Artikkelihaku

Resiina 2/2024

Kansi 2/2024

  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Porvoon radan alkuvuodet
  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Yksityisrautatien jälkeinen aika
  • Junakuvauksen monet mahdollisuudet

Rautatieuutiset 2001

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu


Katkennut Karjalan-rata hidasti liikennettä

29.12.2001 10:40

Junaliikenne katkesi Karjalan radalla torstaiaamuna 20.12, kun myrsky kaatoi puita radalle Luumäen ja Taavetin välillä, jolloin sähköjohtimet vaurioituivat. Matkustajat kuljetettiin linja-autoilla Kouvolan ja Lappeenrannan välillä. Kaksi Helsingin ja Joensuun välillä kulkevaa junaa myöhästyi 1-2 tuntia ja Venäjälle matkalla ollet kaksi junaa 3-4 tuntia. Tavarajunia peruttiin. Liikenne radalla käynnistyi puolilta päivin, kun toinen raide saatiin liikennöitävään kuntoon. Junat myöhästelivät iltapäivällä puolisen tuntia. Liikenne radalla palautui normaaliksi jo torstai-iltana, joten joulun menoliikennettä katko ei haitannut. VR oli varannut joululiikenteeseen eniten ylimääräisiä vuoroja lauantaiksi 22.12.

Lähde HS 21.12
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20011221KO12


Osa pikajunista muuttuu halvemmiksi taajamajuniksi

29.12.2001 10:35

VR lisää ensi vuoden alussa sellaisten juniensa määrä, joissa ei ole paikanvarausta eikä junalipun hintaan sisältyvää paikkamaksuakaan. Aikataulukauden vaihtuessa 7. tammikuuta 38 pikajunaa muuttuu taajamajuniksi, jotka ovat hinnaltaan VR:n edullisinta junatyyppiä. Taajamajunassa matkustaja maksaa vain matkasta, ei paikasta. Pikajuniin tuli pakollinen, junalippuun sisältyvä paikanvaraus lippu-uudistuksen myötä viime kesäkuussa. Muutos nosti lipun hintaa pisimmillä väleillä 24 markkaa.

Lähde HS 21.12
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20011221KO11


Laatusertifikaatti Itä-Suomen ratakeskukselle

29.12.2001 10:32

Oy VR-Rata Ab:n Itä-Suomen ratakeskus on saanut ISO 9002 –laatusertifikaatin. Sertifikaatin on myöntänyt SFS-Sertifiointi Oy. Laatujärjestelmä sisältää radanpitoon liittyvät kokonaispalvelut: rakentamisen urakoinnin, kunnossapitopalvelut ja projektinjohtotehtävät. VR-Radan kaikki päätoiminnot on nyt sertifioitu. Yhtiöön kuuluva Sähköasennuskeskus sai sertifikaatin vuonna 1999, Sähkökunnossapitokeskus vuonna 2000, Etelä- ja Pohjois-Suomen ratakeskukset lokakuussa 2001 ja Länsi-Suomen ratakeskus joulukuussa 2001. Myös Kaipiaisten kiskohitsaamolla ja Haapamäen kyllästämöllä on sertifikaatti. VR-Radan toimialaan kuuluvat ratojen suunnittelu, rakentaminen ja kunnossapito. Yhtiön suurin asiakas on liikenne- ja viestintäministeriön alainen Ratahallintokeskus. Yhtiö urakoi myös teollisuuslaitosten ja satamien yksityisraiteita.

Lähde VR tiedote 18.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n23


Lipunmyynti Vihannin asemalla loppui

21.12.2001 12:21

Lipunmyynti Vihannin asemalla loppui maanantaina 10.12., kun lipunmyyjä jäi vuorotteluvapaalle, eikä tilalle pystytty järjestämään sijaista. Aseman odotustilat pysyvät kuitenkin auki entiseen tapaan.

Kuin lohdutuspalkintona VR:stä kerrotaan, että kesäkuun alussa Helsingistä Ouluun liikennöinnin aloittava Pendolino-juna pysähtyy myös Vihannissa. Pendolino lähtee Helsingistä aamulla klo 5.20 ja on perillä Oulussa klo 11. Takaisin Oulusta Pendolino lähtee klo 15.45 ja on perillä Helsingissä klo 21.

Lähde Raahen Seutu 11.12.2001


LIPUNMYYNTI LOPPUU KEURUUN ASEMALLA

15.12.2001 17:29

Lipunmyynti Keuruun asemalla loppuu 20.12. Aseman odotustilat ovat asiakkaiden käytössä vuoden loppuun asti. Tämän jälkeen asema suljetaan. Liikenne Keuruulta jatkuu kuitenkin normaalisti.

Lipunmyynti lopetetaan, koska myynti on vähäistä eikä asemalla nykyisellään ole muita toimintoja kuten liikenteenhoitoa. Lippuja voi 20.12. jälkeen ostaa ilman palvelumaksua junasta konduktööriltä. Lippuja myyvät myös Mäkelän ja Töysän matkatoimistot Keuruun keskustassa.

Keuruulta liikennöivät junat muuttuvat taajamajuniksi 7.1.2002 alkaen

Kaikki Keuruulta liikennöivät junat muuttuvat 7.1.2002 alkaen taajamajuniksi. Taajamajuna on junatyypeistä edullisin eikä siinä ole lainkaan paikanvarausta. Lipun hinta toisessa luokassa yli 75 kilometrin matkoilla on 18 markkaa halvempi kuin pikajunassa.

Keuruun aseman tiloihin pyritään löytämään uutta toimintaa. Vuonna 1897 käyttöön otetun aseman on suunnitellut arkkitehti Bruno Granholm. Rakennuksen omistaa Ratahallintokeskus ja se on suojelukohde.

Lähde VR Uutiset
Lähde WWW http:\\www.vr.fi


Helsingin seudulle meluntorjuntaohjelma

15.12.2001 12:05

Ratahallintokeskus (RHK), Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV) ja seudun kunnat ovat laatineet ensimmäisen yhteisen koko seudun kattavan rautatieliikenteen meluntorjuntaohjelman. Yli 55 dB(A):n suuruiselle rautatieliikenteen melulle altistuu seudulla tällä hetkellä noin 9 100 asukasta ja vuonna 2020 noin 17 500 asukasta ilman meluntorjuntatoimenpiteitä. Toimenpiteiden jälkeen yli 55 dB(A):n suuruiselle rautatieliikenteen melulle altistuu seudulla noin 4 600 asukasta. Ohjelma sisältää meluesteiden rakentamista neljässätoista kohteessa, joiden yhteenlaskettu estepituus on noin 45 km.

Lähde RHK tiedote 14.12
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Pääradan kunnat sopivat liikennehankkeista

15.12.2001 12:02

Keski-Uudenmaan ja Hyvinkään-Riihimäen seudun kunnat ovat saaneet valmiiksi yhteisen liikennejärjestelmäsuunnitelman Kehylin. Suunnitelma sisältää keskeiset liikenteen kehittämishankkeet ja niiden toteuttamisjärjestyksen. Hankkeessa ovat mukana kahdeksan kunnan lisäksi Uudenmaan ja Hämeen liitot, ratahallintokeskus, Uudenmaan ja Hämeen tiepiirit, Etelä-Suomen lääninhallitus ja liikenneministeriö.

'Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaikki mukana olevat kunnat saivat aikaan täysin yksimielisen sopimuksen liikenteen kehittämisestä', pelkisti Tuusulan kunnaninsinööri Antti Kalliomäki Kehylin julkistamistilaisuudessa Järvenpäässä. Osapuolet sopivat suunnitelmassa mm. liikennehankkeiden kiireellisyysluokituksesta. Ensimmäiseen luokkaan pääsivät mm. Keravan-Lahden oikorata, pääradan taajamajunatarjonnan kehittäminen ja Keravan kaupunkirata.

Kiireellisimpään luokkaan kirjattiin myös joukkoliikenteen lippujärjestelmän kehittäminen niin, että tulevaisuudessa on mahdollista yhdellä edullisella lipulla matkustaa paitsi yhteistyöalueen sisällä myös pääkaupunkisedulla.

Lähde HS 13.12
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20011213KA6


VR:n joulunajan liikenteessä lisäjunia Pohjois-Suomeen

10.12.2001 20:49

VR on varautunut joulun kaukoliikenteeseen koko kalustollaan. Liikenteessä on päivittäin 20.12. alkaen useita lisäjunia Helsingistä Rovaniemen ja Kolarin suuntaan ja takaisin. Ylimääräisten vuorojen lisäksi normaaliliikenteen juniin liitetään lisävaunuja.

Joulunajan menoliikenne rautateillä hajaantuu useille päiville. Suosituimmiksi joulun menoliikenteen matkustuspäiviksi VR:llä odotetaan perjantaita 21.12. ja lauantaita 22.12. Makuupaikat perjantain yöjuniin on loppuunmyyty. Myös lauantaina ja sunnuntaina Kolariin lähtevät yöjunat ovat loppuunmyytyjä, mutta Rovaniemelle lähteviin juniin löytyy vielä makuupaikkoja. Kaikissa joulunajan päiväjunissa on vielä paikkoja jäljellä.

Peruutuspaikkoja kannattaa kysellä, koska kaikki lunastamatta jääneet liput tulevat myyntiin uudestaan. Ennakkoon tilatut istumapaikat joulun alla lähteviin juniin pitää lunastaa viikkoa ennen ja makuupaikat kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää. Matkan suunta vaikuttaa lunastusajankohtaan.

Joulunajan paluuliikenne porrastuu useille päiville aina loppiaisen jälkeiseen viikonloppuun 5.-6.1.2002 saakka.

Jouluna liikenne hiljenee

Aatonaattona 23.12. junat kulkevat kuten sunnuntaisin muutamin poikkeuksin. Osa vuoroista on peruttu ja muutama lisäjuna täydentää liikennettä. Jouluaattona ja joulupäivänä junavuorojen määrä vähenee.

Jouluaattona 24.12. ja joulupäivänä 25.12. kulkevista junista laaditut luettelot ja muut joulunajan poikkeusaikataulut löytyvät kaukoliikenteen taskuaikataulusta, Internetistä osoitteesta www.vr.fi, teksti-tv:n sivulta 430 tai asemilta. Keskiviikkona 26.12. junat kulkevat sunnuntaiaikatauluilla. Liikennettä täydentää Kolarista klo 16.50 Helsinkiin ja Helsingistä klo 20.28 Kolariin kulkeva yöjuna.

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä 27.-30.12. junat noudattavat pääosin normaalia aikataulua, lisäksi muutama ylimääräinen juna on kulussa. Sunnuntaina 30.12. osa vuoroista on peruttu.

Uusi vuosi ja loppiainen pienin poikkeuksin

Uudenvuodenaattona 31.12. junat kulkevat kuten maanantaisin, mutta iltapäivällä ja illalla useita junavuoroja on peruttu. Liikennettä täydentää muutama lisäjuna. Uudenvuodenpäivänä 1.1.2002 junat kulkevat sunnuntaiaikatauluilla. Liikennettä täydentää Helsingistä klo 20.28 Kolariin ja Kolarista klo 16.50 Helsinkiin lähtevä juna. Sen sijaan illan viimeinen juna Helsingistä (lähtöaika klo 23.14) Kouvolaan ei kulje.

Keskiviikkona 2.1. junat kulkevat kuten maanantaisin, mutta lisänä on kaksi ylimääräistä junaa.

Loppiaista edeltävinä päivinä 3.-5.1. junat kulkevat normaalin aikataulun mukaisesti. Liikenteessä on muutamia lisäjunia Helsingistä Kolariin ja Rovaniemelle sekä takaisin. Loppiaisena 6.1. junat noudattavat sunnuntaiaikatauluja. Tampereen ja Turun välillä kulkee yksi lisäjuna (lähtöaika klo 6.40).

Lipunmyynnit ja junamaatit suljettuina uudenvuodenyönä

Asemien lipunmyynnit suljetaan uudenvuodenaattona 31.12. viimeistään kello 18.00 ja lipunmyyntiautomaatit kello 21.00. Konduktöörit myyvät junissa lippuja läpi yön.

Euron käyttöönoton vuoksi junamaatit ja uudenvuodenpäivänä avoinna olevat lipunmyynnit aukeavat 1.1. aikaisintaan kello 9.00. Junamaateista saa rahanvaihtojakson ajan 1.1.-28.2. yhden euron alennuksen, kun ostaa junalipun pankki- tai luottokortilla.

Lähde VR


Ratalaitteiden rikkominen toi ehdollista

02.12.2001 21:42

Nurmeksen käräjäoikeus on tuominnut istunnossaan Lieksassa kolme lieksalaista nuorta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin rautatien tasoristeyksen turvalaitteiden j aopastaiden hajottamisesta Lieksan Sokojoella viime heinäkuussa. Nuorukaiset joutuvat korvaamaan Oy VR-Rata Ab:lle myös aiheuttamistaan vahingoista yli 11000 markkaa. Yksi pojista oli tekoaikaan täyttänyt 18 vuotta ja hän sai syytteen mukaisesti liikennetuhotyöstä viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Kaksi nuorempaa poikaa oikeus tuomitsi samasta rikoksesta nuorena henkilönä molemmat kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Syytteen mukaan pojat yhdessä ja yksissä tuumin rikkoivat Oy VR-Rata Ab:n omistamia ja kevyttä liikennettä varten asennettuja liikenteen ohjaus- ja varoituslaitteita Sokojoen ylikäytävällä 9.7 viime kesänä.

Lähde HS 29.11 s. A 9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


Jyväskylän matkakeskuksen peruskivi muurattiin

02.12.2001 21:35

Jyväskylän matkakeskuksen peruskivi muurattiin maanantaina 26. marraskuuta. Matkakeskus yhdistää nykyisin erillään toisistaan olevat bussi- ja junaliikenteen asemapalvelut saman katon alle. Jyväskylä on ensimmäinen matkakeskus, joka rakennetaan kokonaan uudeksi yhteisterminaaliksi. Loka-marraskuussa 2002 valmistuva terminaali tulee toimimaan esimerkkinä muille yhdistetyille matkakeskuksille. Jyväskylän matkakeskushankkeen päävastuu on Jyväskylän kaupungilla. Liikenne- ja viestintäministeriö on mukana rahoittamassa matkakeskuksen rakentamista sekä informaatiojärjestelmää ja esteettömien ratkaisujen toteuttamista. Matkakeskus yhdistää junaliikenteen sekä bussien kauko- ja paikallisliikenteen palvelut yhteen paikkaan. Asiakas saa eri liikennemuotojen liput ja aikataulutiedot samalta luukulta. Matkakeskuksessa kiinnitetään erityistä huomiota myös tilojen esteettömyyteen ja keskeiseen sijaintiin kaupungissa.

Lähde LM tiedote 26.11
Lähde WWW http://www.mintc.fi/www/sivut/dokumentit/tiedote/liikenne/ti261101233fin.htm


HMVY:n Nettisivut Uusittu!!

28.11.2001 21:23

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry:n nettisivut on uusittu ja niiden paikka on nykyään osoitteessa http://www.cc.jyu.fi/~lakiju/hmv.html

Lähde Haapamäen Museoveturiyhdistys ry
Lähde WWW http://www.cc.jyu.fi/~lakiju/hmv.html


YTV ei lunasta VR:n vanhoja Sm1/Sm4-junia

25.11.2001 14:34

YTV:n hallitus päätti, että se ei käytä oikeuttaan lunastaa YTV:n liikenteessä käytettyjä Sm1- ja Sm4 –junia. Mahdollisuus lunastukseen oli voimassa kuluvan vuoden loppuun. Kuntien lausunnoissa todettiin mm. että YTV:n tulee jatkaa neuvotteluja VR Oy:n kanssa lähijunaliikenteen kustannuksien alentamiseksi sopimusteitse, ja toivottiin lähijunaliikenteen kustannusrakenteeseen läpinäkyvyyttä. Junaliikenteen hinta olisi saatava samalle tasolle bussiliikenteen kanssa.

Kalustohankinnan selvitystyötä päätettiin YTV:n johdolla jatkaa. Selvitetään mm. vaihtoehdot yhteisen kalustoyhtiön muodostamiseksi (liikennöinti ja junakaluston omistus erotetaan toisistaan), uuden junakaluston hankintaprosessi, tarkennetaan kaluston tekniset ja palveluvaatimukset sekä tarkennetaan lähijunaliikenteen kilpailuttamismalli. Lähtökohtana pidetään keskiviikkona julkistettua Liikenne- ja viestintäministeriön mietintöä.

Tulevaisuudessa YTV-alueen lähijunaliikenteen hoitamiseksi tarvitaan uusia junia 120–130 kpl. Kalustohankinnan arvo on noin 500 miljoonaa euroa.

Lähde YTV tiedote 16.11
Lähde WWW http://www.ytv.fi/uutiset/uutinen.php?id=1423


JUNALIIKENNE PALAUTUMASSA NORMAALIKSI

18.11.2001 11:27

Junaliikenne palautuu lauantai-aamuun mennessä lähes normaaliksi viimeöisen myrskyn jäljiltä. Kaukoliikenteen matkustajia pyydetään varautumaan noin 30-60 minuutin myöhästymisiin vielä perjantai-illan aikana erityisesti rantaradalla ja Itä-Suomessa. Rantaradan lähiliikenne on noin 10 minuuttia myöhässä.

Korjaustöiden Turku-Toijala-välillä arvioidaan valmistuvan klo 16 mennessä. Ensimmäiset junavuorot tällä välillä ovat P 811 Turusta klo 14.50 ja IC 814 Tampereelta klo 14.56.

Lahden ja Kouvolan välillä molemmat raiteet on saatu käyttöön lukuun ottamatta Uusikylä-Kausala-väliä. Siellä sähköratalaitteiden korjaustyöt jatkuvat toisella raiteella vielä viikonlopun ajan. Raide saadaan liikennöitävään kuntoon maanantai-iltapäivään mennessä. Matkustajia pyydetään varautumaan junien myöhästymisiin myös viikonlopun aikana.

Helsingin ja Turun välillä molemmat raiteet saadaan käyttöön perjantain iltapäiväruuhkan jälkeen.

Lähde VR uutiset
Lähde WWW http://www.vr.fi/yhtyma/uutis.html


Myrsky kiusaa suomea

15.11.2001 22:09

Pohjanmaan ja Porin junaradat olivat illan mittaan poikki, samoin Lahden ja Kouvolan välinen rata.Tampereella raivattiin illan mittaan junaraiteille kaatuneita puita. Rauman ja Porin hätäkeskuksista puolestaan kerrotaan, että myrskyn takia soittoja on tullut lähes kaaokseen asti. Myrsky on irrottanut rakennusten kattoja ja katkonut puita teille ja sähkölinjoille. Rauman satamassa myrskyn kymmenen minuutin keskituulen nopeus on ollut jopa 31 metriä sekunnissa.

Lähde MTV3
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?89880


Tervajoen asema suljetaan

09.11.2001 22:10

Lipunmyynti Tervajoen asemalla loppuu 15.11.2001, ja samalla asema suljetaan. Syynä ovat liikenteenhoidon uudelleenjärjestelyt. Junien liikennöintiin ei tule muutoksia. Lippuja voi aseman sulkemisen jälkeen ostaa ilman palvelumaksua junasta konduktööriltä. Paikkatiedot voi ennen matkaa varmistaa VR:n puhelinpalvelusta Vaasan ja Seinäjoen asemilta, puh. 0100 5550 tai 0100 5000. Tervajoen asema on valmistunut v. 1883 ja rakennus on Ratahallintokeskuksen omistuksessa.

Lähde VR
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n36


Poliisi kaipaa Tampereen junaturmassa loukkaantuneita

04.11.2001 16:56

Poliisi toivoo, että Tampereella viime perjantaina sattuneessa junaonnettomuudessa loukkaantuneet henkilöt ottaisivat yhteyttä. Jutun tutkintavastuu on Tampereen poliisilla, mutta suurin osa matkustajista asuu muualla kuin Tampereella. -Kaipaamme myös sellaisia henkilöitä, jotka ovat hakeutuneet hoitoon esimerkiksi oman kotipaikkakuntansa terveyskeskukseen, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Harri Nojonen.

Onnettomuusiltana kolmisenkymmentä henkilöä vietiin tarkastettaviksi ja hoidettaviksi Tampereen yliopistosairaalan ja Hatanpään sairaalan ensiapuasemille. Kaikkien vammat olivat lieviä, ja viimeisetkin pääsivät lähtemään sairaalasta kotiin eilisen aikana.

Veturin ja henkilöjunan törmäyksen tutkinta on vielä melko alkuvaiheessaan. Ajorekisterilaitteiden tietoja puretaan Nojosen mukaan alkavan viikon aikana. Veturinkuljettajaa on tarkoitus kuulustella sitten, kun tekninen tutkinta on hieman edennyt. - Tapahtumien kulku on nyt hyvin selvillä, mutta syyt jotka onnettomuuteen johtivat ovat vielä hämärän peitossa, sanoo Nojonen.

Viime perjantaina noin kello 18.30 sattuneessa onnettomuudessa Tampereen ratapihalla liikkunut veturi törmäsi junaan, joka oli juuri lähdössä Haapamäen kautta Seinäjoelle. Veturin oli määrä siirtyä vetämään Turkuun menevää junaa. Onnettomuuden vuoksi Turun juna myöhästyi noin tunnin ja Seinäjoen junan matkustajat kuljetettiin perille bussilla. Muuten onnettomuus ei juuri aiheuttanut junien myöhästymisiä. Sekä veturi että henkilöjuna joutuvat korjattaviksi.

Poliisi tutkii onnettomuutta mahdollisena liikenneturvallisuuden vaarantamisena eli pyrkii selvittämään, onko joku rikkonut rautatieliikenteen turvallisuusmääräyksiä. Onnettomuustutkintakeskus tekee oman selvityksensä, jonka tavoitteena on ennen kaikkea turvallisuuden parantaminen jatkossa. Junassa onnettomuushetkellä olleilta matkustajilta poliisi kaipaa tietoja vammojen lisäksi myös omaisuusvahingoista, esimerkiksi särkyneistä silmälaseista. Yhteyttä voi ottaa oman paikkakunnan poliisiin tai Tampereen poliisin päivystykseen. Junaan jääneet matkatavarat on siirretty Tampereen rautatieaseman laituritoimistoon.

Lähde MTV3
Lähde WWW www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa


Junaliikenne sujuu Tampereella normaalisti

03.11.2001 17:33

Junat eivät enää tänään myöhästele ainakaan Tampereen eilisen onnettomuuden takia. Käytännössä turma viivästytti vain kahta junaa. Tampereen eilinen junaonnettomuus ei vaikuta tämänpäiväisiin juna-aikatauluihin. Jo illalla liikenne sujui pian törmäyksen jälkeen normaalisti. VR:n liikenteenohjaamon mukaan onnettomuus myöhästytti illalla ainoastaan kahta junaa. Törmäyksen kohteeksi joutunut juna joutui jäämään Tampereelle ja se korvattiin bussilla. Oriveden ja Haapamäen kautta Seinäjoelle lähtöä tehneeseen junaan törmännyt veturi olisi tarvittu Turun junaan. Sen tilalle jouduttiin hankkimaan toinen veturi, mikä viivästytti Turun junaa tunnilla.

Onnettomuustutkintakeskus ja poliisi aloittivat jo illalla törmäyksen tutkinnan. Työtä jatkettaneen tänään. Onnettomuus sattui illalla puoli seitsemältä, kun ratapihalla liikkunut veturi törmäsi raiteella olleeseen matkustajajunaan. Juna oli juuri lähdössä Oriveden ja Haapamäen kautta Seinäjoelle, ja siinä oli hieman toistasataa matkustajaa. Kolarissa sai lieviä ruhjeita ja naarmuja kolmisenkymmentä ihmistä.

Lähde MTV3
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?88226


Sr1 törmäsi pikajunaan

02.11.2001 22:06

Tampereen rautatieasemalla on aiemmin illalla sattunut junaonnettomuus, jossa alustavien tietojen mukaan loukkaantui noin 30 henkilöä. Vammat olivat kuitenkin lieviä eli mm. ruhjeita ja naarmuja. Loukkaantuneita on viety tarkastettaviksi ja hoidettaviksi Tampereen yliopistosairaalaan ja kaupunginsairaalaan Hatanpäälle.

Onnettomuus sattui illalla noin kello 18.30. Ratapihalla liikkunut veturi törmäsi raiteella olleeseen matkustajajunaan, joka oli juuri lähdössä Oriveden ja Haapamäen kautta Seinäjoelle. Veturi taas oli määrä kiinnittää Turkuun lähteviin matkustajavaunuihin. Liikenteenohjauspäällikkö Juha Sairasen mukaan onnettomuuden vaikutukset muuhun junaliikenteeseen jäävät vähäisiksi. Turun juna lähti Tampereelta myöhässä, ja Seinäjoen junan matkustajille järjestettiin illalla korvaavia kuljetuksia. Muut junat eivät Sairasen mukaan myöhästy onnettomuuden vuoksi. Tampereen ratapihalla joudutaan kuitenkin tekemään uusia raidejärjestelyjä, sillä törmäyksessä kolhiintunut matkustajajuna pysyy tapauksen tutkinnan ajan paikallaan. Poliisin lisäksi myös Onnettomuustutkintakeskus ryhtyy selvittämään tapahtumien kulkua.

Lähde MTV3
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?88208


Kolmessa tunnissa junalla Pietariin 2006

01.11.2001 18:48

Suomalais-venäläinen työryhmä arvioi, että Helsingistä olisi mahdollista päästä junalla neljässä tunnissa Pietariin vuonna 2003. Tosin ehkä vain venäläisellä kalustolla, sillä VR ei haluaisi ryhtyä modernisoimaan Sibelius-junaansa nopeuden nostoa varten. Yhtiö hyppäisi mieluummin suoraan kallistuvakoriseen nopeaan junaan, joka työryhmän kaavailuissa aloittaisi itäliikenteen vuonna 2005 nopeudella 200 kilometriä tunnissa. Tuolloin matka kestäisi runsaat neljä tuntia. Venäjän presidentin Vladimir Putinin haikailemaan kolmeen tuntiin päästäisiin 2006, kun Keravan-Lahden oikorata olisi valmis ja Luumäeltä Vainikkalaan kulkisi myös toinen kiskopari. Nyt matkaan menee runsaat viisi tuntia. Tavoitteet vaatisivat myös nykyistä joustavampia rajamuodollisuuksia.

Lähde HS 1.11
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20011101KO26


Pendolino 8 vaurioitui merimatkalla

25.10.2001 14:29

Helsingin Sanomien mukaan Italian Savonasta laivassa rahdattu Pendolino-juna on Biskajanlahden myrskyssä viime viikon lopulla kaatunut ja vaurioitunut pahoin. Juna otetaan ulos laivasta Le Havressa tänään ja viedään takaisin Italiaan korjattavaksi.

Lähde Helsingin Sanomat 25.10.2001
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011025KO14


Kilpailu YTV-alueella alkaisi aikaisintaan 2005

24.10.2001 20:53

Henkilöjunaliikenteen kilpailuttaminen alkaa Helsingin seudun lähijunaliikenteestä aikaisintaan vuonna 2005 tai 2006 - jos silloinkaan. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä esittää, että ensimmäisessä vaiheessa kilpailuttaminen koskisi junaliikennettä Helsingistä Leppävaaraan, Tikkurilaan, Vantaankoskelle, Espoon keskukseen ja Keravalle. Kilpailuttamisen mahdollistamiseksi koko lähijunakalusto uusittaisiin ja junien ostajaksi ja omistajaksi perustettaisiin uusi yhtiö.

Minkäänlaisia päätöksiä lähiliikenteen kilpailuttamisesta tai kalustoyhtiön perustamisesta ei ole vielä tehty. Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinosen mukaan rautatieliikennettä ei avata nykyisen hallituksen aikana kilpailulle "enempää kuin Euroopan unionin direktiivit edellyttävät". Lausunnollaan Heinonen viittasi uuteen direktiivien mukaiseen rautatielakiin, jota liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parhaillaan. Lakiehdotukseen ei tiettävästi sisälly kilpailuttamispakkoa.

Lähde HS tuoreet 24.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20011024OL42


Pendolinolla ensi vuonna Ouluun ja Kuopioon

17.10.2001 09:09

Pendolino-junat alkavat kulkea Jyväskylästä Tampereen kautta Helsinkiin ensi maanantaina. Junat liikennöivät alkuvaiheessa nykyisillä InterCity2-aikatauluilla. Ensi vuonna Pendolino-verkostoa laajennetaan Tampereelta Ouluun ja Jyväskylästä eteenpäin Kuopioon.

Matka-ajat Tampereelta ja Jyväskylästä Helsinkiin lyhenevät ensi kesänä, kun Tampereen ja Helsingin välisen radan peruskorjaus valmistuu. Matkaa Jyväskylästä nopeuttaa lisäksi se, että veturinvaihto Tampereella jää pois. Matka-aika kesällä 2002 Tampereelta on tunti 37 minuuttia ja Jyväskylästä 3 tuntia 11 minuuttia.

Lähde HS Tuoreet 16.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20011016OL29&pvm=20011016


Uudet metrovaunut hankalia vammaisille

13.10.2001 11:57

Helsinkiin hankitut uudet metrovaunut ovat hankalia liikuntaesteisille. Ne täyttävät kaikki normit, mutta pyörätuolilla nouseminen terävän kynnyksen yli on vaikeaa. Sähkökäyttöisellä, pienipyöräisellä tuolilla metroon voi ajaa vain takaperin. Vammaisjärjestö Kynnys on testannut ovet ja havainnut, että vaunuihin pääsee, jos pyörät ovat riittävän suuret. Testaajat moittivat myös kynnyksen mustaa väriä. Kynnys pitäisi erottaa värillä lattiasta. Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) myöntää, että vammaisten matkanteko uusilla vaunuilla ei ole yhtä mukavaa kuin vanhoilla. Ovista kulkeminen sujuu joillakin asemilla helpommin kuin toisilla. Myös muut seikat, kuten vaunun lasti ja renkaiden kuluminen vaikuttavat kulkemiseen. Huoltopäällikkö Matti Vesanen HKL:stä kertoo, että myös metrovaunujen renkaiden kulumisella on merkitystä. "Jos ihmiset voisivat odottaa viisi vuotta, niin ongelma olisi poistunut. Se ei tietenkään lohduta nykyisiä matkustajia", Vesanen sanoo.

Lähde HS 8.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20011008KA1&pvm=20011008


Suonenjoen junaturmasta veturinkuljettajalle sakkoa

12.10.2001 05:10

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi torstaina 46-vuotiaan iisalmelaisen junankuljettajan sakkoihin Suonenjoella kesällä 1998 sattuneesta Intercity- ja tavarajunan törmäyksestä. Onnettomuudessa loukkaantui 22 ihmistä. Intercity-junan kuljettaja sai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 30 päiväsakkoa eli maksettavaa 4230 markkaa. Hovioikeuden mukaan mies ajoi päin "seis"-opastinvaloa. Kuopion käräjäoikeus hylkäsi viime syyskuussa kuljettajaan kohdistetun syytteen, koska sen mielestä jäi sittenkin epäselväksi, miten Suonenjoen ratapihan opastimet toimivat onnettomuushetkellä. Turman rahalliset vahingot olivat noin 20 miljoonaa markkaa. VR on maksanut korvaukset matkustajille.

Lähde HS 12.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011012KO17&pvm=20011012


VR:n tulos laski alkuvuonna

10.10.2001 22:55

VR-konsernin tulos tammi-elokuulta 2001 oli 142 Mmk. Edellisvuoden vastaavana ajanjaksona tulos oli 150 Mmk. Liikevoitto oli 153 Mmk (168 Mmk) ja liikevaihto 4 556 Mmk (4 414 Mmk). Liikevoiton ja tuloksen jääminen edellisvuodesta johtui eläkesäätiölle maksettavien kannatusmaksujen noususta.

VR:n tavaraliikenne kasvoi tammi-elokuussa 6 % edelliseen vuoteen verrattuna. Alkuvuoden voimakas kasvu hidastui kesäkuukausina merkittävästi teollisuuden muuttuneen suhdannetilanteen takia. Matkat pääkaupunkiseudun lähijunissa kasvoivat ja vastaavasti kaukojunissa vähenivät 2 %.

Lähde VR tiedote 10.10
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n41


TAMPEREEN JA SÄÄKSJÄRVEN VÄLISEN RADAN TYÖT ETENEVÄT

04.10.2001 15:17

Ratatyöt saattavat myöhästyttää junia 1.10. alkaen

Tampereen ja Sääksjärven välisellä rataosuudella tehtävät työt saattavat myöhästyttää matkustajajunia 1.10. alkaen. Myöhästymisten on arvioitu olevan noin 5 minuuttia. Työvaihe päättyy 2. joulukuuta.

Tampereen Perkiön tavararatapihan ja Sääksjärven välinen kolmas raide on valmis liikenteelle 30.9. Keskimmäinen kolmesta raiteesta suljetaan ratatöiden vuoksi 1.10. Töiden aikana henkilöliikenteen junat liikennöivät läntistä ja tavaraliikenne uutta itäistä raidetta. Työvaiheen aikana keskimmäisellä raiteella vaihdetaan kaikki radan rakenteet ja uusitaan vaihteet. Samassa yhteydessä uusitaan turvalaitteet ja sähköiset rakenteet. Uusilla vaihteilla muodostetaan tavarajunille uusia kulkuyhteyksiä Perkiön ratapihalle. Sääksjärven ja Perkiön ratapihan välisen rataosuuden muuttaminen kolmiraiteiseksi alkoi syyskuussa 1999. Urakan on määrä valmistua marraskuussa vuonna 2002. Kolmannen raiteen ra-kennuttajana toimii liikenneministeriön alainen Ratahallintokeskus ja pääurakoitsijana on Oy VR-Rata Ab. Urakan kustannusarvio on 160 miljoonaa. Projekti on osa Helsinki-Tampere–radan perusparannushanketta.

Lähde VR uutiset
Lähde WWW http://www.vr.fi/yhtyma/uutis.html


Venäjä haluaa avata nopean junayhteyden Helsinkiin 2002

01.10.2001 23:49

Venäjän valtiollinen rautatieyhtiö Lokakuun rautatie aikoo avata Helsingin ja Moskovan välisen nopean junaliikenteen jo 2002. Rautatieministeriön tiedottaja Anatoli Jakovlev vahvisti Helsingin Sanomille torstaina, että Moskovan-Pietarin rataosuus on käynyt läpi täydellisen remontin. Sillä pystytään ajamaan nyt jopa 250 kilometrin tuntinopeudella. Myös Pietarin ja Suomen rajan välistä rataosuutta on parannettu. Jakovlevin mukaan sillä voidaan radan rakenteen puolesta ajaa 200 kilometriä tunnissa, jos muuta liikennettä ei tarvitsisi varoa tasoristeyksissä. "Tasoristeysten muuttaminen ylikäytäviksi nopeuttaa matkaa niin, että Moskovasta päästään Helsinkiin seitsemässä tunnissa vuonna 2002", Jakovlev arvioi.

Se merkitsisi noin 160 kilometrin keskinopeutta Moskovan ja Helsingin välillä. Matkalla Helsinki-Vainikkala saa ajaa näin lujaa vain Riihimäen ja Keravan välillä. Suurimmalla osalla tätä rataosuutta huippunopeus on rajoitettu 140 kilometriin. VR:n viestintäjohtajan Martti Mäkisen mukaan nopean junaliikenteen alkaminen venäläisten aikataululla ei ole mahdollista.

Lähde HS 28.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010928KO10&pvm=20010928


Uudet turvalaitteet Kouvola - Pieksämäki-rataosalle

30.09.2001 14:59

Kouvola–Pieksämäki-rataosan uudet asetinlaitteet ohjauskeskuksineen otetaan käyttöön 1.10. ja 25.11.2001 välisenä aikana. Tekniikaltaan laitteet edustavat turvatietokoneita, joissa on moninkertainen varmennus. Näin taataan junaliikenteen turvallisuus ja sujuvuus. Tiedonsiirrossa asemien välillä hyödynnetään valokuitukaapeliyhteyksiä.

Liikenteenohjauksen hoitaa keskitetysti Kouvolan kauko-ohjaaja, mutta tarvittaessa voidaan siirtyä myös asemakohtaiseen ohjaukseen. Ohjauskeskuksessa yhdistyvät perinteiset asetinlaiteohjaustavat ja kauko-ohjauksen automatiikat. Junien automaattinen kulunvalvonta otetaan rataosalla käyttöön koko laitejärjestelmän toimituksen jälkeen vuoden 2002 alussa. Ratahallintokeskuksen tilaaman järjestelmän laitetoimittaja on Alcatel SEL AG, joka on vastannut myös sisäasennuksista. Ulkolaitteet on asentanut ja asetinlaitteiden käyttöönoton suorittaa Oy VR-Rata Ab. Laitteiden kunnossapidosta vastaa sisälaitteiden osalta Alcatel SEL AG ja ulkolaitteiden osalta Oy VR-Rata Ab. Järjestelmän rakentamisessa, tarkastuksissa ja käyttöönotossa sovelletaan uusia raideliikenteen euronormeja.

Järjestelmän rakentamiskustannukset ovat noin 130 Mmk. Vanha asetinlaite- ja kauko-ohjausjärjestelmä ehti olla käytössä lähes 40 vuotta, mikä on nykytekniikan taloudellista elinikää ajatellen erittäin pitkä aika. Uudistöiden yhteydessä rataa on perusparannettu ja tasoristeyksiä on korvattu ali- ja ylikulkusilloilla.

Lähde RHK
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Lipponen toivoo EU:n rahaa Pietarin rataan

27.09.2001 23:10

Pääministeri Paavo Lipponen toivoo kansainvälistä rahoitusta Helsingin ja Pietarin välisen junayhteyden parantamiseen. Pietarissa pidetyssä Itämeren alueen kehitystä käsittelevässä huippukokouksessa Lipponen korosti, että yhteyden parantamiseen pitää käyttää kaikkia olemassa olevia voimavaroja. Hän mainitsi erikseen eurooppalaisten liikenneverkostojen kehittämiseen tähtäävän EU:n TEN-ohjelman. Lipponen muistutti, että rautatieyhteyden investoinnissa on kyse miljardeista markoista. Presidentti Putinin taannoisella Suomen-vierailulla keskusteltiin rautatieyhteyden parantamisesta, ja kumpikin osapuoli oli samaa mieltä.

Lähde HS 25.9


Helsinki ei halua VR:n lähiliikennejunia

27.09.2001 23:04

Helsinki ei halua olla mukana ostamassa VR:n vanhoja lähiliikennejunia. Mikäli pääkaupunkiseudun lähiliikennettä aletaan kilpailuttaa, pitäisi se Helsingin mielestä tehdä suoraan uudella junakalustolla. Helsingin kaupunginhallitus antoi maanantaina Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnalle (YTV) kielteisen lausunnon junakaluston lunastamisesta. Lausunnolla on painoarvoa, sillä se on valmisteltu yhteistyössä Espoon ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin liikennelaitoksen kanssa. Myös YTV:n virkamiesjohto on kallistumassa samalle kannalle. Päätös junakaluston ostamisesta pitää tehdä tänä vuonna, sillä VR:n ja YTV:n välinen sopimus junien osto-oikeudesta päättyy vuoden lopussa.

Junien hankinnan taustalla on pyrkimys kilpailuttaa lähijunaliikenne. Jos YTV hankkisi omaa junakalustoa ja vuokraisi sitä liikenteenharjoittajille, se voisi mielestään taata tasapuoliset lähtökohdat kaikille tarjouskilpailuun osallistuville liikennöitsijöille. Kilpailutus voi alkaa aikaisintaan 2006. Siihen asti YTV on sitoutunut ostamaan lähijunaliikenteen VR:ltä. Alkamisajankohtaan vaikuttaa EU:n keskeneräinen joukkoliikenteen kilpailuttamista koskeva lainsäädäntö. Suomen rautatielain uudistus odottaa EU:n päätöksiä.

Lähde HS 11.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010911KA6&pvm=20010911


Oikoradan rakentaminen alkaa vuoden kuluttua

23.09.2001 22:33

Keravan ja Lahden välisen oikoradan lopullinen linjaus on selvillä. Ratahallintokeskuksen projektipäällikön Juha Kansosen mukaan rata toteutetaan lähes sellaisenaan parin vuoden takaisen yleissuunnitelman mukaisesti. Mietittävää on enää muutamien tieliittymien sekä yli- ja alikulkujen sijoitteluissa. "Tavoite on, että kuokat ovat maassa vuoden kuluttua lokakuussa. Rata on valmis 1. syyskuuta 2006", Juha Kansonen lupaa. Pitkään suunniteltu hanke sai vauhtia, kun hallitus antoi tulo- ja menoarvioesityksessään oikoradalle aloitusrahat. Ratahankkeen kokonaiskustannukset ovat kaksi miljardia markkaa, josta ensi vuodelle on luvassa 60 miljoonaa markkaa muun muassa suunnitteluun ja alueiden pakkolunastuksiin. Radan alta lunastetaan 22 asuinrakennusta ja yksi teollisuuskiinteistö.

Tämän syksyn aikana porataan maaperään vielä 2000 koereikää ja valitaan rakennuttajakonsultti, joka tekee myös urakkatarjousvalmistelut. Kansosen mukaan pelkästään suunnittelu vaatii toista sataa työntekijää.

Radan valmistumisen jälkeen matka Helsingistä Lahteen sujuu nopeimmillaan 44 minuutissa. "Radan huippunopeudeksi tulee aluksi 200 kilometriä tunnissa, mutta kallistukset ja muu geometria mitoitetaan jopa 300 kilometrin tuntinopeuksille", Kansonen kertoo.

Lähde HS 18.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010918KA1&pvm=20010918


Junasta lipun ostaville paikkakiintiö

18.09.2001 16:43

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitzin moitteet johtavat ainakin siihen, että VR varaa junista kiintiön niille, jotka nousevat kyytiin ilman minkäänlaista lipunmyyntiä olevilta asemilta. Joka kaukojunan paikoista varataan joulukuun puolivälin jälkeen kolmesta viiteen prosenttia tällaisille kulkijoille.

Jos kiintiöpaikat ovat täynnä, konduktööri myy asiakkaalle taajamalipun, joka on halvin lipputyyppi. Matkasta ja junatyypistä riippuen istumapaikattomuus korvataan näin korkeintaan 48 markan alennuksella.

Täysin ilman lipunmyyntiä on kaukoliikenteessä 89 paikkakuntaa. Niiltä juniin nousee viitisen prosenttia matkustajista eli puoli miljoonaa henkeä. Heistä yli puolet matkustaa taajamajunissa, joissa ei tarvita paikkalippua.

Henkilöliikennejohtaja Pekka Söderling VR Osakeyhtiöstä ei halua kommentoida Mickwitzin moitteita yhteiskunnallisen vastuun puutteesta. Hän huomauttaa, että uudistuksen vaikutukset ovat kahtalaisia: osalle matkustus kallistui, osalle ei.

Tilastokeskuksen mukaan muutos nosti junamatkustuksen hintaa alle prosentin. Näin kansan puheet "suuresta junaryöstöstä" - VR piilotti uudistukseen yleisen hinnankorotuksen - ovat Söderlingin mielestä perusteettomia.

Paikkalippu oli monen lompakossa jo ennen kesäkuista uudistusta. Tänä vuonna tammi-toukokuussa yli puolet (54 prosenttia) kaukoliikenteen matkoista tehtiin lisämaksullisilla intercityillä ja Pendolinoilla. Pikajunissakin joka kolmas hankki paikkalipun. Kun VR:n kaukoliikenteessä kulkee vuodessa noin 12 miljoonaa matkustajaa, paikkalipullisia oli vuositasolla noin kahdeksan miljoonaa.

Kuluttaja-asiamiehen moittima työmatkojen kallistuminen on Söderlingin mukaan enintään parisataa markkaa kuussa, mutta korotus koskee vain niitä karjaalaisia ja riihimäkeläisiä, jotka haluavat yhä kulkea kaukojunissa.

Uudistusta arvioiville henkilöliikennejohtaja muistuttaa, että siitä on tehty vasta ensimmäinen vaihe. Toisessa myös vaihdolliset matkat tulevat mukaan ensi vuonna.

Automaateista ei vastedeskään saa lippuja kuin muovikorteilla. Laitteita ei muuteta setelisyöttöisiksi, sillä näin ne olisivat houkutteleva kohde kaikenlaisille "daltoneille".

Söderling aprikoi, että uudistuksen valmistelussa kiinnitettiin ehkä liikaa huomiota tietojärjestelmiin, olihan kyse VR:n historian suurimmasta järjestelmämuutoksesta: "Matkustajille ei ehkä onnistuttu saamaan läpi tietoa koko uudistuksesta." Lehtimainontaankin tuli virhe, kun jäi kertomatta, ettei junasta ostettu lippu takaa varmaa paikkaa.

Henkilöliikennejohtaja myöntää, että muutos olisi voinut sattua parempaakin saumaan kuin juhannuksen jonojen alle. Uudistus oli kytkettävä aikataulun vaihtumiseen, ja seuraavaan ajankohtaan eli vuodenvaihteeseen sitä ei voitu siirtää. Silloin tulee euro.

Sotkuja ja pitkiä jonoja syntyi, mutta nyt tilanne alkaa normalisoitua. Esimerkiksi Helsingissä lipun osto vie 6-10 minuuttia. Uudistus tukki VR:n puhelinpalvelun. Kun normaalisti soittoja tulee 3 000-4 000 päivässä, määrä nousi 25 000:een. Väkeä oli värvätty lisää, mutta hässäkän alkaessa se oli vasta koulutuksessa. VR rakentaa puhelinpalvelua varten yhteyskeskusta, joka aloittaa ensi vuonna. Lisäksi lipunmyynti on tulossa internetiin, mikä helpottanee ruuhkia luukuilla.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010918KO15&pvm=20010918


Kuluttaja-asiamies arvostelee VR:n uudistusta

17.09.2001 21:07

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz arvostelee VR:ää siitä, ettei se ole ymmärtänyt yhteiskunnallista vastuutaan toteuttaessaan lippu-uudistustaan. Kuluttaja-asiamiehen mukaan rautatieliikenne on välttämättömyyspalvelu, joka on oltava saatavilla kohtuulliseen hintaan. Mickwitz alkoi tutkia VR:n lipunmyyntiä saatuaan kymmeniä valituksia asiakkailta. VR:ää on arvosteltu muun muassa siitä, että uusi junalippu eli yhdistetty matka- ja paikkalippu ei takaa asiakkaalle istumapaikkaa junasta. Hinnankorotukset ovat joidenkin asiakkaiden mielestä myös olleet liian suuria, ja Mickwitz on samaa mieltä.

Viimeistään joulukuun 17. päivästä lukien VR varaa kaikkiin kaukojuniin paikkakiintiön niille matkustajille, jotka nousevat ilman lippua junaan sellaisilta asemilta, joilla ei ole VR:n omaa tai jälleenmyyjän hoitamaa lipunmyyntiä. Kiintiöpaikat eivät ole muiden matkustajien käytettävissä. Kiintiö on 3-5 prosenttia paikkojen kokonaismäärästä. Mikäli kiintiöpaikatkin ovat tulleet täytetyiksi, asiakkaalle myydään junassa taajamajunalippu. Junatyypistä ja matkan pituudesta riippuen se on enintään 48 markkaa halvempi kuin siinä tapauksessa, että istumapaikka olisi voitu taata.

Lähde HS tuoreet 16.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20010917OL16&pvm=20010917


Uusi laki ei muuttanut VR:n korvauslinjaa myöhästymisistä

09.09.2001 20:43

VR on jo maksanut ensimmäiset korvaukset uuden, kesäkuun alusta voimaan tulleen rautatielain pohjalta. Laki velvoittaa yhtiön korvaamaan matkustajilleen myös ne vahingot, jotka aiheutuvat junien myöhästymisestä. Aiemmin korvaukset perustuivat lähinnä VR:n omaan käytäntöön. Laki ei ainakaan ensimmäisenä kesänään nostanut korvaushakemusten määrää, pikemminkin päinvastoin, kertoo VR Osakeyhtiön talouspäällikkö Aila Soikkeli. Hän arvioi, ettei laki ole juuri muuttanut yhtiön korvauslinjaakaan. "Ilmeisesti meillä on ollut suhteellisen myönteinen korvauskäytäntö omasta toiminnastamme johtuvien haittojen suhteen, eikä uusi laki tuonut meille lisäpaineita."

VR Henkilöliikenteen palautejärjestelmä kirjaa matkustajien viestit, joista kymmenisen prosenttia on ollut korvausvaatimuksia. Kesä-heinäkuussa vaateita tuli vajaat kolmesataa. Junien täsmällisyys ei juuri ole muuttunut edellisestä kesästä, vaikka kesä- ja heinäkuussa luku notkahtikin VR:n tavoitteen eli 90 prosentin alle. Kesäkuussa junia koettelivat Helsingin kauko-ohjauksen romahdus ja ratatyöt Savossa, heinäkuussa rajut ukkoset. Korvattujen tapausten lähtökohta on ollut tämä: muutaman kymmenen minuutin viivästystä ei yleensä korvata, ja käytännössä alle puolesta tunnista ei rahaa ole saanut.

Lähde HS 9.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010909KO9&pvm=20010909


RHK ja kunnat riitelevät kelkkareiteistä

09.09.2001 20:28

Rataturvallisuudesta vastaavan Ratahallintokeskuksen turvallisuusyksikkö ja Suonenjoen kaupunki Sisä-Savossa ovat joutuneet tiukasti napit vastakkain. Syynä on kaupungin ympäristölautakunnan keväinen päätös vetää uusi moottorikelkkailureitti kulkemaan vartioimattomista tasoristeyksistä yli kahden radan. Suunniteltu maakunnallinen kelkkailureitti ylittää vilkkaan Savon-radan Kotirannan vartioimattomassa tasoristeyksessä kolmisen kilometriä kaupungin keskustan eteläpuolella. Toisen kerran kelkkailijat hurauttaisivat Käpylässä yli Iisveden teollisuusraiteen. Ratahallintokeskus sanoo tiukasti molemmista hankkeista: ei onnistu.

Kiista kelkkailureitin vetämisestä ratojen yli on mennyt Suonenjoella niin kuumaksi, että Ratahallintokeskus valmistelee Suonenjoen kaupungin ympäristölautakunnan päätöksestä valitusta Kuopion hallinto-oikeuteen. Lautakunta tyrmäsi Ratahallintokeskuksen oikaisuvaatimuksen elokuun lopulla. Kelkkailureittien vedosta tasoristeysten yli ei ole Suomessa oikeudellista ennakkoratkaisua, ja Ratahallintokeskuksen turvallisuusosasto haluaa nyt selvittää, onko sillä "isännän oikeus" kieltää lisääntynyt moottorikelkkailu yli ratojen.

Lähde HS 7.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010907KO18&pvm=20010907


Pietarin juhliin tuskin kolmessa tunnissa

09.09.2001 20:23

Helsingistä tuskin pääsee junalla kolmessa tunnissa Pietarin kaupungin 300-vuotisjuhliin vuonna 2003. Koville ottanee myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin toivomus, että kolmen tunnin matka kaupunkien välillä olisi totta kolmessa neljässä vuodessa. Niin liikenne- ja viestintäministeriö kuin radoista vastaava ratahallintokeskuskin (RHK) uskovat, että kolmeen tuntiin päästään aikaisintaan Kerava-Lahti oikoradan valmistuttua. Nykyisten suunnitelmien mukaan rata olisi valmis 2006, ja liikenneministeri Olli-Pekka Heinosen (kok) mukaan tuosta tavoitteesta on enää vaikea tinkiä alaspäin. Samaa mieltä on myös liikenneväyläyksikön päällikkö, rakennusneuvos Juhani Tervala.

Lahdesta eteenkin päin rata söisi rahaa. Nopeuden nosto vaatii Lahti-Vainikkala radan parantamista, yli 50 tasoylikäytävän poistoa ja uusia turvalaitteita. Kallein urakka olisi toisen raiteen rakentaminen Luumäen ja Vainikkalan välille: se maksaisi puoli miljardia. Nämä rahat on radoista vastaava ratahallintokeskus kirjannut ensi vuosikymmenen menoiksi. Rataverkko 2020 -suunnitelman mukaan Luumäki-Vainikkala olisi valmis aikaisintaan 2014, mutta liikenneministeri huomauttaa, ettei RHK:n viimekeväinen suunnitelma "taida kaikilta muiltakaan osin pitää enää paikkaansa".

Lähde HS 5.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010905KO17&pvm=20010905


PENDOLINO-JUNAT HELSINGIN JA JYVÄSKYLÄN VÄLILLE LOKAKUUSSA

05.09.2001 15:48

Uudet junat aloittavat rantaradalla jo 10.9.

Pendolino-liikenne laajenee 22. lokakuuta, kun uudet Pendolino-junat alkavat kulkea Helsingin ja Jyväskylän välillä. Rantaradalle uudet junat tulevat jo 10. syyskuuta, jolloin nykyiset kaksi Pendolino-junaa siirtyvät määräaikaishuoltoon.

Jyväskylän Pendolino-junat liikennöivät alkuvaiheessa nykyisillä InterCity2-aikatauluilla muutamin poikkeuksin. Sekä Jyväskylästä että Helsingistä on maanantaista torstaihin ja lauantaisin kolme Pendolino-lähtöä päivittäin. Lähtöajat Jyväskylästä Tampereen kautta Helsinkiin ovat klo 6.03, 15.11 ja 19.33. Helsingistä Pendolino-junat lähtevät Tampereen kautta Jyväskylään klo 5.30, 15.24 ja 20.00. Poikkeuksellisesti perjantaisin ja sunnuntaisin Helsingistä klo 15.24 ja Jyväskylästä klo 15.11 lähtevät vuorot ovat InterCity2-junia.

Helsingin ja Tampereen välisellä radalla suurin sallittu nopeus on tällä hetkellä 160 km/h. Tampereen ja Jyväskylän välillä se on 140 km/h. Pendolino-junan huippunopeus on 220 km/h.

Uudet junat kuuluvat kahdeksan yksikön sarjaan, josta viimeinen toimitetaan kevään 2002 aikana. Sen jälkeen VR:n käytössä on yhteensä kymmenen Pendolino-junaa. Vuonna 2002 avattavista uusista Pendolino-reiteistä tehdään päätös tämän vuoden aikana.

Pendolino-junassa on aikaisempaa monipuolisemmat palvelut liikematkustajille. Ensimmäinen luokka on nimetty Business-luokaksi. Siellä on kaksi osastoa: Pendolino Business ja Pendolino Business Plus. Lisäksi vaunussa on seitsemän hengen neuvottelutila. Yhteensä paikkoja on 47.

Pendolino Business –osastossa on uusi itsepalvelupiste, josta saa kahvia, teetä ja pientä syötävää. Pendolino Business Plus -osastossa matkan hintaan kuuluu paikalle tarjoiltu aamiainen tai välipala.

Business-luokassa on täydet anniskeluoikeudet. Siellä on sanomalehtiä sekä kuulokkeet radion kuuntelemista varten. Jokaisen yksittäispaikan kohdalla on sähköpistoke.

Pendolinon muotoilusta vastaava italialainen Giugiaro Design on uusinut sisustuksen värit koko junassa. Sisustusmateriaalien valinnassa on kiinnitetty huomiota mm. kestävyyteen.

Toisen luokan istuinjärjestystä on muutettu niin, että molemmin puolin käytävää on kaksi istuinta. Aikaisemmin toisella puolella oli yksittäispaikkoja. Myös isokokoisen lemmikin kanssa matkustaville on nyt oma tilansa. Kaikkiaan uudessa junassa 309 paikkaa, kun niitä on ollut aiemmin 264.

Pendolinon ravintolavaunu on uusittu kokonaan. Paikkojen määrä on noussut lähes kaksinkertaiseksi. Prego-ravintolassa on 22 asiakaspaikkaa. Keittiötä on uudistettu siten, että ravintolavaunussa voi nyt tilata myös ruoka-annoksia.

Junan toisessa päässä sijainnut pistäytymistila tupakoitsijoille on siirretty keskelle junaa ravintolavaunun yhteyteen.

Matka toisessa luokassa Helsingistä Tampereelle tai Turkuun maksaa 148 markkaa ja Jyväskylään 236 markkaa.

Matka Helsingistä Tampereelle tai Turkuun Pendolino Business -luokassa maksaa 242 markkaa ja Pendolino Business Plus -luokassa 282 markkaa. Vastaavat hinnat Helsingistä Jyväskylään ovat 374 ja 414 markkaa.

Pendolinon kuvia on Internetissä osoitteessa http://www.vr.fi/pendolino.

Lähde VR
Lähde WWW http://www.vr.fi


Aikataulut tulevaisuudessa yhdestä paikasta

03.09.2001 22:27

Julkisten liikennevälineiden aikataulutietoja on pian helppo etsiä. Liikenneministeriö suunnittelee uutta Internetpalvelua, josta kuluttajat saisivat yhdestä paikasta kaikkien julkisten liikennevälineiden aikataulutiedot. Ministeriö toivoo, että kun tiedot löytyisivät yhdestä paikasta, ihmiset käyttäisivät nykyistä enemmän julkisia kulkuneuvoja. Nykyisin kaikilla liikenteenharjoittajilla on omat Internetsivut.

Liikenneministeriö on järjestänyt tarjouskilpailun, jossa etsitään yrittäjää hankkeen toteuttajaksi. Uuden palvelun odotetaan valmistuvan viimeistään vuonna 2003. Ruotsissa vastaava palvelu on myynyt myös matkaliput koko matkalle jo useita vuosia. Saksassa palvelu on tuntenut Saksan osoitteista 95% syyskuusta 2000 lähtien.

Lähde MTV3 Internet 3.9
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/news.shtml?pubid=78640


Uudet Pendolinot vieläkin testiajossa

01.09.2001 18:13

Uudet Pendolinot pidetään edelleen testiajossa. VR:n mukaan Pendolinot tulevat Jyväskylän välille "vielä tämän syksyn aikana". Tarkka päivämäärä kerrotaan syyskuun aikana. Pendolinon tuotepäällikön Jaana Mikolan mukaan kyse ei ole teknisistä ongelmista, vaan siitä, että VR haluaa olla teknisesti ja henkilökunnan koulutuksen osalta täysin varma uusien järjestelmien toimivuudesta.

Syy VR:n varovaisuuteen voi löytyä myös ongelmista, joita oli edellisen sarjan Pendolinojen käyttöönotossa. Tuolloin junien imago kärsi kolauksen uutiskuvista, joissa matkalle rikkoutunutta Pendolinoa vedettiin Helsinkiin vanhalla dieselveturilla.

Suomeen on tähän mennessä tullut viisi uuden sarjan Pendolinoa, joilla on ajettu marraskuun jälkeen testiajoja eri puolilla Suomea. Ensi vuoden alkuun mennessä Suomeen toimitetaan loput kolme noin 77 miljoonan markan hintaista Pendolinoa, jolloin Pendolinoja liikennöi Suomessa yhteensä kymmenen. VR:llä on optio 15 Pendolinoon. Keväisen suunnitelman mukaan uudet Pendolinot piti ottaa jo alkukesästä käyttöön Rantaradalla, kun kaksi vanhaa Pendolinoa menee huoltoon. Suunnitelma on siltä osin voimassa, että aluksi uudet junat tulevat Helsinki-Turku-välille.

Matkustaja erottaa uudet Pendolinot muun muassa uudesta sisustuksesta ja siitä, että käytävän molemmilla puolilla on kaksi istuinta. Uusien Pendolinojen luvataan olevan myös selvästi vanhoja hiljaisempia.

Lähde KL 31.8
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi/doc/tietokan/laaja_arkisto/base.shtml?${BASE}=tk_cluster5&${THWIDS}=0.14/25451&${FINDSTR}=(pendolino)&${HTML}=fr-docu&${SNHTML}=fr-nosyn&${THWURLSAVE}=14/25451


VR aikoo lakkauttaa osan tavara-asemistaan

31.08.2001 23:32

Useita tavarajunien asemapaikkoja uhkaa lähivuosina lopettaminen. Vielä ei kuitenkaan ole tehty päätöksiä, mitä asemia lakkautetaan, sillä VR:n selvitystyö on vielä kesken. "Kyse on siitä, mihin kuormauspaikkoihin panemme rahaa ja kehitämme ne kunnollisiksi ja mistä me mahdollisesti luovumme. Se ei ole vielä täsmentynyt, joten on turhan aikaista kertoa yksittäisiä paikkoja", sanoo johtaja Kari Hassinen VR Cargosta.

Lakkauttaminen uhkaa etenkin pieniä ja miehittämättömiä tavara-asemia ja lastauspaikkoja. Hassisen mukaan kyse on pääsääntöisesti raakapuun kuormauspaikoista. VR käy syksyn aikana neuvotteluja teollisuuden kanssa ensi vuoden kuljetuksista. Niissä saatetaan Hassisen mukaan sopia järjestelyistä myös lähivuosille. "Kilpailu on siinä mielessä kiristynyt, että meidän pitää tarjota hyvää ja laadullisesti oikeaa palvelua. Se pitää pystyä tekemään taloudellisesti edullisella tavalla", Hassinen toteaa. VR:llä on yhteensä noin 400 asemaa tai lastauspaikkaa. Hassinen ei halua sanoa mitään suunnitelmien vaikutuksista työntekijämääriin, koska selvitykset ovat vielä kesken.

Lähde HS 31.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010831KO26&pvm=20010831


Marja-rata tunnelissa Päijännetunnelin yli

31.08.2001 23:27

Kaksitoista lähijunaa tunnissa ajaa tulevaisuudessa pääkaupunkiseudun juomavesiväylän päältä Vantaalla. Suunnitteilla oleva Marja-rata risteää Päijännetunnelia maan alla Helsinki-Vantaan lentoaseman liepeillä. Ratatunnelit kulkevat maan alla noin 17,5 metriä vesitunnelia korkeammalla. Marja-rata aiheuttaa suurimmat riskit Päijännetunnelille jo radan louhintavaiheessa. Tunneli on ehkä tyhjennettävä vedestä, ja tunnelia lujitettava ja tiivistettävä. "Junaliikenteen aiheuttama tärinä voidaan sen sijaan estää suunnittelemalla ja rakentamalla ratatunnelit hyvin", Pääkaupunkiseudun Vesi-osakeyhtiön toimitusjohtaja Ilkka Hirsto sanoo.

Marja-rata on Vantaalle suunniteltava kehärata, joka yhdistää pääradan Martinlaakson radan lähiliikenteeseen ja rantaradan kaukoliikenteeseen. Marja-radan myötä Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee junalla. 17,5 kilometrin pituisen radan yhteyteen on suunniteltu uusia asuin- ja työpaikka-alueita yhteensä yli 30 000 hengelle. Radan rakentaminen aloitetaan todennäköisesti tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Lähde HS 31.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010831KA4&pvm=20010831


VR myöntää lippu-uudistukset virheet

31.08.2001 23:22

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz on aloittanut VR:n kanssa neuvottelut lippu-uudistuksen epäkohdista. Mickwitz alkoi tutkia VR:n lipunmyyntiä saatuaan kymmeniä valituksia asiakkailta. "Ihmiset ovat ymmärtäneet lippu-uudistuksen siten, että kun he maksavat lipun hinnan, he saavat istumapaikan. Näinhän asia ei ole, jos ostaa lipun konduktööriltä." VR:n markkinointipäällikön Antti Jaatisen mukaan konduktööri ei voi antaa asiakkaalle paikkaa, koska junasta ei ole tosiaikaista yhteyttä varausjärjestelmään. Joissain tapauksissa asiakas ei ole saanut junasta paikkaa, vaikka hän on ostanut lipun etukäteen asemalta.

Lippu-uudistuksesta tiedotettiin esitteissä, Internetissä, taskuaikatauluissa ja lehdistössä. Markkinointipäällikkö Jaatinenkin myöntää, että tiedotuksessa saattoi olla silti puutteita. Mickwitz on puuttunut myös sopimusehtoihin VR:n ja kuluttajien väillä. "Kuluttajansuojalain mukaan elinkeinoharjoittaja, joka tuntee alansa ja jolla on pääsääntöisesti mahdollisuus sanella sopimusehdot, ei saa käyttää asemaansa väärin. Yritämme nyt hakea tasapainoa elinkeinonharjoittajan ja kuluttajien välillä", Mickwitz sanoo.

Lähde HS 31.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010831KO28&pvm=20010831


VR tilaa kiskobussit Tsekistä

30.08.2001 22:56

VR tilaa 16 kiskobussia tšekkiläiseltä valtionyhtiöltä CKD Vagonkalta. Yhtiö voitti tarjouskilpailun mm. kokemuksensa sekä kiskobussin luotettavan rakenteen ja hyvän hinta-laatusuhteen ansiosta.

Dieselkäyttöiset kiskobussit on tarkoitettu vähäliikenteisille radoille, joilla liikennettä hoidetaan nykyisin veturivetoisilla junilla. Pyrkimyksenä on, että kiskobussissa kuljettaja hoitaa myös rahastuksen, mikä alentaa liikennöinnin kustannuksia. Kiskobussin huippunopeus on 120 kilometriä tunnissa.

Kiskobussissa on kolme matkustusosastoa, kaksi eteistä niiden välissä ja ohjaamo molemmissa päissä. Yhteensä kiskobussissa on 63 istumapaikkaa. Tarvittaessa kolme yksikköä voidaan kytkeä yhteen. Toisessa eteisessä on pyörätuolinostimet. Pyörätuolille tai lastenvaunuille on tilaa yhdessä matkustusosastoista.

Kiskobussien toimitukset alkavat kesällä 2005. Kaupan hinta on 160 miljoonaa markkaa. Sopimukseen sisältyy optio 20 kiskobussista.

Lähde VR tiedote 30.8
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm


Leppävaaran kaupunkirataa juhlitaan 22.8

20.08.2001 16:52

Helsinki–Huopalahti–Leppävaara-kaupunkiradan valmistumista juhlitaan keskiviikkona 22.8. Kutsuvieraille tarkoitettu juhlajuna lähtee klo 14 HKL:n puhallinorkesterin saattelemana Helsingin asemalta Espoon Leppävaaraan, jossa alkaa kutsuvieras- ja yleisötilaisuus klo 14.15.

Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen tuo liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen. Tilaisuudessa puhuvat myös Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen sekä YTV:n yhteistyöjohtaja Juhani Paajanen. Musiikista vastaa Retuperän WBK. Leppävaaran ja Huopalahden asemilla on yleisölle kahvitarjoilua klo 14–17. Kutsuvieraille on lisäksi Espoossa erillinen tilaisuus, jossa puhuvat Ratahallintokeskuksen ylijohtaja Ossi Niemimuukko, Helsingin ylipormestari Eva-Riitta Siitonen sekä VR-Yhtymän pääjohtaja Henri Kuitunen.

Ratahallintokeskuksen, Helsingin kaupungin ja Espoon kaupungin yhteishankkeena rakennettu kaupunkirata on osa pääkaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmän kehittämistä. Kahden lisäraiteen ansiosta lähi- ja kaukoliikenne on voitu erottaa omille raiteilleen. Liikennöinti radalla alkoi 13.8. jolloin junavuorojen määrä lisääntyi sekä Espoon että varsinkin Vantaankosken suunnassa. Täysimääräinen liityntäliikenne kaupunkiradalla alkaa kesäkuussa 2002. Kaupunkiradan junaliikennettä hoitaa VR Osakeyhtiö ja liikenteen tilaaja on YTV.

Kaupunkiradan rakentaminen alkoi huhtikuussa 1998. Varsinaisen radan rakentamisen lisäksi hankkeeseen kuului myös asemien ja asema-alueiden uudistaminen liityntäliikenteen tarpeita vastaaviksi. Kaupunkiradan asemat ovat Helsingin jälkeen Pasila, Ilmala, Huopalahti, Valimo, Pitäjänmäki, Mäkkylä ja Leppävaara. Asemille on mm. rakennettu laiturikatokset sekä korkeat laiturit, jotka helpottavat junaan nousua ja junasta poistumista.

Kaupunkiradan pituus on 12 km. Uusia siltoja radalle on rakennettu 13 kappaletta. Katuja ja kevyen liikenteen raitteja on tehty useita kilometrejä. Kaupunkiradan kustannukset ovat 978 miljoonaa markkaa, josta Ratahallintokeskuksen osuus on 568 miljoonaa, Espoon osuus 260 miljoonaa ja Helsingin osuus 150 miljoonaa markkaa.

Seuraava kaupunkiratahanke Tikkurila–Kerava

Seuraava kaupunkiratahanke pääkaupunkiseudulla on Tikkurilan kaupunkiradan jatkaminen Keravalle saakka. Radan rakentamisesta tehtiin kesäkuun lopulla aiesopimus Ratahallintokeskuksen, Vantaan kaupungin ja Keravan kaupungin kesken.

Rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2002, ja rata on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2004. Rata parantaa liikenteen sujuvuutta pääradalla ja mahdollistaa lähiliikenteen junavuorojen lisäämisen. Kaupunkiradat edistävät myös maankäytön tiivistymistä radan varteen.

Lisätietoja

ylitarkastaja Juha Kansonen RHK p. 040 548 7579 (Leppävaaran kaupunkirata)
ylitarkastaja Heikki Männistö, RHK p. 040 538 4555 (Tikkurilan–Keravan kaupunkirata)
viestintäpäällikkö Timo Saarinen, RHK p. 040 548 7569 (ratajuhla)

Lähde Ratahallintokeskus
Lähde WWW http://www.rhk.fi


Hirvi jäi Pendolinon alle

15.08.2001 13:06

Turusta 20:05 Helsiinkiin lähtenyt Pendolino-juna törmäsi hirveen Inkoossa hiukan kello yhdeksän jälkeen. Junan nopeus oli 160 kilometriä tunnissa, kun yllättäen hirvi juoksi sen eteen. Hirvi murskaantui junan alle. Matkustamossa tuntui vain pieni töytäys, eikä matkustajille aiheutunut vaaraa törmäyksestä. Juna pääsi jatkamaan matkaansa noin 15 minuutin seisauksen jälkeen. Seisauksen aikana tarkistettiin mahdolliset vauriot ja junan hallintalaitteiden toimivuus.

Lähde MTV3 Internet 14.8
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/index.shtml?news.shtml?pubid=75414


Ukko-Pekalla Kouvolaan ja Hankoon

12.08.2001 13:59

Höyryveturimatkat järjestää elokuussa kaksi junamatkaa. Torstaina 23.8 lähdetään Helsingistä klo 7.18 Kouvolaan, jonne saavutaan klo 12.15. Matkalla juna pysähtyy Järvenpäässä, Riihimäellä, Salpausselällä, Lahdessa ja Kausalassa. Takaisin juna lähtee Kouvolasta 14.45 ja on Helsingissä klo 20.40. Salpausselällä on tunnin pysähdys alkaen klo 17.00.

Lauantaina 25.8 Ukko-Pekka lähtee Helsingistä klo 9.30 ja saapuu Hankoon klo 12.44. Matkalla pysähdytään Espoossa, Kirkkonummella, Siuntiossa, Karjaalla ja Tammisaaressa. Hangosta juna lähtee takaisin klo 15.10 ja saapuu Helsinkiin klo 20.08. Matkalla on pitkä pysähdys Karjaalla, jonne saavutaan klo 16.30, ja josta matka jatkuu klo 18.10.

Lähde Höyryveturimatkat 1009 Oy
Lähde WWW http://www.netsonic.fi/~st1009/aikataulu.html#kouvola


Porvoon Höyryjuhlissa Lilin kyytiin

12.08.2001 13:48

Porvoon höyryjuhlien yhteydessä on mahdollisuus päästä Höyryjuna Lilin kyytiin Vanhan Porvoon Höyryjuhlan yhteydessä la-su 18.-19.8 Porvoossa. Reitti kulkee Porvoon asemalta Kiialaan ja takaisin. Edestakaisen lipun hinta on aikuisilta 30 ja lapsilta 10 markkaa. Reittiä ajetaan molempina päivinä kuusi kertaa. Ensimmäinen lähtö on lauantaina klo 10.40 ja viimeinen 16.50. Sunnuntaina ensimmäinen lähtö on klo 11.15 ja viimeinen 16.10.

Lähde Höyryraide AY
Lähde WWW http://www.saunalahti.fi/~tlaaks4/ajankoht.html


Viiden rataosan lakkautusta valmistellaan

12.08.2001 11:06

Ratahallintokeskus ja liikenneministeriö valmistelevat viiden vähän liikennöidyn rataosan lakkauttamista. Asiasta kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen. Lehden mukaan lakkautusuhan alla ovat rataosat Kemijärvi-Kelloselkä, Kontiomäki-Taivalkoski, Nurmes-Vuokatti, Savonlinna-Huutokoski ja Äänekoski-Haapajärvi. Rataosuuksia käyttää pääasiassa puunjalostusteollisuus, joka vastustaa rataosuuksien lakkauttamista.

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) toteaa Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että rataosuuksien mahdollisessa lakkauttamisessa on kysymys rahasta. Näillä näkymin rataosuus lakkautetaan vuonna 2004. Heinosen mukaan mahdollisuutta muiden tarkastelun alla olevien rataosuuksien kevytkorjaukseen tutkitaan. Ministeri ei haastattelussa kuitenkaan suoraan lupaa korjausrahaa radoille. Sunnuntaisuomalaisen mukaan viiden lakkautusuhan alla olevan rataosuuden peruskorjaus maksaisi vajaa miljardi markkaa.

Lähde Keskisuomalainen 12.8
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net/sahkeuutiset/1337444.shtml


Sadat puomit saavat lasikuitujatkeen

12.08.2001 00:03

Vaarallisten tasoristeysten puolipuomit saavat lisää pituutta lähiaikoina. Puisten puomien päähän asennetaan noin metrin mittaiset lasikuitujatkeet, joiden päässä kiiltelee pyöreä punainen heijastin. Ratahallintokeskuksen turvallisuusjohtajan Kari Alppivuoren mukaan puominjatkeita on kokeiltu jo vajaan vuoden ajan Lylyn ja Humppilan tasoristeyksissä. "Ainakin teknisesti laitteet ovat toimineet, eikä puomien kiertäjistä ole raportoitu näissä paikoissa", Alppivuori sanoo. Puominjatkeita onkin päätetty asentaa satoihin tasoristeyksiin.

Lähde HS 10.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010810KO1&pvm=20010810


Junien töhrimisestä kehittyi riita Kiasman ja VR:n välille

11.08.2001 23:45

VR:n väitteet sunnuntaisen graffititapahtuman liittymisestä poikkeuksellisen runsaaseen junien töhrimiseen on suututtanut taidetapahtuman järjestäjät. He pitävät syytöksiä tarkoituksellisena kampanjana tuomita kaikki graffitimaalaus. VR:n mukaan 20 junaa on sotkettu lyhyessä ajassa - lähinnä Ilmalan ja Riihimäen varikoilla - ja syy on Kiasman lavalla ja VR:n makasiineilla järjestetyn graffititapahtuman.

Lähde HS 7.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010807KA6&pvm=20010807


Sähkökatkos pysäytti junaliikenteen

30.07.2001 18:45

Sähköt katkesivat käytännöllisesti katsoen koko Helsingistä maanantaina kello puoli viiden aikaan iltapäivällä. Koko kaupunki oli sähköttä 25 minuuttia. Sähkökatkon vuoksi muun muassa metro-, raitiovaunu- ja junaliikenne pysähtyivät ja liikennevalot lakkasivat toimimasta. Rautatientorin metroasemalla katkos aiheutti ruuhka-aikaan valtaisan väentungoksen, eivätkä kaikki mahtuneet vaunuihin metron alettua toimia.

Lähde HS tuoreet 30.7
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20010730OL22&pvm=20010730


Heinonen: Tasoristeysten poistoon rahaa

25.07.2001 00:50

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen haluaa lisärahoitusta tasoristeysten poistoon. Valtiovarainministeriö on budjetoinut tasoristeyksien poistoon 100 miljoonaa markkaa, mutta liikenneministeriö haluaisi osoittaa hankkeelle 150 miljoonaa markkaa. Heinonen kertoi MTV3:n uutisille, että lisärahat ovat välttämättömyys tieliikenne- ja junaturvallisuuden kannalta. Viime vuosina tasoristeysturmat eivät ole vähentyneet, vaikka risteyksiä onkin poistettu. Liikenneministeriössä onnettomuudet kuitenkin vahvistavat näkemystä, että tasoristeysten poistamista on nopeutettava.

Lähde MTV3 uutiset 24.7
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/news.shtml?pubid=72011


Kärkölän onnettomuuden syynä väärinkäsitys

25.07.2001 00:48

Toissapäivänä Kärkölässä sattuneen onnettomuuden syynä saattaa olla väärinkäsitys. Onnettomuuspaikan oli hetkeä aiemmin ohittanut 700 metriä pitkä tavarajuna, mutta tasoristeyksen puomit jäivät alas, koska vastakkaisesta suunnasta oli toista raidetta pitkin tulossa pikajuna. Puomeista välittämättä auto ajoi junan eteen. Kärkölän onnettomuudessa kuolivat kaikki viisi henkilöautossa ollutta, ulkopaikkakuntalaista henkilöä. Nuorin oli noin 18- ja vanhin 40-50-vuotias.

Tasoristeysonnettomuuksissa on tänä vuonna kuollut jo 13 ihmistä. Se on jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Myös Jutilan tasoristeyksessä on jo kolaroitu tänä vuonna kerran aiemmin.

Lähde MTV3 uutiset 24.7
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/index.shtml?news.shtml?pubid=71876


Lippu-uudistus nosti hintoja keskimäärin prosentin

18.07.2001 13:59

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan VR:n tuore lippu-uudistus on nostanut junassa matkustamisen hintaa keskimäärin yhden prosentin. Laskelmissa on otettu huomioon erilaiset juna- ja lipputyypit, matkustaja- ja markkamäärät sekä matkojen pituudet. Tilastokeskuksen luku kertoo siis vain uudistuksen keskimääräisen vaikutuksen, yksittäisen matkustajan kohdalla muutokset voivat olla huomattavasti suurempia sekä ylös- että alaspäin.

Uudistuksesta ovat kärsineet esimerkiksi sellaiset matkustajat, jotka aiemmin ovat kulkeneet ilman paikkalippua lisämaksuttomissa junissa. Sen sijaan lisämaksullisia Pendolinoja tai Intercityjä käyttäneiden alennuslippulaisten matkanteko on ollut aiempaa halvempaa. Tilastokeskus piti lippu-uudistuksen vaikutusten laskemista erittäin hankalana urakkana.

VR:n mukaan 10. kesäkuuta voimaan tullut uudistus ei ole näkynyt lippujen myynnissä. Kaukojunien matkustajamäärät ovat koko vuoden olleet lievässä laskussa edelliseen vuoteen verrattuna, ja sama suunta on näkynyt myös kesä-heinäkuussa. Sen sijaan markkamääräisesti kaukojunien myynti on säilynyt edellisen vuoden tasolla tai sillä on jopa varovainen plus-merkki.

Lähde HS 17.7
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010717KO7&pvm=20010717


Kuluttaja-asiamies tutkii lippu-uudistusta

18.07.2001 13:38

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz tutkii VR:n lipunmyyntiä. Kuluttaja-asiamiehelle on tullut toistakymmentä kirjallista valitusta lippu-uudistuksesta, puhelimitsekin kymmeniä. Lähinnä valitukset koskevat sitä, että junalipun hintaan sisältyy istumapaikka, mutta konduktööriltä lippua ostaessa paikkaa ei kuitenkaan saa.

Lähde HS 15.7
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010715KO2&pvm=20010715


VR:n lippu-uudistus harmittaa matkustajia

09.07.2001 21:05

VR:n noin kuukausi sitten tekemä lippu-uudistus on saanut junamatkustajat ärsyyntymään. VR:n "isoksi remontiksi" kutsutussa uudistuksessa muutettiin kerralla koko lippujärjestelmä. Uudistukseen sopeutumista vaikeutti entisestään se, että uudistus tehtiin juuri juhannusruuhkien kynnyksellä.

Anssi Mikkilä sanoo, että junamatkustaminen on nyt hänelle aikaisempaa kalliimpaa, koska lipun hintaan on lisätty pakollinen paikkamaksu. Paikkalipun sisällyttäminen matkalippuun ei kuitenkaan välttämättä talkaa istumapaikkaa junassa. Johanna Kurki kertoo, että hänen piti maksaa istumapaikasta, mutta juna oli täynnä, eikä paikkaa maksusta huolimatta saanut. Koko matka meni seisten.

Lähde A-studio 6.7
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/show/frData?id=146353


Matkalippuja verkosta vuonna 2002

04.07.2001 13:03

Koko VR-konsernin läpäisevä E-Rail-kehittämisohjelma vie rautateiden keskeisiä liiketoimintoja verkkoon. Pian matkalippuja voi ostaa ja varat Internetissä: tavoitteena on, että lipunmyynti verkossa alkaa syksyllä 2002. Tavaraliikenteessä hyvävoimaisen EDI:n rinnalle nousevat uudet extranet-ratkaisut.

VR käynnisti E-Rail-hankkeensa reilu vuosi sitten. Kyseessä on koko konsernin kattava puiteohjelma, jossa haetaan ratkaisuja sekä henkilö- että tavaraliikenteen haasteisiin. Mukana ovat myös VR-konsernin muut yhtiöt, kuten Pohjolan Liikenne ja sen tytäryhtiö Transpoint.

Lähde VR Cargo uutisia
Lähde WWW http://www.vr.fi/fincargo/ajankohtaista/tp_22001_1.htm


Ratakaan ei kestä ikuisesti

03.07.2001 11:49

Ratakiskoa käytetään vertailukohteena, kun halutaan kuvata miten kestävä ja luja jokin esine tai tuote on. Mutta ei ratakaan kestä ikuisesti, kiskojen päällysrakenteet on uusittava noin kolmenkymmenen vuoden välein.

Parhaillaan rataa perusparannetaan Leppävaaran ja Kirkkonummen välillä. Kahdesta raiteesta toinen on suljettu ja turvasireeni ulvahtelee tämä tästä. Se merkitsee, että käytössä olevaa naapurirataa pitkin suhahtaa kohta juna työmaan ohitse. Ulvahdusten väli ei ole päivisin kovin monta minuuttia.

- Kymmenienkään vuosien aikana ratakisko ei kulu kuin pari milliä, sanoo VR-Rata Oy:n toimitusjohtaja Teuvo Sivunen ja kumartuu Masalan liepeillä olevalla työmaalla lähemmäksi rataa ja katsoo tarkemmin. Kiskon pinta on sileä ja lähes suora.

Lähde Länsiväylä 1.7
Lähde WWW http://www.lansivayla.fi/nyt/14516190.HTM


Keravan kaupunkiradan aiesopimus allekirjoitettu

02.07.2001 13:38

Ratahallintokeskuksen ylijohtaja, Vantaan ja Keravan kaupunginjohtajat sekä Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) yhteistyöjohtaja ovat allekirjoittaneet 29.6 aiesopimuksen Tikkurilan kaupunkiradan jatkamisesta Keravalle. Hanke on jatkoa jo rakennetulle Rekolan Korson kohtaamisraiteelle sisältäen neljännen raiteen rakentamisen nykyisen ohitusraiteen jatkoksi Hiekkaharjusta Rekolaan ja Korsosta Keravalle. Lisäksi toteutetaan Hiekkaharjun, Koivukylän ja Savion liityntäliikenteelle soveltuvat asemajärjestelyt.

Aiesopimukseen on kirjattu osapuolten yhteinen näkemys hankkeen sisällöstä, rahoituksesta, aikataulusta ja liikenteestä. Varsinainen rakentamissopimus allekirjoitetaan myöhemmin.

Hankkeen kustannusarvio on 310 Mmk, josta Ratahallintokeskuksen osuus on 230 Mmk, Vantaan 67 Mmk ja Keravan 13 Mmk. Rakentaminen käynnistyy vuonna 2002, jos valtion ja kuntien talousarvioissa näin hyväksytään. YTV on lupautunut ostamaan kaupunkiradan lähiliikenteen erillisen sopimuksen mukaan. Kaupunkirata pyritään ottamaan liikenteelle vuonna 2004.

Lähde RHK tiedote 29.6
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Kuudes Pendolino Turussa

02.07.2001 13:32

Pendolinoja saapuu Suomeen tasaiseen tahtiin. Sm3 7106 ilmestyi Turun konepajan huoltoraiteelle viikon 26 loppupuolella ja sen varustaminen alkoi heti.

Lähde Markku Tawast


Ohitusraiteet lisäisivät junavuoroja

27.06.2001 23:37

Ohitusraiteiden rakentaminen pääradalle Kerava - Järvenpää -välille mahdollistaisi junavuorojen lisäämisen ja nopeuttaisi junien kulkua, arvioi pääratatyöryhmä. Ohitusraiteita kaavaillaan kymmenen kilometrin matkalle Keravalta Järvenpään pohjoispuolelle.

Ohitusraiteiden avulla Helsingistä Riihimäelle saataisiin kolme junavuoroa tunnissa ja Riihimäeltä Tampereelle taajamajuna kerran tunnissa. Samalla esimerkiksi inter-city -junat voisivat nostaa nopeuttaan 160:sta 200 kilometriin tunnissa. Kerava - Järvenpää -ohitusraiteiden rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan 2003. Työ kestää 2 vuotta ja maksaa 285 miljoonaa markkaa.

Lähde Ylen aikainen 27.6
Lähde WWW http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content4EA23


Tampere tutkii raideliikenteen mahdollisuudet

19.06.2001 21:09

Tampere tutkii, kannattaako kaupunkiseudun liikennettä laittaa kiskoille. Pispalan Harjun juurella kulkeva tie läntisiin kaupunginosiin ja Ylöjärvelle on niin tukkoinen, että se pitää jotenkin ratkaista. Yksi mahdollisuus olisi käyttää nykyistä RHK:n rataverkkoa. Tampereen liikenneinsinööri Risto Laaksonen on hakenut mallia kahdesta Saksan kaupungista. Muun muassa Tampereen kokoisessa Karlsruhessa on 300 kilometrin raideverkko. Tampere voisi käyttää alkuvaiheessa Ylöjärveltä, Nokialta, Kangasalta ja Lempäälästä kulkevia ratoja, joita on 57 kilometriä. Uutta rataa pitäisi rakentaa 26 kilometriä. Tampereen ratapihalle ei ole asiaa, joten rata pitäisi rakentaa keskustassa 2,5 kilometrin matkalla maan alle. Silloin se ulottuisi yliopiston kulmalta Särkänniemeen.

Järjestelmä on kaupunginjohtaja Jarmo Rantasen mukaan tutkimisen arvoinen. "Asiaa pitää katso nyt uudelleen, sillä joukkoliikenteeseen on tullut paljon uutta teknologiaa, mm. hybridimalliksi kutsuttu pikaraitiotie". Aikataulua hankkeella ei vielä ole. Rantasen mukaan pitää ensin selvittää naapurikuntien kiinnostus, ja onko rata kustannuksiltaan mahdollinen. Asiantuntijoiden alustava arvio hankkeen hinnasta on 336 miljonaa euroa. Nyt Tampere panee katujen rakentamiseen vuosittain 21 miljoonaa euroa.

Lähde HS 13.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010613KO8&pvm=20010613


Junalippuja jonotettiin Helsingissä

19.06.2001 21:00

Helsingin rautatieaseman lippuluukuilla odotettiin keskiviikkona poikkeuksellisen pitkään. Jyväskylän iltajunaan aikonut Arno Soikkeli seisoi jonossa yli puoli tuntia. Vielä kahdeksan minuuttia ennen junan lähtöä lippu oli saamatta ja matkaeväät ostamatta. Useimmat keskiviikon jonottajista halusivat varmistaa lippujensa saannin juhannusmatkalle. Myös viime viikonvaihteen lippu-uudistus aiheuttaa vielä viivästyksiä.

Lähde HS 14.6 s. A9


Atk-vika häiritsi junaliikennettä

19.06.2001 20:54

Pääradan ja Rantaradan välinen junliikenne pätki pahasti maanantai-iltana 11.6. Teksnisestä viasta johtunut häiriö vaikutti kymmeniin lähijuniin ja kymmenkuntaan kaukojunaan. Pisimmillään myöhästymiset olivat tunnin luokkaa, pahimmin kärsivät lähiliikenteen matkustajat. Junaliikenteen uskottiin sujuvan tiistaiaamuna. Vika alko kello 17.25. VR:n mukaan kaukokäyttöjärjestelmä saatiin kuntoon noin kello 18.30. Helsingin rautieasemalla junaliikenteen keskeytyminen aiheutti hämminkiä. Tampereen junaan aikova Sari Uotila sanoi odottaneensa junaa tunnin. "En ole saanut mitään tietoa kassoilta. Kuulutuksia ei ole tullut."

Lähde HS 12.6 s. B1


YTV kannattaa VR:n monopolin purkua

17.06.2001 11:44

YTV katsoo, että nyt lausunnolla oleva lakiesitys rautatielaista ja muista säädöksistä luo riittävät ja tarpeelliset edellytykset ja säännöt usean yrityksen toimimiselle Suomen rataverkolla lukuun ottamatta esitykseen kirjattua VR osakeyhtiön kotimaisen rautatieliikenteen monopolin säilyttämistä. YTV kannattaa monopolin purkamista henkilölähiliikenteessä.

Lähde YTV tiedote 15.6
Lähde WWW http://www.ytv.fi/uutiset/uutinen.php?id=947


Ukkonen seisautti liikenteen Lahdessa

16.06.2001 19:45

Sähköradan kaukokäyttölaitteen sotkenut ukonilma pysäytti junaliikenteen tyystin miltei tunniksi perjantaina Riihimäen ja Lahden välillä. Kouvolasta neljän aikoihin iltapäivällä lähtenyt pikajuna saapui Helsinkiin lähes tunnin aikataulusta myöhässä. Helsingistä idän suuntaan liikkunut Intercity-juna ja Pietariin matkalla ollut Repin myöhästyivät niin ikään noin tunnin verran. Ukkosen aiheuttamaa vikaa ei pystytty korjaamaan Kouvolan valvomosta, vaan sähköt piti käydä vääntämässä muuntajasta päälle käsikäytöllä. Kello viiden jälkeen junat liikkuivat rataosuudella jälleen normaalisti.

Lähde HS Tuoreet 15.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20010615OL68&pvm=20010615


Lahden oikoradalle alustava rahoitus

16.06.2001 19:31

Eduskuntaryhmät pääsivät torstaina sopuun siitä, että Turun ja Helsingin väliselle moottoritielle ja Lahden oikoradalle myönnetään kertaluonteinen erillisrahoitus. Hallitus ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä eivätkä summat ole vielä selvillä. Kertaluonteisia menoja rahoitetaan pääosin valtion omaisuuden myynnillä.

Kerava-Lahti-oikoradan rakentamista ei ilman erillistä rahoitusta olisi pystytty aloittamaan ennen vuosikymmenen loppua. Silloinkin olisi tehnyt tiukkaa, arvelee suunnittelupäällikkö Markku Pyy Ratahallintokeskuksesta. Oikoradan kustannusarvio on kaksi miljardia. "Radan ajoituksesta ei vielä ole tietoa, mutta valmiudet on töiden aloittamiseen vuonna 2003, jos rahaa tulee", suunnittelupäällikkö Markku Pyy kertoo.

Lähde HS 16.6
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010616KO17&pvm=20010616


Tavaraliikenne nousi alkuvuonna

13.06.2001 22:12

VR:n tavaraliikenne nousi alkuvuonna 14,8 miljoonaan tonniin. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon on 12 %. Kotimaan kuljetukset lisääntyivät 8% ja ulkomaiset 19%. Kansainväliset liikenteen määrä oli 6,2 miljoonaa tonnia. Suurin tavararyhmä oli Venäjältä tuleva raakapuu, jota kuljetettiin 28% viimevuotista enemmän.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenne kasvoi edelleen, mutta aikaisempaa hitaammin. Kasvua viime vuoteen verrattuna oli noin prosentti. Kaukoliikenne laski Itä-Suomen hidastuneiden yhteyksien takia noin puoli prosenttia. VR-konsernin liikevoitto alkuvuodelta oli 66 Mmk, kun se viime vuoden vastaavana aikana oli 11 Mmk. Liikevaihtoa kertyi 2169 Mmk (2035 Mmk).

Lähde VR tiedote 13.6
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n63


Keravan ratapiha-alueesta puolet valmiina

13.06.2001 22:06

Keravan ratapihan ja asema-alueen muutostyöt ovat edenneet ylin puolenvälin. Hankkeen harjakaisia vietetään 13.6. Ratapiha- ja asema-alueen uudistaminen on Ratahallintokeskuksen ja Keravan kaupungin yhteishanke, jonka päätoteuttajana on Oy VR-Rata Ab. Uudistukset parantavat kevyen liikenteen yhteyksiä, helpottavat matkustajien liikkumista asemalaitureilla ja tuovat lisää liityntäpysäköintipaikkoja. Ratapihan raiteiston uusiminen parantaa junaliikenteen toimivuutta. Ratapiha- ja asema-aluehankkeen kokonaiskustannusarvio on 180 Mmk, josta Keravan kaupungin osuus on noin 29 Mmk.

Lähde RHK tiedote 13.6
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Helsingin rautatieaseman katos valmis

13.06.2001 22:03

Helsingin rautatieaseman katos on lähes valmis. Katos vihitään torstaina 14.6. Ratahallintokeskus on rakennuttanut asemalle kolmen välilaiturin ja kahden reunalaiturin katoksen. Katos parantaa aseman palvelutasoa ja laiturialueen toimivuutta. Ulkonäöltään katos vastaa VR Yhtymä Oy:n jo aiemmin toteuttamaa laiturin päätyalueen katosta. Teräksestä ja lasista rakennetun katoksen hinta on noin 40 miljoonaa markkaa.

Lähde RHK:n tiedote 12.6
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/2001/1206asem.html


Pendolino pääradalla

13.06.2001 15:49

Pohjoisen suuntaan matkalla ollut pendolino ohitti Tapanilan liikennepaikan 13.6. klo 10.45. Kyseessä oli todennäköisesti Sm3 7X04 (havaitsija ei ehtinyt nähdä numeroa kovinkaan hyvin).


Lilillä kesällä Porvoosta Hinthaaraan

29.05.2001 18:09

Höyryjunan Tk3 1168 "Lili" liikennöi kesällä 2001 Porvoosta Kiialan kautta Hinthaaraan. Liikennöintipäivät ovat 16.6-17.6, 30.6 - 1.7, 7 – 8.7, 14-7.7, 21 -22.7, 4 –5.8. Liikennettä on myös Vanhan Porvoon höyryjuhlan yhteydessä 18.-19.8. Lähtö Porvoon vanhalta asemalta klo 12.05 sekä 14.25. Paluu on noin 1,5 tunnin päästä. Aikataulu on voimassa lauantain ja sunnuntain junavuoroilla ylläolevina päivinä. Edestakaisen matkan pituus on n. 24 km. Junassa on kahvila, mistä voi ostaa virvokkeita ja matkamuistoja. Liput: aikuiset 50 mk, lapset 4 - 12 v 25 mk.

Lähde Höyryraide AY
Lähde WWW http://www.saunalahti.fi/~tlaaks4/ajankoht.html


Ukko-Pekalla Karjaalle lauantaina 2.6

29.05.2001 17:48

Höyryveturimatkat järjestää yleisölle avoimen matkan höyryveturi Ukko-Pekalla Karjaalle lauantaina 2.6. Juna lähtee Helsingistä klo 14.25 ja on Karjaalla 15.55. Juna lähtee takaisin klo 18.10 ja on Helsingissä 19.40. Mukaan pääsee myös Espoosta ja Siuntiosta. Matka Helsingistä Karjaalle ja takaisin maksaa 190 markkaa, lapset pääsevät puoleen hintaan.

Lähde Höyryveturimatkat 1009 Oy
Lähde WWW http://www.netsonic.fi/~st1009/aikataulu.html


Pikajunaliput kallistuvat Karjaalle ja Riihimäelle

25.05.2001 22:39

VR:n kesäkuussa voimaan tuleva kaukoliikenteen lippu-uudistus Iso Remontti nostaa jonkin verran työmatkakustannuksia Helsingin seutulippualueella. Näin tapahtuu silloin, kun matkustetaan muilla kuin lähiliikennejunilla. Sähköjunissa ja punaisissa taajamajunissa lippujen hinnat säilyvät ennallaan.

Eniten eli 102 markkaa kallistuu pikajunaan oikeuttava 30 päivän lippu Helsingin ja Riihimäen välillä. IC-junakelpoinen 30 päivän lippu Riihimäelle kallistuu 12 markalla. Lähiliikennelippu Helsingin ja Riihimäen välillä maksaa jatkossakin 882 markkaa. Pikajunakelpoinen lippu maksaa tällä hetkellä 1 032 markkaa ja IC-junalippu 1 212 markkaa.

Lähde HS 22.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010522KA8&pvm=20010522


VR:n hotellin rakentaminen alkaa heinäkuussa

25.05.2001 22:29

VR:n hotellin rakennustyömaalla puretaan aluksi raiteita. Työmaa aloitetaan varsinaisesti 16.7, mutta raiteita puretaan jo 2.7 alkaen. Työmaa-aidan pystyttäminen vaikuttaa jalankulkijoiden liikkumiseen. Hotelli- ja toimistotalo Eliel valmistuu 2003.

Lähde HS 22.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010522KA9&pvm=20010522


Itämetrolla Helsinki tekisi rahaa

25.05.2001 22:24

Helsinki on antamassa lausuntoa Sipoon Itäsalmeen suunnitellun kauppakeskuksen rakentamiseen. Helsingin kaupunginvaltuusto ei vielä osannut päättää, toivooko se kauppakeskuksen rakentamisen yhteydessä sovittavan metron jatkamisesta Sipooseen. Itämetrossa Helsinkiä houkuttaa mahdollisuus hyödyntää satojen hehtaarien maanomistusta Sipoon lounaisnurkassa. Nyt lähinnä virkistyskäytössä olevat metsät tuottaisivat tuhdisti rahaa jos niiden halki vedettäisiin metrolinja ja Sipoo kaavoittaisi niiden metron vaatimia asuntoja.

Lähde HS 22.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010522KA5&pvm=20010522


5. Pendolino

25.05.2001 00:23

5. Pendolino (7X05) oli Turun asemalla 3. ja 4. vieressä tiistaina 22.5. On ilmeisesti saapunut maahan lähiaikoina.


Sähköistystyöt rataosalla Oulu-Kemi

22.05.2001 18:46

Rataosan Oulu-Rovaniemi sähköistystöistä johtuen ovat Haukiputaan, Iin, Olhavan, Kuivaniemen ja Simon liikennepaikat olleet miehitettyinä.

Sähköratatöitä tehdään muun liikenteen salliessa. Ajojohtopylväiden perustuksia on jaettu osuudelle Tuira-Ii ja edelleen Iin pohjoispuolelle.

Haukiputaan liikennepaikalla on 14.-18.5. välisenä aikana ollut käytössä vain yksi raide. Raiteet 2-4 vaihteineen on purettu massan vaihtoa ja raiteen laskua varten. Viikolla 21.-25.5. läpikulkuraiteeksi muuttuu raide 2. Haukipudas on miehitettynä jatkuvasti liikenteen kulkiessa raiteen 2 kautta. Tänä aikana Haukiputaan junakohtaukset siirtyvät Iihin tai Tuiraan.

Ii toimii junasuorituspaikkana tarpeen mukaan: ajojohtopylväiden perustuksia kuormataan ratatyöyksiköihin raiteilla 3-5.


VR: Ei lanttiakaan lisää VR:n kassaan

18.05.2001 22:49

VR vakuuttaa, että lippu-uudistukseen ei ole piilotettu yleistä lippujen hintojen korotusta. Matkustustietojen pohjalta on moneen kertaan laskettu, ettei uudistus tuo "killinkiäkään lisää VR:n kassaan".

Kun Ison remontin jälkeen jokaisessa junalipussa on sisään leivottuna ainakin paikkalippu ja monissa myös nykyiset lisämaksut ja vähän päällekin, luulisi rahaa virtaavan ratayhtiön kassaan kuin suokuokalla. Vaan kun ei tule, VR:ssä painokkaasti vakuutetaan. Kaukoliikenteessä tehtiin viime vuonna 11,6 miljoonaa matkaa. Puolet kulkijoista on alennuslippulaisia - lapsia, opiskelijoita, eläkeläisiä ja muita. Useissa tapauksissa heidän matkansa on kesäkuusta lähtien junalipulla halvempi kuin nykyisin. Lisäksi tulevat 29 lähes päivittäistä vihreää lähtöä, joilla kaikki saavat 15 prosentin alennuksen.

Lähde HS 18.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010518KO3&pvm=20010518


Yli tuhat tasoristeystä esitetään poistettavaksi

18.05.2001 22:34

Suomen ratalinjoilta esitetään poistettavaksi noin 1100 tasoristeystä vuoteen 2015 mennessä. Samalla aiotaan jatkaa muita tasoristeysten turvallisuutta parantavia toimia kuten näkemäaluiden parantamista ja odotustasanteiden rakentamista. Myös puomeja ja varoittimia aiotaan rakentaa lisää. Koko paketti maksaa 1,7 miljardia markkaa, johon rataverkon nykyinen rahoitustaso ei alkuunkaan riitä. Nykyisin rataverkolla on 5162 tasoristeystä. VR:n kaavailemat uudet nopeat yhteydet vaativat tasoristeysten poistoa, sillä ajonopeuksia ei ilman sitä voi nostaa yli 140 km/h.

Ratahallintokeskus käyttää tasoristeysten poistoon vuodessa 70-80 miljoonaa markkaa ja turvaamiseen kolmisen miljoonaa. Tiehallinnolta tulee 20-30 miljoonaa, ja lisäksi kunnat osallistuvat kuluihin. Työryhmä laskee, että tasoristeyksiin uppoaa nyt vuodessa 110-115 miljoonaa markkaa. Lisää rahaa tarvittaisiin noin 40 miljoonaa vuosittain.

Lähde HS 16.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010516KO19&pvm=20010516


RHK uusii sata kilometriä kiskoa

14.05.2001 23:58

Ratahallintokeskus (RHK) parantaa rataverkkoa eri puolilla maata kevään, kesän ja syksyn aikana. Merkittävimmät ratatyökohteet ovat väleillä Helsinki–Tampere, Orivesi–Jyväskylä, Kokkola–Oulu, Oulu–Tornio, Iisalmi–Kajaani, Luumäki–Joensuu ja Kouvola–Kotka. Ratapihojen uusimistöitä tehdään mm. Tampereella, Imatralla, Joutsenossa ja Keravalla. Perusparannukseen investoidaan tänä vuonna kaikkiaan noin 1 miljardi markkaa. Tästä suurin osa kuluu ratojen päällysrakenteen eli ratapölkkyjen, kiskojen ja sepelikerroksen uusimiseen. Betonisia ratapölkkyjä asennetaan noin 550 000 kappaletta, uusia kiskoja runsaat 100 kilometriä ja uusia vaihteita yli 150 kappaletta.

Ratatyöt suunnitellaan ja rytmitetään siten, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa junaliikenteelle. Työt hidastavat kuitenkin ajoittain liikennettä ja saattavat aiheuttaa myöhästymisiä, mutta esim. junien jatkoyhteydet pyritään säilyttämään. Joissakin tapauksissa järjestetään korvaava liikenne linja-autoilla.

Lähde RHK tiedote 9.5
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Elinkaarivastuumalli ei sovi oikorataan

14.05.2001 23:55

Kerava-Lahti-oikoradan rakentamiseen sopisi parhaiten kokonaisrahoitusmalli. Käyttöön voitaisiin ottaa myös rautatieliikennöitsijöiden investointimaksu. Näihin rahoitusjärjestelyihin on päädytty liikenne- ja viestintäministeriön työryhmien selvityksissä.

Valtion on joka tapauksessa vastattava pääosin hankkeiden rahoituksesta. Nopeasti käyttöön otettavia uusia rahoituslähteitä ei työryhmien mielestä löydy. EU, kunnat ja liikennepalvelujen tuottajat voivat rahoittaa enintään 5-10 prosenttia hankkeista.

Lisärahoitusta olisi periaatteessa mahdollista hankkia perimällä rautatieliikennöitsijöiltäm investointimaksua. Suomessa tämä tarkoittaisi nykyisin VR-yhtymää. EU:n rautatiedirektiivin mukaan investointimaksu voidaan periä uusista radoista tai parannustöistä, jotka alentavat merkittävästi junaliikenteen kustannuksia.

Lähde LM:n tiedote 10.5
Lähde WWW http://www.mintc.fi/www/sivut/dokumentit/tiedote/liikenne/e18_lii_ti.html


VR yhdistää paikka- ja matkaliput kesäkuussa

12.05.2001 12:17

VR toteuttaa kesäkuussa mittavan lippu-uudistuksen, jossa lipun hinta määräytyy junatyypin mukaan. Uudistuksen myötä mm. paikkaliput poistuvat käytöstä. Matka- ja paikkaliput yhdistetään yhdeksi lipuksi, jonka sisältää lisämaksut. HS:n tietojen mukaan Pendolinot, intercityt, pikajunat ja taajamajunat saavat uudet liput 10. kesäkuuta. VR Osakeyhtiö julkistaa lippujen hinnat 17. toukokuuta. Menopaluualennukset poistuvat käytöstä, mutta opiskelija- ja eläkeläisalennukset säilyvät. Ne lasketaan lipun hinnasta, joten opiskelijoiden matkustaminen halpenee ainakin Pendolinossa.

Lähde HS 10.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010510KO1&pvm=20010510


Bussikorvauksia viikonloppuna Pääradalla

12.05.2001 12:12

Ratatöiden takia korvataan junia busseilla Pääradalla viikonloppuna. Riihimäen ja Hyvinkään välillä kuljetetaan lähijunien matkustajat busseilla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 12-13.5 klo 0:50-6:00.

Keravan K- ja N-junat korvataan linja-autoilla Korson ja Keravan välillä sunnuntaina 20.5 klo 10:50-19:25. Autot lähtevät Korsosta läntisen raiteen 1 vierestä, Saviolta aseman vierestä Saviontieltä ja Keravalta asema-aukiolta. Linja-autoissa kelpaavat kaikki VR:n matkaliput. Linja-autot on merkitty VR:n tunnuksin samoin kuin niiden lähtö- ja pysähdyspaikat.

Lähde HS 10.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010510KA10&pvm=20010510


Espoon valtuusto puhui metrosta lyhyesti

12.05.2001 11:45

Espoon valtuusto ei intoutunut kovin pitkiin puheisiin metrosta, pikaraitiotiestä tai busseista. Runsaan tunnin keskustelun jälkeen valtuusto valitsi käytännössä yksimielisesti jatkosuunnitteluun Keilarannan kautta kulkevan metrolinjan, johon muita liikennevälineitä ja niiden yhdistelmiä jatkossa verrataan. Jos metro päätetään rakentaa, se ei silti välttämättä kulje tätä reittiä. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ritva Erkama sanoi jo keskustelun alussa, että metron rakentamispäätös tehdään "aikaisintaan ensi vuonna, jos silloinkaan". "Jos Pekkarisen ehdotus valtionosuuksien leikkauksesta toteutuu, meillä on varaa vain tärkeimpiin investointeihin, joihin metro ei kuulu", Erkama sanoi.

Lähde HS 8.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20010508KA4&pvm=20010508


Marja-radan linjausvaihtoehdot selvitetty

27.04.2001 22:42

Vantaan kaupunki on saanut selville Marja-radan alustavan yleissuunnitelman. Rata yhdistää Martinlaakson radan päärataan lentoaseman kautta. Noin 17,5 kilometriä pitkästä radasta yli seitsemän kilometriä kulkee tunnelissa. Linjauksessa on vielä vaihtoehtoja. Kivistön ja lentoaseman välillä rata on mahdollista linjata Lapinkylän kautta tai Koivupään eteläpuolelta. Lentoaseman ja Ruskeasannan välillä rata voidaan viedä tunnelissa lentoaseman pohjavesialueen ja Tuusulanväylän ali tai kaukalossa pohjavesialueen läpi ja sillalla Tuusulanväylän yli.

Lähde HS 21.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010421KA13&pvm=20010421&a=1


VR:n päälliköiden syytteet hylättiin

27.04.2001 22:36

VR:n päällikköjä vastaan nostetut syytteet on hylätty Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaati VR Osakeyhtiön Helsingin vaunuvarikon entiselle päällikölle ja kolmelle VR-Radan päällikölle sakkorangaistusta Ilmalan ratapihalla sattuneesta työtapaturmasta, jossa vaununtarkastaja katkaisi jalkansa. Vaununtarkastaja putosi lokakuussa 1998 maan vajoamisen takia syntyneeseen onkaloon. Käräjäoikeuden mukaan yllättävä geofyysinen ilmiö on tullut tietoon vasta onnettomuuden jälkeen. Uudenmaan työsuojelupiiri aikoo esittää jutun viemistä hovioikeuteen.

Lähde HS 21.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010421KA15&pvm=20010421&a=1


Espoo vertaa pikaraitotietä metroon ja bussiin

27.04.2001 22:25

Espoon kaupunki on alkanut selvitettä, voiko pikaraitiotie olla osa kaupungin joukkoliikennejärjestelmää lähivuosina. Pikaratikoita on tarkoitus verrata metroon ja bussijärjestelmään, joita Espoossa myös tutkitaan parhaillaan. Raitiovaunut voivat olla myös osa liityntäliikennettä metrolinjalle.

Pikaraitiotien nimeksi on maailmalla vakiintunut light rail, joka vilahtaa myös suunnittelijoiden puheessa Espoossa. Projektipäällikkö Davy Beilinson kertoo, että pikaratikoita rakennetaan ja suunnitellaan nyt kymmenissä kaupungeissa eri puolella maailmaa. Linjoja rakennetaan metropoleihin, pienempiin kaupunkeihin ja Espoon tapaisiin hajanaisiin lähiöihin.

Lähde HS 20.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010420KA9&pvm=20010420&a=1


VR:n korvattava autojunavahinko

27.04.2001 22:16

VR:n on korvattava huolimattomuuden takia auton kuljetuksessa lumen aiheuttama autolle tapahtunut vahinko. Kuluttajavalituslautakunta katsoi, että VR ei ollut riittävästi opastanut kuluttajaa auton lastauksessa vahingon välttämiseksi. Lappiin hiihtolomalle lähteneen perheen auton moottoritila oli helmikussa 1999 kuljetuksen aikana täyttynyt lumella. Kun auto ei käynnistynyt sulatuksen jälkeen, perhe joutui vuokraamaan auton ja sai oman auton takaisin vasta loman päättymistä edeltäneenä päivänä. Perhe vaati korvaamaan heille aiheutuneet yli 9500 markan vahingot.

VR vetosi vastuunrajoitukseen, jonka mukaan yhtiö ei ole vastuussa tiettyjen olosuhteiden seurauksista, eikä avovaunukuljetuksen erityisistä riskeistä. VR suostui maksamaan puolet vaaditusta summasta haitasta ja viivästyksestä.

Lähde HS 13.4


Yleisötilaisuuksia pikaraitiotiestä

17.04.2001 21:11

Liikennesuunnittelijat esittelevät pikaraitiotien suunnittelua kolmessa yleisötilaisuudessa Espoossa. Pikaraitiotie on yksi niistä kolmesta vaihtoehdosta, joita harkitaan Espoon tulevaisuuden joukkoliikenneratkaisuksi. Ensimmäinen tilaisuus on keskiviikkona 18.4 klo 18-20 Tapiolan palvelukeskuksessa, toinen 25.4 Arla-instituutissa Leppävaarassa klo 18-20 ja kolmas 26.4 Espoon tekniikan alan oppilaitoksen auditoriossa Matinkylässä klo 18-20.

Lähde Metro 17.4
Lähde WWW http://www.metrolehti.everyday.com/site/news/paper/article.phtml?art_id=306003&art_cat=loc&art_issue=20010417


Metron liikenne poikki kaksi tuntia

17.04.2001 20:55

Helsingin metroliikenne meni poikki aamulla kello 5:30 kun kuorma-auto putosi metroraiteiden päälle Teollisuuskadun sillalta. Kuorma-auton kuljettaja loukkaantui, mutta ei vakavasti. Metroliikenne onnettomuuspaikan ohi saatiin kulkemaan kello 7:40. Sitä ennen metrot ajoivat välejä Ruoholahti-Sörnäinen sekä Herttoniemi-Mellunmäki ja Herttoniemi-Vuosaari.

Lähde HS Tuoreet 17.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20010417OL2&pvm=20010417


Espoon kaupunginhallitus haluaa metron Keilarantaan

13.04.2001 14:00

Espoon kaupunginhallitus valitsi 10.4 Länsimetrolle yhden linjauksen, jota se ehdottaa valtuustolle suunnittelun pohjaksi. Linja kaartaa Keilarannan kautta Otaniemeen ja edelleen Matinkylään koko matkan tunnelissa. Länsimetron johtoryhmä ehdotti viime vuoden lopulla Koivusaaresta suoraan Otaniemeen menevää linjaa, joka on arvioitu rakennuskustannuksiltaan kaikkein edullisimmaksi. Keilarannan kautta kulkevan tunnelilinjan rakennuskustannuksiksi on arvioitu joulukuussa valmistuneen konsulttiselvityksen mukaan noin 2,4 miljardia markkaa, jos se rakennetaan Matinkylään saakka. Espoossa tutkikaan metron ja bussijärjestelmän lisäksi myös pikaraitiotietä.

Lähde HS 11.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010411KA5&pvm=20010411&a=1


VR:n pomot syytteeseen työtapaturmasta

06.04.2001 19:35

VR:n Helsingin vaunuvarikon entinen päällikkö ja kolme VR-Radan päällikköä on joutunut syytteeseen työturvallisuusrikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Tapaus on harvinainen, sillä työturvallisuusjutuissa rikosvastuuseen vaaditaan harvoin keski- tai ylempää johtoa. Yleensä syytteeseen joutuu alempi työnjohtoporras. Syyttäjä vaatii päälliköille sakkorangaistuksia Ilmalan ratapihalla sattuneesta työtapaturmasta, jossa vaununtarkastaja katkaisi jalkansa. Vaununtarkastaja putosi lokakuussa 1998 onkaloon, jollaisia Ilmalan ratapihan ratajohtopylväiden alle on muodostunut maan vajoamisen takia. Uudenmaan työsuojelupiiri vaatii nyt koko rtapihan alueen kunnostamista työturvallisuuden takaamiseksi. Kunnostus maksaisi 5-20 miljoonaa markkaa.

Lähde HS 3.4
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010403KA13&pvm=20010403&a=1


Kerava-Lahden oikoradan tutkimuslupa vanheni

22.03.2001 16:07

RHK haluaa selvittää jälleen oikoradan maaston ja kustannukset. Radan vaihtoehtoja ja kustannuksia on selvitelty viime vuosikymmenen puolivälissä, mutta tutkimuslupa on vanhentunut jo neljä vuotta sitten. Uusi tutkimuslupa on tulossa Etelä-Suomen lääninhallitukselta huhtikuun aikana. Koska radan rakentaminen on viivästynyt, on RHK väljentänyt suunnitteluaikataulua tuntuvasti. Nyt RHK hakee lupaa vuosille 2001-2010. Suunnitellun radan vaikutusalueella oleville talonomistajille se merkitsee vuosikausien epävarmuutta.

Lähde HS 22.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010322KA12&pvm=20010322&a=1


Sköldvikin ratapihalle nestekaasua

22.03.2001 15:49

Venäläisestä junavaunusta pääsi maanantaina 19.3 vuotamaan pieni määrä nestekaasua Sköldvikin ratapihalle. Vuoto ei aiheuttanut vaara ympäristölle. Vuoto havaittiin sen verran suureksi, että vaunu päätettiin siirtää. Vuoto kuitenkin loppui ennen siirtotoimia.

Lähde HS 20.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010320KA16&pvm=20010320&a=1


Junaliikenne seisahtui Helsingissä

21.03.2001 20:25

Kaikki junaliikenne Helsingistä Hyvinkäälle, Vantaankoskelle ja Turkuun pysähtyi tänään iltapäivällä. Osa junista seisoi vain muutaman minuutin, osa tunnin. Syynä oli junien kaukoohjausjärjestelmän kaatuminen kahdesti. Ensimmäinen kaatuminen tapahtui klo 14.50 ja toinen 16.50.

Lähde HS Tuoreet 21.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20010321OL49&pvm=20010321


Tavarajunan 12 vaunua kiskoilta

18.03.2001 23:13

Tasoristeyksessä työskennelly tiehöylä jäi tavarajunan alle torstaina Lahdessa. Tiehöylän kuljettaja loukkaantui ja tiehöylästä tuli romua. Myös rataa meni rikki 200 metrin matkalta. Tavarajunan 29 vaunusta 12 putosi kiskoilta. Junan lastina oli muun muassa puutavaraa. Juna nopeus ko. kohdassa on normaalisti enintään 60 km/h.

Lähde HS 16.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


VR:n tulos laski

17.03.2001 00:12

VR-konsernin tulos vuodelta 2000 oli verojen jälkeen 307 miljoonaa markkaa. Vastaava luku vuonna 1999 oli 396 mmk. Liikevoitto oli 389 mmk (429 mmk). Liikevaihto kasvoi hieman ollen 6796 mmk (6773 mmk). Liikevoittoa rasittivat kasvaneiden poistojen lisäksi eläkekulujen kasvu ja eläkekulujen jaksotuksen muutos. Kotimainen tavaraliikenne kasvoi 4 prosenttia, mutta ulkomainen liikenne laski 2 %. Yhteensä VR Cargo kuljetti 40,5 miljoonaa tonnia, josta laskutusta kertyi 1964 mmk (1907 mmk). Matkat pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä kasvoivat 4 %. Kaukoliikenteen matkustajamäärä laski vajaan prosentin. Lasku johtuu alennetuista nopeuksista Savon ja Karjalan radoilla. Venäjän ja Suomen välinen liikenne kasvoi 17%. Junamatkojen määrä oli yhteensä 54,8 miljoonaa, josta kertyi liikaihtoa 1632 mmk (1568 mmk).

Lähde VR tiedote 15.3
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm


Uusissa raitiovaunuissa uusia vikoja

16.03.2001 23:25

Joulun alla vaunujen toimittajalta DaimlerChysler Rail Systemiltä tuli tieto, että ratikoiden teleissä on havaittu suunnitteluvirhe. Tästä syystä kaikki jo valmistuneet ja valmisteilla olevat vaunut on korjattava. Telien komponenteista on löytynyt virheitä, jonka johdosta telit eivät pitkässä käytössä kestä rasitusta. Ensimmäiset kuusi vaunua pitäisi olla korjattuna maaliskuussa ja sen jälkeen vaunuja pitäisi valmistua kahden vaunun kuukausitahtia. Kaupunki on tehnyt sopimuksen toisestakin 20 vaunun sarjasta, jonka ensimmäisten vaunujen pitäisi saapua ensi kesänä.

Lähde HS 14.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010314KA2&pvm=20010314&a=1


Liputon hyppäsi junasta ja kuoli

16.03.2001 23:13

Tiistaina Tuusulasta kotoisin ollut poika 15-vuotias poika hyppäsi pikajunasta Kärkölässä ja kuoli. Poika osui hyppynsä jälkeen ajojohdon pylvääseen. Toinen junasta hypännyt järvenpääläispoika selvisi yllättävän pienin vammoin. Konduktööri oli huomannut poikien liputtomuuden lipun tarkastuksessa ja pyytänyt poikia konduktöörivaunuun jossa liputtomuus selvitettäisiin lipuntarkastuksen jälkeen. Konduktöörinvaunuun poikia ei kuulunut.

Vahingossa pojat eivät ole voineet suistua junasta, sillä junailija varmistaa että ovet ovat kiinni. Sinirunkoisten junien ovet pystyy vielä avaamaan. 50 miljoonaa maksava keskuslukitus valmistuu huhtikuussa.

Lähde HS 14.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010314KO10&pvm=20010314&a=1


Moottorikelkkailijoille oma radanylityspaikka

11.03.2001 12:32

Ensimmäinen varoituslaitteella varustettu ja vain moottorikelkkailijoille tarkoitettu radanylityspaikka on otettu koekäyttöön Rovaniemellä. Kelkkareitillä olevalle ylityspaikalle on asennettu varoitusvalo, joka vilkuttaa punaista junan lähestyessä. Kaksivuotisen kokeilun tarkoituksena on ohjata moottorikelkkailijat turvallisesta paikasta radan yli. Varoitusvalon lisäksi paikalle on asennettu kansilankutus, joka helpottaa radan ylittämistä ja suojaa kiskoja moottorikelkan suksien aiheuttamilta vaurioilta.

Lähde RHK tiedote 1.3
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Turvalaitevika pysäytti Rantaradan junat

11.03.2001 12:19

Turvalaitteen toimintahäiriö pysäytti sai aikaan 40 minuutin liikennekatkoksen Rantaradalla ja Vantaankosken radalla keskiviikkona. Espoon kauko-ohjaajan käyttämä tietokoneasetinlaite ei ollut käytettävissä klo 12.05-12.45. Häiriö aiheutti liikenteen pysäyttämisen Espooja ja Pasilan välillä.

Lähde HS 8.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


YTV aikoo ostaa uusia junia kilpailutukseen

10.03.2001 19:19

Pääkaupunkiseudun junaliikennettä aletaan ehkä kilpailuttaa aivan uudella junakalustolla. YTV:n virkamiesjohto on kallistumassa sille kannalle, että sen ei kannata lunastaa kilpailuttamista varten VR:n vanhoja lähijunia, vaan aloittaa kilpailutus kokonaan uudella kalustolla. Päätös on tehtävä tänä vuonna, sillä VR:n ja YTV:n välinen sopimus junien osto-oikeudesta päättyy vuoden lopussa.

Junien hankinnan taustalla on pyrkimys kilpailuttaa lähiliikenne. Jos YTV hankkisi omaa junakalustoa ja vuokraisi sitä liikenteenharjoittajille, se voisi mielestään taata tasapuoliset lähtökohdat kaikille tarjouskilpailuun osallistuville liikennöitsijöille.

Lähde Helsingin Sanomat 6.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010306KA8&pvm=20010306&a=1


Tuusula haluaa ohitusraiteen tunneliin Tuomalassa

10.03.2001 19:17

Tuusulan kunnanhallitus vastustaa edelleen Helsinki-Lahti oikoradan rakentamista. Oikorata aiheuttaisi sen mielestä kunnan alueella huomattavaa haittaa ja vaikeuttaa Jokelan rakentamista. Kunnanhallitus vaatii, että mikäli rata kuitenkin rakennetaan, on oikorata pantava Tuomalan kohdalla pääradan alle tunneliin.

Lähde Helsingin Sanomat 6.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


Tavarajunan vaunu kiskoilta

04.03.2001 14:08

Tavarajunan vaunu putosi kiskoilta Oulaisten ja Kangaksen väliltä sunnuntaina aamupäivällä. Rataa rikkoutui usean sadan metrin matkalta. Tavarajuna oli matkalla etelään. Henkilövahinkoja ei tapahtunut, mutta VR:n mukaan rata on poikki Ylivieskan ja Oulaisten välillä ainakin sunnuntain. Matkustajaliikenne korvataan busseilla. Onnettomuustutkintakeskus on lähtenyt rataosuudelle tutkimaan onnettomuuden syytä. Sen jälkeen annetaan lupa raivaustöihin, joiden uskotaan jatkuvan maanantaihin.

Lähde Yle uutiset 4.3
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/show/frServ?id=122219


Espoo ei halua Länsimetroa tunneliin

02.03.2001 00:17

Espoon joukkoliikenteen johtokunta on sitä mieltä, että Länsimetron jatkosuunnittelussa tulis ottaa matkustajanäkökulma paremmin esille. Joukkoliikenteen johtokunta toteaa, että Länsimetron jatkosuunnitteluun valittavaksi ja bussijärjestelmän kanssa verrattavasksi metrolinjaukseksi suositeltava, kokonaan tunnelissa kulkeva vaihtoehto pakottaisi matkustajat maan alle, joten Länsiväylän ympäristön kauniiden maisemien ihaileminen jäisi vain henkilöautoilijoinen yksinoikeudeksi.

Joukkoliikenteen johtokunta katsoo, että länsisuunnan joukkoliikenneratkaisun jatkoselvitykset metron osalta voivat tukeutua valittuun vertailuvaihtoehtoon, mutta mahdollisuus pintavaihtoehdon tutkimiseen on edelleeen säilytettävä.

Lähde Uutislehti 100 28.2
Lähde WWW http://www.uutislehti100.fi/


Graffitimaalarit maksavat junien seisonta-ajan

02.03.2001 00:04

Korkein oikeus otti ennakkoratkaisussaan kantaa tapaukseen, jossa viisitoista 15-23 -vuotiasta nuorta oli maalannut junia useilla paikkakunnilla neljä viisi vuotta sitten. Korkeimman oikeiden mielestä sotkijan on velvollinen korvaamaan puhdistuskulujen lisäksi sen ajan, jonka vaunu joutuu olemaan pois liikenteestä. Myös alemmat oikeusasteet olivat sitä mieltä, että seisontapäivät on korvattava.

Lähde Helsingin Sanomat 28.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010228KA5&pvm=20010228&a=1


Venäjän Karjalan oikorata valmistui lopulta

25.02.2001 14:46

Venäjä on saanut valmiiksi rautatieyhteyden Kostamuksesta Murmanskin radalle. Karjalan ja Suomen välinen oikorata on kiskotettu koko matkalta kymmenen vuoden rakentamisen jälkeen ja yhteys avattaneen virallisesti tavaraliikenteelle loppuvuodesta. Uusi rataa avaa suoran yhteyden Luoteis-Venäjältä Kostamuksen ja Kontiomäen kautta Pohjois-Suomen satamiin. Lietmajärven ja Kotskoman välistä rataa alettiin rakentaa vuonna 1991. Työt olivat rahapulan takia vuosikausia pysähdyksissä, kunnes rakentaminen pääsi jatkumaan 2000. Ensimmäinen työmaajuna ajoi radan läpi 30.12. Rata avattaneen liikenteelle syksyllä.

Lähde Helsingin Sanomat 20.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010220KO3&pvm=20010220&a=1


Yhä useampi kaukojuna lisämaksullinen

25.02.2001 14:44

Viisi vuotta lisämaksullisia junia oli noin 30 päivittäisistä 250 junasta. Nyt maksullisia on noin 60 eli joka neljäs. VR selvittelee nyt millaisin lipuin jatkossa matkustetaan. On mahdollista, että erillinen lisämaksu poistuisi, ja sen hinta sisältyisi lipun hintaan. Kaukoliikenteessä olisi ehkä kahden tai kolmenlaisia lippuja ja vain henkilöjunissa ja tulevaisuuden taajamajunissa matkustettaisiin perushintaisella lipulla. Intercity- ja Pendolino-junia varten olisi omat lippunsa. Kokonaishinnoitteluun on siirrytty jo esimerkiksi Ruotsissa.

Lähde Helsingin Sanomat 18.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010218KO21&pvm=20010218&a=1


Pakkanen haittaa VR:n lähiliikennettä

23.02.2001 23:33

Pääkaupunkiseudun lähiliikenne on kärsinyt perjantain ajan pakkasen aiheuttamista junien jarru- ja ovivioista. Iltapäivän liikenteessä peruttiin Helsingin ja Tikkurilan välillä kulkevat I-junat. Iltapäivän kaukojunat kulkivat lähes aikataulun mukaan.

Lähde VR uutisia 23.2
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm


YTV neuvottelee 37 lähijunan hankinnasta

23.02.2001 23:28

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV ja VR neuvottelevat 37 lähijunayksikön kaupasta. Jos kauppa toteutuu, YTV:n omistukseen siirtyy 27 vanhaa ja 10 uutta lähijunayksikköä. Hinnasta ei ole vielä sovittu. YTV suunnittelee lähijunien ostoa, jotta se voisi avata pääkaupunkiseudun lähiliikenteen kilpailulle. Tarjouksen jättävät liikennöisijät vuokraisivat kaluston YTV:ltä. Hankinta tulee YTV:n hallituksen käsittelyyn lähiaikoina. Sen jälkeen se lähtee kuntiin lausunnolle ennen lopullista päätöstä.

Lähde Helsingin Sanomat 17.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


Junien kulunvalvonta laajenee

22.02.2001 21:26

Ratahallintokeskus on päättänyt kulunvalvonnan viimeisen eli kolmannen vaiheen toteutuksesta. Nyt tehty toteutuspäätös käsittää yhteensä 2171 ratakilometriä. Aiemmin on päätetty 2400 kilometrin rakentamisesta. Kulunvalvonnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1993. Yhteensä rahaa käytetään runsaat 700 miljoonaa markkaa, josta kolmannen vaiheen osuus on noin 300 miljoonaa markkaa. Kulunvalvonnan ratalaitteiden hankinnasta vastaa Ratahallintokeskus ja veturilaitteista VR Osakeyhtiö.

Lähde RHK tiedote 22.
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Länsimetron linjaukset selkeytyvät vasta keväällä

18.02.2001 22:17

Helsingin kaupunginhallitus ei intoutunut keskustelemaan Länsimetron linjauksista 12.2, vaan jätti metron Ruoholahti-Matinkylä selvityksen pöydälle viikoksi. Helsingin ja Espoon kaupunkien sekä liikenneministeriön edustajista koostuvan johtoryhmän hyväksymän selvityksen mukaan metro linjattaisiin välille Ruoholahti-Matinkylä siten, että Lauttasaaren aseman lisäksi myös piskuinen Koivusaari saisi oman aseman. Selvitys valmistui joulukuussa 2001 ja se aiheutti heti runsaasti kohua.

Nyt näyttää, ettei Helsingistä löydy poliittista enemmistöä Koivusaaren massiivisten täyttöjen tueksi. Koivusaareen ei tule asemaa, mutta paikka jätetään reserviksi myöhempää käyttöä varten. Helsingin osalta Koivusaaren kohtalo selkiytynee keväällä valtuustossa käytävän yleiskaavakeskustelun yhteydessä.

Lähde Helsingin Sanomat 13.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010213KA6&pvm=20010213&a=1


VR oudoksuu Leppävaaran liityntäliikenteen lykkäystä

18.02.2001 22:03

VR Osakeyhtiö arvostelee Leppävaaran kaupunkiradan liityntäliikenteen käyttöönoton viivästyttämistä vuoden 2002 kesäkuuhun. Leppävaaran kaupunkirata valmistuu kesäkuussa 2001 ja bussiterminaalikin saman vuoden joulukuussa. YTV perustelee vuodenvaihdetta hankalaksi käyttöönotolle monista syistä. Tammikuussa liikenteen sujumista voivat haitata talviset sääolot. Aikataulusuunnittelijoille liikennöinnin aloittaminen vuoden 2002 alussa tietäisi ylimääräistä työtä, minkä lisäksi YTV epäilee tiedotuksen perillesaantia vuodenvaihteessa jolloin suurin osa ihmisistä on lomalla. VR:n Etelä-Suomen aluejohtaja Kari-Pekka Rosenholm katsoo, että YTV:n antamista perusteluista monet kuulostavat tekosyiltä.

Kaupunkirata otetaan käyttöön vaiheittain. Ensi elokuussa alkaa liikennöidä joka tunti uusi E-juna Espooseen, joka nostaa Rantaradan junien määrän 130:sta 155:een. Kun kaupunkirata otetaan käytöön, junavuorojen määrä on 285.

Lähde Länsiväylä 7.2
Lähde WWW http://www.lansivayla.fi/


Rantaradan kiskoissa vikoja

09.02.2001 16:34

Rataosuudelta Kirkkonummi-Turku on löytynyt ratakiskoista sellaisia vikoja, jotka edellyttävät tehostettuja tarkastus- ja turvaamistoimenpiteitä. Ratahallintokeskus on lisännyt kiskojen tarkastuksia rataosuudella. Lisäksi rataosuudelle on asetettu tilapäisiä 140 kilometrin tuntinopeusrajoituksia yhteensä noin 13 kilometrin matkalle. Vikoja sisältävät kiskot vaihdetaan uusiin keväällä.

Lähde YLE Internet-uutiset
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/show/YleEsitData?sivu_id=117704&usr_id=0


Lähiliikenteen junista 30 lakkasi kulkemasta

07.02.2001 19:40

Pääkaupunkiseudun lähijunien työmatkaliikenne joutui vaikeuksiin tiistaina iltapäivällä kun osa junavuoroista jouduttiin perumaan. Pahimmillaan 30 junaa vedettiin pois liikenteestä lumisateen aiheuttaman sähkölaitteiden kostumisen vuoksi. Iltapäivällä peruttiin kaikki Helsingin ja Tikkurilan väliset I-junat ja puolet Vantaankosken M-junista. Ruuhka-ajan jälkeen kalusto riitti illan liikenteen hoitamiseen. Myös Helsingistä lähteneet kaukojunat myöhästyivät tiistaina iltapäivällä 15-60 minuuttia. Junia ei saatu lumipyryn takia ajoissa Ilmalan ratapihalta Helsingin asemalle.

Lähde Helsingin Sanomat 7.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi


Mies kuoli junan alle Puistolassa

02.02.2001 08:35

Mies jäi junan alle ja kuoli Helsingin Puistolassa tiistaina 30.1. Onnettomuus sattui hieman ennen klo 14, kun pohjoisesta tuleva P 50 oli lähestymässä Helsinkiä Puistolan aseman kohdalla. Liikenne sujui ruuhkaisesti yhtä raidetta pitkin klo 14:50, saakka, jonka jälkeen oli käytössä kolme raidetta. Liikenne sujui lähes normaalisti klo 15:15 jälkeen. Lähiliikenteen junia jouduttiin perumaan ja pääkaupunkiseudun lähiliikenne viivästyi iltaan saakka. Oulusta tullut onnettomuusjuna joutui seisomaan paikalla yli tunnin. Myös Porista ja Jyväskylästä tulleet ja Vaasaan matkalla ollut juna myöhästyivät puolisen tuntia.

Lähde Helsingin Sanomat 31.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


Viron rautateiden yksityistäminen viivästyy

02.02.2001 08:27

Viron rautateiden yksityistäminen keskeytyy toistaiseksi, sillä kilvassa tappion kärsinyt virolaisten liikemiesten ja Ruotsin rautateiden yhteenliittymä RER on vienyt asian oikeuteen. Se vaatii voittajaa, kansainvälistä Rail Estonia -yhtymää osoittamaan, että sillä todella on takanaan vakavarainen strateginen investoija.

Rail Estonia varoittaa, että rahoittaja voi luopua hankkeesta epäedullisen julkisuuden vuoksi. Viron rautateiden johtaja pelkää, että kiista vähentää kauttakulkuliikennettä.

Postimees-lehti kirjoitti perjantaina 26.1 lähteisiintä vedoten, etää todellinen investoija olisi Pohjois-Amerikan suurin rautatieyhtiö Union Pacific Railroad. Kukaan ei ole vahvistanut sijoittajan ja rahoittajien nimiä. Ne lienevät vain Viron yksityistämisviraston tiedossa. Hallinto-oikeus päätti keskeyttää yksityistämisen ainakin maaliskuun puoliväliin saakka, jolloin oikeus kokoontuu seuraavan kerran.

Lähde Helsingin Sanomat 27.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/


Hovioikeus vahvisti veturinkuljettajan potkut

27.01.2001 21:28

VR-osakeyhtiö antoi potkut moitteetta 26 vuotta palvelleelle veturinkuljettajalle kun hän jäi kiinni työvuorossa 0,34 promillen humalassa. Kokkolalaisen 50-vuotiaan miehen työsuhde purettiin ilman irtisanomisaikaa. Häntä ei ole otettu takaisin VR:n palvelukseen. Syyskuussa sattuneesta tapauksesta on kaksi eri oikeusastetta antanut täysin eri ratkaisut. Helsingin käräjäoikeus korosti laiminlyönnin ainutkertaisuutta ja piti työsopimuksen purkamista laittomana. Helsingin hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja vapautti VR:n korvauksista. Hovioikeus korosti ratkaisussaan veturinkuljettajan keskeistä merkistystä junaliikenteen turvallisuudelle.

Lähde Helsingin Sanomat 25.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi


Karjalan rata poikki

26.01.2001 09:27

Junaliikenne Karjalan radalla katkesi tänään aamulla Rauhan asemalla Imatran lähellä. Syynä on kolmen tavaravaunun putoaminen kiskoilta. Varhain aamulla tapahtunut onnettomuus on viivästtänyt ainakin viittä junaa. Raivaustöiden ajan junia korvataan busseilla. VR:n mukaan vaunut vaurioittivat yhtä sähköratapylvästä ja korjaaminen kestää ainakin iltapäivään.

Lähde Helsingin Sanomat 26.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20010126OL5&pvm=20010126


Helsingin rautatieaseman kate osin valmis

23.01.2001 18:23

Helsingin rautatieaseman kattamisen ensimmäinen osuus on valmis. Raide neljä ja laiturialue sen vieressä on saanut saanut katoksen koko itäisen siipirakennuksen matkalta. Myös katoksen valot toimivat jo. Asemalla katetaan etupäässä kaukojunien käyttämät laiturit 4-11 siipirakennusten välissä. Työ aloitettiin marraskuun alussa ja sen on määrä valmistua elokuussa.

Lähde Helsingin Sanomat 18.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010118KA1&pvm=20010118&a=1


Konduktöörit saavat lipunmyyntilaitteen

23.01.2001 18:18

VR:n konduktöörit saavat kannettavat myyntilaitteet kevään aikana. Kaikilla konduktööreillä on uusi laite kesäkuun alkuun mennessä. Laite on suunniteltu siten, että se pystyy lukemaan myöhemmin myös matkakortteja.

Myyntilaitteet nopeuttavat lipun ostoa kaukojunissa. Laitteessa on kaikki tiedot myytävistä lipuista, hinnoista ja alennuksista. Pankki- ja luottokortilla maksaminen helpottuu, ja 15 markan käsittelymaksu poistuu. Alaraja pankkikorttiostoissa on 30 markkaa. Junassa ostetun lipun hintaan lisätään kuitenkin vähintään 15 markkaa jos lipunmyynti on ollut auki junan lähtöhetkellä.

VR:lle hankitaan yhteensä 400 myyntilaitetta. Kannettavan myyntilaitteen on toimittanut saksalainen Höft & Wessel, joka on erikoistunut liikenteen lipunmyynti- ja informaatiojärjestelmiin. Vastaava myyntilaite on ollut käytössä Saksan rautateillä vuodesta 1995 alkaen. Siellä on tällä hetkellä 13000 kannettavaa myyntilaitetta.

Lähde VR uutisia 18.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n32


Lipunmyynti Oriveden asemalla loppui

23.01.2001 18:11

Lipunmyynti Oriveden asemalla loppui 15.1.2001, ja samalla asema suljetaan. Syynä ovat liikenteenhoidon uudelleenjärjestelyt. Jatkossa junat kauko-ohjataan Tampereelta. Junien liikennöintiin ei tule muutoksia. Junalippuja voi aseman sulkemisen jälkeen ostaa ilman palvelumaksua junasta konduktööriltä. Junalippuja myydään myös matkatoimistoissa, joista lähin on Matka-Vekka Oriveden keskustassa, sekä aseman läheisyydessä sijaitsevassa Seijan kahviossa.

Lähde VR uutisia 8.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n28


Jarruvikainen juna tukki kaupunkiradan

08.01.2001 17:29

Sähköjunaan tullut jarruvika myöhästytti kaupunkiradan liikennettä tiistaina 2.1. Vian vuoksi myös muutama lähijuna jouduttiin peruuttamaan. Häiriö alkoi kun Tikkurilasta Helsinkiin tulleen I-junan jarrujärjestelmä jumiutui Pukinmäen aseman jälkeen. Juna tukki kaupunkiradan toisen raiteen. Juna saatiin vedetyksi pois noin klo 16.15, mutta paikallisjunaliikenne toimi normaalisti vasta klo 18 jälkeen. Junarikko ei vaikuttanut kaukoliikenteeseen, mutta K-, P-, ja I-juna myöhästelivät 5-30 minuuttia.

Lähde Helsingin Sanomat 3.1.2001 s. B1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/