lentomatkustajista on kaksikolmasosaa, rooli korostuu entisestään.

Aikataulupäätöksiä ensi kesänä

VR uskoo junaliikenteen kilpailukyvyn lisääntymiseen. - Tavoitteena on, että joskus pääsisimme noin tunnin matka-ajan lyhentymiseen. Esimerkiksi Imatralta matka-aika lyhenisi nykyisestä 3 tunnista 11 minuutista kahteen tuntiin 10 minuuttiin, visioi VR:n kaukoliikennepäällikkö Ari Vanhanen.

Syksyllä 2006 valmistuva Kerava-Lahti -oikorata vaikuttaa aikatauluihin ja junavuoroihin. Päätöksiä tehtäneen ensi kesänä.

- Hitaimpia sinisiä pikajunia poistetaan ja radalle tulee myös Pendolino-liikennettä. Junavuoroja tulee lisää. Aika iso muutos on tulossa, myhäilee Vanhanen.

Matkalippujen hinnat eivät matka-ajan lyhenemisen takia nouse. Sen sijaan matkasta joutuu maksamaan enemmän sen takia, että radalla liikkuu enemmän entistä kalliimpia junatyyppejä IC- ja Pendolino-junia.

- Viime vuonna rautatieliikenne voitti markkinaosuutta henkilöautoilta. Toki suurin osa matkoista tehdään edelleen henkilöautoilla. Suuntaus on kuitenkin se, että junien matkustajamäärät kasvavat edelleen tänä vuonna.

- Matka-aika on tärkeä tekijä. Matkustajamäärien kasvu on ollut suurinta siellä, missä matkat ovat nopeutuneet eniten. Suurin kasvu oli pääradalla Tampereelle ja Jyväskylään. Riihimäeltä itään matka-ajat jopa hidastuivat ja matkustajatkin vähenivät.

Vanhasen mukaan yhteyksien nopeutuminen tuo noin kolmen-neljän prosentin kasvun vuositasolla.

- Oikoradalle odotetaan jopa 20 prosentin kasvua lähivuosina.

Lähde Etelä-Saimaa 3.1
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi/alueuutiset/juttu1/sivu.html


Uusikylän seisake siirtyy sunnuntaina Nastolaan

03.01.2005 20:32

Nastolassa otetaan käyttöön uusi, keskeisemmällä paikalla kirkonkylää sijaitseva seisake 9. tammikuuta. Junat eivät tämän jälkeen pysähdy enää Uudenkylän seisakkeella. Uusi seisake sijaitsee viisi kilometriä Uudenkylän seisakkeesta Lahteen. Seisakkeelle on opastus Pysäkintieltä (entinen Valtatie 12), Nastolan keskustan kohdalta.

Henkilöjunat pysähtyvät Nastolassa entiseen tapaan: viisi taajamajunavuoroa Helsingistä Kouvolaan sekä viisi taajamajunaa Kouvolasta Helsinkiin. Nastolasta lähtevät matkustajat voivat ostaa matkaliput junissa konduktööreiltä ilman lisämaksua.

Uudella seisakkeella on korkea laituri ja laiturikatos. Läheisyyteen on tehty asfaltoitu, valaistu pysäköintialue ja taksipaikka. Myöhemmin keväällä sinne saadaan myös pyörätelineet. Tasoristeyksen poistamisen ansiosta alueen turvallisuus on parantunut. Uuden seisakkeen on rakennuttanut Ratahallintokeskus.

Lähde VR tiedote 3.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n34


Raitiolinja 7 kulkemaan Kampin keskuksen kautta

03.01.2005 20:27

Raitiolinja 7 siirretään kulkemaan tulevan Kampin keskuksen kautta. Liikennesuunnittelijoiden ehdotuksen mukaan pysäkit ovat Scandic-hotellin hotellin edessä Simonkadulla ja Sähkötalon kohdalla Fredrikinkadulla.

Uusi kiskotus rakennetaan Simonkadulle melko jyrkkään Kampinmäkeen Mannerheimintien risteyksestä ylöspäin. Rataprofiilissa on kuuden prosentin nousu. Raitiovaunulinja puikkelehtisi ensin Simonkadulta Urho Kekkosen kadulle ja sitten Fredrikinkatua Arkadiankadulle.

Ongelmia aiheuttavat kolme 90 asteen kadunkulmaa, joista matalalattiavaunujen pitäisi pystyä kääntymään. Saksalaisen konsultin mukaan kääntyminen kuitenkin onnistuu, mutta kisko ja vaunujen pyörät kuluvat normaalia nopeammin. Kääntyminen aiheuttaa myös lisä-ääniä.

Liikennesuunnittelijat kaavailevat myös, että jos Kampin kautta kulkevat 7-ratikka toteutuu, raitiolinja 2:n uusi reitti voisi tulevaisuudessa jatkua Kampista Fredrikinkatua Bulevardille ja sieltä Länsisatamaan. Rautatieasemalle kummatkin linjat kurvaisivat Aleksanterinkadulta uutta Mikonkadun yhteyttä pitkin.

Jos uudet raitiolinjat päätetään rakentaa, ne toteutettaisiin vuosien 2005-08 aikana.

Lähde HS 20.12 & 21.12


Turun-Toijalan-rata poikki kolarin takia

03.01.2005 15:05

Henkilöauto ajoi Pieksämäeltä Turkuun liikennöivän pikajunan kylkeen noin klo 13.30 maanantaina. Ainakin yksi henkilöautossa ollut loukkaantui turmassa, joka keskeytti Turun ja Toijalan välisen junaliikenteen useaksi tunniksi. Junan matkustajat eivät loukkaantuneet.

- Kolari aiheutti vaurioita sähkörataan ja pikajunan jarrulaitteisiin. Juna on kiskoilla, mutta sähköradan vaurioiden korjaaminen ja junan liikennöintikuntoon saattaminen vie useita tunteja, liikenteenohjaaja Manu Haapala VR:ltä kertoi kahden aikaan iltapäivällä.

Lähde HS Tuoreet 3.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978159663


Junaliput kallistuivat vuodenvaihteessa

02.01.2005 00:39

Junalla matkustaminen kallistui uudenvuoden myötä. Junalippujen hinnat nousivat keskimäärin 2,2 prosenttia niin kaukoliikenteessä kuin pääkaupunkiseudun vyöhykeliikenteessäkin.

Liputta matkustaville mätkäistävät tarkastusmaksut nousivat 50 eurosta 60 euroon koko maan junissa ja Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten sisäisessä liikenteessä.

Lähde Keskisuomalainen (net)